Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 32. szám, 2003. augusztus 08

Belpolitika

Somorjai László
Támogatás a kocsmapultnak

- Brigi, nem tudod, hol lehet „Herbal eki”-t vásárolni? - felel kérdéssel kérésemre Zoli, barátnőjétől tudakozódván. Brigi azonban nem tudja, a Sziget egyik konténerében működő gyógyszertár eladója viszont igen: mozgóárusok terjesztik. Azaz csak terjesztették, mert most „iszonyú botrány van belőle, miután a sajtóban híre ment a Szigeten legálisan beszerezhető Herbal extasynak. 


Szobota Zoltán
Vip, Vip, Hurrá

Semjén Zsolt jogosulatlan diplomata rendszáma ismét ráirányította a figyelmet az egyenlőknél egyenlőbbek kiváltságaira. Az elit privilégiumai két nagy táborra oszthatók: törvényesekre és törvénytelenekre.


Tavaly a kiáradt víz miatt nem tudott, idén az odaszállított homok miatt nem tud a rakparton parkolni augusztus 22-ig az a több száz autós, aki a belvárosba már rendszerint BKV-val tette meg az utat. Az újpesti alsó rakparton kialakított Budapest Plage ugyanis az Atmosphere Kft. jóvoltából újfajta látványosságot kínál - egy-két nappal a Sziget Fesztivál bezárása után. A párizsi mintára kiépített, pálmafás rakparttól a főváros azt reméli, hogy idegenforgalmi látványosságként is funkcionál: a Fővárosi Közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottsága az eredetileg tervezett összeg duplájával, hárommillió forinttal támogatja a projektet. A forgalomból kieső útszakaszt a budai alsó rakpart és a Hungária körút hivatott mentesíteni.


Sebestyén István
Elkent Fidesz-ügyek

A Gallup legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint a Fidesz-MPSZ megelőzte az MSZP-t, míg az SZDSZ támogatottsága soha nem tapasztalt mélypontra ért. Az elmúlt hetek politikai híreit felidézve a fordulat nem mondható váratlannak: miközben ugyanis a Fidesz számára több olyan ügy is kínálkozott, melyek kapcsán „elverhette a port” a kormányon illetve a koalíción, addig az előző kabinet bűncselekmény-gyanús ügyei egymást követően „tisztázódnak”. Ágh Attila politológus szerint mégsem ezek az események, hanem a takarékossági intézkedésekkel kapcsolatos elégtelen kommunikáció okozta a kormánypártok népszerűségvesztését. 


Munkatársunktól
Pártlapok közpénzből

Hogyan használta a Fidesz az adófizetők pénzét saját lapjai létrehozására és finanszírozására? A Magyar Nemzet és a Heti Válasz története.


Fókusz

Makki Marie-Rose
Szántó felé félúton

Az idei balatoni szezon egy szóval: jó; bővebben: nem jó - mondják a tó partján élő és megélni próbáló vendéglátós és idegenforgalmi szakemberek. Totális pangás uniós árakon - mesélik az odavetődő turisták. A turizmus a tavalyi nyárhoz viszonyítva tovább csökken, apad a külföldiek száma, valamelyest nő a belföldi érdeklődés. A romló tendencia immár öngerjesztő: a bevételek rendre nem érik el azt a szintet, amiből a szükséges fejlesztések finanszírozhatók lennének. Komoly állami segítség nélkül itt nem lehet versenyképessé válni - állítják az érintett vállalkozók. Megerősödött a balkáni konkurencia, hasonló összegekért nagyon kellemesen lehet már a déli szomszédainknál nyaralni. 


Morvay Péter
Befürdés a fürdővárosban

Érdekes és tanulságos képet festenek Magyarországról a nagy nyugat-európai és amerikai útikönyvsorozatok hazánkat bemutató kötetei. Ezek a könyvek általában a külföldi turisták reális és hiteles tájékoztatását tekintik elsődlegesnek, ezért szerzőik „névtelen” turistaként utaznak az érintett országba, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat. Így a látványosságok és érdekességek bemutatása mellett minden kötetben jut hely az utazókra leselkedő veszélyek és kellemetlenségek leírására is. Lapunk munkatársa az egyik legismertebb ilyen útikönyvsorozat, a brit Lonley Planet Magyarországot bemutató kötetét lapozta fel.


Hetek-összeállítás
Államkasza

Magyarországon egy kétgyermekes családban az átlagfizetésért dolgozó férj vagy feleség egy évben januártól augusztusig munkájával az államkasszát gazdagítja. Csak a szeptembertől decemberig végzett munkájának ellenértékét kapja kézhez. A most közel 70 százalékos állami jövedelemelvonás - a politikusok ígérgetései ellenére - a rendszerváltás óta folyamatosan növekszik. 1988-ban még fordított volt a helyzet: nyolc hónapot dolgoztunk magunknak, és csak négy hónapot az államnak. A jóléti rendszerváltás merő illúzió maradt: a magyarországi havi nettó átlagfizetés (jelenleg 290 euró) az elmúlt tizenöt évben gyakorlatilag nem változott.


Lukács András
Új iraki kór

Március óta mintegy 100 amerikai katona betegedett meg Irakban, Katarban, illetve Üzbegisztánban egy titokzatos tüdőgyulladásban. A hadsereg hétfőn jelentette be, hogy két orvoscsoportot küld a betegség kivizsgálására Németországba, ahol a betegek többségét kezelték, illetve Irakba, ahonnan a legtöbb esetet jelentették. A betegség annak ellenére aggasztja a hatóságokat, hogy évente világszerte négy-ötszáz amerikai katona betegszik meg tüdőgyulladásban, ebből körülbelül három eset halálos kimenetelű. 


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Nőnek az adóterhek

A várakozások ellenére sem csökken jövőre a személyi jövedelemadó - közölte László Csaba pénzügyminiszter. Kuncze Gábor viszont ismételten bejelentette: a kisebbik koalíciós párt ragaszkodik az adócsökkentéshez, és nem fogja megszavazni az adótábla módosítását. Mivel az SZDSZ semmiféle kompromisszumkötésre nem hajlandó az ügyben, tovább folytatódik adóügyben a politikai kötélhúzás. 


Tamás Gergely
Szegény gazdagok

A gazdagoknak sem megy mindig jól. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a világ milliárdosai csaknem 2000 milliárd dollárt veszítettek az elmúlt évben a gazdasági helyzet romlása miatt - közölte a CNN. A vagyonosok a jelenlegi helyzetben világszerte a nagy biztonságot, viszont alacsonyabb hozamot kínáló eszközökbe fektetik pénzüket. A korábban oly bátran kereskedő gazdagok mentalitása a veszteségek hatására változóban van: a gyors haszon helyett inkább hosszú távú megtérülésben gondolkodnak.


Varga Péter
Mennyit KAPnak a gazdák?

Amíg a hazai mezőgazdasági kormányzat és a termelők egyre jelentősebb energiákat fordítanak az EU jelenlegi agrártámogatási rendszerének megértésére, elfogadására, a felkészülésre és új intézményrendszerek kialakítására, az Európai Unió meghozta döntését az agrárfinanszírozás teljes átalakítására. A 2005-től esedékes reform alapjaiban érinti a Közös Agrárpolitikát, a KAP-ot.


Háttér

Ki politizál jobban? I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, Balázsi Tibor, Lakner Zoltán, Bozóki András vendégekkel. 


Ki politizál jobban? II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás vendégekkel. 


Grüll Tibor
Istenfélelem vagy kíváncsiság?

Claudius császár uralkodásának tizedik esztendejében - időszámításunk szerint 50-ben - egy furcsa idegen érkezett Athénba. A Római Birodalom kulturális fővárosában természetesen nem egy zsidó ember megjelenése számított szokatlannak, hiszen a zsidóknak addigra zsinagógájuk is volt a városban, sőt a pogányok közül is sokan mint „istenfélők” csatlakoztak a gyülekezethez. A titokzatos idegen - aki nem más, mint Pál apostol - újdonságként ható tanai azonban megütközést keltettek bizonyos körökben. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
Az istenképű ember

Honnan erednek valójában a vallások? Mi a különbség a mai materialista világnézet és a bibliai kinyilatkoztatás véleménye között a vallásokról és a hitről, és ezek eredetéről? 


Interjú

Tihanyi Péter
Az utolsó percek tanúja

- Az élet nem a halállal végződik.


Barna eszme, fehér faj

Ezzel a rövid, de annál intenzívebb sodrású vitával indult el a beszélgetésünk Petrovszki Attilával egy békési kávéház teraszán. Az ifjú hungarista arcát kevesen ismerik, tarkóját azonban szinte mindenki látta már. Vastag tetoválás hirdeti az SS jelmondatát a nyakán: „Becsületem a hűség”. Erre a jelmondatra esküsznek fel az igazi hungaristák - legalábbis szerinte. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Európa hőkorszaka

Ezen a nyáron rekordhőség tesz próbára embert és természetet: Európa tovább szenved a hetek óta tartó hőségtől: Portugália a NATO-tól kért segítséget az erdőtüzek elleni küzdelemben, Franciaországban fél évszázados, Olaszországban évszázados rekordokat dönt a hőség.


Hetek-összeállítás
Egyházbüntetés

Az amerikai episzkopális egyház jóváhagyta az első nyíltan homoszexuális püspök, Gene Robinson kinevezését. A döntés miatt konzervatív lelkészek az egyházszakadást is elképzelhetőnek tartják, míg az anglikán egyház (ide tartoznak az amerikai episzkopálisok) első számú vezetője, Rowan Willams canterbury érsek higgadtságra és türelemre intett az ügyben.


Hetek-összeállítás
250 milliós iszlám szuperállam

Autóba rejtett bomba robbant kedden délben az indonéz főváros egyik legjobban védett szállodájában, 14 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelve. A hatóságok a Dzsemaja Iszlamija szélsőséges iszlám szervezetet gyanúsítják a merénylettel, mivel az számos ponton mutatott hasonlóságot a 2002 októberében Balin elkövetett merénylettel.


Vagyim Arisztov
Kórházrobbantók

Augusztus 1-jén Oroszországot újabb terrorakció rázta meg. A helyszín Mozdok városa a kaukázusi Észak-Oszétiában, ahol alig néhány hete egy buszállomást röpítettek a levegőbe. Ezúttal súlyosabb merénylet történt: egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott teherautóval a város katonai kórházának rohant. Az eredmény 50 halott és több mint 80 sebesült volt.


Riport

Kovács Klára
Kiút a hajléktalanoknak

Nehéz nem tudomást venni a hajléktalanokról. Némelyikünk sajnálattal, némelyikünk utálattal néz le az utcákon kóborló, piszkos öltözetű, elhanyagolt külsejű férfiakra, nőkre. Az elmúlt években Budapesten drámai mértékben megemelkedett a számuk, ma már nehéz úgy aluljáróban, forgalmasabb csomópontokon közlekedni, hogy ne találkoznánk hajléktalanokkal. De vajon miért nőtt meg ilyen látványosan a számuk? Kik ők valójában? Tényleg alkalmatlanok a munkavégzésre, vagy csak - látszólag legalábbis - a könnyebb utat választották? Lehet rajtuk segíteni, vagy végleg elveszítették, eljátszották az újrakezdés lehetőségét? Nem egyszerű kérdések. Cikkünk egy sikeres kitörési lehetőséget mutat be.


Sport

Montoya fölényes győzelme

Juan-Pablo Montoya fantasztikus versenyzéssel megszerezte idei második győzelmét, ezúttal a Német Nagydíjon. A második helyen David Coulthard, míg a harmadikon a végsőkig kitartó és kimerült Jarno Trulli ért célba.


Varga József
Abramovics nagy halat fogott

Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa eddig sem sajnálta a pénzt, hogy új játékosokkal megerősítse a Bajnokok Ligájában induló kékek keretét.


Szabadidő

Padlizsán, a sokféle lilaság

Padlizsán, kék vagy török paradicsom: ugyanaz a zöldség. Ráadásul most frissen kapható. Sokan a mai napig idegenkednek ettől a kicsit furcsa szerzettől. 


Finta Szilvia
Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik

Chagall után két évvel ismét folytatódik a világhírű zsidó festőművészek bemutatása a budapesti Magyar Zsidó Múzeumban, idén a francia kulturális évad, a FranciArt keretében. 


Őserdő Budapesten

Trópusi őserdővé alakul át péntek délelőttől az Örs vezér téri ÁRKÁD bevásárlóközpont, a különleges növény- és állatvilág augusztus 17-ig tekinthető meg. 


A hosszú utazás veszélyei

A zsúfolt repülőgépen vagy autóbuszon való hosszú utazásoknak jelentős egészségügyi kockázata van. A beszorított, mozogni képtelen lábakban lelassul a vérkeringés, ami legrosszabb esetben akár trombózishoz is vezethet. 


Rákellenes a zöld tea

A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres fogyasztók között.


Színes

Egyél mézet, de ne sokat

A. A. Milne Micimackóját megszégyenítő intenzitással habzsolta a mézet az az ötvenhárom éves török férfi, akit drasztikus vércukorszint-emelkedés miatt szállítottak kórházba kómás állapotban. 


DUMA PLÁZA
Tovább a cikkhez >>>

Mennyibe kerül az élet?

Többé már nem London az Európai Unió legdrágább városa, bár még mindig a világ tíz legdrágább helye között szerepel. Párizs és Koppenhága lekörözte az angliai várost, így a nyolcadik helyről a tizedikre csúszott vissza. 


Ha szégyelljük magunkat

Élete során szinte mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor zavarban érzi magát. De mi van akkor, ha valaki minden emberi érintkezés során elvörösödik, remeg és verítékezik? Felejtse el az „egyszerű” szégyenlősséget! 


Nem akar becsavarodni

Egy bristoli autóvezető hölgy a körforgalomtól való félelmében úgy teszi meg munkahelyére az utat, hogy elautózik a körforgalomig, ott leparkol, majd buszra száll.


Spéci napszemüvegek kutyáknak

A német illetőségű „Dog goes” - (Kutya megy) elnevezésre hallgató napszemüveggyártó cég már egy ideje tervezi az angol piacra való betörést - most éppen a négylábúak részére előállított termékcsalád segítségével.


Tollhegy

Megtagadott nyomozások

A Hetek legutóbbi, augusztus 1-jei számában címmel közölnek egy listát arról, hogy a Hit Gyülekezete ügyeiben a rendőrség nem rendelt el nyomozást. Én olyan esetekről szeretnék itt említést tenni, amikor a rendőrség tevékenyen lépett fel a Hit Gyülekezetével kapcsolatos események helyszínén.


Trükkös vendéglősök

Az augusztus 1-jén megjelent lapszámukban, című cikkükben Somorjai László negatív, hátrányos szövegösszefüggésben ábrázolta részvénytársaságunkat: „az eredeti vadhús helyett ügyesen fűszerezett marhahús, a Cordon Bleu-be sonka helyett zalahús”.


Érdekütközések?

A médiában szinte egymást éri a sok ijesztő és megalapozatlan jóslás a mégiscsak megszavazott „kórháztörvénnyel” kapcsolatban. A dolog érdekessége, hogy a legtöbb aggodalmaskodó - orvos. Jóhiszeműen azt kell gondolnom, hogy a betegekért érzett felelősség készteti ezeket a megszólalókat. Az már azonban mégiscsak túlzott feltételezés, hogy az egészségügy soron következő reformja számos egészségügyi intézet bezárásához vezet, és ez a helyzet „a hálapénz újabb virágzását készíti elő”, mint ezt legutóbb is olvastam. A riogatások hallatán és láttán a szerencsétlen állampolgár nem győzi kapkodni a fejét, hogy mi minden szörnyűséget készít elő számára ez az évtizedes parkolópályáról újra mozgásba lendült Csehák-egészségügy.


Európa vagy Európai Tanács?

Hivatkozással a 2003. július 4-i lapszámukban , sajnálattal vegyes felháborodással olvastam, hogy végig Európa Tanácsot írtak Európai Tanács helyett. 


A Viszkis nem hős

Kertész Ákosnak a július 11-i számukban megjelent cikkére szeretnék reagálni.