Vissza a tartalomjegyzékhez


Rákellenes a zöld tea

A zöld tea rákellenes hatása még erőteljesebb és változatosabb, mint azt eddig feltételezték. Egy újonnan azonosított biokémiai folyamat további adalékkal szolgálhat arra, miért jóval kisebb a daganatok előfordulása a rendszeres fogyasztók között.


Kutatók új oldaláról ismerték meg a zöld teát. Jobb, mint valaha

A University of Rochester (USA) kutatói megállapították, hogy a zöld teában lévő egyes kémiai anyagok gátolják egy olyan molekula működését, amely kulcsfontosságú a dohányzás rákkeltő hatásában. A kutatók részletes beszámolója a Chernical Research in Toxicology című szaklap 2003. július 21-ei számában jelent meg.
A kutatók a zöld tea anyagainak hatását vizsgálták egy olyan sejtfelszíni receptoron (aril-hidrokarbon receptor), amely gyakori szerephez jut olyan gének bekapcsolásának folyamatában, amelyek veszélyesek lehetnek a rák kialakulása szempontjából. Már korábban kimutatták, hogyan hatnak a dohányfüstben lévő anyagok, például a dioxin a receptorra (egyik kedvenc célpontjukra), s hogyan aktiválják azt.
A zöld tea összetevői között két olyan vegyületet is találtak, amelyek gátolják a receptor aktivitását. Kiderült róluk, hogy kémiai értelemben közeli rokonságban állnak olyan molekulákkal, amelyek megtalálhatók a brokkoliban, káposztában, szőlőben és a vörösborban - azaz ismert rákellenes táplálékokban.
A zöld teáról már korábban is tudták, hogy antioxidáns hatású (azaz megköti a sejtekre veszélyes szabadgyököket), a receptorhatás azonban eddig ismeretlen volt a kutatók előtt. Úgy tűnik tehát, hogy a zöld tea több módon is rákellenes hatást fejt ki. Laboratóriumi körülmények között már egy csészényi zöld teában lévő hatóanyag-mennyiség is elegendő a rákellenes hatás kifejtéséhez, ám lehetséges, hogy az emberi szervezet ehhez többet kíván. Az bizonyos, hogy fogyasztása mindenképpen ajánlott, főként a dohányosoknak. (origo)