Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Befürdés a fürdővárosban

Érdekes és tanulságos képet festenek Magyarországról a nagy nyugat-európai és amerikai útikönyvsorozatok hazánkat bemutató kötetei. Ezek a könyvek általában a külföldi turisták reális és hiteles tájékoztatását tekintik elsődlegesnek, ezért szerzőik „névtelen” turistaként utaznak az érintett országba, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat. Így a látványosságok és érdekességek bemutatása mellett minden kötetben jut hely az utazókra leselkedő veszélyek és kellemetlenségek leírására is. Lapunk munkatársa az egyik legismertebb ilyen útikönyvsorozat, a brit Lonley Planet Magyarországot bemutató kötetét lapozta fel.


Budapest, Belváros, 2003. Magukra maradt turisták Fotó: Somorjai L.

Bár Magyarország még ma sem tekinthető erőszakos társadalomnak, a bűncselekmények száma az elmúlt évtizedben megnégyszereződött - hívja fel a figyelmet az útikönyv Veszélyek és kellemetlenségek című fejezete.
Budapesten leginkább a Belvárosban, illetve a férfi és női prostitúció gyűjtőhelyének számító VIII. és IX. kerületben érheti kellemetlen meglepetés a turistákat. Az utazókra leselkedő veszélyek közül a legjelentősebbek az autófeltörések, a zsebtolvajlás, a taxisok által elkövetett szélhámosságok és a magyarul „konzumlányoknak” nevezett hölgyek trükkjei. Ez utóbbiak - tájékoztatnak a turisztikai szakírók - olyan feltűnően csinos fiatal lányok, akik az utcán szólítanak le külföldieket, hogy meghívassák magukat valamelyik mulatóba vagy éjszakai bárba. Az ilyen randevúk szinte kivétel nélkül azzal végződnek, hogy a külföldi vendéget - akár erőszakkal is - arra kényszerítik, hogy fizesse ki a horribilis összegű számlát (amely akár több ezer dollárra is rúghat). A nagykövetségek és a külföldi újságírók tucatszámra kapják Budapestről az olyan beszámolókat, amelyekből kiderül: a felelőtlen ismerkedés csillagászati számláját a szórakozóhely tulajdonosa úgy hajtja be, hogy gorillatermetű kidobólegényekkel kísérteti el a külföldit a legközelebbi pénzkiadó automatáig. A Lonley Planet szerzőinek javaslata: egy férfi se áltassa magát azzal, hogy sármos külseje és ellenállhatatlan humora miatt szólítja le egy szépségmodell a sétálóutcán. Az ilyen hiú illúzióért kivétel nélkül drága árat kell fizetni. A bejelentések alapján a budapesti nagykövetségek évről évre összeállítják a „kifosztós” szórakozóhelyek listáját, amelyek azonban a panaszok ellenére általában gond nélkül működnek tovább.
A „hagyományos” éttermekben is gyakori, hogy a pincérek „tévedésből” egy-két fogással többet írnak fel a számlára, ha látják, hogy külföldi a vendég. Egy további trükk az, hogy italrendelésnél a legdrágább sör- vagy borfajtából hoznak ki felbontva, pedig a vendég csak csapolt sört vagy egy pohár bort rendelt. Reklamáció esetén a pincér azt állítja, hogy ő csak a vendég kedvében akart járni.
Abban a szerencsés esetben, ha minden rendben van a számlával, és az étel is ízletes, még mindig előfordulhat, hogy rossz szájízzel távozik a vendég. A Lonley Planet felhívja a figyelmet arra, hogy nemtől és kortól függetlenül a közterületi dohányzás „szélsőségesen elterjedt” Magyarországon. Ez az arrogáns formában űzött szenvedély sok külföldi (és - tehetjük hozzá - hazai) vendég számára teszi élvezhetetlenné az étkezést a magyar éttermekben. A távozás után pedig Budapest belvárosában ajánlatos a járdát figyelni, amelyet sűrűn borít az eltakarítatlan kutyapiszok.
Az autólopások az útikönyv szerzői szerint elsősorban a könnyen értékesíthető márkák tulajdonosait fenyegetik A gépkocsifeltörések olyan gyakoriak, hogy a Lonley Planet szakírói azt tanácsolják az autós utazóknak, hogy járművükben még rejtett helyen se hagyjanak semmi értékes tárgyat. 
A zsebtolvajok fő működési területei a zsúfolt tömegközlekedési járművek (a brit szerzők szerint a 7-es busz és a 2-es, 4-es, 6-os és 47-es villamos a legveszélyesebb, míg a metróvonalakon a fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhetően javult a helyzet), a kedvelt turistacélpontok (például a Várnegyed, a Váci utca és a Hősök tere), valamint a külföldiek számára turistalátványosságként hirdetett bolhapiacok. A fokozott elővigyázatosság mellett a szerzők az olyan trükkökre is felhívják a figyelmet, mint a csoportosan elkövetett lopás, amikor valaki meglöki a turistát, és a kiprovokált szóváltás közben társa elcseni annak pénztárcáját, telefonját vagy kameráját. Külön felhívják a figyelmet az „alkalmi sportöltözetben” csoportosan sétáló fiatalokra.
Vásárlásnál az útikönyv nyomatékkal ajánlja, hogy egy pillanatra se veszítsük szem elől a hitelkártyánkat, mivel többször előfordult, hogy az üzletben észrevétlenül illegális másolatot készítettek a külföldiek kártyájáról. A másolat alapján öt perc alatt elkészülhet a tökéletes hamisítvány, és máris oda az utazásra szánt költőpénz.
Bár Budapestet - joggal - fürdő-fővárosnak tartják, a Lonley Planet felhívja a közfürdők látogatóinak a figyelmét arra, hogy bizonyos helyszínek (a Rácz, a Király és a Gellért fürdőt említik név szerint) homoszexuális férfiak népszerű találkahelyei. Ezekben a fürdőkben a gyanútlan látogatót könnyen sokkolhatja az itt ismerkedő vagy randevúzó melegek magatartása.