Vissza a tartalomjegyzékhez


Barna eszme, fehér faj

- Jó estét, a Hetektől jöttem …
- Ne is folytassa. A Heteknek nem nyilatkozom, felejtsük el egymást, amit februárban műveltek a Kossuth téren, az minősíthetetlen volt.
- Ezt talán nekem kellett volna mondanom, ugyanis náci tömeggyilkosokról megemlékezni, azokat ünnepelni mégiscsak ízléstelen egy működő demokráciában.
- Higgadjon le, nem balhézni mentünk akkor ki, és nem tömeggyilkosokról emlékeztünk meg akkor, hanem a harcban elesett hősökről. Maguk provokálták a balhét, meg a média.
- Nos, akkor tudunk beszélgetni, vagy csak elbeszélünk egymás mellett?
- Rendben, de ne forgassa ki a szavaimat, mert a média mindig ezt csinálja velünk.
Ezzel a rövid, de annál intenzívebb sodrású vitával indult el a beszélgetésünk Petrovszki Attilával egy békési kávéház teraszán. Az ifjú hungarista arcát kevesen ismerik, tarkóját azonban szinte mindenki látta már. Vastag tetoválás hirdeti az SS jelmondatát a nyakán: „Becsületem a hűség”. Erre a jelmondatra esküsznek fel az igazi hungaristák - legalábbis szerinte. 

Hajdú Sándor


„Becsületem a hűség”. Arccal Prohászka Ottokár felé

- Hogyan jut valaki arra az elhatározásra, hogy ezt a mondatot a tarkójára tetováltassa?
- Körülbelül tíz évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba magával az eszmeiséggel. Legelőször csak nacionalista eszmeiséget vallottam, és a későbbiekben, mikor a tudásom kibővült, kerültem kapcsolatba magával a nemzetiszocialista - számomra - hitvallással. Onnan jött maga a jelmondat, és ami hozzá tartozik. De nem az a mozgalmi tevékenységemnek a csúcspontja, hogy a jelmondatot magamra tetováltattam. Ez egyszerűen csak kifejezi az én személyiségemet, és hogy felvállaltam a nemzetiszocializmust visszavonhatatlanul.
- Otthonról hozta ezt a gondolkozást, vagy kinyitott egy újságot, egy könyvet, és ott talált rá a nácizmusra?
- Nem vagyok náci. A hungarizmus a nemzetiszocializmusnak a magyar gyakorlata. Olaszországban fasizmusnak nevezték, Németországban a náci mozgalom volt a nemzetiszocializmus megvalósítója. Magyarországon sem fasizmusról, sem neonácizmusról nem beszélhetünk. De visszatérve a kérdésre, a saját életemben tapasztaltam meg először a problémákat, az utcán szembesültem a dolgokkal, a családomra ez nem volt jellemző. Maximum annyiban nyilvánult meg a fajelmélet, hogy ha gyerekkoromban rosszul viselkedtem, akkor azzal fenyegettek, hogy a rossz cigány bácsi majd elvisz. Olyan tizennégy éves lehettem, amikor találkoztam egy bandával, akik ilyen gondolatvilágban éltek, nemzetiszocialista zenekarokat hallgattak, és szimpatikusnak találtam a mondanivalójukat. Ezt követően könyvekkel próbáltam a tudásomat bővíteni, és igyekeztem minél komolyabb, elkötelezettebb emberekkel kapcsolatba kerülni.
- A zene mekkora szerepet játszik a hungarista ideológiában?
- Az egyik legnagyobb szerepe a zenének van, ugyanis a fiatalokat a zene segítségével lehet megfogni. A mai fiatal elsősorban a zenéhez fog nyúlni, jobban, könnyebben nyílik meg a zene irányába, mint egy könyv irányába. A dalszövegekben benne van a valóság, amit mi képviselünk.
- Ahogy telt az idő, kinőtte ezt a társaságot, vagy ma is megvannak a régi barátok?
- Nem én nőttem ki őket, hanem ők nem voltak méltóak arra, hogy ezt az eszmét felvállalják és továbbvigyék. Saját maguk lemorzsolódtak időközben.
- Magyarországon mekkora támogatottsága van a hungarista mozgalomnak? Mennyi a nyílt és mennyi a burkolt szimpatizáns?
- Nem szeretnék számadatokat kiszolgáltatni, mert ez a jövőben visszaüthet, de kellően nagy a támogatás, és meglepően sokan vállalják a hungarista eszmerendszert. 
- Szavaiból az tűnik ki, hogy illegalitásban működik a társaságuk, amit azért nem értek, mert a mozgalom kiadványait szinte minden utcasarkon árusítják.
- Vannak bajtársaim, akiket hetente több alkalommal leellenőriznek, házkutatást tartanak náluk, a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz viszik be őket. Pedig nem velünk kellene elsősorban foglalkozni, vannak más, olyan bűnöző csoportok, akik talán több figyelmet érdemelnének.
- Az eszmerendszerükben Szálasi Ferenc játssza a fő szerepet. Ő lett volna a hungarizmus megteremtője?
- Nem ő volt az alapítója. Prohászka Ottokár volt a hungarizmus megálmodója. Szálasi csak próbálta volna a gyakorlatban létrehozni azt, amit Prohászka Ottokár elméletben felépített. 


Petrovszki Attila a Vér és Becsület februári megmozdulásán a Kossuth téren. 88=Heil Hitler Fotó: Somorjai L.

- Tömeggyilkosságok árán… 
- Na látja, pont ez a média hatása. Az agymosás nagyon jól működik Magyarországon.
- Történelmi tény, hogy 1944 telén több száz embert géppuskáztak bele a Dunába a nyilasok, csupán faji, etnikai alapon. Akkor ezt mivel magyarázza?
- Ez nincs bebizonyítva, ez feltevés, szóbeszéd, mint ahogy a holokauszt is. 
- Az erőszakot, a gyilkosságot, a háborút a társadalmi változások szükségszerűségének látja mint a nemzetiszocialista eszme velejáróját?
- Az erőszak, a gyűlölet és a harc között különbséget kell tenni. Én nem gyűlölhetek, mert ha gyűlölködnék, olyanná válnék, mint akik engem gyűlölnek. A nemzetiszocializmust csak és kizárólag hideg, tiszta fejjel lehet megvalósítani.
- Az eszme megvalósulása a hungarizmus célja?
- A cél elsősorban a nemzetiszocializmus hatalomra juttatása Magyarországon. Nekünk jelenleg az a feladatunk, hogy az eszmét tovább éltessük. Majd a gyermekeink, az utókor, ha eljön az idő, akkor megvalósítják. A média próbál bennünket félelmetessé tenni. Tény, hogy az elkövetkezendő pár évben nem látok lehetőséget arra, hogy politikailag, társadalmilag a hungarizmus hatalomra jusson.
- A jelenlegi magyar politikai palettán van olyan párt, amely nyíltan vagy burkoltan szimpatizál önökkel?
- Pártok nyilván nem vállalják velünk a közösséget, de a tagjaik között vannak szimpatizánsaink. Szavazatainkkal a választásokon a MIÉP-et támogatjuk, bármily szégyenletes is, mert a MIÉP-et egy középen ballagó, kicsit liberális jobboldali pártnak tartom, egy amolyan kedélyes nyugdíjasok klubjának.
- Honnan pénzelik a mozgalmat? Rengeteg kiadványuk jelenik meg, a kiadáshoz jelentős tőke szükséges. Külföldről kapják a támogatásokat?
- Ez az egyik legnagyobb torzítás. Külföldről nagyon csekély összeg folyik be hozzánk. Mi a saját pénzünket fektetjük be a mozgalomba, ez csak így működik. Mi megdolgozunk a pénzért.
- Mi a polgári foglalkozása?
- Cukrász vagyok. Remek munkahelyem van, élvezem, amit csinálok.
- Egy édesszájú hungarista? Sosem gondoltam volna ezzel a kinézettel.
- Pedig így van. Na jó, van mellékállásom is. Kidobóemberként funkcionálok hétvégenként. De nem vagyok híve az erőszaknak, mint ahogy az önpusztításnak sem. Se kávé, se alkohol, se drog, se cigaretta.
- Elég az eszme…
- Így van. Ezzel szeretnénk bemutatni az embereknek, hogy önmagunkat tisztán tudjuk megvalósítani a legjobban. Elkötelezetten, vasfegyelemmel, hűséggel, odaadással az egész életünket odaszenteljük az ügynek. Hitelesen csak így követhetjük elődeinket.
- Szemenyei-Kiss Tamás a Heteknek azt nyilatkozta…
- Ne is folytassa. Hiteltelen, amit mond, amit állít. Fogalmazzunk úgy: Szabó Albert szintű ember.
- Az egy kategória?
- Igen. Szabó Albert egy provokátor volt, a hatalom által beépített besúgó. Ellátták pénzzel, információkkal, ideológiákkal. Azt a látszatot próbálták kelteni, hogy ő a megfelelő ember arra, hogy Magyarországon a nemzetiszocialista mozgalmat irányítsa. Szemenyeiről nem mondom, hogy besúgó, de elsősorban a saját érdekeit képviseli, hajhássza a népszerűséget a médiában.
- Mi van az Európai Unióval? Ott éppen egy európai polgárság kialakulását szorgalmazzák, ahol eltűnik a nemzettudat fogalma. Mi lesz így Önökkel?
- Az európai társadalomban is jól látható módon jelen van a nemzetiszocialista mozgalom, akár Németországot vagy Ausztriát is említhetem példaképpen. Nyilván a törvények nem kedveznek ottani bajtársainknak, de bizton állíthatom: él, sőt erősödik a mozgalom. Magyarországon sajnos a társadalom bábjává vált a mindenkori hatalomnak. Az emberekből kiirtották a gondolkodást, a látást, egyszóval fogyasztók lettek. Órák hosszat bambulnak a televízió előtt, teljesen agymosottakká válnak.
- Nem gondolja, hogy ez az egész, amiben él, egy illúzió?
- Nem, én azt gondolom, hogy az emberek élnek illúzióban, mert így kényelmes nekik. Én pedig nyitott szemmel járok, és mindent nagyon jól látok.
- Ennek a mozgalomnak az ismeret, a megvilágosodás a lényege? Olyan ez, mint a vallás?
- Nem csak olyan, az is. Mi az egy igaz hitet hirdetjük: a nemzetiszocializmust.
- Tolerancia nélkül? Mi van, ha egy zsidóval találkozik, és kezet nyújt Önnek? Mindenkivel kezet fog, vagy előbb megnézi a származását igazoló papírjait?
- Nem túl gyakori, hogy én zsidókkal vagy akár cigányokkal kommunikáljak, bár volt már rá példa. Igyekszem tudatosan kikerülni őket, nem is nagyon járunk egy társaságba.
- Bizonyítani kell Önöknél, hogy fajilag „tiszta” háttérből jönnek?
- Persze. Két generációra visszamenőleg megnézzük, hogy az illető családjában milyen nemzetiségek voltak. Nem feltétlenül kell magyarnak lennie, az sem baj, ha lengyel vagy szláv vér csörgedez az ereiben, itt magáról az árja fehér fajról van szó.
- Végül még egy kérdés: Mi van mondjuk akkor, ha máról holnapra kiábrándul a hungarizmusból? A tetoválásait egy életen át kell viselnie, hiszen ahogy látom, nincs olyan testrésze, amelyen ne szerepelne valamilyen nemzetiszocialista szimbólum. Kezén az északi mitológia jelenetei, jobb lábán egy SS-katona SS felirattal, bal kezén pedig két angyal emeli a magyar koronát. Mi lesz ezekkel, hiszen ezt eltüntetni szinte lehetetlen?
- Ilyen szóba sem jöhet.