Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
250 milliós iszlám szuperállam

Autóba rejtett bomba robbant kedden délben az indonéz főváros egyik legjobban védett szállodájában, 14 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelve. A hatóságok a Dzsemaja Iszlamija szélsőséges iszlám szervezetet gyanúsítják a merénylettel, mivel az számos ponton mutatott hasonlóságot a 2002 októberében Balin elkövetett merénylettel.


A jakartai Mariott szálló bejárata a robbantás után. Üzenet egy tonna TNT-vel Fotó: Reuters

Az autóba rejtett bomba, amely kedden ebédidőben robbant fel a jakartai Mariott szálloda előtt, 14 embert megölt és 152 személyt megsebesített. Az áldozatok között a helyi lakosokon kívül szingapúriak, amerikaiak, kanadaiak, új-zélandiak és ausztrálok vannak. A maga alatt két méteres krátert vágó robbanás a 33 emeletes, 300 szobás Mariott szálló alagsorát, bejáratát és alsóbb emeleteit - amelyek a robbanás idején 77 százalékosan voltak telítettek - teljesen tönkrezúzta. Korábban az épület adott otthont a legutóbbi amerikai nemzeti ünnepségnek július 4-én.
A hatóságok szerint a főleg amerikai vendégeket fogadó szálloda elleni merénylet elkövetői egyrészt Megawati elnök asszonyt akarták figyelmeztetni, másrészt az Egyesült Államoknak is üzentek. A „véres figyelmeztetés” arra inti az elnök asszonyt, hogy ne folytassa a milicista csoportok felszámolására tett erőfeszítéseit - állítja egy neve elhallgatását kérő iszlám aktivista az egyik helyi lapban. „Üzenet ez [az elnök asszony] számára és minden ellenségünk számára: ha kivégzik egy muzulmán testvérünket, tovább folytatjuk terrorhadjáratunkat Indonéziában és a térségben.” Emellett a robbantás egyértelmű jeladás akart lenni arról, hogy a csoport továbbra is életben van, sőt továbbra is képes amerikai érdekeltségeket veszélyeztetni, annak ellenére, hogy számos tagját tartóztatták le az elmúlt év során. A csoport fő célkitűzése, hogy egy nagy iszlám államban gyűjtse össze a délkelet-ázsiai térség mintegy 250 milliós muzulmán lakosságát. 
A robbantást - mely az elkövetés módján kívül számos tényezőben hasonlóságot mutat a tavaly ősszel Balin elkövetett merénylettel - két nappal azt megelőzően követték el, hogy az indonéz igazságszolgáltatás ítéletet hirdetett volna a bali merénylet elkövetésével vádolt iszlám milicisták perében. Egy szingapúri szakértő szerint a titkosszolgálatok már hónapokkal korábban figyelmeztettek, hogy számos jel - többek között letartóztatott aktivistáknál talált feljegyzések - utalnak arra, hogy a jövőben további merényletekre kell számítani, és hogy a Dzsemaja Iszlamija számos tagja van még szabadlábon. Az indonéz hatóságok ennek ellenére ígéretet tettek arra, hogy a terrorcselekmények lehetséges célpontjai számára megerősített védelmet biztosítanak a jövőben. A Mariott szálloda az egyik ilyen veszélyeztetett zónában található.
A Fehér Ház „ártatlanok ellen elkövetett szégyenletes támadásnak” nevezte a merényletet, és további támogatásáról biztosította Megawati Sukarnoputri indonéz elnököt a terrorizmus elleni küzdelmében. Az amerikai elnöki szóvivő kijelentette: „Továbbra is harcban állunk a terrorizmus ellen.” John Howard ausztrál elnök felajánlotta, hogy ismét nyomozókat küld a helyszínre, mint azt tavaly ősszel tette, amikor a Balin elkövetett merénylet 202 halálos áldozata közül 88 ausztrál volt.
A 2002. szeptember 11-e óta elkövetett 16 Nyugat-ellenes terrorcselekmény eddig legkevesebb 404 halálos áldozatot követelt.