Vissza a tartalomjegyzékhez

Finta Szilvia
Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik

Chagall után két évvel ismét folytatódik a világhírű zsidó festőművészek bemutatása a budapesti Magyar Zsidó Múzeumban, idén a francia kulturális évad, a FranciArt keretében. 

A kiállítás a 20. század első felének Párizsban alkotó zsidó művészeit hivatott bemutatni, mely egyúttal az úgynevezett „Párizsi Iskola” (École de Paris) megteremtőinek felvonultatását is jelenti. Modigliani, Soutine, Chagall, Zadkine, Mané-Katz, Kisling, Pascin, s még folytathatnánk a sort. Közel ötven művész gyűlt most össze, hogy meséljen nekünk. Oroszország, Ukrajna, Galícia s más kelet- és közép-európai államok ortodox és haszid szülöttei, akik többnyire pogromok elől menekülnek a Párizsi „Kaptárba” (La Ruche), mely a montparnasse-i negyed ma is fennálló műteremegyüttese. Bár a bohémélet nem bánik kegyesen az alkotókkal, néhányukat Auschwitzba hurcolják, de nevük a művészettörténetből kitörölhetetlen. Javarészt ők biztosítják a századelő avantgárd mozgalmainak szellemi hátterét, elindítói és művelői a 20. század forrongó izmusainak. Expresszionisták, fauve-ok, kubisták, futuristák…, a második világháborút követően a New York-i központ kialakítói. 
A kiállítótérbe érve a rendezés is e kelet-európai zsidó sorsot követi. Először még kalapos keleti zsidókkal találkozunk (Mané-Katz), zsinagógai csendélettel, majd fokozatos elszakadás, asszimiláció. Sztrájk-jelenet a Renault-gyárban (Taslicky), Tűz a hitelbankban (Brauner), a nagyváros (Tihanyi), kávéházak (Blatas), véres állattetemek (Soutine). Feminista nőgyűlés fotói (Kertész). De a kiállítást inkább a beszédes portrék uralják.
Modiglianitól két festmény és néhány rajz látható, Soutine-től már jóval több alkotás, köztük az egyik leghíresebb Az ajtónálló (Le Groom). Itt-ott a teret Zadkine, Imenitoff és Orloff szobrai törik meg, másutt Granowsky orosz paravánja. Két rajz Chagalltól is akad, s Modigliani életrajzi fotóin Picassora bukkanunk. De honfitársaink sem hagyhatók ki: tizenegy magyar munkája bújik meg a falakon. Czóbel Béla, André Kertész, Tihanyi Lajos, Farkas István, Réth Alfréd… Egy kis magyar Montparnasse.
A kiállítás megtekinthető a Magyar Zsidó Múzeumban, 2003. július 23. - október 19. H-CS 10-18-ig, P. és V. 10-15-ig. (Bp. VII., Dohány u. 2. Tel.: 06(1)343-6756)