Kedves Barátunk!
2017. május 15.
Múzeumok Majálisa

Rendezvény
2017. május 20–21.
Múzeumkert

Könyvtárunk idén is részt vesz a 22. Múzeumok Majálisa rendezvényen a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2017. május 20–21-én. Várjuk Önöket kiadványainkkal, ajándéktárgyakkal, a gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.

További részletek
Én, a hópárduc

Könyvbemutató
2017. május 22., 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Jidi Majia (1961– ) kiemelkedő nuosu (yi) nemzetiségű, kínai költő, a Kínai Írószövetség alelnöke, a Lu Xun Irodalmi Akadémia rektora. Már az 1980-as évektől elismert alkotó, azóta számos verseskötete jelent meg. Műveit több nyelvre fordították és közel harminc országban adták ki. Munkásságát több kínai és nemzetközi díjjal is elismerték. A kortárs kínai és külföldi költők közötti párbeszéd előmozdítója, a Qinghai-tó Nemzetközi Költészeti Fesztivál kezdeményezője és fővédnöke. A PEN Club gondozásában most megjelent versgyűjtemény kortárs kínai költő első önálló, magyar nyelven kiadott kötete.

További részletek
„Nincs talán még elfeledve a dal” – Tompa Mihály-kiállításmegnyitó

Kiállításmegnyitó
2017. május 23. kedd, 16 óra
VI. emeleti Díszterem

Tompa Mihály kortársai körében rendkívül népszerű volt: a kritikusok és az olvasóközönség egyaránt pozitívan fogadta műveit. Megjelenésekor a korszak egyik legelismertebb lapja, az Athenaeum közli a verseit, később pedig már az új korszakot jellemző Életképek, Honderü és Pesti Divatlap. A népies irány képviseletében időben és eleinte közkedveltségében is megelőzte Petőfit.

További részletek
Kétszeres elismerés egy kiadványunknak

Díjátadás
2017. június 8.
Az Ünnepi Könyvhét nyitórendezvényén

A Szép Magyar Könyv 2016 versenyen, ismeretterjesztő kategóriában oklevelet nyert ifj. Bertényi Iván – Boka László: Propaganda az I. világháborúban című kiadványunk. E kötet ugyanakkor az Antall József Emlékdíjat is elnyerte. A grafikai munkát és a tördelést Vincze Judit kollégánk végezte.

További részletek
Aranyalap – Múzeumok Éjszakája

Rendezvény
2017. június 24. 18 órától éjfél után 1 óráig
A pincétől a padlásig

Sétáljon az emlékezet aranyalapját őrző nemzeti könyvtárban! Nézze meg Arany János-kiállításunk kincseit, köztük a Toldi trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. Ismerkedjen meg Arany szobrászával, Stróbl Alajossal, s megtekintve a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállításunkat, hallgassa meg a Hot Jazz Band kapcsolódó koncertjét! Licitáljon kincsekre aukciónkon és sétáljon elemlámpával raktárainkban! Várja önöket a Shakespeare hősei utáni Szentivánéji hajsza, egy mindez idáig lappangó Ady-kézirat és a magyar rajzfilm aranykorának zenéje, a Pom Pomtól a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgászig!
Finom falatok, fagylalt és kézműveskedés – földgömbragasztás, corvina-motívumos kirakójáték és Arany-minikönyv készítése!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.