Kedves Barátunk!
2017. április 10.
La Fontaine összes meséi

Kiadvány
2017 márciusától kapható
Könyvesboltunkban kapható vagy megrendelhető az OSZK Kiadványtárától

Jean de La Fontaine a Napkirály, Racine, Molière, Boileau századának, a fényes 17. századnak (élet)művésze. Az irodalomtörténet, igen nagyvonalúan, szellemileg valahol Montaigne és Voltaire között helyezi el, Racine mellett őt tekintik e század legtisztább költőjének. Gazdag életművéből – hiszen írt színdarabokat, elégiákat, verses novellákat és elbeszéléseket – meséit tarthatjuk, méltán, fő művének.

További részletek
Orientalisták az OSZK-ban: A hódoltság török vers- és zenekultúrája

Előadás
2017. április 12. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Sudár Balázs előadása a hódoltság irodalmi és zenei világába vezeti be a hallgatóságot, szóban és énekben egyaránt.
Az oszmán hódítók ugyan fegyverrel érkeztek Magyarországra, és a megszerzett területeken túlnyomórészt katonák és családjaik telepedtek meg, mégsem nélkülözték saját kultúrájuk javait. Azon a néhány tucat településen, ahol ténylegesen berendezkedtek, nagyon gyorsan kiépültek a társadalmi és a kulturális élet intézményei: az imahelyek, az alap és főiskolák, a kolostorok, a fürdők. A török népi kultúra – lényegében törökök hiányában – nem jutott el idáig, de az elit – oszmán – kultúrája igen. Éppen olyan verseket írtak és olvastak, éppen olyan dallamokat játszottak itt is, mint a birodalom centrumaiban.

További részletek
Arany János-kiállításmegnyitó

Kiállítás
2017. április 28. 11 óra
V. emeleti Nemzeti Ereklyetér és a Kézirattár Manuscriptorium kiállítótere

Az Arany János-emlékév 2017 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel Arany János-kiállítás nyílik a nemzeti könyvtárban.

További részletek
Közösségi szolgálat könyvtárunkban

Oktatás
2017. április 20. 15–17 óra
V. emeleti 540-es terem

Várjuk középiskolás diákok jelentkezését, akik a közösségi szolgálat teljesítése során szeretnének betekintést nyerni a nemzeti könyvtár mindennapjaiba. A közösségi szolgálatot teljesítő fiatalokat a kiállítások és egyéb kulturális programok szervezésébe vezetjük be.

További részletek
Kipróbálható a De Gruyter Journals adatbázis

Szolgáltatás
2017. június 30-ig

Az EISZ konzorciumon keresztül 3 hónapos próbahozzáférést kaptunk a De Gruyter Journals adatbázishoz. 2017. áprilistól júniusig az olvasótermeinkben található számítógépeken elérhető, kipróbálható a több mint 900, magas impakt faktorú, minden kutatási területet lefedő folyóiratot gyűjtő adatbázis.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.