Kedves Barátunk!
2017. január 9.
Irodalmi adatbázisok

Szolgáltatás
2017 januárjától
VI., VII. emeleti olvasótermek

Könyvtárunk az idén kibővítette irodalmi adatbázis-előfizetését: az eddig is elérhető Modern Language Association (MLA) International Bibliography és Literature Resource Center (LRC) előfizetés mellett a GALE Literary Sources integrált keresőjében elérhető hat további adatbázis is. Az adatbázisokat helyben, az olvasótermi gépekről, illetve a helyi hálózatot használva érhetik el.

További részletek
Szív – A szeretni tudás művészete

KönyvTÁRlat
2017. január 19., 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Kit szeretsz? Magadat, a magad fantáziáját vagy a másikat? Szeretet, szerelem, megismerés – régen és most. Megadod-e a kibontakozás lehetőségét a másiknak? Hogy azzá legyen, aki? Vagy azt szeretnéd, ha azzá lenne, akivé te akarod tenni? Szabadság és szerelem összefüggései, érosz és az egyetemes rokonszenv. Pügmalión története – és a Pügmalión-effektus. Test és lélek, erotika és szexualitás. A pornográfia hazugsága. Építő személyesség és roncsoló személytelenség. És a gyerekek? „Mi védi meg?” – felkészülés a kamaszkorra, magzati kortól. Az érzelmek iskolája. Magunkhoz is csak a másik emberen keresztül juthatunk el. Így hát a szeretet vezet a valódi éntudatig, öntudatig. Az est fővendége: Vekerdy Tamás.

További részletek
FOLIO – egy nyílt forráskódú integrált könyvtári platform bemutatkozása

Előadás
2017. január 17., 9 óra
VI. emeleti Díszterem

Idén az EBSCO által kifejlesztett FOLIO – The Future of Libraries is Open – nyílt forráskódú integrált könyvtári platform bemutatásával folytatódik a 2015-ben megkezdett IKR (integrált könyvtár rendszer) bemutatását célzó sorozatunk.

További részletek
Plakátok 1931 és 1944 között

Könyvbemutató
2017. január 20., 15 óra
VI. emeleti Díszterem

Az országszerte fellelhető filmplakátokat felvonultató kötetet hat, a hangosfilmet és a korabeli plakátművészetet tárgyaló tanulmány vezeti be. A több mint 500 alkotáshoz az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtára és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet mellett magángyűjteményekből sikerült hozzájutni.
A kötetet január 20-án mutatjuk be.

További részletek
Magyarok a Kaukázusban

Könyvbemutató
2017. január 24., 17 óra
V. emeleti Tanácsterem (516-os szoba)

A kötet a kaukázusi őshazakutatás 19. századi, romantikus – a Kaukázus völgyeiben hátramaradt és még mindig fellelhető ősmagyarok – gondolatát kívánja átfogóan bemutatni és feltárni olyan, elsődlegesen az OSZK gyűjteményeiben található páratlan anyagok mentén, melyek a tudományos értekezésektől a valóságalapot sok esetben nélkülöző, de annál népszerűbb korabeli elméletekig terjedtek.
A könyvet január 24-én mutatjuk be.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.