stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Tartalomjegyzék

 

1.   Rendezvények.... 2

2.   Kiállítások.... 2

3.   Kiadványok.... 5

4.   Pályázatok.... 6

5.   Az OSZK a Facebookon.... 7

6.   Közintézet lett a könyvtár.... 7

7.   TÁMOP-hírek.... 8

8.   Zirci hírek.... 9

9.   Díjak, elismerések.... 9

10.    Új ki- és belépők.... 10

 


 

1.     Rendezvények

Óriási siker volt a Múzeumok Éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban

 

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan könyvtárunk idén is számos programmal készült a Múzeumok Éjszakájára.

Immár hagyományosan az egyik legnépszerűbb programunk a félóránként induló, csoportvezetéssel egybekötött könyvtári körséta volt, melynek során a látogatók megismerhették a könyvtár történetét és működését, betekinthettek raktárainkba, és ízelítőt kaptak a könyvkötés és a papírfestés technikájából. Az előre tervezett időpontokon kívül extra csoportokat is indítottunk, így összesen mintegy 650 fő vett részt a körsétán.

Rúzsa Magdi 19.00 órakor kezdődő színházi jellegű unplugged-koncertje óriási siker volt, a 3-4 éves kisgyermekektől egészen a nagyszülői korba érő felnőttekig mindenki együtt élt és mozgott a zenével.

Folyamatos volt az érdeklődés a Térképtárban, ahol a „Hol lehetek?!” című interaktív program keretében régi és modern fölmérési eszközöket próbálhattak ki a vállalkozó kedvű látogatók.

Amit a papír elbír” címmel meghirdetett programjaink is igen népszerűek voltak, kicsik és nagyok egyaránt lelkesedéssel böngésztek a tárlatok között, ismerkedtek a kottákkal, vagy éppen díszletmakettet hajtogattak. Az origamisok asztalánál folyamatosan nagy volt a nyüzsgés, és sokan éltek a lehetőséggel, hogy Temesi Péter karikatúrista megörökítse őket.

Szép számban akadtak olyanok is, akik kihasználták az adódó alkalmat, és egészen hajnali 2-ig olvastak, kutattak olvasótermeinkben.

Látogatóink száma a 10 ezer főt is meghaladta, ez a tavalyi évhez képest 30%-os növekedést jelent. 1277 fő váltotta meg jegyét az OSZK-ban, 144-en éltek a kedvezményes beiratkozási / olvasójegy-hosszabbítási lehetőséggel. A bevételeket tekintve elmondhatjuk, hogy a rendezvény költségeinek megtérülésén túl sikerült nyereségesen zárni a hosszúra nyúlt éjszakát.

Külön öröm számunkra, hogy egyre több gyermek és fiatal is ellátogatott intézményünkbe, érdeklődve ismerkedtek könyvtárunkkal, és lelkesen vettek részt a különböző nekik szóló múzeumpedagógiai és egyéb programokon.

Mégegyszer köszönet minden kollégának, aki akár az előkészítésben, akár a lebonyolításban részt vett.

 

2.    Kiállítások

90 város

2010. május 11 – június 12.

VII. emeleti katalógustér

 

A kiállítás célja, hogy méltó módon emlékezzünk Magyarország jelenkori történelmének egyik legszomorúbb eseményére, a 90 éve megkötött trianoni békeszerződésre.

Az eseményt a kor neves - sok esetben érzelmileg és egzisztenciálisan is érintett – tollforgatóinak személyes hangú gondolatai, illetve az elcsatolt területek 90 városának egy-egy századelős képeslapja jeleníti meg.

 

 

Mikszáth. Egy különös házasság. Mikszáth és Révai Testvérek

2010. június 3 – 2010. július 17.

Manuscriptorium

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Kedves Látogatók,

 

Nagy szeretettel köszöntöm Önöket az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában, az ”Egy különös házasság” című, Mikszáth Kálmán halálának 100., illetve Révai Mór János születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállításunk megnyitóján.

Az elmúlt napokban sokan és számos helyszínen idézték Mikszáth Kálmánt; az évfordulós megemlékezések óhatatlanul eszünkbe juttatnak rég elfeledett gondolatokat. Kiállításunk plakátja számára mi is találtunk egy rég elfeledett, ámde annál időszerűbb idézetet -- ha úgy tetszik, mottót -- Mikszáth Kálmántól:

 ”Nem tudom bizonyosan, a jelennek írok-e vagy a jövőnek, de annyit tudok, hogy a kiadóimnak írok.”

E kiválasztott idézet is jól mutatja, hogy Mikszáth Kálmán nem csak a prózában volt utánozhatatlan realista, hanem kora üzleti életében is. És ez a mottó átvezet minket ahhoz a kérdéshez is, hogy miért éppen kettős portrét kívántunk felrajzolni kiállításunkon? És miért ilyen ”különös” címmel?

Mikszáth Kálmán, az író és Révai Mór János, a kiadó munkakapcsolata rendkívül termékeny, noha konfliktusoktól egyáltalán nem mentes volt. Révai Mór János, aki a XIX. század nyolcvanas éveitől már Jókai Mór kiadójaként is működött, szerette volna megnyerni Mikszáth művei megjelentetésének kizárólagos jogát, ám a nagyobb folyóiratokkal rendelkező Légrády Kiadó, vagy később a Franklin Társulat, amely publicistaként is foglalkoztatta Mikszáthot, mindig előnyt élvezett az író számára Révaiék előtt.

Ennek ellenére Révai nemcsak, hogy rendre megvásárolta a kiadóktól és a szerzőtől a megjelentetési jogokat, és kivételesen szép formában jelentette meg azokat, hanem 1910-ben Mikszáth teljes életművét is kiadta a negyvenéves írói jubileum alkalmából. Csak zárójelben jegyezzük meg: Révai János Mór a magánéletben is a Mikszáth család barátja lett. Hogy mást ne mondjunk, több alkalommal rendezte az író adósságait.

Többek között ezért is nevezhető e munkakapcsolat Mikszáth és Révai különös házasságának, amelyet a két párhuzamos portré, a két életrajz kapcsolódásainak főbb pontjain keresztül kívánunk bemutatni Önöknek, elsősorban Kézirattárunk dokumentumaira támaszkodva.

Házigazdaként arra kérem Önöket, érezzék itthon magukat a kiállításon, teljen kedvük a párhuzamos bemutatóban!

 

Sajó Andrea

 

Az Országos Széchényi Könyvtár egy kamara-kiállítással emlékezik meg Mikszáth Kálmán halála 100. és Révay Mór János születése 150. évfordulójáról. A tárlat a kézirattárban található Mikszáth-gyűjtemény és a Révai Testvérek iratanyagából építkezve kívánja bemutatni az író és a kiadóvállalat, illetve a kiadóvállalat vezetője, Révay Mór János szoros, de konfliktusoktól sem mentes munkakapcsolatát. A közel harminc évet felölelő együttműködés A két koldusdiák megírásának és megjelentetésének körülményeit rögzítő szerződéskötésétől a Jókai biográfia születésén keresztül az életművet is lezáró negyvenéves jubileumi rendezvénysorozat és az azt kísérő Révai-féle összkiadás megjelentetéséig kíséri figyelemmel a kapcsolattörténet főbb eseményeit és kiadványait az író konkurens kiadóvállalatoknál megjelent munkáit és főbb életeseményeit is bemutatva. Az októberig nyitva tartó kiállításon a látogatók eredeti Mikszáth kéziratokat, szerződéseket, fotográfiákat, plakátokat valamint a művek első kiadásait is megtekinthetik, illetve betekintést kaphatnak a Révai Testvérek kiadóvállalat sikertörténetébe is.

 

Karl Gottlieb Windisch (1725–1793) és Emil Portisch (1887–1985) – a pozsonyi sajtó történetének két kiemelkedő személyisége

2010. június 5 – június 16.

Ereklyetér

 

A pozsonyi születésű Karl Gottlieb Windisch (Windisch Károly Gottlieb) 1764-től, a Preßburger Zeitung alapításától fogva kilenc éven át állt az újság élén, ún. tájékoztató és a közönség igényeit szem előtt tartó periodikumot szerkesztett.

160 évvel később az osztrák származású Emil Portisch vette kezébe a lap sorsát, és irányította a két világháború közötti időszak politikai és gazdasági válságai következtében bekövetkező megszűnéséig. A Preßburger Zeitung Portisch főszerkesztésében 1929. augusztus 25-én jelent meg utolsó alkalommal.

Pozsony város e két kiemelkedő személyiségét, a Pressburger Zeitung első és utolsó főszerkesztőjét mutatja be a kiállítás, mely 2009 nyarán Pozsonyban, 2010 tavaszán pedig a Bécsi Egyetemi Könyvtárban került megrendezésre. Az OSZK-ban 2010. június 5–16. között tekinthető meg ingyenesen (keddtől szombatig 10.00–18.00 óráig)

 

FEJADAG - 100 KARIKATÚRA - Kiállítás Könczey Elemér munkáiból

Ereklyetér

2010. június 19 – július 17.

 

"Saját eszményképünkhöz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával, örökös harcban ezek palástolására. Egyetlen esélyünk a decens döntetlenre csak az önirónia és a humor segítségével lehetséges..."

 

Amit a papír elbír: buszok, könyvmolyok, könyvek és könyvtárak

VIII. emelet

2010. június 19 – július 17.

 
Plakátkiállítás a nyolcadik emeleten a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár rendezésében

 

GOMBÁK, NÖVÉNYEK, ÁLLATOK -- Gyönyörűen illusztrált régi képeskönyvek és folyóiratok

VII. emeleti katalógustér

2010. június 19 – július 17.

 

A Múzeumok Éjszakáján évek óta sok vendégünk kíváncsi a raktárainkra is. Most hagyományteremtő szándékkal a raktárakban rejtőző kincsek közül is fellapozunk néhányat, hogy látogatóink ezek "ablakain" keresztül elődeink képi világába is bekukucskálhassanak. 

 

Papírba zárt kalandok

A Magyar Filatéliai Tudományos Társaság kiállítása
V. emelet

2010. június 19 – július 17.

 

A papírkiállításhoz csatlakozva a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság olyan érdekességeket vonultat fel, amelyek a bélyegek és levelek anyagára, a papírra fókuszálnak: a bélyegek eltérő papírjainak érdekességeit, különlegességeit, kipillantva a bélyegek előállítási folyamatára is, mindemellett küldeményeket, amelyek vagy hosszú, izgalmas utat jártak be, állva az idő és a kezelések vasfogát, után- és visszaküldött, címnyomozott postai dokumentumokat, amelyek nemcsak ritkák, de számos olyan szempontot adhatnak látókörünk bővüléséhez, amelyre talán nem is gondolunk, amikor belépünk ezt a kis válogatást megszemlélni.

 

Az ezerarcú papír

V. emeleti folyosó, Plakát- és Kisnyomtatványtár

2010. június 19 – július 17.

 

A WC papír reklámtól, a cigarettapapíron át, a merített papírig és különleges technikával készült képeslapokig – az ezerarcú papír plakátok és alkalmi nyomtatványok tükrében.

 

 

3.    Kiadványok

 

Júniusban megjelent kiadványok:

 

A magyarországi hírlapok és folyóiratok bibliográfiája 1921–1944 I–III. kötet

Összeállította: Ferenczyné Wendelin Lídia

Kiadja: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2010

ISBN 978 963 200 581 2

2504 p.

Ára. 12 000,- Ft

 

A teljes retrospektív magyar nemzeti sajtóbibliográfiát évtizedek óta könyvészeti irodalmunk régi adósságaként tartjuk számon.

Az Országos Széchényi Könyvtár már az 1940-es évek elején, Fitz József főigazgatósága idején a nemzeti könyvtár alapfunkcióinak körébe sorolta mind a kurrens, mind a retrospektív nemzeti bibliográfiai számbavétel kötelezettségét. Ez utóbbinak keretében „Magyarország időszaki sajtójának könyvészete” címen részleteiben előre megtervezett sorozatot indított, amelyből azonban a megjelent három kötet folytatását a háborús események megakadályozták. E kezdeményezés korszerűsített változatának tervét dolgozta ki az 1950-es években Dezsényi Béla (Ephemerides Hungaricae. A magyar nemzeti sajtóbibliográfia 1705-1919-ig, a történelmi Magyarországon bármely nyelven megjelent hírlapok és folyóiratok kézikönyve). A tervezet alapján megkezdett munka későbbi eredményeként jelent meg 1987–1996 között, három kötetben Busa Margit bibliográfiája, az 1705–1867 közötti időszakban élő címek részletező leírását nyújtva. 1976-tól kezdődött a könyvtár teljes periodikum gyűjteményének újra feldolgozása (rekatalogizálása), amely egyidejűleg a retrospektív bibliográfia megteremtését is célul tűzte ki. Azonban ez a folyamat is befejezetlen maradt. Az Országos Széchényi Könyvtár 2005-ös cselekvési tervében ismét helyet kapott a teljes nemzeti gyűjtemény és ennek keretében az időszaki kiadványok közvetlen hozzáférésű, elektronikus adatbázis-építésének koncepciója.

E tervezet majdani megvalósításáig jelen bibliográfiánk egy olyan korszak időszaki kiadványait vette számba, amelynek feltárása mind ez ideig „fehér foltként” teljesen hiányzott a magyar sajtó országos nemzeti könyvészetéből: a két világháború között (1921–1944) élő címeket. Emellett a korszak kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy az ugyanezen tárgyévekben publikált könyvek (ún. monografikus kiadványok, sorozatok) nemzeti bibliográfiája – szintén az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában – már korábban megjelent (Magyar Könyvészet 1921–1944. A Magyarországon nyomtatott könyvek szakosított jegyzéke. Bp. 1980–1992; elektronikus formában 2005). Ily módon a két összeállítás egymást kiegészítve, lehetőleg átfedés nélkül nyújthatja a két világháború közötti időszak magyar dokumentumtermésének retrospektív számbavételét.

A bibliográfia gyűjtőköre a területi hungarikum definíciójára alapozott. Ennek értelmében – nyelvétől függetlenül – azokra a periodikumokra terjed ki, amelyeknek megjelenési helye a tárgyidőszakban Magyarország közigazgatási területéhez tartozott.  Ezért az 1938 és 1944 között a Magyarországhoz visszacsatolt területeken megjelent kiadványoknak csak az adott időszakban érvényes adatai szerepelnek.

A bibliográfia elsődleges rendezési elve a főcímek betűrendje. Azonos címek esetében a sorrend másodlagos szempontja a megjelenési helyek betűrendje, majd ezt követi az indulás (vagy az első ismert szám) megjelenési évének kronológiája. A teljes leírásokhoz folyamatos tételszámozás kapcsolódik. Az utalók (párhuzamos főcím, állandó melléklet, címváltozat) mellett nem szerepel tételszám.

A mutatók a visszakeresést négy szempontból segítik: a megjelenési helyek, a különböző szerkesztői funkciót betöltő személyek, a közreadó testületek, illetve személyek és a nyomdák szerint. Valamennyi mutató a főcímek tételszámára utal.

 

4.    Pályázatok

Megérkeztek a hivatalos értesítések a Nemzeti Kulturális Alaptól az Országos Széchényi Könyvtár által benyújtott pályázatokkal kapcsolatban. Ezek alapján az alábbiak részesültek támogatásban:

 

I. A KÖNYVTÁRI SZAKMAI KOLLÉGIUM:

 

1.)   Kiadványok előkészítésére

 

Sohajdáné Bajnok Katalin: Szolgáltatásmenedzsment című kiadvány kéziratának elkészítésére

 

Az időszaki kiadványok bibliográfiája elektronikus dokumentum kéziratának elkészíttetésére

 

A magyar sajtótörténet bibliográfiája 2-3. Kötete kéziratának elkészíttetésére

 

2.) Kiadványok megjelentetésére

 

Skaliczki Judit: Válságmenedzselés és új irányok. Rendszerváltás a könyvtárügyben című kötet kiadására

 

Káldos János: A képalapú digitalizálás elmélete és gyakorlata a könyvtárakban című kiadvány megjelentetésére CD-ROM formájában

 

Borsa Gedeon: Brassói román nyomda a 18. század első felében című kiadvány megjelentetésére

 

Hegyi Ádám: A Bázeli Egyetem magyar vonatkozású kéziratai című kiadvány megjelentetésére

 

Könyvtári önértékelés, könyvtári minősítés című módszertani útmutató megjelentetésére

 

Magyarországi nyomdászattörténet és nyomdászmutató (Clavis) 1601-1635 – elektronikus kiadvány megjelentetésére

 

3.)   Szolgáltatások népszerűsítésére

 

A KSZK és szolgáltatásainak népszerűsítésére háromdimenziós e-kiadvánnyal

 

II. AZ ISMERETTERJESZTÉS ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA SZAKMAI KOLLÉGIUM:

 

1.) Könyvkiadásra, kiadványokra

 

Ekler Péter: Margarita poetica: A humanista műveltség olvasmányai a Kárpát-medencében 1526-ig című könyvének megjelentetésére

 

A támogatási összegekről az alábbi linkeken tájékozódhatnak:

 

http://www2.nka.hu/pages/dontesek/kollegiumi/konyvtari_100427.html

 

http://www2.nka.hu/pages/dontesek/kollegiumi/ismeretterjesztes_100430.html

 

Minden nyertesnek ezúton is gratulálunk!

 

 

5.    Az OSZK a Facebookon

 

 

2010. június 1-től indítottuk útjára az Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldalát. A Facebook közösségi portálon való megjelenésünktől azt reméljük, hogy szélesebb körben, naprakészen tudjuk bemutatni gyűjteményünket, szolgáltatásainkat, és ezáltal gyarapíthatjuk olvasóinkat, a szolgáltatásainkat felhasználók számát - egyéni kutatókat, érdeklődőket, könyvtárakat, intézmények képviselőit egyaránt.

Az oldal lehetővé teszi, hogy szolgáltatásainkat, rendezvényeinket, kiállításainkat rövid idő alatt széles felhasználói közönség számára tudjuk népszerűsíteni.

Jelenleg az alapadatokat és a információs emaileket tartalmazó fülek mellett külön kiemeltünk a Születésnapi csomag szolgáltatásunkat, valamint létrehoztunk néhány fényképalbumot, mely az épületet, gyűjteményeinket, kiállításainkat mutatja be. Természetesen hírt adtunk az oldal indulása óta megnyílt kiállításokról is, valamint népszerűsítettük a Múzeumok Éjszakájára tervezett programjainkat.

Az oldalnak mostanáig 350 rajongója lett, tehát ennyien garantáltan értesülni fognak minden bejegyzett eseményről, szolgáltatásról, és esetleg tovább is ajánlhatják azokat ismerőseiknek. Ez a szám természetesen napról napra változik, ahogy egyre többek értesülnek az oldal létezéséről.

Mindannyiunk érdeke, hogy friss, naprakész információk kerülhessenek fel az oldalra. Arra kérünk minden kollégát, hogy a Facebook-oldalra szánt híreiket, esetleges ötleteiket  juttassák el Szabó Krisztina sajtóreferensnek (kriszti@oszk.hu).

 

6.    Közintézet lett a könyvtár

 

A Magyar Államkincstár 2010. május 13-án kelt határozata alapján bejegyzésre került az OSZK új alapító okirata.

 

A határozattal intézményünk hivatalosan is közintézetté vált.

 

 

7.    TÁMOP-hírek

 

 

Az elmúlt hónapokban végre a feladatok végrehajtása szintjén is felgyorsult a TÁMOP program. Ennek csak egyik oka két közbeszerzési pályázat sikeres lezárása, a másik az, hogy a Könyvtári Intézet sokszínű programcsomagja – amelynek jó része nem közbeszerzés-köteles – teljes körűen elindult.

 

Ami a közbeszerzéseket illeti, lezárult a retrospektív konverzió európai szintű közbeszerzési eljárása és június 7.-én aláírtuk a szerződést a pályázaton győztes Medea Services Kft-vel. A vállalkozó igen szoros és szigorú feltételek mellett végzi feladatát. Pontosan kidolgozott ütemezéséhez elengedhetetlen a napi kommunikáció az OSZK-val, valamint probléma esetén mindkét részről a gyors reagálás. A Medea egy néhány száz tételből álló rekord-mintán tesztelte az AMICUS-ba rögzítést, néhány munkatársa oktatásban vett részt, majd az így megszerzett tudásukat adják tovább a Nagyváradon dolgozó adatbevivőknek. Az OSZK részéről folyamatosan biztosítani kell a szkennelt cédulaellátást, az informatikai ügyeletet: hétfőnként 8.30 és 22.00 óra között állnak a vállalkozó rendelkezésére, keddtől szombatig pedig 6.00 és 22.00 óra között. Az OSZK dolgozói Tóth Lóránd vezetésével a tömeges adatbevitel elindulásától folyamatosan végzik a bevitt rekordok listás ellenőrzését is, biztosítva ezzel a minőségi munkát. A retrospektív konverzió dokumentumai megtalálhatók a belső honlapon (http://www.ad.oszk.hu/rekon_projekt).

 

Szintén sikeresen zárult közbeszerzésünk a “Családi olvasás éve 2010” kampány megvalósítására. A tendert az Insomnia Kft nyerte, a cég által nyújtott ajánlat állt a legközelebb elképzeléseinkhez, és a szolgáltatás ára is megfelelőnek bizonyult. Megbízásunk arra terjed ki, hogy az Insomnia a meghirdetett négy kampányidőszakban biztosítsa a hazai könyvtárak számára az egységes arculatot, illetve megfelelő mennyiségű reklámanyaggal lássa el őket. Az időszakok a következők voltak, illetve lesznek:

·       2010. 06. 01 – 2010. 06. 06. – Gyermeknap, Könyvhét. Központi téma: Az olvasás megalapozása kisgyermek korban, a családban, gyermekirodalom, gyermeklélektan.

·       2010. 10. 04 – 2010. 10. 10. Könyvtárak összefogása a társadalomért. Csatlakozás az Informatikai és Könyvtári Szövetség programjához. Központi téma: Családi Könyvtári Napok.

·       2010. 12. 13 – 2010. 12. 20. Központi téma: Család, ünnep, olvasás. Az olvasás összeköt. Olvasási szokások a családban. Családi könyvtár, családi szórakozás.

·       2011. 03. 21 – 2011. 03. 28. Központi téma: Olvasás, tanulás, digitális írás-olvasás. A tanulás új formái. Új típusú kommunikáció a családokban.

Június 1-jén sajtótájékoztatót tartottunk a kampányról, meglehetősen jó visszhanggal. (A kampányról, a plakátokról és szóróanyagokról információk és képek találhatók a http://www.ki.oszk.hu/107/page.php?117 oldalon.)

 

A Könyvtári Intézet az olvasásfejlesztési kampány mellett egyéb programokat is szervez, amelyek az elmúlt időszakban szintén elindultak. Ezek: akkreditált könyvtárszakmai és szaknyelvi képzések, biblioterápia, olvasásásfejlesztés, esélyegyenlőség, esélyteremtés a hátrányos helyzetűeknek stb. (Az intézet programjairól szintén részletes leírás olvasható a fenti linken.)

 

Előző híradásomban arról számoltam be, hogy a MOKKA adatbázis fejlesztésének irányait egy szakértői testület határozza meg tanulmány formájában. Aki követi a Katalist eseményeit, láthatta, hogy a tanulmány elkészült és szakmai vitája is lezárult. A tanulmány a következő linken olvasható: http://www.ki.oszk.hu/107/e107_files/downloads/a_mokka_tovabbfejlesztese_5_20100323.pdf.

 

A tanulmány adta alapját a közbeszerzési felhívás megfogalmazásának, amely ezen rövid írás leadásának időpontjában kerül végső megformálásra. A MOKKA közbeszerzési dokumentációjának kidolgozása mellett folyamatos munkát ad a többi országos projekt fejlesztési terveinek összehangolása. Bánkeszi Katalin rendszeresen tárgyal a négy partner könyvtár (szegedi, miskolci, debreceni és veszprémi egyetemek könyvtárainak) vezetőivel a fejlesztések koordinálásáról.

 

A projekt adminisztrációja rendben folyik: a Támogatáskezelő elfogadta a májusban esedékes Projekt Előrehaladási Jelentést (PEJ), és készülünk a június végén esedékes első részelszámolásra.

 

Dippold Péter

projektvezető

 
 

8.    Zirci hírek

 

 

Zircen a Múzeumok Éjszkáján egy fotókiállítást kerül fel a falra, "Ilyenek vagyunk: Arcok a Bakonyból" címmel. A fotós Juhász Sándor József.

(A II. LEADER EXPO 2010-en bemutatott „Fotoszintézis 2009” című fotópályázat fődíját elnyert sorozata.)

 

9.    Díjak, elismerések

Baumgartner Bernadett kollégánk, a Történeti Interjúk Tára munkatársa "Kisebbség a kisebbségben. A Szatmár megyei németek a két világháború között" című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (Interdiszciplináris Doktori Iskola "Európa és a magyarság a 18-20. században" Doktori Program) május 26-án sikeresen megvédte!

 

Boreczky Anna "A Budapesti Concordantiae Caritatis" című doktori disszertációját az ELTE BTK Művészettörténet-tudományi doktori iskoláján summa cum laude minősítéssel, sikeresen megvédte.

 

Németh András kollégánk, a Kézirattár munkatársa "Imperial Systematization of the Past Emperor Constantine VII and His Historical Excerpts" című doktori értekezését az Közép Európai Egyetem (CEU) Középkortudományi Tanszékén summa cum laude minősítéssel sikeresen megvédte!

 

Perger Péter kollégánk, a XV-XVIII. századi Könyvtörténeti osztály munkatársa Fehér foltok a Tótfalusi-betűk történetében - című doktori disszertációját, az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolában, (témavezető: Dr. V. Ecsedy Judit) május 19.-én sikeresen megvédte!

 

Tóth Máté kollégánk, a Könyvtári Intézet Kutatási és szervezetfejlesztési osztályának munkatársa "A szemantikus web. Könyvtárak a szemantikai paradigmában"című doktori értekezését az ELTE  Bölcsészettudományi Karán (Irodalomtudományi Doktori Iskola, Könyvtártudományi Program) május 31-én sikeresen megvédte!

Szívből gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!

 

Szép Magyar Könyv 2009 verseny főzsűrijének döntése értelmében az alábbi, Kossuth kiadóval közös köteteink nyertek oklevelet:

Ismeretterjesztő kategória: Plihál Katalin: Magyarország legszebb térképei 1528 - 1895.

Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória: Boka László - Ferenczyné Wendelin Lídia (szerk.): Gyűjtők és gyűjtemények.

Miniszterelnöki különdíj: Plihál Katalin: Magyarország legszebb térképei 1528-1895.

A Magyarország legszebb térképei könyv díjait a szerző, Plihál Katalin és a tervező, Kemény Zoltán, a Gyűjtők és gyűjtemények kötet díját pedig a tervező, Badics Ilona vette át.

Az ünnepélyes díjátadásra az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, 2010. június 3-án, csütörtökön 17:30-kor került sor.

 

 

10. Új ki- és belépők

 

 

2010. május 1-jei hatályú változások, belső áthelyezések:

Dancs Szabolcs az Informatikai Osztályról átkerült a Gyűjteményfejlesztési Igazgatóság Gyarapítási Osztályára,

Simon Ágnes a Főigazgató-heyettesi Titkárság után a Közönségkapcsolati Osztályon folytatja munkáját, elérhetősége: 515. szoba, telefon: 786

Dr. Dippold Péter fenti naptól főigazgató helyettesi feladatainak ellátása mellett a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Igazgatóságot vezeti megbízott igazgatóként, elérhetősége: 715. szoba, telefon: 785

Csépes Katalin június 1-től belső áthelyezés keretében a Katalogizáló Osztályról - álláshelyével együtt - átkerült a Gyarapítási Osztályra, elérhetősége 855 mellék.

 

Új belépőink:

Flier Katalin - Gyarapítási Osztály, munkahelye: 424/C szoba, telefon: 868

Pataki Annamária - Olvasószolgálati Osztály, munkahelye: 712. szoba, telefon: 824

Dr. Vonderviszt Lajos - Informatikai Osztály, munkahelye: 514. szoba, telefon: 756

Zimányi Katalin Noémi - Főigazgatói Titkárság

Nagy Györgyi - Régi Nyomtatványok Tára 488-as mellék

Drippeyné Bacsa Edina - Állományvéd. Digit. Osztály

Horváth András - GI Működés-fenntartási Osztály 176-os mellék

 

Kilépők:

Fazakas Ferenc - Raktári Osztály

Mártha Gábor - Tört. Int. Tára

 


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret