Kolozsvár emlék szobrai Kőváry Lászlótól.

I. Dr. Barra Imre emléke.

1854. jan. 22-én, Kolozsvártt a középutczában az ugynevezett Barra-ház előtt ezrek népsokasága gyült fel, temetni egy emberbarátot, kinél a legjobb szív, a legtisztább tudománynyal volt párosulva a szenvedő emberiség ápolására.

E nagy halott Dr. Barra volt, méltó örököse apja, nagyapja hirnevének, kik mindnyájan e pályán hasznos szolgálatokat hozának.

Illy részvékeny, illy nagyszámu temetésre nem emlékezünk, hol ur és szegény bánatos érzelmeiben ennyire találkozott volna. Teljes csendben, harangszó nélkül kivánták temetni, s egy azok közül, kiket nemcsak ingyen, de gyakran orvosságukat is fizetve hozott vissza az életre, vallása templomához rohan, hogy lefizeti a díjt s kezdjék meg a harangozást, mert ő a város minden harangjait meg akarja huzatni.

Az óriás gyászmenet, a város minden fogataitól kisértetve elvonult. Mély veszteségérzet szállt meg minden kebelt. Volt királyi hivatalnok Ujfalvi Sándor ur megragadja a lelkesedés perczét, emlékére aláirást nyit, s rövid időn csupán Kolozsvártt fillérekből az itt látható emlék emeltetett, e méltó felirattal:*

HOMOROD-ALMÁSI
BARRA IMRE
KOLOZSVÁR
FELEJTHETLEN ORVOSA
EMLÉKE.
SZÜLETETT 1799.
MEGHALT 1854.
AZ EMBERISÉG FÁJDALMÁRA
KOLOZSVÁRTT.

EMLÉK
KIKNEK ÉLETÉT SZENTELÉ
HAZAFI KORTÁRSAI
TÖBB SZÁZAN
GAZDAG ÉS SZEGÉNY.
ATYJA, NAGYATYJA, ORVOS
HIRBEN NÉVBEN
NAGY MIND A HÁROM
AZ ELHUNYTBAN
FIÁGON
A NEMES CSALÁD ÖRÖRKE KIHALT