15 ARANY PÁLYADIJT NYERT MŰ.
Értekezés.
„A kis birtokosok jóllétének előmozditásáról.”
KENESSEY KÁLMÁNTÓL.

(Folytatás.)

Elég baj, hogy a kis gazdaságok sok olly eszközt kénytelenek nélkülözni, mellyeknek igen jó hasznát tudnák venni, de a pénzerő alig engedi, hogy 15–100 holdig terjedő gazdaságok a magasabb gazdászat eszközeire szert tehessenek. – Csak is azért szóllok röviden e helyt rólok, hogy ha ama hazánkban ismeretlen szellem, az egyetértés lelke, megszállna valahára bennünket, s a költségesebb müvelési eszközöket közerővel községileg, vagy hárman négyen összeállva szereznők meg, csak nyereséges lehetne reánk nézve.

És ezen eszközök közt fő helyet fogna foglalni a sorbavetőgép, mellyet Gorret angol talált föl olly alakban mint használtatik.

E gépnek jól müvelt és jól trágyázott földön fölszámithatlan hasznai lennének, ha orszgászerte alkalmazásba jönne, csak a vetőmag megkimélése által is. – majdnem fele magot megkimél az, s a magot egyenlő mélyen veti s egenlően osztja. – A soros vetés több levegőt s táplálkozási helyet nyervén nincs a dülésnek annyira kitéve mint a szórt vetés. – S daczára annak, hogy majd nem felényi magot vetünk, mégis ad annyi szalmát mint a szórt vetés, sőt sokszor többet is, magot pedig csak jól kezeltessék bizonyosan többet.

A sorvetéseket külföldön aztán kapálni is szokták, kis kézi kapákkal, vagy ló kapával. Képzelhető, hogy milly lendületet ád a porhanyitás a veteménynek.

Addig nem is lesz hazánkban valódi szorgalmas gazdászat, mig a sorvetés előnybe nem jő, s a legkisebb gazdákig el nem terjed.

A sorvetés s általában az őszi vetés porhanyósitására igen czélszerű eszköz Infeld kettős fogas hengere, mellyet magam is használok, s a vetést a nélkül, hogy egy szálat is kitépne, ugy fölkapálja, hogy öröm látni működését. – Megbecsülhetetlen ez főleg a hótol megnyomott s fölrepedezett őszi vetéseken, természetesen tavaszszal alkalmazva.

Smallboms ur, nagynevü gazdája hazánknak, nagy sikerrel alkalmazza őszi vetésein, tavaszszal amaz óriási vas hengert, melly föltalálójától Croskill hengernek neveztetik, melly ollyanforma, mintha óriási derejje csináló karikákból lenne összetéve, 25–30 mázsát nyom, a hol ez át megy, nem marad ott rög, nem repedés a vetésen, s a fagy által fölszívott földet ugy lenyomatja, hogy a téli nedvességnek csak bajjal lehet kiszabadulni.

E nevezetes és valóban hasznos mivelési eszközök után jőnek a költségkimélők, mint a töltögető, kapáló ekék, a gyüjtők, vontatók, rétgyaluk stb. stb. és a cséplőgépek.

Cséplőgépet egy lóerejüt már 100 hold birtok haszonnal alkalmazhat, kisebb birtokosok társaságosan szerezhetnék meg.

Meggyőződésem szerint leginkább ajánlhatom az amerikai szerkezetűt, mint amelly ép olly tisztán, sőt tán tiszábban csépel mint az angol, csak jól legyen összeállitva. – Aztán az a nagy előnye van, hogy nem törik zuzik olly hamar mint amaz, s ha esnék is baja, hon is könnyen segithetni rajta.

Az általam ajánlott istállózási rendszerrel a szecskáztatás is együtt járván, a jó szecskavágók is figyelmünket igénylik, aztán a répavágók.

A rosták is szükséges kiegészitő részei a gazdasági felszerelésnek, mert ki jó termést akar, az vessen jól kiválasztott szép tiszta magot.

Ezek, s főleg a legujabban felfedezett konkoly szedőrosta is községileg, vagy legalább társaságilag volnának beszerezendők kisebb gazdák által.