Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2020/4., jan. 22.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Ha megrendelted a lapot, de nem látod emailjeid között, érdemes lehet a spamszőrőt beállítanod.

Hírek

Hogyan tehetjük állományunkat a lehető legkívánatosabbá? Merchandising-praktikák 1. (olvasóink szavazatára)
* * * Foglalkoztató textilkönyv, gyapjúfilcből * * *
ODR - adott és kapott dokumentumok; egy-egy tranzakció ráfordítása
A könyveket Magyarországon még mindig féltjük az utca emberétől
Amiről az USA könyvtárosai beszéltek 2019-ben 2. (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Melyik könyvtártípust tartod a legnagyobb presztízsűnek?
'A kultúra értékei romokban, a béreink alatta' - Fekete lobogók
Nem kell kölcsönzőpult, se kölcsönző könyvtáros - ha van mobil alkalmazás
A hallgatók mindennapjait kívánja könnyebbé tenni a nemzetközi Könyvpatika
Az első közkönyvtár Victoria államban, amely napi 24 órán keresztül tart nyitva
Történeteket térképeznek és kötnek össze - (a Kongresszusi Könyvtár stratégiája)
Közkönyvtár - 3 méretre kalibráltak a dánok
Természettudományi-műszaki területre hívják fel a figyelmet a mérnökök - a közkönyvtárban
A kritikus / kritikai olvasás területei 93. - Az áltudomány 7 figyelmeztető jele
Veszélyes por a Budai várban
Segít az olvasásnak a virtuális valóság
Csongrád megye legszebb könyvtára a zsinagógából kialakított szentesi bibliotéka
Bebörtönöznék a gyerekeknek nem ajánlott könyvet kiadó könyvtárosokat Missouriban
Fegyvernek: pályázati pénzből fejlesztik a könyvtárat

Praktikus

Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáid
Így segíthetsz konvertálni az MTMT-ből az ORCID szerzői profilba

Kisszínes

Riadozás a gyerekek számítógépes játékától - De mit lehet belőle kihozni?
Praktikus qr-kódok a VilágVándor útikönyvekben - friss adatok és videók
11 tipp, amivel a főnököd kegyeibe kerülhetsz: és még hízelegned sem kell!

Információforrások

Többezer iratot és nyomtatványt tesz elérhetővé bárki számára a Vatikáni Könyvtár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

Hogyan tehetjük állományunkat a lehető legkívánatosabbá? Merchandising-praktikák 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Akárcsak a boltoknak, a könyvtáraknak is vonzóvá kell tenni a készletet. Rávenni a látogatókat új dolgok kipróbálására. Növelni a kölcsönzést, megbeszéléseket és forgalmat generálni. Ennek eszköze a merchandising.
Az Anythink Könyvtár link kölcsönzési mutatója 91 százalékkal nőtt a módszerrel. Az intézményben Stacie Ledden, innovációért és brand stratégiáért felelős igazgató vezette be a praktikákat. Hozzáteszi, a javulás nem csak ennek, hanem új fiókkönyvtáraknak és a szolgáltatási filozófia átalakításának is köszönhető.
Ledden meglátása szerint a könyv a könyvtár fő terméke. A merchandising egy módja a bemutatásának. Közben a felhasználók vágyait is ki kell szolgálni. A sikeres merchandising "egy üzenet az agynak". Az egyik kulcsüzenet, hogy a látogatók nem egy virtuális termék miatt hagyják el otthonuk, hanem a szórakoztatásért és a jutalomért. A tereknek és a termékeknek vonzónak kell lenniük.
Fogadótér:
- Az épületnek kívülről is újszerűséget kell sugallni. Ha az régies, a belső is annak fog tűnni.
- Egy átépítés előtt érdemes megfigyelni, merre közlekednek a látogatók. Majd eszerint rendezni a teret.
Az elrendezés művészete:
- A könyvgyűjtemény méretében a "kevesebb több". A fehér falakon meg tud pihenni az ember szeme.
- A kisebb polcok, kevesebb könyvvel hatékonyabbak. A túl sok könyv múzeumi kiállítás hatását kelti.
- De ha egy könyvből több is van, akkor érdemes mindet kitenni. Az a népszerűséget mutatja.
- Érdemes a piramis formát is alkalmazni, ami vezeti a szemeket. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing-ötlet 13. - A könyvbemutatás módszertana - a nagyobb forgásért (olvasóink szavazatára) link

* * * Foglalkoztató textilkönyv, gyapjúfilcből * * *FEL

A foglalkoztató textilkönyv kisgyermekek számára készült színes, szöveg nélküli "könyv". A kisgyermek számára a benne lévő "feladatok" megoldása alkalmat teremt a szülővel, pedagógussal, könyvtárossal való párbeszédre, vagy akár csendes játékra is.
A link oldalon látható könyv azért különleges, mert gyapjúfilcből készült, újra felhasznált gombokat is tartalmaz. Puha, teljes egészében kézzel varrott. A benne szereplő állatok natúr gyapjúval vannak kitömve.
Tartalmaz kirakójátékot, gombolható formákat. Fejleszti a képzeletet, a finommotoros mozgásokat, szem-kéz koordinációt. Anyagának és harmonikus színeinek köszönhetően megnyugtatja a használóját. Tapintása puha, jó érzést kelt. 3-8 éves korú gyerekeknek ajánlható.
Fotók:
1. Kutya rakható ki 4 részből. Megetethető a csonttal, ami el van rejtve a fűben. Kis sodrott madzaggal oda van erősítve, így nem tud kihullani a könyvből.
2. 5 gombot látsz ezen az oldalon, ezekre virágszirmok vannak gombolva. Középre egy körlap került. Ez is legombolható. Variálhatod a színeket. Elforgathatod a szirmokat. Rengeteg változatot létrehozhatsz.
3. Egy kis zsebet találsz az oldal alján, melyben virágok vannak. Kis sodrott színes madzagokkal a könyvlaphoz vannak erősítve. Gyöngyök segítségével felerősítheted a virágokat a képre. A tulipánt pedig tépőzárral rögzítheted. Meg is etetheted a bárányokat.
4. Friss szénával, almával etetheted a lovat, ill. fésülheted, befonhatod a farkát.
További információ: link

Hírforrás: KIT-információ
2020. január 22.

ODR - adott és kapott dokumentumok; egy-egy tranzakció ráfordításaFEL

Folytatva múlt heti ODR-elemzésünket link , újabb két diagramot mutatunk.

1. Az adott és kapott dokumentumok száma, intézményi bontásban - diagram: link . Feltételezhető, hogy a 2019-es támogatási adatokhoz valamilyen inputot jelenthetett az itt látható teljesítmény (vagy nem?)

2. Az egy ODR-kölcsönzésre jutó támogatás szédítő különbségeket mutat. Diagram: link . Egy ODR-kölcsönzés a költségvetés számára éppúgy kerülhet 930 illetve 330.000 Ft-ba. - ODR-támogatást kaptak 2019-ben, de az ODR-portál adatai link szerint 2018-ban nem adtak dokumentumot: Óbudai Egyetem, Egyetemi Könyvtár (250.000 Ft), Eszterházy Károly Egyetem (150.000 Ft), Neumann János Egyetem Könyvtár és Információ Központ (150.000 Ft), Magyar Táncművészeti Egyetem Vályi Rózsi Könyvtár és Táncművészeti Archívum (100.000 Ft).

Az itt és a korábban közölt adatok alapján úgy tűnik, hogy az ODR-támogatások - legalábbis 2018-2019 viszonylatban - igen laza kapcsolatban vannak az ODR teljesítési adataival. Mindez felveti a rendszer alapos átgondolását, és 20. századi megoldás helyett 21. századi, platform alapú dokumentum-piactér alkalmazását - a hatékonyság érdekében. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. január 22.

A könyveket Magyarországon még mindig féltjük az utca emberétőlFEL

Nemrég Helsinkiben, de előtte is a világ számos pontján ráébredhettünk arra, hogy a könyvtárak már túlléptek a zárt, elitista szerepükön és új funkcióikkal, megnyíló kapuikkal az egész közösség számára nyújtanak teret, találkozási pontot. Vajon ez lesz az Országos Széchényi Könyvtár jövője is?
A központi elhelyezkedés fontos, de nem old meg mindent. A könyvtárat kialakításával és többletfunkcióival, szellemiségével lehet vonzóvá tenni. Hiszen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár link (FSZEK) valóban centrumban levő központi épülete szintén megtelik élettel, de az nem feltétlenül terjed túl a kávézóval egybenyitott átriumon. A könyveket még mindig féltjük az utca emberétől, a belsőbb termekbe már csak olvasójeggyel lehet bejutni. A tér szűkössége pedig nagyon kevés lehetőséget ad a további nyitásra, színesebb programválasztékra.
Az 1934-ben elkészült, a római Pantheon ihlette rotunda kialakítású Manchesteri Központi Könyvtár link alapvetően hasonló szerepet tölt be a brit nagyváros életében, mint a budapesti FSZEK. Négy éves átfogó felújítás után 2010-ben nyílt meg ismét a nagyközönség előtt és vált a város kedvelt találkozópontjává. Szerepet játszik benne az abszolút központi elhelyezkedése, de a benne kialakított egyéb funkciók is. Az olvasók beiratkozás nélkül válogathatnak az általános könyvek közül, jegy csak a kölcsönzéshez szükséges. A már-már szokásosnak mondható kávézó és egyéb vendéglátó tevékenységek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a helytörténet minél szélesebb körű megismerésének: a szabadpolcon bárki számára elérhető város- és régiótörténeti, turisztikai munkák mellett böngészhetünk a látványos digitális archívumban, vagy éppen hallgathatjuk az oral history egyes darabjait a csendesebb kis fülkék valamelyikében.
A könyvtár tehát befogad és nyitott, pezseg és él, fellendíti a körülötte levő városrészt. Megérett arra, hogy leereszkedjen a tudomány fellegvárából és a tanulás és tudás tája, egyben a város kiemelt közösségi tere lehessen. Ha valaha belevágnánk egy hazai új nemzeti könyvtár építésébe, érdemes előtte alaposan körülnézni a nagyvilágban.


Amiről az USA könyvtárosai beszéltek 2019-ben 2. (olvasóink szavazatára)FEL

A Library Journal összeállította 2019 legolvasottabb cikkeinek listáját. A múlt héten megkezdett anyag link folytatásaként itt a második öt cím a listából:
1. A Macmillan két hónapos embargót jelentett be a könyvtári ekönyvekre: a könyvtárak a bejelentéstől kezdve a frissen megjelenő könyvekből csak egy felhasználónak kölcsönözhető példányt rendelhetnek. Ennek ára 60 dollár helyett 30 dollár. Viszont további példányokat csak 8 hét után vehetnek. A kiadó kifejezetten azzal érvelt, hogy a könyvtárak kannibalizálják az e-könyv piacot. Statisztikáik szerint a könyvek 45 százalékát könyvtári példányként kölcsönzik ki.(link )
2. Folyóirat árazás kutatás: a jelentés bemutatja különböző területeken az Open Access folyóiratok árainak változását 2017-2019 közt. A táblázatokat az árakat az amerikai és nem amerikai bontásban is tartalmazzák. Külön kitér az összeállítás a felsőoktatás számára elérhető folyóiratok áraira. Az előrejelzés szerint 2020-ban 6 százalékos árváltozás várható. Ahogy az előző években is ennyi volt az emelkedés.(link )
3. Generációs olvasáskutatás: a Library Journal idei kutatása arra kereste a választ, hogy a 23-28 évesek hogyan választ olvasnivalót. A cikket 2019 augusztusában a KIT is referálta. (KIT hír: link )
(eredeti cikk: link )
4. Következő generációs könyvtárosok: a cikk öt olyan könyvtári területet mutat be, amely mostanában alakult ki. A témát a KIT hírlevél is feldolgozta.
Az első rész a makerspace, STEM-központú és adatelemzést végző szerepeket mutatta be (itt olvasható: link ). A 2. referátumban az üzleti elemző, az ügyfélkapcsolati könyvtáros szakmáról írtunk (itt olvasható link ).
(eredeti cikk: link )
5. Skye Patrick, az év könyvtárosa: Los Angeles megyei könyvtárának link igazgatója 2016 óta. A könyvtár 3,4 millió potenciális felhasználót szolgál ki. A közösség sok különböző etnikumból áll. A populáció közel fele latin, 14 százaléka ázsiai, 9 százaléka afrikai-amerikai. Az igazgató elérte, hogy a könyvtár szolgáltatásai mindenkinek szóljanak. Szélesebb közönséget vonzzanak be. (link ) (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Melyik könyvtártípust tartod a legnagyobb presztízsűnek?FEL

Melyik könyvtártípust tartod a legnagyobb presztízsűnek? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
1 - megírom: kit@gmconsulting.hu
22 - felsőoktatási kvt.
4 - iskolai kvt.
14 - közkönyvtár
17 - szakkönyvtár
6 - vállalati kvt.
Ketten a szerkesztőnek címzett levelükben jogosan jelezték a nemzeti könyvtár kimaradását.
- A 2016-ban feltett hasonló kérdésre kapott válaszok arányait is figyelembe véve link úgy tűnik: a nagyobb részben közkönyvtárakban dolgozó potenciális válaszadói tábor a szakkönyvtárakra és az iskolai könyvtárakra leadott szavazatokat csökkentette, a közkönyvtárakét növelte. A szintén szakinformációt szolgáltató vállalati könyvtárak most kaptak szavazatot.
Érdemes megemlíteni, hogy a kapott válaszok nem a könyvtárak minőségét, teljesítményét, fontosságát, hanem a szakmabeli válaszadók (és nem a használók!) fejében lévő presztízssorrendet jelzik. (MG)


'A kultúra értékei romokban, a béreink alatta' - Fekete lobogókFEL

A könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban, közművelődési intézményekben dolgozók elfogadhatatlanul alacsony bére miatt idén is tüntetést rendez a Magyar Kultúra Napján a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).
A szakszervezet demonstrációja kényszerű hagyomány 2015 óta: a kulturális ágazatban dolgozók bére ugyanis több mint egy évtizede nevetségesen alacsony. Évekkel ezelőtt több lap, így a Népszava is megírta: például egy muzeológus fizetése nagyjából azonos egy múzeumi karbantartó, teremőr vagy takarító fizetésével, azaz a végzettséget és a szakmában eltöltött évek számát honoráló bérkompenzáció is elégtelennek bizonyult. Az Abcúg egy korábbi riportja arról számolt be: könyvtárosok képeztetik át magukat műkörmösnek, vagy állnak be egy áruház pénztáros pultja mögé, mert megélhetési gondjaik vannak.
- Kapcsolódó: Fekete lobogó a vásárosnaményi könyvtáron is link


Nem kell kölcsönzőpult, se kölcsönző könyvtáros - ha van mobil alkalmazásFEL

Egy új mobiltelefon-alkalmazással kölcsönözhetnek Yarra városának Victorian Könyvtára tagjai. Ez az első ausztrál könyvtár, amely a technológiát használja.
"Amikor egy használó beolvassa egy dokumentum vonalkódját okostelefonja kamerájával, könyvtári rendszerünk a használó nevére írja azt és letiltja a biztonsági rendszerünket az adott dokumentumra nézve, így a használó a riasztó megszólalása nélkül távozhat" - mondja a város polgármestere.
A rendszer megkíméli a használókat a kölcsönzőpult előtti sorban állástól, vagy az önkiszolgáló rendszerrel való bíbelődéstől.
Ausztráliában ez az első telepített alkalmazás, a világon még csak néhány helyen érhető el.
Az alkalmazással a használók minden könyvtári forgalmi adatukat áttekinthetik az alkalmazás segítségével, legyen az fizikai, vagy digitális dokumentum. Emellett az alkalmazáson keresztül a használók
- böngészhetnek és regisztrálhatnak a Yarra könyvtárának eseményeire
- előjegyzhetnek
- tanulási helyeket foglalhatnak, és valós időben ellenőrizhetik azok rendelkezésre állását.
A decemberben bevezetett alkalmazást eddig több mint 1000 alkalommal töltötték le. A használók visszajelzései szerint bevált. Különösen az önkiszolgáló kölcsönzés tetszik nekik. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Használói mobilon kölcsönzés - hazai mérlegelés link Kölcsönzés a könyvtár polcai között - saját mobiltelefonnal link

A hallgatók mindennapjait kívánja könnyebbé tenni a nemzetközi KönyvpatikaFEL

Könyvpatika elnevezéssel egyetemistáknak szóló, a tanulást, az ehhez kapcsolódó időbeosztást segítő könyvekből összeállított könyvszekrényt rendeztek be a Debreceni Egyetem Élettudományi Centrumának földszintjén. A kezdeményezés mögött a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára link (DEENK), a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete és a mindsetpszichologia.hu pszichológiai szakportál áll.
- Érdekes feladat, hogy azokat a gyűjteményeket, információkat, amelyek a könyvtárban találhatóak, hogyan tudjuk életre kelteni és a társadalmi hasznukat minél szélesebb körben kiterjeszteni. Tulajdonképpen ez az a kezdeményezés, amelyben összeértünk más szervezetekkel és a mindennapi igényekkel - emelte ki Karácsony Gyöngyi.
"A tudás mellett olyan készségeket is meg kell szerezniük az orvoshallgatóknak, ami nem hétköznapi: a tanulmányaikban igen hamar találkoznak a halállal és a betegségekkel. Ezek komoly lelki kihívást jelentenek a számukra. Nagy igényük van tehát egy lelki kapaszkodóra" - vélte Németh Norbert.
Tóth Bálint, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke hangsúlyozta; az eddigi programok mellé egyéb közös alkalmakat is szeretnének beépíteni. Így a Könyvpatika lehetőségeket és teret ad havonta egyszer különböző eseményeknek, ahol a hallgatók mentális egészséggel kapcsolatban hallhatnak előadásokat, illetve kerekasztal-beszélgetésekben is részt vehetnek. Külföldi diákokat szintén szeretnének bevonni ebbe.
Búzás Katona Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ egészségpszichológusa elmondta, olyan olvasmányokat kerestek, amelyek aktuálisak, informatívak, rövidek és hasznosak lehetnek a 21. századi egyetemista számára. - A mindsetpszichologia szakportál szintén hasonló tartalmakat ír és közöl, mint a könyvpatika. Az Y és Z generáció számára kívánunk segítséget nyújtani, akik hamarosan szembe néznek az idő problémájával és a munka világával - fűzte hozzá Kertész Tamara pszichológus.


Az első közkönyvtár Victoria államban, amely napi 24 órán keresztül tart nyitvaFEL

Malbourne-től 170 km-re dél-keletre a Victoria városban a Foster Library link számára ez volt a megoldás. A lakosság 25 százalékának nincs saját internet-kapcsolata. És sokan dolgoznak olyan időbeosztásban - a munkavállalók majdnem 50 százaléka dolgozik heti 35 óránál többet -, amely nem a könyvtári nyitva tartás meghosszabbítása volt a megoldás.
A könyvtár továbbra is zárva tart vasárnap és szerdán. Bár a többlet nyitva tartás idején önkiszolgálás működik, a bővítés plusz 92,000 dollárt vesz igénybe, melyet legnagyobb részben az állam, mellette az illetékes West Gippsland Libraries link , illetve a Foster Library baráti köre finanszíroz.
A "normál" nyitva tartáson kívül érkező olvasók rövid eligazítást kapnak a működésről, a biztonsági kulcs használatáról, az önkiszolgáló kölcsönzésről ugyanúgy, mint az egészségügyi és biztonsági tudnivalókról. Például hogy hol található az elsősegély nyújtó láda, vagy a riasztócsengő. Ahogyan az egyik, oktatási feladatot ellátó könyvtáros megjegyzi: a városban mindenki ismer mindenkit, ezért a biztonsági szempontok nemigen merülnek fel. Különben is: vannak biztonsági kamerák. (ref.: MG)


Történeteket térképeznek és kötnek össze - (a Kongresszusi Könyvtár stratégiája)FEL

A Kongresszusi Könyvtár 2018. október 1-jén jelentette be új, ötéves digitális stratégiáját, amely három fő prioritásra összpontosít:
- Növelni a Kongresszusi Könyvtár digitális gyűjteményét és megosztani azt a lehető legszélesebb közönséggel;
- Minél több használót elérni korszerű online módszerekkel és lehetőséget kínálni a közösségi részvételre;
- Befektetés a jövőbe, vagyis biztosítani a könyvtár munkatársainak a folyamatosan megújuló eszközöket és a működtetésükhöz szükséges képzéseket a gyűjtemények védelme és megőrzése érdekében.
Az Enriching the User Experience [Gazdagítani a felhasználói élményt] nevű digitális stratégia a könyvtár 2019-2023 közötti stratégiai tervének része, amelynek kiemelt célja a működés korszerűsítése és a gyűjteményekhez történő hozzáférés bővítése.
2017 szeptemberében a könyvtár létrehozta a Library of Congress Labs nevű munkacsoportját, amely a digitális gyűjtemény kiaknázásának innovatív módjait keresi. Az eredmények között immár több sikeres projektet találunk.
A Levelek Lincolnhoz elnevezésű projekt során a By the People [A nép által] nevű crowdsourcing platform felhasználásával, az olvasók bevonásával készítik el a híres elnök digitalizált leveleinek átiratait. ...
A Kongresszusi Könyvtár online történettérképei (Story Maps) segítségével a gyűjtemény elemei összekapcsolhatóvá válnak szakértők által írt narratívákkal és az Esri térinformatikai rendszer földrajzi információival. Az Incunabula Story Map például nem csupán elmeséli az európai könyvnyomtatás első ötven évét, hanem térképen is ábrázolja azt. Eddig hét hasonló Story Map készült, de a negyvenfős stáb már készíti a következőket. Az információvizualizáció segítségével megmutathatók azok a gyűjteményrészek, amelyek eddig nem élveztek kiemelt figyelmet; az egyes történettérképek letölthető térképészeti adatokat, illetve a digitalizált objektumokhoz vezető linkeket is tartalmaznak. Az egyik projektmunkatárs szerint az elkészült Story Mapek az időszaki kiállítások virtuális megfelelőinek tekinthetők. ("Amerika könyvtárának" új digitális stratégiája - a Kongresszusi Könyvtár új online kínálata: levelek, térképek, színek; ref.: Bódog A.)


Közkönyvtár - 3 méretre kalibráltak a dánokFEL

Koppenhágában felmérést készítettek arról, hogy milyen közkönyvtári szolgáltatásokra van szükség a városi könyvtári hálózatban.
- Az első, legkisebb típus 300 m2 összterületű, s a profilkönyvtár elnevezést kapta. Ezek legfőképp olyan könyvtárak lesznek, amelyeket vonzó közösségi terekben képzelnek el, például kávézókban, parkokban, bevásárlóközpontokban. Fontos jellemzője e típusnak, hogy a könyvtári tér minél rugalmasabban formálható legyen egy meghatározott szűkebb célcsoport (pl. tanulók, kisgyermekes családok) számára. Az állomány a rendelkezésre álló tér 30%-át foglalná el, az általános olvasói tér 15%-ot, az előtér 8%-ot, az alapterület többi része (közel fele) pedig az adott célcsoportok helyi igényei szerint kerülne kialakításra. Az irodák, munkaszobák céljára 42 m2-t különítenének el.
- A középső típus mérete az előbbi duplája, 600 m2. Ezeknek a több közintézményt "összehozó" könyvtáraknak a helyi társadalmi élet formálóiként szánnak fontos szerepet. Helyet kaphatnak a falaik között közigazgatási ügyfélszolgálati tevékenységek, illetve főként kultúrházakra jellemző közösségi funkciók is. Emellett maga a könyvtár is lehet általánosabb közigazgatási, kulturális terek részegysége. Olyan vegyes funkciójú iskolai könyvtárak is létrehozhatók, melyek egyben a városi könyvtári hálózat részei is, egyaránt szolgálva műhelyként a pedagógiai innováció számára, vonzó helyként a diákoknak, továbbá az iskola környékén lakók is igénybe vehetnék őket. Az összterület 28%-a lenne a gyűjteményé, 23%-a lenne tanulói tér, közel 10%-a szolgálná az oktatást, ugyancsak 10%-ot tenne ki az általános olvasói tér, 13%-nyi terület adna otthont különféle előadóművészeti produkcióknak, mintegy 7% szolgálná a gyermekeket, illetve 7% lenne az előtér részesedése. E könyvtártípusban az irodák 103 m2-t foglalnának el.
- A legnagyobb típus 1200 m2-es alapterületével egy klasszikus, nagy fiókkönyvtár. Változatos feladatköreivel a helyi társadalom kedvenc találkozási pontja, erős információs és közösségi centrum kíván lenni, kifejezetten számítva a környékre újonnan beköltözőkre is. Az állomány a tervek szerint kb. az összterület 24%-át foglalna el. Az általános olvasói és tanulási terek összevonva a terület mintegy 17%-át tennék ki. A könyvtári tér 15%-a szolgálna kávézóként, 5%-a kiállítóhelyként, 9%-ot kapna az előadóművészeti tér, ugyanennyit az oktatásra szolgáló terület, végezetül 7%-ot tenne ki a gyermekkönyvtári tér, 4%-ot pedig az előtér. Ennél a könyvtártípusnál új elem a makerspace-ben zajló tevékenység: az alkotótér az összterület mintegy 10%-át foglalná el. Az irodák mérete a tervek szerint 158 m2 lenne. (ref.: Németh M.)


Természettudományi-műszaki területre hívják fel a figyelmet a mérnökök - a közkönyvtárbanFEL

2016. augusztus 24-én nyílt meg az Erfurti Regionális és Városi Könyvtár gyermek- és ifjúsági könyvtárának TechnoTHEK elnevezésű részlege. A projektet a Német Mérnökök Egyesületének (Verein Deutscher Ingenieure, VDI) Türingiai Tartományi Szövetségével (Landesverband Thüringen) közösen hívták életre; a cikk a célkitűzéseket és az immár kétéves működés során szerzett tapasztalatokat osztja meg.
A VDI fontosnak tartotta, hogy a gyerekek érdeklődését minél korábban felkeltsék a matematikai, informatikai, természettudományi és műszaki (német rövidítéssel: MINT) területek iránt, és hogy már a legkisebbek is az ilyen irányú kompetenciákat fejlesztő képzésekben részesüljenek, túlmutatva a puszta eszközhasználaton. A könyvtár pedig azt az értéktöbbletet, élményt, inspirációt ítélte kiemelkedőnek, amit a látogatók a játszva tanulás során szerezhetnek könyvtári környezetben. A végeredmény magáért beszél: napi közel 2000 fős látogatottságával a TechnoTHEK a legkeresettebb iskolán kívüli művelődési intézménnyé vált Erfurtban.
A VDI 2017 folyamán fokozatosan bővítette az elérhető eszközkészletek körét: a 0-4 éves korosztály - elsősorban szombatonként, szülei és nagyszülei társaságában - együtt játszhat LEGO és fa építőjátékokkal (pl. BRIO: link ); elektronikai és fém építőelemekkel (pl. Kosmos: link ), oktatási segédeszközökkel (pl. Fischertechnik: link ), a Spectra "kutatódobozaival", vagy akár kipróbálhatják azt is, hogyan működik egy mikroszkóp. Mindezt a tanulási folyamatot az életkornak megfelelő ismeretterjesztő könyvek is támogatják.
A kisgyermekeken túl a TechnoTHEK számos más korcsoportot is vonz. Az ún. VDIni-Clubot a 6-12 éveseknek hozták létre, emellett a fiataloknak szól a VDI-Zukunftspiloten program is, melyben közreműködnek a VDI tagjai, illetve az Ilmenaui Műszaki Egyetem hallgatói is. Szerda délutánonként pedig az erfurti nagyszülői központ (Großelterndienst Erfurt) jóvoltából tartanak a generációkat a technika jegyében összehozó rendezvénysorozatot. (Egy élmény-, tanuló- és inspirációs központ: az erfurti TechoTHEK - sikeres modell a jövő számára; ref.: Horváth A.)

Régebbi hírforrás(ok): Technothek - ha a Német Mérnökszövetség és a könyvtárak összefognak... link

A kritikus / kritikai olvasás területei 93. - Az áltudomány 7 figyelmeztető jeleFEL

A 2014-ben több helyen is megjelent felsorolás sajnos továbbra is aktuális (MG)
- Robert L. Park, az amerikai Maryland Egyetem fizika tanszékének professzora úgy véli, ha egy állítás az alábbi pontok közül többnek is megfelel, akkor valószínűleg áltudománnyal van dolgunk. Természetesen előfordulhat, hogy egy tényleg jelentős felfedezés ezen ismérvek némelyikével rendelkezik, de ennek kicsi az esélye, és halmozott találat esetén Park szerint biztosra vehetjük áltudományos voltát.
1. A felfedező a felfedezést direkt a médiának dobja be, nem szaklapoknak
2. A felfedező azt állítja, hogy komoly gazdasági erők próbálják megakadályozni a munkáját
3. Az effektus a kimutathatóság határán van
4. A bizonyítékok anekdotákon alapulnak
5. A felfedező azt állítja, hogy hinni kell benne, mert ez évszázados tudás
6. A felfedező elszigetelten dolgozott
7. A felfedezés eddig nem ismert természeti törvények létét feltételezi
+1: A nemzeti érzelmekre hatás
(kifejtés a forráslinken)


Veszélyes por a Budai várbanFEL

2017 óta zajban és porban dolgoznak a nemzeti könyvtár munkatársai, évekig a Lovarda és a Helyőrség építésének munkálatai miatt az északi oldalon alig lehetett dolgozni, tavaly óta a déli oldalon, a Szent István terem felújítása közben keletkezett zaj zavarja mind a könyvtárba járókat, mind a a kutató könyvtárosokat, de tegnap új szintet lépett az építkezés.
Később a könyvtár belső információ oldalán is megjelent egy híradás, melyben azt írt a vezetőség, hogy: "Az épület déli folyosóin érzékelhető por miatt felvettük a kapcsolatot a beruházóval (Várkapitányság). Keresnek megoldást." Informátorunk nem kertelt, szerinte "kurva szar a helyzet a por bemegy mindenhová, és csípi a szemünket", azt is megírta, hogy a zaj is egyre nagyobb, többen a munkaidő végezte előtt hazamentek, mert nem bírtak dolgozni.
A VI. szinten lévő Kézirattár olvasóterembe is juthatott a porból, itt lehet a kutatóknak pl. az ősnyomtatványokat is lapozgatni, informátorunk szerint ezen a helyen felbecsülhetetlen dokumentumok is vannak. A Szent István terem felújítása miatt tavaly több könyvtárost is elköltöztettek erről a szintről.
- Kommentárok a témában: link


Segít az olvasásnak a virtuális valóságFEL

Javíthatja az influenza elleni védőoltás szükségességének elfogadását a virtuális valóság (VR) használata - állítják amerikai kutatók.
171 olyan résztvevőt vontak be a kísérletbe, akik nem voltak influenzásak az előző évben, és nem is kívánták beoltatni magukat. Véletlenszerűen négy csoportba osztották őket.
- Az első csoport tagjai VR-szemüvegükkel ötperces virtuális valóságban merülhettek el, ahol a jelenlét érzése mellett aktívan alakíthatták is a történetet.
- A következő csoport hasonló témájú ötperces videót nézhetett, természetesen 2D-ben és interaktív elemek nélkül.
- A harmadik csoport tagjai táblagépen nézhették meg a videó szövegét és képeit, míg a
- negyedik csapat elolvashatta azt az információs anyagot, ami az oltás előnyeit és kockázatait taglalja. Ezt egyébként valamennyi résztvevővel elolvastatták.
Ezután az alanyoknak kérdésekre kellett válaszolniuk az influenzával és az oltással kapcsolatban, köztük arra, hogy beoltatnák-e magukat. A VR-szemüveg segítségével győzködött kísérleti alanyok aggódni kezdtek az influenza terjedése miatt, és aggályaik növelték az oltásba vetett bizalmukat. Az ő körükben egyértelműen megnőtt az oltásra vállalkozók száma - derül ki a Vaccine című folyóiratban közölt tanulmányból. A másik három csoportnál viszont nem tapasztalták ugyanezt.

Régebbi hírforrás(ok): Ezért aggályos, ha a könyvtár (csak) az olvasást tartja a középpontban link

Csongrád megye legszebb könyvtára a zsinagógából kialakított szentesi bibliotékaFEL

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület idei első körsétáját a zsinagógából kialakított városi könyvtárban tartotta. Az érdeklődők megismerkedhettek az épület és a helyi zsidóság történetével Vágvölgyi Zoltán könyvtáros segítségével. A résztvevők a földszinttől a 2. emeleti olvasóteremig bejárhatták az épületet.
- Az egykori főbejárathoz közeli rész hasonlít a legjobban a zsinagóga belső elrendezésére - magyarázta Vágvölgyi Zoltán könyvtáros, aki kalauzként mindent elmesélt az érdeklődőknek, amit a 149 éves zsinagógáról és a helyi könyvtár link 70 évéről tudni kell, tudni érdemes. Medgyesi István nyugdíjas pedagógus 101 éves, 1919-ből való képeslappal érkezett, amelyről anno kiretusálták a Dávid-csillagot. Ő mesélte, hogy tanítványai egykor, a még romos zsinagóga épületében jordániai pénzérméket találtak.
A könyvtár mindig több volt, mint köteteket - manapság 110 ezret [amely az IFLA által javasolt dok./lakos arányt 2x meghaladja - szerk.], de van 4 ezer hangoskönyv és 14 ezer digitalizált dokumentum is - tároló épület, foglalkozik könyvkiadással, kiállításokat, író-olvasó találkozókat szervez, tanfolyamokat, előadásokat, képzéseket, kézműves foglalkozásokat tart. Jelenlegi helyére, a korábbi zsinagógába 1998. szeptember 18-án költözött. Az ünnepségen részt vett Szentes izraeli testvérvárosának, Askalonnak a kórusa, valamint a zsidóság - anyagiakkal is támogatták a felújítást - hazai és külföldi képviselői - mondta a vetítéses előadáson Vágvölgyi. Érdekesség, hogy a szentesi könyvtárnak alapításától, 1949-től kizárólag női vezetői voltak Berezvai Lajosnétól Sallainé Gresó Kláráig.


Bebörtönöznék a gyerekeknek nem ajánlott könyvet kiadó könyvtárosokat MissouribanFEL

Az amerikai állam új törvénytervezete szerint szülői tanácsok döntenének arról, gyereknek valók-e az olyan ellentmondásos regények, mint Az ötös számú vágóhíd. Az ellenzői szerint viszont sima cenzúráról van szó.
A Missouri állam republikánus képviselője, Ben Baker által beterjesztett törvényjavaslat értelmében szülőkből alakított bizottságok döntenének arról, hogy egyes könyveket szabad-e gyerekeknek kiadni. Ezek a bizottságok aztán nyilvános meghallgatásokon gyűjtenék a javaslatokat az esetleges korhatáros könyvekről, és azoktól a közkönyvtáraktól, amelyek a korhatárosnak nyilvánított könyveket gyerekek számára is hozzáférhetővé tennék, megvonnák a támogatást. A szabálynak nem engedelmeskedő könyvtárosokat megbírságolnák, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatnák, írja a Guardian.
"A lényeg az, hogy el akarom vinni a gyerekeimet egy könyvtárba, és ne kelljen attól tartanom, hogy nincsenek biztonságos környezetben, vagy hogy kifogásolható műveknek vannak kitéve? - mondta Baker egy helyi hírállomásnak. "Sajnos Missouri államban vannak olyan könyvtárak, amelyek ez nem mondható el. És ez egy probléma."
A PEN Club amerikai alelnöke, James Tager szerint ez egy "megdöbbentően átlátszó kísérlet a könyvtilalom legalizálására", melynek "egyértelmű célja, hogy felhatalmazza a szülők kis csoportjait arra, hogy az állam nyilvános könyvtárainak cenzoraivá váljanak". Az elmúlt évtizedben Vonnegut Az ötös számú vágóhídja, Sherman Alexie Egy indián naplója vagy Laurie Halse Anderson Hadd mondjam el című könyveit érték támadások többek között Missouriban, akár trágár szavak, akár szexuális aktusok leírása miatt.


Fegyvernek: pályázati pénzből fejlesztik a könyvtáratFEL

Több mint hárommillió forintot nyert pályázati úton bútor- és eszközfejlesztésre a Fegyverneki Művelődési Központ és Könyvtár link .
Az összegből elsősorban a felnőtt olvasórészleg elavult bútorait cserélik le. A terembe új és nagyobb könyvespolcok, asztalok és székek kerülnek, emellett egy külön teret is kialakítanak különböző települési rendezvények, például író-olvasó találkozók lebonyolításához.




Praktikus

Hiába vagy jó szakember, ezért léptetik elő állandóan a gyengébb kollégáidFEL

Bár a közszféra nem versenyszféra, az alább felsorolt pontok közük több is megfontolandó a könyvtári környezetben. (MG)
Nem csak a jó képességek, kemény munka, és a vállalatnál töltött idő határozza meg, hogy milyen hamar léptetnek elő. Elsőre banálisnak tűnő dolgokkal is rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy a vezetőnk úgy gondolja, nálunk nincs alkalmasabb munkavállaló a meghirdetett pozícióra. Ha az alábbi 10 pontot betartod, akkor ugyan az előléptetésed nem lesz garantált, de mindenképp jobb helyzetből indulsz majd a versenytársakhoz képest.
1. Legyen terved
2. Vesd papírra a terved
3. Beszéld meg a terveid a főnököddel, vagy a közvetlen feletteseddel
4. Kérj tanácsot e-mailben
5. Egyeztess gyakran a főnököddel
6. Fogadd megfelelően a visszajelzéseket, akkor is, ha negatívak
7. Ne feledd el: azért vagy ott, hogy problémákat oldj meg, nem azért, hogy okozd őket
8. Dolgozz keményen
9. Légy jóban a főnökkel és a többiekkel.


Így segíthetsz konvertálni az MTMT-ből az ORCID szerzői profilbaFEL

A képernyőkép-részletekkel illusztrált anyag a szerzői publikációk listájának feltöltését segíti a MTMT-ből az ORCID (ld.: link ) szerzői profilba.




Kisszínes

Riadozás a gyerekek számítógépes játékától - De mit lehet belőle kihozni?FEL

Ma már szinte az összes kiskamasz játszik valamilyen számítógépes játékot, és hiába idegesíti ez napról-napra egyre jobban a szülőket, tiltani nem tudják őket, ámbár nem is érdemes! Helyette inkább fogadjuk el őket játszva is, de persze kínáljunk fel nekik minél több közös programot. És persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az online stratégiai játékok nem csak ártanak, de a hasznukra is válhatnak, hiszen olyan készségeket is erősítenek bennük, melyekre később, a felnőtt életük során nagy szükségük lesz majd.
... a digitális eszközhasználatot lehet pozitív, vagy negatív előjellel emlegetni, ám a lényeg, hogy jelen van az életünkben, és előbb-utóbb jobb elfogadni, és a lehető legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. Fontos, hogy a játék mindig játék marad, kikapcsolódás a célja, nem egy fejlesztőeszköz. Ezt javasolja Fülöp Hajnalka, internethasználat-oktató, a Tudatos Digitális Szülő Facebook-oldal szerkesztője.
A szakértő megfigyelése szerint a "fiatalok" nagyjából 60 százaléka játszik, nagyrész fiúk, de lányok körében is egyre népszerűek az online játékok. Eleinte az ún. battle royal - játékokkal játszanak, mint a Fortnite, ahol meseszerű lényekként harcolnak a túlélésért egymással, egy szigeten. Sokan játszanak az építőjátékként is ismert Minecraft-tal, ahol egy végtelennek tűnő kockás felületen alkotnak és kalandozhatnak. A tízen évesek körében már inkább az MMORPG-k tarolnak, azaz a nagyon sok szereplős online szerepjátékok.
Általában tízen éves kor körül szokták elkezdeni a fiatalok, mivel stabil szövegértés, íráskészség szükséges már ezekhez. A többi játékot akár már óvodásoknál is látni, és alsó tagozatban is gyakori, hogy használják.
A szakember is azt javasolja, hogy 10 éves kor előtt ne is engedje a szülő, hisz ő biztosítja a gyerek környezetét, a digitális világot is ekkor még. Törekedjünk arra, hogy utána is csak akkor játszhasson kontrollált körülmények között, ha biztosítva látja, hogy a gyermeke nem válik a játék rabjává. Ezt leginkább úgy lehet érhetjük el, hogy - még a digitális eszközhasználat előtt- minél több mesét olvasunk neki, és beszélgetünk vele, serkentve ezzel az agy belső képalkotási tevékenységet, illetve minél több offline programmal "kínáljuk meg", azaz elegendő időt tölt a szabad játékkal a szabadban, sporttal, alkotással, kortárs közösségben, és az őt sok mindenbe bevonó szüleivel.
Problémás médiahasználó abból a gyerekből válik általában, akiknek a fizikai valósága nincs rendben, és az online térbe menekül a kézzel fogható gondok elől.


Praktikus qr-kódok a VilágVándor útikönyvekben - friss adatok és videókFEL

Könyvek esetén milyen előnyökkel jár a QR-kódok alkalmazása?
Juszt Róbert: - Új típusú útikönyvünk a hagyományos papíralapú könyv és az okostelefon házasítása. Az utóbbi tíz év fejlődésének eredménye az az az ötlet, hogy az útikönyvbe szerepeljen egy-egy adott érdekesség, középület URL-címe. Ez pontosabbá teszi a könyvet, mert a legfontosabb információk napra késszé váltak. A turistát érdeklő két legfontosabb dolog: a nyitvatartási időpontok és a belépők ára. E kettő ismeretében már meg lehet tervezni a túrát, a napi programot. Ezek a címek esetenként meglehetősen hosszúra nyúlnak, időnként meghaladják a 40-50 karaktert is. Nem sokan vállalják azt, hogy ezt a hosszú címet bepötyögik, mert ilyenkor nagy a karakterhiba kockázata, és előfordulhat, hogy elölről kell kezdeni az egészet. Ezt a problémát oldja meg a QR-kód. Egy QR-olvasó alkalmazás ingyenes letöltésével már csak egy-két kattintásra van szükség a cél eléréséhez. Az olvasót először az információs oldalra irányítjuk, innen tudja elkezdeni a böngészést.
Ezek az oldalak nem magyar nyelvűek, de - hála a Google Fordító radikálisan gyors fejlődésének - ma már bátran ajánlhatom felhasználásukat, akár görög nyelven is.
- Mivel jár könyvek esetében a 3G-re történő áttérés?
JR: - A "második generációs" könyveinkkel megteremtettük a legfrissebb információhoz-jutás lehetőségét. Az ezt lehetővé tevő QR-kódok azonban ezen túl is kínálnak lehetőségeket. A "3G-s" könyvekben újabb QR-kódcsoportot helyezünk el, melyekre kattintva a kiválasztott település, turisztikai látványosság néhány perces videójára irányítjuk a felhasználót. Így azonnal alkalom nyílik arra, hogy a néhány mondatban leírt dolgokat a maguk valójában ismerjük meg. Nem kell elképzelni azt, hogy a kis hegyi falu templomkertjéből látható káprázatos panoráma mit jelent. Nézzük meg, és utána döntsünk, hogy érdemes-e odamenni.


11 tipp, amivel a főnököd kegyeibe kerülhetsz: és még hízelegned sem kell!FEL

Az alábbi pontok közül nem biztos, hogy mindegyik minden esetben használható; különbözik a köz- és a versenyszféra is. De biztos, hogy több is megvalósítható közülük, még könyvtárban is :-) A beosztottaknak több lehetőségük van, mint azt egy frusztrált szakmakultúrában magunkban gondolnánk. (MG)
- Rengeteg praktikája van annak, hogy a dolgozó a főnök kegyeibe kerüljön. És nem, nem benyalni kell, hanem pontosan megfigyelni a dolgokat, és ezek alapján a legjobb döntések mentén, professzionálisan cselekedni. Mutatunk is 11 praktikát, ami bárkinek a segítségére lehet, ha jobb fizut vagy előléptetést akar. Merj kérdezni, tudd, hogy mik az érdekeid a cégnél, ja és semmiképp se késs el!
1. Oldd meg magad!
2. Mutasd, hogy értékes vagy!
3. Ha ő úgy, te is úgy!
4. Kérj tanácsot!
5. Nincs mese, menj be korábban dolgozni!
6. Ismerd ki!
7. Célok, célok, célok
8. Figyelj a részletekre!
9. Köszönöm!
10. Húzz el pihenni!
11. Merd kimondani, amit gondolsz!
(kifejtés a forráslinken)




Információforrások

Többezer iratot és nyomtatványt tesz elérhetővé bárki számára a Vatikáni KönyvtárFEL

75 ezer kódexet, 85 ezer ősnyomtatványt és több mint egymillió könyvet digitalizál a Vatikáni Apostoli Könyvtár, ezzel hihetetlen értékes anyagokat elérhetővé téve a világhálón.
A világ egyik legrégebbi könyvtárát még V. Miklós pápa alapította 1451-ben, aki jómaga bibliofil volt. A gyűjtemény akkoriban 1200 kötetből állt, amik római és görög klasszikusok, valamint Konstantinápolyból származó szövegek voltak elsősorban. A kezdeti 1200 kötetből végül az évszázadok során hatalmas gyűjtemény fejlődött ki, aminek része 75 ezer kódex, 85 ezer ősnyomtatvány és egymillió kötet.
Ezt a hatalmas mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű anyagot szeretnék online is elérhető tenni, így még évekkel ezelőtt elindítottak egy digitalizációs munkát, aminek köszönhetően könnyedén elérhetjük a Vatikáni kódexek titkait.
Ez persze egy lassú folyamat, de már most igen sok minden megtalálható a DigiVatLib adatbázisban, ahol nemcsak szöveges dokumentumok, hanem grafikai anyagok, medálok és érmék is megtalálhatók és természetesen a feltöltött iratok száma is folyamatosan nő, ezzel egy fontos és kevesek által látott világba engedve bepillantást.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu