Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/39., nov. 1.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Iszonyú az ismerethiány a rendőrségnél és az igazságszolgáltatásban is - tájékoztatási lehetőség
Miért nehézkes az üzenetünket eredményesen átadni?
Gyerekkönyvtár-belső Lipcsében (fotókkal)
A kritikus / kritikai olvasás területei 6. - A goebbelsi propaganda elemei
Kiterjesztett nyitva tartás - kísérlet a Halisban
Rúghat-e labdába a könyvtár az oktatás terén? - IFLA-trendek, 2016
Gender és szex; önazonosság és a könyvtárak
Gyűjtemény helyett kapcsolatok a könyvtár fókusza
Demográfiai kilátások - a könyvtárosokkal együtt öregszik a társadalom
Ramháb szerint proaktív
Szakértők azonosítása a közösségi média segítségével
Futurisztikus könyvtár Tiencsinből - és a cenzúra
Könyvtár, hogy 'látva lássanak' - előnyök és hátrányok?
Ukrajna: 'A felhasználóknak a könyvtárban tilos megzavarni a csendet'
Hogyan nyithatja ki a könyv a gondolkodásodat? (TED-videó)
Együttérző gyógyítás - a tájékoztatásban is segíthet a hozzáállás
Jó, ha a módszeres félretájékoztatás szándékát és tényeit bekalkuláljuk

Analógiák

Faültetés - üzenetekkel
Ha átláthatatlanná tesszük a rendszert, nem bírálható a teljesítményünk

Praktikus

Ezek az (ingyenes) vírusirtók védik meg 100%-osan a pc-jét

Kisszínes

Mennyiben veszélyezteti az illegális letöltés a könyvpiacot?
Mindenkit olvasásra buzdít ez az utcai könyvtár Várnában
Ijesztően kevés - 30% - a fiatal diplomás, szűk piac a felsőoktatási könyvtáraknak
Széttrollkodták Kardashianék szexi fotóját: a könyvtárosoké jobban sikerült

Információforrások

Hogyan oktassuk a kamuhírek felismerését az iskolában?
Új címkék a KIT-ben: befogadás kultúra, gender, raktározás
Új online magazin indult: player.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Iszonyú az ismerethiány a rendőrségnél és az igazságszolgáltatásban is - tájékoztatási lehetőségFEL

Jó, ha könyvtárak szépirodalmi portált építenek, de égető szükség van egy szakterület kurrens tájékoztató központjának megalkotására is. A civilek és a hatóságok számára egyaránt. (MG)
Baran Katalin magánnyomozót főleg a felső tízezer tagjai bízzák meg szexuális visszaélések, gyerekmolesztálás, párkapcsolati erőszak ügyében. Politikusok után is nyomozott, és most beszél.
Jó lenne, ha a bírók, ügyészek képzettek volnának, ismernék az idevágó szakirodalmat.
... Nem akarok általánosítani, mert remek, elkötelezett szakemberek dolgoznak a rendőrségen is, de a többségre sajnos igaz, hogy túlterheltek, alulfizetettek, motiválatlanok. És nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Ha van egy Btk. módosítás, a vidéki őrszobán a panaszfelvevő nem értesül róla. Nem tudja, melyik bűncselekmény mit jelent. Iszonyú az ismerethiány ezen a téren. Tanítani kéne a rendőröket is, meg tulajdonképpen mindenkit. Az volna a prevenció legfontosabb része, hogy már iskoláskorban megtanítsák a gyereknek, hogy az erőszaknak milyen formái vannak - verbális, fizikai, gazdasági -, és hogyan védheted meg magad. És tudatosítani a kisfiúkban és kislányokban is, hogy a szeretetnek nem része az, hogy néha kikapnak.


Miért nehézkes az üzenetünket eredményesen átadni?FEL

A könyvtárosság - a profi tájékoztatás szakmája; "a könyvtár az információs társadalom alapintézménye" - ahogyan a szolgen hangzott. Ezért jó tudnunk: rég megváltozott a befogadók teherbírása, mégis nehezünkre esik üzeneteinket hatékonyan, fogyasztható adagokban átadni (ld. korábbi hírünket: link ) E késlekedés okai lehetnek:
- időhiány, a kibővített meghívóhoz képest bővebb információt közölni
- tudáshiány:
-- nem tudatosul a használók igénye
-- nem téma a közlés hatékonysága
-- nincsen lényegkiemelő készség
- érdektelenség; elkötelezettség hiánya
- késlekedés: akkor jelenik meg (akár értékes) beszámoló, amikor már nagyot csökkent a téma frissessége
- félelem attól, hogy dönteni kell az elhangzottak fontossági, hasznossági sorrendjéről, amit protokoll vagy egyéb okokból nem vállal az ismertető készítője
- kínos, hogy nem hangzik el olyan a rendezvényen, ami szóra lenne érdemes
- további magyarázatod van? - Írd meg: kithirlevel@gmconsulting.hu
Üzleti szervezetek között meglepő módon hatékonyabb az információátadás, mint a közszférában. Pedig mindkét környezetben érdek volna a szakmai rendezvényekre való felkészülés, a konferencia-módszertan és a követő tudásgenerálás hatékonysága.

Hírforrás: KIT-információ
2017. november 01.

Gyerekkönyvtár-belső Lipcsében (fotókkal)FEL

A Lipcsei Városi Könyvtár link központi egységben elhelyezkedő gyerekkönyvtára a Németországban megszokott programkínálatot adja. A könyvtár honlapján külön a gyerekek számára egy víziló figurája meséli el a könyvtárhasználat lehetőségeit (Bibliotheksführer für Kinder). Ugyanez egy felolvasóprogram hanggal link is hallható. Más könyvtárakhoz hasonlóan olvasásösztönző programokat link is kínálnak. A könyvtár oldaláról linkelik azt a szolgáltatást is link , amely évente díjazza a gyerekek számára javasolt elektronikus játékokat. (MG)
A könyvtárbelsőről fotókat a link oldalon találsz (fotók: Fenyvesi Attila).

Hírforrás: KIT-információ ; Stadtbibliothek Leipzig
2017. november 01.

A kritikus / kritikai olvasás területei 6. - A goebbelsi propaganda elemeiFEL

A propaganda az egyszerűsítés műfaja, nem intellektuális műfaj - tartotta Goebbels, Hitler propagandaminisztere - és megállapította annak elemeit:
1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!
2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!
3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!
4. Az érvelés legyen egyoldalú - soha ne árnyalj!
5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!
6. Keress egy ellenségképet és folyamatosan rágalmazd!
Mint látható, ezek a "törvények" a történelem során mind univerzálisnak mutatkoztak, legyen szó keresztényről, zsidóról, polgárról, arisztokratáról, mágnásról, proletárról, vagy gulágról - bármit be lehet helyettesíteni, az egész logikája a mai napig jól működik. (Média20)
- A felsorolt elemek nem minden esetben kerülendők, pl. az egyszerű fogalmak használata gyakran elem a gyerekekkel kommunikálva, az üzenet sulykolása pedig pedagógia eszköz is lehet. Ugyanakkor a felsoroltak feldúsult, netán kizárólagos alkalmazásával találkozva biztosak lehetünk az átejtés szándékában, s okkal merül fel, hogy hamis az üzenet tartalma és alantas a célja. (MG)


Kiterjesztett nyitva tartás - kísérlet a HalisbanFEL

A SZOLGÁLTATÁS. Új kísérletbe fogott a nagykanizsai közkönyvtár. Kiterjeszti nyitva tartását hétfőtől péntekig: a hét minden napján reggel 7-től este 8-ig tart nyitva - jól megjegyezhetően. Czupi Gyula igazgató szavaival: a könyvtár teret ad a városnak, a könyvtári szolgáltatáson kívüli időszakban is. Részletezve:
- dokumentum visszavétel
- újságolvasás
- térítésmentes tea
- mosdóhasználat
- pihenés, találkozás.
A használók a könyvtárnak egy kisebb területét vehetik ez időben igénybe, és csak egy könyvtáros és egy közmunkás áll rendelkezésükre.
ELŐZMÉNY. A könyvtár különböző korosztályok képviselőit szólította meg, véleményt kérve. A korábbi kísérlet, hogy a nyitva tartási időn kívüli szolgáltatás igénybevételért fizetni kellett, nem vált be. A használó számára fogyasztási kényszer nélküli kísérletet külföldi közkönyvtári példák is inspirálták.
RÁFORDÍTÁSOK. A könyvtárosok - forgalomtól függően - a pultban egyéb feladataikat is el tudják végezni. Az e beosztást vállaló könyvtárosok vagy egy órával korábban érkeznek a könyvtárba, vagy később teszik le a munkát, amely könyvek visszavételéből és az előjegyzettek kiadásából, telefonügyeletből, valamint szűkített körű tájékoztatásból áll. A beosztott közmunkás feladata - a teafőzést kivéve - nem változott: a könyvtárépületben lévő más programok miatt eddig is volt ügyelet. A munkatársak vállalták a korábbitól eltérő időbeosztást.
TAPASZTALAT. Az egyelőre nov. 17-ig tartó kísérleti időszak eddigi tapasztalata: az egyébként zárva tartási időszakban jelentősebb a forgalom (a használók fejében kedd sem kivétel a könyvtári nyitva tartásban), este nagyobb a forgalom, mint reggel. A könyvtár kommunikálja a szolgáltatás-bővítést, célcsoportok: meglévő olvasók, közeli iskola, autóbuszra várók. Megjegyzendő, hogy az október elejétől tartó időszakban döntően kellemes volt az időjárás.
KÖVETKEZŐ LÉPÉS. Egyelőre mozgó korláttal zárják le az aktuálisan elzárt belső területet, később szóba kerülhet belsőépítészeti megoldás is. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. november 01.

Rúghat-e labdába a könyvtár az oktatás terén? - IFLA-trendek, 2016FEL

Az immáron magyarul is megjelent IFLA-trendek c. kiadvány 5 trendet határoz meg: új technológiák, oktatás, adatvédelem, hálózatosodás és információs gazdaság. A hazai könyvtárszakmai diskurzusokhoz képest szélesebb perspektívából körültekintő anyag az oktatás kapcsán felveti: rúghat-e benne labdába még a könyvtár:
"A jövő oktatási piacán olyan hálózati hatások érvényesülnek, amelyek például a Google, a Facebook és az Amazon cégek üzleti modelljein alapulnak. Az ismert oktatási szolgáltatókat az a veszély fenyegeti, hogy tönkremennek, ha a tartalom-előállítók sikeresen együttműködnek a népszerű, új fogyasztói platformokkal, amelyek széles körű kínálatot nyújtanak."
(E sorok írója próbálta elérni, hogy az IFLA-trendek pdf-kiadvány az olvasást megkönnyítő szóelválasztással jelenjen meg, de e törekvése nem járt sikerrel. - Az elválasztott, balra zárt sorok 3%-kal könnyítik meg a befogadó olvasási tevékenységét. Ld. még: Olvashatóbb és áttekinthetőbb szövegek készítése - Tippek link ) (MG)


Gender és szex; önazonosság és a könyvtárakFEL

A cikk a társadalmi nemekkel, a szexualitással és az információval foglalkozik, azaz fontolóra veszi, a könyvtárak milyen módon nyújtsanak olvasási tanácsadást a fiatal olvasóknak társadalmilag igazságos módon. Az olvasási tanácsadás köz- és iskolai könyvtárakban folyik, amelynek során a könyvtárosok irodalmat ajánlanak a könyvtárlátogatóknak, akik gyakran fiatal olvasók. Bár a könyvtárakat általában semleges, apolitikus intézményeknek tartják, a tanulmány azt mutatja be, hogy a könyvtárakban folyó olvasási tanácsadás a fiatal olvasók számára a nemi identitás és a szexualitás tekintetében a harc és a viták helyszíne. A szerzők Nikolas Rose és Michel Foucault munkáiból rajzolják meg, hogy az olvasási tanácsadás egy önszerveződési technika, melynek során a fiatal olvasók az önazonosságukat tárgyalják meg az őket körülvevő könyvtári diskurzusok közepette. A szerzők számos okát adják, miért problematikus az olvasási tanácsadásnak a könyvtári szakirodalomban bemutatott szemléletmódja. Az olvasási tanácsadás alternatív felfogásaként a tanulmány diszjunktív megközelítést javasol. A szerzők megmagyarázzák, mi ez a megközelítés, konkrét példákat sorolnak fel arra, miként lehet alkalmazni, és javaslatokat tesznek a kutatás további útjaira. (Társadalmi nemek és szexualitás, önazonosság és a könyvtárak: az olvasási tanácsadás mint a kreatív összerendezés technikája; sajnos csak autoref.)


Gyűjtemény helyett kapcsolatok a könyvtár fókuszaFEL

A gyűjteményekről a hangsúlyt át kell helyezni a kapcsolatokra - ez a szlogen is mutatja, hogy a használókra a könyvtárak nem mint passzív fogyasztókra, hanem mint aktív résztvevőkre tekintenek. A részvételi könyvtár gondolatát - a részvételi kultúrára és részvételi múzeumra építve - a 2000-es évek közepén fogalmazták meg. Elsőként a Web 2.0 folyományaként létrejött Library 2.0 invitálta a könyvtárhasználókat arra, hogy aktívan kapcsolódjanak be a könyvtárak életébe, később ez a kezdeményezés kiterjedt a fizikai könyvtárra is.
A részvételi könyvtárban:
- a hozzáférést felváltja a részvétel (a kulturális demokrácia stratégiájának értelmében mindenki sajátos kulturális igényeit támogatni kell, a polgárok aktívan részt vesznek a kulturális életben, és hozzáférhetnek a kultúra létrehozásának és terjesztésének eszközeihez);
- az egyirányú kommunikáció (a könyvtár a hiteles tudást és a színvonalas irodalmat terjeszti) helyett a párbeszéd (a kultúra létrehozása és másokkal való megosztása) válik domináns formává a kommunikációban;
- az ügyfelekből partnerek (a fogyasztókból a tartalom létrehozói, események aktív közreműködői stb.) válnak. (A részvételi közkönyvtár: skandináv tapasztalatok; ref: Hegyközi I.)


Demográfiai kilátások - a könyvtárosokkal együtt öregszik a társadalomFEL

Az egészségben eltöltött évek sokkal hamarabb elmúlnak Magyarországon, mint a nyugati uniós országokban, és ez 8-10 évvel hamarabb jelentkező betegeskedést jelenthet.
Tudták, hogy 2060-re majdnem minden harmadik magyar 65 éven felüli lesz?
Egyre kedveltebb a biciklisek körében a Fertő-tó. A Magyarországot és Ausztriát is érintő útvonalon nem csak fiatalabb kerékpárosok gyűrik a tókört, hanem sok idősekből álló csoport is. Előbbiek között vegyesen vannak magyarok, osztrákok, utóbbiak azonban szinte kizárólag osztrákok. Magyar nyugdíjascsoportok a legritkább esetben vállalkoznak ilyen kalandra.
Monostori Judit demográfus nemrég megjelent tanulmánya szerint viszonylag új jelenség, hogy a "fiatalabb idős" (a nyugdíjkorhatáron lévő) korcsoportokon belül is növekszik az egyedül élők száma. Korábban az özvegyülésnek sokkal nagyobb szerepe volt abban, hogy az idősek egyedül maradtak, míg napjainkra a válás is fontos tényezővé lépett elő. 1990-ben a 60 év feletti egyedül élő nők 9, 2011-ben már 17 százaléka volt elvált. A férfiak körében az arány 17 százalékról emelkedett 31 százalékra. Ez az eredmény összhangban van azzal a válási statisztikákban megfigyelt ténnyel, hogy egyre nagyobb a hosszú házasságok felbomlásának aránya is, és feltételezhetjük, hogy ezeket a "kései" válásokat már kisebb arányban követik újraházasodások.


Ramháb szerint proaktívFEL

- Babaolvasók, könyvtári napok, könyvtármozi - csak néhány szolgáltatás, ami Kecs­kemétről indult, és terjed bevált modellként országszerte. Mi a könyvtári műhelyük titka?
Ramháb Mária: Elsősorban a jól felkészült, együttműködő szakmai kollektíva. A könyvtáros nap mint nap tanul, bizonyos dolgokban több lépéssel előbbre jár azoknál, akik az ő közreműködésével jutnak el a számukra legjobb, leghasznosabb forráshoz. Az olvasói igények kielégítéséhez nagy háttérismeretre van szükség, különös tekintettel a forrásokra. Óriási szerepe van még a kapcsolatrendszernek, főleg a programszervezés terén. Egy-egy intézmény szakmai gárdájának tudása attól sokszorozódik meg, hogy a maga területén mindenkinek megvannak a saját, jól működő kapcsolatai civilekkel, társintézményekkel, önkormányzattal, magánszemélyekkel, szakmai szervezetekkel.

Hírforrás: BAON
2017. november 01.

Szakértők azonosítása a közösségi média segítségévelFEL

Az a legkurrensebb és gyakran legizgalmasabb információ, amely még nincsen leírva, következésképpen a könyvtári katalógusokban sem található meg. Megvan ugyanakkor a könyvtárosok által is elérhető közösségi médiában. (MG)
- A Neticle cég szerint fontos lehet a terület szakértőinek kiszűrése is a közösségi médiában, mivel egy téma legnagyobb ellenzőit és támogatóit is érdemes bevonni a munkába, és az elemző eszközök ebben is segítenek. Megállapítható például, hogy a hozzáértők milyen "hubokon" beszélnek egymással, így egy konkrét esetben egy ingatlanközvetítő be tudott csatlakozni a lakáskeresésről szóló fórumba "a közösség rombolása nélkül". Minden esetben az lehet a legfontosabb a cégek számára, hogy a közösségi média tartalmak segítségével olyan területeket azonosítsanak, ahol a versenytársak még kevésbé aktívak - tette hozzá az előadó.
(Elhangzott a Magyar Információbrókerek Egyesületének okt- 3-i Keresés a közösségi médiában c. konferenciáján)


Futurisztikus könyvtár Tiencsinből - és a cenzúraFEL

A Tianjin Binhai Library (Tiencsin) futurisztikus 5 emeletes épülete 33,700 négyzetméteres és 1.2 millió könyvnek ad otthont egy szci-fi novellákból ismert térben, melynek meghatároró eleme egy stilizált "szem" is. Az épületről beszámoló Shanghajist portál link azt írja: "Csak remélni tudjuk, hogy e könyvtár jobban válogatta könyveit, mint 'Kína legszebb könyvára', link melyet bezártak a múlt hónapban, miután polcain a nyomozók szerzői jog szerint illegális és szexuális tartalmú anyagokat találtak." "A nem megfelelően fordított és nyomtatott tartalmak mellett a Liyuan's könyvtár könyvei állítólag "cenzúrázatlan és kifejezetten erotikus leírásokat" tartalmaztak a South China Morning Post jelentése szerint. (ref.: MG)


Könyvtár, hogy 'látva lássanak' - előnyök és hátrányok?FEL

A könyvtárak szándékos égetése nem új, de meglepőnek tűnik, hogy az ilyen események a békeidőben is bekövetkeztek a demokráciában. Mit mond ez a könyvtárak közösségi észleléséről és a könyvtári szakma válaszáról? Többnyire a könyvtárak nem nagyon szerepelnek a hírekben. Egyes országokban nagyrészt láthatatlanok, másokban csak akkor keltenek figyelmet, ha csökkentések vagy bezárások fenyegetik őket, vagy ha rosszra fordulnak a dolgok. A könyvtárak láthatósága és láthatatlansága a politikai arénában kockázatokkal és előnyökkel is jár. A téma feltérképezéséhez a különböző országokban működő könyvtárakat úgy értelmezi a szerző, mint a politikai térben elhelyezkedő, a láthatatlantól a láthatóig terjedő folytonosságot, amelyre a láthatóság és a láthatatlanság veszélye fennállhat. Néhány megfigyelés - különös tekintettel a dél-afrikai könyvtárügy fejlődésére - azt követi nyomon, hogyan látják a könyvtárosok magukat és intézményeiket az általuk szolgált közösségekkel és társadalmakkal kapcsolatban. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a láthatatlanság kockázata nagyobb, mint a láthatóságé, de a könyvtári szakma politikai tudatossága, szerepvállalása és elkötelezettsége a kritikus tényező. (A láthatóság hátrányai és előnyei: könyvtárosok a társadalom és politika örvényében; sajnos csak autoref.)


Ukrajna: 'A felhasználóknak a könyvtárban tilos megzavarni a csendet'FEL

- Ukrajna törvénye a könyvtárakról és a könyvtáros szakmáról értelmében a polgárok származástól, társadalmi és vagyoni helyzettől, faji és nemzetiségi hovatartozástól, nemtől, végzettségtől, nyelvtől, kortól, vallási meggyőződéstől, foglalkozástól, lakhelytől függetlenül jogosultak hozzáférni a könyvtári gyűjteményekhez és szolgáltatásokhoz.
A könyvtárak alapszabályuknak megfelelően jogosultak: meghatározni tevékenységük tartalmát, irányait és konkrét formáit; meghatározni a könyvtár struktúráját, a könyvtári dolgozók munkakörét és bérezésük formáját.
Az idevágó minisztériumi rendelet egyértelműen megfogalmazza a könyvtárfelhasználók kötelezettségeit. A könyvtárhasználat szabályait megsértő felhasználó az adott intézmény által meghatározott időtartamra eltiltható a könyvtár látogatásától. A könyvtárhasználat szabályainak rosszindulatú megsértésére vonatkozó anyagok továbbíthatók a bíróságra az Ukrajna hatályos jogszabályainak megfelelő rendben.
A felhasználóknak a könyvtárban tilos megzavarni a csendet. Az ittas és rendetlen öltözetű személyek belépése a könyvtárba nem engedélyezett. Dohányozni csak az erre kijelölt helyen szabad.


Hogyan nyithatja ki a könyv a gondolkodásodat? (TED-videó)FEL

Kínai lány, akinek keresztülhúzzák gyerekkori álmait. Újabb hivatást keresve a könyvekhez fordul. Olvasva megtalálja példaképét, a Jane Eyre-ben a független nőt. Az USA-be költözve Kínéban betiltott könyveket olvasott. Rájön, hogy a tisztelet más, mint az engedelmesség, mely segített kimásznia a konfuciusi bűntudat-csapdából. Párhuzamosan, egymással összehasonlítva kezd könyveket olvasni. Izgalmas dolgokra jön rá:
- Például Buddha és Jézus is háromféle kísértésnek volt kitéve. Krisztus számára a három kísértés gazdasági, politikai és spirituális jellegű volt. Buddháé viszont mind pszichológiai: vágy, félelem és társadalmi kötelesség - érdekes.
- Például a fordítás révén jöttem rá arra, hogy a "boldogság" a kínai nyelvben szó szerint "gyors örömöt" jelent. Hú! A "menyasszony" jelentése pedig "új anya". Húha!


Együttérző gyógyítás - a tájékoztatásban is segíthet a hozzáállásFEL

A jelenlegi egészségügy nagy melléfogása Robin Youngson szerint az, hogy minden erőforrásával a betegségre koncentrál, és nem a beteget kezeli.
A jelenlegi egészségügy nagy melléfogása Robin Youngson szerint az, hogy minden erőforrásával a betegségre koncentrál, és nem a beteget kezeli. "Úgy hisszük, hogy az orvos által előírt kezeléstől lesz jobban a beteg, de ez egy félreértés, mert valójában minden emberben megvan a gyógyulás elképesztő képessége. Az orvos beavatkozása csak besegít ebben a természetes gyógyulási folyamatban" - közelíti meg egy másik oldalról a folyamatot Youngson.
... amíg a rendszer nem bánik emberségesen a dolgozóival, addig aligha várható el az orvosoktól és az ápolóktól, hogy empatikusak legyenek a betegekkel.

Hírforrás: HVG
2017. november 01.

Jó, ha a módszeres félretájékoztatás szándékát és tényeit bekalkuláljukFEL

Egyoldalú tájékoztatás, tények elhallgatása, fél(re)informálás: ezeket találtuk az állami hírműsorok szeptemberi Szúrópróba vizsgálatában.
"Már megint a kvóták. A kvóták, a kvóták, a kvóták folyamatosan. Nem tudnak szabadulni ettől a gondolattól." A szöveg a szeptember 27-i esti híradók műsorvezetőjétől származik, aki annyira elképesztőnek találta, hogy az Európai Bizottság egy nappal a 120 ezres kötelező menekültkvóta lejárta után azonnal újabb kvóta javaslattal állt elő a bevándorlók befogadására, hogy mindkét adásban efölött lamentált.
Az egymást követő műsorelemek mind azt voltak hivatva bizonyítani, hogy az emberek sehol nem fogadják szívesen a bevándorlókat. Hiába próbálkozik az Európai Bizottság különböző módszerekkel a menekült kérdés kezelésére, ha Európa polgárai nem lelkesednek a kötelező kvótákért. A híradásokban nyújtott tájékoztatás azonban nem volt teljeskörű. Például a valóság bemutatását a kötelező kvóta teljesülése kapcsán annyira leegyszerűsítette, hogy az féloldalas lett, a macedón tiltakozásról szóló anyag kiáltóan egyoldalú volt, a nemzeti konzultációt feldolgozó összeállítás pedig színtiszta propagandaanyagként funkcionált.
De nézzük sorjában. Ami a tájékoztatásból kimaradt: ...




Analógiák

Faültetés - üzenetekkelFEL

900 fát ültettek szerdán a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél. A gyárhoz vezető úton elültetett 900 fa egy-egy gyermeket szimbolizál. Kovács Tamás ügyvezető igazgató nem csak megálmodta az eseményt, de maga is ásót, lapátot ragadott. A szerdai faültetés apropóját az adta, hogy öt éves lett az autógyár, Kovács Tamás ügyvezető ötlete nyomán pedig minden egyes dolgozó itt született gyermekének ültettek egy fát. Az esemény különlegessége, hogy a munkatársak gyermekeinek neve is felkerült a csemetékre, így a 900 fának mindenképp lesz gazdája a jövőben, aki neveli, ápolja. (Hírös.hu)
- Az ültetés lehetséges üzenetei:
1. a vállalat felelős a társadalomért
2. a gyár építése során vágtak ki - a gyár részese a kármentésnek is
3. a technológiai imázs mellett a környezettudatosság imázsát is építik
4. a munkatársak (és gyerekeik) több ponton való bevonása a tevékenységbe: a vállalat a társadalmi szerepvállalást és felelősséget a munkatársakra is kiterjeszti
5. reagálás a kormányzat több gyereket kívánó demográfiai elképzeléseire
7. a fák előnyei (légkondícionáló hatás, vízháztartás javítása stb.) evidensek. (MG)

Hírforrás: Hírös.hu
2017. november 01.

Ha átláthatatlanná tesszük a rendszert, nem bírálható a teljesítményünkFEL

"A költségvetési rendszer egyszerűen nem termeli ki azt az információt, hogy mennyit költ az állam oktatásra. A statisztikai hivatal utólag ugyan közöl ilyen számokat, de a legfrissebb adat 2015-ös, és azzal is lehet vitatkozni. Nagyon bonyolult számításokkal lehet csak valamilyen eredményre jutni, de a helyzet bonyolultságát jól jelzi, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központnak három éven keresztül gyakorlatilag könyvelése sem volt, ebben a káoszban pedig mindenki azt mond, amit akar, és ezt meg is teszik" - árnyalja tovább a helyzetet Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest ügyvezetője.
"Az európai uniós jelentések között valóban lehet találni olyat, amely alátámasztja Palkovics László szavait, és azt állítja, hogy Magyarország 2014-ben többet költött oktatásra GDP-arányosan, mint amennyi az uniós átlag, a KSH ezzel szemben 4,3 százalékot számolt. Utánanéztem alaposabban ennek a Monitor 2016 nevű kiadványban megjelent statisztikának, amelyben az a furcsaság, hogy az anyagban megjelölt forrásokban egyszerűen nem azok az adatok vannak, amikre hivatkoznak" - mondja Nahalka István.




Praktikus

Ezek az (ingyenes) vírusirtók védik meg 100%-osan a pc-jétFEL

Olyan sokféle antivírus-program létezik, hogy sokszor nem egyszerű eldönteni, melyiket lenne érdemes feltenni a gépre. Ehhez ad segítséget az alábbi lista.
Legfrissebb elemzésükből is látható: a neves biztonsági szoftverekkel nehéz nagyon mellélőni, mindegyik 90 százalék fölött teljesít. Igen ám, de a néhány százaléknyi beengedett kártevő elég nagy galibát is tud okozni, nézzük tehát, melyek a jókon belül is a legjobbak...




Kisszínes

Mennyiben veszélyezteti az illegális letöltés a könyvpiacot?FEL

Világhírű sikerkönyveket, köztük Zsoldos Péter sci-fi regényeit is ingyen kínálja elektronikus formában egy kalózoldal. "Akinek nincs pénze könyvre, ne olvasson?" - kérdezi ártatlanul az alapító. Az olvasók pedig őt védik, akár egy kollégái nevében tiltakozó író ellen is.
- Egy olvasni szerető ember két könyvet olvas egy hét alatt. Ez minimum 25 ezer forintos kiadást jelent egy hónapra. Ennyit egy átlagos család nem tud kigazdálkodni. Kérdem én: akinek nincs pénze, az ne olvasson?
Erre a problémára több mint 2300 éve föltaláltak egy megoldást. Könyvtár a neve.
Az ingyenes kalózkiadványok éppen úgy károsítják a szerzőt, mint egy bolti lopás: nem jobban, de nem is kevésbé - mondja Turi Tímea, a Magvető Könyvkiadó főszerkesztője. - A kiadók azzal tudnak a legjobban védekezni, hogy szervezett módon előremenekülnek. A Magvető például arra törekszik, hogy minden könyve a nyomtatott megjelenéssel egy időben e-könyvben is megjelenjen. Természetesen az e-könyv ára mindig a nyomtatott könyv ára alatt van. Olcsó legális utat kell teremteni az e-könyveknek.

Régebbi hírforrás(ok): Online kalózkodás és a kereskedelmi forgalom alakulása - nem igazolható a kapcsolat link

Mindenkit olvasásra buzdít ez az utcai könyvtár VárnábanFEL

A fiatal építészek és dizájnerek által tervezett Rapana az első bárki által használható közkönyvtár Várnában.
A várnai Rapana névre keresztelt közkönyvtár nemcsak azért szuper kezdeményezés, mert mindenkit olvasásra buzdít, hanem azért is, mert egy különleges, egyedi épülettel gazdagodott a város. A fiatal dizájnerek és építészek által tervezett mutatós könyvtár azért jött létre, hogy a digitális kor által elnyomott olvasást promotálják.
A speciális kialakítást a természet és az organikus formák ihlették, az ülőhelyekkel is ellátott, nyitott szerkezetű könyvtár pedig tényleg olvasásra hív minden arra járót. Az építmény 240, fából készült darabból épült fel, és 1500 könyv tárolására alkalmas.
Az izgalmas projekt annyira pazar, hogy igazán Budapestre is épülhetne valami hasonló!


Ijesztően kevés - 30% - a fiatal diplomás, szűk piac a felsőoktatási könyvtáraknakFEL

Az OECD-országok körében csak Olaszország és Mexikó áll Magyarország mögött a fiatal diplomások arányát tekintve - derül ki egy nemrégiben nyilvánosságra került jelentésből. Az OECD idei Oktatási körkép kiadványában fellelhető adatok szerint a magyar 25-34 évesek körében mindössze 30 százalékot tett ki a diplomások aránya 2016-ban, ami nemcsak az OECD 43 százalékos átlagától, de a régiós teljesítményektől is messze van: az EU-átlag 40 százalék. A legtöbb fiatal diplomás Koreában (a 25-34 évesek 70 százaléka), Kanadában (61 százalék) és Japánban (60 százalék) van.


Széttrollkodták Kardashianék szexi fotóját: a könyvtárosoké jobban sikerültFEL

Így kell elegánsan kritizálni egy túlhájpolt fotót és családot. Ha úgy véled, hogy a könyvtárosok unalmas emberek, remek példával tudjuk bizonyítani az ellenkezőjét. Úgy tűnik, hogy azok, akik könyvek között töltik a fél életüket, roppant kreatívan, stílusosan és viccesen tudnak véleményt nyilvánítani.
A nárcisztikus Kardashian család milliók szemét szúrja, nagyon sokan nem kíváncsiak az önmagukat sztároló luxuscelebek életére. Egy róluk készült híres képet figuráz most ki egy jó fej, könyvmoly társaság.
A Hollywood Reporter címlapfotója a Keeping Up with the Kardashians televíziós showműsort hivatott népszerűsíteni. Az új-zélandi Invercargill City Libraries and Archives könyvtár közösségi médiás dolgozói úgy döntöttek, hogy a nagy felhajtással járó képről vicces karikatúrát készítenek. Az eredmény várakozáson felüli sikert ért el. Íme, az eredeti fotó. (katt a forráslinkre alant)




Információforrások

Hogyan oktassuk a kamuhírek felismerését az iskolában?FEL

A városi legendákkal, tévhitekkel foglalkozó Urbanlegends.hu szerzőjeként új cikksorozatomban abban próbálok segítséget nyújtani középiskolás tanárok részére, milyen eszközökkel taníthatják meg diákjaiknak az online infók hitelességének ellenőrzését.
Kamuhírek alatt azokat az online cikkeket értjük, amelyeket kattintásvadász internetes szájtok szerzői találnak ki annak érdekében, hogy több olvasót csábítsanak oldalukra, és ezáltal fellendítsék hirdetési bevételeiket - mutatja be a fogalom legtisztább változatát David Mikkelson, a világ legismertebb legendavadász oldalának szerzője.
1. A sorozat első része: online oktatási platform, amely abban segíti a diákokat, hogy megtanuljanak kételkedni a rájuk irányított információban, kérdezni a források hitelességét illetően, majd az összegyűjtött infókat összevetni, és az alapján mérlegelni. A Checkology ... link
2. Hol járnak a kritikai gondolkodás oktatásában az e téren mintaként emlegetett Svédországban, ahol például kormányhatározatban hirdették meg az iskolai tananyag digitális ismeretekkel való kibővítését. ... link
3. A washingtoni hírmúzeum online oktatási platformjának, a NewseumED kamuhírekkel kapcsolatos óravázlatai közül válogattam ki négy programot 14-18 évesek részére. link


Új címkék a KIT-ben: befogadás kultúra, gender, raktározásFEL

A KIT időnként módosítja az egyes cikkeknek adott címkék körét, igazodva a tapasztalt és feltételezett igényekhez. Az utóbbi időben 3 új címke jelent meg:
- befogadás kultúra link (pillanatnyilag 44 találat)
- gender link (pillanatnyilag 32 tétel)
- raktározás link (pillanatnyilag 8 tétel)
A portálon keresve a címkék után látszó zárójelet dátum arra utal, hogy mikortól alkalmazzuk módszeresen a címkét. Azaz: könnyen lehet, hogy a találati halmazba "kézzel" korábbi releváns tételeket is betettünk. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. november 01.

Új online magazin indult: player.huFEL

Roadster.hu néven, 2017. október 10-én elindította harmadik lifestyle magazinját is a 2011-ben alapított Player Media. Az oldal főszerkesztője Izing Róbert.
A fiatal városi véleményvezérek számára készített street magazin (Urbanplayer.hu) és az átfogó tematikájú, piacvezető online férfimagazin (Player.hu) mellett októbertől a 30 év feletti, magas státusszal rendelkező célcsoport számára is kínál színvonalas kikapcsolódást a Player csapat.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu