Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/42., nov. 16.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Végre megmérték! Nem sokat ér a nyári olvasótábor - így
Malmö könyvtára felkészült a menekült gyerekek fogadására (fotókkal)
Az USA csúcskönyvtárai - milyen változások vannak a csúcson? (olvasóink szavazatára)
Új igazgatót választottak a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárba
Ami miatt inkább magunk boldogulunk... (felmérés)
Könyvtáros - írói szerepben. A szakmán kívülről érkező elismerés minősége
Aarhus közkönyvtára - koncepciótól a működés tapasztalataiig
Vezetői pozíciókat is biztosítanának a bevándorló szakembereknek
Tanári PIM - felmérték a tanárok személyes információkezelési gyakorlatát
Csúcsra járatta a Mannequin Challenge-et a kaposvári könyvtár
Könyvtári tartalmak falfestményen - speciális pr
Könyvek és e-könyvek kölcsönzése - azonos szabályozás
Könyvtárosok börtönben
Horvát börtönkönyvtárak felmérése - fejletlenek
Virtuális valóság a könyvtárban: (űr)utazás, autóvezetés, történetek illusztrálása
Könyvtártudomány: az USA szakírói a leginkább hivatkozottabbak
Mit is tegyen az állambácsi a régi könyvek kapcsán?
Könyvtárak - turisztikai látványosságokként is
Könyvtármegáldás és kiállításmegnyitó Győrben Szent Márton jegyében
Az OSZK tízmilliárdjának ütemezése

Analógiák

Lehet-e idehaza semleges újságírás?

Praktikus

Minden eszközön ingyenes lett az egyik legjobb jelszókezelő

Kisszínes

Mellbimbó a borítón - emberi bőrrel borított kötetek
Olvasás nélkül még elnök is lehetünk

Információforrások

E-könyv adatbázis a magyar népdal és népköltészet hete alkalmából


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Végre megmérték! Nem sokat ér a nyári olvasótábor - ígyFEL

A nyári olvasóklubokat a közkönyvtárak az egyik legfontosabb eszköznek tartják az olvasás népszerűsítésére és hatékony ellenszernek a "nyári hanyatlás", vagyis a gyerekek olvasási kedve csökkenésének megelőzésére.
Az eredmények azt mutatják, hogy a nyári olvasóklubokon való részvétel nem befolyásolja jelentősen az olvasási szokásokat, azon belül is a szórakozási célú, a lefekvés előtti és a szülőkkel közös olvasást, a hangos felolvasást és a könyvtárba járást. Ezt az eredményt támasztja alá az is, hogy nincs nagyobb különbség a "maratonozók" és a "sprinterek" eredményei között egyetlen mérési módszer szerint sem. Növekedés volt azonban tapasztalható a gyerekek olvasásértési képességének területén, és a "nyári hanyatlás", vagyis az olvasmányok mennyiségének visszaesése nem volt tapasztalható, ami nyilván velejárója annak, hogy a nyári olvasóklubokra jelentkező gyerekek egyébként is motivált olvasók. Ez okozhatta azt is, hogy a rendezvénynek látszólag nem volt komolyabb hatása a gyerekekre, hiszen mivel egyébként is motiváltak és átlagos képességűek voltak, csupán szinten tartásukra volt alkalmas. Annak érdekében, hogy a könyvtárak nagyobb hatást gyakorolhassanak a közösségük olvasási szokásaira, olyan rétegeket is be kell tudni vonzaniuk nyári programjaikra, akik kevesebbet olvasnak a hétköznapokban. (A könyvtári nyári olvasóklubok hatása az általános iskolás gyerekek olvasási szokásaira és teljesítményére; ref.: Jávorka B.)


Malmö könyvtára felkészült a menekült gyerekek fogadására (fotókkal)FEL

2015-ben májusában 13 412 kísérő nélküli gyerek érkezett Malmöbe (egy évvel korábban 1567. Ez kihívást jelentett a Malmöi Városi Könyvtárnak link is. Szolgáltatásokat eddig is a multikulturalizmus jegyében alakították. Miközben Svédország öregedő társadalom, Malmöben robbanásszerűen csökken az átlagéletkor. 9-12 évesek 37%-a rendelkezik mindössze svéd szülőpárral. A könyvtár ennek megfelelően alakítja szolgáltatásait: erősíti a gyerekeknek, illetve a nem svéd születésűek számára nyújtott szolgáltatásait - gyerekfoglalkozások, kézműveskedés, vállalkozásindítási tanácsadás stb. -, s mindezeket kommunikálja is, pl. arab nyelvű gyerekkönyvtári Facebook-oldalán keresztül. Mindezek mellett a gyerekek szüleit, illetve a város svéd lakosait is fel kell készíteni az együttélésre, ezért a könyvtár távoli, menekülteket kibocsátó országok íróit is gyakran látja vendégül író-olvasó találkozóikon. (Czupi Gyula előadása alapján, fotók: Eva Olson szíves engedélyével ld.: link )


Az USA csúcskönyvtárai - milyen változások vannak a csúcson? (olvasóink szavazatára)FEL

Címkék: felmérés | könyvtár, köz- | USA |

A Közkönyvtárak Könyvtári Folyóirat Indexe (LJI, USA) megjelentette a 2016-os 7349 közkönyvtár használatát elemző kiadványát látogatottság, kölcsönzés, könyvtári programok látogatottsága, internethasználat alapján, s újdonságként bekerültek az elemzésbe az elektronikus kölcsönzés adatai is.
A felmértek köre:
- legalább 1000 lakos a területen
- legalább 10,000 dollár az állományra elköltött összeg
- s ezeket az adatokat továbbítják az LJI felé.
Az utóbbi 9 évben 10%-kal csökkent azon könyvtárak száma, ahol a lakosság száma ezer alatti.
2016-ban mindössze 972 könyvtár, 2008-ban még 1082 könyvtár volt e kategóriában.
58%-kal emelkedett a legnagyobb költségvetési kategóriájú könyvtárak száma (31-ről 49-re), valamint 31%-kal csökkent (1088-ról 750-re) a legkisebb költségvetéssel rendelkező könyvtárak köre.
AZ LJI szerint valószínűnek tűnik, hogy az elektronikus kölcsönzési adatok, valamint a Wi-Fi hozzáférhetőség mérése miatt egyre kevesebb könyvtár esik majd bele a statisztikai adatok alapján összeállított indexbe. (ref.: Nagy Marianna)


Új igazgatót választottak a Takáts Gyula Megyei és Városi KönyvtárbaFEL

A kaposvári közgyűlés egyhangúlag megszavazta Horváth Péternek a bizalmat. A szakember Horváth Katalin megbízatásának lejártával, 2017. márc. 31-ét követően veszi át a könyvtár irányítását.


Ami miatt inkább magunk boldogulunk... (felmérés)FEL

Ami miatt inkább magunk boldogulunk... vetettük fel a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - Projektek nem annyira ösztönöznek együttműködésre
7 - A saját szolgáltatásaink biztosak
1 - Egyéb, megírom: kit@gmconsulting.hu
5 - Nincs rá forrásunk
8 - Nem, ha csak lehet, együttműködünk.
- A válaszok egyharmada külső körülményekre hárít. Szűk egyharmad törekszik együttműködésre. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. november 16.

Könyvtáros - írói szerepben. A szakmán kívülről érkező elismerés minőségeFEL

Interjú Horváth Sándor Domonkossal
- A nyár folyamán történt valami, ami elgondolkodtatott azon, hogy ki, hogyan és miként értékeli harmincéves szakmai pályafutásomat, a két győri intézmény összevonásának levezénylését, a Győri Könyvszalonok évtizedes múltú sikerét, szakmai publicisztikai tevékenységemet. Végül arra jutottam, hogy "nem szívom mellre", hogy több szakmai szervezet ajánlása ellenére, második nekifutásra sem bizonyultam méltónak arra, hogy államilag elismert barackot nyomjanak a fejemre, amiről persze kellemesebb lett volna nem tudni, de a rendszer olyan, hogy a tájékozatlanság könnyebbsége nem adatik meg a felterjesztetteknek. Szóval, inkább azon gondolkodtam el sértődés helyett, hogy a napi rohangálásban, menedzseres pörgésben mennyire figyelek arra, hogy szellemileg is megtaláljam a magam örömforrásait, és úgy döntöttem, hogy nagyobb súlyt fektetek a szakmai publicisztikára, és megvizsgálom félig feledésbe merült szépirodalmi ambícióimat.
- Az általam kinevetett világban én magam is benne vagyok. Az irónia önirónia is egyben. Az életet egy olyan társasjátéknak fogom fel, amelybe bele lehet halni, ha az ember elhiszi, hogy bele kell halnia, ha rossz számot mutat számára a dobókocka. Igyekszem tehát visszatenni ilyenkor a kockát a pohárba, és papírra vetni az új mixelés sajátos neszeit.


Aarhus közkönyvtára - koncepciótól a működés tapasztalataiigFEL

Holland könyvtárosok egy csoportja meglátogatta Aarhus díjnyertes közkönyvtárát link és a csapat egy független könyvtári tanácsadó tagja azonnal közzé is tette az általuk látott prezentációt. A képgaléria - a vonatkozó adatokkal áttekintést ad, a tervektől az eredmények áttekintéséig. (MG)


Vezetői pozíciókat is biztosítanának a bevándorló szakembereknekFEL

A cikk a kanadai egyetemi könyvtáraknak az ún. "látható" kisebbséghez tartozó szakemberekkel számoló utánpótlás-tervezését tárgyalja. (A "látható" kisebbség tagjai azok, akik nem őslakosok, nem a kaukázusi rasszhoz tartoznak, és nem fehérbőrűek. Egy 2005-ben kiadott jelentés azt is megállapítja róluk, hogy közülük kevesen dolgoznak a közigazgatásban, illetve vezetőként, noha 2011-ben a munkaerőpiac 23%-át már ők tették ki.)
A szerző szerint fontos az egyetemi könyvtárak számára, hogy munkatársait szélesebb körben toborozza, és hogy számoljanak a "látható" kisebbség tagjaival vezetői szinten is. Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában számos kezdeményezés létezik ennek érdekében. (Kanadában munkalehetőségekkel, képzési és jövedelemtámogatással segítik őket, Ausztrália és az Egyesült Királyság számos kezdeményezéssel biztosít számukra egyenlő feltételeket a munkaerőpiacon.) A dolgozat azonban csak a könyvtárak utánpótlás-tervezésére koncentrál, melyben a bevándorló szakembereknek vezetői pozíciókat is biztosítanának. (A "látható" kisebbséghez tartozó könyvtárosokkal számoló utánpótlás-tervezés; ref.: Murányi L.)


Tanári PIM - felmérték a tanárok személyes információkezelési gyakorlatátFEL

Személyes információik kezelése - personal information management = PIM
A tanárok legfontosabb információforrásai (fontossági sorrend szerint): személyes gyűjteményeik, a legközelebbi kollégák és az internet. Az eredmények szerint az információ "öröklése" és megosztása a tanárok információszerzésében alapvető szerepet játszik, és az oktatást támogató információtechnológia nem várt igényeket támaszt az információkezeléssel kapcsolatban. A tanárok tájékozódására, információkeresésére, az információ kezelésének és szervezésének gyakorlatára vonatkozó eredmények hatással lehetnek magukra a tanárokra, az iskolai elöljárókra, a digitális könyvtárak fejlesztőire, a tantervkészítőkre, az oktatástechnológiai fejlesztőkre és az oktatáspolitika kidolgozóira egyaránt. (Hogyan kezelik a tanárok személyes információikat?; autoref.)


Csúcsra járatta a Mannequin Challenge-et a kaposvári könyvtárFEL

Kaposvárt is elérte a Mannequin-láz, magyarul a szoborcsoporttá merevedés. Az akcióban 26 kreatív könyvtáros vett részt, az országban elsőként. A jelenetben láthatunk menekülő könyvtolvajt, repülő könyvet, csendre intő munkatársat - mintha tényleg megfagyott volna egy pillanat.
Aki nem tudná - a kihívás lényege, hogy egy csoport egy rövid videó kedvéért felvesz valamilyen látványos pózt, és megpróbál mozdulatlan maradni a felvétel végéig. Az őrület Amerikából ered, de mostanra gyakorlatilag az egész világ felült a Mannequin vonatra, lassan a jeges vödör kihívást is lepipálja. Megszámlálhatatlan videó kering a neten, de azt mondjuk, hogy ez a könyvtáros móka simán befér a topba, nézzétek: ...


Könyvtári tartalmak falfestményen - speciális prFEL

Hogyan jelenhet meg a könyvtár vagy a könyvek imázsa a könyvtáron kívüli fizikai térben? Néhány példa az alábbi linkeken:
- 30 street art példa és murális könyvről, könyvtárról, olvasásról link
- képek a Google-en: link
- képek a Pinteresten: link

Hírforrás: KIT-információ
2016. november 16.

Könyvek és e-könyvek kölcsönzése - azonos szabályozásFEL

November 10-én az Európai Bíróság úgy döntött, hogy
nincs különbség a papíralapú könyvek és az e-könyvek kölcsönzésének szabályozása között. Az Európai Bíróság Luxemburgban elmarasztalta a holland közszolgálati Holland Haszonkölcsönzési Hivatalt (Stichting Leenrecht) a Holland Könyvtárosok Egyesülete (VOB) által indított perben.


Könyvtárosok börtönbenFEL

A győri börtönben mindent megtesznek annak érdekében, hogy az intézmény ne burkolózzon a titokzatosság félhomályába, ellenkezőleg: felméréseket végeznek a témában, meghívják a média képviselőit a kulturális rendezvényeikre (és ha nem tudnak elmenni, sajtóanyagot küldenek), mentorként bevonnak újságírókat a börtönrádió működtetésébe, sőt látogatócsoportokat is fogadnak. A megyei könyvtár dolgozói is egy ilyen börtönlátogatáson vehettek részt. A két intézmény között létező együttműködés miatt adta magát a lehetőség, ők pedig éltek vele. És nem bánták meg.
Átfogó tájékoztatást kaptak a mai modern büntetés-végrehajtási rendszer működéséről, különös tekintettel a reintegrációs feladatokra és a nyilvánosságra. Sok mindent megtudtak a győri börtönről is, pl. hogy a fogvatartottaknak csak mindössze 20-25%-a tölti tényleges büntetését, nagy részük még előzetes letartóztatásban van. Hogy ez miért fontos? Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy ítélethirdetés után is az intézményben maradnak (erről egy bizottság dönt, figyelembe véve a fogvatartott érdekeit), ezért hosszabb távú oktatásban gondolkodni elég nehéz. Márpedig a reintegrációs munka egyik alappillére a képzés; most éppen egy festő-mázoló-tapétázó tanfolyam zajlik a börtönben. Másrészt az előzetes letartóztatásban lévők nem dolgoznak, ezért egész napra hasznos elfoglaltságot kell biztosítani nekik a TV-n kívül is. Például könyveket (amelyeket listákból választanak ki, és a könyvtáros szállítja a zárkákba), társasjátékokat, melyeket szintén kölcsönözni lehet (a sakk a legnépszerűbb), versenyeket, szakköröket, csoportos foglalkozásokat. És ott van az ország Vác után másodikként megalakult börtönrádiója (Sing Sing FM), valamint az információs képújság, melyeket - természetesen felügyelet mellett - fogvatartottak üzemeltetnek, éppúgy, mint a könyvtárat.

Hírforrás: Győri Szalon
2016. november 16.

Horvát börtönkönyvtárak felmérése - fejletlenekFEL

Az eredmények szerint szinte minden büntetés-végrehajtási intézetben van valamilyen minimális könyvtári szolgáltatás a fogvatartottak számára, de a börtönkönyvtárak szakmai irányítása és rendszeres anyagi támogatása nem biztosított. Állományuk főleg ajándékok révén gyarapodik, és szinte nyoma sincs olyan rendszeres programnak, mely a bentlakók szabadidejének konstruktív és kreatív eltöltésére irányulna. Bár van néhány remek példa, a börtönkönyvtárak többsége szemmel láthatóan fejletlen Horvátországban, új szervezeti és pénzügyi modellre lenne szükség. A szerzők konkrét ajánlásokkal zárják írásukat, mellyel javítani lehetne ennek a marginalizált rétegnek a könyvtári ellátását. (Könyvtári szolgáltatások fogvatartottaknak: trendek és kihívások a horvátországi börtönkönyvtárakban; autoref.)


Virtuális valóság a könyvtárban: (űr)utazás, autóvezetés, történetek illusztrálásaFEL

A mai eszközök (sisakok, szemüvegek) "alapja egy nagy teljesítményű számítógép. Ez a számítógép vetíti a sisakban lévő két apró képernyőre a képeket. A két apró monitor némileg eltérő nézőpontból ábrázolja a színteret, ezáltal térbeli látvány jön létre. A felhasználó által érzékelt látvány függ attól is, hogy merre fordítja a fejét. Ez olyan érzetet kelt a felhasználóban, mintha "benne" lenne a számítógép által létrehozott világban, amelynek tárgyait a kezére erősített kesztyűvel megérintheti vagy akár el is mozdíthatja. Ezeknek az alkalmazásoknak az alapja egy adatbázis, amelyből nagy teljesítményű számítógép építi fel és jeleníti meg a grafikus képeket. A számítógépet vezetékekkel csatlakoztatják a sisakhoz és a kesztyűhöz egyaránt. Ezek segítségével a gép érzékeli az ember mozgását, és ennek megfelelően módosítja a látványt."
S ebben az új (virtuális) világban a könyvtáraknak is jut(hat) szerep, például a következő alkalmazások - mint új könyvtári szolgáltatások - használata révén:
- Storytelling: A történetmesélés és a történetek megosztása a könyvtárak egyik fő feladata. Az olyan alkalmazások révén, mint a Within (vrse), minden eddiginél egyszerűbbé és inspirálóbbá válik a történetmesélés műfaja.
- NASA Education: A NASA Oculus alapú alkalmazásai szinte valós élményként teszik lehetővé a gyerekek és felnőttek számára, hogy űrjárműveket vezessenek, utazzanak az Apollo 11-gyel vagy éppen körülnézzenek kicsit a Marson. Az applikációkhoz egy Xbox One Kinect-et csatolva pedig már saját kezükkel irányíthatnak robot karokat is.
- Driver Safety Programs: Ha valami igazán különlegeset akarunk kínálni a felhasználóinknak, autóvezetési szimulátor programokat is elérhetővé tehetünk, például a Toyotáét, amely segíthet abban, hogy a tinédzserek elsajátítsák a biztonságos vezetés alapjait és szabályait.
- A Google nemrégiben kiadta a Google Exhibitions Pioneer Program béta verzióját, amely korábban csak regisztrált iskoláknak volt elérhető, de ma már minden Adroid alapú készüléken használható. Az alkalmazással gyakorlatilag bárhová elutazhatunk virtuálisan, az Antarktisztól a Marsig.


Könyvtártudomány: az USA szakírói a leginkább hivatkozottabbakFEL

A tanulmány a Social Science Citation Indexben található információ- és könyvtártudományi tárgyú, sokszor idézett cikkek jellemzőit írja le és elemzi. A szerzők azokat elemzik, amelyekre megjelenésük és 2012 vége között legalább százszor hivatkoztak. 1956 és 2009 között 37 folyóiratban 501 ilyen közleményt találtak, ezek 26%-át a MIS Quarterly közölte. A legtermékenyebb tudós 11 cikket publikált. Hat bibliometriai indikátort alkalmaztak a származási intézmények és országok értékelésére. A 13 legproduktívabb intézmény az Egyesült Államokban és Kanadában működik. A publikált cikkek számát illetően a Harvard Egyetem az első, míg az első és társszerzős publikációk teljesítménye tekintetében a Maryland Egyetem szerepel az első helyen. Az Egyesült Államok tudósai írták a cikkek 67%-át. (A Social Science Citation Index információ- és könyvtártudományi tárgyú, sokszor idézett cikkei: bibliometriai elemzés; autoref.)


Mit is tegyen az állambácsi a régi könyvek kapcsán?FEL

Érdemes lenne a magyar kultúrpolitikának komoly összeget szánni - évi szinten - arra, hogy a közgyűjtemények a muzeális anyagukat gyarapíthassák. Ezzel az állam (a könyvtárakon keresztül) meghatározó szereplővé válna a régi könyvek körforgásában és nem kényszerítené a tulajdonosokat és a gyűjtőket lopott könyvek adásvételére, régi nyomtatványok csonkítására és manipulatív átszabására. Ki lehetne bővíteni ezzel a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programját. Mindenki jól járna, az állam mecénásként értelmesebb dolgokra költené a pénzünket, amely akár a hatalmi és művészeti reprezentáció hívószavává is válhatna (azt hiszik, hogy viccelek, amikor a Bibliotheca Corviniana interpretációját hozom elő, pedig nem). A politikai elit évente többször is megmutathatná magát, mint művelt és az értékek iránt elkötelezett patrióta. És ezzel megmutathatná, hogy nemcsak a nemzeti sport (stadionok, foci), hanem a nemzeti kultúra is fontos a számára.


Könyvtárak - turisztikai látványosságokként isFEL

Három új skandináv könyvtárat emleget így a Business Insider Nordic újságírója: Helsinki és Osló új, még építés alatt álló közkönyvtárát és Aarhus tavaly megnyitott könyvtárát Dániában.
A három könyvtár, jegyzi meg a szerző, sokkal több, mint könyvtár: igazi közösségi helyek és kulturális központok, sok-sok hellyel a gyerekek, a családok és a kreatív emberek számára. A gyönyörű dizájnnak, a mindenben bővelkedő szórakozási lehetőségeknek - zenei stúdióktól kezdve a 3D nyomtatókig - köszönhetően pedig igazi turisztikai látványosságok is lesznek.


Könyvtármegáldás és kiállításmegnyitó Győrben Szent Márton jegyébenFEL

Két ünnepségre is sor került október 28-án a győri Káptalandombon: átadták a győri szeminárium megújult könyvtárát, majd a Győri Egyházmegyei Levéltárban nyílt időszaki kiállítás. A programok a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében valósultak meg.
A teljes egészében megújult szemináriumi könyvtárat Veres András megyéspüspök áldotta meg Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök jelenlétében. A könyvtár a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületének Gutenberg tér felőli bejáratán keresztül vált megközelíthetővé.


Az OSZK tízmilliárdjának ütemezéseFEL

A Magyar Közlönyből kiderült az OSZK-nak adandó szűk tízmilliárd ütemezése. A Kormány 1605/2016. (XI. 8.) Korm. határozata az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról.




Analógiák

Lehet-e idehaza semleges újságírás?FEL

Az előbb olvastam Bajomi-Lázár Péter Semlegesség és elkötelezettség mögött - Politikai újságírás Magyarországon című, Politikatudományi Szemlében megjelent tanulmányát link , amelyben azt elemzi, hogy bár a rendszerváltás után mindenféle újságírói szervezetek többször is megpróbálták meghonosítani a semleges újságírást Magyarországon, az újságírók nagy része ma is elfogultan tudósít. A szerző szerint nem érdemes a kérdést normatívan (jónak vagy rossznak beállítva) kezelni, mert a külső sokféleség (azaz erősen pártos, de abból legalább többféle sajtó) is működhet jól, nemcsak a belső sokféleség (semlegesen tudósító sajtó). Végül arra a következtetésre jut, hogy az újságírás professzionalizálódása itthon - a történelmi, gazdasági, stb. okokon túl - azért szakadhatott félbe, mert "magyarországihoz hasonló átmeneti társadalmakban a nagyközönség inkább vár elkötelezett megerősítést, mintsem semlegességre törekvő tájékoztatást a médiától".




Praktikus

Minden eszközön ingyenes lett az egyik legjobb jelszókezelőFEL

Már nem kell prémium előfizetőnek lenni ahhoz, hogy a LastPasst link a legkényelmesebb formájában használjuk: egyszer elmentjük mondjuk a számítógépen a jelszavainkat, és automatikusan tudni fogja őket a telefonunk is. És persze fordítva.




Kisszínes

Mellbimbó a borítón - emberi bőrrel borított kötetekFEL

Ne ítélj egy könyvet a borítójáról - szól a régi mondás. Vannak azonban könyvek, amelyek borítója többet mond egykori birtokosaikról, mint a lapokra nyomtatott szöveg. A nemzetközi antikkönyvpiac talán legrejtélyesebb, legritkább, de egyben legmorbidabb darabjai az emberi bőrrel borított kötetek. Olyan értékesek ezek, hogy egész iparág létesült hamisításukra. A csalók ellen is küzd az a könyvtárosokból, bűnügyi orvostani szakértőkből és más tudósokból álló kutatócsoport, akik a legmodernebb biotechnológiai módszerekkel azonosítják a tényleg emberbőrbe kötött könyveket. Egyik vezetőjük nyilatkozott lapunknak.


Olvasás nélkül még elnök is lehetünkFEL

Címkék: olvasás | USA | vezető |

Nem szeret olvasni. "Azzal büszkélkedik, hogy még sohasem olvasott ki egy könyvet sem" - meséli Donald Trumról Barbara Res, aki 18 éven át vezette a megválasztott amerikai elnök építési projektjeit.
Gondolkodás nélkül, zsigerből dönt. "A fickó nem olvas. Csak arra reagál, amit az adott pillanatban lát és hall. Nem hálás hallgatóság" - mesélte Jack O'Donnell, aki működése csúcsán, az 1980-as években vezette Trump egyik kaszinó-szállodáját Atlantic Cityben.
Nem szeret elmerülni a részletekben. "Ritkán tartotta be a napirendjét, és sose készült fel az értekezletekre. Ha felvetettél neki valamit, akkor előbb arról kellett beszélni, hogy milyen nagyszerű ember és mennyire igaza van. De ha úgy tudtad eladni az ötleted, mintha az övé lenne, akkor általában megkaphattad, amit akartál" - mondta a már idézett Res.
Erénynek tartja saját felszínességét. Ha döntenie kell, saját bevallása szerint megpróbál visszaemlékezni első, felszínes benyomására, és az alapján dönteni. Ez olykor személyzetpolitikájában is megmutatkozik, az ingatlanholdingját vezető Matthew Calamarit 35 éve állásinterjú nélkül vette fel, mert nagyon tetszett neki, ahogy a US Open biztonsági őreként a rendezvényt megzavaró nézőkkel bánt.




Információforrások

E-könyv adatbázis a magyar népdal és népköltészet hete alkalmábólFEL

November harmadik hetében ünnepeljük a magyar népdal és népköltészet hetét. Fogadjátok sok szeretettel ez alkalomból összeállított új e-könyv gyűjteményünket.
A táblázatban jelen esetben szerzőkkel nem igazán kellett foglalkoznunk :-), néhány helyen azért igyekeztünk feltüntetni a műveket összegyűjtő irodalomtudóst, egyébként a címnegyedben mindig megtalálható azon személy neve aki nélkül ezek a korábban csak a nép ajkán élő mesék, dalok, balladák nem maradhattak volna fenn. Az adatbázisban vannak igazán régi, több mint 150 éves kötetek és a 2000-es évek elején újragondolt, újra egy csokorba gyűjtött alkotások egyaránt.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu