Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/39., okt. 26.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtár, mint oktatótermi forrásállomány - Nemzetiszocialista Dokumentációs Központ, München (fotókkal)
A demokraták felszabadítanák a LGBT-irodalmat az iskolai könyvtárakban (olvasóink szavazatára)
A magyar könyvtárosok versenyképes irányításra vágynak
Népszerűek, kihasználtak vagy divatosak legyünk könyvtárként? (szavazás)
Reengineering; újjáalapítás a MIT könyvtárában
Könyvtáros: gyakorlatilag elég a közép-vagy felsőfokú végzettség
'Félnótás könyvgyűjtő vagyok' - beszélgetés a 60 esztendős Monok Istvánnal
Költözik a kalocsai könyvtár
Változásmenedzsment kérdőív - tesztelje vezetői képességét!
Szegediek munkájával bővültek a Wikipédia 56-os szócikkei
A könyvtárak egyénenként csinálnak stratégiai terveket - vak vezet világtalant a digitalizálásban?
Készítsünk önerőből kiállítást? A tudományos könyvtárak és a kiállítások ma
Nőknek szóló könyvtár nyílt Japánban
Az információs műveltség egyetemi szaktárgyakban - IDEA modell
Mozgó könyvtár - lóháton terjeszti a tudást a férfi
OSZK-Google együttműködés - Ezeket az 1956-os anyagokat interneten eddig nem érhette el
Ezért nem beszél magyarul a Siri - könyvtároskonkurens
Európai publikációs trendek a könyvtár- és információtudományban - buzgó MTA
Élettartam kérdés - kompenzálhatunk olvasással

Praktikus

Jön az igazán olcsó internet
Gyakran használ pdf-et? Állítsa be, mi legyen vele!

Kisszínes

Az ELTE EK díszterme, mint reklámhelyszín
Egyedülálló iszlám kéziratokat digitalizálnak
St. Gallen világöröksége - ahová csak túlméretezett papucsban bukdácsolva juthat be
Teljesen átnyergel a mobiloptimalizált keresésre a Google
Elkészült a digitális oktatási stratégia: 2019-től mindenhol ez lesz
Esti mese a tornateremben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtár, mint oktatótermi forrásállomány - Nemzetiszocialista Dokumentációs Központ, München (fotókkal)FEL

A Nemzetiszocialista Dokumentációs Központ abban a müncheni városrészben kapott helyet, amely annak idején a náci párt (NSDAP) központja volt. A neoklasszicista épületegyüttesbe modern kockaként épül be a dokumentációs központ link , pincéjében az oktatóközponttal.
Az oktatóterem falait könyvek borítják, a nagy, csoportmunkára is alkalmas asztalok mellett interaktív multimédiás oktatópultok állnak, ahol tematikusan lehet böngészni az elektronikus képes dokumentációban, vagy oktatójátékot lehet játszani - pl. kártyák helyes párosítása esetén a rendszer megmutatja a vonatkozó képes dokumentációt.
A központ figyelemre méltó érdekessége, hogy a
- nemzetiszocializmus eszméjét máig követi és dokumentálja és bemutatja (a ma megjelent híreket is!)
- a múzeum és az oktatóközpont értéksemleges: a kutatók dokumentumokat mutatnak be, véleményt a látogatónak kell formálnia. - Fotók a központról: link (MG)


A demokraták felszabadítanák a LGBT-irodalmat az iskolai könyvtárakban (olvasóink szavazatára)FEL

Több demokrata képviselő értett egyet az iskolai és könyvtári számítógépeken alkalmazott szűrőprogramok megszüntetésével. A szűrő eredetileg az obszcén tartalmak megszűrését szolgálta.
Mike Honda képviselő szerint a képviselők által tervezett rendelettel elősegítenék a fiatalkorú LGBT (leszbikus-meleg-transz-) beállítottsággal rendelkezőket, hogy minden olyan információhoz hozzájuthassanak, melyek segíthetik őket "másságuk" elfogadásában, identitáskeresésükben. A jelenlegi törvények megakadályozzák szexuális tartalmak elérését a publikus számítógépeken. A javaslat alapján megtiltanák az iskolai és közkönyvtári szűrőprogramok telepítését és alkalmazását, megakadályozva a "másságukat" keresők kizárását a közéletből. (ref.: Nagy Marianna)


A magyar könyvtárosok versenyképes irányításra vágynakFEL

A Három magyar közkönyvtár kultúra és leadership-vizsgálata - A magyar könyvtárosok versenyképes irányításra vágynak c. tanulmány (Könyvtári Figyelő, 2016. 3. p. 338-54) három magyar közkönyvtár GLOBE-módszertan segítségével végzett szervezeti kulturális és leadership-preferencia elemzéséről számol be. A felmérésből kiderül, hogy a könyvtárak munkatársai a hat versenyképességi kulturális orientációból négy esetében a szervezet versenyképességének irányába látnának szívesen elmozdulást. Így a könyvtárvezetőnek (vagy tágabb értelmezésben a könyvtári szakma irányítóinak) nem megváltoztatnia kell a munkatársak hozzáállását, hanem velük együttműködve megvalósítani a közös elvárásokat.


Népszerűek, kihasználtak vagy divatosak legyünk könyvtárként? (szavazás)FEL

Arra törekedjünk, hogy a könyvtár leginkább ... legyen - írtuk olvasóinknak a kiegészítendő mondatot a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
13 - népszerű
30 - kihasznált
3 - divatos.
Úgy tűnik, a válaszadók kétharmada szerint a használók számára gyakorlati értelmet adó könyvtár az ideális. A KIT számára embargós (nem) használt "népszerű" kifejezés a válaszadók kevesebb mint egyharmada számára nyerő. A "divatos" a felsoroltak közül a legkevésbé kívánt. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Legyen divatos a könyvtár? - Ramháb Mária a Könyvtári napok tevékenységeiről link

Reengineering; újjáalapítás a MIT könyvtárábanFEL

Tegnap jelent meg a Massachussetts Institute of Technology (MIT) könyvtárainak jövőjével foglalkozó munkacsoport előzetes jelentése. Egy ismertetőt idézek: "Az MIT könyvtáraknak négy "pillérre" kell összpontosítaniuk
- közösség és kapcsolatok
- feltárás és használat
- segítés és fenntarthatóság
- kutatás és fejlesztés;
hogy "nyílt és globális platformként" alkossák újra a róluk kialakított képet. A jelentés egy egy éves kezdeményezés betetőzése, ami azt volt hivatott meghatározni, hogy "hogyan kell az MIT könyvtáraknak fejlődniük, hogy az a tudás előállítását, terjesztését és megőrzését leginkább előmozdítsa egyúttal hogyan tudna a vezetőként szolgálni a kutatókönyvtárak újra-kitalálásának folyamatában." Remélem valamelyikünk ennél bővebb értékelést fog írni.
A jelentés itt érhető el:
link
(Ugyanott elérhető egy rövidebb, 5 oldalas vezetői összefoglaló, mely elsősorban a bizottság 10 pontos javaslatát tartalmazza.)

Régebbi hírforrás(ok): Nyílt hozzáférésű elektronikus tankönyveket szeretnének a hallgatók, könyvtárosok link

Könyvtáros: gyakorlatilag elég a közép-vagy felsőfokú végzettségFEL

Könyvtárosnak tekintjük a könyvtárakban szakmai munkakörben alkalmazott munkatársakat. Csehországban jelenleg a munkaszerződés aláírásával lehet valaki könyvtáros. Mi kell ehhez? Ha valaki azt hiszi, hogy megfelelő szakmai végzettség, bizonyítvány, oklevél vagy legalább többéves szakmai gyakorlat, az téved. A közkönyvtárakban egyre gyakrabban nem szükségesek ezek a feltételek. A versenyben nem árt, ha van az előírásoknak megfelelő valamilyen közép- vagy felsőfokú végzettség, ez többnyire elég. Természetesen nem minden könyvtárban ilyen egyszerűen lehetünk könyvtárosok, a szakkönyvtárak sokkal magasabbra teszik a munkaerő-piaci szakmai elvárásokat. Számos városi és községi könyvtárban azonban a megfelelő szakmai képesítés hiányában képzetlen munkaerőt vesznek föl, jó esetben beiskolázzák a szakmai ismeretek megszerzésére. ...
De mit tudhat valójában a könyvtáros? Nem lehet minden kompetenciát érintően kvalifikált szakember, multifunkcionális géniusz, vagy ha az, várható, hogy előbb-utóbb elmegy a könyvtárból. ... (Hogyan legyünk könyvtárosok. Útmutató (nem)világos szabályokkal; ref.: Prókai M.)


'Félnótás könyvgyűjtő vagyok' - beszélgetés a 60 esztendős Monok IstvánnalFEL

- Könyvtáros, tudós, tanár, sőt egy interjúban úgy fogalmaztál, "villámhárító menedzser" is vagy. Minek tekinted elsődlegesen önmagad?
- Azt hiszem, én könyvtáros vagyok. Egyszer a feleségem azt mondta, hogy boldogtalan vagyok, ha nem irányíthatok egy könyvtárat. Azért sokszor elegem van ebből, hiszen egyre kisebb a társadalmi rangja a szakmának, miután percemberkék folyton azt hiszik, sőt terjesztik is, hogy a modern világban a könyvtár valami megkerülhető és avítt dolog. Geszti Péter jut erről eszembe, aki azt énekeli, hogy ha valami valakinek nem megy, akkor nevezze másként s élvezze. Igazi kort jelző meglátás: alkotásra képtelen generációk "másként neveznek" dolgokat, és tetszelegnek önmaguk nagyszerűségében. Jóllehet semmit nem találtak ki. A könyvtár akkor is könyvtár, ha ékírásos égetett agyag dokumentumok vannak benne rendszerezetten elhelyezve, és akkor is, ha éppen digitálisak.


Költözik a kalocsai könyvtárFEL

Holnap bezár Kalocsán a Tomori Pál Városi Könyvtár (a hírforrás szerint Tömöri Pál...) és várhatóan november közepén nyit ki az új helyén. A könyvtár október 21-től tart zárva és megkezdik az átköltözést az egykori Nagyszeminárium főutcai épületének második emeletére. Remélhetőleg a Szent István király út 2-4. szám alatt ezúttal végleges és méltó helyére költözhet az intézmény.
Tamás László könyvtárigazgató tájékoztatása szerint a várható nyitás november 15-én, kedden lesz, de arra kérik az olvasókat, hogy a nyitás pontos dátumáról a weboldalukról tájékozódjanak.


Változásmenedzsment kérdőív - tesztelje vezetői képességét!FEL

Egy szervezet belső sikeressége 80%-ban a vezető személyes attitűdjén múlik? - A változásmenedzsment-teszt link nyomtatott változata a Menedzsment - Bevezetés 7 vezetői teszttel, 222 információs és könyvtári példával c. könyvben jelent meg.


Szegediek munkájával bővültek a Wikipédia 56-os szócikkeiFEL

Kibővültek az 1956-os forradalomról és annak szegedi vonatkozásairól szóló szócikkek a Wikipédia nevű internetes lexikonban.
A tizenkét órás szerkesztőmaratont a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai hirdették meg a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából. - Egy twitteres hír kapcsán jutott eszünkbe Csengődi Erikával az ötlet, hogy angolszász mintára itthon is kezdeményezzük a Wikipédia bővítését - mondta Szabó-Gilinger Eszter, a Klebersberg Könyvtár kommunikációs munkatársa.


A könyvtárak egyénenként csinálnak stratégiai terveket - vak vezet világtalant a digitalizálásban?FEL

"Valójában a digitalizálás azt jelenti, hogy nekünk maguknak, könyvtárnak is hozzá kell járulnunk ahhoz a rendkívül színes digitális világhoz, ami kialakult. Ebben is otthonosan kell mozognunk, és magunknak is létre kell hoznunk tartalmakat. Úgy gondolom, hogy ebben a nagykanizsai könyvtár nem csak élen jár, hanem jó gyakorlatot is mutat be. És most már nagyszerűen tudjuk mérni a hatását is" - mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.
Máshol azonban nem ennyire kedvező a tapasztalat. Nincs egységes módszertan és szakembernek is híján vannak a könyvtárak. "Szerintem nagyon fontos lenne az, hogy egy országos terv legyen kiadva. A könyvtárak egyénenként csinálnak stratégiai terveket, viszont egy kicsit "vak vezet világtalant" stílusban vagyunk most Magyarországon. Tehát valaki hallotta valahol, hogy jól hangzik a digitalizálás, de nem adnak hozzá erőforrást. Sem pénzben, sem humánerőforrást, sem szaktudást" - fogalmazott Horváth Viktória, a DFVMK olvasószolgálati csoportvezetője. A digitalizálás és a művek közzététele szerzői jogi kérdéseket is felvet. A zalai könyvtárosok erről is tájékoztatást kaptak a kanizsai konferencián.


Készítsünk önerőből kiállítást? A tudományos könyvtárak és a kiállítások maFEL

Az elmúlt pár évben olyan trend tapasztalható, hogy a könyvtárak egyre nagyobb kiállításokban lesznek érintettek, több olyan átalakítást is láthattunk, amelynek eredményeképpen egy-egy intézmény nagyobb kiállítótérrel lett gazdagabb.
Komoly hiányosság azonban, hogy a könyvtárak - a múzeumokkal ellentétben - nem rendelkeznek olyan értékelő rendszerrel, amellyel mérni tudnák kiállításaik minőségét, a látogatók számontartásán, a közösségi média figyelésén és a vendégkönyvön kívül. Egyedül a BL figyeli meg látogatói viselkedését a kiállítás megtekintése során, illetve készít velük interjúkat.
A könyvtárosok tehát olyan feladatokat is ellátnak, amelyek a muzeológia területéhez tartoznak, bár tanulmányaik során egyáltalán nem készítik fel őket erre. Különböző hibrid intézmények létrejötte megoldást kínálhat, itt azonban más jellegű problémák merülnek fel, mint például a katalogizálás egységesítése. A trendek a könyvtárak és a múzeumok közötti határok elmosódása felé mutatnak. (Készítsünk önerőből kiállítást? A tudományos könyvtárak és a kiállítások ma; ref.: Jávorka B.)


Nőknek szóló könyvtár nyílt JapánbanFEL

A nőknek szóló könyvtárban nem csak a könyvek, a berendezés is a nők igényeihez igazodik. Nézz most körbe benne te is! Míg a világ egyes felein a nemek szerinti megkülönböztetés ellen harcolnak, egy japán városban Fukuiban, úgy gondolták, igenis szükség van egy kizárólag nőknek szóló könyvtár megnyitására. Az itt élő nők jelentős többsége - csakúgy, mint egész Japánban - egyszerre teljes munkaidős alkalmazott és családanya. Az ő igényeikhez tervezték ezt a szupermodern könyvtárat.
A tervezésért és kivitelezésért felelős építész, Masayoshi Nakanishi elmondta, hogy igyekeztek mindent úgy tervezni, hogy az nőkre szabott legyen. A könyvespolcokon életkor szerint érdekesnek vélten csoportosulnak a könyvek, a térben pedig lehetőség van relaxálásra, munkára vagy workshopok rendezésére is. A berendezés áramló, organikus és kényelmes, a színek pedig nyugtatóan hatnak az idegekre. A könyvtár a WIL, azaz Women's Inspirational Library nevet kapta, ami az intézmény céljára utal, ami nem más, mint inspirálóan hatni a nőkre.


Az információs műveltség egyetemi szaktárgyakban - IDEA modellFEL

Az IDEA az információs műveltségnek az egyetemi szaktárgyakba való integrálásának modellje. A betűszó az adatgyűjtő interjú, a dizájn, a kurzusokba való beillesztés és az értékelés fogalmait (interview, design, embed, and assess) foglalja magában. Ez a modell támogatja a könyvtárosok és az oktatók együttműködésében az ACRL Information Literacy Framework for Higher Education elnevezésű új keretrendszerének alkalmazását.
A kurzusokba történő beillesztés jelentős részben a megfelelő információforrások biztosítását jelentette, figyelembe véve, hogy a könyvtáros és az oktató is arra a következtetésre jutott, hogy a hallgatók közép- vagy felsőszintű kutatási és információs műveltségi készségekkel kezdték meg a kurzust. Annak érdekében, hogy az információforrások megkeresése ne vonja el a hallgatók figyelmét és energiáját, a releváns forrásokat könnyen elérhetővé tették, viszont külön kezelték a kiegészítő jellegűeket, és minimalizálták a redundáns információkat. A hallgatók olyan tantárgyleírást kaptak, amelyben világosan el voltak különítve az oktató és a könyvtáros (támogató jellegű) feladatai. (ref.: Az információs műveltségnek az egyetemi szaktárgyakba való integrálása az IDEA modell segítségével; Koltay T.)


Mozgó könyvtár - lóháton terjeszti a tudást a férfiFEL

Nem mindennapi módon segít a kis indonéziai faluban és a környékén élő gyermekeken Ridwan Sururi.
A férfi ugyanis kitalálta, hogy a lova, Luna segítségével létrehoz egy mozgó könyvtárat, és ezzel folyamatosan járja a környéken lévő iskolákat, hogy a gyerekeknek mindig legyen mit olvasniuk. Sururi gyakorlatilag a lovát használja "könyvtárként", a ráerősített dobozokban általában közel száz könyv van, amiket időről időre teljesen le is cserél. A férfi elmondása szerint nagyjából hetente háromszor négy órán keresztül működik a mobil könyvtár, és ezzel több mint száz gyerek tanulását segíti. Az ötlet egyébként nem a férfi fejéből pattant ki.


OSZK-Google együttműködés - Ezeket az 1956-os anyagokat interneten eddig nem érhette elFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os archívumának több mint 120 írásos és képi darabja online is elérhető az OSZK és az internetes óriáscég együttműködésének köszönhetően.
A Google Arts & Culture alkalmazás link keretében létrehozott új virtuális kiállítások révén a felhasználók ízelítőt kaphatnak az 1956-ban rögzített mozgóképekből, amelyek segítségével a forradalom atmoszférája könnyebben átérezhető - áll a Google sajtóiroda vasárnapi közleményében.
A Forradalom Budapesten virtuális kiállítás a felkelés utcai történéseit mutatja be röviden, egy másik tárlat az önkényuralmi jelképek megsemmisítését dokumentálja, külön kiállításon látható a forradalom egyik szimbolikus jelenete, a Sztálin-szobor ledöntése link és kiállítás mutatja be a Corvin közt, a forradalom egyik fontos helyszínét is.

Régebbi hírforrás(ok): Online is látogatható az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme - magyar intézményeknek is ajánlották a szolgáltatást link

Ezért nem beszél magyarul a Siri - könyvtároskonkurensFEL

Felkerestük Dr. Németh Gézát, a BME docensét, hogy segítsen kideríteni miért nem ismeri anyanyelvünket az asszisztens. Interjúnk második részéből most végre kiderül a válasz, sok más érdekességgel egyetemben.
Az Apple saját fejlesztésű személyi asszisztense, a Siri, már elérhető iPhone-ra, Apple Watch-ra és most már Mac-ekre is. Viszont a legtöbb magyar felhasználónak problémát jelent, hogy az asszisztens nem ért a szép magyar szóból.7Kéne tudnia módosítani a stílusát témakörönként. Sok olyan szintetizátor van, ami egy két mondat erejéig nagyon jó, de ha meg kéne hallgatni egy A/4 oldalnyi szöveget, akkor a végére már falra másznánk tőle. Mert determinisztikus módon működnek: ha ugyanazt adom be, akkor mindig ugyanaz is fog kijönni. Egy idő után az agyunk rátanul erre a szabályrendszerre, és elkezd hiányozni az a természetesség, ami az emberi nyelvben megvan.
Egy olyan egyszerű dolgot, mint a "jónapot kívánok"-ot sem mondom ki kétszer ugyanúgy. Ez a változatosság pedig nagy értéke a beszédnek.


Európai publikációs trendek a könyvtár- és információtudományban - buzgó MTAFEL

A Scopus adatbázisában 149 könyvtár- és információtudomány témájú folyóirat 11 931 nyugat- és 939 kelet-európai cikkét vizsgálták tíz bibliometriai indikátor alapján. A publikálás intenzitása alapján Európa aktív régió, amely a világátlaghoz képest mérsékelt teljesítményt nyújt. A teljesítmény növekedése az Európai Unióhoz nemrég csatlakozott olyan országok publikációs aktivitásának köszönhető, mint Lengyelország és Horvátország, de hozzájárultak spanyol, olasz, görög és portugál kutatók is. Az Egyesült Királyság esetében ellenkező tendencia figyelhető meg, mivel a brit kutatók a számok tekintetében vezetik az európai listát, viszont a növekedés ott szinte stagnált. Legaktívabbnak 20 ország 25 kutatóintézetét találták. Ezek között van a Magyar Tudományos Akadémia, úgy is, mint Magyarország legnagyobb létszámú kutatási szervezete, de főként azért, mert munkatársainak a témába sorolt cikkei 80%-ban a legmagasabb Scimago Journal Rank hivatkozottsági mutatókat generáló informetriai folyóiratokban jelentek meg. (Európai publikációs trendek a könyvtár- és információtudományban; ref.: Koltay T.)


Élettartam kérdés - kompenzálhatunk olvasássalFEL

A közelmúltban számoltunk be: Ha könyvet olvasol, tovább élsz link . A javításra nagyobb szükség van, mint valaha. (MG)
Bár a trendek javulnak, de Magyarországon rosszabb az egészségi állapot, mint az az ország fejlettsége alapján elvárható lenne - írják a Tárki kutatói a Társadalmi Riport 2016-ban. Magyarországon kívül csak a letteknél csökkent az egészségügyre fordított kiadás.
- a magyar férfiak 40 éves korukban csupán 1,4 évvel hosszabb élettartamra számíthattak, mint 50 évvel ezelőtt.
- a legszegényebb kistérségben 13,5 évvel élnek rövidebb ideig a férfiak a leggazdagabbhoz képest
- az érettségizett férfiak átlagosan 76, az érettségit nem szerzettek 66 évre számíthatnak.
- az elkerülhető (vagyis megelőzhető, kezelhető) halálozásnál különösen rossz a helyzet
- míg 1992-ben a GDP 6, addig 2015-ben már csak 4,7 százalékát költi az aktuális kormány az egészségügyre.
A pénzkivonás meglátszik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésen is. 2010 és 2014 között a társadalom magasabb jövedelmű 60 százalékának javult a hozzáférése, az alsó 40 százaléknak viszont romlott, a legalsó 20 százaléknak egyenesen 30 százalékkal. Vagyis a teljes népességre vetítve úgy tudott javulni, hogy még mélyebbé váltak az egyenlőtlenségek.

Régebbi hírforrás(ok): Ha könyvet olvasol, tovább élsz link



Praktikus

Jön az igazán olcsó internetFEL

Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag - írja a hétfői Világgazdaság.
Az új alapcsomag a tervek szerint mind a mobilinternet-, mind a vezetékesinternet-előfizetés esetén legkevesebb 15 százalékkal lesz olcsóbb az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő legkedvezőbb internet-hozzáférési díjaknál.
A lap - hivatkozva a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkárságának tájékoztatására - közölte azt is, hogy az alapcsomag pontos tartalmáról folyamatosan egyeztetnek.

Hírforrás: HVG
2016. október 26.

Gyakran használ pdf-et? Állítsa be, mi legyen vele!FEL

Egy olvasónk kérdezte tőlünk, hogyan állíthatja be Chrome böngészőben, hogy a .pdf fájlok automatikusan megnyíljanak, ahelyett, hogy előbb le kellene őket töltögetni. Alapbeállításként Chrome-ban és Firefoxban is rögtön megnyílnak, de megmutatjuk, melyikben hol tudja ezt ki-bekapcsolgatni.




Kisszínes

Az ELTE EK díszterme, mint reklámhelyszínFEL

A komoly költségvetéssel megtámogatott, az ELTE Egyetemi Könyvtárának dísztermében forgatott reklámfilm a tervek szerint legalább két évig lesz a magazin legfőbb marketing anyaga.
A héten debütált a Story Magazin legújabb TV reklámja. A két változatban leforgatott, egy hónap alatt elkészült 20 másodperces szpothoz az Artvertising a Kossuth és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábort szerződtette. A komoly költségvetéssel megtámogatott, az ELTE Egyetemi Könyvtárának dísztermében forgatott reklámfilm a tervek szerint legalább két évig lesz a magazin legfőbb marketing anyaga.


Egyedülálló iszlám kéziratokat digitalizálnakFEL

Digitalizálják a világ egyik legrégebbi, az elmúlt években nagyszabású munkálatokkal helyreállított könyvtárának ritka kéziratait Marokkóban, hogy a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tegyék az értékes iratokat.
A Fez óvárosában lévő bibliotékát 859-ben alapította egy tehetős muzulmán nő, Fatima al-Fihri. Az egyetemet és mecsetet is magába foglaló Al-Karavijjin komplexumhoz tartozó könyvtár történelmi kincsként számon tartott, egyedülálló iszlám kéziratoknak ad otthont, amelyeket mostanáig nem láthatta a nagyközönség.
Az intézmény idén új laboratóriumot állított fel az épületében az olaszországi Számítógépes Nyelvészeti Intézettel együttműködve, hogy a helyszínen lehessen elvégezni a csaknem négyezer kézirat helyreállítását és digitalizálását. Az olasz intézmény munkatársa, Vito Pirelli szerint a cél az, hogy a digitalizálás révén a nagyközönség számára is hozzáférhető tegyék ezt a kulturális kincset.

Régebbi hírforrás(ok): Felújították a világ egyik legrégebbi könyvtárát Marokkóban link

St. Gallen világöröksége - ahová csak túlméretezett papucsban bukdácsolva juthat beFEL

A világ egyik leggyönyörűbb könyvtárába csak úgy léphetünk be, ha a cipőnkre ráveszünk egy speciális papucsot, hogy biztosan ne sértsük fel a terem padlóintarziáit. Innen már csak csúszkálva tudunk haladni, lépni nem nagyon lehet benne. Apró kényelmetlenség ez azért cserébe, hogy egy ilyen különleges helyen lehetünk. A svájci St. Gallen világörökségi helyszínekkel, hangulatos óvárossal, csodás kilátással és ízletes alpesi sajtokkal kápráztatja el látogatóit.


Teljesen átnyergel a mobiloptimalizált keresésre a GoogleFEL

Készül az új, mobilos Google-keresőindex, amely át is veszi az asztali változat helyét a cég tervei szerint. A mobilhasználatot támogató stratégia már másfél éve velünk van, pár hónap múlva pedig elsődlegessé válhat.
Új keresőindexet készít a Google mobilra, amelynek megjelenése néhány hónapon belül várható. Az index a mobilon böngészők felhasználói élményét hivatott segíteni, inkább a mobilbarát oldalakra irányítva őket. A desktopon használt verzió megmarad ugyan, de a jelenleginél sokkal kevesebb frissítést fog kapni a Search Engine Land értesülései szerint. A Google még nem jelentette be hivatalosan a változást, arra a Pubcon konferencián Gary Illyes, a keresőóriás webmester-trendelemzője hivatkozott keynote előadásában.


Elkészült a digitális oktatási stratégia: 2019-től mindenhol ez leszFEL

A 2019 őszén kezdődő tanévben már tömegesen - nagyvárosban, kistelepülésen, általános és középiskolában, a felsőoktatásban és a szakképzésben - érezhető lesz, hogy más logika, más működés jellemzi a magyar oktatási rendszert - emelte ki a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos.


Esti mese a tornaterembenFEL

Még a legkisebbek is tudják, hogy az iskolában elaludni szigorúan tilos. Vagy mégsem? A Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanári kara és kisdiákjai erre cáfoltak rá az október 21-ére szervezett Olvasás Éjszakáján.
"Az olvasóvá nevelés már évek óta az iskola egyik kiemelt célja. Régóta dédelgetem ezt az Olvasás Éjszakája-programot. Idén ez az alapgondolat találkozott azzal, hogy, mivel jövőre a három negyedik osztály két ötödikké válik egybe, szeretnénk, ha ez a három osztály minél többet mozoghatna együtt, hogy lássák, nem kell félni az eddig ismeretlen gyerekektől sem" - árulta el Siposné Hajdú Margit, a 4.a osztályfőnöke.
A gyerekek láthatóan örömmel foglalták el az iskolát, ahogyan azt megtudtuk, már hetek óta lázban égtek a közelgő program miatt.

Hírforrás: Hírös.hu
2016. október 26.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu