Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/27., júl. 6.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Nincs többet megalkuvás - KIT-interjúja az IKSZ-ből távozott győri megyei könyvtár igazgatójával
Alternatív stratégia - lehetősége a magyar könyvtárügyben (felmérés)
Automatikus kölcsönzés után tetszésnyilvánítás (fotókkal)
Elektronikus tudásmegosztásunk szintje - a CsMKE-Kávéházi szekció programjából
Már az olasz könyvtárak is hálózatban kölcsönöznek e-könyveket
ELTE-könyvtári diploma Szombathelyről? EU-s támogatással?
Digitális média láthatóvá tétele a könyvespolcok között
Ki mennyit olvas a világban? És miből mennyit olvasnak az oroszok? - infografika
Az EMMI készítse el az OSZK stratégiáját + a belügy gondoskodjon az informatikáról
Boldogabbá tesz-e az olvasás?
Mit kell tenniük a könyvtáraknak a használók személyes adatai védelméért?
Olvasás - motorkerékpárok lámpafényében
Könyvkelengye-ajándékkönyv elsősöknek
Heti egy délután, önkéntessel nyit ki az új magyar könyvtár Arad megyében
Újra strandkönyvtár - Egerben is
Strandkönyvtárnak nevezett használtkönyv-árusítás Kaposváron
A 3D-s nyomtatás iskolai megjelenését támogatják
Hogyan hackeljünk iskolai könyvtárat?

Analógiák

A (könyvtáros) társadalom ki van éhezve a sikerre

Praktikus

Google Maps - útvonal, több megállóval

Kiemelt Katalist-hír

Tisztújítás az Egyházi Könyvtárak Egyesülésében

Kisszínes

Csak tiszta forrásból? Propaganda-kutatás
521 éves könyvet vásárolt a Calgary egyetem
Megtarthatja munkáját egy texasi könyvtár macskája - hogyan kerülhetünk semmi ürügyén a bulvárba?

Információforrások

Budapesti könyvtárak nyári nyitva tartása
A Hungaricana megnyitotta Képcsarnokát - 414 805 kép egy felületen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nincs többet megalkuvás - KIT-interjúja az IKSZ-ből távozott győri megyei könyvtár igazgatójávalFEL

KIT: A közelmúlt nagy híre, hogy a győri és a debreceni megyei könyvtár kilépett az IKSZ-ből...
HSD: A győri nyilatkozatot én írtam alá, mint intézményigazgató.
KIT: Mi volt a két könyvtár kilépésének oka?
HSD: A magam döntéséről tudok nyilatkozni. Bő egy éve egy komoly egészségügyi probléma miatt teljesen visszavonultam a szakmai közélettől. Akkor mélyen elgondolkodtam a korábbi hibás döntéseimen, tévedéseimen, és arra jutottam, hogy sokat tettem a magam rovására azzal, hogy a megelőző években egy sor kompromisszumba belementem, a békesség kedvéért, vagy hogy ne legyenek viták, azaz konfliktuskerülésből. Akkor azt hittem, hogy így helyes, azonban mégsem sikerült feldolgoznom ezeket az ügyeket, hiszen a magatartásom eltért az érzéseimtől. Két kérdésben döntöttem: 1. nincs több megalkuvás, sem szóval, sem hallgatással, 2. a győri fejlesztésekre koncentrálok.
KIT: Például mivel nem tudtál megbarátkozni az IKSZ-ben?
HSD: Nem elsősorban arról volt szó, hogy sok kérdésben eltérő a szakmai véleményem, hanem arról, hogy a szervezeti kultúrát nem éreztem támogatónak ahhoz, hogy az eltérő szakmai véleményeket tárgyilagosan feldolgozva becsatornázza a döntéshozatal felé.
KIT: Konkrétan Ramháb Mária stílusára gondolsz?
HSD: A személyi oldal lényegtelen, egyébként is annyi tehető meg egy szervezet tagságával, amennyit azok tolerálnak, tehát igazságtalan lenne egy-egy különálló személy viselkedésére összpontosítani.
KIT: Mi indította a folyamatot?
HSD: Éppen ellenőrzésen estünk át akkoriban, és komolyan felvetődött egy régi gond: az Államháztartási törvénynek van egy rendelkezése, ami
tiltja a költségvetési szervezetek jogi személyekben való tagsági jogviszonyát. A megyei levelező listán rákérdeztem erre, s kialakult polémiában elnökünk részéről egy olyan tartalmú levél született, ami azt mondta, hogy ezt a jogi kérdést azért feszegeti a kérdésben megnyilatkozó két megyei könyvtár, mert éppen egy pénzügyi jellegű vita van napirenden. Alighanem arra utalt, hogy az egyik kolléga többször feltette a kérdést különféle fórumokon, hogy az azonos nagyságú és lakosságszámot ellátó megyei könyvtárak állami támogatása között hogyan lehet 80-90 millió Ft-os különbség? Mi lehet a számítási képlet? S miután mögöttes érdekkel vádoltak
meg, néhány napos töprengést követően ezt láttam olyan vonalnak, amelynek megsértését józan önbecsüléssel nem hagyhatom reakció nélkül. Részemről ennyi.
KIT: Úgy tűnik, hogy a bent maradt 17 megyei könyvtár nem tekintette ilyen súlyúnak a kérdést...
HSD: A megyei igazgatók természetesen úgy döntenek, ahogy a leghelyesebbnek ítélik intézményük szempontjából. Szeretettel gondolok vissza a közös munkánkra velük, és nem érzem törésnek a
kapcsolatunkban, hogy nem vagyunk közösen tagjai ugyanannak a civil szervezetnek.
KIT: Úgy hírlik, néhányan másként gondolják...
HSD: Egy motivációs előadó szerint az az ő gondolatunk, így az ő problémájuk. Egy egészséges szakmai közösség elbírja a véleményeket és a kötődések eltérő megválasztásának gyakorlatát.


Alternatív stratégia - lehetősége a magyar könyvtárügyben (felmérés)FEL

Mit gondolunk a következőről: Alternatív stratégia lehetősége a magyar könyvtárügyben? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
4 - Veszélyezteti a pénzszerzést, lobbizást
17 - Javítja a belső kommunikációt, esélyesebb a jobb stratégia
13 - Úgyis minden a kormányzaton múlik
1 - Egyéb; megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu.
- A megoszlásból úgy tűnik, a válaszadók nem tartanak attól, hogy többen gondolkodjanak a magyar könyvtárügy hogyan továbbjáról. A válaszadók fele úgy látja, hogy a szakmai pluralizmus jobb stratégiához vezet. Erős azonban az a félelem, hogy a szakmán túli - szakmából ellenőrizhetetlen - szempontok határozzák meg a jövőt. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. július 06.

Automatikus kölcsönzés után tetszésnyilvánítás (fotókkal)FEL

Ha visszahozod a könyveket, az automata visszateszi Tőled. De kérünk, előbb minősítsd; tetszett-e, ajánlod-e a következő olvasónak. Ugyanis tudjuk, hogy ha a Te ajánlod a következő potenciális olvasónak (2.0 szemlélet, peer-to-peer meg hasonlók...), akkor az hitelesebb, mintha mi, könyvtárosok erőlködnénk. A könyvtári pr egy részét tehát Veled végeztetjük el, s ezzel csökkentjük az adófizetők ráfordítását is. Ha tehát tetszett a könyv, tűzz bele egy szívecskét formázó könyvjelzőt - kedvenc könyvem (Mein Herzbuch) felirattal, mely a visszavevő-automata mellett található. A könyvjelző persze könyvtárunk hosszú távú pr-jét is szolgálja, tehát hadd vigye csak haza a következő olvasó. - Nagyjából ezt kommunikálja a könyvtár (történetesen Berlinben). A fotókat ld.: link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. július 06.

Elektronikus tudásmegosztásunk szintje - a CsMKE-Kávéházi szekció programjábólFEL

Habók Lilla: A szakmai elektronikus tudásmegosztásunk szintjei - ez az előadás is a Belső szakmai kommunikáció cím alatt kerül napirendre. Előzetesként közöljük összefoglalóját:
A könyvtárosok elektronikus tudásmegosztásának megismerésére felmérést végeztünk (módszertan: kérdőív Bloom kibővített taxonómiarendszerének kognitív szintjeire alapulóan. A 120 kitöltő szakmai kommunikációval kapcsolatos emlékezésre, megértésre, alkalmazásra, elemzésre, kiértékelésre és létrehozásra vonatkozó kérdésekre válaszolt.
A nem reprezentatív felmérés szerint a megszerezhető 77 pontból a kitöltők közül
- 27% ért el több mint 50 pontot
- 57% 40-50 pont közötti eredményt
- 17% 40 pont alatt.
Arányaiban a legkevesebb pontot a létrehozás szintjén szerezték, amely már a konkrét, produktív tevékenységekre vonatkozik. Az életkor nem volt meghatározó.
Kiderült pl.: a könyvtárosok a Katalistet főleg a friss információk miatt figyelik, szemben a Facebook csoporttal, amelyet kevesebben látogatnak és ezen belül is a használók inkább a szórakoztatóbb, kötetlenebb posztokat keresik. Negatívumként említik Katalisten az elvi és parttalan vitákat, melyek ritkán generálnak döntést vagy szakmai változást.
- További részletek a CsMKE-Kávéházi szekcióban, Veszprémben, jún. 8-án, 13.15-kor.


Már az olasz könyvtárak is hálózatban kölcsönöznek e-könyveketFEL

A közlemény áttekinti az olasz könyvtárak digitális szolgáltatásait, a felmerülő problémákat, és elemzi a mai igényekkel és követelményekkel való lépéstartás szükségességét. A MLOL (MediaLibraryOnLine = az Online Médiakönyvtár) jól strukturált szervezet, mely bebizonyította, hogy alkalmas eszköz a digitális szolgáltatások bevezetésére az olasz könyvtárakban. A cikk áttekinti, mi történik a közkönyvtárakban, iskolai könyvtárakban és felsőoktatási könyvtárakban, valamint a közösségi hálózatokhoz fűződő kapcsolatukat. Ma már azon dolgoznak, hogy a rendszer teljesítménye javuljon új változata, az MLOL plus révén, amit szintén bemutat a cikk. (MediaLibraryOnline (MLOL): az olasz e-kölcsönzési hálózat; autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Online kölcsönzés - mit, mennyi időre? link

ELTE-könyvtári diploma Szombathelyről? EU-s támogatással?FEL

Az ELTE jövő év január elsejével átveszi a szombathelyi egyetemet, a mérnökképzésre és a pedagógusképzésre fognak ráfeküdni.
Az államtitkár kiemelte: az együttműködés hatására a szombathelyi felsőfokú képzés tartalmában és minőségében is tovább tud fejlődni, ami a hallgatói létszám növekedését is eredményezni fogja. Közölte, a Szombathelyen nagy hagyományokkal rendelkező pedagógusképzés mellett elsősorban az informatikai és mérnöki képzések jelenthetnek komoly távlatokat, az ELTE pedig a duális műszaki képzésen keresztül fontos ipari kapcsolatokat szerezhet a régióban.
Mezey Barna, az ELTE rektora a laboravató ünnepség után az MTI-nek elmondta: ...de hasznos lehet a konvergenciarégióban a közös uniós pályázatok kihasználása is...


Digitális média láthatóvá tétele a könyvespolcok közöttFEL

Miként lehet a digitális médiát valós környezetében jobban láthatóvá tenni? - Mind a könyvtárak, mind a könyvesboltok számára nagy jelentőséggel bír. Hogyan segíthetnek apróbb és megfizethető megoldások a gyűjtemény fizikai és digitális darabjai közötti kapcsolat javításában? Hogyan lehet az online tartalmak elérését helyben optimalizálni? Ezeket a kérdéseket vizsgálta egy hallgatói projekt a Stuttgarti Városi Könyvtárban.
A projekt célja, hogy olyan módszereket fejlesszen ki, amelyek szokatlan dizájnjukkal felkeltik a látogatók érdeklődését, és ösztönzi őket a rákattintásra és a digitális média kipróbálására. Nem volt szükség mélyreható változtatásokra, csupán a meglévő eszközök újratervezésére. A polcok közé beállított, a látogatók rendelkezésére álló laptopokat új, szembetűnő képernyővel látták el, melyek segítségével könnyen lehet böngészni a digitális gyűjteményben. A világos színek és a modern raszter a használó figyelmét a "tematikus könyvtárakra" irányítja, ahol a különböző témakörökbe rendezett digitális tételek könnyen kereshetők. A látogatók egy szempillantás alatt észrevehetik, mely portálok tartalmaznak digitális anyagot egy témáról, és ha semmi sem található ott, kihagyják a keresést. A címre való kattintás közvetlenül a keresett digitális forráshoz viszi a használót. Az optikai dizájn pozitív "mellékhatása" a használat egyszerűsége. A nagyméretű címek egyszerű, intuitív navigációt tesznek lehetővé még az olvasási vagy nyelvi nehézséggel küzdő használók számára is. (A digitális gyűjtemények láthatóvá tétele a Stuttgarti Városi Könyvtárban; autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Nem találsz valamit a polcon? Kölcsönözz e-könyvet! (fotókkal) link

Ki mennyit olvas a világban? És miből mennyit olvasnak az oroszok? - infografikaFEL

Az infografika a heti olvasás órában mért adatait mutatja a világtérképen. A csúcsot India vezeti heti 10:42 órával, [a PISA-ban csúcsközeli] Dél-Korea az utolsó a listán, 3 órás heti olvasás-teljesítménnyel.


Az EMMI készítse el az OSZK stratégiáját + a belügy gondoskodjon az informatikárólFEL

A kormány 1316/2016. (VII. 1.) Korm. határozata az Országos Széchényi Könyvtár hosszú távú stratégiájának megvalósításából adódó feladatokról
A Kormány
1. egyetért azzal, hogy összhangban a nemzeti könyvtár stratégiai céljaival, az Országos Széchényi Könyvtár (a továbbiakban: OSZK) számára jelenlegi helyszínén, a Budavári Palota F épületében szükséges korszerű működési feltételeket biztosítani;
2. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával készítse el a Budavári Palota F épülete nemzeti könyvtári funkciójának megújítását megalapozó tervezési programot; Felelős: emberi erőforrások minisztere Miniszterelnökséget vezető miniszter nemzeti fejlesztési miniszter Határidő: 2016. szeptember 15. ...
4. felhívja a) a belügyminisztert, hogy gondoskodjon az OSZK informatikai rendszerének stabilizálása és fejlesztése céljából a szükséges informatikai fejlesztési forrásigények felülvizsgálatáról; Felelős: belügyminiszter Határidő: azonnal


Boldogabbá tesz-e az olvasás? FEL

A The New Yorker című kedvelt hetilap tavaly júniusi számában egy tanulságos cikket közölt az olvasás jótékony hatásáról. A cikk szerzője, Ceridwen Dovey saját élményét osztja meg a témában. Bár foglalkozása miatt rengeteget olvas, olvasmányait nem a könyvesboltban veszi meg, hanem könyvtárban keresgél, könyvtárosoktól kér javaslatot. Egy komoly személyes válság okán került kapcsolatba egy biblioterapeuta szakemberrel, aki részletes interjút követően egy személyre szabott olvasmánylistát kapott. A terápia sikeres volt, a művek segítségével átlendült a saját akadályain s újraprogramozta az életét. A cikkben szó esik a biblioterápia alapjául szolgáló ún. tükörneuron-rendszerről is, melyet a 90-es évek közepén igazoltak az agykutatók. Ez a jelenség felelős azért, hogy megértsük másik cselekedeteit és hogy empátiát érezzünk. A cikkben több, a magyar olvasók számára is jól ismert irodalmi művel is találkozunk, mind klasszikus, mind kortárs szerzők nevével. (ref.: Sóron Ildikó)
- A tükörneuronokról szól pl.: Joachim Bauer: Miért érzem azt, amit te? - Ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok titkalink


Mit kell tenniük a könyvtáraknak a használók személyes adatai védelméért?FEL

A média dinamikus világának tagjaként a könyvtárak már nem függnek a helyi adattárolási kapacitástól, hanem kihasználják a közös fenntartású IT-központok tárolási lehetőségeit vagy a kereskedelmi felhő alapú tároló szervereket. Ennek a használati stratégiának megfelelő, ésszerű magyarázata van, ami lehet a tárolási és szoftverköltségek megtakarítása vagy az adatokhoz való többirányú hozzáférés megkönnyítése
Amikor a könyvtári infrastruktúra teljes egészében felhő alapúvá válik, és a használói modulok más vállalatok szervereire kerülnek, ez érintheti a használói adatokat is. Ezért egy felhő alapú rendszert soha nem szabad adatbiztonsági szakember ? aki lehet a könyvtár fenntartójáé vagy egy kormányhivatalé ? megkérdezése nélkül bevezetni. A felesleges kiadások elkerülés érdekében már a tervezés kezdetétől részt kell vennie a folyamatban. Németországban jogszabály írja elő adatbiztonsági szakember alkalmazását. (Mit kell tenniük a könyvtáraknak a használók személyes adatai védelméért?; autoref.)


Olvasás - motorkerékpárok lámpafényébenFEL

2016. június 9-én délután könyvbarátok tucatjai érkeztek a temesvári Dóm térre a Temes Megyei Könyvtár felhívására válaszolva. A tér pázsitján plédekkel, jó könyvekkel, zenei aláfestéssel várták a legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó olvasókat.
Az internet és az okostelefonok korában drámaian megfogyatkozott az olvasók száma, különösen a fiatalok körében. Tudor Creţu, a Temes Megyei Könyvtár igazgatója a negyedik alkalommal megszervezett Olvasói piknik (Pătura care citeşte) című eseménnyel próbálja felkelteni a temesváriak érdeklődését az olvasás, a jó könyvek világa iránt. ?Jóleső érzés, hogy az emberek örülnek a szabadtéri olvasás, a kellemes együttlét lehetőségének, újból felfedezik a várost és a zöldben való tartózkodás, a piknikezés örömeit - nyilatkozta az igazgató. "Az Olvasói piknik a mi találmányunk és le is védtük az elnevezését."
Az esti órákban a Temesvár Bikers motorosai is a helyszínre érkeztek, így a résztvevők a motorkerékpárok reflektorfényénél folytathatták az olvasást. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Könyvkelengye-ajándékkönyv elsősöknekFEL

A könyvtár és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala által közösen működtetett, 2010 áprilisában indult Könyvkelengye program keretében az épp záruló tanév végén 510 magyar és 132 román sepsiszentgyörgyi első osztályos diák vehette át Gál Andreának a kolozsvári Koinónia Kiadónál frissen megjelent, Fecske utca 12. című ifjúsági regényét, illetve Jill Tomlinson Bufniţa care se temea de întuneric (A bagoly, aki félt a sötétben) című mesekönyvét (Nemi Kiadó, Bukarest, 2016).
A magyar tannyelvű osztályok részére 2016. június 21-én és 22-én megrendezett ünnepélyes könyvátadáson részt vett a szerző, Gál Andrea brassói tanárnő, valamint jelen volt Sztakics Éva Judit alpolgármester. A diákokat és kísérőiket Szonda Szabolcs könyvtárigazgató üdvözölte, az alpolgármester asszony olvasásra és a vakációban feltöltődést biztosító pihenésre buzdító szavai után a szerző beszélt a könyv születéséről, majd az ízelítőként általa felolvasott részlet után a gyermekek átvették az ajándékkönyvet, és a könyvtárral ismerkedhettek.
A román tannyelvű osztályok diákjai 2016. június 23-án vehették át az ajándékkönyvet, ugyancsak a könyvtár Gábor Áron Termében. Szonda Szabolcs igazgató ismertette a Könyvkelengye programot, bemutatta az ajándékkönyvet, majd Fazakas Éva könyvtáros olvasott fel abból. A találkozó könyvtárlátogatással zárult, illetve azzal az ígérettel a tanítónők részéről, hogy más alkalommal is elhozzák tanítványaikat a könyvtárba.
A Könyvkelengye program célja felhívni a családok figyelmét a (fel)olvasás mindennapi gyakorlatának fontosságára, az irodalom és az írott kultúra tiszteletére. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Heti egy délután, önkéntessel nyit ki az új magyar könyvtár Arad megyébenFEL

2016. június 3-án felavatták az Arad megyei Borosjenői Magyar Házban a magyar könyvtárat. A ház a központban lévő elemi iskola emeletén, egyetlen nagyobb, volt tanteremben kapott helyet, és arra mindenképpen alkalmas, hogy ott a helybeli magyarság kisebb rendezvényekre összegyűljön. (Itt tartják például a fakultatív magyar órákat.) Mostantól pedig egy hölgy vállalta, hogy hetente egy délután nyitva tartja a könyvtárt, amely már megnyitásakor mintegy ezer kötettel várja az olvasót. A kötetek természetesen adományokból gyűltek össze, az adományozók között van Pataki Erzsébet, Baróthy Mária, Tasnádi Lajos, Kozák Attila, a dr. Czuth és a dr. Vajda család, Czernák Ferenc, de ide került a megnyitó napján Katona Béla hagyatékából is egy tekintélyes csomag. Van itt néhány folyóirat is, régebbi és újabb példányokkal. A leltározás és könyvtárrendezés még ezután következik.
Megnyitó szavaiban dr. Vajda Sándor, az EMKE helyi elnöke üdvözölte a helyi megjelenteket és az aradi vendégeket, és kifejezte reményét, hogy a rég dédelgetett terv, a magyar könyvtár megvalósulása után mind többen fogják felkeresni, azok közül is, akik a magyart csak fakultatív nyelvként tanulják. Bodnár Lajos református tiszteletes rövid igehirdetéssel, imával és áldással folytatta, majd dr. Brauch Magda a magyar nyelv szépségéről tartott magvas előadást, Jámbor Gyula pedig a könyv és könyvnyomtatás történetéről beszélt. A szervezők a megjelenteknek szeretetvendégséggel kedveskedtek. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Újra strandkönyvtár - Egerben isFEL

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és az Egri Termál- és Strandfürdő idén is megnyitotta strandkönyvtárát.
A 2013-ban a "Nyisd ki a világot!" régiós pályázati programsorozat keretében létrehozott könyvtári részleg helyszíne a forróvizes-termálmedence melletti üvegfolyosó, olvasható az egri Bródy Sándor Könyvtár közleményében.
A Strandkönyvtár a fürdőzés, sportolás mellett lehetőséget nyújt vendégeinknek az olvasásra, gyors információszerzésre. A szervezők figyelik a látogatók igényeit, és az elmúlt év tapasztalatait is felhasználják a könyvállomány összeállításánál.


Strandkönyvtárnak nevezett használtkönyv-árusítás KaposváronFEL

Július első hetében újra megnyitott a kaposvári könyvtár strandkönyvára a Virágfürdőben. Mivel mi magunk is szívesen vegyítjük a strand élvezeteit egy kis olvasással, örömmel hallottuk a hírt, és rögtön az első Virágfürdős látogatásunkkor a keresésére indultunk. Rövid nézelődés után, a sakktábla mellett meg is pillantottuk a strandkönyvtárnak nevezett képződményt, ami inkább hasonlít egy bolhapiacos standra, mint könyvtárra, mindössze a filccel az asztal élére pingált felirat árulkodik funkciójáról. De más probléma is van vele...
Kaposváron 2012 óta létezik strandkönyvtár, bár a nevéhez annyi köze van, mint nekünk a repülőgép vezetéshez. A meglehetősen igénytelen helyszínt elnézve még talán szerencsés is, hogy semmi nem utal arra, hogy ez a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár kitelepülése, de hogy még könyvet sem lehet kölcsönözni, az teljesen érthetetlen. Értjük mi, hogy a leselejtezett könyvekkel is kezdeni kell valamit, (jelen esetben 50-100 ft-ért elpasszolni a strandolóknak) de akkor hívjuk csak egyszerűen strandbörzének, vagy használt könyvvásárnak. Egy 2014-es plakát még strandkönyvtárral egybekötött meseolvasást hirdet, idénre már ez is elkopott, így végleg értelmét vesztette ez az egyébként hasznos kezdeményezés.
Kedves Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár! Tudjuk, hogy a karácsony még messze van, de nem kérhetnénk egy megyei könyvtárhoz méltó, valódi strandkönytárat a Virágfürdőbe?


A 3D-s nyomtatás iskolai megjelenését támogatjákFEL

A 3DTECH az iskolákban program 2015. őszén indult a "MakerBot a tanteremben" iskolai 3D nyomtató pályázat szervezésének megkezdésével. Az additív technológiák hazai terjedését célként kitűző verseny során a magyar oktatási intézmények, az általánostól a felsőoktatási szintig pályázhattak a high-tech eszközökért. A 11 elnyerhető gépért összesen 413 iskola jelentkezett, bizonyítva ezzel, hogy a 3D nyomtatás jelentősége, lehetőségei és alkalmazási területei jól ismertek és vonzóak a diákok és a pedagógusok számára egyaránt. A felhívás népszerűsége pedig meggyőzte a FreeDee csapatát arról, hogy a munka itt nem érhet véget. Június elsejével újab két magyar vállalkozás, a CraftUniqe és a Leopoly is csatlakozott a 3DTECH az Iskolákban programhoz. Ezzel egy időben a CraftUnique felajánlásaként újabb 10 iskolát juttatott 3D nyomtatóhoz a kezdeményezés.
A nyertes intézményekkel és más iskolai partnereinkkel együtt frissítjük ezt az oldalt és gyűjtjük az ötleteket a később becsatlakozóknak. A cél folyamatosan megosztani a 3D nyomtatás iskolai felhasználásával kapcsolatos tapasztalatokat, élményeket, és alkalmazási területeket, hogy, amikor eljön az ideje, bármely oktatási intézmény rendelkezésére álljon a tudásanyag és ötlettár a 3D nyomtatás beillesztéséhez a tanítás színes mindennapjaiba.


Hogyan hackeljünk iskolai könyvtárat?FEL

A Hack Library School (kb.: hogyan heckeljük meg az iskolai könyvtárat) 2010-ben indították olyan diákok, akik szívükön viselik a könyvtár jövőjét. Lényegében könyvtári híreket közlő színvonalas blogként üzemel, igen színvonalas dizájnnal. (MG)




Analógiák

A (könyvtáros) társadalom ki van éhezve a sikerreFEL

- Sokak szerint fél évszázados átkot tört meg a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, úgy látják, visszatért a "régi idők focija". Ön mit szól a magyar csapat szerepléséhez? Minek köszönhető a teljesítményük?
Csepeli György: A jelenlegi sikerrel egy negatív trend fordult vissza. A fordulat elkezdődött Dárdai megjelenésével, aki szakított a magyar edzői hagyományokkal, felhagyott a béljóslással, s tudományos, empirikus alapra helyezte az edzői munkát, kiegészítve azt remek kommunikációs és pszichológiai képességekkel. Amit Dárdai elkezdett, azt Bernd Storck folytatta. Mindez nem történhetett volna meg, ha nem Csányi Sándor az MLSZ elnöke, aki ezzel a sikerrel szerencsésen kikerült a kegyvesztettségből. Összefoglalva, szakmai hozzáértés és politikai háttér egyaránt kellett a sikerhez, melyet elősegített a csapatot övező rokonszenv és pozitív légkör.
... Nincs értelme kételkedni abban, hogy a futballsikerek okozta öröm igazi. A magyar társadalom ki van éhezve a sikerre. Ha olyan a rendszer, hogy a sikert nem tudja megadni egyénenként, akkor a siker nem lehet más mint kollektív. A kettő persze nem zárja ki egymást. Jobb lenne, ha sok sikeres magyar élne az országban, akik nem az államnak, hanem saját képességeiknek, tehetségüknek és teljesítményüknek köszönhetnék a sikert.




Praktikus

Google Maps - útvonal, több megállóvalFEL

A Google Maps alkalmazásában eddig csak A pontból B pontba lehetett útvonalat kérni, több megálló nem fért bele. Most már bármennyi.
Egyelőre csak az androidosok számára jelent meg, de hamarosan az iPhone-osok is megkapják azt a frissítést, amely révén a Google Maps alkalmazásában bármilyen utat lehet tervezni. Eddig csak két hely között volt lehetséges az útvonaltervezés, de Androidon az app 9.21-es verziójára firssítve már bármennyi megálló beiktatható az úton, ahogy egyébként a képen látható módon a böngészős verzióban ez eddig is lehetséges volt.




Kiemelt Katalist-hír

Tisztújítás az Egyházi Könyvtárak EgyesülésébenFEL

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése 2016. június 27. és 29. között tartotta közgyűlését és konferenciáját, melynek keretében az idei évben sor került a tisztújításra is. A tisztújító közgyűlés Ásványi Ilonát, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár helyettes vezetőjét választotta elnökké. Gratulálunk az új elnöknek, és munkájához erőt és kitartást kívánunk. Munkáját a titkár, a kamarás és az elnökség segíti. Az elnökség tagjai, katolikus részről: Baranya Péter, a Piarista Központi Könyvtár vezetője, Kövécs Ildikó, a Gál Ferenc Főiskola Könyvtára vezetője, Dr. Kührner Éva, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára főkönyvtárosa, Török Beáta, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára vezetője; református részről: Bálint Ágnes, a Tiszántúli Református Egyházkerületi Nagykönyvtár és Teológiai Szakkönyvtár munkatársa, Dr. Berecz Ágnes, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye igazgatója, Dr. Kovács Áron, a Sárospataki Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára munkatársa; evangélikus részről: Dr. Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Könyvtára munkatársa, és az egyéb felekezetek képviseletében: Béres-Muszka Ibolya, a Dr. Szent-Iványi Sándor Unitárius Gyűjtemény Könyvtára vezetője.
- Kapcsolódó hír: Befejeződött az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) szarvasi konferenciája link




Kisszínes

Csak tiszta forrásból? Propaganda-kutatásFEL

A Finn Külügyi Intézet (FIIA) májusban publikált egy több mint háromszáz oldalas jelentést, amelyben összehasonlította az ukrajnai válsággal kapcsolatos orosz dezinformációs kampányok elemeit és narratíváit a négy visegrádi országban, Finnországban, a balti országokban és Németországban. Az egyik végkövetkeztetés szerint felfedezhetőek voltak már országspecifikus propagandaelemek is, ami egész szofisztikált irányítást és tervezést sejtet a Kreml szakértői részéről.
"Arra jutottunk, hogy a vizsgált nyolc országból hétben a mainstream média összességében meglehetősen ellenálló volt az orosz propaganda befolyásolási kísérleteivel szemben. Az ukrajnai háború orosz narratíváját nem vették át mint saját véleményt, hanem csak az objektivitás szabályait betartva idézték az orosz álláspontot is." Azaz csak azok a hírforrások terjesztették az események orosz narratíváját, amelyek már a háború előtt is oroszbarát állásponton voltak. A tanulmány szerint a kivételt Magyarország jelentette, ahol a kormányzathoz közeli, illetve közmédia-felületeken számos esetben jól kimutatható módon, lényegében közvetlenül átvették az események egy-egy orosz interpretációját. A hazai nagyobb online oldalak ugyanakkor a többi visegrádi társukhoz hasonlóan jól teljesítettek.

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link

521 éves könyvet vásárolt a Calgary egyetemFEL

A Calgary egyetem mostantól az egyik legrégebben kiadott angol nyelvű könyvvel büszkélkedhet. Sikerült megvásárolniuk az 521 éves kiadványt, mely az akkori felfogás szerint vizsgálja a világegyetemet.
A Polychronicon-ból még kb. 50 ismert kiadvány létezik. Anne Murray (egyetemi könyvtáros) elmondása szerint a könyv lapjai pamutból készültek, ez sokkal jobb minőséget eredményezett, mint a később megjelentetett könyvek.
A XV.század során a könyvek még státuszszimbólumként szerepeltek.
A könyvtár több értékes példánnyal is rendelkezik: egy lap a Gutenberg Bibliából, latin nyelven íródott ősnyomtatványok is megtalálhatók a gyűjteményben. (ref.: NM)


Megtarthatja munkáját egy texasi könyvtár macskája - hogyan kerülhetünk semmi ürügyén a bulvárba?FEL

Megtarthatja munkáját a Texas állambeli White Settlement közkönyvtárának bentlakó macskája - szavazta meg a település vezetősége.
A helyi rádió beszámolója szerint Fort Worth külvárosának tanácsa 3-0 arányban szavazta meg, hogy a Browser nevű négylábú a könyvtár kabalaállata maradhasson. A vezetőség két héttel korábban 2-1 arányban döntött arról, hogy a cicát 30 napon belül ki kell költöztetni.




Információforrások

Budapesti könyvtárak nyári nyitva tartásaFEL

Csak ismételni tudjuk tavalyi hírünket és reményünket:
A korábbi évekhez hasonlóan idén is összegyűjtöttük, hogy hogyan alakul a nagyobb budapesti könyvtárak nyári zárva tartása. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitva tartással fogadják a használókat. A táblázatban színessel jelöltük azt az időszakot, amikor az intézmény nem látogatható. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük, látogasson el ez intézmények honlapjára!
-- Remélhetően az oldalt linkelik a budapesti könyvtárak, netán QR-kóddal is elérhetővé válik a nyári nyitva tartást jelző tábláikon. (MG)


A Hungaricana megnyitotta Képcsarnokát - 414 805 kép egy felületenFEL

Induláskor tizennégy közgyűjtemény és egy közösségi képarchívum anyaga, 414 805 kép élvezhető egy közös felületen. A közös adatbázis, a közös keresi lehetőségek önmagában is számtalan előnyt kínálnak a felhasználóknak. Ugyanakkor az eddig és ezután is önállóan kutatható internetes képgyűjtemények eszközei kiegészülnek a Hungaricana saját, népszerű megoldásaival.
Az eddig ismert Budapest-képarchívumhoz képest ilyen újdonság mindenekelőtt a képek térképes böngészhetősége. Ráadásul tucatnyi különböző korszakból származó térkép közül választva kalandozhatunk az időben is. Másik jelentős fejlemény, hogy a képek részletei is jóval élvezhetőbbé váltak a fejlett zoomolási technológia segítségével. További érdekességek felfedezésére tegyenek próbát: link illetve link
Az eredeti Budapest képarchívum (link továbbra is üzemel, az időszakonként frissülő új változattal szemben folyamatosan bővül, és a javítások, pontosítások is azonnal megjelennek.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu