Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/18., máj. 4.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kreativitást vizsgált a PISA: megfigyelés, adatgyűjtés és elemzés, együttműködéssel
Ballagó diákok és szüleik célcsoportként - segítsünk önbizalom-építésben (galéria)
* * * Belső szakmai kommunikációs kérdőív * * *
Használati adatok az OSZK-ról - az önértékelés része lehet
Együttműködés: fogva tartottak is digitalizálnak Győrben
Ramháb Mária marad a Katona József Könyvtár igazgatója - utódján gondolkodnak
Megfelelőnek találja-e a szakmai döntéshozatalhoz elérhető információkat? (felmérés)
Személyesebb témafigyelés - több ügyfél?
Zenét komponált a könyvtár 65. születésnapjára
A hosszú távú békés együttélést alapozzák a német könyvtárak
Mit, hogyan (nem) olvasnak a szegények?
Milyenek a független információs tanácsadók?
15.000 e-kötetes a Magyar Elektronikus Könyvtár - mi mennyi?
1/3-dal kevesebb találat tárgyszavak nélkül a kulcsszavas keresésnél
Megtakarítások a lebegő állománnyal? - Mikor, hogyan? (olvasóink szavazatára)
Vasútállomásból könyvtár és kulturális központ
Súlyos vidámsággal a közelmúltról - Kortárs román írók a 25. Szent György Napokon
Kalózportálhoz fordulnak, minthogy könyvtárból töltsék le a legális tudományos tartalmat
Lovász László: összefüggés-meglátás, más gondolkodásúakkal együttműködés, önerős tudásszerzés, gondolatközlés
Tisztelt Olvasóink, az Országos Széchényi Könyvtár szakácsverseny miatt zárva tart
Minisztériumi szakkönyvtárak - könyvtárorientált szempontból
Könyvtárakban is segít a NAV az szja-bevallásban
Elmondták: a honvédségi könyvtárosok a NKE-től kérhetnek könyvtárközit

Analógiák

90 éves Sir David Attenborough
Komoly változást hoz az elektronikus aláírás bevezetése - könyvtári beiratkozás otthonról

Kisszínes

Ki tud többet a Kelet-afrikai könyvtárakról?
Stresszes a technológia mindennapi használata - a nyomtatott könyv technológiamentes

Információforrások

Az NKA szép csendben kinyírta a nagy múltú folyóiratot


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Kreativitást vizsgált a PISA: megfigyelés, adatgyűjtés és elemzés, együttműködésselFEL

Ha nincs társadalmi mobilitás a hozzá kapcsolódó tudástőkével, akkor kibontakozás sincs. A 2012-es PISA-mérés (az OECD-országok 15 éves tanulóinak vizsgálata háromévenként) eredményeit fölidézve szomorú következtetéseket von le. - A teszten vizsgálták a kreativitást. A diákoknak környezetvédelmi és városgazdálkodási dilemmákat tömörítő feladatot kellett online megoldaniuk, csoportosan. Szükség volt egyéni elemzésre is, de a feladatot közösen kellett megoldani. Ettől volt komplex a feladat: megfigyelési, adatgyűjtési és elemzési feladatokat kombinált az együttműködési képességgel. Kellett hozzá digitális írástudás, matematikai tudás, természettudományos ismeret és szövegértés is. A magyar diákok egyharmada bele sem kezdett a munkába - ismertette a sokkoló tényt. Hozzátette: egy ilyen feladatban vannak technikai részletek is, az például, hogy a csoportmunkában részt vevők vezetőt választanak maguknak, aki összehangolja a munkát. Mivel a magyar diákok az átlagos magyar közoktatási intézményekben még soha életükben nem dolgoztak csoportban, így azt sem tudták, hogyan kezdjenek hozzá a feladat megoldásához. A PISA-mérés szerint az európai országok közül csak Bulgáriát és Macedóniát előztük meg.


Ballagó diákok és szüleik célcsoportként - segítsünk önbizalom-építésben (galéria)FEL

18 évesen a formálódó személyiség nagy hangsúlyt helyez önmaga megmutatására, epedve várja a visszajelzést, a kritika kezelésében azonban nem jeleskedik. Az iskolákba meghívott stylist sokat segíthet(ne) a diákoknak, de az iskolai illetve közkönyvtár is ajánlhat megfelelő szakirodalmat a webről illetve a saját könyv- és folyóirat-állományból. A könyvtáros a végzős diákok pedagógusának is ajánlhatja a forrásokat, akár egy osztályfőnöki óra lecsípett 10 percében, segítve megteremteni a megjelenés és a személyes adottságok közötti szorosabb kapcsolatot. Könyvek és folyóiratok képét ld. a link oldalon - Gál Erzsébet ajánlásával. (MG)


* * * Belső szakmai kommunikációs kérdőív * * *FEL

Az idei Könyvtáros Vándorgyűlés CSMKE szekciójában arra vállalkoztunk, hogy a könyvtárosok belső szakmai kommunikációjának vonatkozásában tartunk előadásokat. Ehhez szeretnénk egy előzetes kérdőíves felmérést is végezni a könyvtárosok körében.
Kérem segítségüket, hogy a kérdőív kitöltésével járuljanak hozzá, hogy minél pontosabb adatokról számolhassunk be: link
A kérdőív kitöltése nagyjából 15 percet vesz igénybe.
Köszönettel, Habók Lilla


Használati adatok az OSZK-ról - az önértékelés része lehetFEL

Ezen a linken link az OSZK használatának márciusi adatai érhetők el (az áprilisi is biztosan jön gyorsan).
Külön láthatjuk az offline, online és web2-es adatokat. Érdekes, hogy a Facebook, Blog, Twitter stb. követői, posztjai viszont összesítve szerepelnek, pedig az adatok hasznos tanulságul szolgáltatnának más könyvtárak számára is.
Izgalmas, hogy a Google-Analytics és a Webalizer adatai szerint külön mutatják az OSZK aloldalainak forgalmát. Hasznos visszajelzés az egyes belső szakterületek képviselőinek, továbbá elkerülhető, hogy (pl. hipotetikusan) az alapértelmezetté tett főoldal torzítsa a tényleges érdeklődést.
E felület nem alkalmas több éves idősorok együttes láttatására, de ezt az illetékesek feltehetően kirajzolják maguknak - az irányítás egyik eszközeként. (MG)

Hírforrás: OSZK
2016. május 04.

Együttműködés: fogva tartottak is digitalizálnak GyőrbenFEL

Közösen digitalizál a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint az Összefogás a Börtönügyért Egyesület.
Mihály Attila bv. ezredes, a győri börtön parancsnoka:
- Az intézet az OSZK-val már kötött egy hasonló megállapodást, melynek következményeként három éve folyik digitalizálási műhelymunka nálunk - fogvatartottak bevonásával. A börtönügyi szakirodalmat és az ismeretterjesztő és a börtönlakókhoz szóló műveket sikerült feldolgoznunk. Viszont az 1950-es évek végétől létező börtönújsággal kapcsolatban méretbeli problémába ütköztünk: a mi A4-es szkennerünkkel ezt nem lehetett megoldani. S mivel jó kapcsolatot ápolunk a helyi könyvtárral, megkerestük az igazgató urat, aki nyitott volt (mint mindig), s abban maradtunk, hogy ezt a munkát a könyvtár átvállalná. Viszonzásként mi - egy együttműködés keretében - a könyvtár kisnyomtatványainak egy részét, a helyismereti cikk-kivágatokat szabadidős elfoglaltságként, szakkörben digitalizálnánk fogvatartottak bevonásával. A börtönújság fontos számunkra, a 20-as évektől a 40-es évekig megjelent Bizalom című kiadvány már elérhető az Interneten, ugyanígy a 90-es évektől megjelent lapoknál is folyamatosan biztosított a hozzáférés, csak a kettő közötti időszak hiányzik - ezt pótoljuk most.


Ramháb Mária marad a Katona József Könyvtár igazgatója - utódján gondolkodnakFEL

Két városi intézmény igazgatói beosztásáról is döntöttek városatyáink a csütörtöki testületi ülésen. Egyhangúan szavazták meg, hogy továbbra is Ramháb Mária legyen a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvár igazgatója.
Szemereyné Pataki Klaudia hozzátette, megérkezett a minisztériumi állásfoglalás is a pályázattal kapcsolatban: eszerint nem emelnek kifogást az igazgatónő további megbízásával kapcsolatban. - Én egy dolgot kértem igazgató asszonytól a jövőbeni működéssel kapcsolatban - fűzte hozzá a polgármester. - Arra kértem, segítsen abban, hogy találjuk meg azt a szakembert, akinek átadja szakmai tapasztalatait és azt az értékrendszert, amit képvisel. Így akkor is jó kezekben tudhatjuk majd az intézményt, ha ő majd nyugdíjba vonul.
22 igennel, tartózkodás és nem nélkül fogadta el a közgyűlés Ramháb Mária pályázatát, és további sikereket kívántak munkájához.
- Ramháb Mária személyisége, felkészültsége és erős kapcsolati hálója jelentősen rányomta a bélyegét a hazai könyvtárak mai helyzetére. Nagy hatással van, illetve lesz még egy ideig a szakma megtapasztalt megbecsültségére, teljesítményére, nemzetközi pozíciójára. (MG)


Megfelelőnek találja-e a szakmai döntéshozatalhoz elérhető információkat? (felmérés)FEL

Megfelelőnek találja-e a szakmai döntéshozatalhoz elérhető információkat? - kérdeztük immár másodszor olvasóinkat. A mostani nem reprezentatív válaszok:
4 - egyáltalán nem
6 - ritkán
12 - közepesen
8 - többnyire
4 - teljes egészében.
2013-as ugyanezen kérdésekre adott válaszok iskolai érdemjegyek szerint számolt átlaga 2,56 volt, most, 3 évvel később 3,05, azaz - bár az optimálistól elég messze van -. javulni látszik a helyzet. (MG)


Személyesebb témafigyelés - több ügyfél?FEL

A Magyar Telekom Infotéka tematikus hírlevél-szolgáltatást kínál ügyfeleinek. Ezek alapján 2013-ban az automatikusan kiküldött témafigyelés szolgáltatás gerjesztette igény: 13 fő 18 alkalommal 84 cikket kért. A rendszer egy meghibásodása során a lead-et az emailtestbe másolva küldték ki, szemben a korábbi "link az adatbázisba" eljárás helyett. Meglepetés volt, hogy a technikailag egyszerűbb szolgáltatás nagyobb igényt váltott ki.
2014 áprilisától a személyesen küldött emailes szolgáltatás eredménye: 68 igénylő 141 alkalommal 553 cikk. Az igény azóta tovább növekedett: 2015-ben: 107 igénylő 271 alkalommal 944 cikk.
A lehetséges okok között szerepelnek, hogy
- az ügyfelek barátságosabbnak találták a cikktartalmat is magába foglaló formátumot, mint a ridegebbnek ható adatbázisra mutató linkek
- kevesebb kattintás esetén kisebb a lemorzsolódás. (Kóródy Judit)

Hírforrás: Infodok Kft.
2016. május 04.

Zenét komponált a könyvtár 65. születésnapjáraFEL

Különleges minikoncertet adott [a nagykanizsai] az Ady utcai harangokkal Kollonay Zoltán zongoraművész.
Rendhagyó hangzás. A Tánc Világnapján a városi könyvtár igazgatójának felkérésére különleges harangjátékot komponált Kollonay Zoltán zongoraművész. A zeneszerző elmondta, a mostani kompozíció egy kísérleti darab volt, amelynek folytatását nyár végén egy koncerttel tervezi. Kollonay Zoltán hozzátette: "Nemcsak a harangjátéknak a hangjait, harangjait táncoltattam meg, hát hiszen a Tánc Világnapja van, hanem a Czupi Gyula felkérésére a Halis István Városi Könyvtár hatvanötödik születésnapja alkalmából is tettem ezt a kis játékot. Összekapcsoltam egy modern vezérlő billentyűzettel, ami más hangszíneket is adott ki, így ez a játék a táncra perdülést zenekarral is kísérte."
És maga a zenemű: link


A hosszú távú békés együttélést alapozzák a német könyvtárakFEL

Senki sem hagyja el a szülőföldjét önként, oka lehet a háború, a politikai, vallási üldözés, az emberi jogok hiánya, az elnyomás, természeti katasztrófa vagy az éhínség. ...
Az alábbi megoldások a Német Könyvtárak Egyesületének (dbv) (link ) interkulturális szakbizottsága könyvtáraiból származnak, de nem tekinthetők receptnek.
- Duisburgban (487 ezer lakos) 2011-ben nyílt meg a "nemzetközi gyermekkönyvtár", melynek állománya 6000 kötet 17 nyelven. A kínálatot az új városi könyvtárban kibővítették a "Most érkeztem Németországba" témacsoporttal, melynek anyaga szótárakból, nyelvtanulást és a beilleszkedést segítő dokumentumokból áll.
- Hamburgban (1 815 000 lakos) a könyvtári hálózat 32 fiókkal és 2 könyvtárbusszal rendelkezik, s a menekültszállások bármelyikét elérhetik. A fiókok kapcsolatban állnak vezetőikkel, s igyekeznek felmérni a menekültek igényeit. Azok nyári ünnepségei jó alkalmak a kapcsolatfelvételre. Önkéntesek segítenek nekik az első könyvtári látogatáskor. Az online könyvtári kártyákat adományokból finanszírozzák; azzal angol, német francia, arab nyelvű e-könyvekhez jutnak, zenei és e-learning szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Kártya nélkül is számos lehetőséget biztosítanak. ... (Isten hozott Németországban! A Német Könyvtárak Egyesületének (dbv) interkulturális szakbizottsága gyűjti és bemutatja a német könyvtárak menekültprogramjait; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárosok egyesületének kiadványa a menekült-témában link

Mit, hogyan (nem) olvasnak a szegények?FEL

Van-e otthon könyv, jut-e idő mesélésre a hátrányos helyzetű családoknál? Egy, az oktatás és a szegénység viszonyát vizsgáló konferencia szerint ez is fontos tényező a szegénysorsból való kitöréshez. Egy szegény faluban jártunk utána ennek, bibliát, könyvtári bulvárt és széttépett mesekönyvet találtunk.
"Az egyedüli család szerintem mi vagyunk itt, akik olvasnak esténként a gyerekekkel" - Viktor kissé túloz, de nem teljesen a levegőbe beszél. A huszonéves férfin kívül valóban nem sokan büszkélkedtek azzal a Nógrádszakál elhanyagolt házaiban élők közül, hogy könyvet tartanának otthon a gyerekeknek, vagy, hogy közösen mesélnének.
Viktor elárulta, azért olvasnak minden nap: mert vallási előírás. Csatlakoztak a Jehova tanúihoz, ahol minden nap szokás a Bibliából olvasni. "Reggel megköszönjük, hogy felébredtünk, és ennek része a szövegolvasás is" - mondta, de olvasnak esténként is, előző nap például Ábrahám története volt soron. Utána kérdéseket is feltesznek a gyerekeknek a szöveggel kapcsolatban - mondta, bár a kicsik maguktól nem olvasnak. "A tévé nagyon megy, nem is akarom tiltani."


Milyenek a független információs tanácsadók?FEL

Mary Ellen Bates, aki talán a legismertebb mai információs tanácsadó, összefoglalta előadásában az Association of Independent Information Professionals link szervezet levelezőlistáján végzett felmérését. Megállapításai szerint a válaszadók
- főként 50-69 éves válaszadók tapasztalt emberek, akik heti 36 óra munkában dolgoznak szakmájukban
- a teljes munkaidős megállapodott szakemberek 60%-ának bevétele legalább évi 60 e USD, majdnem a felük bevétele eléri a 90 ezret is
- tanácsadás első 3 évben viszont a bevétel csupán évi 20 e USD alatti
- a részmunkaidősök (átlag 16 óra hetente) közel felének nincs másik munkája
- a megállapodott infobrókereknek közel 60%-ának van könyvtári végzettsége
- a válaszadók 65%-a egyéni vállalkozó
- 41%-uk nem használ térítéses információszolgáltatásokat.
Bates azt is megkérdezte, hogy mit ajánlanak a tapasztaltabb szakemberek a kezdőknek (ld. 25-30. dia). Ezek szempontjai:
- szükséges személyes és szakmai készségek
- gondolkozz vállalkozóként
- gondolkozz a használók fejével
- ne indulj segítség nélkül.
Végül összefoglalja: mi segítheti leginkább a vállalkozásodat?
Mary Ellen Bates: Info-Entrepreneur Market Report: insights on information businesses 2016. márc.


15.000 e-kötetes a Magyar Elektronikus Könyvtár - mi mennyi?FEL

Ma került fel a Magyar Elektronikus Könyvtárba a tizenötezredik dokumentum: Grätzer József: Fejtorna. A rengeteg keresztrejtvényt, fejtörőt, képrejtvényt és más szellemi játékot tartalmazó kötetet Grätzer József, Karinthy Frigyes titkára állította össze, aki később a hasonló műfajú SICC (Szórakoztató Időtöltések, Cseles Csalafintaságok) könyvével lett igazán népszerű és vált a magyar "rejtvénykirállyá". Az 1932-es kiadású Fejtorna PDF és DjVu formátumban is letölthető a MEK-ből.
A hazai internet egyik legrégibb és legismertebb szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtár. Kevés olyan szolgáltatás van, amelyik ilyen hosszú idő óta folyamatosan működik az interneten.
Napi 50-60.000-en látogatják oldalainkat a két fő szerveren (OSZK, NIIF), s naponta átlag 1500-an használják az akadálymentes felületet is, amelyet főként vakok és csökkentlátók számára fejlesztettünk. A MEK működése, felépítése, a vele kapcsolatos tudnivalók bekerültek az informatikai érettségi tételek közé. (Nemzeti Könyvtár)
A MEK használatáról több helyen találunk adatokat:
- A címoldal fejlécéből az utóbbi egy hónap "Sikerlistáját" érjük el link , amelyet érettségi előtt nem meglepő módon kötelező olvasmányok uralnak.
- A címoldal legalján a "Statisztika"-ra kattintva link érjük el a gyűjtemény megoszlása, a MEK-szerver forgalmi adatai, egyes dokumentumok letöltési adatai.
A MEK két "különgyűjteménye" az e-folyóiratokat tartalmazó EPA, és a digitális képeket tartalmazó DKA adatbázisok. Technikailag különállóak, de szervezetileg, szolgáltatási szempontból együtt kereshetők: link
A 15.000 tétel apropóján a 3K interjú közöl Drótos Lászlóval, ld. a MEK Irattára: link ;
link . Az aktuális fejlesztésekről pedig itt olvashatunk: link (Moldován István)


1/3-dal kevesebb találat tárgyszavak nélkül a kulcsszavas keresésnélFEL

Gross és Taylor 2005-ös tanulmánya azt állapította meg, hogy a kulcsszavas keresés alapján talált rekordok több mint egyharmada elveszne a tárgyszavak nélkül. Az azóta megjelent szakirodalom áttekintése azt mutatja, hogy különböző tudományterületeken született számos tanulmány szerint a kulcsszavas kereséssel kapott rekordok negyede-harmada veszne el ellenőrzött szótár használata nélkül. Más szerzők azonban továbbra is úgy vélik, hogy nincs szükség ellenőrzött szótárakra. A Gross-Taylor féle tanulmány bírálatára készülve ez a cikk megismételte a keresési folyamatot ugyanabban az online katalógusban, de automatikusan olyan metaadatokkal gazdagítva, mint a tartalomjegyzékek és az összefoglalók. Az "elveszett" találatok aránya így is magas lett. (Az ellenőrzött szótárak szerepe a kulcsszavas keresésben; autoref.)


Megtakarítások a lebegő állománnyal? - Mikor, hogyan? (olvasóink szavazatára)FEL

A legtöbb könyvtár a könyvtári látogatottság növekedését várja el a lebegő állomány szisztémájának bevezetésével. Elméletben jól működik ez a terv, a valóság viszont a Nashville-i Könyvtárban másként alakult. [A lebegő állomány e cikkben értelmezett koncepciója szerint a használók a hálózaton belül bárhová visszavihetik a dokumentumokat, melyek azután egyéb tervszerű mozgatás hiányában ott is maradnak.]
Egy ALA által megrendezett műhelyfoglalkozást követően sok könyvtár kezdett bele ilyen projektbe, egyrészt az állomány frissítését, másrészt a várakozási idő lecsökkentését várva ettől a lépéstől. A Nashville-i Könyvtárban is bevezették ezt a rendszert, de mivel a minőségellenőrzés nem volt megoldva, ezért ellenőrizni sem tudták, hogy ténylegesen mennyire növekedett a könyvtárak látogatottsága ettől a lépéstől.
A lebegő állomány projekt alatt a tényleges állomány selejtezésére fókuszáltak, ezzel is növelve a helyet a polcokon. Egy későbbi felmérés során viszont kiderült, hogy ez a fajta "állománynövelés" nem hozott tényleges sikert.
7 %-kal csökkent a szépirodalmi állomány, 56%-kal az öregbetűs könyvtári anyagok kölcsönzése (4 fiókkönyvtár kivételével, melyekben a számok a felmérések alapján mindig magasabbak voltak. Ez beszámítható a nevezett könyvtárak jobb felszereltségének, a kedvezőbb támogatási formának, a könyvtárak elhelyezkedésének is).
A legnépszerűbb szépirodalmi művek kikölcsönzésére is negatívan hatott a lebegő állomány bevezetése.
A szakkönyvek kikölcsönzését nem befolyásolta akkora mértékben a változtatás.
A szerző rámutatott, hogy a felhasználók bármelyik fiókkönyvtárba visszavihették a kikölcsönzött könyvtári tételeket, ezzel is növelve néhány népszerűbb alkönyvtár állományát.
Megállapítható, hogy a lebegő állomány létrehozása nem mindenkinek ajánlott. Előnyt jelent az állományt frissítése, de a könyvtárhasználók szokásait kell leginkább figyelembe venni.
A kísérlet negatív hatása miatt visszaállították az eredeti rendszert, és azóta a könyvtárhasználat megtöbbszöröződött. (ref.: NM)

Régebbi hírforrás(ok): Mit is tanítanak az USA-ban állománygazdálkodásból? (és hol tartunk mi?) link Lebegő e-könyv-állomány Finnországi közkönyvtárakban link

Vasútállomásból könyvtár és kulturális központFEL

Rumia, egy 47 ezer lakosú város Lengyelország északi részén, 2014 szeptemberében egy új, multifunkciós kulturális központot kapott, a Stacja Kultura-t. Az új létesítmény vasútállomás, közkönyvtár és kulturális központ egyben.
A régi vasútállomás könyvárként való újjáélesztése jelentősen megnövelte a város könyvtárhasználóinak számát: míg 2013-ban a lakosság 16%-a volt csak könyvtártag, 2016-ra ez a szám 26%-ra emelkedett - nyilvánvalóan az új, kellemes környezet miatt. A Kulturális Állomás 2016-ban elnyerte az Amerikai Könyvtárosegyesület (ALA) könyvtári belsőépítészeti dizájn pályázatának egyik díját, ez évben egyetlen európai könyvtárként.


Súlyos vidámsággal a közelmúltról - Kortárs román írók a 25. Szent György NapokonFEL

Két jelentős kortárs, magyarra is fordított román író volt a város vendége az idei, 25. Szent György Napok kultúrhete során. Lucian Dan Teodorovici beszélgetőtársa Dan Ţăranu író, irodalomkritikus volt 2016. április 20-án a Tein tea- és kávéházban.
A házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató (Bod Péter Megyei Könyvtár) köszöntése után bevezető gyanánt Kovács Emese, a Plugor Sándor Művészeti Líceum dráma tagozatos diákja a regény magyar nyelvű fordításából olvasott fel részletet - az esemény záró mozzanataként a szerző az eredeti, román nyelvű műből idézett. Lucian Dan Teodorovici vallott a számos nyelvre lefordított regénye születésének körülményeiről, a témaválasztás okairól: mindig nagyon tisztelte a kommunista rendszer áldozatait, ugyanakkor az a kérdés is foglalkoztatta, miként lesz valakiből hóhér, miként befolyásolja a nagy történelem a kisemberek sorsát. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Kalózportálhoz fordulnak, minthogy könyvtárból töltsék le a legális tudományos tartalmatFEL

Adatokkal teletömött, gigantikus cikk jelent meg a Science honlapján, arról, hogy kik és honnan használják a SciHubot, a tudományos publikációk legismertebb ingyenes tárházát.
Nagyon röviden összefoglalva, a fő gondot a monopolhelyzetbe került folyóirat-kiadók okozzák, ezeknek legismertebb példája a holland Elsevier lett. Óriási haszonkulccsal dolgoznak, nagyon drágán tesznek hozzáférhetővé olyan tanulmányokat, melyek jellemzően közpénzekből születtek, az egyetemeknek pedig egyre irreálisabb összegeket kell megfizetniük, hogy hozzáférhessenek a legkurrensebb tudományos szaklapokhoz, ezzel teljesen kizárva például a fejlődő országok szegényebb intézményeit. Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendszer el van szúrva, és bár megoldási javaslat sok van, egyelőre csak a gerillamegoldások érnek valamit.
A legismertebb kísérlet a helyzet feloldására a kazah egyetemista, Alexandra Elbakyan megoldása, a Sci-Hub, aminek segítségével már közel 50 millió tudományos publikációt szabadítottak fel/loptak ki a fizetős rendszerből.
2016 márciusáig félévnyi adathalmazt kaptak meg a cikkhez, ebből pedig kiderült, hogy ennyi idő alatt több mint 28 millió dokumentumot töltöttek le az oldalon keresztül. A legnépszerűbbek épp az Elseviernél megjelent publikációk voltak, ezekből több mint félmilliót töltöttek le egyetlen hét alatt.


Lovász László: összefüggés-meglátás, más gondolkodásúakkal együttműködés, önerős tudásszerzés, gondolatközlésFEL

A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, ezzel Magyarország GDP-arányos kutatási ráfordításai megközelítik majd az (jelenleg 1,9 százalékos) EU-átlagot - jelentette be Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. közgyűlésének megnyitóján. A miniszterelnök szerint Európa elfelejtette, hogy a világ más régióival szembeni versenyelőnyét a tudomány és a politikai szövetsége révén érte el, ezért ezt a kapcsolatot erősíteni kell. Lovász László, az MTA elnöke arról beszélt, hogy az általános iskolától kezdve kell megtanítani a fiatalokat, hogy
- meglássák az összefüggéseket
- együtt tudjanak működni más gondolkodásmódú társaikkal
- tudjanak önerőből is új tudást szerezni és
- saját gondolataikat kommunikálni.


Tisztelt Olvasóink, az Országos Széchényi Könyvtár szakácsverseny miatt zárva tartFEL

A 210 éve működő intézmény eddigi történetében példátlan, hogy a szolgáltatás hasonló okokból szüneteljen.
Az OSZK saját tájékoztatása alapján május 10-11-12-én zárva tart. Ennek oka a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny Oroszlános Udvarban tartandó gálavacsorája. Ahogy közleményében a könyvtár utal is rá, az Oroszlános udvart a kezelője, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. nemzetközi rendezvény részére kiadta.
Biztosan komoly lesz a mulatság, hiszen az Oroszlános Udvarban számos rendezvényt, kiállítást, vásárt tartottak már, de ilyesmire korábban még soha nem került sor. Ezen alkalmak egyike kapcsán sem hangzott el, hogy a megközelítés akadályoztatása miatt a könyvtárnak be kellene zárnia.
Az Országos Széchényi Könyvtár a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye.


Minisztériumi szakkönyvtárak - könyvtárorientált szempontbólFEL

Szinte minden, könyvtári szempontú oldalról bemutatta "Búvópatakok a magyar könyvtári rendszerben: A minisztériumi szakkönyvtárak" c előadásában Amberg Eszter (Szakkönyvtári seregszemle 2016. március 29.) a vonatkozó szakkönyvtárakat.
Jellemzően elmondható róluk: nyitva tartási idejük, személyzetük és forgalmuk csökken, beszerzésük stagnál, a távhasználat viszont nő. Szolgáltatásaikról illetve a használók elégedettségéről az előadásban nem esett szó. Talán majd egy következőben :-) Az általa ismertetett felmérés adatszolgáltatói voltak:
- Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Könyvtára
- GYEMSZI Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár
- GYEMSZI Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság Könyvtára
- GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet Könyvtár
- Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány Könyvtár
- Lajtha László Folklórdokumentációs Központ Könyvtár. Nemzeti Művelődési Intézet,
- Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
- Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár
- Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet Könyvtára
- Országos Meteorológiai Szolgálat Könyvtára.
- Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Szakkönyvtára
- Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Frecskay János Szakkönyvtár
- Balassi Intézet Könyvtára
- Nemzeti Munkaügyi Hivatal Központi Könyvtára
- Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Könyvtára
- Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Földtani Szakkönyvtár
- Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Geofizikai Szakkönyvtára. (ref.: MG)


Könyvtárakban is segít a NAV az szja-bevallásbanFEL

Bács-Kiskun megye négy könyvtárában várja kihelyezett ügyfélszolgálattal a NAV azokat, akik személyijövedelemadó-bevallásukat szakemberek közreműködésével szeretnék ellenőrizni és az esetleges hibákat korrigálni. Az elkészült bevallásokat Ügyfélkapun keresztül el is küldhetik a hivatalnak. Kérdés, probléma esetén a NAV munkatársai szakszerű tájékoztatással segítenek.


Elmondták: a honvédségi könyvtárosok a NKE-től kérhetnek könyvtárközitFEL

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága (KRI) szervezésében a napokban rendezték meg a honvédségi könyvtárosok két napos szakmai továbbképzését.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár napi kapcsolatban áll a honvédségi könyvtárakkal, hiszen az alakulatok könyvtárai ehhez az intézményhez fordulhatnak, ha olvasóik szakirodalmi igényeit könyvtárközi kölcsönzéssel kell megoldaniuk. Előadásában a megbízott főigazgató összefoglalta a könyvtár utolsó éveinek a szervezeti változásokkal összefüggő történetét, illetve beszélt a szakirodalmi tájékoztatást segítő új adatbázisokról.




Analógiák

90 éves Sir David AttenboroughFEL

A természet és a vadvilág 90 éves szószólója előtt tiszteleg cikkével a brit Mirror. A sokak által nagyra becsült korábban nem látott technika és a BBC segítségével készített felvételeket juttatott el nagyon széles közösség részére. A tudományos igényű tartalmak közérthető megfogalmazása könyvtárosok számára is figyelemre méltó teljesítmény. (MG)


Komoly változást hoz az elektronikus aláírás bevezetése - könyvtári beiratkozás otthonrólFEL

Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű, és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint, így várhatóan szélesedik mind az elektronikus aláírást létrehozó technikai megoldások, mind az ezeket felhasználó szolgáltatók köre - hívta fel a figyelmet a Deloitte Legal jogi tanácsadó cég közleményében.




Kisszínes

Ki tud többet a Kelet-afrikai könyvtárakról?FEL

A jegybanki alapítványok közül a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) több millió forintot költött kutatási projektekre, tanulmányutakra. Kiderül-e, hogyan alakul a könyvtárszektor Kelet-Afrikában 1,5 millióért? Miről szól egy publikáló első cikke 75 ezer forintért, ha végül meg sem jelent? Mi köti össze az egyetemi tanárokat a könyveiket kiadó cégekkel? A válaszok Pécs felé mutatnak. De nem csak pécsieknek és nem csak Afrikával foglalkozóknak jutott a PAGEO-tól, és nem csak ez az egy jegybanki alapítvány támogatott Afrika-kutatásokat.


Stresszes a technológia mindennapi használata - a nyomtatott könyv technológiamentesFEL

Ma már nem csupán a munka, hanem a kikapcsolódás során használt technológiák is stresszt okozhatnak.
Teljesen megszokott dolog, hogy miközben e-mailek áradatával szembesül valaki, addig egy másik ablakban egy Facebook-frissítésről kap értesítést, míg az okostelefonjára egy WhatsApp-üzenet érkezik. Hatalmas a mindennap minket érő internetes információmennyiség és folyamatosan növekszik a közösségi platformokon megvalósuló online interakciók száma. Ez a fajta túlterheltség koncentrációs nehézségekhez, memóriazavarokhoz, fáradtsághoz és magas vérnyomáshoz vezethet. Ezt a jelenséget technostressznek nevezik, és nem csupán a munkakörnyezetre hátrányos, hanem a magánéletre is.




Információforrások

Az NKA szép csendben kinyírta a nagy múltú folyóiratotFEL

Margócsy István, a 2000 című kulturális folyóirat alapító főszerkesztője a Facebookon jelentette be, hogy a lap egy fillér támogatást sem kapott az NKA-tól, ezért meg fog szűnni.
Kedves Barátaim, megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról - semmit sem adtak. Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint "igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait". Ennek örvendek. Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz. Köszönöm a részvétet. István




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu