Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/2., jan. 13.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Évi 2 millió euró takarítható meg egyetlen országos integrált rendszer használatával
Mennyiben ajánlaná fiataloknak a könyvtáros szakmát? (felmérés)
A Tumblr könyvtárosa (olvasóink szavazatára)
Felkapaszkodhatunk-e az adattudomány szekerére?
Második esély: szerezz középiskolai végzettséget a könyvtárban!
Finn könyvtárak 55 ezer lemeznyi zenét kínálnak online
Gépeljenek inkább a kutatók - nincs pénz idézetek áttöltésére a Web of Science-ből az MTMT-be
Literátus célcsoport a könyvtárnak! - ügyvéd és költő is van a hajléktalanok között
Illyés Gyula Megyei Könyvtár minőségirányítása: üres szólamok helyett szolgáltatásminőségben indulnak
A nyíregyházi könyvtár kihasználta a váratlan denevér-látogatást
Díjazták az információfeltárás kimagasló képviselőit: mennyiség, minőség, társadalmi fontosság, tálalás
A világ 8 leghihetetlenebb gyerekkönyvtára (fotók)
MKKE: 2017-ben lesz Az irodalom éve?
Minőségirányítás e-kurzus a PTE-n - hogy be ne zárják a könyvtárat
A Délmagyarország és a Népszava után a Petőfi Népét is digitalizálják (kérdés persze az elérhetőség)
KönyvtárMozi - 4 kiskönyvtárban már rendszeressé vált
Itt a Netflix - hogyan tovább, könyvtári videótár?
Kurrens helyismereti kiállítás a Berzsenyi könyvtárban
Oroszország: fontosabbá válnak a szakkönyvtárak?
Akkor is olvasnak a gyerekek, ha nincs kötelező olvasmány
Dombópédia néven adatbázist terveznek 1.0 alapon

Analógiák

Lehet-e közösségi iroda egy nagyobb könyvtárban?
Veszélyes lehet, ha nem követünk el apróbb szabálytalanságokat

Kisszínes

L. Simon-portré - Ahova benyomul, ott fű nem terem
Tényleg Tibi atya uralja a könyvpiacot?
David Bowie és az olvasás
Minden félnek kényelmesebb a nemtudást gyarapítani?
Az ENSZ könyvtára megmutatta a legnépszerűbb könyvét 2015-ben. Elég elkeserítő

Információforrások

Szenzációs képeket tett közzé a New York-i könyvtár
Ingyenes műszaki egyetemi kurzusok a MIT-ről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Évi 2 millió euró takarítható meg egyetlen országos integrált rendszer használatávalFEL

A hollandok kiszámolják... Úgy gondolkodnak: mielőtt a minisztérium a költségvetésről, jó, ha szakmai számításokon alapuló döntés-előkészítő anyag segíti az illetékeseket, hogy a kisebb ráfordítás lehetséges károk helyett inkább szakmai előnyökkel járjon. Egy frandriai (Belgium) tartományi felmérés adatai alapján - mely szerint az egy lakosra jutó integrált könyvtári rendszer ráfordítása 0,76 euró - Hollandia 13 millió eurót költ e célra évente. Mark Deckers számításai szerint az integrált könyvtári rendszerek számának (illetve fajtáinak) csökkentésével durván 15%-nyi megtakarítást is el lehetne érni Hollandiában. A csökkentésnek ezen túl is vannak előnyei:
- a több azonos érdekű könyvtár gyorsabb és jobb minőségű fejlesztést érhet el
- egy rendszeren belül jobban átlátható a dokumentumállomány, mely országos szinten hatékonyabb gazdálkodást, jobb hozzáférést vetít előre
- a katalógusszolgáltatás költsége is csökkenhet
- a jobb az ellátórendszer logisztikája, mint most, a széttagolt rendszerekben. (ref.: MG)


Mennyiben ajánlaná fiataloknak a könyvtáros szakmát? (felmérés)FEL

A múlt héten feltett kérdésünk volt: Mennyiben ajánlaná fiataloknak a könyvtáros szakmát? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
14 - Minden további nélkül
30 - Csak a nagyon elkötelezetteknek
12 - Nem ajánlanám senkinek
16 - Inkább másra biztatnám
2 - Egyéb, megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu.
- E saját szakmával való elégedettséget felmérő kérdéstípus alapján a válaszadók szűk negyede látja felhőtlenül szakmája jövőjét. A válaszadók másik negyede eltanácsolja a lehetséges követőket a gyorsan öregedő szakmából. E vélemények inkább egy zsugorodó szakma önképét tárják fel. (MG)


A Tumblr könyvtárosa (olvasóink szavazatára)FEL

Amanda Brennan foglalkozása: internetkönyvtáros, hivatalosan: "tartalmi és közösségi munkatárs", és jelenleg a Tumblr-nél (link dolgozik.
Gyűjti, gyomlálja, alakítja, létrehozza az online tartalmakat. A Rutgers egyetemen tanult, majd "igazi" könyvtár helyett online környezetben kezdett dolgozni.
Rögtön tudta, hogy nem a hagyományos könyvtárak érdeklik, sokkal inkább a metaadatok és az információmegőrzés technikai részletei. Karrierjét katalogizálással kezdte. Technikailag más szinten, de ma is ezt csinálja, online felhasználóként. Ifjoncként egy adott zenei stílus érdekelte, és abból is leginkább a kapcsolatok kialakítása, és megtartása, a források felhasználása és milyensége.
Legfontosabb feladatának az információ teljes elérését, valamint átadását tekinti. A felhasználókat tájékoztatni szeretné: van a Facebook-on kívül (és mögött) is élet.
Elmondása szerint az internetes források megőrzése és megtartása legalább olyan fontos, mint a papíralapú dokumentumoké. (ref.: NM)

Hírforrás: Washington Post
2016. január 13.

Felkapaszkodhatunk-e az adattudomány szekerére?FEL

A konvergencia egyik legfontosabb oka, hogy minden tudományágban kulcsfontosságú lett az óriási mennyiségű adat minél hatékonyabb földolgozása. A tudományban jött el először a big data korszaka. Az adatok feldolgozásának a módszerei rendkívül hasonlók minden területen, az orvostudománytól a csillagászatig. Az iparban is minden vállalat adattudóst (data scientist) keres, hogy a fogyasztók adatait analizálják.
Az oktatási rendszer ezt a változást nagyon nehezen követi le, körülbelül tíz év kell, amire utoléri a trendet.
"Az MIT-n, a Harvardon, a Stanfordon mindig a lineáris algebra, a bevezető fizika voltak a legnagyobb létszámú osztályok, ma már a statisztika és számítógép-tudomány. Ennek az új adattudománynak minden tudományba be kell épülnie a következő évtizedben."
- Király Péter kommentárja: A fentieknek több komoly hatása is van a könyvtárakra. A legnyilvánvalóbb az, hogy létrejön egy új tudományos gyűjteménytípus: a kutatási adatok archívuma. Ehhez a kutató szakismerete mellett szükséges a könyvtáros-levéltáros tudására is. Világszerte számos kezdeményezés foglalkozik ezen archívumok ügyével. Néhány ilyen részfeladat:
- kutatási adatok életciklusának leírása
- szakterület-specifikus metaadatsémák kidolgozása
- licenszek ügye
- aggregált archívumok
- egyetemi/regionális e-kutatási csoportok. (E pontok kifejtése következő számunkban történik.)

Hírforrás: 444 ; Király Péter
2016. január 13.

Második esély: szerezz középiskolai végzettséget a könyvtárban!FEL

A Los Angeles-i Városi Könyvtár többféle szolgáltatást nyújt a városban tapasztalható szociális problémák megoldására. Ezek közé tartozik azoknak a felnőtteknek a segítése, akik bizonyítvány nélkül hagyják el a középiskolát, ez az egész országban megoldandó feladatként jelentkezik. Bár tény, hogy az USA teljes területére vonatkozó adatok javulást mutatnak: 2000 és 2013 között 12%-ról 7%-ra esett vissza az iskolarendszerből kieső 18-24 évesek aránya. Kaliforniában viszont a 2012-2013-as tanévben még mindig 11,6% volt ez az arány.
E helyzet enyhítésére indult 2014-ben a Gale Cengage Learning nevű cég közreműködésében a Career Online High School (COHS) nevű program, amelynek során a tanulni vágyók online szerezhetnek középiskolai végzettséget a városi könyvtártól. A program egyik legfontosabb eleme, hogy szakít a tradicionális iskolai keretekkel, mivel a diákoknak jó része traumaként élte meg az iskolában töltött éveket. (Második esély: szerezz középiskolai végzettséget a könyvtárban!; ref.: Jávorka B.)


Finn könyvtárak 55 ezer lemeznyi zenét kínálnak onlineFEL

150 országból, több mint 55 ezer lemez érhető el a Helsinki Könyvtár olvasói számára a NAXOS World Music Library-n keresztül. A szolgáltatást a HelMet Library Card-al rendelkezők vehetik igénybe. A kártya 70 közkönyvtár használatára jogosít fel. Helsinkit és három agglomerációs települést (Vantaa, Espoo, Kauniainen) foglal magába. Egyidejűleg 25-en használhatják a hálózatban, max. két óra terjedelemben. Mobil és számítógépes belépés is lehetséges. (ref.: Sóron Ildikó)
Kiegészítés: a közkönyvtárak használata ingyenes Finnországban, így a Helsinki Könyvtári Kártya kiváltása is. Néhány szolgáltatás (pl. fénymásolás, könyvtárközi) térítéses mindössze. A beiratkozóknak finnországi címmel kell rendelkeznie + fényképes személyes azonosítóval. (Sóron I.)


Gépeljenek inkább a kutatók - nincs pénz idézetek áttöltésére a Web of Science-ből az MTMT-beFEL

A Thomson Reuters cégnek Web of Science (WoS) adatbázisából forrás és idéző közlemények jogszerű feltöltésére korábban kötött szerződés 2015 júniusában lejárt. Ezt követően az MTMT türelmi időt kapott újabb szerződés megkötésére. A türelmi idő október végével lejárt. Újabb WoS rekordok elhelyezése az MTMT-ben 2015. November 1-től jogszerűen nem lehetséges. Az MTMT- nek nincs forrása újabb szerződés megkötésére, ezért az adatbázis szerzői jognak megfelelően az MTMT-ben a WoS import funkciói megszűnnek. Az MTMT vezetése minden tőle telhetőt megtesz a jogszerű importálási lehetőség helyreállításáért. Amíg ezt nem sikerül elérni, szíves türelmüket kérjük. Az MTMT vezetése.


Literátus célcsoport a könyvtárnak! - ügyvéd és költő is van a hajléktalanok közöttFEL

Ügyvéd és költő is van a Szeged utcáin élő közel száz hajléktalan között. Legtöbbjük válás vagy egy rossz hitel miatt került a társadalom szélére. Azt mondják, már alig látják bennük az embert: akin puttony van, azt lenézik. Azt állítják, múlt héten ketten is megfagytak - ezt az információt nem erősítették meg.


Illyés Gyula Megyei Könyvtár minőségirányítása: üres szólamok helyett szolgáltatásminőségben indulnakFEL

A megyei múzeumhoz hasonlóan, a Tolna Megyei Illyés Gyula Megyei Könyvtár költségvetésének is az állami támogatás teszi ki a nagyobb hányadát. Liebhauser János igazgató elmondta, hogy az elmúlt évtizedek során többször változott az intézmény fenntartója, jelenleg megyei jogú városként Szekszárd látja el ezt a feladatot. Ám már a kezdetektől fogva tudni lehetett, hogy egy 35 ezres város e tekintetben nem említhető egy lapon az ország nagyobb településeivel, ezért szükség van az állami normatívára.
Ezen felül térségi feladatainak ellátásához is kap pénzt a megyei könyvtár. Ez teszi lehetővé, hogy fejleszteni tudják a velük szerződésben álló, 5000 lakosnál kevesebbet számláló települések könyvtárait. Az Illyés Gyula könyvtár 96 községi könyvtárral kötött ilyen együttműködést, amelynek köszönhetően a dokumentum beszerzésben, illetve a technikai és egyéb feltételek biztosításában tudnak segíteni a kisebb intézményeknek. Cserébe a községi könyvtár működését várják el.
Liebhauser János úgy látja, mindezek révén stabilizálódik a támogatási rendszer. A megyei könyvtár idei tervei kapcsán pedig elmondta: a hagyományos könyvtári és kulturális feladatok mellett nagy szakmai kihívást jelent, hogy képesek legyenek megszólítani a "digitális bennszülötteknek" nevezett generáció képviselőit. Ehhez elengedhetetlen, hogy egyre több tartalom digitálisan is elérhető legyen. A könyvtár honlapján így megtalálható rengeteg könyv digitalizált változata, de például a Tolnai Népújság digitalizált lapszámai is visszakereshetőek 2000-ig.
A másik nagy feladat, hogy a minőségbiztosítás elvei mentén minőségirányítási rendszert alakítsanak ki. Üres szólamok helyett arra törekednek, hogy az olvasókat minél magasabb színvonalon tudják kiszolgálni.


A nyíregyházi könyvtár kihasználta a váratlan denevér-látogatástFEL

Hideg elől menekülő denevérek szállták meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár épületének egyik emeleti termét. Tomasovszki Anita, az intézmény igazgatója szerint a repülő emlősök a könyvtár harmadik emeletén a gyermekjátszóként működő úgynevezett Csirip-tanya helyiségét lepték el.
Az emlősök csoportja közül egyedül repülni képes denevérek valahol részt találtak az épületen, és az éjjeli mínusz 5 fok alatti hideg elől bújva húzták meg magukat a gyermekkönyvtári részen.
Az intézményvezető az MTI-nek szerdán azt mondta: mivel a kis bőrszárnyasok védett állatok, felvetődött, hogy esetleg ottmaradhatnak önkényesen elfoglalt helyükön, de mivel egészségügyi problémákat is felvetett tartózkodásuk, végül eltávolították őket. (Délmagyarország)
- Csudálatos denevérek - Ezzel a címmel tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A Csiriptanya Játéktárba a közelmúltban beköltözött törpe denevérek jó lehetőséget adtak arra, hogy ezt a kevéssé ismert rendet jobban megismerhessék a gyerekek. A foglalkozáson a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola harmadikos tanulói megismerkedtek a denevérek testfelépítésével, életmódjukkal, néhány érdekes fajjal, valamint olyan szépirodalmi művekkel, amelyek közelebb hozza hozzájuk ezt a különleges és valóban "csudálatos" állatot.


Díjazták az információfeltárás kimagasló képviselőit: mennyiség, minőség, társadalmi fontosság, tálalásFEL

Az indexes Dezső András és Panyi Szabolcs nyerte az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az elismerést kollégáink azzal a cikksorozattal érdemelték ki, melyben Kiss Szilárd moszkvai magyar diplomata ügyleteit, orosz alvilági és titkosszolgálatai kapcsolatait, Mészáros Lőrinccel közös üzleteit tárták fel.
Panyi Szabolcs és Dezső András cikke kiemelkedett a történet tálalásában is, érthető, egyszerű emberi nyelven, ütősen prezentálta az eredményt - emelték ki a díjátadón. Összességében a zsűri három szempontot mérlegel: a tényfeltáró munka mennyiségét és minőségét; társadalmi fontosságát; valamint a tálalást.
"Sokszor hallom a kérdést, hogy mi értelme az oknyomozásnak, ha a leleplezettek sokszor következmények nélkül ússzák meg, köztünk sétálnak" - mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter. Szerinte azonban az elkötelezettség felülírja ezt, és a tényfeltáró munkáival világhírt szerző Günter Wallraffot idézte: egy-egy oknyomozó írás sokszor katalizál akkor is, ha csak évek múlva éri el a hatását.


A világ 8 leghihetetlenebb gyerekkönyvtára (fotók)FEL

via Facebook, Sóron Ildikó.


MKKE: 2017-ben lesz Az irodalom éve?FEL

Márai-program - most mintha csend lenne körülötte. Milyen szerepet szán a programnak?
Keresztury Tibor, a MKKE új elnöke: Kulcsfontosságúnak tartom az egymilliárd forintosra tervezett kiadástámogatási és könyvtárfejlesztési programot, ami elődöm, Zentai Péter László egyik legkomolyabb és legprogresszívebb kezdeményezése volt.
- Mégis megbukott.
KT: Egyáltalán nem. Az első évben még négyszázmillióból működött, de volt, hogy csak száz-, jelenleg kétszázmillió forint áll rendelkezésre, ami persze nagyon kevés. Kísérletet akarok tenni a felélesztésére, és visszalobbizni a korábbi összeget. Elő kívánom venni a könyvtörvény német mintára, az MKKE által kidolgozott és a parlamentnek benyújtott tervezetét is, megkeresni azokat a politikai szereplőket, akik korábban megígérték, hogy támogatják az ügyet.
- Volt jó néhány igazán ötletes akció: a Nagykönyv, a Veszíts el egy könyvet, a nyilvános könyves pontok felállítása. Zentai Péter László az irodalom éve programsorozatára készült. Megtartja?
KT: Szeretném 2017-ben megrendezni. Pályázatokkal, iskolák bevonásával az említett nagy programok nyomvonalán próbálnánk a döntéshozókban tudatosítani, mennyire fontos a szerző, a könyvszakma, az olvasó. A neten lógó fiatalokat is el kell érnünk, azt szeretném, hogy a digitális világban is vegyenek könyveket. De támogatnunk kell a digitális könyvkiadást, a hangoskönyvek megjelentetését is.


Minőségirányítás e-kurzus a PTE-n - hogy be ne zárják a könyvtáratFEL

A PTE nov. 18-án indított, ingyenes Minőségirányítási alapismeretek e-learning kurzusának link célja a minőségirányítás alapfogalmaival és folyamataival való megismerkedés volt.
A hat hetes kurzus heti tananyagait 5 kérdésből álló tesztek zárták. Emellett két írásbeli feladat és egy 15 kérdéses teszt is mérte a tapasztalatokat és a szerzett tudást. S mivel a visszacsatolás - stílusosan - a minőség eszköze:
- a siker interaktivitással fokozható lett volna
- segítettek volna tananyag-videók és -hanganyagok is
- a gyorsabb reakciókhoz érdekében talán több tutor kellett volna
- a kurzusok reklámozására, menedzselésére nagyobb hangsúlyt fektetnék.
A kurzus informatívnak és hasznosnak bizonyult. A kurzus alapot adott a minőségügyi gondolkodás kialakulásához. Az igazán izgalmas az lenne, ha a szervezők az alapok elsajátítása után elindítanák a következő haladó tanfolyamukat a témában.
A könyvtáraknak és a benne dolgozó embereknek, tudniuk kell minőségi szolgáltatást nyújtani, hiszen a könyvtáraknak az egyik megtartó ereje a minőségi szolgáltatás kell, hogy legyen. (Benke Dániel)

Hírforrás: Benke Dániel
2016. január 13.

A Délmagyarország és a Népszava után a Petőfi Népét is digitalizálják (kérdés persze az elérhetőség)FEL

A Katona József Könyvtár feladatai között kiemelkedő jelentőségű a helyismereti gyűjtemény, amely a helyben élő emberekről, eseményekről szóló helyi alkotások gyűjtése, tartós megőrzése. Ma már egyre inkább ezek digitális változatával szeretnék elérni, hogy minél többen hozzá tudjanak férni a gyűjteményhez. Az egyik legfontosabb, hogy hamarosan a Petőfi Népe napilap digitális változata is elkészül. Az újság és a könyvtár között megállapodás született, ami lehetővé teszi, hogy az elmúlt évtizedekre visszamenőleg minden lapszám digitális változatban kikerüljön a Hungaricana és a könyvtár saját portáljára. A munka befejezés előtt áll. Így rövidesen sokak régi álma válik valóra azzal, hogy a Petőfi Népe és elődje a Bács-Kiskun Megyei Népújság teljes szövege interneten is elérhetővé válik, szabadszavas keresés alapján.


KönyvtárMozi - 4 kiskönyvtárban már rendszeressé váltFEL

Ramháb Mária: Kecskemétről indult a kezdeményezés, de ma már országszerte sikerrel működik 150 településen. Mikulás Ferenc, az animációs filmek nagy mestere, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője vetette fel a nyáron az ötletet, hogy a régi értékes magyar filmek ne maradjanak a dobozban. Az együttműködő partnerekkel közösen gyorsan megoldást találtunk erre, és októberben elindulhatott a KönyvtárMozi a felújított kistelepülési könyvtárakban.
- Milyen filmeket nézhetnek meg az érdeklődők?
RM: Hangsúlyozom, ez nem mozi, ez mindig a könyvtárban zajlik, könyvtári szolgáltatásként. A közönség a számítógépes felületen tudja kiválasztani a filmet a KönyvtárMozi portálján. A filmrepertoárt az MTVA, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum ajánlotta fel, valamint a kezdeményező Kecskemétfilm animációs- és a Dunatáj dokumentumfilmekkel járul még hozzá a kínálathoz. A program kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.
- Milyen volt a fogadtatása?
RM: Nagyon jó, Bátmonostor, Sükösd, Katymár, Imrehegy könyvtáraiban már rendszeressé vált a filmes program. A célunk az, hogy megteremtsük a helyi kis közösségeknek a közös filmnézés élményét. Emellett szakembereket is hívunk, akikkel beszélgethetnek a filmről. A gyerekprogramok esetében pedig játékos feladatokkal egészítjük ki a közös filmnézést. Van rá igény, még akkor is, ha a tévében, az interneten sokan megtalálják a filmeket. Ez személyes, közösségi élményt nyújt. Hamarosan újabb 150 települést kapcsolunk be a rendszerbe.

Régebbi hírforrás(ok): KönyvtárMozi a kistelepülési könyvtárakban? -- Lehet, hogy lesz üzleti terv is? link

Itt a Netflix - hogyan tovább, könyvtári videótár?FEL

Most regisztráltam be a Netflix-re, havi 9,99 euróért legálisan fogok nézni egy csomó mindent. Az első hónapom ingyen van, szóval csak február 6-án vonják majd először a pénzt. (444)
- Három előfizetési csomag van havi 8 és 12 euró (2500-3700 forint) között. A különbség a filmek felbontásában van (a 9,99-es csomag már HD), és abban, hogy egyszerre hány különböző műsort lehet nézni. 7,99-ért egyet, 9,99-ért egyszerre kettőt, 11,99-ért egyszerre négyet.
A belépéskor több profilt is létre lehet hozni, lehet egy a gyereknek, egy a férjnek / feleségnek, stb. Ahogy egyre többet nézi az ember, a Netflix úgy ajánlgat egyre pontosabban új cuccokat annak alapján, hogy korábban mit néztél.
Itthon két probléma látszik az induláskor a szolgáltatással, az egyik a választék, a másik, hogy nincs magyar nyelvű tartalom.
Még magyar feliratot is lehet letölteni a filmekhez. (444)

Régebbi hírforrás(ok): Lecseng a könyvtári zene- és videóhasználat - hollandiai diagramok link

Kurrens helyismereti kiállítás a Berzsenyi könyvtárbanFEL

Tizennegyedik alkalommal állítjuk ki a Savaria Karnevál legjobb amatőr fotóit, a közönség és zsűri szavazások végén a győztesek értékes nyereményekkel gazdagodnak. Szerencsére ezúttal sem kellett túlzásba vinnünk a kérést, 2015-ben is özönlöttek, buzogtak, áradtak digitális postaládánkba a képek, ahogy a kedves olvasóink látták a Savaria Karnevált.


Oroszország: fontosabbá válnak a szakkönyvtárak?FEL

Oroszországban az egyetemi könyvtárak nem nyilvánosak. A pénzügyminisztérium 2014. októberi adatai szerint nem tervezik az oktatási kiadások csökkentését, sőt 2017-re növelést irányoznak elő. A felsőoktatási intézményekben 5-7%-kal fog csökkenni a hallgatók száma, amit a könyvtárak nem fognak megérezni. Ugyanakkor fel kell készülniük a katonai kiadások következő három évre tervezett növelésére; nőni fog a műszaki szakokon tanulók, valamint a katonai-ipari komplexumokban foglalkoztatott szakemberek száma.
Ma Oroszországban 447 ezer kutató dolgozik, az egyetemi oktatók száma 300 ezer fő. A Time Higher Education rangsora szerint a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem a 196. helyet fogalja el, 2008-2012 között egy Oroszországban publikált cikkre 2,5 hivatkozás volt. Putyin elnök feladatul tűzte ki, hogy 2020-ig a világranglistán az első 100 között öt oroszországi egyetem legyen. Ehhez az kell, hogy az egyetemeken a hallgatók magas kulturális szinttel, információkeresési és -használati jártassággal rendelkezzenek; ez utóbbiakat csak a könyvtárban lehet elsajátítani. (Az oroszok információigényei: a könyvtárak szerepe ezek kielégítésében ma és holnap; ref.: Viszocsekné P.É.)


Akkor is olvasnak a gyerekek, ha nincs kötelező olvasmányFEL

Nem repül a pofon, ha nem jó a bizonyítvány. Nincs kötelező olvasmány, nincs házi feladat, cserében a cél, hogy felkeltsék a gyerekek természetes kíváncsiságát a világ iránt, és előadásokat tartanak olyan témákról, amelyek érdeklik őket. És nem élnek vissza vele a gyerekek: az őket érdeklő dolgokról büszkén mesélnek társaiknak, és a kütyüfüggő gyerekek akkor is olvasnak könyvet, ha nincs előírva a Kincskereső kisködmön holland megfelelője.


Dombópédia néven adatbázist terveznek 1.0 alaponFEL

'Dombópédia' elnevezéssel digitalizált helytörténeti adatbázist hoz létre Dombóvár Város Könyvtára.
A városra és környékére vonatkozó oktatási, tudományos és kulturális célokra használható dokumentumokat szeretnék összegyűjteni, rendezni és rendszerezni, valamint az interneten keresztül mindenki számára egyforma eséllyel elérhetővé tenni. Virágné Bán Emma könyvtárvezető a polgármesterhez eljuttatott levelében azt is leírta, hogy az ismeretközvetítés mellett az adatbázis másik nagyon fontos szerepe a megőrzés, az állományvédelem lenne.
Az adatbázisban helyet kapnának a helyismereti könyvek, kéziratok, térképek és szakdolgozatok, lenne cikk adatbázis, valamint fellelhető lenne a dombóvári Városi Televízió anyaga is. Külön menüpontja lenne a jeles dombóváriaknak, az aprónyomtatványoknak, a helyi épületeknek, szobroknak, a Dombóváron működött és működő szervezeteknek, intézményeknek, illetve a természeti értékeknek. Terveznek városi fotóalbumot és elérhetővé tennék a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény anyagát is, valamint az oldalon lenne linkgyűjtemény is.
A képviselő-testület a kezdeményezés mellé állt, és az idei költségvetésben kétmillió forintot különítenek el az adatbázis létrehozására.




Analógiák

Lehet-e közösségi iroda egy nagyobb könyvtárban?FEL

Rugalmasság, innováció, inspiráció, kreativitás, kooperáció? Csak néhány kifejezés, amivel jellemezni lehetne az egyre népszerűbb coworkinget. Az elmúlt években folyamatosan bővül a közösségi irodák száma Budapesten, a legjelentősebbek közé tartozik a LOFFICE, a CoWo, a Kubik, a Kaptár és a Colabs. Nem véletlenül nő a piac, ugyanis egyre több szabadúszó, önálló- vagy távmunkát végző dönt az otthoni munka helyett a coworking mellett, hiszen az inspiráló közösség, a kreatív környezet, a rugalmas munkarend mind-mind a hatékonyságot, a produktivitást segíti elő.


Veszélyes lehet, ha nem követünk el apróbb szabálytalanságokatFEL

Miért több a baleset a vezető nélküli autókkal? - Mert nem követnek el apróbb szabálytalanságokat a zavartalanabb forgalom érdekében. Erre a következtetésre jutottak a Google vezető nélküli autójának programozói.




Kisszínes

L. Simon-portré - Ahova benyomul, ott fű nem teremFEL

Annyira lóg ki az érdektelen és unalmas fideszes káderek sorából, amennyire csak lehetséges, de nem a lojalitás hiányával, hanem különleges bölcsész-intellektusával, amit agrárvállalkozóként és politikusként is megőrzött. Talán épp ez lehet a szexepilje, ami miatt páratlan kommunikációs baklövései és a környezetébe áramló gyanús közpénz-százmilliók ellenére Orbán Viktor nem engedi el a kezét. Portré a magyar kultúrpolitika uráról, L. Simon Lászlóról, aki megtanulta, hogy nem az erkölcsi érzék viszi ki az embert a panelből.


Tényleg Tibi atya uralja a könyvpiacot?FEL

Nyáry Krisztián vette át az első helyet a nagy karácsonyi könyvdömpingben, Frei Tamás a második helyen zárt, a harmadik helyet pedig Tibi atya szerezte meg a decemberi Bookline Top50-ben.


David Bowie és az olvasásFEL

Címkék: olvasás |

Pár nappal 69. születésnapja után meghalt David Bowie, aki az elmúlt évtizedekben többször is forradalmasította a popzenét. A stílusát állandóan újragondoló brit ikon több generációra gyakorolt hatást, ám a legnagyobb örömet az olvasás jelentette a számára. Mutatjuk a kedvenc könyveit.
- Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?
- Az olvasás - adott tömör és velős választ David Bowie a Vanity Fairnek 1998-ban. A brit zenei legenda a híres Proust-kérdőívet töltötte ki a magazin számára, amelyben az élet nagy kérdéseit válaszolta meg a maga utánozhatatlan és titokzatos módján. ...

Hírforrás: Origo
2016. január 13.

Minden félnek kényelmesebb a nemtudást gyarapítani?FEL

Alapigazság, hogy minél korábban fektetünk be a tanulásba, annál jobb a megtérülési ráta. Ráadásul a helyzet szofisztikált: ha nagyon kis korban beruházunk bizonyos összeget a középosztály fiataljaiba és a nagyon hátrányos helyzetűekébe, akkor az utóbbi összeg sokkal jobban megtérül. Másrészt bármiféle integráció egyre drágább az életkor előrehaladtával. Ahányan a Híd-programban részt vesznek, annyival is kevesebb roma gyermek tanul együtt a többiekkel, aminek sokan örülnek. Elképesztőek a különbségek: egy szakiskolában történt, a Híd-II csoportban, hogy a 16 éves kölyköknek az volt a feladatuk, keressék meg a mérőszalagon a 19-es számot. Nem találták meg. A szakoktató aztán elmondta, hogy felismerik a számot, le is tudják írni, de fogalmuk sincs, hol a helye a többi szám között. Sajnos sok iskolában a mai napig működik az a modell, hogy a rossz tanulókat a hátsó padba ültetik, és megígértetik velük, hogy nem zavarják az órát, cserébe megkapják a kettest. Mindenki örül: a gyerek, hogy nem piszkálják, a szülő, hogy nincs gond a gyerekkel, és a tanár is, hogy zavartalanul megtarthatja az órákat.


Az ENSZ könyvtára megmutatta a legnépszerűbb könyvét 2015-ben. Elég elkeserítőFEL

Az ENSZ könyvtárának Twitter-oldala (nekik is van ilyen) képet tett közzé a legtöbbször kikölcsönzött könyvükről, ez volna az:
Igen, a könyv címe magyarul nagyjából: Államfőként és állami tisztviselők mentessége nemzetközi bűncselekmények alól. Ez azt jelenti, hogy az ENSZ közgyűlésében 2015-ben leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy az állami vezetők hogyan úszhatnak meg emberiségellenes és háborús bűnöket.
A könyvecske egyébként egy doktori értekezés, és azokat a jogi körülményeket tárgyalja, amelyek fennállása esetén egy vezetőt nem lehet külföldön bíróság elé citálni - nem igazán megnyugtató, hogy az ENSZ-delegáltak (akik között különféle rémes diktatúrák képviselői is ott vannak) erről olvasgattak tavaly a legszívesebben.




Információforrások

Szenzációs képeket tett közzé a New York-i könyvtárFEL

A New York-i közkönyvtár több tízezer ingyen letölthető archív fotót, kéziratot, térképet és képeslapot töltött fel. Barangolhatunk a századeleji New Yorkban, de a honlap keresőmezőjébe kulcsszó beírása után számos különleges fotóval találkozhatunk. Ha valamelyik képre kattint, megjelenik nagyban, alatta pedig a "Donwload Options" feliratnál látható, hogy egyetlen kattintással milyen méretekben tölthető le. Kattintson ide, és nézelődjön! link


Ingyenes műszaki egyetemi kurzusok a MIT-rőlFEL

A MIT (Massachusetts Institute of Technology, az USA csúcs-műegyeteme) online elérhetővé tette minden egyetemi kurzusának anyagát. Az alábbi forráslinken lehet böngészni.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu