Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/23., jún. 11.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

2018-ra az e-könyvek uralkodnak majd Nagy-Britanniában
Digitalizációs kultúrgyár 10 milliárdért Ózdon és Szombathelyen -- koncepciót keresve
Hoppál Péter lesz a kultúráért felelős államtitkár -- kiigazítják az oktatási rendszert
80% érzi stresszesnek munkáját (felmérés)
Felsőoktatási intézmények honlapjának értékelése (olvasóink szavazatára)
Szlovén könyvtári stratégia -- széleskörű országos közvélemény-kutatás és piacközpontú marketing
A könyvtárosképző intézményekben aligha lehet menedzsmentismereteket tanulni
Hírnévmenedzsment -- tudatosul-e a könyvtárakban?
Digitalizált tartalmak: jelen időbe kerül a múlt - Fodor János új könyve
Mi is a data literacy?
Tanulunk is a YouTube-ról
A legrászorultabb könyvtári célcsoport
Miből tájékozódnak a magyarok?
Szeged nyitja idén az országos Ünnepi Könyvhetet
30 éves a Somogyi-könyvtár üvegpalotája
Könyv alakú padok lepik el Londont a nyáron
240 éve nyitotta meg könyvtárát a köznép előtt Klimo György pécsi püspök

Analógiák

15%-nyi a teljesen unikális keresés a Google-ben-- mennyi lehet a könyvtárban?
Csak a lojális előadók szólhatnak

Praktikus

Azt hiszi, nem tud infografikát készíteni? Pedig dehogynem!
Így töröltetheti magát a Google-keresőből

Kisszínes

Átalakul az írás funkciója, jellemzői -- s itt a kézírás reneszánsza is
Idén is kiosztották a legrangosabb nemzetközi gyermekirodalmi díjat
A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyv
Felhasználói igények -- Uborkára rejszolt a könyvtárban
Kindle-re esküdött fel a nagykövet
Netről lopott képpel indulhatott a Magyar Krónika
Csak jó hír: megjelent a Magyar Krónika. Kerényiék: nincs független média
Emberbőr-kötésű könyv a Harvard egyik könyvtárában (képpel)

Információforrások

Ökoszemléletű női magazin az Adaptive-nál
Újabb hotel-metakereső érhető el magyarul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

2018-ra az e-könyvek uralkodnak majd Nagy-BritanniábanFEL

A Pricewaterhouse Coopers (PwC) új jelentése szerint az elektronikus könyvek eladása 2018-ra túl fogja szárnyalni a nyomatott változatokét Nagy-Britanniában.
A PwC legújabb jelentése szerint az egyéni fogyasztót célzó e-könyvek piacának értéke -- ebbe nem tartoznak bele a tankönyvek és a szakmai kézikönyvek -- a jelenlegi 380 millió fontról (142 milliárd forintról) egymilliárd fontra (375 milliárd forintra) fog növekedni 2018-ra. Ezzel párhuzamosan a nyomtatott könyvek eladásai várhatóan egyharmaddal esnek vissza.
A jóslások szerint 2018-ra a nagy-britanniai lakosság 50 százalékának lesz iPad vagy Kindle készüléke, illetve hasonló e-könyv olvasója. A jelentés szerint 2018-ban várhatóan 15,5 milliárd applikációt fognak letölteni Nagy-Britanniában.
A vállalat e-könyv piaci értékelésének eredményei azonban ellentmond a Waterstones könyvesbolthálózat alapítója előrejelzésének, amely szerint 'az elektronikus-könyv forradalom' hamarosan hanyatlásnak indul. Tim Waterstone még márciusban beszélt arról, hogy minden jel -- különösen Amerikát érintően -- arra mutat, hogy az elektronikus könyvek csillaga máris leáldozóban van, és várhatóan Nagy-Britanniában sem lesz más a helyzet.


Digitalizációs kultúrgyár 10 milliárdért Ózdon és Szombathelyen -- koncepciót keresveFEL

Ózdon márciusban, Szombathelyen áprilisban tették le a 'kutúrgyárként', illetve Nemzeti Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központként emlegetett két központ alapkövét. Mind a szombathelyi, a szovjet katonák kivonulása óta pusztuló műemlék együttes, mint az egykori Ózdi Kohászati Művek területének rekonstrukciója több mint 10 milliárd forintos beruházással nyeri el új értelmét. A huszárlaktanyába 'nemzeti örökségvédelmi logisztikai és digitalizációs központot és látványtárat, európai járműtörténeti látogatóközpontot, valamint digitális termék- és tartalomfejlesztő központot terveznek -- uniós forrásra, a területfejlesztési operatív programra aspirálva. Felmerül a kérdés: mennyiben szolgálhatja a gazdaság élénkítését a kulturális értékek digitalizálása, azaz egy központi, kereshető adatbázis létrehozása? ... Itt jön képbe a Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaság és Innovációs Kft., melynek nevével addig csak az együtt szaval a nemzet programsorozat szervezőjeként találkozhatott a nyilvánosság.


Hoppál Péter lesz a kultúráért felelős államtitkár -- kiigazítják az oktatási rendszertFEL

Az MNO kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Hoppál Péter lesz az új kultúráért felelős államtitkár a harmadik Orbán-kormányban. Elődje Halász János volt. Hoppál a Baranya megyei 2-es számú egyéni körzetben szerzett mandátumot, korábban a Fidesz egyik szóvivője volt. (MNO)
-- A köznevelésért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa utódja Czunyiné Bertalan Judit lesz. Az ő feladatai közé tartozik majd a nagyban átalakított közoktatási rendszer szükséges kiigazítása, emellett figyelemmel kell kísérnie a bevezetett reformokat. Kiemelt szerepe lesz a tankönyvkiadás megújításában, valamint a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésében.
A felsőoktatási államtitkár nevét egyelőre nem árulta el a miniszter, csak annyit lehet tudni, hogy egy nemzetközi nagyvállalattól érkezik - mondta Balog Zoltán. (HVG)


80% érzi stresszesnek munkáját (felmérés)FEL

Mennyire érzi stresszesnek munkáját? -- tettük fel a kérdést a KIT portálján a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
14 - nagyon, szinte mindig
26 - időnként, visszatérően
6 - ritkán
4 - egyáltalán nem.
-- Az eredmények arra utalnak, hogy a könyvtáros válaszadók 80%-a érzi stresszesnek munkáját. Ez aligha egyeztethető össze a könyvtárosokról kialakult imázzsal. Értelmezési lehetőség persze, hogy a könyvtáros érzékenyebb, mint a társadalom többi része -- amiről természetesen alapos felmérés nélkül nem lehet nyilatkozni. A riasztóan magas szám okaitól eheti szavazásunk érdeklődik a link oldalon, a szokásos bal felső sarokban. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2014. június 11.

Felsőoktatási intézmények honlapjának értékelése (olvasóink szavazatára)FEL

Verseny zajlik a felsőoktatási intézmények között, amellett, hogy a kínálatuk a Bolognai folyamat hatására egységesedik is. Ezért még fontosabb az, hogy a külvilág felé legfontosabb kommunikációs felület, a weboldala milyen minőségű. Nos, a szerzők tapasztalata szerint van még mit tenni e jelen- illetve jövőbeni hallgatókat, oktatókat, más felsőoktatási és tudományos intézményeket és leendő munkaadókat egyaránt célzó marketingeszköz fejlesztéséért. A használói élmény még nem kielégítő.
A nagyobb láthatóság és interaktivitás ugyanis gerjeszti a kutatást, a kutatási anyagok, publikációk minőségét, illetve az elnyerhető támogatásokat. A jó minőségű jelenlét ezeken felül növeli a használók lojalitását is.
A cikk írói nem találtak kiemelkedő minőségű felsőoktatási weboldalakat, függetlenül az intézmény szintjétől, típusától, illetve hogy kínálnak-e felületükön e-képzési modulokat, távoktatási anyagokat. (Ez utóbbiakat a cikk szerzői nem vizsgálták, lévén azok az intranet részei.) (ref.: MG)
-- Megjegyzés: magyar felsőoktatási honlapok további problémája még pl. az alacsony szabályozottság: különböző intézmények különböző módon nevezik illetve máshová helyezik, más adatszerkezettel mutatják be ugyanazokat a funkciókat. Ez nagyban megnehezíti a tájékozódást illetve az összehasonlítást. (MG)


Szlovén könyvtári stratégia -- széleskörű országos közvélemény-kutatás és piacközpontú marketingFEL

Papp József, jún. 2-i, csongrádi előadása volt: A szlovén közkönyvtárak stratégiai tervezete 2014-2020. Néhány érdekesség belőle:
- A terv széleskörű országos telefonos közvélemény-kutatáson alapul (Interstat-Maribor, 80 oldalas jelentés); 2013.: Elkészült egy szépen megszerkesztett 40 oldalas brosúra, kiegészítve a stratégiai tervezettel, s szakirodalommal: link
- Egyik pontja: '2. A könyvtárigazgatók és a könyvtári vezetők folyamatos képzése.
A jogi és gazdasági téren végbemenő változások figyelemmel kísérése. A külső és a belső könyvtári tartalékok, megfelelő gazdasági és a káderpolitika, ésszerű beruházások, minőségellenőrzés, piacközpontú marketing, az eredmények értékelése, a változások ésszerű kihasználása.'


A könyvtárosképző intézményekben aligha lehet menedzsmentismereteket tanulniFEL

... A vizsgált képzőintézmények 73 százaléka kínál vezetési ismereteket, bár elég nagy a különbség az országok és a képzőintézmények között. Az interjúkból kiderült, hogy a megkérdezett vezetők 80%-a munka közben, 66%-uk pedig az intézménye által biztosított vezetőképzése során sajátította el a menedzsment ismereteket. Mindannyian azt mondták, hogy az egyetemi kurzusokon tanultak -- bár relevánsak voltak -- nem voltak elegendőek munkájuk ellátásához, és ajánlásokat fogalmaztak meg arról, milyen kompetenciáknak kellene szerepelniük a könyvtár- és információtudományi tantervekben. (Vezetői készségek oktatása információs szakembereknek: nemzetközi helyzetkép; autoref.)


Hírnévmenedzsment -- tudatosul-e a könyvtárakban?FEL

A hírnév immateriális jószág, láthatatlan, és a vállalkozók masszív többsége elköveti azt a hibát, hogy ezért nem is vesz róla tudomást, kezdi lapunknak dr. Szeles Péter. Pedig ez a tudatlanság versenyhátrányba hozza a céget. Még aki esetleg számon tartja sem gondozza igazán, nem méri, nem tekinti szakterületnek. 'Általában csak akkor válik fontossá, amikor baj van, amikor már pereskedésre kerül a sor' -- így a docens. Elmesélte, hogy találkozott olyan milliárdos cégvezetővel is, aki a magyar gyakorlatnak megfelelően elhanyagolta a céges reputációt, és csak akkor kezdte kapiskálni, mekkora mulasztás ez, amikor ő a beszélgetésben rávilágított a többi kézzel nem fogható szellemi tulajdonra: a cég kapcsolati hálójára, a stratégiai partnerek és a visszatérő ügyfelek számára, azok elégedettségére, a brandépítésben elért eredményekre. 'Az egyik probléma a láthatatlanság, a másik az ismeretek hiánya' -- hangsúlyozza dr. Szeles Péter --, 'holott a reputáció egzakt fogalom.'


Digitalizált tartalmak: jelen időbe kerül a múlt - Fodor János új könyveFEL

A hálózat jelen időbe, egymás mellé helyezi a múltban és most digitalizált tartalmakat, a kommunikációs rendszer technológiai fejlődése kapcsolati hálók érdeklődési gráfjai szerint rendezi át és versenyezteti a valaha forgalmazott ismeretek összességét s az elérhető információ-teljesség illúziója mögött elmosódnak a rétegek: mikor miről tudtunk, tudhattunk, hogyan épült egymásra mindaz, amiben most élünk, tájékozódunk.
Lehetséges-e a puszta digitalizálásnál szervesebb rendszerként fölmutatni egy életmű rég elvarrt szálait? Lehetséges-e webre fordítani, napjaink hálózaton olvasó generációi számára is átélhetővé tenni a múlt században megélt napok élményét, a döntések, szerepvállalások hátterét, az évtizedek során rétegződött ismeretek halmazát? Fodor András (1929-1997) Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomszervező és könyvtáros összetett életművének hálózati kiadása tíz éve egyetemi hallgatók komplex gyakorlófeladata az ELTE könyvtártudományi képzésében. Hogyan hat az életmű ma, s mire kell hangsúlyt helyezni, mi élhető át olvasás és digitalizálás közben, folytatódhat-e, megelevenedhet-e a digitális jelenben a múlt? Az e-kiadvány összefoglalja a kor- és irodalomtörténeti műhelyprojekt oktatási, szervezési és digitalizálási tanulságait, s kísérletet tesz az életmű hálózati közegben tovább örökíthető vonásainak összegzésére. (Fodor János)


Mi is a data literacy?FEL

A data literacy-t (az adatok mint információk olvasásának, értelmezésének és kommunikálásának képessége) egyes szerzők a statisztikai írástudással azonosítják, míg mások a köztük levő különbségeket emelik ki. Úgy is kezelhetjük, mint a statisztikai adatokkal kapcsolatos kritikai szemléletnek azt a részét, amely az adatok elérésének, értékelésének, kezelésének, összegzésének és prezentálásának oktatása, szemben a statisztikai írástudással, amelynek célja a leíró statisztikával kapcsolatos kritikai gondolkodás tanítása. A két fogalom közös része a kritikai gondolkodás, amely a matematikai és statisztikai rátermettségből, általános tudásból és az érintett személyek értékrendjéből merít. Ezzel mindkettő közel áll az információs műveltséghez, bár a data literacy van hozzá közelebb.
A gyakorlati megvalósításban azonban van eltérés főként azért, mert az adatok kezelése jóval összetettebb, mint az információ más típusaié. A data literacy tehát kiegészíti az információs műveltséget, vagy tekinthetjük részének is úgy, hogy az információs műveltség ernyőfogalomként lefedi a statisztikai írástudást is. A data literacy ilyen módon úgy határozható meg, mint ami képessé tesz adatok elérésre, interpretálására, kritikai értékelésére, kezelésére és etikus használatára. (ref.: A data literacy beillesztése az információs műveltségi programokba: alapvető kompetenciák és tartalmak; Koltay T.)

Hírforrás: Humanus
2014. június 11.

Tanulunk is a YouTube-rólFEL

A magyarországi YouTube nézők kedvenc témái közé tartoznak a mozifilmek ajánlói (75%-uk néz erről videókat), az oktatóvideók (66%-uk nézi), 32%-uk keres útmutatást a YouTube-on, hogy hogyan kell elkészíteni, vagy megjavítani valamit, 28%-uk edz YouTube videók alapján, 26%-uk a főzős videókat is követ, 15%-uk pedig sminkes videókat is néz. Minden 10. magyarországi internetező mondta azt, hogy ő is tölt fel a YouTube-ra videót. Miközben sokan néznek és töltenek fel videókat, megszületett a magyarországi YouTube sztárok második generációja is -- tizenéves fiúk, lányok lépnek ki a YouTube-ra és gyűjtenek sok tízezer rajongót, de a hagyományos média világából ismert szereplők is indítanak csatornát itt.

Hírforrás: MMOnline
2014. június 11.

A legrászorultabb könyvtári célcsoportFEL

Magyarországon 1600 szegény telepen közel 300 ezer szegény él, szegregált lakókörnyezetben. Évente 200-250 fő fagy meg -- 63 százalékuk a saját otthonában -- mert nem tud fűteni, illetve nem tudja fedezni a fűtésszámlát. Becslések szerint a hajléktalanok száma 15-30 ezer, kétharmaduk vidéken él. A hajléktalanok negyede azért került utcára, mert nem tudta megfizetni a lakhatási költségeket.

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link

Miből tájékozódnak a magyarok?FEL

A tévézés megőrizte vezető pozícióját, második az internet, harmadik a rádiózás, a nyomtatott sajtó visszaszorult a negyedik helyre -- derül ki a Kutatópont piackutatási cég médiafogyasztási felméréséből. Tavaly még a 18-59 éves korosztály (a reklámozók legfontosabb célcsoportja) majdnem fele olvasott rendszeresen napilapokat, mára azonban csak a harmada. Az internetezők száma azonban 200 ezerrel nőtt egy év alatt. A rádiók jól tartják magukat, nem veszítettek hallgatókat, főleg az iskolázottabb médiafogyasztók körében népszerűek.

Hírforrás: Haszon hírek
2014. június 11.

Szeged nyitja idén az országos Ünnepi KönyvhetetFEL

Különleges alkalom az idei, hiszen a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok vidéki megnyitóhelyszíne Szeged. Még több programmal, még színesebb kínálattal és még különlegesebb szerzőkkel találkozhatnak a szabadban és intézményekben bóklászó látogatók, mint korábban. Az igazi könyvre éhezőknek meg sem kell várniuk a június 12-ét, a mai naptól várja őket a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai, valamint a Grand Café. Az elmúlt években mintegy 80 város csatlakozott a rendezvénysorozathoz -- vezette fel a csütörtöki sajtótájékoztatót Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató -, Szegeden a tavalyi 131-ről 182-re bővült az események száma. Kardos János, az Oktatási, Kulturális és Sportiroda vezetője arról szólt, a könyvtár és a város együttműködése hét évre tekint vissza, ugyanakkor minden évben igyekeznek átlépni a város- és országhatárt, hogy a külhoniakat is közelebb hozzák a szegedi olvasókhoz.


30 éves a Somogyi-könyvtár üvegpalotájaFEL

30 évvel ezelőtt elvágtak egy köldökzsinórt két nagy múltú közgyűjtemény között, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár között. Ezt a sorsfordulót jelentő pillanatot már sokan várták, hiszen a könyvtár a múzeummal közösen használt Tisza-parti épületben 'úgy szorongott, mint valami felnőtté serkent huszonöt éves atyafi a kamaszkori ruhájában' -- idézte Tóth Béla akkori könyvtárigazgató szavait a pénteki emléktábla-avatáson Solymos László alpolgármester. A költözés 88 év után olyan közösködésnek vetett véget, amelyben hol a múzeumigazgató, hol a könyvtárigazgató panaszkodott az égető helyhiány miatt.
A Dóm téri üvegpalota építése a pályázattól a beköltözésig tizenkét évet vett igénybe, napra pontosan harminc éve, 1984. június 6-án vették birtokukba a könyvtár munkatársai.


Könyv alakú padok lepik el Londont a nyáronFEL

A gyerekeket, családokat és turistákat célzó 'Books about Town' (könyvek a városról) kampányt a National Literacy Trust és a Wild in Art szervezte. Az 50 db pad-szobrot helyi művészek és híres alkotók kezei közül kerültek ki, London irodalmi örökségéről szólnak és a kedvtelésből fakadó olvasást támogatják. (ref.: MG)


240 éve nyitotta meg könyvtárát a köznép előtt Klimo György pécsi püspökFEL

Klimo György, a pécsi egyházmegyét 1751-től irányító püspök országos példát mutatott, amikor 1774-ben megnyitotta könyvtárát a köznép előtt. A következő években püspökségeink bibliotékái sorra kitárták kapujukat, így Klimo 240 évvel ezelőtt nemcsak könyvtárat, hanem új fejezetet nyitott a magyar kultúra történetében.
Azóta is úgy tartjuk, hogy a pécsi volt az első nagy magyar nyilvános könyvtár (de azt azért nem árt tudni, hogy a gyűjteményt akkor és még sokáig csak az 'állásbeli férfiak' használhatták). A püspök korszakos tettére emlékeztet a pécsi Klimo Könyvtárban egy május vége óta látható kiállítás. A könyvek egyedisége és rendkívüli értéke miatt csakis kísérővel bejárható tárlat október 31-ig várja az érdeklődőket.




Analógiák

15%-nyi a teljesen unikális keresés a Google-ben-- mennyi lehet a könyvtárban?FEL

Szinte nincs olyan netező, aki ne használná a Google valamelyik szolgáltatását, ha más nem, akkor a keresőt. Sokan a cégről is tudnak ezt-azt, a 5facts azonban öt olyan tényt gyűjtött össze, amit csak nagyon kevesen tudnak a Google-ről.
... A Google-kereséseknek minden egyes nap 15 százalékát olyan keresőkifejezés jelenti, amelyre korábban még soha senki nem keresett rá.


Csak a lojális előadók szólhatnakFEL

Mára kiderült, hogy a hazai politikai elit képtelen hatékonyan működtetni a piacgazdaságot és a demokráciát. A statisztikai adatok szerint a szocializmusban hatékonyabb volt a gazdaság, mint ahogy a rendszerváltás óta teljesít. A 168 Órának nyilatkozó Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke arról is beszél, hogy egykori beosztottja miért tiltotta le egyik tudományos előadását.
- Professzor úr, ... Kapott magyarázatot arra, hogy miért kell befognia a száját?
- Vukovich Gabriella szerint túlságosan kritikus vagyok a hivatallal szemben, illetve azt is kifogásolta, hogy a Heti Válaszban szóvá tettem: Vízkelety Mariann, aki az első Orbán-kormány titkárságvezetője, a miniszterelnök személyes bizalmasa volt, úgy kapott kinevezést a KSH elnökhelyettesi posztjára, hogy nem volt szakirányú végzettsége.




Praktikus

Azt hiszi, nem tud infografikát készíteni? Pedig dehogynem!FEL

Az alábbi oldalt felkeresve többé nem jön zavarba, ha látványos prezentációt, infografikát, bannert kell(ene) készítenie.
A Visme oldal ( link ) tényleg minden segítséget megad ahhoz, hogy látványos prezentációt, infografikát, bannert készítsünk. Az oldalra fellépve először át kell esnünk egy rövid regisztráción, de utána már kezdhetjük is a munkát.


Így töröltetheti magát a Google-keresőbőlFEL

A vonatkozó EU-s bírósági döntés után nem sokkal egy magyarul is elérhető űrlapot hozott létre a Google, amelyen bárki kérheti, hogy töröljék a rá vonatkozó cikkeket a kereső találati listájáról.
Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint azok a magánszemélyek kérhetik a keresőmotoroktól a nevüket tartalmazó keresési eredmények eltávolítását, akik úgy vélik, hogy az adott cikkek/tartalmak 'nem megfelelőek vagy (már) nem relevánsak vagy túlzott mértékűek'.




Kisszínes

Átalakul az írás funkciója, jellemzői -- s itt a kézírás reneszánsza isFEL

Nem fog soha kihalni a kézírás, de ahogy a világ, úgy az írásképünk is változik. Ma egyre rondábban és rossz helyesírással írunk, de a grafológusok egyre több mindent meg tudnak állapítani az írás 'elkövetőjéről'.
Az íráshoz való viszonyunk, az írásunk, a személyiségünk változik a világgal, ez így van jól, így volt mindig. Ami változatlan, az az ember vágya arra, hogy megismerje magát ebben a változó világban. A vágy, hogy stabil tudása legyen ahhoz, hogy eligazodjék a változó helyzetekben.


Idén is kiosztották a legrangosabb nemzetközi gyermekirodalmi díjatFEL

Barbro Lindgren kapta 2014-ben az Astrid Lindgren Emlékdíjat, a gyermekirodalom alkotóinak legrangosabb, évente átadott nemzetközi elismerését. A 2002-ben a svéd kormányzat által alapított díjat Viktória svéd királyi hercegnő adta át a stockholmi koncertteremben. Lena Adelsohn Liljeroth, svéd kulturális miniszter így méltatta a díjazott szerzőt: 'Barbro Lindgren nemcsak nagyszerű és innovatív szerző: bátorságot önt olvasóiba, amikor nem riad vissza attól, hogy a világot olyannak írja le, amilyen a valóságban. Magány, kudarcok, sőt a halál is része életünknek. Lindren nem megóvni akarja ezektől a gyermekeket, épp ellenkezőleg: őszintesége, humora és nyitottsága abban erősíti őket, hogy gondolkodjanak és beszéljenek ezekről a számukra nehéz dolgokról.'
Az Astrid Lindgren Emlékdíjat évente ítélik oda gyermekirodalmi íróknak, illusztrátoroknak, történetmondóknak vagy olyan szakembereknek, akik az olvasás megkedveltetéséért, fejlesztéséért dolgoznak.
Barbro Lindgren (aki egyébként nem rokona a díj névadójának) a díjátadó ünnepségen az Astrid Lindgrenről fűződő viszonyáról is beszélt, akinek kezdő íróként kéziratokat küldött, számítva véleményére. 'Astrid hosszú levélben válaszolt, részletekbe menően kifejtve véleményét és útmutatásait az alkotással kapcsolatban. Azt tanácsolta, ne használjak olyan sok karaktert. Kettő vagy három bőven elég.'
Barbro Lindgren munkái közül két kötet -- Szigorúan bizalmas és Kishúgom született címmel -- magyarul is megjelent. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Hírforrás: Farmer, Lesley: Lindgren Award Celebration. IFLA blog
2014. június 11.

A foglalkoztatókon túl: három kipróbált, nagyszerű alkotókönyvFEL

Három olyan könyv következik, ami egytől egyig 'félkész': az ifjú tulajdonosok feladata befejezni vagy a könyvben található instrukciók alapján alkotni. Mindhárom könyvre jellemző, hogy nemcsak egy bizonyos korosztálynak ajánlhatók, hanem meglepően széles a tól-ig skála: mindegyik jól működhet egy 4 évesnél és egy 12 évesnél is, és mindháromban fellelhető az arany középút, mindjárt kiderül, miért...


Felhasználói igények -- Uborkára rejszolt a könyvtárbanFEL

Elég fura fétise van a torontói Fredrick Davisnek, akit kétszer is azon kaptak egy helyi könyvtárban, hogy az egyik kezében egy uborkát tart, a másikkal pedig maszturbál -- írja a Tomo News. Először áprilisban vette észre a könyvtáros a romantikus együttlétet az uborka és Davis közt, de a férfinak akkor sikerült elmenekülnie a számonkérés elől, májusban viszont a második randi alkalmával ki tudták rá hívni a rendőrséget, akik persze bevitték a nyilvánosan masztizó úriembert. (via Heti Attila)


Kindle-re esküdött fel a nagykövetFEL

A papírkönyvek eladásának csökkenése és az elektronikus könyvek egyre nagyobb térhódítása nem várt következményekkel járt. Egyre több hivatali személy e-könyv-olvasókkal teszi le hivatali esküjét.
Hétfőn Suzi LeVine, az Egyesült Államok svájci nagykövete döntött úgy, hogy egy Kindle-en megnyitott Alkotmányra teszi le hivatali esküjét. Ezzel ő az első nagykövet, aki így tett.
Ez azonban nem az első alkalom, hogy a Biblia vagy Alkotmány elektronikus formájára teszi le valaki a hivatali esküt. Februárban New Jersey állam tűzoltói a Biblia iPad-változatára esküdtek, miután hirtelenjében senki nem talált hagyományos nyomtatott verziót.
Vajon mennyi időnek kell eltelnie, hogy az amerikai elnök is elektronikus Bibliára esküdjön? Persze vannak olyanok is, akik nem hajlandóak eltérni a hagyományoktól. A CIA új igazgatója például annyira ragaszkodik ehhez, hogy az amerikai alkotmány egy eredeti példányára tette a kezét esküje letételekor.


Netről lopott képpel indulhatott a Magyar KrónikaFEL

Az interneten talált, kereskedelmi célra nem használható pitypangfotó található a Kerényi Imre által jegyzett Magyar Krónika első számának főszerkesztői beköszönője mellett.
A Cink.hu egyik hozzászólójának kommentjére hivatkozva az Index azt írja: ha a Google képkeresőjében rákeresünk a 'pitypang' kifejezésre, a találati lista első oldalán már látható is a Magyar Krónikában használt kép. Innen már csak pár kattintás megtalálni a fotós Joël Fukuzawa rengeteg virágfotóját tartalmazó Flickr-profilját, ahol a kép legnagyobb felbontású változata is elérhető.
Az Index azt írja: a fotós képhez rendelt előírása szerint a pitypangos mű csak akkor használható fel ingyen, ha nem kereskedelmi használatba kerül és megfelelően hivatkoznak a fotósra. A Krónika a kettő közül egyik feltételnek sem felel meg.


Csak jó hír: megjelent a Magyar Krónika. Kerényiék: nincs független médiaFEL

Végre jó dolgok is történnek a magyar sajtóban -- megjelenik a Krónika! Az újság az örömhírt, a jókedvet, a fikakultúra tagadását hozza majd el. Első három számát a Fidesz pártalapítványa finanszírozza majd. A 130 oldalas lap tízezer példányban készül, ennek nagyjából felét ingyen küldik majd iskolákba és közkönyvtárakba, a többit a piacon remélik értékesíteni.


Emberbőr-kötésű könyv a Harvard egyik könyvtárában (képpel)FEL

A tesztek 99%-os biztonsággal megállapították, hogy a XIX. századi, Houghton Library-ban található könyv emberbőrbe kötött.
Arsene Houssaye: Des destinées de l'ame című könyve a halál utáni életről szól, s a szerző ezt a példányt egy orvos barátjának adta még az 1880-as évek közepén. A történet szerint a könyvet egy elmebeteg, stroke-ban meghalt nő bőrébe kötötték, akinek feltehetően nem voltak rokonai.




Információforrások

Ökoszemléletű női magazin az Adaptive-nálFEL

A Mentatrend.hu ökoszemléletű női online magazin az Adaptive Mediát választotta hirdetésértékesítési partneréül.
A Mentatrend.hu 2013 decemberében indult női zöld digitális magazin. 'A fenntarthatóságot, környezettudatosságot, ökoszemléletet, zöld gondolkodást szórakoztató, könnyed formában fogalmazzuk meg, miközben tartjuk a női magazinokra jellemző online stílusjegyeket.', jellemezte a kiadványt Nyul Zsuzsa alapító.


Újabb hotel-metakereső érhető el magyarulFEL

A DirectRooms hotel-metakereső webhely bejelentette, hogy többnyelvű platformját a magyar nyelv választási lehetőségével bővíti. A legfrissebb statisztikák szerint több magyar tervez belföldi utazást 2014-ben. Az öt legnépszerűbb nemzetközi úti cél közt Olaszország, Horvátország, Ausztria, Németország és Görögország szerepel. A Business Monitor adatai szerint várhatóan több mint hétmillió magyar fog külföldre utazni 2018-ig.
A magyar nyelvű weboldalon link egy egyszerű kereséssel megtalálhatjuk a lehető legjobb elérhető hotelszoba-ajánlatokat. Valós idejű árazást és a kedvezményeket is mutatva kínálja a site több mint 253 ezer hotel ajánlatát.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu