Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/46., dec. 11.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Ha e könyveket boltban vetted volna, 164 dollárt fizettél volna
Kik a legjobbak a webes tartalomszolgáltatásban?
* * * Rejtett tartalmak beszédünkben, szövegekben -- hogyan tárható fel? -- MIBE-klub, dec. 18. * * *
Kabátos kölcsönzés Gödöllőn -- fogd és vidd
Jó-e, ha azonosíthatók a könyvtárosok?
Hogyan viszonyul a cseh és a magyar könyvtári SWOT?
10 millió zeneszámot tölthetnek le közkönyvtári olvasójegy birtokában
Teljes gyűjteményét számítógépre viszi a Norvég Nemzeti Könyvtár
Még nem tudjuk, kik lesznek az Országos Könyvtári Kuratórium tagjai
A könyvtáros távolodik a pulttól, felszabaduló munkaerő az összetett feladatokra
Virtuális tájékoztatók elégedettsége és zaklatása
Mobiltelefon-projektor egy hamburger áráért -- könyvtári foglalkozásra is!
Önkéntes mesedoktorok -- beteg gyerekek segítése 2.0 alapon
Adat-szépségverseny: formás adatok, csinos info-domborulatok
Óda a Los Angeles-i közkönyvtárhoz -- a szegénysors poétájától
Milyenek a parazita folyóiratok?
A legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj magyarországi nyertesei
Tankönyvbotrány: a 'Nagy Testvért' továbbra sem érdekli, mit mond a szakma -- állatorvosi ló
Több mint négyezer közintézményt érint az információbiztonsági törvény

Praktikus

Egy új weboldal segít kideríteni, hogy feltörték-e e-mail fiókunkat
Heyday -- az önmagát író mobilnapló

Kisszínes

Amikor problémás olvasók találkoznak jó könyvtárosokkal
Mentálisan erős emberek -- közéjük tartozunk-e?
Newsweek: ismét lesz nyomtatott

Információforrások

Videó: hogy nézett ki Buda Mátyás idején?
Hungarikummal bővült a hazai lappiac
Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat -- éjjel-nappal hívható
A Vatikáni Könyvtár digitalizálja kincseit


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Ha e könyveket boltban vetted volna, 164 dollárt fizettél volnaFEL

... áll a Chelmsford Public Library kölcsönzést igazoló bizonylatán -- a kikölcsönzött könyvek címei után. A könyvtár így jelzi, hogy bizony, értéket szolgáltat. Az integrált könyvtári rendszer automatikusan generálja a dollár-összeget -- feltehetően a beszerzési áron. (A bizonylat a prezentáció 53. diáján látható) (MG)


Kik a legjobbak a webes tartalomszolgáltatásban?FEL

Idén is kihirdették a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat közös szervezésében létrejött 'Az Év Honlapja' pályázat nyerteseit. A pályázatra idén 333 nevezés érkezett, rengeteg kiváló minőségű honlappal. A tavalyihoz hasonlóan az idei évben is a legtöbb pályázat a Szolgáltatás (40), az E-kereskedelem (26) és a Márkasite (22) kategóriákban voltak, de sokan neveztek a Személyes és portfólió oldalak (22) kategóriába is.
A nyertesek teljes listája a link weboldalon olvasható.


* * * Rejtett tartalmak beszédünkben, szövegekben -- hogyan tárható fel? -- MIBE-klub, dec. 18. * * *FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete link 2013. dec. 18-án, szerdán (17.00-től; Budapest, Stex étterem link klubot szervez szöveges tartalom feltárása témakörben. Vendégek lesznek Síklaki István link szociálpszichológus és Varjú Zoltán (gondolatai pl.: Kereső Világ link A vendéglátó: Mikulás Gábor kultúrakutató, a MIBE elnöke. A térítésmentes, kötetlen beszélgetésre a MIBE örömmel várja a téma és az egyesület iránt érdeklődőket.
E meghívót bátran adja tovább a téma iránt érdeklődőknek!


Kabátos kölcsönzés Gödöllőn -- fogd és viddFEL

A gödöllői városi könyvtár 'Kabátos kölcsönzőjét' 2010-ben alakítottuk ki, olvasói igények adták az ötletet. Fotók: link A villám könyvtár látogatásoknak köszönhetően sokan csak leadják a visszahozott dokumentumot, 'le sem veszem a kabátom, csak beugrottam' módon. Ez motivált minket a földszinti gyorskölcsönző kialakítására, ahol a dokumentumok leadása közben máris választhat olvasni, hallgatni vagy nézni valót a látogató.
A polcokon 120 dokumentum kap helyet, négy témában (1. szórakoztató irodalom, 2. Nobel-díjasok polca, 3.hangoskönyvek, 4. ünnepvárás), amelyek folyamatosan változnak. Naponta kb. 40-60 talál gazdára, helyükre kölcsönzésük után újak kerülnek.
A szolgáltatás nagyon kedvelt, a kölcsönzés folyamatos a kabátos kölcsönzőből. A gyors kölcsönzés funkcióján kívül lehetőséget teremt könyvajánlásra, kiemelésekre, aktuális kínálatunk megismertetésére, régen kölcsönzött dokumentumok népszerűsítésére. (Fóthy Zsuzsanna)


Jó-e, ha azonosíthatók a könyvtárosok?FEL

Jó-e, ha azonosíthatók a könyvtárosok? -- volt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
35 - Igen, mert közvetlenebb kapcsolatot a használóval.
1 - Nem, mert túl közvetlen kapcsolat az olvasóval.
10 - Csak annak legyen névtáblája, aki akarja.
4 - Igen, mert ezzel is egységesebb a könyvtár megjelenése.
-- A minőségbiztosítás egyik eleme az egyértelmű azonosíthatóság, ezért öröm, hogy sokan vannak az azonosíthatóság mellett. Ugyanakkor érezhető az ellenállás is -- az előbbi csoport szűk egyharmada gondolkodik így. Az eredmény a marketing-tudatosság egyfajta mutatója is. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. december 11.

Hogyan viszonyul a cseh és a magyar könyvtári SWOT?FEL

2012 elején fogadta el a cseh kormány a könyvtárügy 2011?2015. évi ciklusának stratégiai tervét, amely szorosan kapcsolódik az előzőekhez (1999?2003, 2004?2010 között). 2010-ben az új koncepcióhoz SWOT analízis készült. [ld. a forráslinket] (ref.: A Cseh Köztársaság könyvtárfejlesztési koncepciója 2011?2015; Prókai M.)


10 millió zeneszámot tölthetnek le közkönyvtári olvasójegy birtokábanFEL

Előző lapszámunkban szóltunk már a dán Bibzoom szolgáltatásról link melynek eredeti funkciója a zeneszolgáltatás volt...
-- A kulturális portáli terület keretei között ily módon érhető el a több mint 50 ezer tételből álló digitalizált reklámfilm gyűjtemény. A zenei portáli terület a kiadókkal, közös szerzői jogkezelő szervezetekkel együttműködésben szolgáltat mintegy tízmillió zeneszámot. A bevándorló csoportok nyelvein elérhető digitális dokumentumok is ebbe a szolgáltatási körbe tartoznak.
Ingyenes felhasználói jogosultságot kap az összes konzorciumi tag (tagsági követelményként a portál finanszírozásban részt vállaló) könyvtár minden regisztrált felhasználója. A közkönyvtárakba lakóhelytől függetlenül bárki beiratkozhat. A szolgáltatások többsége az adott könyvtárban ezt követően bármely dániai lakhellyel bíró állampolgár számára ingyenesen elérhető.

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2013/12.
2013. december 11.
Régebbi hírforrás(ok): Terjeszkedő Bibzoom -- zene, digitális könyvtár, nemzetközi av-média, a dán könyvtárhasználóknak link

Teljes gyűjteményét számítógépre viszi a Norvég Nemzeti KönyvtárFEL

Teljes gyűjteményét digitalizálni kívánja a Norvég Nemzeti Könyvtár, hogy a nemzet "memóriabankjaként" archiválja és mindenki számára, bármikor, bárhonnan elérhetővé tegye a lehető legtöbb digitális tartalmat.
A nemzeti könyvtár ezzel modern, elektronikus nemzeti könyvtárrá válik. A digitalizált tartalmakat metaadatokkal, azaz a könyvekre és a gyűjtemény egyéb darabjaira vonatkozó információval és azonosítókkal is gazdagítják, hogy növeljék az archiválás és a felhasználás lehetőségeit. A tartalmat vonzó formában kívánják közzétenni -- áll honlapjukon. A Norvég Nemzeti Könyvtár megállapodik a kiadókkal arról, hogy a lehető legtöbb tartalom digitális formájú tárolását biztosítsa, együttműködik gazdasági és szakmai partnerekkel, és szerződik a jogbirtokosokkal, amennyiben a tartalom nem áll köztulajdonban.
A gyűjtemény a keresőmotorok és a legfontosabb portálok számára látható lesz, a számítógépes keresést mind a metaadatok, mind a tartalom szerint biztosítják. A könyvtár lehetővé teszi, hogy a kiadók elektronikus formában közvetlenül elhelyezhessék kiadványaikat és az azokról szóló információt az archívumban. A norvég Országos Levéltár a szerzői jogok által már nem védett digitális tartalmakat -- középkor-gyűjteményétől kezdve -- mindenki számára elérhetővé teszi. A teljes elektronikus gyűjteményt a könyvtár helyiségeiben kutatási és dokumentációs célokból lesz lehetőség használni.


Még nem tudjuk, kik lesznek az Országos Könyvtári Kuratórium tagjaiFEL

November eleji felhívásra jelölteket állítottak a könyvtáros szervezetek. Hogy kiket, nem közölték.
A felhívás maga: 'Az Országos Könyvtári Kuratórium a kultúráért felelős miniszter mellett működő konzultatív testület, amely közreműködik a nemzeti könyvtár irányításában, működését az Országos Könyvtári Kuratóriumról szóló 165/1999. (XI.19.) Korm. rendelet szabályozza. ...'
A kuratórium tagjainak véleményét a miniszter figyelembe veheti.


A könyvtáros távolodik a pulttól, felszabaduló munkaerő az összetett feladatokraFEL

A University of North Carolina (Chapel Hill, N.C.) a külső változásokra úgy reagálnak, hogy gyökeresen átalakítják az intézményt és annak kultúráját. Ez érintette a könyvtár legfontosabb funkcióit, ezáltal a könyvtár ma már új módszerekkel tudja kiszolgálni az egyetem hallgatóit és oktatóit. A az átalakítás eredményeként létrejött jellemzők:
- A kifelé nyitottság abban nyilvánul meg, hogy a könyvtáros ma már egyre több időt tölt távol a pulttól: az oktatók irodáiban, tanszéki összejöveteleken, informális környezetben, a kollégiumokban, számítógépes laborokban. Ez a nyitottság megmutatkozik a gyűjtemény fejlesztésében és az elektronikus források használatában is. A tapasztalatok szerint minél nyitottabb a könyvtár, annál jobban képes alkalmazkodni a használók igényeihez. A fizikai könyvtárépületre ugyanakkor változatlanul szükség van, jelentős az igény a késő esti nyitva tartásra és a 24 órás szolgáltatásokra.
- A szervezeti rugalmasságnak köszönhetően az átalakított könyvtárban az osztályok nem határolódnak el mereven egymástól, a munka teamekben folyik. A gyűjteményfejlesztést és a referenszmunkát egyesítették, egy-egy szakterület állományának építéséért az illető tájékoztató könyvtáros felel. Jobb lett a kommunikáció a teameken belül és a partnerekkel egyaránt; az egyes tudományterületek felelősei folyamatosan egyeztetnek, a gyarapítási keretről is. Jelentős munkaerő szabadult fel összetettebb feladatokra, amikor a nyomtatott dokumentumok feldolgozását külső szolgáltatókra bízták. (...) (ref.: A felsőoktatási könyvtár átalakítása; Hegyközi I.)


Virtuális tájékoztatók elégedettsége és zaklatásaFEL

Oregon államban az L-net nevű chates virtuális tájékoztatási szolgálat önkéntesek közreműködésével működik. Online felméréssel vizsgálták a könyvtárosok elégedettségét. Ötvenkilenc kérdőívet kaptak vissza, ami a megkérdezettek 29,5%-a. A válaszadók 51%-a közkönyvtárban, 36%-uk felsőoktatási könyvtárban dolgozik.
Saját virtuális tájékoztatási készségüket 85%-ban átlagosnak minősítették. Hetvenhét százalék szívesen válaszolt chates kérdésekre. Ennek motivációja 34,69%-nál a kérdések változatossága, 26,53%-nál az önzetlenségen alapuló segítségnyújtás szándéka volt, míg 22,45% pozitív és negatív értelemben is kihívásnak tartotta ezt a tevékenységet. Több mint ötödük nem szerette a gyermekekkel való munkát, főként azért, mert azok udvariatlanok, és kész megoldásokat akarnak házi feladatukhoz ahelyett, hogy a kérdéseik megoldásához vezető utakat keresnék.
Hetvenhat százalék jelezte, hogy sértegették, amiből 28% volt szitkozódás és trágár beszéd, 17% szexuális természetű és goromba megjegyzések. Huszonhat százalék semlegesen viszonyult ehhez, 24% feleslegesen eltöltött időnek tekintette, 18%-ból dühöt váltott ki. (ref.: Koltay T.)


Mobiltelefon-projektor egy hamburger áráért -- könyvtári foglalkozásra is!FEL

Ha van egy kis kézügyességed, te is készíthetsz egy ilyen projektort.
Az egész nem kerül többe, mint egy hamburger. Csak ezek kellenek hozzá: ...
10 perc alatt elkészül. Így készítsd el: ...


Önkéntes mesedoktorok -- beteg gyerekek segítése 2.0 alaponFEL

Az interneten keresztül is lehet csatlakozni a mesedoktorok jótékonysági programhoz: bárki megoszthatja kedvenc meséjét a világhálón egy rövid videóban, amellyel a beteg gyerekek hétköznapjait teheti vidámabbá.
Az önkéntesség december 5-i világnapja alkalmából a világhálón is megjelenik a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programja az akció YouTube csatornájának felületén. A gyógyítani vágyó önkéntesek kedvenc meséjüket webkamera vagy telefon segítségével rögzíthetik egy legfeljebb 10 perces videó formájában, amelyet ezután be lehet küldeni a gyógyvarázs csapatának. A legjobb videókat a szervezők az internet segítségével juttatják el a kórházban fekvőkhöz -- olvasható a pénzintézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hírforrás: Prím
2013. december 11.

Adat-szépségverseny: formás adatok, csinos info-domborulatokFEL

Eddig is tudtuk, hogy az információ gyönyörű, de mint kiderült adat-szépségversenyt is rendeznek a világon. A legszebb adatvizualizációk, infografikák, interaktív ábrák, mozgó infografikák és eszközök versenyeztek egymással a Kantar versenyén, ahol pár napja hirdettek győzteseket.
A verseny oldalán megnézhetjük a formás adatokat, a csinos info-domborulatokat. Például, hogy melyik Nobel-díjas hány éves volt, vagy mely egyetemek adták a legtöbb díjazottat. A szervezők kedvence -- a fődíjat ez vitte haza -- a Bloomberg milliárdos chartja, amely minden nap frissen tartalmazza a leggazdagabb emberek listáját, gondosan megmutatva, hogy tegnap óta hány millióval lettek rövidebbek vagy gazdagabbak. November 27-én például a 77,4 milliárd dollárt érő Bill Gates a leggazdagabb, aki 186,5 millió dollárt 'keresett' egyetlen nap leforgása alatt.


Óda a Los Angeles-i közkönyvtárhoz -- a szegénysors poétájátólFEL

'Ha meg szeretnéd tudni, hol lakik a jóisten, kérdezd meg egy részegestől' -- ezt tanácsolja a világirodalom egyik különc figurája, Charles Bukowski azoknak, akik hajlandók együtt utazni a könyvei lapjain életre kelő antihősökkel. A Time magazinban a szegénysor poétájának nevezett Bukowski ajánlata mindig ugyanaz.
'Valószínűleg a régi könyvtárnak köszönhetem, hogy nem lettem öngyilkos vagy bankrabló, feleségverő, hentes vagy motoros rendőr.' Máskor ennél prózaibb okokra vezeti vissza a pályamódosítást, egyszerűen elege lett a reggel 9-től délután 5-ig tartó robotból. Mint mondta: 'Azért jó írónak lenni, mert én dönthetem el, mikor kelek fel, és mit csinálok.'
Az Elég egy álom című verse óda a Los Angeles-i közkönyvtárhoz, ahol az irodalomtörténet furcsa rezonanciájának köszönhetően Bukowski életművének magyarországi kiadása is eldőlt. Az író magyar nyelven megjelent hat regényéből ötöt Pritz Péter fordított, aki még a bölcsészkar angol?amerikanisztika szakának hallgatójaként határozta el, hogy Bukowskiról írja diplomamunkáját, ám a budapesti amerikai követség könyvtárában a 60 kötetes szerző egyetlen írását sem találta meg.


Milyenek a parazita folyóiratok? FEL

A parazita folyóiratok (angolul: predatory journals) olyan ismeretlen folyóiratok, amelyek kéretlen levelekkel keresik meg a kutatókat, cikkekért folyamodva. (Létezik egy analóg jelenség, ahol konferenciára hívják a kutatót.) Ezek a paraziták komoly tudományos folyóiratnak, ill. konferenciának tüntetik fel magukat, ám számításból (esetenként csupán dilettantizmusból?) tudományos minőséget nem biztosítanak -- a cikkeket, előadásokat nem válogatják meg, nem végeztetnek szakmai bírálatot. Minden esetben a közlési vagy részvételi díjak beszedését tartják szem előtt, aki fizet, annak a cikke megjelenik, annak az előadását elfogadják. Esetenként a közlési díj felszámítását előre nem is jelzik -- a cikket leközlik, és utólag nyújtják be a számlát. Mindkét esetben a tudományos teljesítménykényszert (publish or perish) használják ki -- a parazita folyóiratok ezen túl a nyílt hozzáférésű (Open Access) publikálási modell által megteremtett közlési díjas finanszírozási módot is.

Hírforrás: MTMT
2013. december 11.

A legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj magyarországi nyerteseiFEL

Lezárult a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj első fordulója. A verseny arra szeretné ösztönözni a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, hogy készítsenek gyerekek számára olyan netes tartalmakat, amelyek a tanulásnak, a játéknak, a felfedezésnek és az alkotásnak adnak teret. Az első forduló az országonkénti verseny volt. Négy kategóriában, 26 országból összesen 1097 nevezés érkezett, ebből 19 Magyarországról.
A magyar mezőnyből a szakmai zsűri a következő munkákat díjazta két kategóriában:
Szakmabeli indulók (akik hivatásszerűen hoznak létre online tartalmakat):
1. Traff Park (link
2. Okos doboz (link
3. Rókalandozó (link
Különdíj a legjobb gyermekvédelmi tartalomnak: Unicef Helpapp (unicef.hu/helpapp/)
Nem szakmabeli indulók:
1. Ludbriko (link
2. Versike (link
3. Momó Rádió (link
Az uniós versenyben tehát a Traff Park és a Ludbriko weboldalak vesznek részt. 2013. december 9-től 2014. január 3-ig a közönség is szavazhat a kedvencekre, a link oldalon. Az európai győzteseket a Biztonságosabb Internet napján (Safer Internet Day - SID), 2014. február 11-én hirdetik ki Brüsszelben.
Az Ön véleménye is befolyásolja, hogy a jövőben milyen online tartalmak készülnek az európai gyerekeknek és fiataloknak. Szavazzon a kedvenceire! További információ: link

Hírforrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
2013. december 11.

Tankönyvbotrány: a 'Nagy Testvért' továbbra sem érdekli, mit mond a szakma -- állatorvosi lóFEL

Botrányosnak minősítették a szülők az idei iskolai tankönyvellátást egy hétfői fórumon, melyet a tankönyvellátás tapasztalatairól és a tankönyvkiadás tervezett központosításáról, az egytankönyves rendszer bevezetésének veszélyeiről tartottak. (Pénzcentrum)
-- Bár Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár augusztusban még úgy nyilatkozott, nincs szó a tankönyv-előállítás államosításáról, szeptember végén megjelent egy kormányhatározat, amely szerint 'ki kell alakítani az egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszerét'.
Pedig már az idei tanév sem volt zökkenőmentes a tankönyvellátás szempontjából, számos iskolába még mindig nem érkezett meg az összes kötet. Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke szerint több száz gyerek több ezer tankönyvéről van szó. A problémákat a Kellónál és a humántárcánál is jelezte, de sehonnan nem kapott választ. Bóka László, az Európai Szülők Egyesületének tagja ezzel kapcsolatban arra kérte a kiadókat: tájékoztassák a szülőket arról, hogy nem kötelező az iskolán keresztül megrendelni a tankönyveket. Azt mondta: a szülők jelentős áremelkedést tapasztaltak az idén, és félő, hogy a tankönyv-előállítás állami kézbe vétele miatt tovább drágulnak majd a kötetek. Megjegyezte: az egységes tankönyvek egyforma gyerekeket feltételeznek, holott ez nem így van. (NOL)


Több mint négyezer közintézményt érint az információbiztonsági törvényFEL

Négyezernél is több közigazgatási intézményt kötelez információbiztonsági helyzetének felülvizsgálatára az idén hatályba lépett információbiztonsági törvény. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) folyamatosan ellenőrzi a biztonsági besorolásnak való megfelelést, de még nem bírságol -- mondta Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.




Praktikus

Egy új weboldal segít kideríteni, hogy feltörték-e e-mail fiókunkatFEL

A haveibeenpwned.com weboldal segíti a felhasználókat abban, hogy tájékoztatja őket, ha feltörték fiókjukat. Több incidens kapcsán is ellenőrizhetjük, vajon a mi fiókunk is az 'áldozatok' között volt-e.
Nemrég számoltunk be róla, hogy több mint 2 millió jelszó került veszélybe. Érthető, hogy sokan kétségbeestek, egy weboldal segít kideríteni, mi is áldozatul estünk-e. Amint bármi furcsaságot észlelünk az e-mail fiókunkkal kapcsolatban, illetve nem tudunk belépni, a PWN oldalára link ellátogatva meggyőződhetünk arról, bárki nem illetékes hozzáfért-e fiókunkhoz. Az oldalon csak be kell írni az e-mail címünket, majd a 'pwned?' gombra kattintva megmutatja, van-e okunk az aggodalomra. Amennyiben nincs, akkor a felhasználók ezzel az üzenettel fognak találkozni: 'Good news -- no pwnage found!'


Heyday -- az önmagát író mobilnaplóFEL

Nincs időd feljegyezni életed emlékezetes pillanatait, vagy a mindennapok kellemes mozzanatait? Akkor a Heyday alkalmazást neked találták ki: ez az iPhone app automatikusan bejegyzéseket készít életed eseményeiről, így biztosan tudni fogod, mivel teltek az elmúlt napjaid, heteid, vagy akár éveid.




Kisszínes

Amikor problémás olvasók találkoznak jó könyvtárosokkalFEL

Roz Warren több, mint tíz évig dolgozott egy Philadelphiai nyilvános könyvtárban. A Metropolis-on megjelent blogbejegyzésben meséli el, hogy a legtöbb olvasóval öröm dolgozni, viszont van több, ellenszenves ember, akikkel a könyvtárosoknak nap, mint nap foglalkozniuk kell. Készített egy listát azokról a típusokról, amelyekről beszélt:
- Az anya, aki üvöltve figyelmezteti gyermekeit -- 'Hallgass, te kis sz*ros. Ez egy könyvtár!'
- A férfi, aki azt ordítja, 'Ne sürgessenek engem!', mikor bejelentjük, a könyvtár fél óra múlva zár.
- A nő, akinek a parkolóban álló autója nem indul. Mi felajánljuk, hogy hívunk egy szerelőt, mire a nő -- 'Nincs itt valaki, aki meg tudná javítani?'
- A férfi, aki nem hajlandó kifizetni az elveszett könyvet, mert azt állítja, hogy a könyvet földönkívüliek lopták el, a visszavételnél, miután ő visszahozta.
- A nő, aki visszahozza a 'Kutyakiképzési rendszer, mely sosem mond csődöt' című könyv egy szétrágott példányát és azt állítja, hogy az már ilyen állapotban volt, amikor kikölcsönözte. Amikor céloztunk arra, hogy esetleg az ő kutyája okozta a kárt, akkor azt válaszolta: 'Nekem nincs kutyám.'... (ref.: WKÁ)


Mentálisan erős emberek -- közéjük tartozunk-e?FEL

Számos olyan cikk szól vállalkozóknak, ami azt ecseteli, hogy a mentális erő mennyire fontos: legyenek kitartóak, optimisták, megállíthatatlanok, viszont az írások nem részletezik azt, hogy ezt ez erőt hogyan lehet megteremteni.
A mentálisan erős emberek?
1. Soha nem sajnáltatják magukat
2. Nem félnek a változástól
3. Nem panaszkodnak a körülményekre
5. Nem aggódnak más emberek véleménye miatt
6. Nem félnek kockázatot vállalni
7. Nem ragadnak le a múltban
folyt. ...


Newsweek: ismét lesz nyomtatottFEL

Egy évvel azt követően, hogy a magas költségek és a kevés bevétel miatt feladta papíralapú változatának megjelentetését a Newsweek, a hetilap új kiadója úgy döntött: visszatérnek a nyomtatott sajtó haldokló piacára.
Elképzeléseik szerint januárban vagy februárban jelenik meg ismét nyomtatott formában a Newsweek 64 oldalon. Üzleti modelljük szerint elsősorban előfizetőktől szereznék meg a lap elkészítéséhez szükséges forrást, kevésbé támaszkodnának a hirdetőkre. Ezzel inkább az Economist hetilap mintáját követik, mint a Time-ét. Mivel így nagyobb anyagi áldozatot várnak olvasóiktól, mint korábban, prémium terméket, butiklapot akarnak adni nekik.

Hírforrás: Napi
2013. december 11.



Információforrások

Videó: hogy nézett ki Buda Mátyás idején?FEL

A Mátyás király korabeli budai várat rekonstruáló térhatású filmet a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szabadkai Főiskola diákjai kezdték készíteni még tavaly, a céljuk az volt, hogy bemutassák, milyen volt Mátyás vára a király halálakor, 1490-ben.
Láthattuk egy elképesztő animgifen hogyan változott Buda vára az elmúlt néhány száz évben, de vajon milyen volt a Mátyás korában? Amikor ez volt az Itálián kívüli reneszánsz fellegvára? Néhány fiatal gondolt egyet és megrajzolta, majd filmre vitte. A trailer itt az Urbanistán debütál, de néhány látványtervet is megnézhettek az egykori várról - biztos felfedeztek rajta ismerős részleteket!


Hungarikummal bővült a hazai lappiacFEL

Új magazin jelent meg ma az újságos standokon, a Sokszínű Hungarikum, azokról az értékeinkről szól, amelyek körülvesznek és meghatároznak minket.
A Sokszínű Hungarikum magazint azoknak szánják, akik fogékonyak a helyi gasztronómiai, kulturális, természeti, tudományos értékekre. A készítők célja, hogy megmutassák a helyi fogyasztás előnyeit, az értékteremtőket, a hagyományok őrzőit.


Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat -- éjjel-nappal hívhatóFEL

A nem fertőző betegségek 90 százalékánál szerepet játszik valamilyen kémiai hatás - figyelmeztet a Kémiai Biztonság Napja alkalmából az ÁNTSZ. A legutóbbi összesítés szerint hazánkban összesen 117 ezer veszélyes vegyi anyagot és keveréket tartanak nyilván, s számuk folyamatosan növekszik: az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) által vezetett lista az elmúlt évben közel 4 ezer új készítménnyel bővült.
Vegyi anyagokkal történt baleset, vagy más mérgezés (pl. mérgező növény fogyasztása) esetén az OKBI által működtetett Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható a következő ingyenes telefonszámon: 06 80 22 11 99, ahol tanácsot adnak az azonnali (adott esetben életmentő) teendőkhöz, addig, amíg az orvos intézkedni nem tud.


A Vatikáni Könyvtár digitalizálja kincseitFEL

A Vatikáni Könyvtár a Heidelbergi Egyetemmel közösen, a londoni Polonsky Alapítvány támogatásával kezdte meg felbecsülhetetlen értékű kéziratállománya digitális feldolgozását. Az 1448-ban alapított könyvtárban 80 ezer kéziratot és 1,1 millió nyomtatott könyvet (köztük 8500 ősnyomtatványt) őriznek, emellett 150 ezer kötet található a Vatikán titkos archívumában. A kéziratokat 20-21 fokos állandó hőmérsékleten, 50-55 százalékos páratartalmú környezetben tárolják. A könyvtárba nem egyszerű bejutni, ezért is fontos, hogy megkezdődött a ritkaságok közzététele a világhálón. Az eddig elkészült felvételeket ITT link tekintheti meg.
-- A szerkesztő véleménye szerint meglepően 'felhasználó-barátságtalan' a digitális könyvtár felülete. (MG)

Hírforrás: Haszon hírek
2013. december 11.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu