Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/38, okt. 16.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Cigány mese és gitározás a martfűi könyvtárban (fotókkal)
Mit tesz gyerekeinkért a könyvtár? (olvasóink szavazatára)
Egy nemzeti könyvtár és a 2.0 -- kutatják a kutatás új útjait is
Kell-e a könyvtárosnak idegennyelv-ismeret? Az értelmiséginek igen
Funkcionális IT-oktatás gyerekeknek -- nagyszülők és a történelem ürügyén
A jövő könyvtári katalógusa: közösségi tér és az együttműködés eszköze?
Távoli könyvtári-információs szolgáltatás -- fajták és jellemzők
Számos e-könyvet távolított el az Amazon online áruházából
Marginalia -- kódex-marketing
Mi történik az egyetemi könyvtárban éjféltől hajnali kettőig?
Megnyílt az első könyvmentes könyvtár -- olvasást is oktatnak az Apple-féle kulisszák mögött
Így interneteznek az 55 év feletti fiatalok
Ötven felett már csak a tévé a társ?
A könyvtári források megbízhatóbbak, de nehezebb őket megtalálni.
Krúdy Open Book - Toronykönyvtár az iskolában
Szabadka -- könyvtár napja: hogyan gyűjthetnek több lájkot?
Országos Iskolai Könyvtárak Éjszakája rendezvény -- program
Frissen feltárt második világháborús könyvgyűjtemény vidéki zsinagógákból és hagyatékokból
Németh Zsuzsanna a kecskeméti főiskolai Könyvtár és Információs Központ új igazgatója

Analógiák

Elhivatottság -- egy helsinki tanítóképzős diák sorai
Internet Hungary tweet-ek -- izgalmas piaci fejlesztések
A szakmai díjat évről évre változó összetételű zsűri adja

Praktikus

Felejtse el a pendrive-ot, tárolja inkább itt az adatait
Webes applikáció segíti az álláskereső fiatalokat

Kisszínes

Egyre több magyar hallgatót szolgál brit egyetemi könyvtár
Ezért szűnt meg a Poszt
A pornófogyasztás számokban

Információforrások

Az iskolások internethasználatát segítő kiadványokat jelentetett meg a NAIH
A második világháború 7 percben. Átláthatóbb mint bármelyik tankönyv
Már virtuálisan is bejárható az Iparművészeti Múzeum


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Cigány mese és gitározás a martfűi könyvtárban (fotókkal)FEL

A martfűi közkönyvtár vendége volt a könyvtári napok keretében Halis-könyvtár két munkatársa, Fenyvesi Attila és Kardos Ferenc. Az Így kerek a világ... c. programban a cigány mesével és gitárzenével szólították meg a gyerekeket és a hátsó sorokban ülő felnőtteket. Az utóbbiakat a mese finomabb, felnőttek által érthető utalásaival. A cigány zenére a gyerekek csettintgettek, tapsoltak. A túlmozgásos gyerek lekötése is sikerült. Így kb. másfél órán keresztül öt mesét is sikerült meghallgatni, némi interakcióval -- míg a természetes fészkelődés elkezdődött. Képeket ld.: link link (MG)


Mit tesz gyerekeinkért a könyvtár? (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárosok nagy szolgálatot tesznek a gyerekek literális nevelésében, annak ellenére, hogy költségcsökkentések sújtják őket egész Nagy-Britanniában. A könyvtárak a társadalmi egyenlőséget szolgálják, hozzáférést könyvekhez és könyvtárosokhoz, s mindezt biztonságos környezetben. A Guardian felveti a Brian élete c. film parafrázisát: Mert mit adtak nekünk a könyvtárak...? És sorolja - a fentieken túl: a könyvtárak empátiára tanítanak, segítenek egymásról tanulni, örökséget védenek, védik a tudáshoz és a tanuláshoz való jogot, közösséget építenek, erősítenek bennünket nemzetként és felhatalmaznak minket egyénekként.
Az 1964-es Könyvtári törvény alapján minden helyhatóságnak biztosítania kell 'átfogó és hatékony' " könyvtári szolgáltatást. Ugyanakkor 2012 áprilisától 105 közkönyvtár zárt be országszerte. Friss hír, hogy Sheffield városa 28 könyvtári egységből 12-t tart meg.
Eközben a brit Oktatási intézet minapi jelentésében link szól, hogy a gyerekek életében az olvasás nagyobb hatással bír, mint a szülői nevelés. A könyvtár pedig a legjobb forrás erre. (ref.: MG)
-- Lehetséges hazai kérdések az angol helyzet tükrében:
1. A magyar könyvtárak mennyiben bírnak a cikkben említett hatásokkal?
2. Van-e képesség a tényleges teljesítmény elismertetésére? (MG)


Egy nemzeti könyvtár és a 2.0 -- kutatják a kutatás új útjait isFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös konferenciáján a Német Közgazdasági Nemzeti Könyvtár Igazgatója, Klaus Tochtermann vázolta, hogyan könyvtára 2.0-ás gyakorlatát. Mint elmondta, használóik közében az elmúlt évben 24%-kal csökkent a papíralapú dokumentumok használata, az elektronikusoké viszont 440%-kal nőtt. Ennek fontos forrását a nyílt hozzáférésű Econstor link gazdasági és menedzsment adatbázis adja. Ennek dokumentumait a használók megosztják blogokban, Twitteren, vagy wikiben, akol a tudományos diskurzus során új tudások, majd publikációk születnek. A Tudomány 2.0 környezet kihívásai az előadó szerint:
- új munkakörnyezet (munkamódszerek és publikálási folyamat)
- új technológia (pl. szemantikus webes alkalmazások)
- a használói viselkedés figyelése (wikik, blogok, Foursquare, Facebook, Xing, Twitter használata pl.).
Míg korábban a használót vittük a tartalomhoz, most a tartalmat kell a használóhoz vinni -- emelte ki. (ref.: MG)

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2013. október 16.

Kell-e a könyvtárosnak idegennyelv-ismeret? Az értelmiséginek igenFEL

Kell-e a könyvtárosnak idegennyelv-ismeret? -- szólt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
3 - csak a szakkönyvtárosnak
58 - minden értelmiséginek
3 - ha vannak idegen nyelvű használók
1 - másnak igen, de nekem nem
5 - egyéb válasz.
-- Indirekt következtetés: amennyiben a könyvtárost értelmiséginek tekintjük, akkor számára szükséges az idegennyelv-ismeret. Teszem hozzá: a használható. És a könyvtárügyi vezetőknek is :-). (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. október 16.

Funkcionális IT-oktatás gyerekeknek -- nagyszülők és a történelem ürügyénFEL

A norvégiai Krakeroy Általános Iskolában újszerű könyvtárpedagógiai módszert dolgoztak ki. Ennek célja, hogy megtanítson a megfelelő források megkeresésére, kiválasztására és értékelésére. Ezen keresztül azt is tanítja a tanulóknak, hogyan kell tényekről fogalmazást írni. A projekt neve: 'Családom a történelem tükrében'. A 8. osztályosok azt a feladatot kapják, hogy válasszanak ki egy családtagot, mutassák be az ő életét. Interjút készítenek vele, különösen egy bizonyos múltbéli eseménnyel kapcsolatban. Ez a 2012-2013. tanévben a II. Világháború volt. Ehhez helytörténeti szakirodalomban, kézikönyvekben, fényképalbumokban és az interneten kell kiegészítő anyagot gyűjteniük. A rokonokat, szülőket, nagyszülőket meghívják az iskolába is, ahol mesélhetnek az életükről, ami személyesebbé teszi a feladatot. A program részeként a tanulók részt vesznek információs technológiával kapcsolatos képzésen, megismerik a szerzői jog és személyiségi jog fogalmát. A program egész tanéven át tart: első félév végére az interjút kell benyújtani, majd a második félévben egy cikket kell írniuk ez alapján, melyben már szerepelnek a történelmi körülmények is a feldolgozott könyvtári források alapján, a források pontos megadásával. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a munka növeli a tanulók történelem iránti érdeklődését is. A 'Családom a történelem tükrében' 2011-2012-ben országos versennyé nőtte ki magát Norvégiában. A program a Norvég Iskolai Könyvtári Program keretében került megszervezésre. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


A jövő könyvtári katalógusa: közösségi tér és az együttműködés eszköze?FEL

Az új generációs katalógusok a könyvtári szakemberek és a használók interakcióját, együttműködését teszik lehetővé, és támogatják az alapvető könyvtári funkciókat. Technológia, innováció és kreativitás egyaránt szükséges egy olyan helyi szintű, online közösségi tér megteremtéséhez, amely a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat és tapasztalatokat az online környezetbe helyezi. A használók már hozzászoktak ahhoz, hogy saját információkat tegyenek ki kereskedelmi és közösségi weboldalakra, a könyvtárosoknak pedig alternatív módszereket kell találniuk ezeknek az eszközöknek könyvtári környezetben való használatára. Segítheti-e a könyvtári katalógus a távoli olvasói tanácsadó szolgáltatást, és helyi szintű 'Google'-ként működhet? (Autoref.)


Távoli könyvtári-információs szolgáltatás -- fajták és jellemzőkFEL

Az olvasóknak nyújtott tájékoztató szolgáltatást általában a könyvtár épületéhez kötik. Az internet révén távoli szolgáltatások váltak lehetővé, azaz olyan külső szolgáltatások, amikor megmarad a jelenlét érzése. A könyvtárhasználat más-más előnnyel jár, ha fizikailag létező épületben vagy távoli térben történik. A távoli szolgáltatások előnyei közé tartozik a helyi számítógépes hálózatok kialakítása, a különböző könyvtártípusok közötti hierarchia megszűnése stb. Sok könyvtár sikeresen alkalmazza ezt a szolgáltatási formát, de széles körű elterjedéséhez normatív, módszertani és jogi alapok szükségesek. Az előnyöket és a hátrányokat a szolgáltatások szerint érdemes vizsgálni. -- Amiket a cikk röviden kifejt:
- Szolgáltatás Skype-on keresztül
- Szolgáltatás párbeszédes üzemmódban
- Olvasói fórumok alakítása és kiszolgálása
- Előfizetéses személyes kiszolgálás
- Olvasói távkonferenciák
- Szolgáltatások távoli könyvtári portálokon keresztül. (ref.: Viszocsekné P.É.)


Számos e-könyvet távolított el az Amazon online áruházábólFEL

Az Amazon online könyváruházából számos olyan e-könyvet távolított el, amelyek az erőszakot, vérfertőzést és brutalitást mutatták be. Bár a BBC News szerint továbbra is maradtak ilyen könyvek.
Több könyvet is eltávolított az Amazo Kindle-boltjából, mert egy jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy szexuális erőszakot közvetítenek. Azt mindenesetre érdemes megjegyezi, hogy nem csak az Amazon árusít ilyen tartalmakat, ám a szintén érintett WHSmith és Kobo egyelőre nem reagált. A BBC News szerint az Amazon boltjából sem távolították el az összes ilyen könyvet.


Marginalia -- kódex-marketingFEL

Hogyan lehet a nagyközönség számára többnyire unalmas kódexeket széles közönség elé tárni. Például úgy, hogy valamilyen szempontból izgalmas részleteit a közösségi médiába tesszük. Akár tematikusan. Ilyen a Marginalia, mely -- nevével egyezően -- angol nyelven kódexek margójáról, esetleg iniciáléiból és miniatúráiból merít és ad közte motívumokat. A Facebook-bejegyzések a felületesebb szemlélő számára is érdekesek, emellett az érdeklődőbbek is megtalálják az ismeretterjesztő igényű magyarázatot. A leírások természetesen jelzik, hogy az adott illusztráció mely kódexből és könyvtárból származik. (MG)

Hírforrás: Facebook
2013. október 16.

Mi történik az egyetemi könyvtárban éjféltől hajnali kettőig?FEL

A tanulmány az egyetemi hallgatók könyvtárhasználatát vizsgálja az éjszakai órákban a szolgáltatás hatékonyságának felmérése végett.
Kiderült, hogy a látogatók a könyvtárat csendes, békés, tanulásra ösztönző helynek tartják, és nagyon értékelik, hogy éjjel is nyitva van. Ezt igazolta az is, hogy igényelték, még tovább tartsanak nyitva, és még több könyvtári tér legyen hozzáférhető ilyenkor is. A vizsgálat egyértelművé tette, hogy a könyvtár menedéket jelent a diákok egy bizonyos csoportja számára: nekik nagy szükségük van egy olyan helyre, ahol késő éjjel is dolgozhatnak. (Autoref.)


Megnyílt az első könyvmentes könyvtár -- olvasást is oktatnak az Apple-féle kulisszák mögöttFEL

A KIT-ben is többször beszámoltunk róla...
-- A Texas államban található Biblio Tech csak hangos könyveket kínál látogatóinak.
A narancssárga színben úszó falak, és a futurisztikus berendezés inkább emlékeztet egy Apple vagy egy Google szakboltra, mégis hét ezer tagot számlál a könyvtár, a dolgozók pedig anekdotákat mesélnek a betévedő vendégekről: egy család huszonéves apukája például arról panaszkodott, hogy nem veszi semmi hasznát a hagyományos e-book olvasó programoknak, mivelhogy nem tud olvasni. A meglepett alkalmazottak ajánlottak a férfinak egy gyerekeknek készült e-book olvasót, ami olvasás oktató programmal van kiegészítve, amire az apa szinte remegett örömében, a felesége pedig nem bírta abbahagyni a sírást. -- olvasható a cnn.com-on link
Az ötletgazda, Nelson Wolff szerint a technológiai fejlődésnek a könyvtárak sem állhatnak ellen sokáig, ha nem akarnak lemaradni.

Régebbi hírforrás(ok): Megnyílt a könyvek nélküli könyvtár Texasban link

Így interneteznek az 55 év feletti fiatalokFEL

A fiatalok már nagyon korán megismerkednek az infokommunikációs eszközökkel és elsajátítják az azokhoz szükséges tudást. Mindaz, ami a fiatalabb generációk számára természetes, az idősebbek nagy részének ismeretlen, új világ, de egyesek már elkezdték meghódítását, például az 55 év feletti internetezők 10%-a már aktívan használ tabletet. Az eNET -- Telekom közös, Jelentés az internetgazdaságról sorozatának legújabb darabja az 55 év feletti 'fiatalokkal' foglalkozik.


Ötven felett már csak a tévé a társ?FEL

A magyar ötvenesek már utolérték Amerikát, többet tévéznek ugyanis, mint a tengerentúliak. A korcsoport tagjai Magyarországon átlagban 5 óra 38 percet töltenek naponta a tévékészülék előtt (az Egyesült Államokban az átlagérték 5 óra 11 perc). A 18 évesnél fiatalabbak tévézési ideje jelentősen emelkedett, a komoly tartalmakat nem, inkább a szórakoztató műsorokat keresik. A felméréseknél a bekapcsolt készülék már tévénézésnek számít.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. október 16.

A könyvtári források megbízhatóbbak, de nehezebb őket megtalálni.FEL

A Simmons College (Boston, Massachusetts) 21 alapképzéses hallgatójával készítettek félig strukturált interjúkat. Három felhasználói kategóriát határoztak meg. A buzgó felhasználó a könyvtári forrásokhoz fordul először, ha órai feladatot kell megoldania. Az alkalmi felhasználó elfogadja, hogy a könyvtári források értékesek, de csak azután nyúl ezekhez, miután kimerítette a többi, kényelmesen használható lehetőséget. Az elkerülők ténylegesen tartózkodnak a könyvtárhasználattól, kivéve, ha azt megkövetelik tőlük.
Azok az alkalmi felhasználók, akik idegenkedtek a könyvtárhasználattól, a kényelmetlenséget és az idővel való gazdálkodás problémáit említették, az elkerülőknek negatív érzelmei voltak a könyvtárakkal szemben. Szükséges volna, hogy a könyvtárosok és a szaktárgyakat tanító oktatók között legyen együttműködés. (ref.: Koltay T.)


Krúdy Open Book - Toronykönyvtár az iskolábanFEL

A diákok és a pedagógusok összefogásával megnyílt az Open Book Torony a győri intézmény aulájában. A toronykönyvtár főleg a diákok irodalmi érdeklődési körét szolgálja, de megtalálhatók a tanulmányokhoz szükséges kötelező irodalmak is. A könyvtárhasználatnak csak egyetlen szabálya van: ha elviszel egy könyvet, hozzál helyette egy másikat. Így mindig frissül és színesedik a választék.


Szabadka -- könyvtár napja: hogyan gyűjthetnek több lájkot?FEL

Vendégelőadó -- A felhasználókkal folytatott kommunikációs lehetőségek új eszközei közül az Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtárból érkezett Srđan Lukačević informatikus a közösségi oldalakon való részvétel fontosságát emelte ki, és saját tapasztalataikat megosztva tippeket adott, hogy például mikor érdemes információkat megosztani az oldal látogatóival, és milyen típusú képek gyűjtik be a legtöbb lájkot. A zombori Pedagógiai Kar tanára, dr. Željko Vučković arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy egyáltalán nem mindegy a könyvtár kinézete sem.


Országos Iskolai Könyvtárak Éjszakája rendezvény -- programFEL

Az iskolai könyvtárak éjszakája felhívást örömmel fogadták a könyvtárostanár/tanító kollégák. Az októberben megrendezésre kerülő program sikeréről elsősorban az adott iskola könyvtárostanár kollégája gondoskodik. Az ötletek, információk javában cserélődnek az egyik népszerű közösségi oldal csoportjában és a Könyvtárostanárok/tanítók profil oldalán. (Felsőfokon)
-- Emellett a KTE programja: Őszi Szakmai Nap - A könyvtári rendszer és az iskolai könyvtárak (KTEP)


Frissen feltárt második világháborús könyvgyűjtemény vidéki zsinagógákból és hagyatékokbólFEL

Elképesztő könyvgyűjteményt tártak fel tavasszal a Rabbiképző könyvtárában. A 200 ezer könyv és több mint 150 ezer folyóirat egy része a második világháború alatt és közvetlenül utána került raktárba vidéki zsinagógákból és hagyatékokból, azóta nem nyúlt hozzájuk érdemben senki. A dokumentumok megváltoztathatják, amit a magyar zsidóság történetéről gondolnak a történészek. Az anyag első részét szeptember végére dolgozták fel.


Németh Zsuzsanna a kecskeméti főiskolai Könyvtár és Információs Központ új igazgatójaFEL

Virággal és ajándékkal búcsúztatta el a szenátus a Könyvtár és Információs Központ igazgatóját, Némethné Falusi Erzsébetet, aki a legutóbbi vezetői pályázaton 65 éves korának betöltéséig kapott megbízást. Az új pályázati eljárás lefolytatása után a szenátus döntése alapján 2013. október 4-től Németh Zsuzsanna a Könyvtár és Információs Központ új igazgatója.




Analógiák

Elhivatottság -- egy helsinki tanítóképzős diák soraiFEL

Miért szeretnék pedagógus lenni? -- 'Számomra nem volt nehéz tanárrá válni. Tulajdonképpen nem is választás volt, inkább egy folyamat, a gyermekkori álom kiteljesedése felnőtt célkitűzéssé. Több pedagógus is van a családban, a tanítás a véremben van. Most, végzősként, lassan a tanítói diplomával a kezemben komolyan elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit jelent ez a hivatás. Miért teszem ezt? Először is erős bennem a belső késztetés, hogy segítsek az embereknek felfedezni erősségeiket és tehetségüket, ugyanakkor megismerni gyengeségeiket és hiányosságaikat. Azért szeretnék tanár lenni, mert változtatni akarok a gyermekek életén és az ország sorsán. A gyermekekkel végzett munkám alapja mindig a szeretet, a törődés és a gyengédség, amely a személyes kapcsolatok kiépítésén alapul. Azt gondolom, hogy ez a hivatás csak ezen az úton teljesítheti ki az életem.
Azt is megértettem, hogy óriási felelősséget és sok munkát vállalok közepes fizetésért. Tisztában vagyok azzal, hogy az iskolák költségvetése várhatóan tovább szűkül, és ez hatással lesz az iskolai tanításra is. A Helsinkiben jelentkező szociális problémák, amelyek egyre inkább érintik a gyerekeket, szintén befolyással lesznek majd az osztálytermi munkára.
Kétségkívül időről időre számot kell majd vetnem, hogy vajon számomra ez a munka megéri-e mindezt. Az ismert finn pedagógus, Matti Koskenniemi a 'pedagógiai szerelem' kifejezést használta, ami az én pedagógusi hitvallásomnak is az alapköve. A tanítás olyan hivatás (talán bármely másiknál jobban), amelyben csak akkor lehetsz igazán sikeres, ha szívedet és egyéniségedet is beleviszed.'


Internet Hungary tweet-ek -- izgalmas piaci fejlesztésekFEL

Fiúk az adatbányából szlogennel rendezik meg az idei Internet Hungary konferenciát Siófokon. A kétnapos rendezvény nyitó előadását Jaksity György közgazdász tartja Információ, pénz, hatalom címmel. (Prím)
Pintár Róbert tweetjei #ih2013 alatt:
- Sokan azt gondoljak, hogy a logisztika nem kérdés, pedig az áruházak ebbe bukhatnak bele növekedésnél, ez a legnehezebb kihívás.
- GPS alapú asztma inhalátor segített felfedni hol vannak az embereknek légzési problémáik és rájönni mi okozhatja azt, Kavehercy.
- A Wikipedia keresésekből akár pontos választási előrejelzéseket is lehet készíteni - Vicsek András-
- Az USA-ban már most is lehetséges GPS alapon autó biztosítást kötni - a valós vezetési szokásokon alapul a díj, Mattheisen.
- Az eNET 10 ezer mobil értékesítési kampányból csinált elemzést majd előrejelző modellt, 75%-os pontossággal működik, Kis Gergő.
- A felejtéshez való jog (right to be forgotten) előkészítése folyik az EU-ban, ez 'veszélyt' jelenthet a Big Data-ra, Révész, NAIH.
- Big Data in action: 168 féle hírlevelet küld ki a brands.hu, az alapján, hogy milyenek a felhasználói, Weiler.
- Naponta 1 milliárd gigabyte adatot gyűjt a WalMart és ezen alapulnak az ajánlatai, megduplázta az online forgalmát ezzel, Csupor.
- A Vodafone anonimizált adatbázis alapján év végéig vizsgálja Győr közlekedését és infrastruktúráját az Óbudai Egyetemmel, Farkas.
- A mérnököknek nem egymást kellene lenyűgözniük a termékeikkel, hanem a fogyasztókat, de ezt nem tanítja meg az egyetem, Bojár.

Hírforrás: Twitter, Pintér Róbert ; Prím
2013. október 16.

A szakmai díjat évről évre változó összetételű zsűri adjaFEL

Egy Balaton-felvidéki nyaraló és egy kővágószőlősi weekend-ház nyerte idén a 2013-as 'Év háza' pályázat különdíjait. Nézd meg, ezúttal miért ezeket az alkotásokat választotta a szakma.
Mint azt a díjátadón elmondták, a nyertes pályamű formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a pályázat többi indulója mellett sem. Idén ugyanis 32 épület került az évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. Ezúttal a Magyar Építész Kamara (MÉK), illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) különdíjazottjait vettük górcső alá.




Praktikus

Felejtse el a pendrive-ot, tárolja inkább itt az adataitFEL

Bár a pendrive-ok tárolási kapacitása egyre nagyobb, így szívesen használjuk tárolóeszközként ezeket, gondot jelenthet, ha pont akkor felejtjük otthon, amikor nagy szükségünk lenne rájuk, esetleg a legrosszabbkor tagadják meg a munkát.
Mindez nem fordulhat elő, ha úgy döntünk, hogy a Hubic nevű link felhőszolgáltató 25 GB-nyi ingyen tárhelyét használjuk egyfajta pendrive-ként. Ehhez legelőször egy hozzáférést kell létrehoznunk a nevünk, az e-mail-címünk és a jelszavunk megadásával, majd rá kell kattintanunk az igazoló e-mailben érkezett linkre.


Webes applikáció segíti az álláskereső fiatalokatFEL

A Magyar Telekom Önéletrajzoló nevű új alkalmazása kreatív, egyénre szabott, mégis profi önéletrajz készítését teszi lehetővé. Az alkalmazás a karrier.telekom.hu link oldalon érhető el.
Indítsd a karriered egy vagány CV-vel! -- hirdeti a Telekom legfrissebb alkalmazása, az Önéletrajzoló, amelynek segítségével színvonalas és kreatív önéletrajzot nyújthatnak be a céghez pályázók, akár a 2013. február 1-én induló gyakornoki programra is. A könnyen kezelhető applikáció első részében a profi HR-esek által megadott szempontok és hasznos tippek alapján, hibátlanul lehet feltölteni a legfontosabb adatokat, majd második lépésként a diákok egyéniségüknek megfelelően formázhatják önéletrajzukat a megadott sablonok mentén. A HR szakértők javaslata alapján meghatározott információkat tartalmazó, személyre szabott CV segít abban, hogy a legkiválóbbak kitűnhessenek a jelentkezők sokaságából.




Kisszínes

Egyre több magyar hallgatót szolgál brit egyetemi könyvtárFEL

Még bő egy hetük van a jelentkezésre a tanulmányaikat Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdő leendő hallgatóknak, illetve azoknak, akik külföldi orvosképzésre jelentkeznek: október 15-én kell beadniuk a papírokat. A legnépszerűbb célpontok közé tartozó Angliában és Skóciában a nem orvosi képzéseknél a határidő január 15. Az idei szemeszterre 720-an felvételiztek, közülük 430-an kezdhették el tanulmányaikat. Mind a jelentkezők, mind a felvettek száma évről évre nő: 2008-ban például a két szám még csak 310 és 190 volt.
Nem csak a diákok növekvő számát illetően van változás, Skócia, ha csak kicsivel is, de megelőzte az Egyesült Államokat az érdeklődési listán, így az Engame Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Kft. vállalat kutatása szerint Anglia után már Skóciába jelentkeznének legtöbben a magyar diákok. Ezen kívül megfigyelhető, hogy tavaly óta csökkent az érdeklődés az osztrák és elsősorban a bécsi képzések iránt. Az okokat a diákok növekvő informáltságában kell keresni -- mondta a Napi Gazdaságnak Erdély András, az Engame üzletágvezetője.


Ezért szűnt meg a PosztFEL

Csütörtök este az alábbi bejegyzés jelent meg a Poszt Facebook-oldalán. 'Kedves mindenki! Megjelent az új számunk, amely azonban egyben az utolsó is. Köszönjük az eddigi figyelmet!'.
A Posztot szeptember elején indította Lapcom, amely sok egyéb médium mellett például a Bors napilapot is kiadja. A Poszt koncepciója az volt, hogy az internetes médiában megjelent cikkeket közlik szerkesztett formában. A lapot azoknak szánták, akik nem életvitelszerűen interneteznek, nem online hírfogyasztók.
Sok időt nem kapott, hat lapszám megjelenése után szűnik meg.

Hírforrás: Kreatív
2013. október 16.

A pornófogyasztás számokbanFEL

Az internetezők 42,7 százaléka néz pornót, a férfiak 20 százaléka munkaidőben is, ez a nők estében csak 13 százalék.
A keresések 25 százaléka irányul felnőtt tartalomra.
Az Egyesült Államokban minden másodpercben 3 076 dollárt költenek online pornóra, 40 percenként készül el egy újabb pornográf videó.
Az USA pornóiparának bevétele 13,3 milliárd dollár volt 2006-ban, ebből 2,84 milliárd volt az online pornó szelete.
A világ teljes pornóipara 97 milliárd dolláros volt, melyből az online 4,9 milliárd dollárt tett ki ugyanebben az évben.
A világon 24,6 millió pornós tematikájú weboldal van, ami az összes weboldal 12 százaléka.

Hírforrás: Kreatív
2013. október 16.



Információforrások

Az iskolások internethasználatát segítő kiadványokat jelentetett meg a NAIHFEL

Kulcs a net világához címmel két kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Az iskolásoknak, valamint szüleiknek és a pedagógusoknak szóló tájékoztatókat a hatóság elnöke pénteken egy budapesti iskola rendhagyó óráján mutatta be.


A második világháború 7 percben. Átláthatóbb mint bármelyik tankönyvFEL

Iszonyú jó ez a Paintben készült kis térképsorozat, amely napról napra mutatja a második világháború alakulását. Csak néhány szín és néhány vonal, de alighanem jobban megérted a nagy világégést mint akárhány unalmas töriórán az iskolában.
Ami a leglátványosabb, az hogy mennyire más a politikai és a hadszíntereken aratott győzelem: amikor egy ország egyik pillanatról a másikra vált színt, vagy ha keserves lassúsággal mozdul odébb az elválasztóvonal.


Már virtuálisan is bejárható az Iparművészeti MúzeumFEL

A magyar múzeumok közül elsőként az Iparművészeti Múzeum épületét és két kiállítását láthatják virtuálisan az érdeklődők az interneten, a 360 fokos panorámaképet mutató Street View technológia segítségével.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu