Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/36., okt. 2.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

OSZK-saga
Krízis: bizonytalan időre leállt a Kongresszusi Könyvtár
A könyvtárosok a miniszter ellen szavaztak (olvasóink szavazatára)
MTMT -- segítene-e a felhasználóbarátabb felület?
Ültesd le a használót! -- egy szinten az olvasó és a könyvtáros
Steve Jobs-iskolák -- könyv helyett is tableten tanulnak a holland gyerekek
Könyvtárak -- Gyengül a mecenatúra, de a civilek még mindig szívesen adnak
Kellenek-e a könyvtárügyben nem könyvtáros vezetők? (szavazás)
Könyvtár 2020-ben -- gátoljuk a változást vagy szaladjunk előre?
Őszi könyvtári napok a Somogyi-könyvtárban
Hamarosan felépül az új könyvtár Újlőrincfalván
Csehországban a legsűrűbb a könyvtárak hálózata az EU-ban
Pisztolyt fogtak a fejemnek egy könyvtárban - Placcc
Komoly béremelést kapnak a közalkalmazottak?

Analógiák

A Széll Kálmán téren már máshogy kell sorban állni -- queuing a könyvtárban is
Internetes szavazás Martfűn -- Szavazhatunk-e könyvtári közügyekben?

Praktikus

Így bátran küldhet bizalmas információkat e-mailben

Kisszínes

Négy vagy hat könyvet dobott piacra Kerényi
Európai jogkezelő szervezethez csatlakozott az Artisjus
Így védenék a gyermekeket az internettől
Lassul az elektronikus könyvolvasó-eladások növekedése
Megnézheti, hányadik a Facebookon
Segíthetnek a diszlexiásoknak az e-könyvolvasók
Első magyar e-könyv szépségverseny

Kiemelt Katalist-hír

Háttér Társaság Archívum és Könyvtár

Információforrások

Tweetekre is lehet hivatkozni a szakdolgozatban
Így szerezhet tetszés szerint használható, legális zenéket a YouTube-ról
A Google egybegyűjti a világ alkotmányait
Új e-könyv webshop a magyar piacon
Megújult a Mérleg portálja -- a keresztény és a szekularizált világ párbeszéde
Korlátlan zenehallgatás itthon is: Google Music -- kell a könyvtárban zenét tárolni?
Változás: mostantól mindent lát a Facebook keresője


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

OSZK-sagaFEL

-- Leváltották az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ma -- holnapi hatállyal -- visszavonta az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának magasabb vezetői megbízatását -- értesültünk. A tárca közleménye szerint Sajó Andrea 'az abban szereplő indoklás alapján elfogadta felmentését', aki viszont állítja: semmiféle indoklást nem kapott. Hozzátette: könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy az OSZK vezetői székét Szőcs Géza volt államtitkárnak, a miniszterelnök főtanácsadójának szánják. Szőcs korábban már a nyilvánosság előtt is jelezte, hogy foglalkoztatja a könyvtár sorsa, és sajtóhírek szerint már kapott is a könyvtárat felügyelő biztosi megbízást. Sajó Andrea mandátuma eredetileg 2014. december 31-ig szólt. (Népszabadság)
-- Halálos balesetet okozott céges autójával a főkönyvtáros:
A Magyar Nemzetnél úgy tudják, arról a híradásokban is sokat szereplő december 7-ei esetről van szó, amikor Budapesten egy motoros betörte egy piros lámpánál várakozó Toyota ablakát, és kilopta a sofőr táskáját a gépkocsiból. Ez után az autós azonnal a tolvaj után eredt, majd néhány utcasarokkal arrább, a Kolosy térnél ütköztek. A motoros a kórházban életét vesztette. (Hír24)
-- Mégsem Szőcs Gézáé lett az Országos Széchényi Könyvtár:
A HVG korábban arról írt, hogy Szőcs Géza, az Emmi volt kultúráért felelős államtitkára felügyelheti a jövőben az OSZK-t. A lap úgy tudta, hogy a tavaly nyáron lemondott államtitkár, akit akkor a miniszterelnök főtanácsadójának neveztek ki, miniszteri biztosként vagy kormánybiztosként felügyelheti a jövőben az OSZK-t.
Szemerei Péter szombattól megbízott főigazgatói jogkörrel veszi át az intézmény vezetését. A jövőben ő felelős az OSZK üzemeltetéséért, problémáinak megoldásáért -- írta a tárca közleményében. (Origo)

Hírforrás: Népszabadság ; Hír24 ; Origo
2013. október 02.

Krízis: bizonytalan időre leállt a Kongresszusi KönyvtárFEL

Az USA szövetségi kormányának gazdasági leállása miatt okt. 1-től bizonytalan időre bezárta kapuit a közönség előtt a Library of Congress (az USA 'kvázi' nemzeti könyvtára. Az újranyitás időpontja még nem ismert. -- Adta hírül a LoC honlapja, melynek nagyobb része szintén leállt. (LA Times)
-- Mit jelent az amerikai állam 'leállása'?
A két nagy párt költségvetési vitája következtében október 1-től az Egyesült Államok államigazgatása leállt, nincs ugyanis elfogadott törvény a további finanszírozásra. A Fehér Ház 1700 alkalmazottjából 1300 otthon maradt, bezártak az állami múzeumok, a NASA, a titkosszolgálatok civil dolgozói szintén szabadságot kaptak, a Szabadság-szobor nem látogatható. A közlekedést, a hadsereget, az oktatást és az egészségügyi ellátást azonban nem érinti a rendkívüli helyzet. (Haszon Hírek)


A könyvtárosok a miniszter ellen szavaztak (olvasóink szavazatára)FEL

Az angol könyvtári és információs szakemberek intézete (Chartered Institute of Library and Information Professionals - CILIP) éves közgyűlésén két fontos dologban döntött: nem változtatják meg saját nevüket (nem kapta meg a változtatáshoz szükséges kétharmados szavazati arányt), illetve bizalmatlanságukat fejezték ki Ed Vaizey kulturális miniszter ellenében, aki a könyvtárak költségvetésének csökkentését (is) szorgalmazza. Hohn Dolan, a CILIP elnöke kifejtette: Mindannyian aggódunk az angol közkönyvtárakra nehezedő nagy nyomás miatt. A CILIP felméréssel mutatta ki a költségcsökkentés várható hatásait, nevezetesen létszám- és nyitva tartás-, szolgáltatások csökkenése, valamint könyvtárbezárások. Bemutattuk a kormány bizottságának a könyvtárbezárások következményeit. (ref.: MG)


MTMT -- segítene-e a felhasználóbarátabb felület?FEL

Az Informatio Medicata -- Informatio Scientifica link konferencia és kiállítás visszatérő témája volt az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára), tartalma, koncepciója, minősége. Használatával kapcsolatos miskolci felmérést hallhattak a jelenlévők. Ennek néhány részlete:
A sokat publikáló professzor szerint ellenőrizetlen adatok vannak benne (nem is lehet ellenőrizni). 'Felesleges. Bőven elég lenne a Web of Science.'
-- Használja-e saját publikációs adatainak bevitelére? -- 'Nem. Miért, kellene?'
-- Saját maga viszi be az adatokat, vagy megbíz mást? -- 'Nem vagyok képes rá, fiatal kutatók ennél értékesebb munkaidejét pazaroljuk erre. Ennél már csak az a rosszabb, amikor az én munkaidőmet pazaroljuk erre, ráadásul feleslegesen, mert nem sikerült jól bevinnem a saját adataimat sem (nyilván az én hibám).'
-- Milyennek találja a felületet? -- 'No comment ('magyarosnak', de nem a legpozitívabb értelemben).'
[A KIT szívesen teret ad a témával kapcsolatos mindennemű véleménynek, pro és kontra. Esetleg a tárgyilagost is közöljük :-)] (MG)


Ültesd le a használót! -- egy szinten az olvasó és a könyvtárosFEL

Az udvariasság mellett a szolgáltatás kommunikálása is az, ha a felek egy 'szinten vannak'. Az is, hogy nem magas lóról beszélünk, illetve azonos kényelmi színvonalon vagyunk. Egyre több modern könyvtár veszi át az üzleti gyakorlatot, hogy könyvtárosai saját magukkal egy szinten kezeli használóit. Mert amellett, hogy saját (szak)területükön a használó sokszor többet tud a könyvtárosnál, a szolgáltatási irány teljesen egyértelmű: a minőséget nem a könyvtáros, hanem a használó tapasztalata határozza meg.
Az elméleti bevezető után néhány hazai és külföldi példa a link oldalon:
1. BGF Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg) könyvtára, tájékoztatópult
2. Tudásközpont, Pécs, tájékoztatópult
3. Halis-könyvtár, Nagykanizsa, tájékoztatópult
4. Gasteig-könyvtár, München, ügyfélszolgálat. (fotók: MG)


Steve Jobs-iskolák -- könyv helyett is tableten tanulnak a holland gyerekekFEL

A való világtól szerinte eltávolodott hagyományos oktatási formákon változtatni akaró De Hond, támogatókkal és szakértőkkel közösen, még 2011 októberében megfogalmazott egy kiáltványt az iPad-iskolák működéséről. Éppen abban a hónapban -- emlékeztet --, amikor elhunyt Steve Jobs Apple-alapító, aki szintén táblagépes alapokon képzelte el az oktatás jövőjét, és akiről most ezeket az új rendszerű iskolákat elnevezték. Azóta az érdeklődők és a támogatók több mint ezerfős alkotó közösséggé váltak, és a holland parlamenti pártok nagy része is egyetért a kezdeményezéssel.
A 4?12 éves gyerekeket befogadó intézmények meghökkentően liberális elvek és gyakorlat szerint működnek. Bár reggel fél 8-tól este fél 7-ig vannak nyitva, a legtöbb helyen a tanulók a fél 11-től délután 3-ig tartó kötelező időn túl akkor érkeznek és távoznak, amikor akarnak. Hagyományos értelemben vett órák és osztályok nincsenek, mindenki (a tanár minimális beleszólása mellett) maga állítja össze egyéni tanrendjét, és a szerint keresi fel a különböző termeket: a nyelvi szobát, a kreatív labort, a matematika-, a torna- vagy a technikatermet. Ott aztán egyénileg vagy csoportban, de tanári felügyelet mellett dolgoznak, vagyis -- a készségtárgyakat, illetve a hagyományos játékokkal, eszközökkel kitöltött pihenőidőt kivéve -- követik az adott tantárggyal kapcsolatos alkalmazásokat. A nebulók legfőbb tanszere ugyanis egy színes, strapabíró tokba zárt táblagép, amit a rászorulóknak egy szolidaritási alapból biztosítanak.


Könyvtárak -- Gyengül a mecenatúra, de a civilek még mindig szívesen adnakFEL

Öt számítógéppel támogatja a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár informatikai szolgáltatását a Másokon Segítsünk Egyesület -- tudatta a Kapos.hu című portál. Örömteli az esemény, de mégiscsak furcsa, hogy öt számítógépből is lehet hír, ha azokat egy könyvtár kapja, ajándékba. Megpróbáltunk utánajárni, hol tart ma a magyar könyvtári mecenatúra...


Kellenek-e a könyvtárügyben nem könyvtáros vezetők? (szavazás)FEL

Különös aktualitást jelentett múlt heti kérdésünknek -- Kellenek-e a könyvtárügyben nem könyvtáros vezetők? -- az OSZK-ból /-ról érkező hírek. Ennek fényében a nem reprezentatív válaszok megoszlása:
17 - Már a kérdésfeltevés is baromság.
20 - Félő, hogy kádertemető lesz a könyvtár.
8 - Igen, régóta kellene a friss szemlélet.
14 - A piacgazdaság és a közszolgálat előnyei egyaránt kellenek.
5 - Jók a jelenlegi vezetőink.
-- A válaszok felettébb érdekesek. Egyértelműen csak az látszik, hogy igen kevéssé vagyunk megelégedve a mai (könyvtáros végzettségű) vezetőkkel. Ennek ellenére sokan látják úgy, hogy a kérdésfeltevés is rossz. Ennél valamivel kevesebben gondolják, hogy szükség lenne piacgazdasági ismeretekre is (ami mai és tegnapi könyvtárosképzésben hiánycikk). Legtöbben viszont attól tartanak, hogy egy nyitás esetén is rosszul járhatnak a könyvtárak; szakértelem helyett valami egészen más áramolhat a könyvtárakba. (MG)


Könyvtár 2020-ben -- gátoljuk a változást vagy szaladjunk előre? FEL

2020-ra a könyvtár ott lesz mindenütt, az év minden napjának minden órájában. A 'kihelyezett' könyvtárosok jelentősége megnő, fő feladatuk a konzultáció, a tanácsadás, a képzés és a tartalomfejlesztés lesz. A könyvtár az épület helyett a programok, a kutatás, az együttműködés, az alkotás és az oktatás tereként fog szolgálni.
A felsőoktatásban különösen mélyrehatóak lesznek a változások. Az osztályterem kitágul, azonnal elérhetők lesznek a szakértők és a sztárvendégek is.
Az internetes keresések komplexebbé válnak, előtérbe kerülnek az azonnali információs igények. Az új kommunikációs módok megváltoztatják a használókhoz való viszonyt és a használók egymáshoz való viszonyát is. A hozzáférés sebessége drámai módon megnő, ezzel együtt csökken az egységnyi költség.
A könyvtárakat nem az alapterület és az állománynagyság alapján ítélik majd meg, hanem személyzetük és programjaik alapján. Sok könyvtár indít akkreditált és diplomát adó oktatási formákat. A könyvtáros legfőbb tevékenysége az információs konzultáció és a tartalom-kurátori munka lesz. (ref.: Mándy G.)


Őszi könyvtári napok a Somogyi-könyvtárbanFEL

Műfaji és hangulati sokszínűség jellemzi az idei Őszi Könyvtári Napok Somogyi-könyvtári programjait. Számos sztárral és izgalmas vendégekkel készült az őszre a bibliotéka.
Igazi 'húzónevek', azaz jeles személyiségek részvételével előadóestek, beszélgetések és könyvbemutatók, színházi játék és közönségtalálkozó, családi és gyermekprogramok mellett a hagyományos Somogyi-könyvtári emléknap eseményei szerepelnek a kínálatban - közölte a Szeged24-gyel Andóczi Balogh Éva PR munkatárs. Csak néhány ízelítő a gazdag programból kevdcsinálásul...


Hamarosan felépül az új könyvtár ÚjlőrincfalvánFEL

Közösségi információs pont kialakítására nyert el közel száz millió forintot pályázaton a közelmúltban Újlőrincfalva önkormányzata. A fejlesztés keretében a modern közösségi tér, internetes szoba és könyvtár épül a településen.
- A könyvárunk egy rendkívül rossz állagú, régi vályogépületben volt mostanáig, amelynek tetőszerkezete is igen rossz állapotba került már -- tudtuk meg Szebe Zsolttól, a község polgármesterétől.
- A beruházás keretében a útépítésre, járdafelújításra is sor kerül, sőt, két autóbuszöböl kialakítására is lehetőség nyílik. Mostanra már a munkálatok közel ötven százalékával végeztünk, a tervek szerint december 17-re a teljes beruházással végzünk.
Amint a polgármester elmondta, külön öröm számukra, hogy a Heves megyei Bródy Sándor könyvtár is segíti őket. Az intézmény vezetői keresték meg a települést, mivel lehetőségük van arra, hogy évente néhány kisebb könyvtárat támogassanak. Mivel különösen ritka manapság, hogy teljesen új könyvtár épüljön valahol, úgy döntöttek, hogy az újonnan épülő újlőrincfalvi intézmény teljes berendezését -- polcokat, székeket, asztalokat -- finanszírozzák. Az adomány előre láthatólag november elején érkezik meg Újlőrincfalvára.


Csehországban a legsűrűbb a könyvtárak hálózata az EU-banFEL

A felmérés szerint az EU-ban összesen mintegy 63 ezer nyilvános közkönyvtár van. A csehországi közkönyvtárak száma 5408. Tízezer lakosra Csehországban 5,1 könyvtár esik, míg az uniós átlag 1,3 könyvtár.
Átlagon felüli a helyzet Lettországban is, ahol több mint három közkönyvtár esik tízezer lakosra. A könyvtárak térítésmentes internet-hozzáférést biztosítanak az olvasóknak, sokan a könyvtárakban ismerkednek meg először a számítógéppel és az internettel.
A nyilvános könyvtárakat egy év alatt az EU lakosságának 23 százaléka látogatta meg legalább egyszer, ami 97,3 millió könyvtárlátogatót jelent. A látogatók 92 százaléka könyvkölcsönzés miatt látogatja a bibliotékákat, 40 százalék az ingyenes internet-, 38 százalék pedig az ingyenes számítógép-használat miatt.
A háztartási internet-hozzáférés eltérő az egyes uniós országokban: Bulgáriában például 45 százalékos, Csehországban 69 százalékos, míg Hollandiában 94 százalékos.
Csehországban az állam évente egy főre számítva 15 euróval támogatja a közkönyvtárak tevékenységét, Dánia 65 euróval, míg Portugália 6 euróval. Az EU legtöbb országa 11-30 euró között támogatást nyújt egy lakosra a közkönyvtáraknak.


Pisztolyt fogtak a fejemnek egy könyvtárban - PlacccFEL

Állsz egy könyvtárban, olvasgatsz. Egyszer csak megszólítanak oldalról: 'elnézést, de úgy tűnik, meg kell, hogy öljelek' -- mondja a lány. Bumm. Visszanézel a könyvre, és most veszed észre, hogy mellkason ért a lövés, és hát bizony meghaltál.
Az ilyen pillanatok miatt szeretem a Placcc fesztivált. Hogy itt még a konvenciókhoz nem szoktatott, a pénztelenségtől meg nem csömörlött fiatal rendezők, színészek, dramaturgok próbálnak olyat csinálni, amit még soha senki. A fenti képet egyébként a Dinamó Budapest: Bábeli könyvtár című előadásának egy pontján láttam magam előtt. Én voltam az egyik szereplő, és könyvről könyvre haladva göngyölítettem fel a történetemet. Az Andrássy úti Szabó Ervin könyvtár alakult át egy szerepjáték-helyszínné, egy rakás színes madzag és néhány kimustrált könyv segítségével.


Komoly béremelést kapnak a közalkalmazottak?FEL

Címkék: munkaügy | fizetés | elismerés |

Több munkaadói, vállalkozói szervezet máris megkezdené a 2014-es bértárgyalásokat, míg vannak, akik szerint még korai ezzel foglalkozni. Az egyeztetéseket preferálók a jövőre várható 2,4 százalékos infláció mellett 4,5-5 százalékos béremelést szeretnének, de néhány területen akár 10 százalékkal is nőhetne a fizetés...




Analógiák

A Széll Kálmán téren már máshogy kell sorban állni -- queuing a könyvtárban isFEL

Queuing -- emberek sorba állításának módszertana.
Mától fokozatosan átalakítja a sorban állást 14 jegypénztáránál a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
-- Maurice B. Line (néhány éve elhunyt angol könyvtári tanácsadó, a British Library volt igazgatója) egy tréningjén azt fejtegette, hogy a brit felsőoktatási intézmények könyvtárai a bankok gyakorlatát vette át a könyvtárban sorban álló használók irányítására. Hja, a bankoknak van pénzük a hatékonyabb sorállás kikísérletezésére. A szemfüles könyvtárosoknak meg képesek a tanulásra, jöjjön a példa, tapasztalat akárhonnan is. (MG)


Internetes szavazás Martfűn -- Szavazhatunk-e könyvtári közügyekben?FEL

Az interneten is szavazhattak a martfűiek a város új utcaneveiről az önkormányzat honlapján feltüntetett javaslatok alapján, hogy azokkal váltsák fel a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket. A felkínált lehetőséggel négyezren éltek, és a voksolás alapján többek között utca őrzi ezentúl a cseh Jan Antonín Batának, a cipőgyár- és városalapítónak emlékét a Szolnok melletti településen.




Praktikus

Így bátran küldhet bizalmas információkat e-mailbenFEL

Címkék: praktikus |

Hiába bízunk az e-mail szolgáltatónkban, hogy nem pont a mi levelünkbe kukkant bele, azért az a bizonyos levél valahol, valamilyen szerveren mégiscsak megtalálható. Ez nem feltétlenül jelent jót a bizalmas információkra nézve.
Ha bizalmas közlendőnk van valakivel, de nem szeretnénk, hogy azt egyszer valaki majd visszakeresse, érdemes meglátogatnunk a PasteVault weboldalt.
Amellett ugyanis, hogy megbízható, erős titkosítást kínálnak, még azt is beállíthatjuk, hogy meddig éljen, meddig létezzen a neten az üzenet: 10 perctől indulva egészen 7 napig állíthatunk be -- előre meghatározott -- időintervallumokat. A beállított időszak után megsemmisül az üzenet, azaz senki sem érheti többé el, még így, titkosított formában sem. -- link




Kisszínes

Négy vagy hat könyvet dobott piacra KerényiFEL

Az októberi Nemzeti Könyvcsomag csak hat kötetet tartalmaz -- ebből hármat Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája tesz ki. Kerényi az összesen száz kötetre tervezett állami kiskönyvtár szükségességét azzal magyarázta, hogy az 'elfeledett értékeket felszínre kell hozni', ezzel szemben az Erdély-trilógia az egyik legismertebb magyar történelmi regény, amelyet nem csak a miniszterelnöki megbízott tart a 'magyar irodalom csúcsának'...
A szekciókra bontott Kerényi-könyvtár nemcsak a hősöknek, hanem a 'Magyar Ünnepek'-nek is szentelt egy sorozatot. Ebből most a Magyar Karácsony jelent meg, ami pontosan az, mint amire a címéből következtetni lehet: mindenféle szöveg a karácsonyról. Kerényi szerint azért is jó, mert papok és újságírók egyaránt megtalálhatják benne az ünnepi alkalomra illő szöveget.


Európai jogkezelő szervezethez csatlakozott az ArtisjusFEL

Szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, a külföldi jogdíjak pedig sokkal gyorsabban jutnak majd el a magyar szerzőkhöz. A közép-kelet európai régióból ugyanis elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csatlakozhatott az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségéhez, az Armoniához.
A magyar zenerajongók arra számíthatnak, hogy a közeljövőben még több legális online zenei szolgáltató fog versenyezni a figyelmükért, és így még több zenét még kényelmesebben hallgathatnak a jövőben.


Így védenék a gyermekeket az internettőlFEL

Várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának részvételével készít az igazságügyi tárca a kiskorúak káros internetes tartalmaktól való védelme érdekében. A tervezet része a világhálón elérhető tartalmak korhatári besorolásának jelzésére vonatkozó előírás, a kiskorúakra veszélyes anyagok kötelező jelzése.


Lassul az elektronikus könyvolvasó-eladások növekedéseFEL

Amellett, hogy kezd telítődni az amerikai és európai piac, az egyre jobb és olcsóbb táblagépek is csökkentik a növekedési lehetőségeket. A színes, videókat is lejátszó eszközökkel szemben ezek csupán a hosszú üzemidőt tudják felmutatni.
A kis méretű, könnyű és olcsó tábla PC-k megjelenését és elterjedését nagyon megérzik a gyártók. Az ő szempontjukból a legnagyobb problémát az okozza, hogy a táblák egyre több funkciót kínálnak a felhasználóknak, lehetővé teszik videók és fotók megtekintését, a zenehallgatást és az internetes böngészést. Különösen a 7 és a 8 hüvelykes kijelzővel rendelkező modellek jelentenek komoly konkurenciát az elektronikus könyvolvasóknak. E készülékek körülbelül fele 200 eurónál is olcsóbb, ezzel szemben egy elektronikus könyvolvasó átlagosan 97 euróba kerül. Az utóbbiak előnye a kisebb súly, ami átlagosan 200 gramm; az E-Ink technológiás képernyő, ami kevésbé fárasztja a szemet, nagy kontrasztarányú és akár erős napfényben is kiválóan olvasható; s az akár két hónapos üzemidő (kizárólag olvasás esetén)...


Megnézheti, hányadik a FacebookonFEL

Címkék: közösségi média |

A hatalmas méretű, interaktív csoportkép Natalia Rojas argentin médiaművész alkotása, amelyet az app.thefacesoffacebook.com címen lehet megnézni.
Az oldal alapnézete leginkább egy rosszul beállított tévére hasonlít, mivel minden felhasználó egy apró képpontként jelenik meg rajta -- profilképe azonban csak abban az esetben látszik, ha adatvédelmi beállításai ezt megengedik. Ha a teljes képernyős csoportkép bármelyik részére kattintunk, megtekinthetjük rajta az adatlapokat a felhasználók regisztrációinak időrendjében.

Hírforrás: Origo
2013. október 02.

Segíthetnek a diszlexiásoknak az e-könyvolvasókFEL

Kutatók megállapították, hogy a nehezen olvasó diákok jobban boldogulnak az elektronikus könyvolvasókon megjelenített, mint a hagyományos, nyomtatott szövegekkel. A Harvard Egyetem munkatársai kiderítették, hogy mindez nem véletlen. A rövid sorok ugyanis megkönnyítik az olvasást, az e-könyvolvasókon pedig beállítható a sorok hossza. A szakemberek összesen 103 diszlexiás tanulót vontak be a tesztbe, mindegyiküknek nyomtatott és elektronikusan megjelenített szövegeket is kellett olvasniuk. Ezután összegezték a tapasztalatokat. A dr. Matthew Schneps által vezetett csoport tagjai közölték: a diákok olvasási sebessége és szövegértése jelentős mértékben javult az elektronikus könyvolvasók használatakor. Azok a fiatalok, akiknek korábban nehézséget okozott a szavak felismerése, gyorsabban olvastak, míg a korlátozott vizuális figyelési képességgel rendelkező társaik sokkal többet megértettek a szövegekből.


Első magyar e-könyv szépségversenyFEL

Bevallom az ötlet nem az enyém, de olyan jónak gondolom, hogy mostantól én találtam ki ;-) A helyzet az, hogy mára már elég sok magánzó, műhely és cég mélyült el az e-könyvgyártás nemes művészetében. Szerencsére 'mindenki másképp csinálja'. Pár dolog már de facto magyar szabvánnyá vált (pl. a két támogatott formátum, és a puha DRM), más dolgokban viszont szép nagy a változatosság. Na de melyik a legszebb vagy a legjobb? Ezt szeretném most egy teljesen tudománytalan versennyel kideríteni. Jöjjenek tehát a részletek...




Kiemelt Katalist-hír

Háttér Társaság Archívum és KönyvtárFEL

Vélhetően kevesen ismerik, hogy ezen a címen link érhető el az ország legnagyobb LMBT, azaz leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű olvasóinak épülő virtuális és kis részben a valóságban is megtekinthető könyvtára. A könyvtár OPAC-jához való hozzáférés jelenleg még bejelentkezéshez kötött, de hamarosan nyilvános lesz az adatbázis.




Információforrások

Tweetekre is lehet hivatkozni a szakdolgozatbanFEL

Már a Twitterre, az egyik legismertebb microblog oldalra is lehet hivatkozni a szakdolgozatban, ugyanis megszületett a hivatalos formátum erre. Nem olyan rossz dolog ez, ha belegondolunk abba, milyen közösségszervező erőt jelent manapság a közösségi média, sok folyamat innen indul ki (megmozdulások), de például a politikusok közösségi média aktivitásának tanulmányozása során sem elhanyagolható szempont, hogy mostantól hivatkozhatunk a microsite-ra.
Az egyes weboldalak idézése ma már elfogadott, de a tweetek esetében nem olyan egyszerű a dolog -- legalábbis eddig, ugyanis a Modern Language Association megtalálta a megfelelő megoldást: létrehozta a standard formátumot.
A hivatalos forma: Teljes név vagy a felhasználónév. "A tweet szövege." Dátum, időpont. Tweet.
Már egy weboldal is született Tweet2Cite ( link ) néven, amelynél beírjuk az adott Tweet linkjét, és máris szakdolgozatba illeszthető hivatkozást kapunk. Így azt sem kell megjegyeznünk, mi is a szabványos forma.


Így szerezhet tetszés szerint használható, legális zenéket a YouTube-rólFEL

Feltehetően nem a legalitás ösvényén járunk, ha csak úgy letöltünk valamit a YouTube-ról. Hála egy újdonságnak, azért vannak kivételek.
Ha mondjuk egy videót készítünk, és csak úgy hasra ütés szerűen töltünk le hozzá kísérőzenét a YouTube-ról, könnyen megsérthetjük a szerzői jogokat.
Hogy ez ne így legyen, a YouTube most létrehozott egy úgynevezett hangkönyvtárat, amelyben 150 dal közül válogathatunk, és tetszésünk szerint használhatjuk ezeket, még akkor is, ha a filmet végül nem is a YouTube-ra szánjuk. -- link


A Google egybegyűjti a világ alkotmányaitFEL

A Google új weboldalt indított hétfőn 'Constitute' néven. Az oldal célja, hogy digitalizált formában egybegyűjtse, és mindenki számára elérhetővé tegye a világ alkotmányait. -- link


Új e-könyv webshop a magyar piaconFEL

A béta verzió tesztelésének befejezésével, 2013 augusztusában nyitotta meg kapuit Magyarország leginnovatívabb e-könyves és POD (Print On Demand) könyves online piactere, az ipubs.hu.
Az ipubs.hu az e-könyv piac bővítését tűzte ki célul, alapvetően e-könyveket értékesít, ezen kívül 'hagyományos', papír alapú könyvek vásárlására is van lehetőség. Végre egy weboldal, amiről gyorsan és egyszerűen érhetjük el akár Ady legszebb verseit, akár a kortárs magyar írók műveit.


Megújult a Mérleg portálja -- a keresztény és a szekularizált világ párbeszédeFEL

2013-tól a megújult honlap kimondottan internetes folyóiratként működik. Nem kész folyóiratszámok jelennek meg rajta, hanem folyamatosan az elkészült szövegek, zömmel fordítások, de arra is törekszünk, hogy hírt adjunk az egyház, politika, társadalom és kultúra érintkező területein zajló legfontosabb magyarországi fejleményekről.
A Mérleg Online tehát nem rendszeres időközönként, de lehetőleg folyamatosan frissül. Lesznek rajta a korábbi (nyomtatott) évfolyamok tartalomjegyzékei (1965-2011), és nagy számban megjelentetünk válogatott tanulmányokat, publicisztikákat a nyomtatott Mérleg archívumából, idegen nyelveket ismerő olvasóink számára a (később) fordítandó teológiai, ill. társadalomtudományi, természettudományos és filozófiai szövegek eredetijét is elérhetővé tesszük, valamint linkekkel felhívjuk a figyelmet más érdekes és jelentős külföldi internetes publikációkra.
Célunk a keresztény gondolkodás és a szekularizált világ párbeszédének előmozdítása. Minden hiteles felvetés és megfontolt válasz határkérdések sorát nyitja meg. Ezek szavatolják a keresztény hit önkritikus reflexióját és 'szállítják az anyagot' társadalom-, mindenekelőtt pedig hatalomkritikai tartalékainak megőrzéséhez és gyarapításához. (Mártonffy Marcell)

Hírforrás: Mérleg
2013. október 02.

Korlátlan zenehallgatás itthon is: Google Music -- kell a könyvtárban zenét tárolni?FEL

Hét új országban nyitotta meg zeneszolgáltatását a Google, és a jó hír, hogy ezúttal a listán van Magyarország is.
Egy hónapig teljesen ingyen van, utána a november 15. előtt regisztrálók havi 1650 forintért, a többiek pedig 1950 forintos havidíjjal vehetik igénybe a Google Music szolgáltatást, ami mostantól végre elérhető Magyarországról is link .


Változás: mostantól mindent lát a Facebook keresőjeFEL

A facebookos kereső ezután a felhasználók által közzétett összes megosztásban és állapotfrissítésben, hozzászólásban, sőt még a képaláírásokban is keres.
A tematikus keresések mellett -- pl. 'Posts about szalonna by my friends' megmutatja az ismerőseink által írt, 'szalonna' kifejezést tartalmazó kiírásokat, kommenteket és képeket -- lehetőség van a 'Posts I commented on' jellegű operátorokkal kilistázni mondjuk az összes olyan dolgot, amihez hozzászóltunk.
Az újítást fokozatosan kapcsolja be a Facebook azoknál, akiknél a Graph Search kereső már aktív. A keresőt már mindenki be tudja kapcsolni magának, ehhez ide kattintva talál segítséget -- link




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu