Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/21., máj. 22.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Nagyobb könyvforgalmat akarsz? -- Szerzeményezzen a használó!
Harminc év alatt megtízszerezték a roma olvasók számát a Halis-könyvtárban
Olvasnivalót kínál a fánk mellé -- növekszik és könyvtárral is együttműködne - 1.
Könyvtárak, amelyek megváltoztatták életemet - blog (olvasóink szavazatára)
Iskolai könyvtár helyett önálló tanulási térben demisztifikálják a könyveket?
Kevesebb könyvtárossal működik majd az Országgyűlési Könyvtár
Zene a hangszóróból, kép a tévéből a nyilvános terekben -- lehet-e?
Hasznos-e időnként figyelemfokozás érdekében átrendezni az állományt?
Tájékoztatás éjjel-nappal -- csevegő robot a Kölni Egyetemi és Városi Könyvtárban
Süteménynapot tartottak Csíkszeredában a megyei könyvtárban
MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia
Az egyetemi könyvtárak kommunikációs feladatai a konkurenciaharcban
Elektronikus folyóirat-archívum -- felszabadítható polcok
Könyvtár -- motívum a filmekben
Hogyan néznek ki a könyvtárak a digitális játékokban? (képek)
Mi alapján tartunk megbízhatónak egy honlapot?

Analógiák

Plázahasznosítás -- lehetőség-e a könyvtárnak?
A kötelező szerviz nem csak az autóknak kell -- könyvtári rendszeraudit?

Praktikus

Így nyerheti ki a legegyszerűbben egy pdf-ből a szöveget
1024 GB (!) ingyenes online tárhely fényképeinek
Nem tetszik egy kép háttere? Így tüntetheti el a legegyszerűbben, Photoshop nélkül
Távolról is megnézheti, mit keresett tegnap a neten
Használt már valós idejű képkeresőt?

Kisszínes

Érdekes könyvtárak a világ minden tájáról (fotók)
Svéd információszabadság -- szabad polgárok
Könytár is volt Kadhafi luxushajóján
Trafikmutyi után itt a tankönyvmutyi (Jobbik)

Információforrások

Az anyakönyvek is titkosak lesznek?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nagyobb könyvforgalmat akarsz? -- Szerzeményezzen a használó!FEL

2009 októberében az Iowai Egyetem könyvtára kísérletet végzett a használók által kezdeményezett beszerzés (patron-driven acquisition, PDA, más néven igény szerinti beszerzés, demand-driven acquisition, DDA) terén, az e-könyvekre korlátozódva. Külön alapot hoztak létre erre a célra, és együttműködtek az ebrary (ma már a ProQuest része), valamint az YBP könyvtárellátó cégek segítségével.
Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a könyvtári szakemberek által végzett könyvválogatás sok határterületi témakört elhanyagol, ezeket a használók javaslatára célszerű beszerezni. A vizsgálatok azt is megállapították, hogy a használók által igényelt művek forgalma egyáltalán nem marad el a szakértők által válogatott művekétől, sőt, jelentősen meghaladja azokét.A vártnál nagyobb érdeklődés és a pénz gyors fogyása ellenére a projekt folytatása mellett döntöttek, de tovább szigorították a vásárlás kritériumait (ezentúl használatonkénti 10-szer kellett valamely belső oldalra kattintani, illetve egy oldalt kimásolni vagy kinyomtatni). (ref.: Mándy G.)


Harminc év alatt megtízszerezték a roma olvasók számát a Halis-könyvtárbanFEL

Nagykanizsán úgy tartják számon, hogy csaknem harminc év alatt megtízszerezték a roma olvasók számát (az 1980-as évek végi adatok szerint ez nem érte el a húsz főt). A könyvtárban már dolgozik egy roma könyvtáros is -- egy érdeklődő fiatalt előbb foglalkoztattak, majd lehetővé tették számára a könyvtáros végzettség megszerzését. A könyvtár központi épületét rendszeresen használják programjaikhoz a roma civil szervezetek; volt már ott roma fotókiállítás, roma író, költő bemutatkozása, a roma szervezetek által indított képzés (szociális és házigondozó-képzés, pedagógiaiasszisztens-képzés, romani és beás nyelvtanfolyam stb.).
Helyet és infrastruktúrát adva e képzéseknek a könyvtár szolgáltatásai is népszerűbbek lettek. A roma fiatalok legtöbbje e pályázati programok keretében került először kapcsolatba a könyvtárral, amely érkezésük pillanatától követi könyvtári életútjukat. 2011-ben a Könyvtáriskola című programban 219 halmozottan hátrányos helyzetű fiatal vett rész a nagykanizsai szakközépiskolákból, többségük roma. Közülük három volt csak könyvtártag, és senki nem kölcsönzött. Most 47 beiratkozott olvasójuk van ebből a csoportból, és 196 kölcsönzött dokumentum jelzi aktivitásukat. A könyvtár tehát jó partner lehet minden romaprogramban -- véli Kardos Ferenc.


Olvasnivalót kínál a fánk mellé -- növekszik és könyvtárral is együttműködne - 1.FEL

A tulajdonos Csepregi Zoltánnak -- aki marketingkommunikációval foglalkozik, reklámügynöksége van -- saját márkája a The Donut Library (e.: dunat), azaz (amerikai)fánk-könyvtár, mellyel a Budagyöngye bevásárlóközpontban lehet találkozni. Pillanatnyilag, mert a bevezetés sikere miatt egy tágasabb, Pozsonyi utcai üzlethelyiségbe költöznek rövidesen. A vállalkozás igazából nem könyvtár, nem kölcsönöz, nem tájékoztat (hacsak nem a fánkok választásában), viszont a betérő reggeli mellé fánkot evő, valamint az iskola után érkezők levesznek és megvásárolnak egy-egy kihelyezett kötetet.
Csepregi elmondása szerint a könyvtár név a fánkok kínálata miatt jött. A könyveket a Líra bizományosaként árulják, melyeket az eladónő tapasztalata szerint a betérők nem szokták maszatos kézzel megfogdosni. 'Inkább a fánk miatt jönnek, mint a könyvek miatt. A könyvek ittléte növeli a forgalmat' -- mondja. -- Könyvet a 35 feletti korosztály szokott jellemzően vásárolni, a fiatalabbak (a környező iskolákból) inkább csak beleolvasgatnak; a nyugdíjas vásárló kevés. Sokszor alkalmakra veszik a könyveket, pl. születésnapra. (BCs-WKÁ-MG)


Könyvtárak, amelyek megváltoztatták életemet - blog (olvasóink szavazatára)FEL

A blog a könyvtárakkal kapcsolatos pozitív használói élmények gyűjtőhelye. Előnye, hogy a tapasztalatok jellemzően összefoglalóak, azt nem egyetlen élményen alapulnak, továbbá, hogy nem a könyvtárosok, hanem a minőség avatott visszajelzői, a használók nyilatkoznak. Sokaknak gyerekkori, meghatározó a pozitív élmény. Másik oldal, hogy egyoldalúak a bejegyzések: vállaltan pozitív élményeket közöl. Kár, hogy a posztolók nem vállalják névvel bejegyzéseiket. Ezek tudatában felhasználhatóak a könyvtári szolgáltatások melletti használói élmények bemutatásra. (MG)


Iskolai könyvtár helyett önálló tanulási térben demisztifikálják a könyveket?FEL

Jelenleg a hagyományos iskolai könyvtárak -- könyvekkel teli termek, amelyeket elsősorban papíralapú könyvekkel kapcsolatos tevékenységekre használnak -- egyre kevésbé jellemzőek. Azokat az új tereket, amelyeket interneteléréssel bíró számítógépekkel és könyvekkel egyaránt elláttak, és ahol szakképzett személyzet várja a betérőket, készen a legváltozatosabb kérdésekre, tanulási központnak (study centres) vagy önálló tanulási tereknek (independent learning zones) szokták nevezni. A szerző ezen új terekkel kapcsolatos tapasztalatokat és dilemmákat gyűjtötte csokorba.
Komoly a kockázata annak, hogy ha könyvek és számítógépek vannak egyetlen helyiségben, akkor a használat kizárólag az utóbbiakra korlátozódik. A könyvtárosnak célszerű a hozzáférés egyszerűsítésével, ajánló olvasmánylistákkal, játékos feladványokkal 'demisztifikálni' a könyveket, hogy a gyerekek bátrabban nyúljanak ezekhez a forrásokhoz is.


Kevesebb könyvtárossal működik majd az Országgyűlési KönyvtárFEL

Átszervezés miatt mondtak fel az Országgyűlési Könyvtár nyolc dolgozójának -- tudatta lapunkkal Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke. Értesülésünk szerint a múlt héten -- számukra váratlanul -- küldték el a munkatársakat a könyvtárból, akadt, aki úgy tudta, hogy meg is szűnik az intézmény és múzeum létesül helyette.
Szilányi ezt cáfolta és közölte: ilyen elképzelés nem merült fel. Az viszont igaz, hogy 'az 1949-ben a kommunista diktatúra által megszüntetett' Országgyűlési Múzeum újjáalakul, melynek előkészítő munkálatai jelenleg is folynak -- tette hozzá.
Újabb elbocsátások most nem lesznek, az Országgyűlés Hivatalában ugyanis lezárult az átszervezés -- hangsúlyozta Szilágyi, amiből arra lehet következtetni, hogy az új főigazgató kezdeményezésére idén nyolcnál jóval több embert küldtek el a hivatalból. Az Országgyűlés sajtófőnöke egyébként tudatta: akiktől megváltak, azok végkielégítés, szabadságmegváltás, felmentési időre járó pénz címén átlagosan bruttó 3.282.086 forintot kaptak.


Zene a hangszóróból, kép a tévéből a nyilvános terekben -- lehet-e?FEL

A fogyasztók (felhasználók, ügyfelek stb.) kényeztetésének korát éljük: a háziorvosi, fogászati váróban is újságokkal, zenével, esetleg LCD tévén sugárzott műsorral próbálják feledtetni a várakozás perceit (félóráit, netán óráit)... A könyvtárban sem feltétlenül divat már az áhítatos, templomi csend, no meg a pisszegő, szájához mutatóujját kocogtató könyvtáros néni. Diszkrét hangú zene kívánatos és/vagy megengedett lehet. Néhány jól elhelyezett, szép hangzású hangszóró, egy erősítő és egy PC, és már szólhat is a zenei webrádió, vagy a könyvtár hangzóállománya, állományreklám céljából is. Esetleg jótékony hatása lehet a hanganyagok forgalmára is... Egy biztos: bátran kérdezzük meg olvasóinkat, milyen könyvtárt szeretnének: csendest, dallamost, netán beszédest?


Hasznos-e időnként figyelemfokozás érdekében átrendezni az állományt?FEL

Hasznos-e időnként figyelemfokozás érdekében átrendezni az állományt? -- volt a KIT múlt heti kiegészítendő szavazása. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
9 - Hülyeség.
20 - Igen.
5 - Csak apró lépésekben.
7 - Csak a könnyű irodalom esetén.
-- Tanulságos, hogy az ötletet nonszensznek tartókhoz képest kétszer annyian vannak ez egyértelmű igenek, a megszorításokkal rendezkedők pedig abszolút többségben vannak. Ezzel visszaigazolják azt a marketing-gyakorlatot, amely a kiskereskedelmi vállalkozásoknál gyakorlat. Az átrendezés egyrészt jelenthet kellemetlenséget a használóknak, ugyanakkor lehetőség is számukra új témák megismerésében. A könyvtár számára pedig a kölcsönzés növekedését is jelentheti. (MG)


Tájékoztatás éjjel-nappal -- csevegő robot a Kölni Egyetemi és Városi KönyvtárbanFEL

A Kölni Egyetemi és Városi Könyvtár 2010 óta használja az Albot nevű chatbot (csevegőrobot) szoftvert könyvtári és információs szolgáltatásainak fenntartható és jövőcentrikus javításához, elsősorban az egyetemi hallgatókat megcélozva. Az Albot jól kiegészíti az oktatás és a különbözői kurzusok során kínált, valamint egyéb, online oktatóanyagok és rövidfilmek (videocast) formájában nyújtott virtuális információs anyagokat, és hosszabb távon tehermentesíti majd a könyvtári tájékoztató szolgálatot. Több mint egyévi rendszeres működés után az olvasók körében végzett felmérés mennyiségi és minőségi értékelése nyomán kiderült, hogy a chatbotot intenzíven használják, és pozitív volt a fogadtatása. A tájékoztató szolgálat klasszikus, személyes formája, a rendszeres használóképzési foglalkozások és az online információs szolgálat mellett az Albot jól bevált kiegészítő információs eszközként. A diákok tanulási szokásai megváltozásának fényében az Albot egyszerűbb és vonzóbb szolgáltatásnak bizonyult, mint a tájékoztató szolgálat klasszikus formái, de nem szorította ki teljesen az utóbbiakat sem. E biztató eredményekre alapozva már online információs eszközök célorientált alkalmazását fontolgatják, hogy kompenzálják az egyre gyérülő emberi erőforrásokat. Egy új információs rendszer, mely egyesítené az információnyújtás változatos formáit, felhasználja majd a szinergiát, hogy minél több felhasználót lásson el hatékony és egyénre szabott portfólióval. (Autoref.)


Süteménynapot tartottak Csíkszeredában a megyei könyvtárbanFEL

Sokan szeretik a süteményeket -- bizonyította be a székelyföld napok égisze alatt, a Székely Konyha szerkesztői által tető alá hozott süteménymustra. Csíkszeredában a Kájoni János Megyei könyvtár adott helyet a rendezvénynek. Sem felhozatalban, sem érdeklődőben nem volt hiány.
Az édesszájúak paradicsomát fogadta be néhány órára a csíkszeredai Kájoni János megyei könyvtár. A székely konyha szerkesztői ezúttal süteménymustrára invitálták az érdeklődőket. A rendezvényen mind kiállítóként, mind pedig látogató-kóstolgatóként szép számban vettek részt a helyiek.
Orendi Enikő, Jánossy Cecília: volt, aki képzőművészi vénáját is segítségül hívta az édességgyártásban, az alkotás a helyszínen, a nézők szeme láttára született.


MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási KonferenciaFEL

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja és a Petőfi Irodalmi Múzeum 2013. június 10-11. között rendezi meg a MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferenciát. A kétnapos rendezvényen hazai és külföldi előadások keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a múzeumi digitalizálás jelenlegi trendjeivel, perspektíváival.


Az egyetemi könyvtárak kommunikációs feladatai a konkurenciaharcbanFEL

Tudomásul kell vennünk, hogy az Alexandriai Könyvtár léte óta napjainkban jutottunk először abba a helyzetbe, hogy az olvasóknak nincs szükségük könyvtárosokra. A hallgatók úgy érzik, a technikai eszközök néhány gombnyomással mindenre választ adnak. Míg régebben az Amazon oldalain kerestek bibliográfiai információt, most automatikusan csak a Google keresőt használják erre is. Az egyetemi könyvtárak nagy erőfeszítésekkel számos képzést, könyvtárhasználati foglalkozást, órát tartanak számukra. A közös katalógusok, a speciális internetes források, adatbázisok használatának bemutatásakor ideig-óráig úgy tűnik, hogy meg is győzhetők, de végül is mindig a gyors megoldások mellett döntenek. Gyakran nem tudják meghatározni konkrét kérdésüket, problémájukat sem, így még inkább tanácstalanok a forrásokat illetően. Hiába léteznek kiváló lehetőségek, már az sem segít, ha a 'pull' technikáról a 'push'-ra váltanak a könyvtárosok, vagyis szinte készen szolgáltatják számukra az információt.
Az egyetemi és tudományos könyvtárak, dokumentációs központok mellékes tevékenységnek ítélik a rendezvényszervezést, a kifelé történő, másfajta, nem tudományos kommunikálást. Úgy tartják, hogy mindaz a pénz, anyagi forrás, amelyet a rendezvényekre, a látványra fordítanak, elvész, ugyanakkor elrabolja a lehetőséget a szakkönyvek beszerzése elől.(ref.: Pajor E.)


Elektronikus folyóirat-archívum -- felszabadítható polcokFEL

Többi felsőoktatási könyvtárhoz hasonlóan az East Carolina University Joyner Könyvtára is tapasztalta az elmúlt években azt az igényt, hogy polcaik egy részét más célokra szabadítsák fel. Az elektronikus állomány növekedése, mely a könyvtárak átalakult képével (könyváruházból szolgáltatóhelyek) is párosult, arra késztette a könyvtárosokat, hogy átértékeljék állománygyarapítási stratégiájukat, és ennek nyomán csökkentsék a nyomtatott dokumentumok arányát.
A vizsgálat igazolta, hogy a legtöbb elektronikus folyóirat-archívum -- beleértve a kiadói csomagokat is -- jól helyettesíti a nyomtatott folyóirat-évfolyamokat. Sok folyóiratcímet érdemes inkább a raktárba helyezni, mintsem szabadpolcon tárolni. A könyvtáraknak különböző módon kell kezelniük nyomtatott folyóirataikat a helyhiány és a kutatói igényeknek a nyomtatottról az elektronikus változat felé terelése fényében. A cikk világos elveket fektet le a folyóiratok kivonásával, áthelyezésével és megőrzésével kapcsolatos döntések elősegítésére. (autoref.)


Könyvtár -- motívum a filmekben FEL

Valamennyien ismerjük azt a jelenséget, hogy egy adott szakmai dologról a szakemberek, a benne élők másként vélekednek, mint ahogy azt a média bemutatja. A média valósága teljesen más, mint a realitás. Így van ez a könyvtárak esetében is. Egy huszonhét filmből álló, 1940?2004 között készült nemzetközi korpusz alapján a következő 'könyvtártipológia' állapítható meg:1) A városi könyvtár mint exkluzív jelenség.
2) A könyvtár mint kivételes, meghökkentő, egyben családias hely.
3) A könyvtár mint konkrét információszerző helyszín. (A könyvtárhoz egyik esetben sem kötődik a 'szórakozás' fogalma mint közeli asszociáció.)
4) A könyvtár a tanulás helyszíne.
5) A rejtélyes könyvtár.
6) A könyvtár mint a találkozások és a közösségi terek egyik szociális helyszíne.
7) Az oltalmat nyújtó könyvtár szimbóluma.
8) A nyitott és zárt kapujú könyvtárnak ugyancsak megvan a maga szimbolikája. (ref.: Pajor E.)
(Az egyes motívumok kifejtését ld. a teljes referátumban.)


Hogyan néznek ki a könyvtárak a digitális játékokban? (képek)FEL

(via Heti Attila)


Mi alapján tartunk megbízhatónak egy honlapot?FEL

a hallgatók által a honlap megbízhatóságának értékelésére a következő tényezőket használták:
- Az első benyomás: Ismerem és megbízom benne. Tetszik a neve.
- A keresőgép eredményeiből kiválasztott honlapok megtekintésekor: Egy általam megbízhatónak tartott cég hirdet ezen a lapon. Tetszik a lap kinézete. Úgy látom, tudományos referenciái vannak. Valakinek jogi vagy kereskedelmi érdeke fűződik ahhoz, hogy fenntartsa ennek a lapnak a megbízhatóságát.
- Elolvasván a lap tartalmát: Bízom a szerzőben. Jól van megírva. Jók a hivatkozásai. Megerősíti eddigi ismereteimet. Alátámasztja, amit hittem. Megbízhatónak tűnő statisztikákat közöl.




Analógiák

Plázahasznosítás -- lehetőség-e a könyvtárnak?FEL

Túl kell élni, de ehhez meg kell találni azt a hasznosítási formát, amire van kereslet s amelyből a bérlő akkora bevételt tud generálni, hogy a bérleti díj kifizetése mellett saját magát is fenn tudja tartani -- mondta a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján a vidéki üzlethelyiség-piac válságkezeléséről tartott előadásában Horváth Péter, a Magyarországi Volksbank Zrt. ingatlan- és üzemeltetési igazgatója.


A kötelező szerviz nem csak az autóknak kell -- könyvtári rendszeraudit?FEL

A céges informatika is rendszeres felülvizsgálatra szorul. Ezzel kiszűrhetők az üzleti működést veszélyeztető biztonsági rések és az elhanyagolt mentések is.
'Ha egy ügyvezető a vállalkozásán belül feltenné a kérdést, hogy biztonságosak-e az IT-rendszereik, akkor az informatikustól nagy valószínűséggel azt a választ kapná, hogy igen. Itt azonban nem szabad hátradőlni. Az nem várható el, hogy a cégvezető átlássa a teljes IT-rendszert, de az igen, hogy a társaság bizonyos időközönként önvizsgálatot tartson' -- javasolja az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója.




Praktikus

Így nyerheti ki a legegyszerűbben egy pdf-ből a szövegetFEL

A legtöbb pdf-szöveg konverter használatához szükség van arra, hogy legalább az Adobe Reader és a Microsoft Word a gépünkön legyen. Nem így a Free PDF to Word Converter nevű ingyenes programnál, amelyhez valójában semmire sincs szükség.
A szoftver innen tölthető le, és az exe fájlra kattintva telepíthető -- link
Az indítása után megjelenő ablak bal felén választhatjuk ki tallózással a pdf állományt, jobbra pedig megadhatjuk, hova mentse majd el a program a kinyert szöveget Alul jelölhetjük be, milyen dokumentumolvasó van a gépünkön, ez akár a WordPad is lehet.
Ezután kattintsunk a Convert to Word Document gombra, és már indul is az átalakítás. Hogy éppen hol tart, azt egy százalékos értékét mutató csúszkán kísérhetjük figyelemmel, de erre nem lesz túl sok időnk, ugyanis a program igen gyors.


1024 GB (!) ingyenes online tárhely fényképeinekFEL

Agresszív üzemmódba kapcsolt a Yahoo!, a Tumblr felvásárlása mellett bejelentették az alaposan megújult Flickr-t, ahol ezután 1 terabájtnyi ingyenes hely áll majd a felhasználók rendelkezésére. Az átlagfelhasználók számára ez tulajdonképpen beláthatatlan, de még a profi fotósoknak is bőséges. -- link


Nem tetszik egy kép háttere? Így tüntetheti el a legegyszerűbben, Photoshop nélkül FEL

Nem tetszik egy fénykép háttere? Csak egy bizonyos részletet szeretnénk megtartani belőle? Semmi gond, egy ingyenes szolgáltatással gyerekjáték e probléma megoldása.
Egy fénykép felesleges részleteinek eltávolításában jeleskedik a Photoshop, azonban egy meglehetősen költséges programról van szó. Mutatunk egy jóval egyszerűbb és ami a lényeg, ingyenes megoldást erre a feladatra.
Online szolgáltatásról lévén szó, semmit sem kell telepítenünk, egyszerűen lépjünk fel a Clipping Magic oldalra ( link ). Itt érdemes először a How To pontot szemügyre venni, itt ugyanis egy rajzos magyarázatot kapunk arról, hogyan is kell eljárnunk.


Távolról is megnézheti, mit keresett tegnap a netenFEL

A böngészők Előzmények lehetősége segít abban, hogy egyszerűen megtaláljunk egy-egy korábban felkeresett weboldalt. Azonban ezt csak a saját gépünkről érhetjük el. Vagy mégsem?
Bár nem hangzik egyszerűnek, mégsem lehetetlen, hogy akár a távolból, valaki másnak a gépéről megnézzük, milyen oldalakat kerestünk fel korábban. Ehhez azonban kell egy kis segítség, nevezetesen az Archify ( link ) nevű szolgáltatás, illetve az általa kínált böngészőbővítmény.
Mindenekelőtt regisztrálnunk kell az Archify oldalán -- ez történhet Facebook, vagy Twitter-hozzáférésünkkel, esetleg e-mail címünk és jelszavunk megadásával -- majd le is tölthetjük a bővítményt.
A települése után egy kis türelmet kér tőlünk a szolgáltatás, körülbelül egy órára van szükség ahhoz, hogy valóban aktívvá váljék fiókunk. Ezután viszont már online is tárolódnak böngészési előzményeink, azonban megadhatunk olyan oldalakat, amelyeket szeretnénk kihagyni ebből.
A továbbiakban -- a megfelelő jelszó vagy hozzáférés birtokában -- akárhonnan, akármikor elérhetjük böngészési előzményeinket.


Használt már valós idejű képkeresőt?FEL

Mire is jó egy valós idejű képkereső? Például arra, hogy valóban olyan képeket adjon keresési eredményként, amelyek csak nemrég, akár percekkel korábban kerültek fel a netre.
A Thudit ( link ) kereső fejlesztőinek elképzelése egyszerű: képkeresőjük -- a kereső kifejezés bebillentyűzése után ? többféle platformról (Twitter, Filckr, Instagram) szállítja találatként a legújabb képeket, gyakran olyanokat, amelyek épp hogy kikerültek a világhálóra.
Az első pillanatban talán meglepő lehet, hogy mit keres a 'képszolgáltatók' között a Twitter, azonban nem is gondolnánk, valójában mennyi képet posztolnak ki ide.
Bár az oldal szerint három forrásból érkeznek a képek, próbálkozásaink alatt csupán twitteres találatokat kaptunk. Ezzel nem csak mi voltunk így, és az oldal egyik fejlesztője úgy reagált a külföldi blogoktól érkező, az említett tényt firtató kérdésre, hogy mindez csak annak a tükröződése, hogy a Twitteren történik a legtöbb kép megosztása.
Korábban egyébként volt egy szűrő is az oldalon, amellyel szolgáltatást választhattunk, de ezt -- állítják a fejlesztők -- nem használta senki, így kivették a képkeresőből.
Összességében tehát a Thudit egy twitteres képkereső, ami ezzel együtt érdekes próbálkozás, azonban hogy ez elég lesz-e nagy tömegek meghódítására, az egyelőre kérdéses.




Kisszínes

Érdekes könyvtárak a világ minden tájáról (fotók)FEL



Svéd információszabadság -- szabad polgárokFEL

A világon elsőként, 1766-ban Svédországban fogadtak el az információszerzéshez való jogot szavatoló szabályokat, s a hivatalosan sajtószabadság-törvénynek nevezett, többször módosított dokumentum ma is érvényben van. A szinte teljes információszabadságot garantáló törvény értelmében valamennyi svéd állampolgárnak joga van ahhoz, hogy maradéktalanul megismerje a hivatalos iratok tartalmát, s az ott olvasottakat névvel vagy név nélkül közzétegye.
A jog kiterjed a közalkalmazottakra is, a hatóságoknak pedig nem engedélyezik, hogy nyomozzanak a kiszivárogtató után. A közérdeket annyira fontosnak tartja a szabályozás, hogy a korrupció és a bűncselekmények elkövetésének megakadályozása érdekében a közalkalmazottak és a döntéshozók titkos ügyekről is beszélhetnek, viszont illetékteleneknek nem adhatnak át bizalmas anyagokat.


Könytár is volt Kadhafi luxushajójánFEL

A diktátor számára készült óceánjáró most alapvetően a kisgyermekes családok számára jelent elsőrangú nyaralási alternatívát.
Az úszó városon összesen 1175 kabin, öt úszómedence, több élőzenés klub, mozi, színház és könyvtár is található, bár ez utóbbi alapvetően bárként funkcionál. A szálláskiosztás, valamint a fedélzeti szórakozási lehetőségek miatt a hajót az üzemeltető cég alapvetően fiataloknak és kisgyermekes családoknak ajánlja.


Trafikmutyi után itt a tankönyvmutyi (Jobbik)FEL

A tankönyvellátás rendszerének átalakításával a Fidesz először monopolhelyzetbe hozta az állami Könyvtárellátót, majd a terjesztés árrését az eddigi átlagos 12 százalékról a nem kis példányszámú tankönyvek esetében 20 százalékra emelte. Emiatt emelkednek a tankönyvek árai -- írta közleményében a Jobbik.




Információforrások

Az anyakönyvek is titkosak lesznek?FEL

Még a Fideszen belül is meglepetést keltett, hogy a kormány zárolni kívánja az 1895 óta vezetett állami anyakönyveket. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesületet (Macse) a tiltakozás hívta életre.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu