Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2012/42., nov. 14.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Az új bizniszgurud: a kisvárosi könyvtár
Regionális könyvtári portálok -- csiszolandók vs. elfuserált koncepció
Kiterjesztett valóság -- hogyan használható a könyvtárban? (képekkel)
Hogyan éljük túl a recessziót? -- az USA-ban 2012-ben is nőtt a használók száma és a költségvetés - 1.
QR az OSZK hírlapolvasójában: EPA-ra és MEK re is
Leggyakrabban használt web2-es eszköz az RSS -- tudományos könyvtárak, USA
Justh Könyvtár: Ments könyvet. -- De miért is? 1.
Új, de mégsem annyira új média: VideóKönyv -- hogyan készítik a Kaptárban?
Kiadó, sokszorosító és webáruház a Miskolci Egyetemi Könyvtárban
5 hónapra ingyenes adatbázis -- karrierépítő kutatóknak
A digitális kultúra ügynökei -- rögös úton a MaNDA-mintaprojekt
Siker a bukaresti digitális metrókönyvtár -- könyvautomatával
Nyelvet értő olvasóvá nevelés -- DOK, Delft
Lopják a könyveket az olasz könyvtárakból (is)
Magyarországon is elkezdődött az elektronikus levéltár megvalósítása
Pécsi siker a diákkönyvtár szerepére kiírt vetélkedőn
Min olvasunk e-könyveket?
Jeszenszky-jegyzet: hazudott a Pécsi Tudományegyetem professzora (MNO)
Tartalomszolgáltatók: alkotmányellenesen korlátozná a KIM az internetet
Könyvtár, műterem és iskola a Dózsa György utcai villában
Sokféle ingyenes netes gyermekvédő zár létezik, de kevesen használják

Analógiák

Az hallgató együttműködés és eredménye(i)
Gyorsabb az internet, nő a türelmetlenség -- 6% elvándorló másodpercenként

Praktikus

Így készíthet pillanatok alatt látványos diagramot
Bármilyen nyelven beszélhetsz, azonnal

Kisszínes

A YouTube a tévé alternatívája? -- Úgy tűnik
Kevesebbet olvasunk, de többet játszunk és mesélünk gyerekeinknek
Révbe ért az e-levéltár projekt
A fényképészet őskora
Riasztó kép: sokan vannak veszélyben böngészőjük miatt

Információforrások

Az OSZK nemzetközi merítésú twitterújságja
Friss szerzői jogi (e-)könyv
Szegedi Füvészkert okostelefonon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Az új bizniszgurud: a kisvárosi könyvtárFEL

Az e-könyvek és a szakdolgozatíró vállalkozások idejében a könyvtár a legtöbbek szemében a tudásalapú társadalom előtti kor porlepte emlékműve csupán. Ám a múlt hétvégén leckét kaptunk egy kisvárosi könyvtártól: ebből minden vállalkozás csak tanulhat! De mit is? A minap e sorok írójának drága neje és legidősebb leánygyermeke (8. esztendejében) arra a teljesen divatjamúlt gondolatra jutott, hogy beiratkoznak a könyvtárba. Mivel egy Budapest környéki községben lakunk, a hozzánk legközelebb eső ilyen művelődési egység a gödöllői könyvtár. ...
Az egész család kifizette az éves kölcsönzési díjat. Ha a Te vállalkozásod is így működne, megvennénk a Te szolgáltatásaidat is. Így lép be egy divatjamúltnak tűnő intézmény a XXI. századba.


Regionális könyvtári portálok -- csiszolandók vs. elfuserált koncepcióFEL

Ön szerint beváltak-e a regionális könyvtári portálok? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok:
5 - Kevésbé szakmai koncepció.
14 - Igen, de még csiszolni kell őket.
6 - Inkább megakasztották a szolgáltatásfejlesztést.
1 - Igen, mindenképpen.
-- A válaszadók elenyésző része szerint aratott a koncepció teljes sikert. A válaszadók fele szerint még csiszolni kell a portálokat. Szűk másik fele szerint ugyanakkor szakmailag elfuserált a koncepció, sőt, többen károkozást is említenek. (MG)

Hírforrás:
2012. november 14.

Kiterjesztett valóság -- hogyan használható a könyvtárban? (képekkel)FEL

Az Augment nevű ingyenes iPad / iPhone és Androidos alkalmazással egy kinyomtatott szimbólumra irányítva eszközünk kameráját, valós környezetünkben jeleníthetünk meg 3D-s objektumokat. A szimbólumot a készítők weboldaláról tölthetjük le ( link ). A készítők a megjeleníthető ábrák egyre szélesebb skáláját biztosítják, pl. híres épületek, festmények, járművek, bútorok? Az objektumok teljesen 'körbejárhatók', elég ha megforgatjuk az asztalon a szimbólumot. (w)


Hogyan éljük túl a recessziót? -- az USA-ban 2012-ben is nőtt a használók száma és a költségvetés - 1.FEL

Az USA közkönyvtáraiban 2012-ben is tovább nőtt a használók száma. Egy 2006-1012-es adatokat feldolgozó felmérés szerint pedig úgy tűnik: az amerikai közkönyvtárak meglepően jól vészelték át a válság mélyét. A könyvtárak költségvetése enyhén (átlagosan) növekedett, az infláció hatása ellenére.
Naperville Közkönyvtár: 2006 és 2010 között 15%-kal csökkent az adókból származó bevétele. Más hasonló nagykönyvtárakhoz hasonlóan gyorsan reagált: csökkentette a munkatársak számát, az oktatási és eszközbeszerzéseket, befagyasztotta a fizetéseket, lemondta az OCLC szolgáltatásait, csökkentette nyitva tartását. Az igazgató elmondása szerint ugyanakkor újrafogalmazta a munkaköröket, megreformálta a részlegek közötti munkafolyamatokat, a munkatársakat jobban bevonta a stratégiai döntésekbe. A munkatársak két belső blogon fejtik ki véleményüket, s mindezek által növekedett a -- rendszeresen mért -- munkatársi elégedettség. A fizetések befagyasztása ellenére. (ref.: MG)


QR az OSZK hírlapolvasójában: EPA-ra és MEK re isFEL

Az OSZK Hírlapolvasójában mostantól ún. QR kódokat találhatnak a helyi olvasók a szabadpolcokon, bizonyos folyóiratok előtétdobozán. A {QR kódokat} okostelefonnal beolvasva az adott folyóirat digitális változatához juthatnak az {EPA} adatbázisunkban. A későbbiekben a MEK-ben található digitális szak- és kézikönyveket is jelezni fogjuk ilyen módon a könyvtár olvasótermeiben.

Hírforrás: Moldován István
2012. november 14.

Leggyakrabban használt web2-es eszköz az RSS -- tudományos könyvtárak, USAFEL

2010 októberétől decemberéig az amerikai Tudományos Könyvtárak Egyesülete (Association of Research Libraries) taglistáján szereplő könyvtárak közül száz amerikai felsőoktatási könyvtárban vizsgálták meg, hogy milyen fajta Web 2.0-s technikákat alkalmaznak a weboldalaikon illetve, hogy ezeket milyen módon használják.
A legnépszerűbb alkalmazásnak az RRS (really simple syndication: különböző forrásokból származó információk megosztása egységes keretben, XML formátumban) bizonyult, utána következett az IM (instant messaging, azonnali üzenetküldés), az SNS (social networking sites, közösségi oldalak), a blogok, mikroblogok, a videomegosztás, a 'mashup' technológia (mixelt információk különböző forrásokból, pl. Google-térképek, OPAC keresőablakok, elektronikus szövegek integrálása) következtek. (ref.: Mándy G.)


Justh Könyvtár: Ments könyvet. -- De miért is? 1.FEL

Ments könyvet! akciónk okt. 1-jén indult. Meghirdetése: link 100 db 10 éve nem kölcsönzött könyve, publikussá tettek a weben, illetve külön polcra is leválogattak, mondván: ha kölcsönöznek belőlük, 'megmentik' őket a leselejtezéstől. A lista összeállításában a TextLib segített: kidobta a 10 éve 'poros' köteteket, melyeket (szép- és szakirodalom) tovább válogattunk. A polcot a bejáratnál helyeztük el. A figyelemfelhívó szerepet egy általunk montírozott 'könyves superman' tölti be, na meg a játék okait és szabályait röviden leíró szöveg.
A fotón link is látható, a megszokott könyvtári rendszerezéssel ellentétben a könyveket lehetőség szerint a címlappal az olvasó felé helyeztük el, hogy növeljük a könyvek 'eladhatóságát' (e módszert más esetekben is alkalmazni szeretnénk). (Buzai Csaba)


Új, de mégsem annyira új média: VideóKönyv -- hogyan készítik a Kaptárban?FEL

Második 'VideóKönyvét' készítette el a PTE Egyetemi Könyvtára a napokban. A 'VideóKönyv' lehetne akár egy új műfaj is, de mégsem az, hiszen semmi olyan technikai felszerelés nem kell az elkészítéséhez, ami ne állna rendelkezésére bármely internetes felhasználónak. Különösebb 'mély'-informatikai ismeret sem szükséges hozzá.
A mindennapokban mindannyian nap mint nap használjuk a szükséges technológiát. Nem kell hozzá más, mint egy videókamera, egy hangfelvevő (akár mobiltelefon), jó előadók, számítógép és internetes kapcsolat. Ha ez mind rendelkezésre áll, máris nekikezdhetünk a konferenciakötetünk... azaz a 'Konferencia VideóKönyvünk' elkészítésének.
Nincs más dolgunk, mint felvenni videóra az előadásokat, az előadók diavetítéseit lementeni a gépünkre és amennyiben szinkrontolmácsolás is van, a tolmácsfülkében elhangzó fordítást diktafonra/telefonra rögzítenünk. Ha ez megtörtént, máris rendelkezésünkre áll a megfelelő nyersanyag. Ez után a videót -- ha szükséges -- megvághatjuk (pl. az ingyenes MS Movie Maker-el) és feltölthetjük egy videómegoszóra (pl. Youtube, Vimeo). A PowerPoint diákat feltölthetjük a SlideShare oldalára, a hanganyagokat pedig bármely podcast oldalra, de akár a SoundCloud vagy az Internet Archive oldalára.


Kiadó, sokszorosító és webáruház a Miskolci Egyetemi KönyvtárbanFEL

Az 1992/93-as tanévtől a felsőoktatási tanintézmények feladata a tankönyv- és jegyzetellátás. Ezért hoztuk létre a Miskolci Egyetemi Kiadót, mely tavalytól a Könyvtár, Levéltár, Múzeumhoz tartozik (2011. szept. 1-től a Sokszorosító Üzem is). A kiadó webáruháza link szeptembertől a saját jegyzeteket és más kiadók tankönyveit külső megrendelőknek is értékesíti.
A létrejött hármas -- kiadó, sokszorosító, jegyzetbolt -- sok kapcsolódással illeszkedik a könyvtárba: a közlemények cikkeit a könyvtár dolgozza fel adatbázisaiban (MATARKA, MIDRA), a köteles példányként kapott jegyzeteket pedig az integrált rendszerében. A hallgató nemcsak kölcsönözni tudja a számára legfontosabb könyveket, de meg is tudja őket venni. A könyvtáros szaktudás is jól jön pl. az irodalomjegyzékek létrehozásánál, az anyagok szerkesztésénél, korrektúrázásánál, végső formába öntésénél. A webáruház főleg az egyetem számviteli osztálya számára nehézség (az értékesítés szokatlan feladat felsőoktatásban; akadozott az ügymenet kidolgozása).
A Sokszorosító tavaly két nyomdagépet kapott TÁMOP támogatással, így igényesebb kiadványokat is gyárthatunk. A jegyzetboltnak egy évi 4,5 millió Ft bevételéből a könyvtár csak 15%-ot tarthat meg. (A karok a megrendelők, ők invesztálnak a jegyzetek előállításába.) A jegyzeteket önköltségen adjuk, hogy a hallgatók ne másoljanak. Ez így nemigen vállalkozás; nincs is valójában nyereség, s azt is eleve elvonja tőlünk az egyetem bérhiány és hasonló címszavak alatt. Az egyetemi szabályozás is inkább ellenséges. Jövőre szeretném elérni, a sokszorosító +60% (+áfa) anyagköltség mérséklését, a külső versenyképesség érdekében. Logikus lenne a külsőknek drágábban adni a jegyzeteinket. (Burmeister Erzsébet)


5 hónapra ingyenes adatbázis -- karrierépítő kutatóknakFEL

A 'Postdoc Free Access Program' PhD-val már rendelkező, de kutatóhellyel még nem bíró szakemberek számára kínálja a Free Access Passport-ot, mellyel 6 hónapiig térítésmentesen kereshetnek a teljes szövegeket -- folyóiratok és e-könyvek -- tartalmazó ScienceDirect-ben. A programba dec. 15-ig kell jelentkezni. Feltételek: 10 éven belül szerzett PhD-fokozat, legalább egy psztdoktori pozíció az elmúlt 3 hónapban (vagy amely végződni fog 3 hónapon belül), ajánlólevél a programvezetőtől. (ref.: MG)


A digitális kultúra ügynökei -- rögös úton a MaNDA-mintaprojektFEL

'Ez lesz a magyar kultúra történetének legnagyobb hatású programja' -- nyilatkozta lapunknak két éve Szőcs Géza a 'kulturális GPS'-ről. Pedig az csak egy kis fogaskerék nagy álma, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet -- képzeletben hatalmas -- gépezetében. Azóta a MaNDA leginkább Kornis Mihály cenzúrázásával szerzett hírnevet -- de tervekben nincs hiány.


Siker a bukaresti digitális metrókönyvtár -- könyvautomatávalFEL

Sepsiszentgyörgyi olvasónk megjegyzést fűzött múlt héten közzé tett hírünkhöz:
A 'Digitális könyvtárrá változott metróállomás' link -hoz szeretném még hozzáfűzni, hogy ugyanott még könyvautomatákat is állítottak fel, amelyek Cola vagy Fanta helyett könyveket árusítanak. Akkora sikerük volt, hogy már kétszer is feltörték! -- Kiss László, Mikes Kelemen Elméleti Líceum
-- Köszönjük szépen a véleményt. Egyúttal tovább bátorítjuk olvasóinkat észrevételeik közzétételére. (MG)


Nyelvet értő olvasóvá nevelés -- DOK, DelftFEL

Tisztelt könyvtárosok! Egy holland kezdeményezésre szeretném felhívni figyelmüket: link
A projekt neve: nyelvi látogatás, szervezője a híres delfti városi könyvtár, a DOK, ami egyúttal könyvtári koncepció-központ is, és ambíciózusan a világ egyik vezető könyvtárává szeretne válni (érdekes technológiai megoldásaikról lásd például ezt a videót: link vagy ezt: link
A projekt célja az olvasóvá, nyelvet értő emberré nevelés. A könyvtár önkénteseket keres, akik 15 héten keresztül hetente egy délután meglátogatnak egy-egy sokgyermekes családot, és egyéni foglalkozásokat tartanak olyan 2-12 éves gyerekeknek, akik nyelvi téren vagy később az olvasást illetően le vannak maradva. A foglalkozások során az önkéntesek nyelv- és asztali játékokat játszanak, vagy együtt olvasnak a gyerekekkel, aktívan bevonva a szülőket is. A muníciót (játékok, oktatási anyagok) és a felkészítést a könyvtár szolgáltatja. A (Delft meghatározott kerületeiben, többnyire lakótelepi övezetben élő) családokat a legkülönfélébb szociális intézmények (iskola, játszóházak, hivatalok vagy éppen a kerületi könyvtár) választották ki.

Hírforrás: Király Péter, Facebook
2012. november 14.

Lopják a könyveket az olasz könyvtárakból (is)FEL

Év eleje óta hatezer értékes könyv tűnt el az olaszországi könyvtárakból. Jól fizető gyűjtők rendelik meg ellopásukat, vagy interneten értékesítik az évszázados könyveket.
Az illegális könyvkereskedelemről szóló riport szerint az olaszországi könyvtárak kifosztása 'teljes közönytől kísérve' folyik. A páratlan anyagi és kulturális értéket képviselő könyvek eltűnését sokszor észre sem veszik. A tolvajoknak pedig elég eltüntetni az oldalakról a könyvtár bélyegzőjét és egy kézitáskában külföldre vihetik a zsákmányt bármilyen ellenőrzés nélkül, hiszen a kódexet 'még a drogszimatoló kutyák sem veszik észre'.


Magyarországon is elkezdődött az elektronikus levéltár megvalósításaFEL

Magyarországon is megkezdődhet az elektronikus levéltár megvalósítása, miután közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötöttek az informatikai fejlesztésről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel -- közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) projektigazgatója kedden Budapesten.
Tóth Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy elkészült egy-egy számítógépes terem a konzorciumban -- a NISZ-en kívül -- részt vevő Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában és Budapest Főváros Levéltárában (BFL), továbbá egy világszínvonalú szkennert is üzembe állítottak a teljes mértékben európai uniós forrásra alapozó projekt keretében.


Pécsi siker a diákkönyvtár szerepére kiírt vetélkedőnFEL

Az Iskolai könyvtár: Kulcs a múlthoz, jelenhez és a jövőhöz címmel adott ki nemzetközi felhívást az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete, az IASL.
A Könyvtáros Tanárok Egyesülete ehhez csatlakozott Kalandok az iskolai könyvtárban programjával, melyet 2012. októberre, vagyis az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára írt ki magyarországi és határon túli magyar nevelési-oktatási intézmények általános és középiskolai tanulói számára. A diákoktól érdekes, humoros, tanulságos, illusztrált történeteket vártak, melyek valós vagy fiktív iskolai könyvtári kalandokat mutatnak be.
A nagyszabású vetélkedésen végül szép pécsi siker született, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói ugyanis munkájukkal II. helyezést értek el. A 7. évfolyamos Szemes Máté: Éjjel a könyvtárban című írását két gimnazista, Amrich Dóra és Werner Luca illusztrálta. A számítógépes grafika pedig egy volt diák, Márkus Máté munkája. A projekt szereplőinek felkészítő tanára Nyirő Gizella volt.


Min olvasunk e-könyveket?FEL

A felhasználók jelentős része, meglepő módon, asztali számítógépen vagy laptopon olvas e-könyvet, ahelyett, hogy erre valamilyen mobil eszközt használna.
A Pew Research amerikaiak körében végzett felmérése szerint a válaszadók közül a 30 év alattiak 55 százaléka olvas számítógépen e-könyvet, a 30 évesnél idősebbek körében ez az arány csak 46 százalékos. A kifejezetten olvasásra optimalizált e-könyvolvasókat a fiatalabbak mindössze 23 és az idősebbeknek is csak 46 százaléka használja.

Hírforrás: HVG
2012. november 14.

Jeszenszky-jegyzet: hazudott a Pécsi Tudományegyetem professzora (MNO)FEL

Valótlanságot állított lapunknak a Pécsi Tudományegyetem professzora, miszerint az intézmény könyvtárából visszavonták a Tanulmányok a Romológia köréből című kötetet, melynek egyik kutatására a Magyar Nemzet nemrégiben hivatkozott. Az egyetemi könyvtár főigazgatója az MNO-t úgy tájékoztatta: a kötet több példányban elérhető. Az idézett tanulmány szerzője felé soha nem jeleztek problémát a dolgozattal kapcsolatban.


Tartalomszolgáltatók: alkotmányellenesen korlátozná a KIM az internetetFEL

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint feleslegesen és alkotmányellenesen korlátozná az internetet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Közleményüket a tárca azon tervezetével kapcsolatban juttatták el pénteken az MTI-hez, amely a büntető törvénykönyv átmeneti rendelkezéseiről szól. A tervezet érinti a büntetőeljárásról és az elektronikus hírközlésről szóló törvényeket is. A dokumentumot a tárca október 16-án bocsátotta egyeztetésre és ahhoz 26-ig lehetett eljuttatni az észrevételeket.


Könyvtár, műterem és iskola a Dózsa György utcai villábanFEL

Kaposváron 1965-ben az egykori polgárházban avatták fel az ország első TIT-székházát, az ismeretterjesztés bázisát.
Bár a modern megyei könyvtárat csak 1952-ben hozták létre, az intézménynek akkor már évszázadosnál hosszabb múltja volt Somogyban. Főleg két főúr lendített sokat a könyvtár ügyén: négyezer kötetes adományával gróf Festetics Lajos 1816-ban, ezer ezüstforintos felajánlásával gróf Festetics László 1825-ben. 1828-ban már a Megyei Olvasótársaság is megalakult Kaposváron, amely a könyvtárral együtt és vele együttműködve próbálta kielégíteni a fejlődő mezőváros kulturális igényeit. A megyei ?olvasószobát? 1829-ben Döbrentei Gábor író és szerkesztő is meglátogatta, aki tapasztalatairól tudósítást közölt a Hasznos mulatságok című pesti ismeretterjesztő és irodalmi folyóiratban.
A vármegyei közgyűlés 1826-ban könyvvásárló bizottságot választott, amelynek Berzsenyi Dániel táblabíró is tagja volt. A Niklán élő Berzsenyi még betegen is buzgón látogatta a könyvtárat, nagy lelkierővel szinte kéthavonként vállalva a kaposvári kocsiút nehézségeit. Mindvégig kitartott a könyvtár mellett: utoljára 1836 januárjában, huszonhárom nappal a halála előtt látogatta meg a jeles intézményt. A költő 1832-től kezdve 134 kötetet kölcsönzött ki és vitt magával Kaposvárról a niklai egyedüllétbe.


Sokféle ingyenes netes gyermekvédő zár létezik, de kevesen használjákFEL

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gyermekvédő zárak ismertetésével kívánja népszerűsíteni a gyermekeket védő hatékony műszaki megoldások alkalmazását. Ma még sok, ingyenes módszer kihasználatlan.
Az NMHH honlapján az Amit a gyermekvédő zárról tudni érdemes című összefoglalójában tömören és egyszerűen mutatja be az érdeklődőknek, milyen ingyenes szűrők vagy fizetős megoldások állnak rendelkezésre a kiskorúakra káros tévéműsorok és honlapok ellen. Sajnos, sok szülő, pedagógus még nem használja ki a meglévő ingyenes lehetőségeket sem.




Analógiák

Az hallgató együttműködés és eredménye(i)FEL

Öt-hat éve utcára vonultak a hallgatók, hogy a tandíj ellen tiltakozzanak. Nem is egy megmozdulást szerveztek fáklyákkal, transzparensekkel, ahogy azt kell. Az erről szóló népszavazási kampányban is igen aktívak voltak, de ez érthető, miért ne elleneznék a diákok a 'fizetős felsőoktatást'. Az persze érdekes volt, hogy annak ellenére tiltakoztak, hogy nekik egyáltalán nem kellett volna fizetniük, mert a tandíjat a kormány felmenő rendszerben akarta bevezetni, de ennek okát szépen megmagyarázták: nem maguk miatt, hanem a következő generáció érdekében demonstrálnak. Ilyen erős a szolidaritás Magyarországon.
Ezzel nincsenek egyedül. A rektorok éppolyan csendesek voltak mostanáig, mint amennyire hangosan érveltek az előző kormányok alatt minden intézményes érdeksérelem esetén. Úgy tűnik, nekik sem jött be ez a taktika. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében aki együttműködik, azt megkopasztják. A bankvezetők is együtt akartak működni, amit a kormány úgy értelmezett, hogy akkor náluk még mindig van pénz, amit el lehet venni. El is vették.
A hallgatók nem tartanak itt, ők még együttműködnek. Nem is marad el a jutalom, hamarosan csökkentik az ösztöndíjaikat. Leckének is jó lesz.


Gyorsabb az internet, nő a türelmetlenség -- 6% elvándorló másodpercenkéntFEL

Az egyre gyorsabb internet magával hozta a felhasználói türelmetlenség további növekedését -- legalábbis ez derül ki egy tanulmányból. Míg néhány évvel ezelőtt örültünk annak, hogy egyáltalán netkapcsolatunk van, mára -- az egyre gyorsuló internet korában -- egyre nő a türelmetlenségünk. A Massachusettsi Egyetem professzora 6,7 millió egyedi látogató viselkedését elemezve jutott erre a megállapításra -- a viselkedés ezúttal 23 millió videó megtekintését jelenti. A professzor úgy találta, hogy ha egy videó csak két másodperces késleltetéssel indul, a nézők már megkezdik az elvándorlást, s nagyjából hat százalékuk tűnik el másodpercenként.




Praktikus

Így készíthet pillanatok alatt látványos diagramotFEL

Ha valakinek hirtelen egy diagramot kell elkészítenie/kinyomtatnia, még csak az Excel tudását sem kell igénybe vennie, gyorsan, egyszerűen, online is megoldhat mindent.
Nincs szükség Office-csomagra (Excelre), semmit sem kell telepíteni, egyszerűen lépjünk fel a Chart Creator weboldalra ( link ), ahol már egy kész diagram fogad bennünket. A bal oldali oszlopban azonnal átírhatjuk a neveket és az értékeket, s ha a Draw-ra kattintunk, már meg is jelenik a mi saját grafikonunk.


Bármilyen nyelven beszélhetsz, azonnalFEL

Címkék: alkalmazás, szoftver |

Saját hangunkon beszélhetünk folyékonyan kínaiul, franciául vagy bármely más, számunkra idegen nyelven a Microsoft új fejlesztésének segítségével, amely a hangzó beszédet alakítja át 'gépi szinkrontolmácsként' a választott nyelvre.
A Galaxis útikalauz stoposoknak című Douglas Adams-regény kitalált élőlénye, amelyet bárki a fülébe dugva azonnal megért minden nyelvet már nem a jövő zenéje. Rick Rashid, a Microsoft szoftveróriás kutatási igazgatójának blogbejegyzéséből kiderül, hogy a program jelenlegi állapotában ugyan még számos hibát ejt, mégis sokkal jobb, mint bármely korábbi hasonló próbálkozás. Rashid az októberi, Tiencsinben tartott bemutatón néhány mondatát mandarin nyelven mondta el a program segítségével.




Kisszínes

A YouTube a tévé alternatívája? -- Úgy tűnikFEL

A felhasználói oldalon az a cél, hogy a YouTube olyan szórakoztató-központtá váljon, ahová az emberek nemcsak egy kétperces klip kedvéért látogatnak el, hanem hogy tanuljanak, vagy megtudják, mi történt aznap a világban. Azt is szeretnénk, hogy az alkotók számára olyan platform legyen, ahol mindenki megmutathatja magát, és akár jelentős jövedelmet is szerezhet ? mondta a HVG-nek Matthew Glotzbach, a YouTube európai igazgatója.


Kevesebbet olvasunk, de többet játszunk és mesélünk gyerekeinknekFEL

Íme, néhány feltűnő jelenség azok közül, amik a KSH legutóbbi (2009 októberétől 2010. szeptember végéig tartó) itthoni időmérleg-kutatásából kiderül. A magyarok az évtizedfordulón nemcsak kevesebben és kevesebbet tudtak dolgozni, mint az évezredfordulón (1999-2000) vagy a Kádár-korszak vége felé (1986-1987) végzett hasonló kutatások idején, de alvásra, sőt a megnövekedett szabadidő társas eltöltésére is rövidebb időt fordítottak, mint korábban. Mire megy el akkor a pótlólagosan felszabadult, naponta több mint egy óra pluszidőtartam?
- Az emberek például a korábbiaknál jóval többet áldoznak kulináris örömökre. Mindkét nem mintegy húsz százalékkal több időt tölt el az étkezőasztalok mellett, mint az államszocializmus 'kifutása' idején.
- Két-háromszorosára növelték az utóbbi évtizedekben az apák és az anyák, illetve a nagymamák és a nagyapák a gyerekekkel, unokákkal közös játékokra, illetve a mesélésre fordított időt.
- A férfiak öltözködésre és testi higiéniára több időt (napi 76 percet) fordítanak, mint a hölgyek (72 perc).
- A vásárlásra jutó idő ugyancsak folyamatosan emelkedik: naponta 13, illetve 20 percet töltünk el az üzletekben.
- A ház körüli munkákra jutó időtartam számottevően (68-ról 94 percre) nőtt.
- Beszélgetésre két évvel ezelőtt napi átlagban 31 perc jutott, a valóban társalgók körében ez az időtartam ténylegesen napi 70-72 perc volt.


Révbe ért az e-levéltár projektFEL

Hosszú távon szolgálja a fenntartható, hatékony és gyors elektronikus levéltári szolgáltatásokat a T-Systems által fejlesztett e-levéltár.
Sajtótájékoztató keretében ismertette a Magyarországon megvalósuló elektronikus levéltári rendszer felépítésének fontosabb mérföldköveit a projektet irányító konzorcium. Fontos mérföldkőhöz érkezett a projekt 2012 októberében: a generálszállítói eljárás harmadik nekifutásra révbe ért, a Konzorcium a T-Systems Magyarország Zrt.-vel (az IQSYS Zrt. jogutódjával) kötött szerződést. A szerződés aláírásával Magyarországon is megkezdődhet az Elektronikus levéltár gyakorlati megvalósítása. A T-Systems Magyarország ? mint a magyar informatikai piac vezető rendszerintegrátora ? a projekt megvalósítása során saját tudásmenedzsment ismereteit kiegészítette a levéltári szakmában jártas alvállalkozók tudásával (Poliphon, e-Corvina), és egy egységes keretbe foglalva használta fel azt az infrastruktúra, az alkalmazás és a funkcionalitás szintjén, illeszkedve a konzorciumi tagok saját rendszereihez. Mindemellett a T-Systems Magyarország által szállított hardver-megoldás a legnagyobb biztonságú katasztrófatűrő rendszer; a levéltári rendszer fokozott védelmét a legkorszerűbb megoldások garantálják, így nem tűnhet el egyetlen dokumentum sem.


A fényképészet őskoraFEL

Az Országos Levéltár nem tekinthető a fényképészeti adathordozók kiemelt közgyűjteményének. Az állományában található fényképek többnyire iratanyagokhoz kapcsolódva, azok fontos kiegészítő elemeiként értelmezhetők. Ezzel együtt szép számmal vannak olyanok, melyek külön érdeklődésre is számot tarthatnak, nem csak információ tartalmuk, hanem esztétikai értékük miatt is. A fotótörténeti eljárások iránt érdeklődők számára pedig technikatörténeti dokumentumokat is jelentenek. Az alábbiakban néhány figyelemfelkeltő példával kívánunk szolgálni, egy kevés technikával, néhol kémiával fűszerezve.

Hírforrás: Múlt-kor
2012. november 14.

Riasztó kép: sokan vannak veszélyben böngészőjük miattFEL

A felhőalapú Kaspersky Security Network által összegyűjtött több millió felhasználó névtelen adatai segítségével a Kaspersky Lab elemzést készített a böngészőhasználati szokásokról. Az elemzők szerint 'a kutatás riasztó képet mutat'.
Bár a legtöbb felhasználó már egy hónapon belül frissíti böngészőjét, negyedük még mindig nem tesz ennek eleget. Ez azt jelenti, hogy több millió potenciálisan veszélyeztetett számítógép folyamatosan ki van téve a kiberbűnözők támadásainak.




Információforrások

Az OSZK nemzetközi merítésú twitterújságjaFEL

Nemzetközi híreket gyújt össze az OSZK a link felületen. A kb. 250 Twitterküldót szemléző 'újság' külföldi könyvtárakat, szervezeteket, könyvtárosokat figyel. Nyelve angol.


Friss szerzői jogi (e-)könyvFEL

A szerzői joggal foglalkozó szakembereknek szóló hasznos kiadványhoz juthat, aki honlapunkról letölti a Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez című kötetet. A mű a jogkereső jogosultak, felhasználók, hivatásos és alkalmi jogalkalmazók számára készült tudományos gondossággal, pontossággal.
Az első fejezet a szerzői jog mindenkor hatályos anyagi jogi szabályozásába enged betekintést, ismertetve a bírói és szakértői gyakorlatot, valamint az Európai Bíróság döntéseit, majd a polgári jogi jogérvényesítés eszköztárát mutatja be, rávilágítva a legjobb gyakorlatokra és jogérvényesítési problémákra is. Ezt követi a büntetőjogi jogérvényesítési fejezet, elsősorban a Btk. rendelkezéseire koncentrálva. A kötetet a vámjogi fejezet zárja, amely terület ugyan a szerzői jogi jogérvényesítésben egyre kisebb szerepet játszik, a jogérvényesítési kötet azonban semmiképp sem lehetne teljes nélküle.

Hírforrás: ProArt
2012. november 14.

Szegedi Füvészkert okostelefononFEL

A Szegedi Szabadtéri Játékok után most egy újabb szegedi nevezetesség, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje adott ki okostelefon-alkalmazást, amit bárki ingyenesen tölthet le, segítségével pedig megismerheti az ott található legfontosabb növényeket, amelyeket a leírás mellett képekkel is illusztráltak.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu