Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2012/35., szept. 26.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Megyei könyvtárak: növekvő önkormányzati szerep, intézmény-összevonások
Rozsdaövezet a könyvtár -- és a szakmát sem érdekli
Polcvégi érintőképernyő gyorstájékoztatásra (képekkel)
Egzisztenciális könyvtárosi félelmekről vallottunk
Frissiben is nyomtatnak könyveket az amerikai könyvesboltok (olvasóink szavazatára)
Erősődnek a piaci alapon működő könyvtári szolgáltatások -- a drága meglávők romjain?
Könyvtáros helyett is jó a közmunkás? -- hódmezővásárhelyi példa -- mindenkinek ráfizetés
Papír vs. elektronikus könyv...
Postahivatalként is szolgálhatnak a könyvtárak
UEFA és a tudásmenedzsment -- beépülés az ügyfél értékláncába
Sokan azért nem helyezkednek el, mert nem tudják, hogy kell
Határon átnyúló közös katalógust terveznek -- Biblionet
Okostelefon-használók, mint célcsoport -- kellenek a könyvtárnak?
Közösségi tér Kunszálláson -- a megye negyvenötödik integrált közösségi szolgáltató tere
Szeptember 28-án rendezik meg a Kutatók éjszakáját -- K+F / GDP
Az OSZK pr-je webkettes eszközökön -- prezi
Cél: a színvonalas tanítási órák és tanórán kívüli foglalkozások támogatása
Digitalizálják a vatikáni könyvtárat -- a kéziratokhoz még 900 év kell
Temetősétára invitált a Somogyi-könyvtár
OIK -- Magukat mutatják
Könyves Napok a József Attila Könyvtárban -- hagyományos programokkal
Mobiltelefonos alkalmazások a helyismeretben -- e lehetőséget is elhappolják a könyvtár elől?
Tankönyv helyett Facebook -- kevesebb könyv is elég az iskolai könyvtárban?
Könyveket kap vissza Oroszországtól az Esterházy-könyvtár

Analógiák

Okostelefonos utazássegítők -- könyvtár is fejleszthetné

Kisszínes

Kötelező olvasmányok -- olvasson a pedagógus is

Információforrások

Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra -- nemzetközi konferencia
Irányítótorony az interneten -- nézzük meg, mit lát a pilóta!
Színes fotók az orosz birodalom végnapjairól
Goldenblog -- a webes információszolgáltatás krémje
Információs hálózatot hozott létre a Nemzetközi Karitász


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megyei könyvtárak: növekvő önkormányzati szerep, intézmény-összevonásokFEL

Összesen 17,6 milliárd forintot szán a kormány 2013-ban a múzeumi, könyvtári és közművelődési feladatok finanszírozására, ebből jelentős összegek az átalakuló megyei kulturális intézményrendszernek jutnak majd -- közölte hétfőn L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
Sokkal bonyolultabb a helyzet a megyei könyvtárak esetében, mert ezeknél többféle fenntartói konstrukció is létezik -- közölte az államtitkár. Az új rendszerben a korábbi megyei könyvtárak finanszírozását szintén a megyeszékhelyek önkormányzatai veszik át; azokon a településeken, ahol a megyei mellett városi könyvtár is működött, intézmény-összevonásokat hajtanak végre -- ismertette a tervezetet.
Mint elmondta, a megyeszékhelyi könyvtárak működtetésére jövőre 2,85 milliárd forint jut, ezek kistelepülési feladatellátására azonban külön 1,7 milliárd forintot szánnak; ez az összeg magában foglalja majd az eddigi 200 millió forintos mozgókönyvtári normatívát is. A közművelődés területén az államtitkár beszámolója szerint meg akarják erősíteni a megyei feladatellátást, ez azonban nem megyei művelődési központok fenntartását jelenti, hanem elsősorban a szakmai felügyeleti rendszer működtetését; erre 1,1 milliárd forint szerepel a költségvetésben.


Rozsdaövezet a könyvtár -- és a szakmát sem érdekliFEL

A probléma persze nem 2012-ben kezdődött, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy most vált a helyzet tarthatatlanná, hiszen a lassú leépítések, elvonások több évtizede tartó sorozata mellett a könyvtárak -- legalábbis a megmaradt részük -- működnek, a jól-rosszul képzett könyvtárosok (főként kisasszonyok és asszonyok, hiszen a szakma az egész világon elnőiesedett) a maguk módján végzik a dolgukat. Csak éppen azzal kell szembesülniük, hogy egyre több a feladatuk, mind kisebb a fizetésük értéke, könyvtáraik dolgozóinak száma pedig folyamatosan zsugorodik. És sok helyütt az olvasók is elpártolóban vannak a technika új lehetőségei miatt. Ehhez képest meglepő, hogy a sajtóban, a döntéshozás fórumain és a szakmai szervezetekben nemhogy vészharangot nem kongatnak, de még csak nem is nagyon reflektálnak a problémákra. Az utóbbi években könyvtárakkal kapcsolatosan -- néhány könyvlopási botrányt leszámítva -- a tömegtájékoztatáson keresztül megnyilvánuló figyelem kampányszerűen és rövid ideig a fölöslegesen megrendelt kötetekre, a megyei könyvtárak és a nemzeti könyvtár hányattatásaira, a könyvtárosok feladatainak növekedésére irányult.
-- Haraszti Pálné: Nota bene: még folyik a törvénytervezet parlamenti vitája ... a jogszabálytervezet link részletes vitája a mai napon zajlott, a kijelölt bizottságok a benyújtott módosító javaslatokat megtárgyalták, s jelenleg határozathozatalra vár.


Polcvégi érintőképernyő gyorstájékoztatásra (képekkel)FEL

A Halis-könyvtárban érintőképernyős gépet szereltek fel a tájékoztató térben. A képernyő a használó felé lejt, a könyvtárban házilag tervezték és készítették el a rögzítését. Alapesetben a katalógust, időjárást és a menetrendeket lehet rajta elérni. A képernyőkép és szöveg két ujjal nagyítható is. A tájékoztató gépet rövid, alkalomszerű használatra tervezték, ezért szék nincs is előtte. Az elmélyült böngészést a néhány méterre lévő többi gép teszi lehetővé.
A képek a link oldalon tekinthetőek meg.


Egzisztenciális könyvtárosi félelmekről vallottunkFEL

A könyvtárosok identitásáról biztonságérzetéről kérdezte a KIT olvasóit. 'Könyvtárosnak lenni...' A válaszlehetőségek és a nem reprezentatív válaszok:
10 - Jobb a kiszámíthatóbb közalkalmazotti lét.
14 - Jobb a piaci világban, ahol a teljesítmény inkább számít.
63 - Közalkalmazottként is kiszámíthatatlan már minden.
10 - Egyik válasz sem.
-- A válaszok beszédesen utalnak a könyvtárosok státuszának bizonytalanságára (mely nem meglepő módon ronthatja a teljesítményt is). Figyelemre méltó, hogy vannak, akik a teljesítményt helyezik előtérbe akár a személyes (látszat)biztonság ellenében is. (MG)


Frissiben is nyomtatnak könyveket az amerikai könyvesboltok (olvasóink szavazatára)FEL

USA-szerte mintegy 100 ezer expressz könyvkészítő gép (POD ld.: link ) működik, ám kereskedők ennél is többet terveznek elhelyezni könyvesboltokban [könyvtárakról nem ír a cikk]. Ami azzal jár, hogy a boltok fizikai készletüknek sokszorosát (kb. 7 millió címet) kínálhatnak 5-10 perc szolgáltatási határidővel. A hagyományos könyv-értéklánc így ismét megváltozik. Az Espresso Book Machineket (ld.: link ) gyártó On Demand cég ügyvezetője ugyanakkor nem tart attól, hogy a hagyományos könyvesboltok befuccsolnak. Szerinte vagy átfedés a két ellátási mód között, de az emberek ragaszkodnak a hagyományos úthoz is. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Gyakori kérdések az Espresso könyvkészítő gépről -- és jövőkép link

Erősődnek a piaci alapon működő könyvtári szolgáltatások -- a drága meglávők romjain?FEL

'A hazai könyvtári rendszer átalakítása rendkívül nehéz feladat lesz, de a szerkezetváltás nélkül egyre távolodunk a közművelődés szélesítésének, a nyomtatott nemzeti könyvkincs megőrzésének és a tudományos kutatást hatékonyan segítő rendszer fejlesztésének céljaitól.
A távolodást egyébként jól jelzik a magánkezdeményezésből létrejött 'piaci' könyvtárak is. Ezeket a laikus kezdeményezéseket többnyire olyan lektűrolvasók hozták létre, akik vagy egyáltalán nem ismerik a hazai könyvtári hálózatot, vagy elégedetlenek annak szolgáltatásaival. Nehéz megjósolni, hogy működésük meddig lesz sikeres, de a rukkola.hu vagy a konyvkolcsonzo.hu címen elérhető oldalak megjelenése azt jelzi, üzleti alapú verseny indult a könyvkölcsönző olvasókért.' (Fáy Z. cikke)

Hírforrás: Magyar Nemzet (2012. szept. 22)
2012. szeptember 26.

Könyvtáros helyett is jó a közmunkás? -- hódmezővásárhelyi példa -- mindenkinek ráfizetésFEL

Lázár városa kirúgja az alkalmazottakat és közmunkásokat vet be helyettük. -- Kisfilmen mosolyognak a közmunkások, a közintézményekből kirúgják az embereket és közmunkásokat vesznek fel helyettük, a nulla forint a legkisebb órabérnél is versenyképesebb -- közmunkáshelyzet Hódmezővásárhelyen. (Népszava)
Az adatok alapján a Policy Agenda kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy főre vetítve a közfoglalkoztatás költsége. Ez ugyanis nem csupán a közfoglalkoztatottak bérét, annak járulékait foglalja magában, hanem magának a közszolgáltatás megszervezésének költségeit, sőt nyilvánvalóan minimális mértékben a foglalkoztatáshoz szükséges eszközöket is. Az adatok meglepőek. 2011-ben átlagosan havonta 60.900 fő dolgozott közmunkában, erre a költségvetés közel 60 milliárd forintot használt fel és ez így egy fő havi foglalkoztatására vetítve 82 ezer forint kiadást jelentett. Ebben az évben az év első hét hónapjában 70,4 milliárd forintot költött el a költségvetés, amelyből átlagosan havonta 82 400 fő foglalkoztatása valósult meg. Ez az jelenti, hogy egy közfoglalkoztatottra havonta 122 000 forintot költöttek.
Amennyiben azt feltételezzük, hogy napi nyolc órában történik a foglalkoztatás (ez persze abszolút nem általános helyzet), akkor a közfoglalkoztatásban dolgozóknak - akik nem tudnak gyermekek után járó adókedvezményt igénybe venni - nettó 47 ezer forintot adnak oda. Ez a bér az államnak 92 263 forintjába kerül, azaz a korábban említett 122 ezer forintból 30 ezer forintot nem közvetlenül a munkások bérére használnak fel. (Pénzcentrum)


Papír vs. elektronikus könyv...FEL

Papírformában olvasok egy könyvet, mert nem kapható elektronikusan.
Ami tetszik:
- Fantasztikus minőség, retina felbontás.
- Matt felületű, ezért erős napfényben is tökéletesen olvasható.
- Nem látszódnak az ujjlenyomatok rajta.
- Nem merül le.
- Kölcsön tudom adni, el tudom ajándékozni.
- Az év nagy részében ugyan nincs jelentősége, de adott esetben ott merném hagyni a strandon, amíg úszom.
Ami nem tetszik:
- Nehéz és nagy (keménykötésű).
- Viszonylag erős és egyenletes fény kell az olvasáshoz, egyébként nehezen vagy egyáltalán nem tudok olvasni. Ez gondot okoz reggel a buszon és este a kanapén ülve is.
- Nem szinkronizál, csak egyetlen példányban létezik, és mindig gondolnom kell rá, hogy magammal vigyem. Nem tudom akár hónapok múlva is elővenni, hogy megnézzek benne valamit.
- Túl nagyok a betűk, és nem tudom kisebbre állítani.
- Minden becsukáskor és kinyitáskor egy könyvjelzőt kell ide-oda rakosgatnom, különben elveszítem a pozícióm.
- Szeretném megjelölni benne a kedvenc részeimet, de nem visz rá a lélek, hogy ?összefirkáljam?. (folt.: link


Postahivatalként is szolgálhatnak a könyvtárakFEL

Postai szolgáltatásokat is nyújthatnak a jövőben a könyvtárak azokon az amerikai településeken, ahol megszűntek vagy csökkentett nyitva tartással működnek a postahivatalok. A Molino-i Leighton Kerületi Könyvtár az első intézmény, amely bekerült a 'Village Post Office' (VPO -- vidéki postahivatalok) programba. (via ReMeK-e-Hírlevél)


UEFA és a tudásmenedzsment -- beépülés az ügyfél értékláncábaFEL

Kapásból nem tudtam eldönteni, amikor a kolléganő rámutatott az UEFA egyik munkatársára az ICKM johannesburgi konferenciáján: az ő előadására megy be. Igen, a Tudástermelő és megosztó környezet megteremtése a sportmenedzsmentben (An environment to create and share good knowledge practices in sport management) címmel a lausanne-i André Boder tartott előadást.
Mindez azért jutott eszembe, mert egy hazai dékán ismerősöm a könyvtárak reménytelen állapota mellett érvelt, mondván: nem lehet velük mit kezdeni. Észrevételeztem, hogy ha már megvan a tárgyi és kapcsolati infrastruktúrájuk, akár hasznossá is tehetik magukat, ha célcsoportjaik életébe ártják bele magukat; azzal foglalkoznak, ami 'ügyfeleiket' sikerre vihetik. S ebben végül is kiegyeztünk. A svájci előadó taglalta, hogyan lehet a versenysport különféle területein (sportegészségügy, jegymenedzsment, létesítményfenntartás, utánpótlásnevelés stb.) tényező a tudásbróker, aki szakadatbázisokkal, a meglévő jó gyakorlatok összegyűjtésével, feldolgozásával és szétsugárzásával, formális és informális kapcsolatok mentén növelni a sportszervezői munka hatékonyságát. Érdemes eltűnődni azon, hogy nagy hangsúlyt helyezett az ügyfelek által legkönnyebben felfogható videó oktatási anyagokra és személyes tapasztalatcserékre, mint információ- és tudásszolgáltatásra. Példákkal bizonyította: ha az információs szakembernek sikerül ügyfeleinek értékláncába beépülnie, nélkülözhetetlenné teszi önmagát.
A konferencián vasútnál, önkormányzatoknál, befektetési tanácsadóknál, kórházaknál, egyetemeken, kormányzatnál, autóiparban stb. dolgozó szakemberek számoltak be tudásmenedzsment-tapasztalataikról. (MG)


Sokan azért nem helyezkednek el, mert nem tudják, hogy kellFEL

Sokan azért nem tudnak elhelyezkedni, mert egyszerűen nem tudják, hogyan kell munkát keresni -- mondta a Fővárosi Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője az InfoRádiónak. Victor Zsuzsanna szerint a munkaadók elvárásai gyorsan változnak, ehhez alkalmazkodnia kell az álláskeresőnek.
-- Amerikai közkönyvtárak gyakran visszatérő érve maguk mellett, hogy nélkülük alacsonyabb lenne a sikeres álláskeresések száma. Úgy tűnik, Magyarországon is szükség van hasonló ismeretekre, s a piaci űrbe a könyvtár közszolgálati-tájékoztatási funkciója is adja magát. Más kérdés, hogy sok könyvtáros sem tud elhelyezkedni. (MG)


Határon átnyúló közös katalógust terveznek -- BiblionetFEL

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet és a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár közös együttműködési projektet valósit meg az elkövetkező egy esztendőben. A program Szlovákiában elsősorban a dunaszerdahelyi járást, hazánkban Győr-Moson-Sopron megyét érinti. Az együttesen közel 39 millió forinttal támogatott határ menti projekt nyitókonferenciáját Győrött, a megyei könyvtárban tartották. A 'BiblioNet: Könyvtárak közötti együttműködés" keretében -- többek között -- szakmai továbbképzést szerveznek a két érintett térség, főként falusi könyvtárosainak, közös katalógust működtetnek a megyei könyvtár már meglévő Kisalföldi Tudástár portálján. Az utóbbit a jövőben szeretnék Duna menti közös katalógussá továbbfejleszteni. Fontos eleme még az unió által támogatott projektnek, hogy a régi kulturális örökségét, elsősorban a könyvtárak helyismereti, helytörténeti ismeretanyagát mielőbb digitalizálják, így az a kutatók, az érdeklődők számára interneten is elérhetővé válik.


Okostelefon-használók, mint célcsoport -- kellenek a könyvtárnak?FEL

A Gfk Hungária kutatás készített a Madhouse számára, amelyből megpróbálták meghatározni a hazai okostelefon-használók főbb demográfiai és egyéb tulajdonságait.
Elemzést készített a Gfk Hungária a Madhouse mobilhirdetési?hálózat részére Digital Connected Consumer címen a magyarországi okostelefont használó fiatalok és felnőttek szokásairól. Az eredmények szerint a 18-49 év közötti rendszeresen internetezők több mint harmada (37 százalék) rendelkezik okostelefonnal, az okostelefont használók aránya pedig szignifikánsan magasabb a férfiak, a főiskolát, egyetemet végzettek, a gazdaságilag aktívak, AB státuszúak, illetve az innovációs készség szerinti 'újító' és 'korai elfogadó' szegmensekbe tartozók között.


Közösségi tér Kunszálláson -- a megye negyvenötödik integrált közösségi szolgáltató tereFEL

Új közösségi térrel bővült a kunszállási Petőfi Faluház. Az úgynevezett integrált szolgáltató központ ünnepélyes átadását a harmadik Kun-Szállásfoglalás keretében a hétvégén tartották.
Bács-Kiskun megye negyvenötödik integrált közösségi szolgáltató terét adták át a hétvégén Kunszálláson. Több mint 23 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően bővül ki a Petőfi Faluház. Az 'üvegpalotában' kapott helyet az új számítógépekkel és bútorokkal felszerelt községi könyvtár -- tudtuk meg Kovács Imre, polgármestertől. Hozzátette: az épület hároméves működtetésére plusz 6 millió forint támogatást nyertek a vidékfejlesztési minisztérium pályázatán.
Magyarország egyik legnagyobb közművelődési beruházásának keretében 27 milliárd forintos támogatással, 435 közösségi szolgáltató tér nyílik hazánkban. Ennek egyik gyöngyszeme a kunszállási közösségi tér, ami igazán szép példája a civil összefogásnak és az önkormányzati támogatásnak -- mondta köszöntőjében Eperjesi Tamás. A NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) főigazgató-helyettese.


Szeptember 28-án rendezik meg a Kutatók éjszakáját -- K+F / GDPFEL

Idén a budapesti Műjégpályán rendezik meg az éjszaka központi programját. Budapesten kívül 29 magyarországi városban, illetve 32 európai ország 320 városában zajlanak párhuzamosan a rendezvények.
Az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett tudomány-népszerűsítő fesztivált, az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatát 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekjén tartják, az idén ez szeptember 28-ára esik. A programsorozat célja, hogy utcai rendezvényekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal népszerűsítsék a tudományos kutatást, és növeljék a fiatalok körében a tudományos pálya vonzerejét.


Az OSZK pr-je webkettes eszközökön -- preziFEL

Az OSZK néhány éve több 2.0-ás csatornán kommunikál a használókkal, pl. Facebook, hírlevél, Del.icio.us, YouTube stb. A szöveges, képes, vidaós hírfolyamok használatát részlegesen mérik a készítők. Az OSZK imázsa az eljárások hatására innovatívabbá vált. (MG)


Cél: a színvonalas tanítási órák és tanórán kívüli foglalkozások támogatásaFEL

Dunaújváros - A könyvtári szolgáltatások fejlesztését célzó Tudásdepó-Expressz című pályázati projekthez csatlakozott a Rudas középiskola: a nemrégiben kezdődött fejlesztések révén megújul az intézmény könyvtári szolgáltatásainak rendszere. A cél az informatika és a multimédia összehangolása lesz.
-- A most megvalósuló háttérkapacitások nem titkolt célja a színvonalas tanítási órák és tanórán kívüli foglalkozások támogatása -- és az, hogy tanítványaink számára az információkhoz történő legszélesebb körű hozzáférést biztosítsuk. Fontos feladat az elavult katalóguskezelő rendszer modernizálása, és terveink szerint a könyvtár belső terét is növeljük -- a jelenlegi terem fölött egy külön olvasóterem hozzácsatolásával.


Digitalizálják a vatikáni könyvtárat -- a kéziratokhoz még 900 év kellFEL

Digitalizálta teljes könyvkatalógusát a vatikáni könyvtár, amely újabb teremmel, könyvespolcokkal is bővül. 'A jövőbe lépett az emberi tudásnak a világon az egyik legfontosabb központja' -- így jelentette be az olasz sajtó a Vatikánban őrzött több mint másfél millió könyv listájának világhálóra kerülését. A hatalmas terjedelmű, kézzel írt katalógus számítógépes rögzítése 1985-ben kezdődött el -- mondta el Andrea Manfredi vatikáni könyvtáros. A nyomtatott könyvek mellett az 550 éves pápai könyvtár falai között 180 ezer kéziratot, 8600 ősnyomtatványt, háromszázezres pénz- és érmegyűjteményt, valamint százötvenezer rajzot is őriznek. A kéziratok internetes katalogizálása 10 százaléknál tart. 'Kiszámoltuk, hogy az ezzel foglalkozókra még fejenként kilencszáz év munka vár' -- hangoztatta Manfredi.


Temetősétára invitált a Somogyi-könyvtárFEL

A tavalyi örökségnapok programjában megrendezett temetőséta annyira sikeresnek bizonyult, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén is meghirdeti a Somogyi-könyvtár: 'Az élők háza' -- séta a szegedi izraelita temetőben címmel és tematikával. A szegedi izraelita temető különös atmoszférája, művészi faragású sírköveinek üzenete rabul ejti a látogatót. A kétórás séta fölidézi az itt nyugvó jeles szegediek: Löw Lipót és Immánuel, Pick Márk, Kiss Dávid, Kulinyi Zsigmond, Fehér Poldi, Heller Ödön életútját.


OIK -- Magukat mutatjákFEL

Gyűjteménybemutatókkal, könyvtúrával, filléres könyvvásárral, fotókiállítással és koncerttel várják az érdeklődőket szerdán a Nyelvek Európai Napján az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK) Budapesten.
Idén Magyarországról hat programot, Európa több országából pedig 200 rendezvényt regisztráltak a Nyelvek Európai Napja hivatalos honlapján. Az OIK 2005-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a szerdai budapesti rendezvényt Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitja meg.
Mender Tiborné, az OIK főigazgatója az MTI-nek elmondta: céljuk az, hogy minél többen megismerjék a könyvtár gyűjteményét, szolgáltatásait és gyönyörű műemléképületét a belváros szívében.

Hírforrás: MNO
2012. szeptember 26.

Könyves Napok a József Attila Könyvtárban -- hagyományos programokkalFEL

Dunaújváros -- Ingyenes beiratkozás és internethasználat, kölcsönzési amnesztia, valamint előadások sora vár az érdeklődőkre jövő héten hétfőtől vasárnapig, a Könyvtári Napokon.
A Könyvtári Napok alatt minden nap más előadással kényeztetik a látogatókat.
Hétfőn délután Beszéljünk őszintén a bölcsesség koráról! címmel tart előadást Léránt Erika pszichológus az időskor lelki egészségéről. Kedden öttől Félnünk kell? Kell-e félnünk? címmel dr. Szegál Borisz tanár beszél a bűnmegelőzésről, szerdán a túrázásról hallhatnak érdekességeket a Pentelei Bakancsosok túracsoport vezetőjétől, Fülöp Józsefnétől. Csütörtökön délután a gyermekkönyvtárban vidám, rajzolással egybekötött családi mesedélutánra várják az érdeklődőket, pénteken pedig két program is színesíti a napot. Fél négytől a gyermekkönyvtárban A varázslatos Balaton és Helka hercegkisasszony elnevezésű vetélkedő döntőjére kerül sor. Öt órától, a felnőttkönyvtárban pedig a Generációk kedvence: a novellaíró Móricz Zsigmond címmel tart előadást Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.


Mobiltelefonos alkalmazások a helyismeretben -- e lehetőséget is elhappolják a könyvtár elől?FEL

Akár a legkisebb falvak is népszerűsíthetik magukat mobiltelefonos alkalmazással.
A turistáknak mindez általában ingyenes, a megrendelő többnyire partnerekkel vagy pályázati források bevonásával, helyenként saját forrásból finanszírozza a fejlesztést és az üzemeltetést -- magyarázta Nyírő. Óbuda (amelynek mobilos bedekkerét a Sziget Fesztivál látogatóival együtt eddig 70 ezren töltötték le), Szolnok, Balatonfüred és több más város, tájegység vagy kerület mobiltelefonos megjelenése azért hasonlít egymásra, mert ugyanazt a formát töltik meg helyi tartalommal. Ha kissé más dizájnnal is, de ugyanerre a srófra jár a kultúráért felelős minisztérium által megrendelt nagy-magyarországi, azaz a Felvidéket, az Őrvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Székelyföldet, Délvidéket és a Muravidéket is magában foglaló, angolul és németül is működő elektronikus zsebkalauz, amely Szőcs Géza egykori államtitkár YouTube-videós ajánlóját is tartalmazza. Címe, a MaNDA Kult GPS a Magyar Nemzeti Digitális Archívumra utal.


Tankönyv helyett Facebook -- kevesebb könyv is elég az iskolai könyvtárban?FEL

A Szovjetunió felemelkedése és bukása, Magellán utazásai -- Timeline-on. Egy holland gimnáziumban a történelemoktatást forradalmasítja a Facebook. De Magyarországon is elindult a gondolkodás a digitális és az iskola kapcsolatáról. Az amszterdami 4E gimnáziumban egészen újszerű módon oktatják a történelmet: Facebook Timeline-okat készítettek fontos történelmi eseményeknek, folyamatoknak -- hívja fel a figyelmet socialtimes.hu. A diákok például megnézhetik így a Szovjetunió felemelkedését és bukását, Magellán utazásait, a modern divat történetét vagy a huszadik század nagy találmányait. Az ötlet a THEY ügynökséghez fűződik.
Mint korábban lapunkban többször is írtuk, az amszterdamihoz hasonló ötletek Magyarországon is megvalósultak, és egyre több figyelem fordul arra, hogyan lehetne kihasználni a digitális nemzedék által örömmel használt technológiák, gondolkodásmódok által nyújtott lehetőségeket az oktatásban. Készült már Facebook-oldal az Egri csillagok feldolgozásához, egy tanár sms-ben dolgoztatta fel a Rómeó és Júliát, és számos hasonló példa létezik a magyar iskolákban is.

Hírforrás: Hír24
2012. szeptember 26.

Könyveket kap vissza Oroszországtól az Esterházy-könyvtárFEL

Csaknem ezer, a második világháború idején a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély könyvtárából elrabolt kötet kerülhet vissza Oroszországból a kastélyt kezelő alapítványhoz - közölte hétfőn egy osztrák napilap. A Die Presse szerint a könyvek visszaszolgáltatásáról múlt pénteken írt alá megállapodást az alapítvány az orosz állammal.
A 977 darab, 16-18. századi kötet az Esterházy hercegek könyvtárának részét képezte. Ez a könyvtár összesen 70 ezer kötetből állt a második világháborút megelőzően. Az értékes könyveket a jövő év elején, a kismartoni székhelyű Esterházy Alapítvány költségén szállítják vissza Ausztriába, és ott egyúttal digitalizálják is majd azokat.
Az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján Ausztria 2003-ban más műkincsekkel együtt nyújtott be igényt az Esterházy-könyvekre. A napilap tudomása szerint utóbbiak visszaszolgáltatását idén májusban hagyta jóvá az orosz kormány.




Analógiák

Okostelefonos utazássegítők -- könyvtár is fejleszthetnéFEL

Akár a legkisebb falvak is népszerűsíthetik magukat mobiltelefonos alkalmazással. -- Talán még az eladó házak értéke is fölmegy egy idő után -- ecseteli Veszelovszki Zsolt, miért készült Csabdi és Vasztély szépségeiről mobiltelefonos alkalmazás, röviden app. Budapesthez közeli, ám idegenforgalmilag fölfedezetlennek mondható vidékről van szó, turistacsalogató nevén a Tündérvölgyről. Ráadásul nem is kerül sokba, hogy a Gerecse lábánál fekvő falvak bekerüljenek az okostelefonokba. A tartalomról lelkes lokálpatrióták gondoskodnak, akik -- mutatja be a Tündérvölgy példáján Veszelovszki -- nem pénzzel, hanem önkéntes munkájukkal járultak hozzá szűkebb hazájuk népszerűsítéséhez. Amatőr fotósok is akadtak, akik átengedték műveiket e célra. Az egyelőre csak terepbiciklivel járható kerékpárútvonalak GPS-navigációs koordinátái is megvannak, ami még hiányzik, azt Veszelovszki majd lebiciklizi. Amennyi pénz mégis kell az alkalmazáshoz, az Csabdi esetében bejön pályázati forrásból, egy augusztus végi helyi fesztivál marketingbüdzséjéből.




Kisszínes

Kötelező olvasmányok -- olvasson a pedagógus isFEL

örvény van, konszenzus nincs. A kötelező iskolai olvasmányok listája azonban alig enged szabad választást a magyartanároknak.
Győri János: Noha az igényszint állandó emeléséről nem mondhatunk le, a gyerek ízlését nem osztályozhatjuk. Ne felejtsük el, hogy például Arany János, Kosztolányi Dezső vagy Weöres Sándor is milyen sok érvényeset tanult a ponyvákból, lektűrökből vagy giccsművekből. A magyartanárnak, aki megkívánja diákjaitól, hogy ismerjék meg az előző nemzedékek művészetét, valamennyire magának is meg kell ismerkednie a gyerekek olvasmányvilágával. Szükség lenne a magyarórákon is a találkozásra a játékosabb és szórakoztatóbb, vagy a nem hagyományos szöveghordozókon elérhető művekkel. Bár az új törvény nem zárja ki, hogy ezeket is alkalmazzuk, azért éppenséggel nem is bátorít ilyenféle 'kalandozásokra'. Igaz, szakmai körökben hallani, hogy irodalomból a NAT alapján készül egy olyan kerettanterv, amely a tanítási lehetőségekben progresszívebb és innovatívabb lesz a jelenleginél.




Információforrások

Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra -- nemzetközi konferenciaFEL

helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, Budapest V., Széchenyi tér 9. Dátum: 2012. szeptember 25., 10:00-17:15, 2012. szeptember 26., 09:00-16:00. Program: link


Irányítótorony az interneten -- nézzük meg, mit lát a pilóta!FEL

A világ összes éppen levegőben lévő repülőjét egyszerre láthatjuk egy weboldalon, a Flight Radar 24-en. A térképen mozgó gépekre kattintva megtudhatjuk típusát, jelenlegi magasságát, úticélját, sőt azt is, mit láthat a pilóta a fülkéből.
-- Akár a gyerekkönyvtári látogatókat is lenyűgözhetjük vele :-) (MG)

Hírforrás: Haszon hírek
2012. szeptember 26.

Színes fotók az orosz birodalom végnapjairólFEL

Közel kétezer színes fotó őrzi a cári Oroszország utolsó éveinek hétköznapi pillanatait abból az időből, amikor a fekete-fehér fotográfia is éppen hogy gyerekcipőben járt még. A digitálisan felújított képek valósághű színeit nézve könnyű megfeledkezni róla, hogy a képek közel száz éve készültek.
Szergej Prokugyin-Gorszkij 1905- és 1915 között cári megbízásból dokumentálta az orosz birodalom különböző területeinek sokszínű lakosságát. A rendkívül sérülékeny negatívokat csak napjainkra sikerült kellő biztonsággal feldolgozni és kiállítani.
A Gorkszkij-hagyatékból eddig azt a nagyjából kétezer darab üvegnegatívból álló gyűjteményt dolgozták fel digitálisan, amiket 1948-ban az amerikai Kongresszusi Könyvtár vásárolt fel. A negatívok feldolgozása a 2000-es évek elején indult, az első fotók 2001-ben váltak elérhetővé, mára viszont szinte a teljes gyűjtemény elérhető digitális formában.


Goldenblog -- a webes információszolgáltatás krémjeFEL

Véget ért a Goldenblog díjátadója, a buli ugyan még tart, de mi adósok vagyunk a zsűri által legjobbnak talált blogokkal.
Az idei Goldenblogra több mint 1200 nevezés érkezett, a szavazatok száma pedig elérte az 50 ezret. A legtöbb nevezés a szakértői, a kult-szórakozás és az életmód kategóriákba érkezett, ezekben alakult ki a legnagyobb verseny.


Információs hálózatot hozott létre a Nemzetközi KaritászFEL

Információs hálózatot hozott létre a Nemzetközi Karitász: a rendszer több mint 160 ország Karitász-munkatársát köti össze, lehetővé téve, hogy természeti katasztrófák és egyéb vészhelyzet esetén gyorsan reagáljanak, összehangolják erőfeszítéseiket és hatékonyan tudják használni emberi és anyagi forrásaikat.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu