Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2012/25., jún. 20.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Megnyílt a 'zöld olvasóterem' Tatabányán (képekkel)
Könyvtárak jelenéről, jövőjéről -- automatizálás és jobb minőség
Önöknek hozott-e olvasókat a könyvhét?
Másnap bemennek az emberek és az adott szerző könyveit keresik -- szextérkép
Lemondott Szőcs Géza -- főtanácsot fog adni -- soron: L. Simon (NKA)
Álljon meg egy sorra -- becsületbeli ügy Óbudán
Mese az összefogásról
Végső elkeseredés -- egyre tágabb tér a könyvtár szociális funkciójának
A megyei leváltárakat is államosítani akarják -- újabb kísérlet
Irodalmi délután a cigány kultúráról a FSZEK-fiókban
Az első nyilvános könyvtár is kinyit Pécsen
Adomány a könyves szekrénybe Wekerlén
Kartográfusok lehetünk az OSZK-ban
Hogyan teszik tönkre az emberek Twitterrel a magánéletüket? (olvasóink szavazatára)
Kivárnak a kiadók: az e-könyvek legális piaca egyelőre fejletlen
Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon -- a májusi jelszó: szenvedély!
Együttműködés SZIE és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye -- nem világos, miben
Írók hajcsárává vált az e-könyvek piaca

Analógiák

Élelmiszer-rendelés QR-kóddal -- könyvet is lehetne
Vigyázat, másolnak! Nem mi találtuk ki -- de annál érdekesebb ;-)
Egyre hatásosabb a szájreklám -- könyvtárak is élhetnek vele

Praktikus

Keresik magukat -- Új, ambiciózus internetes keresők
Hozzánk is jön a Kindle Fire és az Amazon Appstore

Kisszínes

Klasszikus az, amit mindenki szeretett volna már elolvasni...
Érintőképernyővel fedezünk fel egy elfeledett érzékszervet?
Könyv, amely igazából táska (mire használhatók a poros könyvek? ;-)
Újabb földmutyi? Könyvtáros nyert a helyi gazda helyett

Információforrások

Arculatot váltó Origo -- gasztrotartalomban is erősít


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megnyílt a 'zöld olvasóterem' Tatabányán (képekkel)FEL

A tatabányai 'zöld olvasóterem' részben pályázatból (NKA -- a szolgáltatói tér bővítése), részben 'adományból' valósult meg. Tatabánya város Fő terének rekonstrukciója folytán, a felszedett térkövekből kaptunk mintegy 150 négyzetméternyit, újrahasznosításra. Saját beruházás pusztán az ún. földmunka volt. Tapasztalatok: olvasóink örömmel vették birtokba. (Világi Orsolya)


Könyvtárak jelenéről, jövőjéről -- automatizálás és jobb minőségFEL

A könyvtárak kisebbek lesznek, a könyvtárosok pedig közelebb a használókhoz, és nem is feltétlenül a könyvtárban. A rutinmunkákat -- pl. kölcsönzés, feldolgozás -- automatizálják, vagy kiszervezik. Az állományok jelentős hányadban virtuálisak lesznek; a jelenlegihez képest csökkennek. A hatékonyságnövelés pedig folyamatos, apró lépésekben. A könyvtári katalógus egyúttal könyvesbolti és antikváriumi is lesz. -- Ilyen víziót is vázol Mikulás Gábor a Kanizsa TV-ben.


Önöknek hozott-e olvasókat a könyvhét?FEL

A KIT múlt heti szavazása volt: Önöknek hozott-e olvasókat a könyvhét? A nem reprezentatív válaszok:
12 - igen
3 - talán
9 - nem
2 - inkább elvitt olvasókat (pl. pavilonhoz, könyvesbolthoz)
-- A többség inkább eredményesnek tartja a könyvhetet, bár nem elhanyagolható a szkeptikusok tábora sem. (A kérdés nem utalt a ráfordítás és eredmény arányára, azaz a hatékonyságra.) (MG)


Másnap bemennek az emberek és az adott szerző könyveit keresik -- szextérképFEL

Szerelem- és szexmátrix, Facebook-mesék kávézáshoz. Az irodalmi alakok kultikus papírmaséból hús-vér emberré válnak, hithű liberálisok és masszív jobbosok kacsintanak össze, kamaszok somfordálnak a könyvespolchoz. Vágyakat, öngyilkossági kísérleteket, harmóniát, kifacsart beteljesüléseket, és lágy szövésű boldogságot sodornak a suhogó szoknyákba gabalyodott bajuszok. Vagy valami egészen mást: nyilas és kommunista múltat. A Nyáry Krisztián-jelenség nyomába eredtünk.
Egy székelyudvarhelyi könyvtáros visszajelzése is ezt erősíti, aki azért írt Nyárynak, hogy elmondja, érzi a posztok közvetlen hatását, mert másnap bemennek az emberek és az adott szerző könyveit keresik. 'De jó látni azt is, amikor egy masszív jobbos és egy hithű liberális olvasóm előbb összevesznek Nyirő József miatt, majd kibékülnek, mert az utóbbi azt kéri, hogy a másik ajánljon neki Tamási Áron-műveket, mert neki kimaradt.'


Lemondott Szőcs Géza -- főtanácsot fog adni -- soron: L. Simon (NKA)FEL

Lemondott Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta Szőcs Géza lemondását, egyben felkérte, hogy a továbbiakban miniszterelnöki főtanácsadóként végezze tevékenységét. (HVG)
Meg szeretné tartani a kultúrára szánt pénzeket pályázati úton osztó alap vezetői posztját a kulturális államtitkárnak felkért L. Simon László, ám a hatályos törvények ezt nem teszik lehetővé számára. A kormánypárti politikus viszont rögtön felkérését követő napon benyújtott egy törvénytervezetet, ami ezt az összeférhetetlenségét megszüntetné. A Fidesz a 2010 óta tartó ciklusban már többször szabta át a törvényeket valamelyik politikusának vagy egy-egy üzletembernek kedvezve. (HVG)


Álljon meg egy sorra -- becsületbeli ügy ÓbudánFEL

Ingyenesen, bárki számára hozzáférhető módon cserélhetnek könyveket Óbudán a helyiek és átutazók, ráadásul ezt a nap bármely szakában tehetik, anonim módon. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és civilek fogtak össze az olvasásért hogy KönyvMegálló formájában 'ingyenes, köztéri könyvtárat' hozzanak létre.
Köztéren álló kulturális központ létrehozása inspirálta a KultúrMontázs Egyesületet abban, hogy Óbudán is 'becsületkönyvtárat' állítsanak. A szülőkből összeállt civil szervezet vezetőjének fejéből februárban pattant ki az ötlet, hogy egy ingyenes, bármikor, bárki számára hozzáférhető köztéri könyvtárat hozzanak létre.
'A KÖKI Terminálban és az egyik kőbányai könyvtár ajtaja mellett működő nyitott könyvszekrény láttán jött az ötlet, hogy Óbudán is megvalósítanánk hasonlót, de nyílt terepen, intézményektől függetlenül' -- mondta Merkó Ágnes, a KultúrMontázs Egyesület elnöke. A civil szervezet kezdeményezése találkozott Bús Balázs, harmadik kerületi polgármester korábbi elképzeléseivel, így az egyesület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, és az Óbudai Platán Könyvtár összefogásában állították fel Csillaghegyen és Aquincumon az első szabadtéri KönyvMegállókat.

Régebbi hírforrás(ok): Szabadtéri minikönyvtárak (képek) link

Mese az összefogásrólFEL

Egy -- könyvtárak esetében fura ezt leírni, de -- hihetetlenül aranyos videó pottyant be ma reggel a hírolvasómba, bolond lennék nem megosztani ezt a kis mesét veletek. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer Massachusetts-ben (USA) egy pici város, Shutesbury, benne egy még kisebb könyvtárral. Ez a könyvtár annyira kicsi, és olyan elesett volt szegény, hogy folyóvíz sem volt benne, wc sem (vagyis az volt, de talán jobb nem beszélni róla), és talán az egyetlen olyan könyvtár volt a hatalmas országban, ahonnan el kellett küldeni az önkéntes könyvtárosokat, mert legjobb esetben is csak két ember fért el az íróasztal mellett. Világos volt, hogy változtatni kell. Belátta ezt az állam könyvtári bizottsága is, amely kijelentette: ha a város június 30-ig összegyűjt e célra 1,4 millió dollárt, ők azt megtoldják további 2,1 millió dollárral, s így végre megfelelő épületbe költözhet a könyvtár. A város tehát adománygyűjtő akcióba fogott, összegyűlt a település apraja-nagyja, és a könyvtárban leforgatták ezt a helyes videót:


Végső elkeseredés -- egyre tágabb tér a könyvtár szociális funkciójánakFEL

Növekszik az eladósodottságuk miatti kilátástalan élethelyzetükben fogódzók nélkül maradtak tábora. Már a munkahellyel rendelkezők is bekerültek a szórásba.


A megyei leváltárakat is államosítani akarják -- újabb kísérletFEL

Varga László (történész, volt levéltári főigazgató): 'Mintha magántulajdonban lévő üzemet, gyárat vagy boltot vennének el' -- A megyei levéltárak június 1-jétől beolvadtak a Nemzetivé lett Országos Levéltárba.


Irodalmi délután a cigány kultúráról a FSZEK-fiókbanFEL

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság és az Üllői úti Szabó Ervin könyvtár keddi rendezvényének a 20 éve indult cigány kulturális folyóirat, a Közös Út ? Kethano Drom idei második számának megjelenése adta az apropóját. Emellett két nemzetközi roma eseményről ? egy belgrádi konferenciáról és a szófiai roma napról -- hallhattak beszámolót a műsor vendégei.


Az első nyilvános könyvtár is kinyit PécsenFEL

Számos múzeum mellett Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit szombaton a baranyai megyeszékhelyen a múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épület látogatói 16 és 24 óra között a különleges könyvgyűjtemény mellett megtekinthetik a felsőoktatási intézmény történetét bemutató tárlatot, valamint A nagy világ csodái a fölöttünk való világról című új csillagászattörténeti kiállítást. A könyvtár udvarán este fél nyolcig napfoltok távcsöves megfigyelésére lesz mód a Magyar Csillagászati Egyesület pécsi csoportjának irányításával, a gyermekeknek kreatív programokat, nyomdázást, könyvkészítést, kódexszínezést ajánlanak a szervezők.


Adomány a könyves szekrénybe WekerlénFEL

Több mint húsz könyvet adományozott az Ulpius-ház Kiadó a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Végy egy könyvet -- Tégy egy könyvet! programjának. A köteteket a romantikus történelmi regényeiről ismert Fábián Janka írónő adta át a tegnapi rendezvényen. A szerző, aki legújabb regényéből, a Lotte örökségéből is hozott egy példányt, családja kispesti kötődését említette, és külön hangsúlyozta, hogy mennyire jó érzés egy írónak az olvasást, a kultúrát népszerűsíteni. Szabó Mária, a WKK igazgatója arról beszélt, hogy a wekerleiek nagyon szeretik a könyvtár oldalában álló könyves szekrényt, az állomány folyamatosan frissül: hoznak és visznek is könyvet az emberek. Mint mondta, ezért is örült a kiadó programtámogató adományának.


Kartográfusok lehetünk az OSZK-banFEL

Térképtárának új programjait interaktív foglalkozások keretében mutatja be az Országos Széchényi Könyvtár a Múzeumok éjszakája programsorozaton: gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt különleges élményt ígér a Tengerek, óceánok szerelmesei: Ismerkedés a helymeghatározási műszerekkel című kiállítás.


Hogyan teszik tönkre az emberek Twitterrel a magánéletüket? (olvasóink szavazatára)FEL

A szertő két példát említ arra, hogy alkalmi vagy tartós párok kifecsegték magánéletük egy-egy részletét -- melyet a Twitteren ország-világ figyelemmel követhetett, ha akart. Az egyik esetben az egyik fél volt a cserfes, a másik esetben a pár mindkét tagja csiripelt. De biztos, hogy a másik esetben mindkettő önkéntesen írt a kibertérbe? A közösségi média fórumot ad ezeknek az üzeneteknek, akkor is, ha ízléstelenek -- és közben átírja magánéletünk határait.
A szakértő, John Naughton, a 'technológia nyilvános megértésének' professzora javasolja:
- Soha, de soha ne ossz meg olyan üzenetet nyilvános fórumon, amely más személyről is szól -- előzetes engedélye nélkül.
- Ne feledd: a rövid szöveges üzenet -- mivel nem társul hozzá nonverbális -- keményebben hat.
- Amit közzéteszel, az vissza is kereshető. Gondolkozz előtte.
Jim Dowling, közösségi média-szekértő: a Twitter megölte a tévés 'breaking news' műfaját: minden hírt így érzékelünk. Ugyanakkor rendszeressége és gyorsasága miatt nagyon sok tévedést is közvetít. Bér -- teszi hozzá -- lehet gyakorolni is. (ref.: MG)


Kivárnak a kiadók: az e-könyvek legális piaca egyelőre fejletlenFEL

Egyre kevésbé jelent kiugrást a könyvpiacon a hagyományos könyvfesztivál és a most véget ért könyvhét - mondta az InfoRádiónak a Bookline webáruházat működtető Shopline vezérigazgatója. Starcz Ákos hozzátette: az e-könyvek legális piaca egyelőre fejletlen.
Izgalmas és programokban bővelkedő napokon van túl a Bookline, ugyanis a könyvhét mellett irodalmi fesztivált is szervezett a cég - közölte az InfoRádióval a webáruházat működtető Shopline vezérigazgatója. Starcz Ákos kiemelte: hőmérőnek használják a nagy könyves rendezvényeket. A kirajzolódó trend szerint a kiadók kivárnak, és a sikerkönyvet inkább a karácsonyi fő szezonra tartogatják, emellett az is látható, hogy a vásárlók egyre kevesebb pénzt költenek - fejtette ki.


Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon -- a májusi jelszó: szenvedély!FEL

Néhány éve több könyvtár / könyvtári rendszer jelent meg saját sikerlistákkal. Mára e buzgóság abbamaradt, pedig izgalmas adatok jöhetnek ki. A könyvkereskedők adatai elérhetők. (MG)
-- A májusi Bookline Top 50 legjobbjai valamilyen formában mind a szenvedély témája köré csoportosulnak: Szabó Győző felkavaró drogvallomása, a Toxikoma az 1. helyen nyitott, másodikként George R. R. Martin Sárkányok tánca című fantasy-je futott be, míg Andrassew Iván Tőkés-könyve, a Ne vígy minket kísértésbe bronzérmes lett.


Együttműködés SZIE és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye -- nem világos, mibenFEL

A Szent István Egyetem és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye együttműködési megállapodást kötött. A dokumentumot dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és dr. Solti László rektor írták alá a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár barokk olvasótermében ünnepélyes keretek között, államalapító királyunk ereklyéje mellett.
A megállapodás rögzíti, hogy az Egyetem képzési profilja a tudomány széles, ám mégis jól körülhatárolható területeit öleli fel, amely területeken a Főszékesegyházi Könyvtár és Levéltár -- történeti sajátosságaiból adódóan is -- jelentős állománnyal rendelkezik. A nyilvános tudományos közgyűjtemények, a SZIE Egyetemi Könyvtár és a Főszékesegyházi Könyvtár és Levéltár együttműködése révén lehetővé válik az egymás közötti még szorosabb együttműködés kialakítása, egymás kölcsönös segítése, az ismeretek megosztása egy-egy témakörben, dokumentumokkal és információkkal való ellátás szélesebb körű biztosítása. (MTI)
-- Lapzárta után érkezett: A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével kötött együttműködési megállapodást a Szent István Egyetem (SZIE) június 15-én. A SZIE Egyetemi Könyvtár és a Főszékesegyházi Könyvtár és Levéltár kapcsolata révén a hallgatók számára is hozzáférhetővé válnak régi, ritka dokumentumok, így bővülhet az intézményben végzett kutatások száma. Az együttműködés többek közt arra is lehetőséget biztosít, hogy a könyvtáros hallgatók a könyvtárban, illetve levéltárban töltsék el szakmai gyakorlatukat. A kezdeményezés egyedinek számít - eddig nem volt példa egy egyházmegye és egy felsőoktatási intézmény közötti együttműködésre. (Kecskeméti TV)


Írók hajcsárává vált az e-könyvek piacaFEL

A kép évekig világos, előre kiszámítható volt: a kém-, kaland- és romantikus regényekre specializálódott írók évente egy művet alkottak, és ezt mindenki elegendőnek tartotta. Azt mondták az illetőre, hogy kellően termelékeny. Az e-könyvek korában azonban felgyorsult a könyvkiadás anyagcseréje. A szerzők ma már kénytelenek dupla műszakban dolgozni, novellákat, rövid történeteket vagy esetleg egy második regényt megírni évente.




Analógiák

Élelmiszer-rendelés QR-kóddal -- könyvet is lehetneFEL

Megerősítette a Pénzcentrum.hu korábbi értesülését a G'Roby: az élelmiszerlánc az első, amely Magyarországon bevezeti a QR-kódos vásárlási technikát. Az online boltként működő plakátokkal már több helyen találkozhatnak a budapestiek, most mutatjuk azt is, hogy működik a rendszer.
A QR-kódos vásárlás működési elve, hogy óriásplakátokat helyeznek ki forgalmas helyekre - például metrómegállókba- amelyeken különféle élelmiszerek, vegyiáruk képe látható, a képek mellett pedig egy okostelefonnal beolvasható QR-kód. A kód az áruházlánc honlapjára irányítja a vevőt, aki így egy mozdulattal virtuális bevásárlókosarába helyezheti a terméket, majd nagyon egyszerűen fizethet, és beállíthatja azt is, milyen címre és időpontra kéri a házhoz szállítást. Így gyakorlatilag a reggeli várakozással eltöltött időben bevásárolhat a vacsorához anélkül, hogy egy percet töltene az adott boltban.


Vigyázat, másolnak! Nem mi találtuk ki -- de annál érdekesebb ;-)FEL

Ügyesen és gyorsan adaptáltak tengerentúlon született internetes ötleteket a német Samwer fivérek, akik ebből dúsgazdagokká váltak. ... Azóta is ezt az üzleti taktikát követik. Ha valahol megjelenik az internetes kereskedelem valamilyen új formája ? de lehet az kapcsolatportál vagy szállásközvetítés is, a lényeg, hogy az igénybevevőktől és a hirdetőktől is kasszírozni lehessen --, gyorsan megcsinálják a német vagy európai variációját. S amikor az eredeti ötlet gazdája Európában is szeretne megjelenni, ők már ott vannak, és készek jó pénzért eladni éppen csak beindult vállalkozásukat. Így lett a közösségi vásárlás révén kedvezménykuponokat kínáló CityDeal az amerikai Groupon tulajdona, s került a pár- vagy kapcsolatkeresésre szolgáló eHarmony az ugyancsak tengerentúli eDarling birtokába.


Egyre hatásosabb a szájreklám -- könyvtárak is élhetnek veleFEL

A Trnd friss tanulmánya szerint a fogyasztók termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban leginkább pozitív szájreklámélményeket idéznek fel.A kérdőívet kitöltők 84 százaléka pozitív szájreklámot idézett fel, mindössze 7 százalék volt azoknak a száma, akik valamilyen negatív élményről számoltak be.
A gyártók számára szintén érdekes információ lehet, hogy a pozitív szájreklám sokkal jobban terjed, mint a negatív. A pozitív üzenetek 66 százalékát adták tovább, míg a negatív tapasztalatok mindössze 33 százalékát.




Praktikus

Keresik magukat -- Új, ambiciózus internetes keresőkFEL

Új, ambiciózus internetes keresők tűntek fel az utóbbi hónapokban az iparág mamutjai mellett. A Google és a Bing piaci részesedéséből (előbbit 161, utóbbit 122 millió látogató használja havonta, de a keresések kétharmadát a Google-on pötyögik be) csak morzsákat csípnek ugyan le, de fejlődésük irama és működési alapelveik szép jövővel kecsegtetnek -- fejtegeti a Technology Review internetes szakportálon Tom Simonite. ... A másik feltörekvő keresőmotor-üzemeltető, a 2008-ban alapított DuckDuckGo egyáltalán nem rögzít személyhez köthető információkat, és egyik újdonságként első találatnak egy kis bokszban alapinformációkat gyűjt (Wikipédiából, személy, cég vagy szervezet saját honlapjáról, képtárakból) a keresett szóról. Mindkét cég hadat üzent a spameknek, a Blekko külön is a 'content farmoknak', vagyis azon vállalkozásoknak, amelyek töméntelen mennyiségben gyártanak valós tartalomnak tűnő szövegeket, hogy becsapják a keresőalgoritmusokat, és így reklámanyagot csempésszenek a találati listák első helyeire.


Hozzánk is jön a Kindle Fire és az Amazon AppstoreFEL

Felélénkülhet az európai androidos piac, ha az Amazon táblagépét és szoftverboltját is elhozza kontinensünkre.
Az AllThingsD úgy tudja, hogy hamarosan Európából is elérhető lesz a Google Play utáni második legnagyobb androidos szoftverbolt, az Amazon Appstore. A lap információi szerint az Amazon valamikor a következő héten jelenti be, hogy várja az európai fejlesztők alkalmazásait, a felhasználók részére pedig később, de valamikor még nyáron nyílik meg az Appstore.
Az alkalamzásbolthoz hasonlóan az iPad utáni legsikeresebb táblagép, az Amazon Kindle Fire is átkerülhet az USA-ból Európába. (A gépet most is be lehet itthonról szerezni, de nyáron beindulhat a hivatalos európai forgalmazás is.) A Fire az amerikai tabletpiac 14 százalékát szerezte meg néhány hónap alatt, de azóta az Amazon táblagépe iránti érdeklődés jelentősen csökkent.
link




Kisszínes

Klasszikus az, amit mindenki szeretett volna már elolvasni...FEL

Címkék: olvasás |

...de amit olvasni már senki sem szeretne (Mark Twain) (13. p., In: Paradoxonok a véletlen matematikájában / Székely J. Gábor. Typotex, 2010)


Érintőképernyővel fedezünk fel egy elfeledett érzékszervet?FEL

Születendő gyermekként a bőrünkön keresztül érzékeljük először a külvilágot, így nem csoda, hogy egész életünkben az érintést keressük. A jelenlegi audiovizualitásra fókuszáló világban sem kell félnünk a tapintás háttérbe szorulásától: ez az érzékelésünk immár új értelmet nyer, hiszen már a táblagépünkkel is vezéreljük a digitális teret.
'Még alvás közben is folyamatosan üzemel a tapintásérzékelésünk, enélkül azt sem észlelnénk, hogy van-e rajtunk takaró. Napközben viszont a minket érő auditív és vizuális információdömping miatt mintha háttérbe szorulna ez a fajta érzékelés, hiszen a számítógéptől a laptopig tart az a környezetünk, amelyre támaszkodva gyűjtjük a mindennapi életünk legapróbb mozzanatait is meghatározó információkat nap mint nap' -- mondja dr. Buda Botond ideggyógyász. A szakember szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magzat elsőként a bőrén át fogadja be a külvilágot, így ez az érzékelés élete minden pillanatában meghatározó lesz.


Könyv, amely igazából táska (mire használhatók a poros könyvek? ;-)FEL

A book-clutch (magyarul eléggé sután hangzik a könyv-kézitáska) néhány év alatt fogalommá vált a high fashion világában. A mindössze 16 példányban elkészülő táskák különlegességük, jó értelemben vett könyvmolyos varázsuk, a kis darabszámból adódó exkluzivitásuk és 1140 eurós áruk folytán egyhamar hőn áhított kiegészítőkké váltak. Szívem szerint én is tartanék itthon egy könyvtárnyit ezekből a szépségekből?

Hírforrás: Pinkdáma
2012. június 20.

Újabb földmutyi? Könyvtáros nyert a helyi gazda helyettFEL

Címkék: távmunka |

Újabb különös állami földpályázat: elvették egy Bács-Kiskun megyei gazda bérelt földjeit, és egy három faluval odébb lakó másiknak adták. Gőgös Zoltán szocialista képviselő bejelentette, hogy az MSZP hivatali visszaélés gyanúja miatt tesz feljelentést.
Gőgös szerint semmiképpen nem lehet szakmailag megalapozott döntésről beszélni, hiszen lehetetlen, hogy valaki a nyáját három faluval odébb vigye legeltetni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a pályázat nyertesének családja valóban állattenyésztéssel foglalkozik, a győztes valójában könyvtárosnő.




Információforrások

Arculatot váltó Origo -- gasztrotartalomban is erősítFEL

Teljes arculatváltáson esett át az Origo Zrt. Felfrissítették kínálatukat, elköltöztek és új logót kaptak. Az Origo Zrt. szervezeti és tartalmi átszervezésen ment keresztül 2011-ben. Ismét saját gyártású műsorokat mutat be a televíziós csatornáin és a kapcsolódó online oldalakon, valamint az Origo tavasszal gasztrotartalmat is bevezetett Táfelspicc néven, a Life.hu-n pedig elindult Ez Zsír! című életmódprogram. Elsőként a LifeNetwork látványa frissült. Az arculati elemekben magyarországi hírességek, orvosok és a Life.hu szakértői adnak néhány másodperces életmódtippeket a nézőknek. A tavaszi megújulást ezután az új irodaház követte, az Infoparkból a belvárosba költöztek egy környezettudatos technológiák alkalmazásával felújított épületbe a Dob utcába. A következő lépés az új logó kitalálása volt. Több hónapos közös gondolkodás és munka eredményeként született meg az Origo Médiacsoport új logója és vállalati arculata. A terméket és szolgáltatásokat egységbe foglaló, a hirdetési piacon és az olvasók számára is azonosítható megjelenést biztosító látványvilág a megújulási folyamat záróakkordja -- mondta Vaszily Miklós az Origo Zrt. vezérigazgatója.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu