Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2012/20., máj. 16.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Csökken a Youtube-videók nézettsége -- mert módosult a tartalomajánlás
*** Információ emberekről -- tudások és hálózatok; konferencia, jún. 6. ***
300 -- a könytár nagykövetei
MKE -- van-e remény?
Magánkönyvtár lesz az amerikai kisvárosban (olvasóink szavazatára)
Könyvtár az iskolában -- Emelik a szakemberek számát, de probléma marad bőven
Négy könyvtárban is segítik az adózókat
Tisztában kell lenni a 'felsőoktatási maffia' alaptörvényeivel
A digitalizálás fenntarthatóságáért: archivált anyagok kereskedelmi szolgáltatása
Fogadóórák az Országos Széchenyi Könyvtárban
Nyitás előtt az új kovásznai könyvtár
Pályázat könyvtári makett készítésére -- Bonyhád

Praktikus

Töltsünk le Youtube (és más online) videókat meglepően egyszerűen
Így tudhatjuk levelezésünket teljes biztonságban: Gmailtől az Outlookig
Új, fájlmegosztási funkció a Facebookon

Kisszínes

Az átlagnál gyengébb a magyar felsőoktatás
Heti hírmorzsákat kínál a Twitter
A Nokia beszállt az e-könyv-üzletbe
Pozícióharc -- Le- és beépítik az MTI-t
Különleges könyvborítók (képek)
Nem a nyomtatott könyvről szól a torinói könyvfesztivál
Rekordot döntött a cseh könyvkiadás
Már mobillal is vásárolhatunk vonatjegyet

Információforrások

Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával
10 teljes e-book ingyen a Microsofttól
Új oldalt indított a Femina


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Csökken a Youtube-videók nézettsége -- mert módosult a tartalomajánlásFEL

Jelentős mértékben csökkent a Youtube-videók össznézettsége az elmúlt hónapokban. Ennek azonban nem az az oka, hogy az emberek ráuntak volna, hanem a háttérben a Youtube új tartalomajánlási stratégiája húzódik meg.
Az AdAge lap szerint azzal, hogy a Youtube százmillió dollárt fektetett be a márka- és egyéb csatornák létrehozásába, egyben azt is vállalta, hogy eltereli az embereket a gördeszkázókutyás videók nézésétől. Az ajánlási rendszert úgy alakította át, hogy most már nem egy videó nézettsége a fő mérőszám, hanem a videó nézésével eltöltött idő.
"Célunk, hogy a fogyasztók többet nézzenek, de kevesebbet klikkeljenek' ? nyilatkozta Cristos Goodrow, a Youtube keresőmotor-fejlesztési igazgatója. 'Ez jobb a fogyasztóknak, mert kevesebb klikkből is eljuthatsz addig a videóig, amit meg akarták nézni'.


*** Információ emberekről -- tudások és hálózatok; konferencia, jún. 6. ***FEL

Információ emberekről -- tudások és hálózatok címmel rendezi 12. konferenciáját a Magyar Információbrókerek Egyesülete. Időpont: 2012. június 6., szerda; helyszín: Budapest, Hotel Mediterrán.
Program:
- Piacszegmentáció, mint stratégiai marketingdöntés -- fogyasztói szegmensek képzése
- Összegyűjthetők-e a cégvezetők, pénzügyesek, politikusok adatai közösségi aktivitásuk alapján?
- Karrierek menedzselése -- A fejvadász információs eszköztára
- Információs hálók és gazdasági stabilitás
- Védett állami és egyéni adatok megszerzésének célja, irányai, érdekviszonyai, alanyai, különös tekintettel a titkosszolgálatok tevékenységére
- Közkincs vagy titok? Az információ-felhasználás jogi szempontú kockázatai és lehetőségei
- Cégvezetők versenyképessége -- rejtett szövegtartalom feltárása
- Kerekasztal a nap előadóival
További információ: link


300 -- a könytár nagyköveteiFEL

Szeretik az emberek, ha kapnak valamit. Gyakran ki is használják ezt a marketingesek; fogyasztásra öntöző kisebb ajándékot osztanak ingyen, ami aztán márkát erősít és újabb vásárlásra ösztönöz. Mit tehet hasonló céllal a könyvtár? A Halis-könyvtárban ünnepélyes keretek között rendszeresen emléklapot kapnak azok, akik túl vannak a 300. kölcsönzésen. Május 11-én, a város napján a polgármester osztotta ki a lapokat. Az így elismert olvasók a könyvtár nagyköveteivé válhatnak. (MG)

Hírforrás:
2012. május 12.

MKE -- van-e remény?FEL

Mit vár Ön az MKE tervezett átalakulásától? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív eredmények:
7 - Hatékonyabb lesz.
9 - Ugyanazokkal a vezetőkkel?!
8 - Inkább kivárok a válasszal
4 - Csak hatalomtechnikai kérdés
8 - Talán remény.
-- A válaszok szerint 15 szavazó lét lehetőséget az átalakulásban, 13 szerint erre aligha van esély, 8-an kivárnak. (MG)

Hírforrás:
2012. május 12.

Magánkönyvtár lesz az amerikai kisvárosban (olvasóink szavazatára)FEL

Egy vermonti városka döntéshozói feloszlatták a település 117 éves könyvtárát. Több szavazó úgy nyilatkozott, hogy jó dolog a könyvtár, de nem lehet azt fenntartani ilyen ínséges időben (az éves költségvetés 60.000 dollár volt). A (volt) könyvtárvezető a döntés hatására saját telkén két garázs összenyitásával szervez új könyvtárat, mely várhatóan 7000 dokumentummal (könyvek, hangoskönyvek és videószalagok). A lakosokat arra kérte, hogy vigyék el neki már nem olvasott könyveiket. A tevékenység eredményéről jelentést készít a helyi iskolaszéknek. (ref.: MG)


Könyvtár az iskolában -- Emelik a szakemberek számát, de probléma marad bővenFEL

Az új köznevelési törvény szerint a 2013/2014-es tanévtől felemelik az általános és középiskolai könyvtárostanárok létszámát, mi több, a szakképzettségi szintet is. Eddig a jó hír, a kondíciók ugyanis -- amelyekről már két éve is igen szomorúakat írtunk -- a jelek szerint és mindent egybevetve nemigen változnak.
Az eddigi regula szerint egyetlen, akár középfokú OKJ-s könyvtárosi képzettséggel és pedagógusdiplomával is lehetett valaki iskolai könyvtáros, az új rendelkezés szerint a 100 tanulónál kevesebbet okító intézményekben 0,5 (értsd: félállású), az 500 diákkal működő iskolákban minimum egy, az ennél nagyobb nevelőképző helyeken minimum két egyetemet/főiskolát, de legalább felsőfokú OKJ-tanfolyamon részt vett, pedagógiai végzettségű szakembert kell alkalmazni.


Négy könyvtárban is segítik az adózókatFEL

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adóigazgatósága a négy könyvtárában működtet az idén kihelyezett ügyfélszolgálati helyet. Azok az adózók akik nem rendelkeznek internetes hozzáférési lehetőséggel, a könyvtárakban lévő gépeken kitölthetik, leellenőrizhetik bevallásukat, és le is adhatják adóívüket.
Ezen kívül új szolgáltatásként lehetőség nyílik ügyfélkapunyitásra, valamint segítséget is nyújtanak a bevallás elektronikus elküldésében is az adóigazgatóság szakemberei, akik kérdés és probléma esetén szakszerű tájékoztatással segítik az adózókat.


Tisztában kell lenni a 'felsőoktatási maffia' alaptörvényeivelFEL

A tudományos kommunikációval nincs semmi baj: a legutóbbi néhány évben több volt a hozzáférés több tudományos információhoz, mint eddig bármikor. A tudományos kommunikáció magában foglal számos üzleti modellt, formát, erős kereskedelmi és nem-kereskedelmi kiadókat, érdekeltséget és figyelmet kormányok és finanszírozó szervezetek részéről, és több közreműködőt és kiadót von be több országból, mint korábban bármikor. A gond a további fejlődés irányainak kigondolásában, kijelölésében mutatkozik.
Ennek alapkérdését Stewart Brand már 1984-ben megfogalmazta, azt állítván, hogy az információ egyrészt drága akar lenni (hiszen értékes), másrészt ingyenes akar lenni (hiszen megszerzése egyre kevésbé költséges). Ma mindkettőre van példa: a tudományos folyóiratok nagyon drágák, az intézményi repozitóriumokban hozzáférhető cikkek viszont ingyenesek. A tudományos kutatás és a felsőoktatás világát erőteljes verseny, könyörtelen rosta- és díjrendszer jellemzi. A kutatói elit és a legjobb egyetemek több forrással rendelkeznek, jobb folyóiratokban publikálnak és több támogatást is nyernek el, mint a 'második vonalba' tartozók. Aki ebben a világban boldogulni akar, tisztában kell, hogy legyen az egész 'felsőoktatási maffia' íratlan törvényeivel. (ref.: Mohor J.)

Régebbi hírforrás(ok): Kérdések az egyetemi tudástermelés üzleti modelljében -- 1. Mi a kutatók érdeke? link

A digitalizálás fenntarthatóságáért: archivált anyagok kereskedelmi szolgáltatása FEL

A cikk flandriai esettanulmányok segítségével azokat a fontos tényezőket vizsgálja meg, amelyek a kulturális intézmények digitalizálási terveinek fenntarthatósága ellen hatnak. ...
Az archivált anyagok java része csak házon belül használható, és azok is csak bizonyos korlátozásokkal. Keresik annak a módját, hogyan lehetne kereskedelmi szolgáltatásként hasznosítani ezeket a felvételeket (pl. fizetős tv, video-on-demand, DVD-kiadás). Ebben a tekintetben a szerzői jogi kérdések tisztázása rendkívül fontos. Több interjúalany javasolta, hogy a kormányzat avatkozzon be, és adjon engedélyt a legalább 10 éve született alkotások újrafelhasználásához. A finanszírozás leghatékonyabb módja a köz- és a privát szféra együttműködése lenne (public-private partnership). (ref.: Mándy G.)


Fogadóórák az Országos Széchenyi KönyvtárbanFEL

Fogadóórák az OSZK-ban -- Vendég-szaktájékoztatók az olvasótermekben címmel programsorozat indult az Országos Széchényi Könyvtár Tájékoztató Osztályán, melynek keretében heti rendszerességgel jeles egyetemi oktatókat,szakembereket kérnek fel egy-két órás irodalomtudományi, történettudományi,nyelvészeti, társadalomtudományi, néprajzi és művészettörténeti szaktájékoztatásra.


Nyitás előtt az új kovásznai könyvtárFEL

Ha minden a tervek szerint halad, június második felében megnyitják az új kovásznai könyvtárat. A városi művelődési ház felújításával kapott új székházat a könyvtár, most már hat teremben, tematika szerint rendezhetik el a könyveket. Jelenleg az alkalmazottak a köteteket rakják ki a polcokra. A Biblionet-központ már működőképes, de csak a könyvtárral együtt nyitják meg a közönség előtt.
A városi könyvtár állománya 86 ezer kötetre rúg, ebből 75 ezer van állandó forgalomban. A könyvek fele-fele arányban román és magyar nyelvűek, de közel ötszáz idegen nyelvű kötettel is rendelkeznek -- tudtuk meg Fejér Magdolna könyvtárostól.


Pályázat könyvtári makett készítésére -- BonyhádFEL

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár idén 60 éves. Ennek kapcsán pályázatot hirdet könyvtári makett készítésére. A makett a bonyhádi könyvtárat kell ábrázolja, mérete, anyaga szabadon választott.
Az elkészült maketteket könyvtárunk címére kell eljuttatni: Solymár Imre Városi Könyvtár 7150 Bonyhád, Perczel M. u. 50. Beérkezési határidő: 2012. szeptember 24.




Praktikus

Töltsünk le Youtube (és más online) videókat meglepően egyszerűenFEL

Egy jópofa online szolgáltatás segítségével játszi könnyedséggel tölthetünk le videókat a legkülönbözőbb online videomegosztókról. A link címen található megoldás ráadásul egyszerre több megoldás gyors elérésére is alkalmas.


Így tudhatjuk levelezésünket teljes biztonságban: Gmailtől az OutlookigFEL

Címkék: alkalmazás, szoftver |

Egyik kedvenc alkalmazásunk az e-mailek biztonsági mentéséhez a MailStore Home, amelyből létezik ingyenes változat is, így saját levelezéséről bárki, bármikor készíthet vele biztonsági mentést. A napokban megjelent 7-es verzió letisztultabb, átláthatóbb felületet kapott, jobb támogatást építettek be a Microsoft Exchange Web Services-hez, illetve javítottak benne rengeteg apró hibát is. A program továbbra is képes biztonsági mentést készíteni POP3 vagy IMAP fiókokról egyaránt, így aki szeretne Outlook levelezéséről mentést, annak is jó választás, de az is hasznát veszi, aki inkább Gmail levelezéséről szeretne offline backupot.
A program Home változatát (amely otthoni felhasználóknak ingyenes), innen tölthetjük le -- link Használható egyébként portable (azaz hordozható) módban is.


Új, fájlmegosztási funkció a Facebookon FEL

A minden felhasználónak szóló funkció néhány csoportban már elérhető, a többiek pedig valamikor a következő napokban kapják meg az 'Írj valamit' szövegmező fölötti 'Upload file' avagy 'Fájlfeltöltés' gombot. A feltölthető fájlok mérete megegyezik a Gmailben csatolható fájlokéval, azaz 25 MB. A Facebookra mindenféle fájltípus feltölthető lesz, a két kivételt a zenei fájlok, illetve a .exe állományok jelentik.




Kisszínes

Az átlagnál gyengébb a magyar felsőoktatásFEL

Magyarország a 34. azon a 48 tagú világranglistán, amelyet a felsőoktatás színvonaláról állítottak össze a melbourne-i egyetemen. Az első három helyen az Egyesült Államok, Svédország és Kanada áll. A kritériumok: a befektetett források, az eredmények (kutatások és a munkaerőpiaci megfelelés), az egyetemi hálózat fejlettsége, valamint a politikai és törvényi környezet.

Hírforrás: Haszon hírek
2012. május 12.

Heti hírmorzsákat kínál a TwitterFEL

Heti hírösszefoglalókat állíthatnak össze a márkák a számukra az adott héten legfontosabb hírekből, eseményekből, bejegyzésekből -- írja a Marketing Week. A Twitter az új szolgáltatást különösen olyan márkáknak ajánlja, amelyek már így is sokat fizettek a promózott bejegyzésekért, így viszont olyan követőket is elérhetnek, akik nem olyan aktív Twitter-használók. A kiküldött e-mailek tartalmazni fognak egy olyan feature-t is, amely bemutatja, hogy melyek voltak azok a tweetek, amelyeket az adott felhasználók a leginkább szerettek, retweeteltek.


A Nokia beszállt az e-könyv-üzletbeFEL

A Nokia elindította a Windows Phone alapú okostelefonjain működő e-könyvesboltját. A Nokia Reading néven futó szolgáltatást a február végi Mobile World Congress szakkiállításon harangozta be a cég. Jelenleg hat országban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Spanyolországban érhető el, de még az idén további piacokon is elstartol.
A bolt használatához szükséges app a Marketplace Nokia Collection gyűjteményéből tölthető le. Az alkalmazásban a könyvolvasó és az áruházi modul mellett egy külön hírolvasó szekció is megtalálható, ahol az előfizetett digitális magazinok tartalmait érhetjük el. A cég hangsúlyozza: a már nem jogvédett munkákból álló ingyenes gyűjtemény mellett jelentős angol és helyi nyelvű könyvrepertoárból lehet válogatni, de hogy pontosan hány könyvet takar a jelző az egyes országokban, azt nem közölték.


Pozícióharc -- Le- és beépítik az MTI-tFEL

Június 1-jével leépítik a Magyar Távirati Irodát. Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója hétfőn tájékoztatta a médiaszolgáltatási alap és a távirati iroda üzemi tanácsát, illetve szakszervezetét, hogy június 1-jével 49 főre csökken a távirati iroda létszáma, a többi dolgozó, hozzávetőleg 110-120 ember átkerül a médiaszolgáltatási alaphoz.
Lapunk információi szerint az átszervezést, amit inkább leépítésnek lehet nevezni, a közmédia integrációjával indokolják. A távirati irodánál csak azok a munkatársak maradnak, akik a szakmai munka megtervezését, az elkészült tartalmak ellenőrzését végzik.
A leépítés hátterében az áll, hogy több mint egy éve komoly pozícióharc van Böröcz István és Belénessy Csaba között. Az már az év elején látszott, hogy a háborút vélhetően a médiaszolgáltatási alap nyeri meg, amikor a távirati iroda 2012-es költségvetését a tavalyi 2,5 milliárdról 1,3-ra csökkentették. Az új közmédiarendszer kialakításakor a korábbi négy közszolgálati intézmény -- MTV, Duna TV, Magyar Rádió és MTI -- dolgozóit és vagyonát az MTVA-ba vonták össze.


Különleges könyvborítók (képek)FEL

Címkék: könyv, papír alapú |

A könyvek is ugyan olyan termékek, ha nincs különleges borítójuk, lehet, nem veszi észre az olvasó. Következik pár különlegesen csomagolt könyv, vagyis könyvborító.


Nem a nyomtatott könyvről szól a torinói könyvfesztiválFEL

A táblagépeken olvasható könyvek a főszereplői a 25. Torinói Könyvfesztiválnak, amelynek az idén először egyszerre két díszvendége volt, Románia és Spanyolország.
Ezerkétszáz kiállító mutatta be papírra nyomtatott köteteit, a Torinóban zajló könyvkiállítás és vásár jelszava azonban a 'digitális tavaszt' hirdette.
Bemutatkozott a már háromszáz olasz, spanyol és latin-amerikai szerző csatlakozásával elindult Club Dante online író-olvasó fórum, amelyen többek között az olasz Roberto Savianóval és a chilei Luis Sepulvedával lehet könyvekről beszélgetni.
A torinói fesztiválon lépett a nyilvánosság elé a (Raymond Queneau francia író hősnőjéről elnevezett) Zazie olasz irodalmi internetes közösség, amelyen az olvasók érzéseik alapján rangsorolják a műveket, a Bookrepublic online könyvhálózat és a 20Lin.es, amelynek minden tagja húsz sorral járulhat hozzá egy közös mű megírásához.


Rekordot döntött a cseh könyvkiadásFEL

Rekordszámú, összesen 18985 könyvet adtak a tavaly Csehországban -- közölte pénteken a cseh nemzeti könyvtár, amely 1993 óta jegyzi a kiadott könyvcímeket. Kétéves csökkenés után ez éves szinten 11 százalékos növekedést jelent. A statisztika nem tartalmazza az elektronikus könyveket.
A könyvmegjelenések mintegy felét az állami intézmények által megjelentetett címek jelentik, amelyek azonban könyvesboltokban nem kaphatóak. A könyvkiadás minőségét a számok szintén nem jelzik. A címek egyre növekvő száma a nemzeti könyvtár szerint azt mutatja, hogy a kiadók gazdasági okok miatt előnyben részesítik az alacsony példányszámokat. Siker esetén azonban rövid időn belül piacra kerül az utánnyomás.


Már mobillal is vásárolhatunk vonatjegyetFEL

Május 10-től már azok az utasok is tudnak helyjegyet/pótjegyet, élőállat és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől, mert fizetési lehetőségként a mobiltelefonos egyenlegüket is választhatják. Az ilyen módon megváltott vasúti menetjegy díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával. Ezen felül az ügyfélnek csak a vásárlást jóváhagyó SMS díját kell fizetnie a díjcsomagja alapján. A mobilegyenleg terhére történő jegyváltás kényelmesen, a nap 24 órájában elvégezhető, a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7.500 forint.




Információforrások

Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listávalFEL

A Zero Dollar Books ( link ) látványos formában, nagy méretű borítóképekkel mutatja be azokat a Kindle-kiadványokat, amiket az Amazon éppen ingyen kínál. Ezeknek a sikerkönyveknek a legtöbbje angol nyelvű, de akár remek nyelvgyakorlás is lehet egy-egy kiadvány elolvasása. A lista óránként frissül, és akár Twitteren, Facebookon és RSS-en is követhetjük az újdonságokat.


10 teljes e-book ingyen a MicrosofttólFEL

Aki érdeklődik az SQL szerver 2012, az Office 2010, vagy az Office 365 iránt, esetleg foglalkoztatja, miként fejleszthet Windowsos vagy Windows Phone 7-es alkalmazásokat, annak a link oldalon kész aranybánya áll rendelkezésére. A Microsoft ugyanis 10 remek Microsoft Press könyvet tett ingyen elérhetővé e-book formátumban, igaz, kizárólag angol nyelven. Akinek viszont a nyelvtudás nem akadály, az máris nekiláthat a letöltésnek, ráadásul a könyvek több formátumban is elérhetők (epub, mobi, PDF), így szinte bármelyik népszerű platformon kényelmesen olvashatók.


Új oldalt indított a FeminaFEL

link címen saját gondozásban megjelenő portált indított a Femina.hu. Az oldal női hírgyűjtő site-ként működik, mely a nők számára érdekes tartalmakat tematikusan gyűjti csokorba.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu