Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/33., szept. 23.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtáros egyesület nyilatkozata menekültek fogadásáról -- Európa értéke
Könyvtárhasználók visszacsábítása -- akár 13.000-et (olvasóink szavazatára)
Hátat fordított használóinak a Fortepan -- fotográfus-hirdetések a békeévekből
Nem a könyvtáros, hanem a használó szerzeményez
A könyvtári katalógust vagy a YouTube-ot jobb használni? -- vélemény és valóság
Kutatók éjszakája az Országgyűlési Könyvtárban
Mit gondol az Országos Könyvtári Napok programsorozat szervezéséről?
Tényleg van akrobatika a könyvtárban! -- Legalábbis Finnországban :-)
Adj hálát... a könyvtárért
Propaganda -- ismerős már? -- sorozat kezdődött az OSZK-ban
Beveszik a mesédet! -- Könyvbeszerzés az iskolai könyvtárban 2.0
Hogy jobban megismerjük a használói igényeket... -- olvasói tanács
Melyek a könyvtári szolgáltatások sikertényezői? (CILIP)
Külföldi hallgatók az egyetemi könyvtárak célcsoportjai is -- mennyien?
Nem a kütyük, hanem a hatékonyabb oktatás javítja az olvasást
Itt tanulnak az egyetemisták: nagy budapesti könyvtárkörkép
A könyvtárnak nincs célja, csak egy eszköz; életünket frankóbbá tevő, nagyon fontos eszköz
Mini-könyvtár a szomszédok részére -- nálunk működne?
Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára -- muzeálisban erős
Kibővül a Mikes Kelemen-program -- részben az OSZK-ba, a maradék a határon túliaknak...

Analógiák

Mennyit fordít ügyél-megtartásra a könyvtár?
'Több tudás, kevesebb félelem' -- a lengyel média összefogott

Praktikus

Mit tegyünk, ha nem elég erős a router jele?

Kisszínes

Milyen lett volna a 'FSZEK' épülete Lajta Béla tervei alapján (1911)
Az idegen nyelvű irodalmi könyvtárnak meg kell felelnie az orosz törvényeknek
Fiatalok sorozatfogyasztása és a Facebook
'A sok olvasás megzavarja a gondolkodást'

Információforrások

Önkéntes-portál az EMMI-től -- kereslet és kínálat hirdethet
Egymillió szabadon felhasználható kép a British Library-től
Elindult Habony Árpád hírportálja


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A könyvtáros egyesület nyilatkozata menekültek fogadásáról -- Európa értékeFEL

A közkönyvtárak Európában szívesen fogadják a menekülteket. Európa szerte büszke hagyomány, hogy a közkönyvtárak befogadnak mindenkit, függetlenül nemzeti hovatartozásától. A könyvtárak számos tevékenységgel várják a menekülteket, akik ez európai országokba érkeznek -- legyenek gyerekek vagy felnőttek -- keressenek akár információt, akár tanulási lehetőséget.
A Dán Könyvtárosok Egyesületének sajtóközleménye:
"Nem ígérhetjük, hogy minden könyvtárban van elég könyv a menekültek nyelvén, de a könyvtárak megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a menekültek jól érezzék magukat a könyvtárban. A dán könyvtárak évek óta -- és eredménnyel -- dolgoztak azon, hogy integrálják a helyben lakó menekülteket, emigránsokat, akiknek leszármazottai ma szorgalmas látogatói a dán könyvtáraknak. Ennélfogva a helyi könyvtárak készek arra, hogy a különböző településeken fogadják az új vendégeket és a könyvtárosok minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy biztonságban érezzék magukat. Nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is -- mindenkit várnak.
-- Az EBLIDA (European Bureau of Library Information and Documentation Associations) elismeri, hogy összetett dolog a menekültkérdés kezelése. Ugyanakkor az EBLIDA hisz abban, hogy a könyvtárak szerte Európában kiállnak a demokratikus és nyitott értékek mellett, és olyan biztonságos helyek, ahol a közösségi befogadás mindenki számára elsőbbséget élvez. Az EBLIDA reméli, hogy a könyvtárak Európa szerte követik a dán könyvtárak példáját. (ref.: MG)


Könyvtárhasználók visszacsábítása -- akár 13.000-et (olvasóink szavazatára)FEL

Az amerikai Charlotte Mecklenburg könyvtárnak sikerült bebizonyítania, hogy kis költségvetéssel is lehet változtatni a szokásokon, az addig bevált gyakorlaton.
Új használó-nyilvántartással sikerült elérniük, hogy 13,000 felhasználó újból eljár a könyvtárba, igénybe véve a szolgáltatásokat. Megvizsgálták a használók szokásait, megalapozandó könyvtári programok minőségét.
A rendszer nem követi a felhasználókat sem név, sem olvasási szokás, sem wifi használat szerint, sokkal inkább arra törekszik, hogy a tényleges könyvkölcsönzést, e-book letöltést jelölje.
- A beiratkozók köszöntő e-mailt kapnak, mely taglalja a különböző programokat, lehetőségeket.
- Aki már három hónapja nem használta a könyvtári szolgáltatásokat, e-mailben tájékoztatják őt a szolgáltatásokról.
- Egy év után a könyvtár "hiányzol" felirattal újabb levelet küld el a már nem aktív státuszban lévő felhasználóknak. (Ezek a felhasználók ténylegesen meglátogatták a könyvtárat és rögtön kölcsönöztek is könyvet.)
- Külön statisztikát vezetnek az állandó látogatókról, a gyermek-olvasókról, az audiókönyvek hallgatóiról, ezzel is elősegítve a programok megfelelőbb előkészítését és a kölcsönzési ráta emelkedését. (ref.: NM)
A Charlotte Mecklenburg Könyvtár számokban:
- 20 helyszín
- 486 alkalmazott
- 681,170 aktív használó
- 947,863 nyomtatott könyv
- 6,110,131 kölcsönzött könyv tavaly
- 35.9 millió USD évi költségvetés.

Régebbi hírforrás(ok): 0 1 2 3 4 5 Kívánatossá teszik a régi könyvtárat -- szóróanyagok gyerekeknek Izgalmas húzás: interim menedzser irányítja a könyvtárat link

Hátat fordított használóinak a Fortepan -- fotográfus-hirdetések a békeévekből FEL

Érdekes szempontból mutatott fotókat a Fortepan a nyáron...
-- Kedves Barátaink! Ezúttal szokatlan dologra vállalkozunk. A Fortepan történetében először nem fotókat szeretnénk mutatni Önöknek. Vagyis fotókat, amennyiben a képet, mint háromdimenziós műtárgyat nézzük. Arra gondoltunk ugyanis, hogy érdemes lenne megmutatni párszáz kép hátoldalát is. Tudják, azokat a kalligrafikus hátlapokat, amik sokszor érdekesebbnek tűnnek, mint maguk a portrék a címoldalon. Ez tehát egy "hátlap különszám" lesz -- miért ne lehetne ilyen is?
A civil kezdeményezésű Fortepan-gyűjtemény: link


Nem a könyvtáros, hanem a használó szerzeményezFEL

A St. Edward's University egy katolikus bölcsészettudományi egyetem a texasi Austinban, kb. 4300 hallgatóval. Könyvtárának állományépítési gyakorlata 2010 óta teljesen megváltozott: a beszerzendő művek címenkénti válogatása helyett tömeges, automatikus, használói igényeken alapuló e-könyv beszerzés folyik. A DDA (demand-driven acquisition) [más cikkekben: PDA patron driven acqusition (KIT)] program, a webméretű keresőrendszer, az egyetemi igényeket kiszolgáló e-könyv szolgáltatások, az Amazon által biztosított kétnapos szállítás, a katalógus kötegelt és automatikus módon történő építése - ezek felhasználásával alkalmazkodott a könyvtár a megváltozott igényekhez, az egyre gyorsuló tempóhoz. A kezdő lökést mindehhez egy 2011-es épület-felújítás adta, amikor a használók és a könyvtárosok egy évig nélkülözni kényszerültek a nyomtatott állományt.
2010-től kezdve áttértek a sokkal gyorsabb beszerzést és hozzáférést nyújtó új technológiákra és szolgáltatásokra. Átpártoltak az EBL e-könyv forgalmazóhoz. Itt a könyvekhez tartozó MARC rekordok tartalomjegyzéket és tartalmi összefoglalót is tartalmaznak. A könyvtárközi kéréseknél felkínálták a használóknak a hagyományosnál sokkal gyorsabb e-dokumentum beszerzési lehetőséget, mellyel sokan éltek is. Szintén az EBL szolgáltató igénybevételével áttértek a használói igényeken alapuló (DDA) beszerzésre. Ez 2011-ben 25 ezer (nyomtatott dokumentumhoz tartozó) rekordot jelentett, ami 2013-ra kb. 80 ezerre nőtt, az elektronikus könyveké pedig már 300 ezer felé járt. Az EBL a heti kb. 1000 tételt kötegelt formában tölti fel a katalógusba. A könyvek, e-könyvek, DVD-k, streaming videók, folyóiratok adatait az EBSCO Discovery Systems keresőfelületéről lehet elérni. (A hozzáférés ethosza: hogyan alakította át állományépítési gyakorlatát egy kis egyetemi könyvtár?; ref.: Fazokas E.)

Régebbi hírforrás(ok): Nagyobb könyvforgalmat akarsz? -- Szerzeményezzen a használó! link

A könyvtári katalógust vagy a YouTube-ot jobb használni? -- vélemény és valóságFEL

A YouTube nemcsak hozzáférhetősége, könnyű használata, illetve sokszínű tartalma miatt nagyon vonzó a zenei tanulmányokat folytató hallgatók számára, hanem a cloud-mentalitás terjedése és a videók pedagógiai értéke miatt is. A weboldal lehetővé teszi a zenészek számára, hogy megosszák különböző alkotásaikat és előadásaikat, de azt is, hogy fejlesszék magukat: számtalan példa van arra, hogy valaki egy videó alapján tanult meg egy technikát vagy egy darabot. A populárisabb zene tantervben való megjelenése, a távoktatás és a különböző online kurzusok terjedése miatt pedig már a professzorok és a könyvtárosok sem hagyhatják figyelmen kívül. Ennek vizsgálatára az Illinoisi Egyetemen 2012 tavaszán kérdőíves felmérést végeztek, amelyben az ország számtalan intézményéből 2154 zenei területen működő oktató és 217 zenei könyvtáros vett részt.
A kérdőívben összehasonlították a könyvtári katalógus és a videomegosztó oldalak használhatóságát is. Az oktatók 56%-a és a könyvtárosok 47%-a találta könnyebben kezelhetőnek a videomegosztó oldalt, 27% és 24% egyforma nehézségűnek, míg 17% és 31% szerint a könyvtári katalógus az átláthatóbb. Amikor a könyvtárak használatának kényelmességéről volt szó, az oktatók mindössze 9%-a helyezte a Youtube elé a fizikai gyűjteményeket.
A könyvtárosok véleménye szerint a hallgatók sokkal szívesebben használják a Youtube-ot a könyvtár helyett, ellenben az oktatókról úgy vélekednek, hogy többségük inkább a könyveket részesíti előnyben. Az oktatók válaszaiból azonban egyértelműen kiderül, hogy sokkal kevésbé használják a könyvtárat, mint azt a könyvtárosok gondolják, inkább a videomegosztó oldalakat keresik fel. ("A YouTube mindent megváltoztatott?" Hogyan használják a zene szakos oktatók és könyvtárosok a YouTube-ot?; ref.: Jávorka B.)


Kutatók éjszakája az Országgyűlési KönyvtárbanFEL

Az Országgyűlési Múzeumban tárlatvezetések, az Országgyűlési Könyvtárban szervezett séták várják az érdeklődőket szeptember 25-én, a Kutatók éjszakáján.
Az Országgyűlési Könyvtár a művészeti ágakon keresztül megjelenítve invitálja a látogatókat egy érdekes kutatásra. A résztvevők könyvtári sétát tehetnek virtuális környezetben, interaktív játékokat próbálhatnak ki, valamint egy mostanra összeállított kiállítást is megtekinthetnek. A szervezett séták 13.45, 16.15, 17.25, 18.35, 19.45 és 20.55 órakor indulnak, a részvételhez regisztráció szükséges.
A szervezők azt kérik, hogy a vendégek a kezdési időpont előtt 15 perccel legyenek az Országház I. kapujánál a regisztrációnál megadott igazolványukkal.


Mit gondol az Országos Könyvtári Napok programsorozat szervezéséről?FEL

Múlt heti kérdésük volt: Mit gondol az Országos Könyvtári Napok programsorozat szervezéséről? -- A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
10 - Teljesen felesleges megrendezni
8 - Megyei szinten több önállóság kellene
5 - Több központi segítség kellene (forgatókönyvek, útmutatók)
8 - Megfelelő a mostani gyakorlat
20 - Több anyagi támogatással sokkal jobbat lehetne tartani.
-- Nem meglepő a válaszokban a közalkalmazotti attitűd (40%): minden jobb lenne, ha többen lennénk és több pénzt kapnánk. Érdekes azonban a teljes szkeptikusok viszonylag nagy (20%) tábora. Feltűnő a központi segítség alacsony jelentősége. (MG)


Tényleg van akrobatika a könyvtárban! -- Legalábbis Finnországban :-)FEL

Készüljenek fel, most levetítünk önöknek egy videót, ami egy finnországi közkönyvtárban készült. Semmi olyasmi nem látható benne, hogy valaki épp jegyzetel egy szakkönyvből; és a katalógust bújó könyvtárost sem lehet felfedezni a felvételen, viszont megnézhetünk egy pöpec rúdtáncos produkciót.
Egy dekoratív hölgy a Grease című musical Greased Lightning című számára lengedezik a lécen. Hogy mivel magyarázható a hagyományos könyvtári szórakoztatás szempontjából kissé szokatlan előadás, nem tudjuk. Így akarják rászoktatni a fiatalabb korosztályokat az olvasásra? Vagy ezzel kívánják elérni, hogy hogy az emberek ismét rendszeresen járjanak könyvtárba?
Ön szerint mi lehet az ügy hátterében? Írja meg kommentben!
-- Az Összefogás holnapjáról link továbbra sem világos a vonatkozó plakát akrobata-motívuma. (MG)


Adj hálát... a könyvtárértFEL

Adj hálát,
- Ha a szüleid taníttattak, nyári táborba járattak, különórákat fizettek,
- Ha a cég, ahol dolgoztál (vagy dolgozol), tart könyvtárat, küld Téged képzésekre, elenged konferenciákra,
- Ha a városodban van könyvtár, ahová ingyen bemehetsz tanulni,
- Ha találtál magadnak mentorokat, példaképeket, akiktől tanulsz,
Akár adj hálát magadnak is, ha mára saját magad számára fontossá tetted a tanulást, a fejlődést, de nem csak a gimi végéig, hanem "jó pap" módra.
Mindenki predesztinálja magát: vagy a tudással rendelkező elitbe - vagy a buták közé. Ez mindenkinek a maga döntése, ezt a döntést senki nem veheti el Tőled.
De ez a döntés meghatározza a sorsodat.


Propaganda -- ismerős már? -- sorozat kezdődött az OSZK-banFEL

Mit jelent a propaganda? Mikor alakult ki, és hogyan használják? Mennyiben saját döntéseink határoznak meg minket, és mennyire vagyunk befolyásolhatóak? Hogyan manipulálnak minket, és lehet-e védekezni ellene? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ Kepes Andrással.
2015. szeptember 17-én, az Országos Széchenyi Könyvtárban tartott előadást Kepes András A propaganda anatómiája címen, a Propaganda a XX. században című programsorozat nyitó eseményeként. Az előadó azokra a kérdésekre kereste a választ, hogyan használja ki sebezhetőségünket, és milyen technikákat alkalmaz évszázadok óta a propaganda.


Beveszik a mesédet! -- Könyvbeszerzés az iskolai könyvtárban 2.0FEL

Különleges könyvgyűjtő akciót hirdettek a nagykanizsai Hevesi Sándor Általános Iskolában. A diákok meséit -- pontosabban könyveit -- átveszik, beveszik az intézmény könyvtárába.
Veisz Márta, a Hevesi Iskola könyvtárosa és a Diákönkormányzat kéréssel fordult nemrégiben a Hevesis tanulókhoz. Mégpedig, ha vannak olyanok nebulók, akik le tudnának mondani néhány régi, megunt mesekönyvről, azt készséggel, köszönettel és szívesen átveszik a suli könyvtárába. "Azért, hogy a meseolvasás örömeinek más diákok is részesei lehessenek."


Hogy jobban megismerjük a használói igényeket... -- olvasói tanácsFEL

Több vállalat használja az ügyféltanácsot termékei, szolgáltatásai fejlesztésére és/vagy javítására. A könyvtárakban -- elsősorban a közkönyvtárakban -- még nem alkalmazzák rendszeresen ezt a megoldást, megelégednek a hagyományos formákkal (kölcsönzési adatok, használói statisztikák, könyvtárbarátok köre stb.), s lemondanak egy állandó visszajelzést adó eszköz alkalmazásáról.
Az olvasók bevonásának eddigi módjai közül a könyvtári bizottságokról (főleg a tudományos könyvtárakban van szerepük), majd a baráti körökről, támogató egyesületekről, végül az ún. fókuszcsoportokról esik szó. Fontosabbak az IFLA által javasolt ifjúsági tanácsok, melyek -- többnyire csak időszakosan -- részt vesznek a könyvtár fejlesztésében. Ezek azonban csak részben képviselik az olvasói érdekeket, hiányzik egy olyan testület, mely folyamatosan közvetítené az olvasók, illetve a fontosabb használói csoportok véleményét, és amely folyamatosan részt venne a könyvtár irányításában, fejlesztésében.
Ezt a szerepet töltené be az olvasók tanácsadó testülete. Németországban a nyolcvanas évek óta léteznek ügyféltanácsok vállalatok, elsősorban közlekedési vállalatok mellett, de vannak "laikus" testületek energiaszolgáltatók, bankok, biztosítók mellett is.
A könyvtárügyben más a feladat: az olvasói tanács a felhasználó-központú általános stratégia keretében integrált marketingeszköz.


Melyek a könyvtári szolgáltatások sikertényezői? (CILIP)FEL

A 21. századi könyvtári szolgáltatásainak sikertényezőiről, a brit könyvtáros egyesület (CILIP) összeállításában. Az anyag könyvtárosok számára nem tartalmaz sok újdonságot -- nem úgy a használók és a fenntartók. A könyvtárosok tehát pr-célból összeszedték, leírták és hivatkozhatóvá tették ezeket.


Külföldi hallgatók az egyetemi könyvtárak célcsoportjai is -- mennyien?FEL

Jelenleg a magyar felsőoktatásban tanulók 8 százaléka vendéghallgató, míg arányuk tíz éve feleennyi volt.
A Corvinus nemzetközi kutatási központjának becslései szerint 2013-ban a magyar egyetemek és főiskolák bevételének 6,4 százaléka a külföldi hallgatók tandíjából származott. A Semmelweis Egyetemnél ez az adat már 11 százalék. Ott egy külföldi orvostanhallgató majdnem 8 ezer eurót fizet egy félévért, míg a gyógyszerészeknél 4900 euróba kerül egy-egy szemeszter. A Semmelweisre járóknak már majdnem a fele külföldi, 2600-an vannak. A többségük német, norvég és izraeli, de vannak köztük arab országokból érkezettek is. Vidéki egyetem létére Debrecen is népszerű, tavaly összesen 3800 külföldi hallgató tanult ott -- például nigériaiak, irániak. A Szegedi Tudományegyetemen szerb, német és nigériai hallgatók vannak a legtöbben, de jöttek Ázsiából (Kína, Japán) és a Közel-Keletről (Irán, Izrael) is, összesen több mint 1400-an. A Budapesti Corvinus Egyetem 1200 külföldi diákja 80 országból érkezett.


Nem a kütyük, hanem a hatékonyabb oktatás javítja az olvasástFEL

Az OECD szerint azoknak az oktatási rendszereknek a diákjai, amelyek sokat áldoznak az információs és kommunikációs technológiákra, "nem mutatnak észrevehető fejlődést" az olvasás, a matematika, illetve a tudományok terén - adta hírül a BBC News link
Akik gyakran használnak számítógépet az iskolában, rosszabbul, a számítógépet mérsékelten - heti egy vagy két alkalommal - használó diákok "valamivel jobban teljesítenek", mint a számítógépet ritkán használó társaik.
Andreas Schleicher, az OECD oktatási igazgatója szerint a tanteremben alkalmazott technológiák elvonhatják a diákok figyelmét, és azt eredményezhetik, hogy a tanulók egyszerűen kimásolják az internetről az "előre elkészített" házi feladatokat.
A mutatók szerint "egyetlen olyan ország sincs, ahol a diákok többsége rendszeresen használja az internetet az iskolában és ezzel együtt javul a diákok teljesítménye".
Az iskolai internethasználatban élen járó hét ország közül háromban - Ausztrália, Új-Zéland és Svédország - állapítottak meg "jelentős hanyatlást", és három esetében - Spanyolország, Norvégia és Dánia - stagnálást a diákok olvasási képességeink terén.
Ezzel szemben azok az országok és városok, amelyekben a legalacsonyabb az iskolai internethasználat mértéke - Dél-Korea, Sanghaj, Hongkong és Japán - a legjobbak között vannak a nemzetközi teszteken.
Schleicher szerint ugyanakkor az eredmények nem a technológiával segített pedagógia ellen hangolnak, hanem a jelenleginél jóval hatékonyabb oktatási módszerek kidolgozását sürgetik.


Itt tanulnak az egyetemisták: nagy budapesti könyvtárkörképFEL

Elkezdődött az oktatás az egyetemeken, főiskolákon: összegyűjtöttük a legfontosabb infókat a budapesti könyvtárakról.
- Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK)
- Országos Széchényi Könyvtár
- Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtára
- Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK)
- Közép-európai Egyetem (CEU) könyvtára.


A könyvtárnak nincs célja, csak egy eszköz; életünket frankóbbá tevő, nagyon fontos eszközFEL

A Cserépfaluról beszámoló Falu blog legújabb híre szerint új polccal és verskommandóval ünnepli a község az egyéves cserépfalui buszmegállókönyvtárat.
A Cserépfalvi Könyvmegállót a Cserépfalu központjában lévő buszmegállóban alakították ki közel egy esztendeje, 2014. szeptember 27-én. A kezdeményezők lelkes helybéliek voltak, akik a külföldi és hazai példák megismerése után úgy döntöttek, a Cerépfaluból sem hiányozhat a szabadkönyvtár. Az ötletet a település könyvtárosa Halász Judit és a képviselőtestület is támogatta, így tavaly ősz óta már senkinek nem kell unatkoznia a buszra várva, a buszon zötykölődve.
A minikönyvtárat egyébként a faluból elszármazott híres könyvkiadóról, Cserépfalvi Imréről nevezték el.
Annak idején azt monda a kezdeményezésről az egyik szervező: "Bárki magával viheti a könyveket, ha nem hozza vissza, akkor sem történik semmi. A könyvtárba mindenki leadhatja megunt könyveit. A könyvtárnak nincs célja, ez csak egy eszköz, egy életünket frankóbbá tevő, nagyon fontos eszköz."


Mini-könyvtár a szomszédok részére -- nálunk működne?FEL

Egy kolozsvári könyvmoly már másfél éve lakott egy tízemeletes házban - amelyhez egyébként 40 lakás tartozott -, amikor még csak 4-5 szomszédjával találkozott, szóval úgy döntött, hogy tesz ez ellen valamit: útjára indította a szomszédok könyvtárát.
40 könyvét rakta ki a postaládákhoz és írta hozzájuk üzenetként, hogy "A szomszédok könyvtára - vigyél el egy könyvet, és hagyj itt egy másikat cserébe". Egy listát is készített azokból a regényekből, melyeket annyira szeretett, hogy nem akarta elveszíteni őket, így ezeket szigorúan csak kölcsönbe adta.
A szomszédainak nagyon megtetszett az ötlet és néhányuk szintén felajánlott pár könyvet. Kolozsvár más részein is elterjedt a szomszédok könyvtára létrehozása, sőt, Románia más városaiban is.


Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára -- muzeálisban erősFEL

Szalai Katalinnal, az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtárának vezetőjével, valamint Török Csabával, a gyűjtemény teológiai szakfelelősével beszélgettünk a Káldi György-féle bibliafordítás kéziratos töredékeinek kiadása kapcsán.


Kibővül a Mikes Kelemen-program -- részben az OSZK-ba, a maradék a határon túliaknak...FEL

Százezer kötetnyi dokumentum érkezett a nyugati diaszpóra emlékeiből - lehetőség lesz a kutatásra és az életműinterjúkra
Kutatói tevékenységgel bővül a diaszpóra magyarsága könyvtári emlékeinek, hagyatékainak összegyűjtését célzó Mikes Kelemen-program - jelentette be tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A program keretében tíz kutatót küldenek a gyűjtőpontokra, Ausztráliába, Észak- és Dél-Amerikába.
A nyugati diaszpórában felhalmozódott tárgyi és szellemi emlékek összegyűjtése és hazaszállítása a 2013-ban a nemzetpolitikai államtitkárság által kidolgozott Mikes Kelemen-program célja, amely most kutatói tevékenységgel bővül. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár bejelentése szerint a kutatók határozzák majd meg, hogy melyek azok a tárgyi emlékek, amelyeket érdemes egyáltalán hazaszállítani. A feladatok között szerepel magyar szervezetek és jeles személyek körében életútinterjú készítése is. A Mikes Kelemen-programban tavaly gyűjtőpontokat hoztak létre, ahol le lehetett adni hagyatékokat, könyvtárakat. A gyűjtőpontok felállításánál minden esetben a diaszpóratanács egy-egy tagszervezete és a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöníjasa segédkezett. A 2014. szeptemberi 30-i zárás adatai szerint több mint száz köbméter dokumentum érkezett az adományozóktól, ez könyvben kifejezve százezer kötetnek felel meg. Az összmennyiség hetven százalékát már hazaszállították és elhelyezték az Országos Széchényi Könyvtárban, a dokumentumok szortírozása jelenleg is tart. A dokumentumok egy részét a könyvtár saját állományába veszi, a fennmaradó könyvek pedig határon túli iskolák, könyvtárak polcaira kerülnek - jelezte az államtitkár.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? link



Analógiák

Mennyit fordít ügyél-megtartásra a könyvtár?FEL

A magyar cégek többsége új célpiacra, ismertség növelésére (25 százalék), több ügyfélre (24 százalék) és árbevétel-növekedésre (23 százalék) vágyik jelenleg. E számok alapján a vállalkozásvezetők közel háromnegyedének fejében a bevételnövelés, a piac- és ügyfélszerzés áll -- derül ki az Együttműködő Vállalkozók Szervezetének (EVSZ) nyári felméréséből.
A felmérés eredményéből arra is lehet következtetni, hogy a kkv-k nagy része nem rendelkezik stabil ügyfélkörrel. Gyakorta nincs megfelelő ügyfélmegtartó és visszatérő ügyfeleket generáló stratégia a cégeknél. Az idő, az energia, a figyelem nagy része az új ügyfelek megszerzésére irányul.
Óriási hiba, amit a kkv-vezetők elkövetnek:
1. elengedik az ügyfelek kezét az első vásárlás után. 2. amit a felmérés is kimutat: termék- és szolgáltatásfejlesztésre a megkérdezettek 19, míg modern, gyakorlati (például marketing és értékesítési) tudás megszerzésére, valamint az üzleti kapcsolatok bővítésére csak a vállalkozók 9 százaléka gondol.
"Azok a vállalatvezetők jutnak előrébb és érik el hamarabb a céljukat, akikben tényleg van nyitottság az új ismeretekre, az új kapcsolatokra, a lehetőségekre. Viszont erre időt kell szánni. A felgyorsult világ pedig szinte kikényszeríti a türelmetlenséget: azonnal kell az új vevő! A türelmetlenség azonban felületességet eredményez, aminek hatásfoka rendkívül gyenge" -- mondta Vereb István, az Együttműködő Vállalkozók Szervezetének alapítója.


'Több tudás, kevesebb félelem' -- a lengyel média összefogottFEL

A KIT felmérése link szerint a magyar könyvtárosok 70% vállalna valamilyen szerepet a menekültek tájékoztatásában. A lengyel média -- vö.: tényleges "összefogás" -- ezt a célt meg is valósította. Mint korábbi számunkban hírül adtuk, magyar önkéntesek a menekültek tájékoztatására fogtak össze link . (MG)
-- Az egész lengyel média összefog, hogy értelmesen tájékoztassák az embereket a menekültekről. "Több tudás, kevesebb félelem" címmel indult egy szokatlan kezdeményezés a lengyel médiában. Nagyjából az összes olvasottabb és/vagy nevesebb lengyel sajtótermék összeállt a Gazeta Wyborcza kezdeményezésére, és mind leközlik a lengyel bevándorlási hivatal tényszerű információs kiadványát.
A nyomtatott napilapokban mellékletként jelentetik meg, a netes portálokról letölthető, a tévékben és rádiókban pedig ismertetik az kiadvány tartalmát. Maga kiadvány főleg a bevándorlással kapcsolatos tényeket, definíciókat és tippeket tartalmaz, amelyek az egyre vadabb félelmeket igyekeznek eloszlatni.
-- Tájékozatlanság a menekültekről:




Praktikus

Mit tegyünk, ha nem elég erős a router jele?FEL

Attól, hogy gyenge az otthoni router jele, nem biztos, hogy le kell cserélni az eszközt. Mutatjuk, miket lehet tenni.




Kisszínes

Milyen lett volna a 'FSZEK' épülete Lajta Béla tervei alapján (1911)FEL

Az oldal meg nem valósult budapesti épületek terveit mutatja, közöttük Lajta Béláét is: A budapesti közösségi könyvtár és közművelődési intézet, 1911.


Az idegen nyelvű irodalmi könyvtárnak meg kell felelnie az orosz törvényeknekFEL

A moszkvai idegen nyelvű irodalmi könyvtár az ott működő amerikai központ szerződését felmondta, leváltja annak amerikai igazgatóját, és teljesen ellenőrzése alá vonja a központ tevékenységét. A kulturális kapcsolatok megszakítása terén ezt tartják a legfontosabb döntésnek azóta, hogy Moszkva felmondta részvételét a középiskolások tanulmányi csereprogramjában - mondta a Szabad Európa Rádió.
Hivatalos orosz vélemény szerint szó sincs a központ bezárásáról, csupán nem tartanak ehhez igényt a továbbiakban az amerikai kormány támogatására, és biztosítani akarják, hogy annak működése megfeleljen az orosz törvényeknek -- hogy eddig milyen jogszabályt sértett a központ, arról nem nyilatkoztak.

Régebbi hírforrás(ok): A liberalizmus ellen: Oroszországi iskolai könyvtárakból gyomlálják Soros György könyveit link

Fiatalok sorozatfogyasztása és a FacebookFEL

Minél inkább Facebook-függő valaki, annál több akciósorozatot, női sorozatot vagy science fiction sorozatot néz. A Facebookon eltöltött napi átlagos perc mennyiségét nézve pedig minél több időt tölt el valaki egy nap facebookozással, annál több sorozattípust néz egyszerre.


'A sok olvasás megzavarja a gondolkodást'FEL

"A sok olvasás megzavarja a gondolkodást és megrontja azokat az egészséges ösztönöket, amelyeket én a legértékesebb intellektuális erőnek tartok." -- volt a miniszterelnöki irányelv akkor, amikor írókkal találkozott 1935. ápr. 12-én. Gömbös Gyula többek között Móricz Zsigmonddal, Illyés Gyulával, Németh Lászlóval, Tamási Áronnal és Szabó Lőrinccel vacsorázott együtt. A miniszterelnök és az írók között az eset után tovább csökkent az egyetértés, bár az előbbi az eseményt igyekezett saját pr-céljaira felhasználni. A találkozótól Márai Sándor és Babits Mihály is tudatosan távol maradt.

Hírforrás:
2015. szeptember 23.



Információforrások

Önkéntes-portál az EMMI-től -- kereslet és kínálat hirdethetFEL



Egymillió szabadon felhasználható kép a British Library-tőlFEL

Egyre több közgyűjtemény, patinás múzeum és könyvtár teszi közzé kincseit az interneten: a British Library kollekciójának több mint egymillió darabját böngészhetjük a Flickr oldalukon.
A British Library sokféle médiumot bocsátott szabad útjára: találhatunk térképeket, földrajzi diagramokat, gyönyörű illusztrációkat, képregényeket, képeslapokat, tájképeket, falrajzokat, a 17-19. századból. A képeket a Microsoft digitalizálta.


Elindult Habony Árpád hírportáljaFEL

Elindult a Habony Árpád nevével fémjelzett új hírportál, a 888.hu. Az oldalnak G. Fodor Gábor a főszerkesztője.
Megkezdte működését a 888.hu névre keresztelt hírportál. Az oldalt a Habony Árpád és Győri Tibor tulajdonában álló Modern Media Group Zrt. működteti, melynek vezérigazgatója Keresztesi Péter, aki 2011-ig vezette a Helyi Témát, később pedig a mára szintén kormányközelivé vált Napi Gazdaságot is igazgatta. Keresztesi nyilatkozott is az MTI-nek.
"A már létező portáloktól lényegében mindenben különbözni kíván az új honlap" - mondta el, majd hozzátette: "Már az oldal külső megjelenését tekintve is szembetűnő a frissessége, nemigen találni párhuzamosságokat más hazai portálokkal. A hangneme pedig sok esetben inkább áll közel egyfajta frivol, underground-vonulathoz, mint a Magyarországon megszokott hírportálok stílusához". Keresztesi kiemelte még, hogy a rovatok szerkezete, szerkesztési elve és tartalma is jelentősen eltér a Magyarországon megszokottól. Példaként említette a 8)8)8) című rovatot, amelyben nyolc pontban, nyolc különböző aspektusból olvashatnak elemzést egy-egy érdekes hírről az érdeklődők.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu