Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/23., jún. 10.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Befellegzett a csörögi tanodának -- nem volt engedélyük a könyvtár használatához
Miskolci versvillamos -- hazavihető gondolatokkal
* * * Hogyan nézek ki / és látnak engem a 24.000 folyóirat hivatkozás-adatbázisában -- Scopus-varázsló * * *
Bruttó 168 ezer az informatikus könyvtáros átlagfizetés -- 62% végez értelmiségi munkát
A francia könyvtárak megújulása -- közösségivé válnak
Milyen gyakran hasznosítja Ön a közkönyvtári szolgáltatásokat? -- több pénz, nagyobb haszon?
Közkönyvtári weboldalak fejlettsége -- hasonlítsunk: USA (2012)
Tanulási központ -- fotók a Lille-i Egyetemről
Meteorológiai állomás a könyvtárban -- új típusú ismeretterjesztést is folytatnak
6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 4. Motiváló természettudomány
Dokumentált referenszkérdések a New York-i Közkönyvtárban
Mesterségem címere -- írásművet, kisfilmet és hangfelvételt is készítettek a gyerekek
Könyvtári főzőcske-klub fiatal családoknak -- a középgeneráció megszólítása
Fotó: Ferenc József alapozza az Országos Széchényi Könyvtárat ;-)
A kulturális szférában dolgozóknak is beígérik az életpályamodellt -- ezért elutasították a bérkompenzációt
Információs műveltség a könyvtáron kívül (olvasóink szavazatára)
A pöttyös könyvektől a Somogyi-könyvtár igazgatói székéig -- alig olvas a középgeneráció
Kell-e kreativitás a könyvtárban?
Nem biztos, hogy minden egyetemnek külön repozitórium kell...
Hogyan vezessük be a 3D-s nyomtatót az egyetemi könyvtárban?
Felújították a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárat
Könyveket semmisítenek meg Krímben?
Elköltözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye -- az utca túloldalára

Analógiák

Tévhitek miatt ódzkodunk a felhőtől

Praktikus

Nyomtatott könyvből, újságból szövegfájl egy perc alatt -- házi digitalizálás, okostelefonnal

Kisszínes

Star Wars-forgatókönyv az egyetemi könyvtárban
10 ok, miért randizz olyan nővel, aki szeret olvasni (talán a férfira is igaz ;-)
NKA könyvkiadási kollégium kerete -- Ramháb Mária szerint Kerényi 300 millójával
Felhasználhatok-e jogszerűen egy képet? -- infografika

Információforrások

Önfejlesztés mobilalkalmazással


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Befellegzett a csörögi tanodának -- nem volt engedélyük a könyvtár használatáhozFEL

Egy csörögi alapítvány hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett tanodát, kirándulni vitte őket, fűtőanyagot gyártott, és önkénteseket toborzott, az önkormányzat szerint mégis mennie kell a falu könyvtárából, mert nem volt papír arról, hogy használhatják a helyiséget. Van, aki szerint az új polgármester csak féltékeny a sikerekre, egy képviselő pedig le is mondott.
Nem működhet tovább a csörögi tanoda, miután a kétezer fős falu önkormányzata úgy döntött, mennie kell a főleg roma gyerekekkel foglalkozó programnak. Az Index cikke link szerint a Mahájána Alapítvány három éve tart tanodás foglalkozásokat a művelődési házként is működő könyvtárban 3-16 éves gyerekeknek. A program eredetileg magánkezdeményezésből indult, csak később hozták létre az alapítványt, amely most már videószakkört és kirándulásokat is szervez a gyerekeknek, sokan így jutottak el a Csodák Palotájába, a Tropicariumba és színházba is. (Abcug)
-- A polgármester szerint azonban ... alapítványi foglalkozás a könyvtár működését is veszélyeztette... A gyerekek ugyanis hangoskodtak. 'A könyvtár azért van, hogy könyvet kölcsönözzünk, olvassunk ott, használjuk a számítógépet, beszélgessünk a könyvtárossal' -- sorolta a polgármester a 2,5 millió forintos könyvállományt őrző könyvtár feladatait. Igaz, a csörögi könyvtár emellett művelődési házként is működik -- amiért normatívát kap az önkormányzat --, és ott tartja üléseit az önkormányzati képviselő-testület is.
A jelenlegi könyvtáros elzárkózott a nyilatkozattól, elődje viszont elmondta, valóban szólni kellett néha, hogy halkabban legyenek a gyerekek, de ez ellen soha senki nem emelt kifogást. 'A foglalkozások megtanítják a gyerekeket távlatokban gondolkodni, abban a nagy céltalanságban, amit maguk körül látnak, és ami miatt a drogok is terjedőben vannak. Látniuk kell, hogy érdemes tervezni, eljutni valahonnan valahová, szakmát tanulni, hiszen a legtöbben nyolcadik után már kimaradnak az iskolából -- mondta Kóródi Szidónia. -- Ez segít megérteniük, hogy érdemes egy olyan utat bejárni, akkor is, ha nem látszik rögtön az eredmény. Épp ezért aggódom a tanoda sorsáért.'


Miskolci versvillamos -- hazavihető gondolatokkalFEL

A 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok miskolci rendezvényei befejeződtek, de az erre az alkalomra május 27-én indított versvillamos még -- a Bartók Plusz Operafesztivál bezárásáig, június 21-éig -- menetrendszerűen hozza-viszi a Tisza pályaudvar és a diósgyőri végállomás között az utasokat és a haza is vihető gondolatokat. A könyvhét miskolci programjait szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai folyamatosan frissítik, újabb és újabb idézetekkel töltik fel a villamosban berendezett olvasósarkokat. Bár a könyvtár központi épülete felé nem vezetnek sínek, bíznak abban, hogy a versvillamos utasai közül egyre többen kapnak kedvet az olvasáshoz, és indulnak el a könyvtár felé. (Filip Gabriella)
Fésüs Ádám fotói az eseményről: link


* * * Hogyan nézek ki / és látnak engem a 24.000 folyóirat hivatkozás-adatbázisában -- Scopus-varázsló * * *FEL

Keress magadra és ajánld kutató ismerőseid figyelmébe... Ki-ki megtalálhatja saját kutatási profilját a Scopusban, amely a lektorált folyóiratok legnagyobb absztrakt- és hivatkozási adatbázisa.
Keress bármilyen szerzőre link vagy használd a Scopus-varázslót link ellenőrizhessed saját Scopus szerzői profilodat.
És hogyan néz ki az egyetem többi kutatójának profilja?


Bruttó 168 ezer az informatikus könyvtáros átlagfizetés -- 62% végez értelmiségi munkátFEL

Címkék: felmérés | elismerés | fizetés |

...a legfrissebb dipomás-pályakövetési adatok szerint. A végzettek közül 12% az álláskereső és 62%-uk végez diplomás munkát. A HVG által készített, társadalomtudományi karokon, alapszakon végzett friss diplomások helyzetét mutató táblázatában a legelőkelőbb helyen álló nemzetközi tanulmányokon végzettek esetében a hasonló számok: 224 e Ft az átlagkereset, 4% az álláskereső és 70% végez diplomásmunkát. A lap 23. számának 50. oldalán található táblázat tartalmazza még a politológia, kommunikáció és médiatudomány, szociológia, társadalmi tanulmányok, szociális munka illetve a szociálpedagógia végzettjeinek adatait.


A francia könyvtárak megújulása -- közösségivé válnakFEL

Franciaországban egy törvényjavaslat kötelezné könyvtárakat a vasárnapi nyitva tartásra. (A múzeumok és mozik már eddig is nyitva tartottak vasárnap). A javaslat megszavazásával jelentősen megváltozna könyvtárimázs: porosodó, unalmas intézmény helyett élő, vibráló kulturális központ.
Megújulás jellemzi a francia közkönyvtárakat: nemrég nyitott Párizs déli részén a legújabb könyvtár, ahol a nagyközönség a hagyományos dokumentumok mellett birtokba vehetett 84 számítógépet is. A zeneszobában digitális zongora is található és használható. Ízelítő számos programjukból: kosárfonás, író-olvasó találkozók, olvasás-workshopok, koncertek, munkakeresés-tanácsadás.
Persze ebben a könyvtárban is akadnak rendbontók. A kávézóban néhány diák felforgatta a rendet.
A nyitottság jellemző ezekre a 'radikális' könyvtárakra: az olvasókkal együtt szervezik meg a programokat, hallgatnak a felhasználók javaslataira, kikérik véleményüket.
A források apadása azonban visszavetheti a könyvtárakat missziójuk teljesítésében. (ref.: NM)


Milyen gyakran hasznosítja Ön a közkönyvtári szolgáltatásokat? -- több pénz, nagyobb haszon?FEL

... tették fel néhány éve a kérdést Hollandiában, Norvégiában, Finnországban, Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban 1000-1000 fős reprezentatív mintán. Négy fő területen kérdezték a reprezentatív mintát:
1. Munka és üzlet (pl. munkahelykeresés, munkahelyi feladatok megoldása)
2. Tanulás (pl. önképzés, formális képzésben kapott feladatok teljesítése)
3. Háztartás, életvezetés (pl. gyermekfelvigyázás, egészségmegőrzés, házimunka, utazás)
4. Kulturális tevékenységek (pl. színház-, mozi-, koncertlátogatás; szépirodalom olvasás, vagy kreativitás: éneklés, kézimunka, hangszeren való játék).
Mindezeket egy skálán kellett megjelölni, miszerint az adott tevékenységet gyakran, néha, ritkán vagy soha nem támogatják a könyvtári szolgáltatások. Ide értve pl.: egy édesanya rendszeresen egy könyvtári programon hagyhatja gyermekét, amíg bevásárolhat, vagy ügyeket intézhet, akkor ő a gyermeknevelés, gyermekfelvigyázás területén hasznosítja a szolgáltatásokat.
A felmérés szerint a finnek profitálnak leginkább a könyvtári szolgáltatásokból. Őket követik a norvégok, majd a hollandok.
Az eredmények azt sugallják, hogy minél nagyobb összeget fordítanak a könyvtári területre általában, annál nagyobb arányban érzik úgy az emberek, hogy hasznosultak számukra a szolgáltatások. A szolgáltatások színvonalát jellemző adat például, hogy
- Finnországban 1124 lakosra jut egy könyvtáros, Norvégiában 2760-ra, Hollandiában pedig csupán 3311-re
- Finnországban 6734, Norvégiában 6613, Hollandiában csupán 22 000 főre jut egy könyvtár.
- A könyvtárak lakosonként 7,4 dokumentummal rendelkeznek Finnországban, 4,3-mal Norvégiában és mindössze 1,8-cal Hollandiában. (Tóth Máté: Könyvtár és Közösség könyve nyomán, p. 25.26)


Közkönyvtári weboldalak fejlettsége -- hasonlítsunk: USA (2012)FEL

A Colorado Állami Könyvtárak kutatói szolgálata 2008 óta kétévente rendszeresen vizsgálja a közkönyvtári weboldalakat és az ott alkalmazott webes technológiákat. 2008-ban a könyvtárak már egyre több olyan webes eszközt kezdtek el használni, mint a blogok, virtuális tájékoztatás, közösségi hálózatok, amelyekkel interaktívabbá tehetők a szolgáltatások.
A 2012-es eredmények azt mutatják, hogy a nagykönyvtárak mindegyike rendelkezik önálló honlappal. A legkisebb könyvtárak esetében (10 ezer főnél kisebb célközönség) is 83%-nak volt saját honlapja. Ez utóbbi jelentős növekedés a két évvel korábbi 71%-hoz képest. A kisebb könyvtáraknál nőtt, a legnagyobbaknál csökkent az RSS csatornával rendelkezők aránya. Egyre népszerűbb a virtuális tájékoztatás lehetősége. 2010-ben a könyvtárak 13%-a nyújtott ilyen szolgáltatást, 2012-ben már 43%-a. Hasonlóan nagy növekedés tapasztalható a mobil eszközökre optimalizált weblapok tekintetében. Ez utóbbiaknál a legnépszerűbbek a mobil alkalmazások. A legnagyobb könyvtárak között 5-ből 3 fejlesztett ilyet. Ezt követik a mobil weboldalak (5-ből 2 a legnagyobb könyvtárakban). Ezzel szemben a reszponzív webdizájn (ahol a weboldal a különböző eszközök kijelzőihez igazodva jelenik meg) egyáltalán nem jellemző.
A könyvtárak többsége jelen van valamelyik közösségi oldalon. A legnagyobb könyvtárak esetében 93%, a 25 000-499 000 főt szolgálók körében 83%, a 10 000-24 999 fős célközönséggel bíróknál 69%, a legkisebbeknél pedig 54% legalább egy közösségi oldalon jelen van a Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, Foursquare, Tumblr, Pinterest, Google+ és Vimeo közül. Ez minden kategóriában növekedést jelent a 2010-es eredményekhez képest. A közösségi oldalak közül a Facebookot használta a legtöbb könyvtár (a legnagyobbak 93%-a), ezt követi a Twitter és a YouTube (84 és 60% a legnagyobb könyvtárak között). A 2010-es felmérésben még nem szerepelt a Foursquare, a Pinterest, a Tumblr valamint a Google+. Ez utóbbiak közül a Foursquare-t használják a legtöbben (31% a legnagyobb és 8% a legkisebb könyvtárak körében). Minél kisebb a szolgálandó közösség, annál nagyobb arányban találhatunk követőket a lakosságon belül. (Közkönyvtári honlapok és a közösségi média; ref.: Tóth M.)


Tanulási központ -- fotók a Lille-i EgyetemrőlFEL

(a fotókat ld. az alanti linkre kattintva)


Meteorológiai állomás a könyvtárban -- új típusú ismeretterjesztést is folytatnakFEL

Május 28-án 18 órai kezdettel, a Bibliofil Alapítvány szervezésében, a Városi Könyvtárban bemutatásra került a könyvtár falán elhelyezett meteorológiai állomás. A készülékek lehetővé teszik, hogy az internet és egy okos telefon segítségével, megtekinthetők legyenek a meteorológiai állomás adatai.
Romániában mindössze 12 ilyen rendszer van működésben, ugyanakkor Európában sokan használják, részben hobbi-, részben tudományos célra. A rendezvény kapcsán lehetőség nyílt a rendszer megismerésére, valamint az alapvető működtetési és felhasználási lehetőségek elsajátítására. A rendezvény házigazdája Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója, földrajzszakos tanár volt. (via ReMeK-e-Hírlevél)


6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 4. Motiváló természettudományFEL

Sorozatunk előző része: link
4. ötlet - A minnesotai Saint Paul Public Library könyvtárosai kihasználják az épületet körülvevő gyönyörű környezetet. A Természettudományi Múzeum együttműködésével született egy sarok, ahova a gyerekek elhoznak bármilyen természetben talált dolgot, egy önkéntes segítségével olvasnak róla, illetve lehet csereberélni is. Ez egy kis fiók-múzeum a nagy múzeum mellett.
A másik program a környező parkokkal és pihenőhelyekkel összefogásban jött létre. A parkokban néhány könyvből jeleneteket alkottak link melyek láthatók és olvashatók, így a gyerekek séta közben olvashatnak, és kivételes élményhez juthatnak. Ez a program a családoknak is segít a szabadidő hasznos eltöltésében. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Dokumentált referenszkérdések a New York-i KözkönyvtárbanFEL

A New York-i Közkönyvtár közzétette azokat az évtizedek alatt összegyűlt 'érdekes' olvasói kérdéseket. Néhány példa:
- Ez az a hely, ahol választ kaphatok a megválaszolatlan kérdéseimre?
- Mit jelent az, ha egy elefánt üldözött álmomban?
- Miért van olyan sok mókus a 18. századi angliai festményeken? Hogy szelídítette meg őket a festő annak érdekében, hogy le tudja őket festeni?
- Tud olyan könyvet ajánlani, amely megbénítja a poloskákat?
- Meg tudná mondani, hogy milyen vastagságú a postai bélyeg ragasztóval együtt? - Kérdezze meg a postán, ők biztos gyorsabban tudnak válaszolni! - Ez itt a posta!
- Mi a kacsák természetes ellensége? - Miért? - Egy nagy csapat kacsa épp most szállt le a medencémre. Seprűvel próbáltam őket elkergetni, de igazából rám se hederítettek. Gondoltam, rájuk eresztek valamilyen fenevadat.
A többi, ehhez hasonló kérdés és válasz megtalálható a NYPL Instagram oldalán :) (ref.: NM)


Mesterségem címere -- írásművet, kisfilmet és hangfelvételt is készítettek a gyerekekFEL

Összesen 11 csapat, azaz 33 gimnazista diák jelentkezett be a Híres mesterségem címere elnevezésű műveltségi-kreativitási és olvasásnépszerűsítési-dokumentálódási vetélkedőre, amelyet a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum hirdetett meg az 5?8. osztályos, Kovászna megyei diákoknak.
A háromfős csapatok 2015. június 13-án Csernátonban, a múzeumkertben előválogatáson vesznek részt, ahol eldől, melyik lesz az a hét csapat, amelyik részt vehet a két intézmény által szervezett júliusi olvasó- és kézműves táborban.
Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója elmondta, a vetélkedőt azért indították útjára, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos népi mesterségeket. A benevezők nagy része a fafaragás bemutatását választotta. Mint ismeretes, a pályázóknak egy sajátosan háromszéki élő hagyományos mesterséget kellett bemutatniuk fényképekkel illusztrálva, írott formában, és készíteniük kellett kisfilmet vagy hangfelvételt is, a lényeg az volt, hogy a bemutatásból kitűnjenek az illető mesterség jellemző munkafolyamata(i), technikái és módszerei, a mesterség kulturális hozadékával, történetiségének lényeges mozzanataival együtt, láttatva az adott mesterséget művelő embert is. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Könyvtári főzőcske-klub fiatal családoknak -- a középgeneráció megszólításaFEL

A Kájoni János Megyei Könyvtár a XI. Hargitai Megyenapok keretében szervezte meg a Gyorsan jól, finomat elnevezésű főzőcske-klubot hagyományteremtő szándékkal. 2015. május 20-án 18 órakor került sor a klub találkozójára a könyvtárban. Elsősorban könyvtárlátogató fiatal családokat szólítottak meg a kezdeményezéssel. A klub ötletgazdája és háziasszonya János Éva könyvtáros volt, a meghívott György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger, aki négy finom és könnyen elkészíthető saláta receptjét osztotta meg a könyvtár vendégeivel. Irányításával a családok négy csoportban készítették el a salátákat, majd a jó hangulatú találkozó végén közösen fogyasztották el az elkészült, ízletes és vitamindús salátákat. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Fotó: Ferenc József alapozza az Országos Széchényi Könyvtárat ;-)FEL

Most hétvégén kerül ki egy csomó kép a Fortepanra link Budapest Főváros Levéltárának Klösz-hagyatékából. A fortealapító Tamási Miklós egyet átküldött ízelítőnek a hét elején, amit azért épp ma posztolok, mert pont 119 évvel ezelőtt, 1896 június 6-án lőtte ezt a fotót a mester.
- Amit látunk a képen: a Tabán és a Naphegy a Várból.
- Amit nem látunk: a mai Országos Széchényi Könyvtár, vagyis a Királyi Palota nyugati szárnya.
Persze, hogy nem látjuk, hiszen épp most teszi le az alapkövét Ferenc József!


A kulturális szférában dolgozóknak is beígérik az életpályamodellt -- ezért elutasították a bérkompenzációtFEL

Levéltárosokra, muzeológusokra, könyvtárosokra, zenészekre, táncosokra, közművelődési szakemberekre egyaránt alkalmazható életpályamodellt szeretne a kulturális államtitkár.
Életpályamodell készül a kulturális szférában dolgozóknak -- mondta el Hoppál Péter a Népszabadságnak. A lap pénteki számában Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta: a napokban munkabizottságot hoztak létre, és begyűjtötték az adatokat, amelyek szerint az e területen dolgozók nagy többsége részesül valamilyen béreltérítésben, de még így is ötszázan vannak, akik a 2008-as bértábla szerinti fizetésen kénytelenek tengődni.
Közölte azt is, hogy jövőre 10 százalékos bérkompenzációs javaslatot tettek, de ezt az indítványt a Nemzetgazdasági Minisztérium -- éppen erre hivatkozva -- elutasította.


Információs műveltség a könyvtáron kívül (olvasóink szavazatára)FEL

Katherine Reed, mint a Nyílt Egyetemi kurzusok egyik megalkotója fejtette ki véleményét és tapasztalatait az információs műveltséget megcélzó témakörben.
Az egyetemen létrehoztak egy csoportot, melynek az volt a feladata, hogy minél szélesebb körben megismertesse a legújabb felhasználókkal az egyetemen használt szoftvereket és programokat. Ráépítették a már meglévő keresőprogramra az új fejlesztéseket, és igyekeztek új információkkal szolgálni a nagyközönségnek.
Több kihívással is szembe kellett nézniük a project során. Maga az információs műveltség kifejezés meghatározása jelentette a legnagyobb nehézséget.
Sikerrel zárták a programot, a szoftvert elérhetővé tették több fórumon is. A visszajelzések azt mutatják, hogy megfelelő felkészültséggel, pontos tervvel, egymásra épülő modulokkal és lelkes kollégákkal nagyobb volumenű feladatokat is sikeresen lehet végre hajtani. (ref.: NM)


A pöttyös könyvektől a Somogyi-könyvtár igazgatói székéig -- alig olvas a középgenerációFEL

Szeged - Nyolc éve vezeti a szegedi Somogyi-könyvtárt Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Az egykori gyermekkönyvtár-vezető állítja: a jövő olvasója a gyerekekből lesz. Elismeri, a rohanó világban a felnőtteknek nincs elég idejük olvasásra. Első könyvtári élménye félelmetesre sikerült, ezért pontosan tudja, hogyan tudják legyőzetni a kisgyerekekkel a küszöbfélelmet.
-- Év elején a Szeretlek Magyarország 2015 legkeményebb kihívásaként hirdette meg: 50 különböző stílusú és témájú könyvet kell elolvasni egy év alatt. Könyvtárigazgatóként részt vesz az akcióban?
-- A kihívásról tudok, nemes dolog, de a mai felgyorsult világban az olvasás egyre nehezebben megy az embereknek. Statisztikáink is bizonyítják: az aktív dolgozóknak kevés idejük jut könyvtárlátogatásra és olvasásra. Nekem sincs elég időm ennyi könyv elolvasására egy év alatt; szeretném, és tájékozódni is kell az újonnan megjelent könyvekről, de a szakmai továbbképzés szinte minden időmet elveszi. Ritka pillanat, amikor le tudok ülni egy szépirodalmi alkotás mellé.


Kell-e kreativitás a könyvtárban?FEL

A kreativitást pedig már mérni is lehet. Ez azért fontos információ, mert a Microsoft és a Prezi folyamatosan keresi az újító dolgozókat. -- A kreatív ember nyitott a változásra, rugalmas, megkérdőjelezi a status quo-t, hajlandó kilépni a komfortzónájából, keresi is ezeket a helyzeteket, és ha hibázik, tanul belőle. -- Fontos, hogy a leendő munkatársunk bátor és proaktív legyen, és ne a főnök iránymutatására várjon -- tette hozzá Benkő Katalin, Prezi munkatársa.
A Microsoft új felsővezetőt és vele új vállalati kultúrát kapott, amely a munkaerőgárda frissítésével járt együtt. A 400 fős magyar leányvállalatnál a dolgozók harminc százalékát lecserélték. A nagy változást példázza, hogy a fejlesztők nem kizárólag a tökéletes megoldást mutatják be az ügyfeleknek, hanem a tesztverziókat is, melyet később természetesen tovább csiszolnak, ha szükséges. -- Hibázni ér -- jelentette ki Friedl Zsuzsanna. Ehhez Benkő Katalin annyit fűzött hozzá, hogy azokból tanulni kell.


Nem biztos, hogy minden egyetemnek külön repozitórium kell...FEL

A tanulmány módszertani segítséget próbál adni a könyvtáraknak intézmények közötti kooperációhoz intézményi repozitórium (IR) létrehozása érdekében, ami minden résztvevő -- kutatók, intézmények és végső soron az egész tudományos élet -- számára hasznos lesz. A kutatás során felhasználtak repozitóriumokról szóló korábbi tanulmányokat, a repozitóriumok kezelőivel készített interjúkat és a repozitórium létrehozását tervező könyvtárak hozzájárulását, hogy bemutassák az IR-ek közös kifejlesztésének és fenntartásának lehetőségeit. A cikk javaslatot tesz az intézmények közötti együttműködés területeire, hogy meggyőzze a könyvtárakat, lehetséges és hatékony az együtt munkálkodás a közös célért. Rávilágít meglévő munkacsoportok és szövetségek tevékenységére, a technológia és a hardver megosztására, a repozitórium elhelyezése érdekében külön intézményközi testületek létesítésére és a szakemberek munkájának megosztására. (Intézményi repozitóriumok: a trendek elemzése és javaslat a jövőbeni együttműködésekre; autoref.)


Hogyan vezessük be a 3D-s nyomtatót az egyetemi könyvtárban?FEL

Az USA közkönyvtáraiban egy ideje divat lett a 3D nyomtatás, de felsőoktatási körökben még kevésbé elterjedt. A New York-i Állami Egyetemhez tartozó oswegói főiskola Penfield könyvtárában viszont sikeres beruházásnak bizonyult a 3D nyomtató, egy MakerBot Replicator 2 megvásárlása, annak ellenére, hogy a főiskolának több gép is van a birtokában, ám azokat csak bizonyos szakok hallgatói használhatják. Annak igénye viszont, hogy legyen egy 3D nyomtató, amely valamennyi szak hallgatói számára elérhető, nemcsak a diákok, hanem tanáraik körében is felmerült. Közülük többen is jelezték, hogy a hallgatók felhasználhatják a nyomtatót tanulmányaik támogatására. A 3D nyomtató 2013 februárjában érkezett a könyvtárba, és a tavaszi szünet után vehették használatba a hallgatók. A tanulási technológiákkal foglalkozó könyvtárosnak egy hónapja volt, hogy megtanulja a nyomtató használatát, és az igazgatóval, valamint a közösségi koordinátorral kidolgozzák a nyomtatási szabályzatot és az árlistát. A fontos szabályok között szerepel, hogy tiszteletben kell tartani a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokat, illetve tilos fegyverek nyomtatása. (3D nyomtatási tapasztalatok egy főiskolai könyvtárban; ref.: Jávorka B.)


Felújították a Szombathelyi Egyházmegyei KönyvtáratFEL

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár európai uniós és hazai, valamint egyházi közgyűjteményi támogatással zajló nagyszabású felújítási munkálatai június elsejével hivatalosan is befejeződtek -- közli a Szombathelyi Egyházmegye honlapja. A fejlesztés kiterjedt a könyvtár számítógépes informatikai infrastruktúrájának megújítására is. A könyvtárhasználók mostantól korszerű gépeken, ingyenes WiFi-hálózaton keresztül kapcsolódhatnak a könyvtár számítógépes rendszeréhez és a világhálóhoz.
A könyvtár jubileumát a megújulás mellett az októberre -- a Magyar Katolikus Kulturális Hetek eseménysorozat keretében -- tervezett kiállítás megnyitójával ünnepli.


Könyveket semmisítenek meg Krímben?FEL

Egyes értesülések szerint megsemmisítik a krími könyvtárakban őrzött ukrán és krími tatár nyelvű köteteket. Az Oroszország által megszállt Krímben ukrán és krími tatár nyelvű könyveket semmisítenek meg -- állítja a Krím.Tények portál. Erről a portálnak Veszilja Ibrahimova krími tatár filológus számolt be a híroldalnak. Már tavaly októberben is volt hír arról, hogy Szimferopol egyik iskolájában összegyűjtötték az ukrán nyelvű és az Ukrajnáról szól könyveket, és a tanulók szeme láttára megsemmisítették őket -- sőt, a műveletbe megpróbálták bevonni a diákokat is.
Ibrahimova állítása szerint nem elég, hogy Krímben nem adnak ki új ukrán és krími tatár nyelvű könyveket, de a könyvtárakban őrzött, korábban kiadott könyveket is különböző ürügyekkel leselejtezik és megsemmisítik. Szerinte a folyamat célja a Krím teljes eloroszosítása.


Elköltözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye -- az utca túloldaláraFEL

Úgy tűnik, alaptalannak bizonyultak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kilakoltatásáról szóló pletykák: a gyűjtemény költözését ugyan évek óta tervezik a Pálffyné-palotából, de csak a Reviczky utca túloldalára, a Wenckheim-palotába, a FSZEK központi épületébe -- tudtuk meg a Zenei Gyűjtemény vezetőjétől, Bándoli Katalintól.
Ezek azonban egyelőre csak tervek. Ha a költözés megvalósul a Zenei Gyűjtemény egy térben, nagyobb alapterületen illeszkedne a Központi Könyvtár egységes szolgáltatásához.
- A pletyka ellenszere: a bőségesen áradó információ. (Nemdakota közmondás ;-)




Analógiák

Tévhitek miatt ódzkodunk a felhőtőlFEL

A fejlett országokban rohamtempóban terjednek a vállalati felhőszolgáltatások, itthon viszont a nagyvállalatok mindössze 8 százaléka csatlakozott eddig az új IT forradalomhoz. Az ok az ismeretek hiánya és néhány alaptalan félelem -- derül ki a Microsoft és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közös kutatásából. A magyar cégvezetők biztonságosabbnak hiszik a meglévő informatikai infrastruktúrájukat, és sokan nem tudják, hogy a felhőmegoldások nem csak az IT, de a hr, vagy a marketing kiadásaikat is csökkenthetik.




Praktikus

Nyomtatott könyvből, újságból szövegfájl egy perc alatt -- házi digitalizálás, okostelefonnalFEL

Van, mikor nem működik a könyvtári fénymásoló, vagy csak nem akarunk érte fizetni. Telefonnal lefotózható a cikk-, vagy könyvrészlet, melyet intelligensen, akár szövegfájlban is továbbküldhetünk -- akár már helyből. Egyik ingyenes szolgáltatás ehhez a -- nomen est omen -- Online OCR (OCR = online karakter-felismerés) link melynek angol felületére feltöltve a fotót a nyelv megadása és a captcha begépelése után egy perc alatt megkapjuk az egyes oldalak szövegváltozatát a kívánt formátumban. Természetesen figyeljünk arra, hogy az általunk készített fénykép minél tisztább, kontrasztosabb legyen. A sorvégi elválasztások kézzel javítandók. Így -- szükség szerint -- akár a helyben olvasást, kölcsönzést is megtakaríthatjuk. (MG)




Kisszínes

Star Wars-forgatókönyv az egyetemi könyvtárbanFEL

A New Brunswicki Egyetem könyvtárában megtalálták a film eredeti forgatókönyvének régebbi változatát. Senki nem tudja mikor és hogyan került oda, de már több évtizede porosodhatott a polcon.
A könyvtári állomány digitalizálása közben bukkant rá a példányra Kristian Brown, akinek a sci-fi a legfőbb érdeklődési területe. A forgatókönyvet egyszerű kék kötés borítja, viszont látható rajta az eredeti Lucas Filmstúdió emblémája.
Brownt nem a másolat anyagi hanem az eszmei értékét tartja fontosnak a rajongók szempontjából.
Több adatot változtattak a forgatás során, melyet most először láthat a közönség. Luke vezetékneve, Han Solo párbaja is változtatásra került.
Sokakat érdekel, hogyan is kerülhetett a forgatókönyv a könyvtár polcaira, és miért is nem vette eddig senki észre az ott megbúvó "kincset". (ref.: NM)

Hírforrás: CBA
2015. június 10.

10 ok, miért randizz olyan nővel, aki szeret olvasni (talán a férfira is igaz ;-)FEL

Sokan ridegnek, maguknak valónak, otthon ülő típusnak gondolják azokat a nőket, akik imádnak olvasni, és esetleg még ebéd közben is kedvenc regényüket bújják. Valójában azonban nincs is szexibb dolog az olvasásnál. Eláruljuk, miért jó ötlet olyan nőnek udvarolnod, aki falja a betűket.
1. Egyedül is jól tudja érezni magát
2. Megértő
3. Átlátja a bonyolult dolgokat
4. Könnyen megtanít neked dolgokat
5. Kíváncsi
6. Valószínűleg jó hallgatóság
7. Könnyű neki ajándékot venni
8. Jó a memóriája, emlékszik a legapróbb részletekre is.
9. Míg ő olvas, te játszhatsz
10. Közösségi ember.


NKA könyvkiadási kollégium kerete -- Ramháb Mária szerint Kerényi 300 millójávalFEL

Nemzeti Kulturális Alap könyvkiadási kollégiumának elnöke, Hermann Péter büszkén újságolta, hogy az idén ötvenmillióval nő az NKA könyvkiadási kollégium kerete (681 millióról 735-re).
A közönség soraiban ülő Ramháb Mária, az NKA munkatársa viszont azonnal pontosított: ha összeadjuk az NKA más kollégiumainak összegeit (például a szépirodalmit), az egyéb forrásokat (a Magyar Tudományos Akadémia is kap kiadásra pénzt) az MMA-nak jutó támogatással, akkor már nem olyan kétségbeejtő a helyzet. Erre a beszélgetést vezető Zentai Péter László is megjegyezte, hogy sajnálja, de talán a Kerényi Imrének és elhíresült sorozatának (Nemzeti Könyvtár) járó évi 300 millióját ne számoljuk a könyvtámogatás tételei közé.


Felhasználhatok-e jogszerűen egy képet? -- infografikaFEL

ld. az alábbi linken (angolul).




Információforrások

Önfejlesztés mobilalkalmazássalFEL

Elindult a MentorFM, Magyarország első önfejlesztő mobilapplikációja. Az Androidra és iPhonra letölthető alkalmazásban 4 órányi tudásanyag és mintegy 50 adás érhető el.
Jelenleg kilenc témakörből -- például ön- és emberismeret, produktivitás, személyes márka -- választhatunk hanganyagokat. A 3-30 perces előadások WiFi-n letölthetők a telefonra, ezért az alkalmazás használatához nincs feltétlenül szükség internetkapcsolatra.
Az applikáció elsődlegesen azokat a tréningre járó vállalkozókat, menedzsereket, közép- és felsővezetőket célozza, akiknek kevés a szabadidejük, de szeretnének tanulni, fejlődni.

Hírforrás: Prím
2015. június 10.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu