Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2012/5., febr. 1.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Értelmetlen duplikátumot létrehozni -- hogyan is állunk a katalógosokkal és a digitalizálással?!
Melegedő -- igény a könyvtárra
A könyvtári hálózat nem területi, hanem teljesítmény-alapon a nyerő (KIT-felmérés)
Retró könyvtári asztalok a Halisban
Hatékonyabb és kényelmesebb könyvtáros munka -- webes eszközökkel
Törvényben a közös könyvtári katalógus -- egyelőre Szerbiában
Terjed az online könyvkölcsönzés -- Németországban egyre több kiadó támogatja
Önkéntes szakértő Nagykanizsán -- hatékonyságnövelésről egyeztet (videóval)
Szatmári könyvtár: több bevétel, több használó -- a könyvek 3,3-ad része helyben használható
Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár -- elégedettséget mértek
iPad kölcsönzés automatából -- könyvtári szolgáltatás
A brit könyvtárak egymás szolgáltatását kínálják -- közös internetes felületen
Barkácsolás a bélyegek birodalmában -- könyvtári program
Digitális helyismereti könyvtáron gondolkodnak -- együtt fognak-e múködni?
KSH és a kötelespéldány -- 1897-től
Az interneten is megtekinthető az udvarhelyi könyvtár kínálata

Analógiák

Walt Disney és pálmafás tengerpart helyett -- kreatív falfestés!
A Google követni szeretné a felhasználók szokásait -- a könyvtárak erre nem képesek
Hatalmas öngólt rúgott Twitteren a McDonalds -- a könyvtári pr kérdése is...

Praktikus

Gyorsabb lesz a gépe: szabadítsa meg az ideiglenes fájloktól -- TEMPCleaner

Kisszínes

Cenzúráz a Twitter
Zenék, filmek, szövegek mellett már tárgyak kalózmásolatait is letölthetjük
Magyarország is csatlakozott az online kalózkodás elleni megállapodáshoz
Álláskeresés 40 felett -- nem reménytelen
Hírszolgáltatást indít a Facebook? -- összeér a közösségi média a hírszolgáltatással?

Kiemelt Katalist-hír

A nyílt bibliográfiai adatokra vonatkozó elvek

Információforrások

Sikeres az Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár
Hogy nézett ki a lakóhelyed 150 éve?
ODR-kereső -- egyszerre több forrásban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Értelmetlen duplikátumot létrehozni -- hogyan is állunk a katalógosokkal és a digitalizálással?!FEL

Ha valami a hálózat világában elérhető, értelmetlen duplikátumát létrehozni, s újra kínálni. Ilyesmit csinálni nem csupán célszerűtlen, gazdaságtalan, hanem a hálózat világában önleleplező tett is egyben. Mindezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy az első könyvtár, amely felkínál egy adott virtuális szolgáltatást a teljes hálózati közösségnek, azonnal feleslegessé teszi a többiek hasonló törekvéseit. Ez a megállapításunk -- szerintünk -- nem mond ellent annak a kétségtelen igazságnak, hogy az eszközök és technológiák fejlődésével érdemes egyes elektronikus entitásokat újra létrehozni, mert azok új és új igényeket tudnak kielégíteni, illetve magasabb minőségi szinteket elérni. ...
Amit megkapunk a hálózaton, ugyanúgy, ugyanolyan paraméterekkel, botorság újra feltenni oda, s minderre pénzt is költeni. Úgyszintén ide tartozik a többszörös katalogizálás erőfeszítésének az értelme és érteke, de hamarosan ide sorolhatjuk -- néhány esetben biztosan -- a gyűjteménygyarapítás és -fejlesztés helyi szinten történő párhuzamosságait. A kiszervezés számos területen már ismert és talán itt-ott divatos is a szakmán belül, de a hálózat lehetővé teszi a további hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést11. ...
A technikai lehetőségeket ma még sokszor felülírja, korlátozza a hagyomány tisztelete, a megszokott beidegződése, vagy éppen a nemzeti keretek megtartásának igénye és az intézményi imidzs megőrzésének vágya. (Sennyei P.--Kokas K.)
-- Lehet, hogy a bizalmi, az együttműködési és technológiai deficit, illetve a versenytől való félelem miatt állítunk elő mégis költséges duplikátumokat? (MG)


Melegedő -- igény a könyvtárraFEL

Dunaújváros -- Könyvtárszobát szeretne létrehozni a Papírgyári úti nappali melegedőn és éjjeli menedékhelyen a szállót működtető Magyar Mentőszolgálat Alapítvány. Oláh János, az alapítvány általános igazgatója elmondta: már több könyvtárral is felvették a kapcsolatot, hogy a selejtezésre váró kiadványokat megkaphassák. Az alapítványnál egyházak, gyülekezetek támogatásában is bíznak. Ezenkívül természetesen várják magánszemélyek felajánlásait is, hiszen jó könyvre, könyvekre mindenkinek szüksége van!


A könyvtári hálózat nem területi, hanem teljesítmény-alapon a nyerő (KIT-felmérés)FEL

Ön szerint mi a jó könyvtári hálózat szakmai alapelve? -- hangzott a KIT mólt heti kérdése a portálon. A válaszok megoszlása:
12 - Minőség-alapú (a legjobb szakmai teljesítményű könyvtár koordinálja a hálózatot)
6 - Területi alapú (a régió nagyobb könyvtára legyen a központ).
0 - Nem kell hálózat, mindenki álljon meg a saját lábán.
4 - Egyik válasz sem.
A nem reprezentatív válaszok tehát arra utalnak, hogy a szolgáltatói teljesítmény számít, nem az a modell, melyben a nagyobb (pl. megyei) könyvtár a környező települések könyvtárait befolyása alá vonja. Más a helyzet akkor, ha ezt megfelelő teljesítménymutatói, hatékonysága alapján teszi -- bármely könyvtár. (MG).


Retró könyvtári asztalok a HalisbanFEL

Az elaprózódó fejlesztési pénzek és tervezési anomáliák miatt gyakori, hogy gyakran stíluskavalkád alakul ki a könyvtárak belső tereiben: egymás mellett láthatók a leharcolt 80-as évekbeli és az elmúlt évek pályázati pénzein beszerzett székek, asztalok. Más a helyzet, ha a könyvtár kiállítást szervez e relikviákból. A Halis-könyvtár nosztalgiát idéző gyűjteménye látható az eheti KIT-galériában, link . A helyszínen az asztalok többnyire az olvasói térben, eredeti funkciójukban használhatók. (fotó: MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Hatékonyabb és kényelmesebb könyvtáros munka -- webes eszközökkelFEL

Zenefelismerés (SoundHound), közösen szerkeszthető dokumentumok (Google Docs), linkgyűjtemény készítése (Delicious), feed-olvasó (Google Reader), élő chat a tájékoztatásban (Meebo) -- volt a téma W. Kovács Ágnes (wildgica) múlt heti zentai tréningjének. A harminc vajdasági magyar könyvtáros iskolai könyvtárosok számára készített linkgyűjteményt, könyvtári hírek rss-feedjeit gyűjtötték össze, a Meebo chat widget kliens beépítését gyakorolták és közelgő rendezvényekkel kapcsolatos dokumentumokat osztottak meg. Az utóbbi alkalmazással jobban elkerülhető a szakmai programok egymásra szervezése. Az Apple-ID regisztráció pedig alkalmasnak bizonyult a zenefelismerő alkalmazás installálására. (MG)


Törvényben a közös könyvtári katalógus -- egyelőre SzerbiábanFEL

A Magyar Nemzeti Tanács által jegyzett Vajdasági magyar kulturális stratégia 2012-2018. című, a múlt év decemberében elfogadott dokumentum könyvtárakról szóló fejezete helyzetképet és stratégiát közöl a vajdasági magyar érdekeltségű közkönyvtárakról, amelyekben az itt élő magyarság kulturális önkormányzatának legfelsőbb testülete, az MNT társalapítói státushoz jutott. Ebben 'közös érdekű könyvtári rendszert, katalógust' irányoznak elő. A gyűjteményközpontú szemlélettel bíró anyag a jelen állapotban vegyes színvonalú könyvtárakról tesz említést, melyek látogatottsága stagnál, illetve csökken. (ref.: MG)

Hírforrás: Vajdasági magyar kulturális stratégia 2012-2018.
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Terjed az online könyvkölcsönzés -- Németországban egyre több kiadó támogatjaFEL

Egyre több könyvtár jelenik meg a világhálón és vezeti be az online könyvkölcsönzési lehetőségeket. Ugyan a német Onleihe nevű rendszer már négy éve létezik, azonban csak most kezd elterjedni.
A frankfurti könyvtár egyike annak a 350 német bibliotékának, amelyek csatlakoztak az Onleihe rendszerhez. Az Onleihe lehetővé teszi az intézmények kínálatában lévő könyvek, zenei albumok, hangos és e-könyvek, továbbá újságok online kikölcsönzését. Vagyis gyakorlatilag minden hagyományos könyvtári szolgáltatás elérhető immár a világhálón is. Az Onleihe rendszert az EKZ-Bibliothekservice működteti, amit 1947-ben alapítottak és aminek a feladata 2006-ig a bibliotékák könyvtárakkal való ellátása volt. Az Onleihe projektet 2007-ben indította el az EKZ leányvállalata, a Divibib. Az áttörés azonban csak az idén következett be, az év végére a csatlakozott intézmények száma elérheti a hatszázat, ami az összes németországi könyvtár egynegyede.
Jörg Meyer, a Divibib ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az online kölcsönzés elterjedésében nagyon fontos katalizátor szerepe lehet az okostelefonoknak és a táblagépeknek. A kereslet folyamatosan nő. A tavalyi év közepe óta már léteznek iOS-ra, illetve Androidra írt Onleihe-alkalmazások is, amiket eddig tízezerszer töltöttek le a felhasználók. Az első pár év azonban nagyon nehéz volt, a könyvkiadókkal folytatott tárgyalások csak nehezen haladtak előre. Ennek oka részben az volt, hogy a tartalomszolgáltatóknak nem volt átlátható üzleti modelljük és egységes értékesítési koncepciójuk. Napjainkra viszont mindez megváltozott, az online kölcsönzést már szinte mindegyik újság- és könyvkiadó támogatja.


Önkéntes szakértő Nagykanizsán -- hatékonyságnövelésről egyeztet (videóval)FEL

A magyar könyvtárak közül az 1 négyzetméterre jutó innováció száma a Halisban a legmagasabb -- vélekedik Mikulás Gábor, az információs és könyvtári szakemberek által legolvasottabb sajtóorgánum tulajdonosa. Az információs tanácsadó 1 hónapot tölt városunkban -- vizsgálja az intézményben folyó munkát és hatékonyságot növelő javaslatokat tesz.
-- A szakember egy hónapot töltött a Halis-könyvtárban, napi négy órányi munkát végezve.


Szatmári könyvtár: több bevétel, több használó -- a könyvek 3,3-ad része helyben használhatóFEL

Nagy változáson ment át a Szatmár Megyei Könyvtár az elmúlt évben. Amellett, hogy újra megnyitotta kapuit az olvasóterem, számítástechnikai felszerelésekkel, internet-hozzáférési lehetőséggel gazdagodott az intézmény. Az intézmény bevétele szinte duplájára nőtt a 2010-es évhez képest, míg akkor a mérleg adatai 1.412.000 lejt mutattak, tavalyra 3.202.000-re nőtt ez az összeg.
Év végére több mint 430.000 darab dokumentumra nőtt a könyvtár állománya: ebből 130.000 alapgyűjtemény, amelyeket csak az intézményen belül vehet használatba az olvasó; 225.000 dokumentumot kikölcsönözhetnek.
Nőtt a könyvtár felhasználóinak száma is. 2010-ben összesen 29.793 felhasználót regisztráltak, míg a tavalyi évtől 30.408 olvasót tartanak nyilván - viszont ebből az aktív tag csupán 6060. A virtuális látogatók száma több mint 70 százalékra nőtt: 2010-ben 8.137-en, tavaly pedig már 22.514-en látogattak a link oldalra. A könyvtár weboldala másfél éve látogatható, amely a vonzó tartalomnak és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően egyre több érdeklődőt vonz.


Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár -- elégedettséget mértekFEL

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban végzett elégedettségi felmérés szerint az olvasók többsége hasznosnak ítélte az intézményben történt felhasználóbarát átalakításokat, szolgáltatási formákat, illetve elégedett az elmúlt év rendezvényeivel is. A könyvtárban tavaly a 'Közösség -- Tudás -- Könyvtár: összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért' projekt részeként -- sok más mellett -- a földszinti ruhatár helyén új kölcsönzési részleget, információs pontot alakítottak ki, illetve nyártól megváltozott olvasói tér fogadja a látogatókat az első és a második emeleten is. A változásokról elégedettségi felmérést készített az intézmény, amelynek eredményéről Mennyeiné Várszegi Judit számolt be lapunknak.


iPad kölcsönzés automatából -- könyvtári szolgáltatásFEL

A könyvtárak -- annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel -- nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.


A brit könyvtárak egymás szolgáltatását kínálják -- közös internetes felületenFEL

Az Inspire a tanulóknak és kutatóknak életük és pályájuk bármely szakaszában kínált szolgáltatás, mely a könyvtárak proaktív együttműködésével segíti elő, hogy bármely könyvtár információihoz és a gyűjteményekből a számukra leginkább megfelelőkhöz hozzájussanak. Az Inspire 2003-ban jött létre, és a British Library, a National Library of Wales, a National Library of Scotland, az észak-írországi Library and Information Services Council, a SCONUL (Society of College, National and University Libraries), a Society of Chief Librarians és a TCR (The Combined Regions) fémjelzik működését, mely tehát a tudásalapú társadalom létrejöttét, az élethosszig tartó tanulást hivatott támogatni. Regionális alapú működését az Inspire Management Board irányítja. A cél, hogy minél több intézmény csatlakozzon. A könyvtárak használóik számára kínálhatják a többi részt vevő könyvtár szolgáltatásait, de a könyvtárak maguk határozzák meg, milyen feltételekkel nyújtják őket. Az Inspire honlapján, mely az összes részt vevő könyvtár adatait tartalmazza, a könyvtárak és a használók erről is tájékozódhatnak.


Barkácsolás a bélyegek birodalmában -- könyvtári programFEL

Májusig tartanak a Székesfehérváron a Széna téri könyvtár játszóházai. Hagyományaihoz hűen idén is indít játszóház sorozatot a Városi Könyvtár Széna téri Tagkönyvtára január 28-tól. A foglalkozásokat vezető pedagógusok célja, hogy a könyvtárba járó gyerekekkel még inkább megszerettessék az intézményt és új látogatókat, olvasókat is megnyerjenek maguknak. Első alkalommal a bélyegekkel játszanak, majd jeles ünnepekhez kötik a foglalkozásokat.


Digitális helyismereti könyvtáron gondolkodnak -- együtt fognak-e múködni?FEL

A Rábaköz helytörténészeit fogja össze a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Céljuk, hogy a téma iránt érdeklődőknek érdekes programokat kínáljanak, és ezáltal tárják fel a térség múltját. Számos rendezvény tervével és egy digitális könyvtár létrehozásának gondolatával kezdték az új évet a rábaközi helytörténészek. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata tavaly novemberben alakult meg. Szerveztek azóta egy konferenciát és erre idén is készülnek.


KSH és a kötelespéldány -- 1897-tőlFEL

Jan 18-i lapszámunkban felhívtuk a figyelmet Géró Katalin Kit és mire kötelez a kötelespéldány? c. cikkére. Fülök Ágnes egy tévedésre hívja fel ezzel kapcsolatban a figyelmünket:
A cikkben sajnos tárgyi tévedés szerepel. Az egyetemi és szakkönyvtárak között nem 2, hanem 1 kötelespéldány-sort osztanak szét, ugyanis egy teljes kötelespédány-sorra a KSH Könyvtár jogosult.
Ez a jogosultság a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. tv. 6. § (1) bekezdésében szerepel, a 60/1998 (III. 27.) Kormányrendeletben annyi olvasható róla, hogy a 'megmaradó példányokat a KSH Könyvtár és Dokumentációs Szolgálat kötelespéldány jogosultságának figyelembevételét követően a tudományos és szakkönyvtári ellátást végző országos szakkönyvtárak és egyetemi könyvtárak között oszt el'. A KSH Könyvtár azonban ennél sokkal régebben, 1897 óta jogosult a kötelespéldányokra.
-- Köszönjük az észrevételt! (MG)


Az interneten is megtekinthető az udvarhelyi könyvtár kínálataFEL

Jövő hónaptól már az interneten is megnézhetjük, hogy milyen köteteket kínál olvasóinak a székelyudvarhelyi városi könyvtár, továbbá azt is otthonról ellenőrizhetjük, hogy az általunk kiszemelt könyv éppen kölcsönözhető-e.
Az újítás a székelyudvarhelyi városi önkormányzat finanszírozásával megvásárolt szervernek és igen drága programnak köszönhető, melyre egy sikeres pályázat révén kapott támogatást az intézmény, és amely a továbbiakban a könyvtár mindennapi tevékenységét is jelentősen megkönnyíti.
'A HunTéka könyvtárkezelő programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásán nyert pályázat révén sikerült megvásárolni, ennek értéke 1 millió 800 ezer forint' -- mondta el a Krónikának Szabó Károly, a könyvtár igazgatója.




Analógiák

Walt Disney és pálmafás tengerpart helyett -- kreatív falfestés!FEL

Azt gondolom, megfelelő alternatíva azoknak, akik nem festményekkel, vagy bútorokkal akarják falaikat takarni. A példákból az is kitűnik, hogy egyáltalán nem csupán egy iroda részére privatizált megoldás, hanem minden további nélkül alkalmas lehet lakások, és más enteriőrök falainak aktivizáló erejű öltöztetésére.


A Google követni szeretné a felhasználók szokásait -- a könyvtárak erre nem képesekFEL

A Google március elsejétől változtatni kíván különféle termékei (YouTube, Gmail, Google Search és 57 további szolgáltatás) felhasználási feltételein, ami a felhasználók szokások olyan mértékű követését jelenti, hogy az ennek nyomán kialakított felhasználói profilok átkerülhetnek a Google egyik szolgáltatásából a másikba, és ott ehhez a profilhoz igazított hirdetések vagy keresési eredmények jelenhetnek meg.


Hatalmas öngólt rúgott Twitteren a McDonalds -- a könyvtári pr kérdése is...FEL

A McDonalds a saját népszerűsítésére szeretett volna begyűjteni néhány élménybeszámolót Twitteren arról, hogy milyen jó az embereknek a gyorsétterem-lánc. A cég összesen kettőt posztolt, és kész is volt a katasztrófa. A felhasználók ahelyett, hogy mennyire szeretik a McDonalds-ot, arról kezdtek posztolni, hogy milyen műkörmöt találtak a szendvicsükben, és hogy mennyire rossz élményeik voltak. A kampányt gyorsan lezárták.
-- Nekünk bejössz, ha a könyvtárnak bejössz -- röhögtek a fiatalok néhány éve. OK, bemennek a könyvtárba, ha már... És mit találnak? Ha vonzó környezetet, számukra, akkor visszatérnek. Ám, ha a szolgáltatásokat nem sikerül olvasóbarát módon tálalni (függetlenül attól, amit arról a könyvtáros gondol), akkor az igyekezet -- és a ráfordított közpénz -- kárt okoz: többé nem teszik be a lábukat a használók. A fiatalok lemorzsolódása a statisztika szerint nem csökkent... (MG)




Praktikus

Gyorsabb lesz a gépe: szabadítsa meg az ideiglenes fájloktól -- TEMPCleanerFEL

Rengeteg ideiglenes fájl foglalja feleslegesen a helyet számítógépünkben. Ezek le is lassítják a komputert. Szerencsére jó pár alkalmazás található a neten, amelyekkel megszabadulhatunk ezektől az állományoktól.




Kisszínes

Cenzúráz a TwitterFEL

Finomította a Twitter a cenzúrázási lehetőségeket, így téve lehetővé, hogy egy adott országban ne jelenhessen meg egy tweet, ha az törvénybe ütközik. A jogvédők féltik a szólásszabadságot.

Hírforrás: Kreatív
2012. február 01.  • Továbbküldöm a hírt

Zenék, filmek, szövegek mellett már tárgyak kalózmásolatait is letölthetjükFEL

Kukába dobhatják a szerzőijog-védők azt a kampányt, amiben azzal érvelnek az illegális szoftverlopás ellen, hogy a júzer biztosan nem lopna el egy autót sem. Hamarosan ugyanis erre is lehetőség lesz, mert a Pirate Bay már fizikai tárgyak modelljét is letöltésre kínálja. Az internet legismertebb kalózoldala mostantól külön listán gyűjti össze azokat a tervrajzokat, amikből a 3D printerek kézzel fogható tárgyakat hoznak létre.


Magyarország is csatlakozott az online kalózkodás elleni megállapodáshozFEL

Magyarország aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA), amelynek célja a nemzetközi együttműködés megerősítése a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás elleni fellépés és a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés területén.


Álláskeresés 40 felett -- nem reménytelenFEL

Címkék: munkaügy | emberi minőség |

A jelen munkaerőpiaci helyzetben rengeteg értékes, lojális, nagy tudású negyven feletti vezető és munkatárs kénytelen új munkahelyet keresni, miközben a legismertebb multik még mindig inkább a fiatal korosztályt szeretnék a saját képükre formálni. Nem könnyű a seniorok helyzete, de -higgyék el nem reménytelen!
Az álláskeresők 21%-a töltötte be az 50. életévét. De már sajnos a 40-en felettiek is gyakrabban számolnak be hátrányos megkülönböztetésről az álláskeresés kapcsán mint a többi korosztály vagy veszélyeztetett csoport (pl. kismamák). Én magam tanácsadói munkám során is sokszor találkozom olyan jelöltekkel, akik után pár éve még kapkodtak a munkáltatók, most mégis méltánytalanul mellőzöttek. József egy nemzetközi cég 50 éves volt gazdasági igazgatója arról számolt be az ünnepek előtt, hogy hiába a briliáns önéletrajz, a jól hangzó tanulmányok és a kapcsolatrendszer, bizony másfél év alatt eddig egy olyan komoly lehetőségről esett szó, ami nem lenne számára visszalépés.


Hírszolgáltatást indít a Facebook? -- összeér a közösségi média a hírszolgáltatással?FEL

A hétvégén a Facebook csendben bejegyeztetett magának egy sor új doménnevet. Persze egy ilyen méretű, és ilyen szinten az érdeklődés középpontjában álló cégnél semmi sem maradhat sokáig titokban, így a címek bejegyzéseire is hamar rábukkantak szemfüles bloggerek, és rögtön megindult a találgatás, milyen új szolgáltatásokra utalhatnak ezek.
A legizgalmasabban a facebook-newsroom.com (és .net, és .org) cím lefoglalása hangzik. Newsroomnak a hírportálok és újságok hírszerkesztőségét nevezik, így ezek a címek arra utalhatnak, hogy a közösségi oldal saját hírszolgáltatás, vagy a Google Newshoz hasonló híraggregátor oldal, esetleg a Reddithez hasonló közösségi hírgyűjtő fejlesztésébe kezd. A Facebook egyik PR-ügynöksége ezt tagadta, a hivatalos álláspont szerint a cég sajtókapcsolati osztályának bővítése indokolja a domének lefoglalását.




Kiemelt Katalist-hír

A nyílt bibliográfiai adatokra vonatkozó elvekFEL





Információforrások

Sikeres az Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

Több mint egymillió látogatója volt tavaly a most megújult Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtárnak. Az erdélyi Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex hírportál 2001-ben indította el közös akadémiai portálját, amelynek célja, hogy lényegre törő és megbízható információkat nyújtson Erdélyről. Az adatbank.ro oldalnak több aloldala (szótár.ro, lexikon.ro, adatbankcafé.ro) is van.


Hogy nézett ki a lakóhelyed 150 éve?FEL

I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a 'Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme'-t -- azaz a második, illetve Ferenc-féle országfelmérést, amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat.
A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és feltette a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Maps-szel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.
A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti. Klikk ide és keresd meg a lakóhelyed!
link . Az archív térkép az Arcanumnál CD formájában is elérhető.


ODR-kereső -- egyszerre több forrásbanFEL

Az ODR keresővel a következő bibliográfiai adatbázisokat kereshetjük egyszerre: Corvinus Kutatások, DEA (Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma), EPA (Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis), HUMANUS (Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa), MATARKA (Magyar folyóiratok tartalomjegyzéke). MOKKA, NDA.