Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2012/3., jan. 18.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Az Amazonon mindig megtalálom. Miért nem igaz ez a katalógusokra?
'Gyorsaság' és 'egyszerűség' kontra 'pontos találatok' küzdelme
Leépítés -- következő lépcső, megújulási stratégia nélkül
Legnagyobb gát a profitvilágban: közalkalmazotti attitűd és a nyelvismeret hiánya
Az Önnek leginkább megfelelő részlegen dolgozik-e könyvtárában?
Hicsik Dóra felforgatta a szabadkai könyvtárat
Ingyenes könyvkölcsönzés a bevásárlóközpontban: Szabad a... -- könyvtár-konkurens?
Boszniában bezár a nemzeti könyvtár is
Ljubljana is új nemzeti (és egyetemi) könyvtárban gondolkodik
Könyvtáros a Second Life-ban -- hasznosnak bizonyul
Pengő 20 fillérért 15.000 kötet, 60.000 P. érték áll rendelkezésedre
Hogyan befolyásolja az olvasást az olvasókészülék?
Mosonmagyaróvár: a könyvtár rendszerezné az emlékeket
Mit tanulhatnak a szakkönyvtárosok az iskolai és a közkönyvtáraktól?
Mire kell ügyelnie a börtönkönyvtárosnak? (egyre több a magyar ügyfél...)
Mobilalkalmazások könyvtáros szemmel
Hétezres olvasótábor Dunaújvásorban -- Olvasók és támogatók is segítették a városi könyvtárat
Piacon a könyv-kétéltű: lapozható és nyomkodható (videóval)
Kit és mire kötelez a kötelespéldány? (A kötelespéldány kötelez...)
Nem lehet másolni Schmitt Pál dolgozatát
Schmitt Pál szakdolgozata -- a Corvinuson 2001-től tárolják a műveket

Analógiák

Unalom a munkahelyen -- alacsony hatékonyság mellett betegít is

Praktikus

Olvasmányaink rendezése a neten -- GoodReads, LibraryThing, Moly...

Kisszínes

Nyolc vajdasági könyvtár a Márai-programban
Majdnem két évig is eltűrhetjük a munkahelyi megaláztatásokat
Hazugságok övezik a médiatörvényt
Új K+F központ Budapesten

Információforrások

Gyerekidomítás nádpálcával (könyvkritika)
Az elmúlt 20 év legjobb reklámjai -- szavazhatunk is


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Az Amazonon mindig megtalálom. Miért nem igaz ez a katalógusokra?FEL

A legtöbb norvég közkönyvtárban a katalógus (a családi ezüst) elkülönül a könyvtár weboldalától. Joggal kérdezheti a használó: míg az Amazonon keresek, mindig megtalálom, amit akarok és még valamivel többet is. Miért nem igaz ez a katalógusokra? A Pode projekt keretében először elkészült egy útvonaltervező és zenei mashup, amelyekhez az adatokat a könyvtári katalógusból nyerték ki, majd kiegészítették más forrásból származó információkkal. Az útvonaltervező a GeoNames földrajzi neveire mutató csatolással információt keres az országról, a fővárosról, a hivatalos nyelvről, az időzónáról vagy a helyi valutáról. Ezen adatokat felhasználva további releváns adatok nyerhetők ki a katalógusból (nyelvkönyvek, útikönyvek, filmek, irodalmi művek). A zenei alkalmazás a Last.fm-en megjelenő ajánlásokkal gazdagítja a zenei katalógust. Egy előadóra való kereséssel a zenei albumok mellett DVD-k, zenei díjak, könyvek is megjelennek, sőt a Last.fm alapján a hasonló előadók listája is. A külső és a belső adatok közötti kapcsolatokkal a felhasználók több információhoz jutottak, így kedvezőbb tapasztalatokat szereztek az OPAC használata során. A katalógusban néha a túl sok találat jelent problémát, amikor egy-egy népszerű szerzőnél a sok kiadás miatt az általa írt műveknek a sokszorosa jelenik meg. (Az Oslói Városi Könyvtár katalógusában Knut Hamsunre keresve közel 600 találat jelenik meg, pedig a szerző összesen csak 40 könyvet írt). Abból indultak ki, hogy amikor valaki egy könyvet keres, akkor jobban érdekli a cím, mint a kiadás. Erre a problémára az FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records = Bibliográfiai Rekordok Funkcionális Követelményei) modell jelentette a megoldást... (ref.: Tóth M.)


'Gyorsaság' és 'egyszerűség' kontra 'pontos találatok' küzdelmeFEL

Az információkeresés egy bizonyos színvonalon triviális lett, még akkor is, ha a precíz és hatékony információkinyerés a hálózatból továbbra sem egyszerű. De a trivialitás illúzióját táplálja az összes média is nap mint nap, és a gyakorlati életben ez elegendőnek is tűnhet. Hogy itt azért vannak ellentmondások, azt világosan jelzik azok a feszültségek, amelyek az egyes szolgáltatásoknál a 'gyorsaság' és 'egyszerűség' kontra 'pontos találatok' küzdelmében alakultak ki. Ez az ellentmondás jól látszik a könyvtári keresők világában is, ahol nehéz egyszerre 'két urat is szolgálni'. Ez a feszültség ma még nehezen oldható föl, hisz a könyvtárosok inkább feladnák az egyszerűséget a pontosság kedvéért, de az olvasóink nyilván ezt fordítva gondolják.


Leépítés -- következő lépcső, megújulási stratégia nélkülFEL

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében. A létszámleépítésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a kormányhivataloktól kell elküldeni.
A rendelkezés szerint a kormány az idei költségvetési hiánycél teljesítése és a hatékonyan működő állam kialakítása érdekében döntött a leépítésekről. A felmentések kezdőnapja legkésőbb január 18.
Az érintett vezetőknek meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a leépítésekhez kapcsolódó egyszeri kiadások fedezetét a tavalyi maradvány, illetve az idei költségvetés terhére tudják-e biztosítani. Ha az egyszeri költség biztosítására az adott fejezeten belül nincs mód, kérelmezni lehet a többletköltségek központi finanszírozását.
A létszámcsökkentés érinti az Országos Meteorológiai Szolgálatot, továbbá közgyűjteményeket, kulturális, művészeti és sportintézményeket is.


Legnagyobb gát a profitvilágban: közalkalmazotti attitűd és a nyelvismeret hiánya FEL

Sokáig munkanélküli lehet a 6000 elbocsátott közalkalmazott. Egy segítőprogrammal csökkenteni lehet azok számát, akik a közszférából kikerülve sokáig a munkanélküliek táborát gyarapítanák - mondta a Manpower üzletfejlesztési igazgatója. G. Nagy Balázs szerint egy közalkalmazottnak a versenyszférában való elhelyezkedését általában két tényező gátolja: a nyelvismeret hiánya és a közalkalmazotti attitűd.
A szakember hozzátette: manapság a versenyszférában hat hónap - egy év, amíg sikerül állást találni, erre kell felkészülniük az érintetteknek.


Az Önnek leginkább megfelelő részlegen dolgozik-e könyvtárában?FEL

Címkék: felmérés | munkaügy |

A KIT múlt heti nem reprezentatív felmérésének kérdése volt: Az Önnek leginkább megfelelő részlegen dolgozik-e könyvtárában? Az eredmény:
15 - igen; testhezálló munkát végzek
2 - nem; másik részlegen dolgoznék
5 - nem; szívesen dolgoznék egyszerre több részlegen is
19 - igen; több részlegen / vetésforgóban dolgozom.
-- Az adatok a könyvtárosok jelentős elégedettségét mutatja a munkájukkal kapcsolatban. A viszonylag kisszámú elégedetlen szívesen ismerne meg más munkaköröket. Megjegyzendő, hogy a válaszadók egyaránt dolgozhatnak olyan közegben, ahol kis könyvtár lévén a feladatok természetszerűen vegyesek. További megfontolásra ad okot, hogy a több munkafolyamattal való foglalkozás a nagyobb áttekintőképesség mellett az elmélyedést -- egy adott területen való magasabb munkaminőséget -- kevésbé teszi lehetővé. (MG)


Hicsik Dóra felforgatta a szabadkai könyvtáratFEL

A könyvtárosokkal kapcsolatban számos sztereotípia él az emberek fejében: van, aki a régi kötetek porával belepett kékharisnyáknak hiszi őket, akiknek a legfőbb céljuk mindenáron megnehezíteni az Áhított Könyvhöz jutást; és van, akinek a Danielle Steelt istenítő vénkisasszonyok jutnak róluk eszébe, akik többet tudnak a Való Világ lakóiról, mint arról, hogy ki írta Az arany embert. A potenciális olvasók többsége velük is úgy van, mint a könyvtárakkal: félelmükben inkább feléjük sem néznek.
Hicsik Dóra, a szabadkai Városi Könyvtár fiatal munkatársa is pár év alatt fenekestül felforgatta a kölcsönzőosztály magyar részlegét: egy barátságos kuckót alakított ki az addig zsúfolt és sötét teremben. Az ETO-szabályzatot betartva átrendezte az állományt, így a helyiségből kikerült az a polc, amely nehezítette a járást, a meszelés után pedig fotelekkel és kávézóasztalkával rendezte be az ablak előtti teret, ahol most már akár újságot is lehet olvasni. Neki köszönhető, hogy a Városi Könyvtárnak saját adatlapja van a Facebookon -- ahol egyébként egy olvasásszociológiai felméréshez szükséges kérdőívet is kitölthetünk --, sőt egyik kolléganőjével egy, a konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.hu címen elérhető blogot is vezet. Azt mondja, az emberek szeretik, ha megszólítják őket, ha foglalkoznak velük, ő pedig erre épít.


Ingyenes könyvkölcsönzés a bevásárlóközpontban: Szabad a... -- könyvtár-konkurens?FEL

Január huszadikán délután hat órától a Kispesti metrónál lévő KÖKI Terminál Bevásárló Központ második emeletén szabad a... Szabad az őrök nélküli könyvespolchoz odalépni, könyvet levenni, belelapozni, azután ingyen hazavinni. Otthon elolvasni, visszavinni, vagy ha nagyon megtetszik, akkor helyette más könyvet a polcra odatenni. Az ötlet nem magyar. Az első nyitott könyves szekrényeket a németországi Darmstadtban és Hannoverben állították fel 1990-ben, aztán lett Bonnban, Grazban és Bécsben is. A nyitott könyvszekrények hamar kedveltek lettek. Mert nincs regisztráció. Az adatainkat nem jegyzik föl, nem tartják nyilván, nem kell fizetni se olvasásért, se könyvért. Nincs késedelmi díj, büntetés, följelentés, mert szabad a... Szabad az ingyen olvasás.


Boszniában bezár a nemzeti könyvtár isFEL

Sorra zárnak be Bosznia-Hercegovina legnagyobb múltú kulturális intézményei a három etnikai közösség politikusainak véget nem érő vitái és az állami finanszírozás elapadása miatt.
A szóban forgó hét intézmény -- köztük a 125 éves Nemzeti Múzeum, amelynek gyűjteményében látható például a Szarajevói Aggádaként ismert, híres 600 éves zsidó kézirat -- 2011-ben gyakorlatilag már semmilyen pénzügyi támogatást nem kapott a balkáni ország hatóságaitól, és mostanra már közüzemi számláit sem tudja kifizetni.
A Nemzeti Könyvtár pénteken csukja be kaput, alig néhány nappal a Történeti Múzeum után.


Ljubljana is új nemzeti (és egyetemi) könyvtárban gondolkodikFEL

A szlovéniai felsőoktatási, tudományos és műszaki minisztérium nyilvános, titkos, egyfordulós nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdet a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (NUK II) épületének és környezetének megtervezésére.


Könyvtáros a Second Life-ban -- hasznosnak bizonyulFEL

A könyvtárosok véleménye között jelentős eltérés tapasztalható, de abban mindenki egyetértett, hogy a Second Life világában tett erőfeszítéseik a többi használót is segítették, és saját szakmai fejlődésükhöz is hozzájárultak. Abban is egyetértettek, hogy a könyvtárosoknak fontos a Second Life-ban való aktuális részvétel, hogy készen álljanak arra az időre, amikor a virtuális világok megszokottak lesznek. A virtuális világok egyre népszerűbbek, főként a fiatalabb generációk körében. Ha a sokdimenziós információs tér részeivé válnak, a virtuális tér lehetőségeit meg kell ismertetni és el kell fogadtatni az információs közösséggel. A könyvtárosok egyik feladata, hogy segítsék a használókat a virtuális világ nyújtotta információs szolgáltatások lehetőségeinek és összetettségének megértésében. Ezt csak úgy tehetik, ha elfogadják és támogatják a tapasztalatszerzést a Second Lifehoz hasonló környezetekben. (autoref.)


Pengő 20 fillérért 15.000 kötet, 60.000 P. érték áll rendelkezésedreFEL

'Ha barátod könyvet kér tőled, utasítsd a könyvtárba: ott a művek ezrei közt válogathat oly minimális díjért, melyet ő is megfizethet. Pengő 20 fillérért 15.000 kötet, 60.000 P. érték áll rendelkezésedre' -- hívta fel olvasói figyelmét Egy-két jó tanács címmel 1933-as könyvjegyzékének végén az Országos Szociálpolitikai Intézet és Újpest megyei város 'Jókai' Népkönyvtára.


Hogyan befolyásolja az olvasást az olvasókészülék?FEL

Összességében három kísérletet végeztek, az elsőben -- amely viszonylag függetlenül a másodiktól és harmadiktól -- azt vizsgálták, hogy az európai könyvtár- és információtudományi képzésben részt vevő hallgatók hogyan reagálnak a számukra még ismeretlen elektronikus olvasókészülékekre. A második és harmadik kísérlet az elektronikus olvasókészülékekkel összefüggésben vizsgálta az olvasás gyorsaságát, a koncentrációt és a kifáradás jeleit. A tesztben a Sony eBook Reader, az IREX iLiad, LCD computer screens, Laptops és a Smart Phone HTC Touch HD készülékeket hasonlították össze nyomtatott dokumentumokkal és könyvekkel.
Az általános vélekedéssel szemben az eredmények azt mutatják, hogy a koncentrációt és az olvasás gyorsaságát nem befolyásolja az elektronikus olvasókészülék. Továbbá az olvasás gyorsasága és a koncentráció inkább az adott személy egyéni olvasási szokásaitól, valamint a szöveg természetétől (tudományos vagy szépirodalom) függ, mint a használt olvasókészüléktől. (autoref.)


Mosonmagyaróvár: a könyvtár rendszerezné az emlékeketFEL

Nagy István polgármester bejelentése szerint a Huszár Gál Városi Könyvtár gyűjtené össze és rendszerezné a tragikus Gyász téri sortűz emlékeit. Erre a város forrást is biztosít.
Vannak tárgyi emlékek a múzeumban, a levéltárban, a városi könyvtárban, a Városi Kollégiumban, sőt, még a budapesti Terror Háza Múzeumban is. De a rendszerezettség nagyon hiányzik. Ezért kezdeményezem, hogy szervezett keretek között folytatódjék a gyűjtemény kialakítása. Keressük azt az intézményt, amelyik hátterével, infrastruktúrájával ennek a munkának a körülményeit biztosítja. Ezt ma a könyvtárban látom leginkább megtalálni. Kezdeményezem, hogy a meglévő gyűjtemény kerüljön digitális adatrögzítésre -- mondta a polgármester.


Mit tanulhatnak a szakkönyvtárosok az iskolai és a közkönyvtáraktól?FEL

A dolgozók számánál fontosabb, hogy mennyire elérhetők SMS-ben, e-mailben vagy chat-vonalon, és hogy a weboldalak milyen segítséget nyújtanak a használóknak. Az online elérhető oktatóvideókat, szöveggel kísért PowerPoint diavetítéseket akkor lehet igénybe venni, amikor éppen szüksége van rájuk a használónak, és annyiszor nézheti meg, ahányszor akarja. (ref.: Mándy G.)


Mire kell ügyelnie a börtönkönyvtárosnak? (egyre több a magyar ügyfél...)FEL

A börtönkönyvtáros munkakörülményei természetesen különböznek a külvilági kollégákétól. Óvatosabban kell bánnia az információkkal (például, ha egy rab valakinek az elérhetőségét szeretné megtudni), ellenőriznie kell a könyvtár esetlegesen fegyverként alkalmazható felszerelési tárgyainak használatát, tudatában kell lennie, hogy a könyvek kiválóan alkalmasak titkos és tilos üzenetváltásra, fel kell készülnie rá, hogy bizonyos etnikumhoz tartozó, sajátos kulturális hátterű rabok nem képesek női alkalmazottat hatósági személyként elfogadni. Cenzúráznia kell a dokumentumokat, kivonva a forgalomból a börtön elöljárói által a biztonság és rend megzavarására alkalmasnak tartott irodalmat, és tudatában kell lennie annak is, hogy vannak rabok, akik bizalmába férkőzve megpróbálják kihasználni. (ref.: Fazokas E.)


Mobilalkalmazások könyvtáros szemmelFEL

A mostani bejegyzésemben azt fogom boncolgatni, hogy a jelenleg 2 legnagyobb mobilalkalmazás szolgáltató közül melyiknek van több olyan ingyenes alkalmazása, amit egy könyvtáros is fel tud használni esetleg a mindennapokban tájékoztatás céljára.
Mit is értek ezalatt? Ez nagyon egyszerű. Vegyük azt az esetet mondjuk, hogy a könyvtárban egyszer csak elmegy az áram, de ettől függetlenül az olvasók szeretnének tájékozódni bizonyos kérdésekben. A történethez hozzáadunk egy leleményes könyvtárost, aki rendelkezik okostelefonnal (ez ma már egyáltalán nem meglepő), és máris kész a kérdés, hogy mely alkalmazásokat tudja hasznosítani ilyen esetben. Természetesen ez csak egy lesarkított példa, mert így egyszerűbb elmagyarázni, hogy mi is a célom a cikkel.


Hétezres olvasótábor Dunaújvásorban -- Olvasók és támogatók is segítették a városi könyvtáratFEL

Dunaújváros - Nehézségekkel telített évet zárt tavaly a könyvtár. Az olvasótábor és a bibliotéka támogatói azonban bizonyították, lehet rájuk számítani. Elkészítette szokásos évösszegző leltárját a József Attila Nem volt egyszerű év a 2011-es év a József Attila Könyvtár. Először is lássuk a veszteségi oldalt. Az intézmény költségvetésének csökkenése miatt április 30-án nyitott ki utoljára a Ságvári Fiókkönyvtár. Emellett több mint egy millió forint értékben kellett lemondani újságok, folyóiratok előfizetését. A városi bibliotéka a 2011-es évben 3 millió 98 ezer forintért tudott könyvet, folyóiratot, valamint DVD-t vásárolni. A nehézségek mellett azonban feltűntek a támogatók is. Az intézmény látogatói, olvasói, és aktív és nyugdíjas kollégái ajánlottak fel könyveket, melyek nagy részét a könyvtár előterében kínálták fel a eladásra és a befolyó összegből sikerült finanszírozni új könyvek, DVD-k megvásárlását. Mások ajánlottak fel és voltak, akik jövedelemadójuk 1%-t ajánlották fel a könyvtárnak (az így befolyt összeg: 377 837 forint volt). Az állomány ebben az évben 2353 darab könyvvel (ebből 878 darab ajándék volt) és 50 darab DVD-vel gyarapodott.


Piacon a könyv-kétéltű: lapozható és nyomkodható (videóval)FEL

Ha valaki nem tud lemondani a könyvoldalak lapozásának élményéről, csak ezért ne maradjon le a könyvolvasás új lehetőségeiről -- gondolták japán fejlesztők. Megpróbáltak szerkeszteni egy olyan komplex architektúrát, amelyben a könyvtest valósága is jelen van, miközben mégis virtuálisan kapjuk a tartalmat.
A ismertető cikkhez csatolt video a működést tökéletesen bemutatja és láttatja. Elérhetőség: link


Kit és mire kötelez a kötelespéldány? (A kötelespéldány kötelez...)FEL

Sokaknak, bizony néha még az érintetteknek is ismeretlenül cseng a kötelespéldány kifejezés, jóllehet már több mint 200 éve jogilag szabályozott építőeleme a magyar közművelődési rendszernek. Magyarországon 1780-tól kezdődően a nyomdák és kiadók által térítésmentesen beszolgáltatott kötelespéldányok képezik a nemzeti, illetve a kiemelt tudományos könyvtárak gyarapodásának alapját.


Nem lehet másolni Schmitt Pál dolgozatátFEL

Aki kíváncsi Schmitt Pál plágiumgyanús doktori disszertációjára, kénytelen személyesen elsétálni a Semmelweis Egyetem könyvtárába, ugyanis a művet se kikölcsönözni, se fénymásolni, se olvashatóan fotózni nem engedik. A szerzői jogi törvény és a könyvtári szabályzatok tiltják a szerző engedélye nélküli többszörözést. A helyzeten az sem segít, hogy az államfő közszereplő.


Schmitt Pál szakdolgozata -- a Corvinuson 2001-től tárolják a műveketFEL

Miután kedden felmerült a gyanúja annak, hogy Schmitt Pál plagizált a doktori disszertációjában, megpróbáltuk megkeresni a szakdolgozatát. A köztársasági elnök az 1960-as évek első felében a Budapesti Corvinus Egyetem elődjén, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán tanult, és a képzés végén, 1965-ben írt szakdolgozatot.
Nagy Zsuzsanna, a BCE Központi Könyvtár főigazgatója kérésünkre elmondta, hogy a régi szakdolgozatokat nem szokták megőrizni, de erre nincs is konkrét állami előírás, intézményenként változhat. Az újabb szakdolgozatokat 2001 óta az interneten egy külön oldalon link tárolják elektronikus formában a hallgatók munkájának segítésére. Egyedül a doktori disszertációkból tartanak meg egy köteles példányt.




Analógiák

Unalom a munkahelyen -- alacsony hatékonyság mellett betegít isFEL

Négyből egy irodai dolgozó krónikus unalomban szenved -- derül ki egy friss brit kutatásból. Az unatkozás viszont akár egészségügyi problémákhoz is vezethet.
Minden negyedik irodai dolgozó krónikus unatkozástól 'szenved' -- derül ki abból a tanulmányból, amit ma mutatnak be a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján. A pszichológusok szerint az irodai unatkozás azért jelent veszélyt, mert egyenesen következik belőle, hogy a dolgozók többet nassolnak, több csokoládét, édességet esznek, és több kávét is fogyasztanak. Ráadásul az unatkozó dolgozóknál sokkal gyakoribb, hogy munka után alkoholtartalmú italokat fogyasztanak.




Praktikus

Olvasmányaink rendezése a neten -- GoodReads, LibraryThing, Moly...FEL

Sokan rendszerezik az online hozzáférhető hírforrásokat, pl. RSS olvasót használnak, napjainkban pedig egyre elterjedtebb, hogy Twitteren követik a hírforrásokat. Kevesebben, de még mindig szép számmal akadnak olyanok, akik valamilyen könyvjelző/közösségi taggelő szolgáltatást vesznek igénybe, mint pl. a delicious-t ami nem csak azt teszi lehetővé, hogy elmentsük és rendszerezzük olvasmányainkat, hanem mások gyűjteményeiben is kutakodhatunk pl. tagek alapján. Habár sokan építették bele ezeket az eszközöket a napi munkájukba is, természetüknél fogva hírolvasásra, személyes érdeklődésünk során talált információ rendszerezésére és rekreációs időtöltésünkre koncentrálnak. A 'komolyabb' olvasmányok, mint pl. a könyvek és tanulmányok kezelésére más alkalmazásokat kell igénybe venni. A GoodReads a könyvek szerelmeseit gyűjti egy virtuális könyvklubba.




Kisszínes

Nyolc vajdasági könyvtár a Márai-programbanFEL

317 magyar nyelvű könyvvel gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár a Márai-programnak köszönhetően. 800 ezer forint értékű könyvcsomaggal gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár a Márai-programnak köszönhetően. A 680 magyarországi és határon túli könyvtárat felölelő könyvtártámogatási programot a Nemzeti Kulturális Alap indította el tavaly a Nemzeti Erőforrás Minisztérium döntése értelmében.


Majdnem két évig is eltűrhetjük a munkahelyi megaláztatásokatFEL

A goromba, nem következetes főnökök gyakran olyan szituációkat idéznek elő, amelyektől sok munkavállaló rosszul érzi magát -- derült ki egy új tanulmányból. A munkahelyi visszaélés stresszt okoz, amely számos mentális és fizikai betegség forrása lehet.


Hazugságok övezik a médiatörvénytFEL

A Közép-Európai Egyetem Média- és Kommunikációtudományi Központja elemezte a magyar kormány médiatörvénnyel kapcsolatos álláspontját. A tanulmányból kiderül, hogy sok esetben hibás vagy idejétmúlt, illetve közösségi jogot sértő európai példákkal támasztják alá a médiatörvény védelmét. Hivatalos kormányzati válasz helyett, a Médiatanács blogjában kritizálta a tanulmányt.


Új K+F központ BudapestenFEL

A Telekom csoporthoz kötődő, 2500 fős IT Services Hungary Kft. 70 új munkahelyet hozott létre azzal, hogy a kutatás és fejlesztési tevékenységét Debrecen után a fővárosra is kiterjesztette. Még az idén több száz, egyetemekről toborzott pályakezdővel bővítenének.
Ilosvai Péter ügyvezető igazgató elmondása szerint a Hajdú-Bihar megyei székhely után azért döntöttek Budapest mellett, mert olyan új területekre kívánnak betörni, amikhez a megfelelő felkészültségű szakembereket itt lehet a legkönnyebben toborozni.
A tervek szerint a most induló projektek fókuszában többek közt a munkaállomások virtualizációja, az üzletmenet folytonosságát biztosító eszközök fejlesztése, valamint a szervezeten belüli és szervezetek közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele lesz. Az új központ létrehozásához a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében 314 millió forintos támogatást nyertek el.




Információforrások

Gyerekidomítás nádpálcával (könyvkritika)FEL

'A 'Nem!' parancsszót összekötöttük meztelen lába enyhe megütésével. Körülbelül 30 centi hosszú és 3 mm vastagságú fűzfahajtást használtunk' -- írja gyermeknevelési tanácsadó munkájában a szerzőpáros, nem kis indulatokat kavarva. A könyv összefoglalva arról szól, hogy miképpen faraghatunk gyerekünkből az utasításokat minden körülmények közt, azonnal és feltétlen engedelmességgel végrehajtó ?kis alattvalót?. A válasz egyszerű: nádpálcával. -- A könyv hazai kiadójának vezetőjével eddig nem sikerült felvenni a kapcsolatot, pedig szerettük volna megtudni, miért érezték úgy, hogy fontos magyar nyelven is kiadni Michael és Debby Pearl művét.


Az elmúlt 20 év legjobb reklámjai -- szavazhatunk isFEL

Jubilál a Kreatív, ezért összegyűjtjük az elmúlt bő két évtized szerintünk legjobb reklámjait. A döntést részben az olvasókra bízzák.