Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők

W. Kovács Ágnes


Hajnal Ward Judit

 

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/39., okt. 26.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Megy-é Ramháb által a könyvtárügy elébb?
Nyelvcsapásokkal haladhatunk előre leginkább a ranglétrán
Összefogás- és MOKKA-adatok -- információterjesztést akadályozó könyvtárosok?
Fejetlenség vagy játék a fejekkel? -- Kultúrpolitikai tektonika
Információs tanácsadás -- útmutató a jó gyakorlathoz (friss szakkönyv)
Sátorkönyvtár: Foglaljuk el Bostont! -- Nem kell Dewey
Otthonról is használható a ScienceDirect és a Scopus -- idehaza is
Felejtsd el az integrált könyvtári rendszer folyóirat-modulját! Az Amazon megcsinálja helyetted!
Digidizájn a MOME line-tól -- megy-e oda könyvtáros?
Interaktív zeneszolgáltatás weben és telefonon -- 300 Ft-ért
E-book kalauz. Az elektronikus könyv kisenciklopédiája -- könyvbemutató a Frankfurti Könyvvásáron
Újra kell értelmezni a könyv fogalmát? -- E-bookok a híroldalakról (1. rész)
Könyvkalózkodás: főként, ha nem lehet máshpgyan beszerezni
Információszerzés a közeljövőben -- az üveg információtechnológiai alkalmazásai (videó)
Könyvtárak Kolumbiában -- a társadalmi fejlődést szolgálják
A magyarok 41 százaléka keres egészségügyi információkat az Interneten, 2010
Eltávolította a Google a 'plusz' Boolean operátort a keresőből
750 videó YouTube-on a Tiltott könyvek hetén
Restaurátorok dolgoznak a megyei könyvtárban -- Debrecen

Analógiák

Tőke- és tudáshiány kezelése 2.0 alapon
Megvannak az ügyfélkezelés nagymesterei -- információt adnak, profi módon
Infografika: egy kis mellékes a Facebook, Google, Twitter és LinkedIn dolgozói számára

Kisszínes

Könyvtárosok futóversenye az ALA téli konferenciáján
Ajánlhatom az Ön figyelmébe ezeket az olvasnivalókat is?
Naptár a tetovált könyvtárosokról (képekkel)
A pornófogyasztás támogatja a kultúrát?

Kiemelt Katalist-hír

Múzeumi könyvtárak katalógusa -- vontatott tömbösödés

Információforrások

Középkori angol írnokok online adatbázisát hozták létre
Szabadon hozzáférhetők a friss Nobel-díjasok publikációi
Magyarul is olvasható Kárpátalja új internetes turisztikai portálja
Túrakereső modul Gyöngyösön


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megy-é Ramháb által a könyvtárügy elébb?FEL

2011. október 28-án 9.00-től: Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete c. szakmai nyílt nap az Országházban. Utolsó előtti programpontként: 16.00-16.15: Ramháb Mária: A könyvtári rendszer változó lehetőségei. További érdekesség, hogy a digitalizálás témája a könyvtár témától elválasztva szerepel 13.45-14.00 Lovas Lajos: A magyar nemzeti digitális archívum programja.

Hírforrás: Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága
2011. október 26.  • Továbbküldöm a hírt

Nyelvcsapásokkal haladhatunk előre leginkább a ranglétránFEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Milyen készségekkel lehet ma leginkább előre jutni a könyvtári rendszerben? A nem reprezentatív eredmény:
57 Szívélyes kapcsolatok a mindenkori felettessel.
30 Széleskörű szakmai és azon túli ismeretek.
16 Kiváló munka az aktuális pozícióban.
2 Szorgalmas tanulás a könyvtárosképzőben.
Az adatok alapján az is feltételezhető: a könyvtárosképzés elvárásait nem tartjuk megfelelőnek a karrierépítésben. (MG)


Összefogás- és MOKKA-adatok -- információterjesztést akadályozó könyvtárosok?FEL

Az indulás óta működött az a szolgáltatásunk, mely rögtön a nyitó lapon a látogató tartózkodási helyének megfelelő könyvtárak listáját, és azok aktuális eseményeit, híreit jeleníti meg -- pont azokat, amik vélhetően a leginkább relevánsak. Az IKSZ rendezvényeinek saját honlapja, mely az események beküldésére is szolgál, nem rendelkezik ilyen funkcióval, az érdeklődőknek maguknak kell kikeresni településüket, ha kíváncsiak mi folyik náluk. Laci próbálkozott, gondolom többször is, de bárkivel is beszélt, Ramháb Máriával, vagy valamelyik beosztottjával, a legtöbb amit el tudott érni, hogy 'majd beszéljünk'. Ezen kívül hivatkoztak 'technikai nehézségekre', más elfoglaltságra, stb. Magyarul nem akarták odaadni az események listáját és kész. Legutóbb, hogy 'levegyük' a szervezők válláról az együttműködéssel járó pluszmunka terhét mi magunk másoltuk le Karesszel (vagyis Füzessi Károly kollégámmal) az eseményeket a rendezvény weblapjáról, mire a Ládi Lacin keresztül az az utasítás jött Kecskemétről, hogy nem, nem jeleníthetjük meg ezeket az eseményeket a portálon.


Fejetlenség vagy játék a fejekkel? -- Kultúrpolitikai tektonikaFEL

Azzal, hogy egy minisztériumba terelte a kormány az egészségügyet, szociális ügyet, oktatást és kultúrát, s élére a tudottan alkalmatlan Réthelyi Miklóst állította, azt üzente, hogy ezek a korábbi éra által prioritásként (el)kezelt területek számára - egyelőre legalábbis - nem fontosak. ... Szőcsöt és Réthelyit kettős retesznek rendelte a kulturális politika élére Orbán. Nincs a kormányülésen olyan ember, aki a terület ügyeit közvetítené, bejutni hozzá lehetetlen, még a régi jó elvtársaknak sem. Pedig kezdetben úgy látszott, simán visszatérnek a kipróbált emberek, s rájuk épül az új kultúrpolitika. ...
Helyén maradt a legtöbbet vitatott, sok szakmabeli által alkalmatlannak tartott Sajó Andrea az Országos Széchényi Könyvtár élén2. (Őt azért választotta Hiller, hogy megszabaduljon az önmozgó, keményen lobbizó, nem beijedő Monok Istvántól. Akinek sűrűn szorongatták a kezét jobboldalról annak idején, ám csak Széchenyi-díjat kapott vigaszdíjként, az állását nem, úgy kell a Fidesznek egy ilyen fajsúlyú szakember, mint púp a hátára.) Ám Sajó állítólag összebarátkozott a szomszéddal, bizonyos Schmitt Pállal. Így maga a köztársasági elnök interveniált, amikor le akarták cserélni. A Magyar Országos Levéltár éléről azonban a vitathatatlan szaktudású Reisz T. Csabát mindenképp el akarták távolítani. Vizsgálóbiztost küldtek a nyakára, aki fél év kemény munkájával sem tudott semmit felhozni ellene. Reisz mégis légüres térbe került, engedett, de feltételeket szabott. Először nem vették komolyan, aztán kiderült, egy uniós projektben megkerülhetetlen szerepe van. Végül engedtek. Saját osztályt, címzetes főigazgató rangot kapott. Kívülről úgy is tűnhet, elegánsan léptették hátra, valójában másfél éves, embert próbáló háború van mögötte.


Információs tanácsadás -- útmutató a jó gyakorlathoz (friss szakkönyv)FEL

A héten az oxfordi Chandros kiadónál megjelent szakkönyv túlmegy a térítéses információszolgáltatás gyakorlati vonásainak bemutatásán: abban gondolkozik, hogy az információs szakember képes ügyfeleinek információs folyamatainak jobbítására is. Máshonnan fogalmazva: nemcsak információt kínál, hanem az üzleti érték előállításában segédkezik. A kötet szerzői közül ketten -- Irene Wormell és Mikulás Gábor -- a Magyar Információbrókerek Egyesületének link tagjai. A harmadik szerzővel, Annie Joan Olesennel együtt információs tanácsadók. Így nem meglepő, hogy az általuk összegyűjtött példák között magyar is található, például az Infodok Kft-é, vagy innovatív kisvállalkozásoké. Emellett svéd, dán, brazil és amerikai esetleírások is segítik a témában való elmélyedést. A kötet egyik jellemzője, hogy az ügyfelek tapasztalatait, szolgáltatókkal való elégedettséget külön vizsgálja. Emellett tanácsot ad abban is, hogy a pályakezdő miként dönghet arról, hogy e tevékenység teremhet-e számára babért -- pontosabban: bevételt. (MG)


Sátorkönyvtár: Foglaljuk el Bostont! -- Nem kell DeweyFEL

Az Occupy Wall Street mintájára Bostonban kezdeményezett szerveződés is, saját könyvtárral rendelkezik egy óriási ponyvasátor alatt. A gyűjtemény, amely New Yorkkal ellentétben kevésbé van kitéve az elemeknek, mintegy 500 könyvből áll. A szervezők között találhatunk a mozgalommal szimpatizáló könyvtárosokat, köztük a Radikális Tájékoztatás (Radical Reference) szervezet bostoni tagjait, és egy könyvesbolt tulajdonosát, akinek elmondása szerint a cél, hogy a tiltakozók minél tájékozottabbak legyenek az ellenzett rendszerekről és megismerkedjenek a lehetséges alternatívákkal.
A könyvtár egyszerű kölcsönzési szabályokat állított fel, viszont nem használja a Dewey-féle tizedes osztályozási rendszert, mivel egyesek emlékezetében alkotója faj- és nőgyűlölőként szerepel. A gyűjtemény naponta átlagosan 50 könyvvel gyarapodik. A könyvek mellett gyűjtik a mozgalom helyi eseményeire vonatkozó dokumentumokat, csakúgy, mint más utcai könyvtárakban például Los Angelesben vagy Portlandben. Az egyik gyakran keresett szerző Noam Chomsky, nyelvész és filozófus, aki a hétvégén beszédet is intézett a tüntetőkhöz egy, a felsőoktatás neves képviselőit felsorakoztató, szabadegyetem-szerű rendezvénysorozat keretében (beszéde YouTube-on: link (ref.: HWJ)


Otthonról is használható a ScienceDirect és a Scopus -- idehaza isFEL

A ScienceDirect és a Scopus használói saját maguk, könyvtárosi segítség nélkül állíthatják be egyéni távhozzáférésüket (SMRA - Self Managed Remote Access). Ez az elérési mód az intézményi email-lel rendelkező SD/Scopus használók számára jelent megoldást (pl.: @almos.uni-vein.hu); a nem intézményiek számára (pl. @gmail.com nem vehetők igénybe. Az aktiválási igényt a Helpdesk-nek írt email-ben lehet kérni. A levélben meg kell adni az intézmény SIS-azonosítóját és a az intézményi email-cím(ek)et, ha eltérőek az egyes intézményi egységekben).
Az elküldött levél alapján a Helpdesk engedélyt ad és visszajelez. Ezt követően az adott egyetem minden ScienceDirect/Scopus-használója (intézményi email-címmel!) saját maga élesítheti távhozzáférését.


Felejtsd el az integrált könyvtári rendszer folyóirat-modulját! Az Amazon megcsinálja helyetted!FEL

A hatalmas könyváruház és a felhő tároló cég új szolgáltatást kínál vevőinek: az ügyfelek nyomon követni a nyomtatottmagazin-előfizetésüket, bárhonnan is vásárolják azokat. Az Amazon 'Print magazin előfizetés menedzser' nyomon követi a lapszámokat és befejező dátumot. A kereskedőóriás e kínálatával a folyóiratok terén is ismertté teszi nevét. (ref.: MG)


Digidizájn a MOME line-tól -- megy-e oda könyvtáros?FEL

Digitális dizájn-tanfolyamot indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájnműhelye, a MOME line. A kurzusra november 14-ig lehet jelentkezni. Novemberben indul a MOME line, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) dizájnműhelyének 18 hetes Digitális Design kurzusa, amelyen a résztvevők egy gyakorlatközpontú, átfogó tematika mentén tapasztalt dizájnerektől és webes szakemberektől sajátíthatják el a tervezési módszereket.
-- A könyvtárak egyik menekülési útvonala a digitális tér tartalommal töltése. Ez pedig nem megy a formai megfontolások figyelmen kívül hagyásával. Kérdés, hogy e területen van-e a könyvtárak által elérhető szaktudás a házi barkácsolás helyett. És ha lesz ilyen szaktudás, akkor a szakma képes-e megtartani ilyen szakembereket, vagy halálra frusztrálva menekülésre kényszeríti őket? Bármilyen kegyetlen kimondani: a piacképes tudással rendelkező könyvtári munkatársakat meg kell becsülni, mert könnyen megpattannak. (MG)


Interaktív zeneszolgáltatás weben és telefonon -- 300 Ft-értFEL

A Telekom 2011. október 18-tól az internetezők számára új, interaktív zeneszolgáltatást tesz elérhetővé ZeneCenter néven. Lényege, hogy az előfizetők bármikor streamelhetik, azaz letöltés nélkül lejátszhatják kedvenc zenéiket. A zenét meg lehet állítani, és beállítástól függően lehetőség van az előre léptetésre a számok között, illetve az előző számra vissza is lehet léptetni. Az egyes zeneszámokat lehet értékelni, és kedvencek is megjelölhetők. Az előfizetők az interaktív internetes felületen különféle, a zenei ízlésüknek és aktuális hangulatuknak megfelelő zenei csomagokat, ún. 'mood'-okat állíthatnak össze, melyeket el is menthetnek.
A szolgáltatás igénybevétele regisztrációhoz kötött. A Telekom minden hazai internetező számára lehetővé teszi a szolgáltatás időszaki díj-mentes kipróbálását 30 napig, időszaki díjat csak ennek letelte után kell fizetni az igénybevételért. A szolgáltatás időszaki díja 300 Ft, az előfizetés automatikusan megújul az időszak (30 nap) lejártával. Az időszaki díj bankkártyával, illetve T-Mobile ügyfelek számára SMS-ben is kiegyenlíthető.


E-book kalauz. Az elektronikus könyv kisenciklopédiája -- könyvbemutató a Frankfurti KönyvvásáronFEL

Kiszl Péter, az ELTE BTK Informatikai és Könyvtártudományi Intézetének igazgatója 2011. október 13-án, a száztíz ország részvételével lezajlott 63. Frankfurti Könyvvásár magyar nemzeti standjának nyitórendezvényeként Kerekes Pál: E-book kalauz. Az elektronikus könyv kisenciklopédiája című művét mutatta be.
A sok szakmai látogatói közönséget vonzó rendezvény további előadói voltak: Kerekes Pál szerző, illetve Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezérigazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökhelyettese. A magyarországi elektronikus könyvkiadás és forgalmazás helyzetéről, főbb problémáiról szóló kerekasztal beszélgetést borkóstolóval egybekötött állófogadás zárta. A -- Burger Barna fotóművész magyar irodalom jeleseiről készített portréival díszített, 100 négyzetméter alapterületű -- nemzeti stand kínálata bepillantást nyújtott a hazai és határon túli magyar könyvtermés külföldön is figyelmet érdemlő alkotásaiba.


Újra kell értelmezni a könyv fogalmát? -- E-bookok a híroldalakról (1. rész)FEL

A hagyományos könyvkiadók körül egyre több, sikerre kiéhezett versenytárs építi ki állásait: nemcsak az Amazon a maga növekvő számú kiadványaival, hanem magánkiadásban publikáló szerzők, sőt akár internetes start-up cégek is. Most pedig ebben a nagy tülekedésben új ellenfelekként megjelentek a hírügynökségek.
- Költséghatékonyság, újrahasznosítással: Az újságok, a folyóiratok és a The Huffington Posthoz hasonló weboldalak kimondottan vadásznak a gyorsan és kis költséggel megszerezhető kiadói bevételekre saját e-bookjaikkal, akár valamilyen vadonatúj tartalmat kiadva, akár olyasmit, amely korábban megjelent anyagok célzott 'újrahasznosításának' számíthat. Azáltal, hogy olyan e-könyveket állítanak elő, amelyek általában rövidebbek, olcsóbban kerülnek a piacra és gyorsabban megjelenhetnek, mint a tipikus kiadványok, újradefiniálják magát az e-könyv, illetve az e-könyvkiadás fogalmát is. ...


Könyvkalózkodás: főként, ha nem lehet máshpgyan beszerezniFEL

A 2011-es Frankfurti Könyvvásáron elhangzott szakértői tapasztalatok szerint a könyvkiadás a zeneiparhoz hasonló kihívással néz szembe, ám úgy látják, helyzetük kezelhetőbb.
Az elektronikus könyvolvasók és táblagépek népszerűségének köszönhetően a könyvipar is kénytelen szembenézni az illegális letöltések rémével -- írja az AFP hírügynökség a Frankfurti Könyvvásáron elhangzott szakértői tapasztalatok alapján. A Bookmasters képviselője, Claire Holloway szerint az Amazon és az Apple termékeinek köszönhetően jelentősen megugrott a kereslet a digitális kiadványok iránt, így ma az Egyesült Államokban az eladott könyvek 20 százalékát digitális formában értékesítik.
Az amerikai szakértő szerint az amerikai fogyasztók alapvetően nem kívánnak lopni, így ha rendelkezésükre áll az online legális hozzáférés, akkor inkább azt választják. Ez az állítás azonban Holloway szerint a szakkönyvek és a tankönyvek esetében sajnos kevésbé állja meg a helyét: a diákok nagyobb arányban választják az illegális kiadványokat, mivel az eredeti példányok drágák, ráadásul csak meghatározott időre, a kurzusok elvégzéséig van ezekre szükségük.


Információszerzés a közeljövőben -- az üveg információtechnológiai alkalmazásai (videó)FEL

Az üveg változatos alkalmazása -- többek között információszolgáltatásra, informatikai perifériaként.


Könyvtárak Kolumbiában -- a társadalmi fejlődést szolgáljákFEL

A Chocói Műszaki Egyetem könyvtárának szerény méretű az állománya, néhány elektronikus dokumentummal és e-könyv gyűjteménnyel. A látogatás napján egy kiadós eső miatt éppen beázással küszködtek, de ez nem okozott pánikot. A könyvtárosok elszántak és kitartóak voltak, nyitottak minden újra, amivel javíthatnák a könyvtárukat. Quibdó közkönyvtára a kolumbiai bank helyi épületében kapott helyet (Biblioteca Publica Banco de la Republica), csakúgy, mint az ország más vidékein, és ez természetes részét képezte a banki szolgáltatásoknak (a bank volt az az intézmény, amely stabil hátteret nyújthatott a könyvtárak működéséhez). A közkönyvtárak legnagyobb hálózatát a kolumbiai nemzeti könyvtár támogatja. A bankokkal való szoros kapcsolatból a könyvtárak hasznot húznak (Quibdóban pl. a banknak van az egyetlen liftje az egész városban, és sokan már csak emiatt is betérnek az épületbe). (ref.: Mándy G.)


A magyarok 41 százaléka keres egészségügyi információkat az Interneten, 2010FEL

Az Európai Unió 27 országa lakosainak 34 százaléka online keres egészségügyi információkat, Magyarországon 7 százalékponttal többen. Az EU 27 országa internetezőinek pedig a 49 százaléka kutat egészséghez kapcsolódó információkat az Interneten, Magyarországon 16 százalékponttal többen.


Eltávolította a Google a 'plusz' Boolean operátort a keresőbőlFEL

A Boolean operátorok (például a + azaz AND és - jelek) szinte a keresők kialakulásától velünk vannak. Használatuk magától értetődő: ha például olyan oldalt keresünk, ahol a Techline és a Photoshop szavak egyaránt (AND) előfordulnak, akkor csak beütjük a keresőbe, hogy Techline +Photoshop. Legalábbis eddig így volt, a Google azonban a múlt héten szépen csendben megszabadult a Boolean operátoroktól, egészen pontosan az AND azaz a + operátortól.
A cég kommunikációs menedzsere, Kelly F. szerint erre azért volt szükség, mert a felhasználók többsége már eleve idézőjeleket használt, aminek a hatása ugyanaz. Elég ha beírjuk, hogy "Techline Photoshop", és az idézőjelek miatt, az AND operátor nélkül is tudja a rendszer, hogy mindkét kulcsszóra keresünk, egy oldalon belül.


750 videó YouTube-on a Tiltott könyvek heténFEL

Hétszázötvennél is több résztvevője volt a betiltott könyvekre emlékező virtuális felolvasásnak az idén. Az idén először rendezett esemény keretén belül, a könyvtárakban szervezett felolvasások mintájára, bárki olvashatott pár percig kedvenc könyvéből, amely az ALA által összeállított tiltott és megkérdőjelezett művek listáján szerepel. A YouTube-on megnézhető klipeken minden korosztály képviselteti magát, a felvételek könyvesbolttól kezdve könyvtárakon át bárhol készülhettek (link A virtuális felolvasó program a Tiltott könyvek hetének egyik központi eseménye volt az idén, amely megújult honlapja (link segítségével és számos egyéb módon tett számot is szélesebb körök érdeklődésére szeptember 24 és október 1 között az USA-ban. (ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): Leginkább a szex miatt tesznek indexre könyveket link

Restaurátorok dolgoznak a megyei könyvtárban -- DebrecenFEL

Pályázaton nyert pénzt a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ helytörténeti gyűjteményének restaurálására.
A megyei könyvtár egyik irodájának végébe vezetnek, amikor megmondom, hogy a könyvrestaurátorokkal szeretnék beszélni. Ott vannak a polc mögött 'elszállásolva' -- kaptam az útbaigazítást. Ezek után, már csak egy különböző méretű és fajtájú papírokkal teletömött, földön heverő mappán kellett átlépnem, hogy megpillanthassam azt a három, legkülönfélébb szerszámokkal (kéziprés, kalapács, vízfesték, serf kés stb.) zsúfolt asztalt, melyeknél egy-egy régi könyv felé hajolva elmélyülten dolgozott Litvai Béla, Berényi Katalin és Somogyi Márk. ...




Analógiák

Tőke- és tudáshiány kezelése 2.0 alapon FEL

A Kickstarter úgy működik, hogy támogathatod egy könyv megjelenését öt dollárral, de csak akkor vonja le tőled a pénzt, amikor összejött az eredetileg megadott tízezer dolláros megjelenési költség. A Flattr-nél pedig beállíthatod, hogy egy hónapban mennyit akarsz adományozni, legyen ez például kétezer forint. Ahogy böngészel az interneten és találsz egy projektet, amelyik tetszik neked, megnyomod a Flattr-gombot, és ezzel támogatod, hó végén pedig az előre megadott kétezer forintot annyi felé dobja szét, ahány oldalt támogattál az adott hónapban. Mindkettő fantasztikus dolog, és most jöhet a politikai következmény: valahol a felajánlott szja-egyszázalékoknál is hasonló módon döntünk, csak nem webkettes eszközökkel. A kérdés az, hogy mikor jön el az ideje, amikor a teljes személyi jövedelemadónkat kattintásokkal tudjuk felajánlani, vagy akár az egész állami költségvetésről így döntsünk, illetve hogyan határozzuk meg a támogatható ügyek körét, vagy hogyan lesz ez a rendszer szociálisan és kulturálisan érzékeny, az állam szolidáris. Még egy fontos aspektusa lehet egy ilyen jövőnek. Jelenleg a felajánlott pénzeknél kilencven százalék a projektgazdáé, öt százalék megy a Kickstarternek, öt százalék meg az átutalásokat kezelő Amazonnak. Ez a tíz százalék, sőt, még több is itthon ma korrupcióra és egy óriási apparátus fenntartására megy el, amelyet egy tiszta helyzettel meg lehetne spórolni. Szóval a digitális kultúrának lehet egy ilyen politikai relevanciával bíró kitörési iránya is, de persze ezernyi dolgot kell mérlegelni előtte. ...
Emlékezz, mekkora hír volt, hogy az új magyar alkotmány egy Ipaden született meg! Ami nagyon jó, de sokkal jobb lett volna, ha az alkotmányt egy wiki-rendszeren írták volna meg, amely a kollaborációra és a hibák közösségi kiszűrésére épül.


Megvannak az ügyfélkezelés nagymesterei -- információt adnak, profi módonFEL

Harmadik alkalommal választották meg az ügyfélkiszolgálás területén legjobban teljesítő hazai cégeket. Az idén három kategóriában zajlott a verseny, a személyes és a telefonos ügyfélkiszolgálás mellett idén e-mail-en keresztül is mérték a szervezők az ügyfélkezelést.

Régebbi hírforrás(ok): Az igazság keresése csapdába vihet! -- inkább: az ügyfélpanaszok kiaknázása link

Infografika: egy kis mellékes a Facebook, Google, Twitter és LinkedIn dolgozói számáraFEL

Milyen egyéb előnyökkel jár, ha az ember munkáltatója valamelyik divatos közösségi portál vagy szolgáltató? Ezt foglalja össze látványosan egy oldal, ahonnan megtudhatjuk, hol lehet a munkahelyen jógázni, autót mosatni, hajat vágatni, biciklit javíttatni vagy éppen masszázsszékbe ülni. Az élelmezési kedvezmények között találhatunk teljes ellátást, kávézót vagy épp állandóan rendelkezésre álló fagylaltot a fagyasztóban. A szabadidős tevékenységek, játékok és sportok sora is változatos: kosárlabda, foci, csocsó, videójátékok, pingpong, kerékpározás, sőt, rendszeres kirándulások. A munkaidő kötöttsége is változatos, a betegszabadság mindenhol korlátlan, a kivehető szabadnapok száma viszont elég kevés. Legtöbb munkáltató kiváló nyugdíj- és egészségbiztosítást is kínál. A szülési szabadság 3-4 hónap, és egyes cégek ingyenes közlekedést is biztosítanak a munkahelyre. Néhány helyen a kutyát is be lehet hozni dolgozni.




Kisszínes

Könyvtárosok futóversenye az ALA téli konferenciájánFEL

Nyolcéves szünet után ismét futócipőt húzhatnak a téli ALA konferencia résztvevői Dallasban. Az 1984-ben először itt rendezett ötezer méteres futó- és gyaloglóverseny hagyományát az egészségükre sokat adó könyvtárosok kezdeményezésére újította fel a szervezet. Az esemény egyben a 'Think Fit @ ALA' (kb. Gondolkodj egészségesen) elnevezésű új irányzat bevezető programja, amely az egészséges életmódot propagálja az egyén és a környezet vonatkozásában. (ref.: HWJ)


Ajánlhatom az Ön figyelmébe ezeket az olvasnivalókat is?FEL

Az Origo a Gravity ajánlórendszerét integrálja tartalomszolgáltatásba, mellyel célja a látogatói élmény fokozása, valamint az első egyénre szabott tartalmat ajánló hazai hírportál megteremtése. A legnagyobb hazai hírportál három hónapon át versenyeztette a piacon elérhető ajánlórendszereket. A 2011 júniusa és augusztusa között zajló, négy ajánlórendszer A/B tesztes versenyét végül a Gravity R&D nyerte meg.


Naptár a tetovált könyvtárosokról (képekkel)FEL



A pornófogyasztás támogatja a kultúrát?FEL

A kultúrára fordítható források növelése érdekében 25 százalékos járulékkal terhelné a pornográf tartalmú termékeket és szolgáltatásokat egy fideszes törvénymódosítási javaslat. Az előterjesztés szerint egyebek között járulékköteles lenne a hetente legalább négyszer megjelenő nyomtatott napilap, hirdetési újság pornográf tartalommal is. Így több bulvárlapból is eltűnhetnek a meztelen képek.




Kiemelt Katalist-hír

Múzeumi könyvtárak katalógusa -- vontatott tömbösödésFEL





Információforrások

Középkori angol írnokok online adatbázisát hozták létreFEL

A középkori angol írnokok online adatbázisát hozták létre a Yorki, Oxfordi és Sheffieldi Egyetem kutatói, akik a 14-15. századi szerzők műveit másoló írnokokat igyekeztek azonosítani.
Az ingyenesen hozzáférhető online adatbázis (link négyéves kutatómunka eredményeként született. Annak során a tudósok a londoni városháza (Guildhall) írnokai által készített kéziratokat elemezték. A programot irányító Linne Mooney, a Yorki Egyetem professzora fedezte fel, hogy a Guildhall polgári titkárságának hivatalnokai készítették el több kiemelkedő angol irodalmi kézirat korai másolatait.
A kutatók öt középkori angol szerzőre összpontosítottak: ezek Geoffrey Chaucer (1343-1400), az első angol nyelven alkotó költő, filozófus, a Canterburyi mesék szerzője; John Gower (1330-1408) költő; John Trevisa (1342-1402) író és fordító; William Langland (1332-1386) író és Thomas Hoccleve (1368-1426) költő - olvasható a Medievalists.net (link hírportálon. Az adatbázis 419 kézirat részletes leírását tartalmazza.


Szabadon hozzáférhetők a friss Nobel-díjasok publikációiFEL

A frissen díjazott 9 tudós több szálon -- cikkek és könyvek publikálói, lapok szerkesztők, szerkesztőbizottsági tagok, szemlézők -- kötődik az Elsevier kiadóhoz, amely díjazásuk alkalmából külön weboldalt épített számukra. Erről térítésmentesen elérhetők a neves kutatók kiadónál megjelent munkái az immunológia, anyagtudományok, asztrofizika, és makroökonómia területein. A dec. 10-én, Stockholmban díjazandók: orvostudomány: Ralph M. Steinman, Jules A. Hoffmann, Bruce A. Beutler, kémia: Dan Shechtman, fizika: Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt, Adam G. Riess, közgazdaságtan: Christopher A. Sims, Thomas J. Sargent.


Magyarul is olvasható Kárpátalja új internetes turisztikai portáljaFEL

Megkezdte működését Kárpátalja többnyelvű internetes idegenforgalmi portálja, amely a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legátfogóbb turisztikai információs forrása.
Az érdeklődők jelenleg három nyelven, közte magyarul kaphatnak kimerítő tájékoztatást a régió múzeumairól, műemlékeiről, várairól, fatemplomairól, természeti értékeiről, túraútvonalairól, idegenforgalmi újdonságairól és a szálláslehetőségekről, beleértve a szállodákat, moteleket, panziókat, hosteleket, gyógyüdülőket és a falusi turizmus szálláshelyeit. Az oldal a link címen érhető el.


Túrakereső modul GyöngyösönFEL

Túrakereső modullal gazdagodott a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület honlapja. A gyongyos.hu honlapról elérhető modul segítségével 52 gyalogos mátrai túraajánlatból választhatják ki a természetbarátok a számukra megfelelő hosszúságú és nehézségi fokú túraútvonalat.