Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/34., szept. 21.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Nagykanizsai KSZR 1. -- 8 fővel 42 települést lát el a Halis-könyvtár
Műtárgyak a könyvtárban -- kérdések; mit tegyünk értékeinkkel?
Szakfelügyeleti rendszer -- van-e így értelme?
A beépített könyvtáros sikere -- 10 tipp
Ismét lehet nevezni az eFestival-ra
E-könyvtár az Amazontól?
A beépített könyvtárosok gerilla-marketingje -- mit is keresne a könyvtáros a könyvtárban?!
A távoktatásban segítő könyvtáros legjobb gyakorlatai
70 évig védi a szerzői jogokat az EU
Könyvdigitalizálás -- szerzők pereltek be több egyetemet
Dedikált e-könyv
E-könyv: sikerlista meglepetésekkel
Birtokolni vagy rendezni akarja-e a Google az információt? (olvasóink szavazatára)
Repülőjáratokat mutat a Google keresője
Kellemes OSZK -- impressziók, árnyalatnyi protokollal
Kozmopolita -- tanulhat-e digitalizálást a közszféra?
Hatvanhétezer dokumentum a Kisalföldi Tudástár internetes portálon
Megújul a kormányzati sajtófigyelés -- valaha könyvtári feladat is volt
Jó tanácsok, ha cégünknek / szervezetőnk számára tweetelünk
Ingyen wifi lesz több InterCity vonaton

Analógiák

Panaszkezelés -- nem igazság keresése, hanem a probléma megoldása!

Kisszínes

Nemzetközi stratégával erősít a Bookline
Online játékosok fejtették meg egy vírus szerkezeti kódját
Körömdíszítés könyvtárosoknak
A Facebook a világ legnagyobb fotótára

Információforrások

Készítsünk egyszerűen rajzos diagramokat!
Magyarra fordítják az internetes iskolát
Mely népek (országok) az IQ-bajnokok, és mi hol állunk a sorban?
Az 50 legjobb weboldalak -- közösségi oldalak, oktatás
Kutatók éjszakája szeptember 23. -- néhány információfeldolgózós program


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nagykanizsai KSZR 1. -- 8 fővel 42 települést lát el a Halis-könyvtárFEL

Egyre többen dolgoznak a Halis István Városi Könyvtárban a helyi KSZR-ben. Jelenleg nyolc fő (szerződéses) könyvtárossal végezzük a feladatokat. Ezen kívül a könyvtár állományában (vagyis státuszon lévő) kollégák egyénileg is besegítik a települések ellátását, ki egyénileg saját autóval, ki pedig egy -egy napon csatlakozik a csapathoz. Hétfőtől csütörtökig minden héten megjelenik a mozgókönyvtár csapata a településeken.
A normatív támogatásból a három kistérségi társulással megegyezve a Halis-könyvtár vásárol dokumentumokat a kistérségi ellátás céljaira -- melybe szükség szerint saját állományából is von be dokumentumokat és viszont.
2004-ben alakult meg a Nagykanizsai Kistérségi Többcélú Társulás, amely 2005-ben felvette ellátandó feladatai közé a Térségi könyvtári feladatok nyújtásának összehangolását. A megyében elsőként itt szerveződött meg a mozgókönyvtári ellátás (Nagykanizsai Kistérségi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer), mely egységes, internetes szoftvertámogatásával működtetett, a települések szükségleteit figyelembe vevő könyvtári és információs szolgáltató rendszer.
2011-re már 42 településen végzünk mozgókönyvtári ellátást, mely a legnagyobb ilyen szolgáltatás Zala megyében.


Műtárgyak a könyvtárban -- kérdések; mit tegyünk értékeinkkel?FEL

Sok könyvtárban a 'hagyományos', gyakran alig nominalizálható (könyv)dokumentuma mellett számtalan más érték is található. Elsősorban a szinte számba nem vett műtárgyak, festmények, kisgrafikák, szobrok, térplasztikák, muráliák stb. Gyakran ezek értékén el sem gondolkodunk, hiszen valamilyen adomány formájában kerültek a könyvtárba, vagy egyszerűen csak örököltük őket a könyvtárral. Aztán valamilyen csoda folytán előtérbe kerül egy-egy tárgy, s akkor szembesülünk vele, hogy 'tényleg! mi is van még'?
E tárgyak kezelése számtalan kérdést vet föl.
Gyűjtsük össze? Hogyan? Miképp? Szerencsés esetben (törvény írja elő) rendelkezünk egy készletleltárral. Igen, de nemigen tudjuk, hogy mi mennyit ér. Tudjuk, hogy valamikor mennyit ért, ám egy műtárgy ára rengeteget változhat. Érdemes-e felbecsültetni? Ez önmagában idő és pénz. S ha megvan az ár, akkor biztosítsuk-e (újabb kiadás).
Ha tényleg sokat ér, bemutassuk-e? És hol? Időszaki kiállítás (erre volt példa a Somogyi-könyvtárban). Állandó kiállítás? Ha az adományozó nem zárta ki, elidegeníthetem? Ez gyors anyagi forrás lehet a könyvtárnak. (Folytathat-e kereskedelmi tevékenységet az adott intézmény?) Mi van, ha nincs is adományozói levél, szerződés?
E javak éppúgy a kulturális örökség részei, mint a könyvállományunk, helyismereti gyűjteményünk. S ezek valóban a leggyakrabban egyedi alkotások, s így még inkább felbecsülhetetlen értéket, örökséget képviselnek.
Lehet, hogy a legtöbb könyvtárban semmilyen műtárgy nincs, ám érdemes mindenkinek körülnézni. Ha bármit is talál, akkor érvényesen a fenti kérdések. Így többen kereshetjük a megoldást e javak hasznos felhasználására, menedzselésére. S itt a hangsúly a hasznoson van. Hiszen annyi fontosabb dolgunk van, de közösen talán hamarabb sikerül egy újabb kitörési pontot találni a könyvtárak számára.
Néhány illusztráció: link
link


Szakfelügyeleti rendszer -- van-e így értelme?FEL

Meglehetősen ellentmondásos a könyvtári szakfelügyeleti rendszer. Legalábbis a KIT Hírlevél nem reprezentatív felmérése erre utal:
5 Nagyon fontos.
4 Még nem találkoztam látható tevékenységével.
6 Inkább fontos.
0 Kevéssé fontos.
11 Valami hasznos dolog kellene helyette.
Elgondolkodtató, hogy az a szolgáltatás, amely a rendszer elemeinek fejlesztését célozza, a szakmai válaszadók szerint elég kétségesen fejti ki áldásos hatását. Az elvi feladat jó. A megvalósítás nem kielégítő. (MG)


A beépített könyvtáros sikere -- 10 tippFEL

Pennsylvaniai Indiana Egyetem könyvtárhálózata sikeres programot indított az oktatási és oktatástechnológia karral való kapcsolat erősítésére. Tippjeik a sikerhez:
1. A jövendő munkatárs kiválasztása és alkalmazása során az összes érdekeltet be kell vonni az elképzelés kidolgozásába és a leendő munkatárs munkakörének megfogalmazásába.
2. A könyvtáros kiválasztásának folyamatába a kar munkatársait is érdemes bevonni, így biztosítható például, hogy az új kollégát belépésekor barátságos légkör fogadja.
3. Az aspiránsnak rendelkeznie kell a következő kompetenciákkal: vezetői képességek, valamint a kar és az egyetemi könyvtár érdekeit és lehetőségeit egyaránt figyelembe vevő bölcs egyensúlyozás képessége. Tapasztalat az együttműködésben és információközvetítésben, hogy az információszolgáltatás mellett támogatni tudja a diákok tanulási folyamatát is. Felsőfokú végzettség, hogy a megfelelő szaktudás birtokosaként egyenrangú félként kezeljék a karon. Ha elégséges munkatapasztalattal is rendelkezik, akkor maga is részt vehet a karon/tanszéken folyó képzésben.
4. Hetente három-négy napot töltsön a karon, hogy jelenléte természetes legyen.Számos előnnyel jár, ha részt vesz a tanszéki és kari értekezleteken.
5 Számos előnnyel jár, ha részt vesz a tanszéki és kari értekezleteken.
További 5 tipp... (ref.: Fazokas E.)


Ismét lehet nevezni az eFestival-raFEL

2011-ben ismét megrendezi a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) a hazai kreatív ipar kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestivalt. Versenyre hívják mindazokat, akik a digitális gazdaságban valamilyen internetes alkalmazással, multimédiás alkotással szeretnék megmérettetni magukat. A verseny célja arra ösztönözni az alkotókat, hogy minél színvonalasabb, minőségi digitális tartalmat állítsanak elő és szolgáltassanak a hazai és külföldi felhasználóknak.


E-könyvtár az Amazontól?FEL

Múlt számunkban már hírt adtunk róla, de érdemes tovább töprengeni...
-- Az Amazon állítólag lázasan tárgyal bizonyos kiadókkal, méghozzá azért, mert azt tervezi, hogy e-könyvtárban, előfizetéses rendszerben kínálna digitális könyveket.
Az Amazon meglehetősen komoly pénzekkel honorálná azokat a kiadókat, akik hajlandóak lennének partnerként részt venni az üzletben. Szükség is lenne a nagyobb összegre, mert a könyvkiadók (megint csak: állítólag) pillanatnyilag nincsenek elragadtatva az ötlettől. Először is azért, mert a megállapodás -- pontosabban a könyvtár -- vélhetően csökkentené a könyvek értékét. Az ügyfelek, azaz a potenciális könyvvásárlók szemében is, és a könyvpiac számára is értékvesztéssel járna mindez. A másik, hogy a megoldás rontana a kiadók és a kereskedők viszonyán, hisz utóbbiak nehezebben tudnák eladni a kiadványokat.
Végül pedig a legfontosabb érv: a kiadók azt szeretnék, ha a könyveket megvásárolnák az emberek, nem pedig kikölcsönöznék.
És azt sem lehet tudni, hogy hogyan értékelnék az Amazon e-könyvtárának ötletét maguk az olvasók.


A beépített könyvtárosok gerilla-marketingje -- mit is keresne a könyvtáros a könyvtárban?!FEL

Változnak a hallgatók és az információhasználók, az egyetemi könyvtárnak pedig proaktív módon igazodnia kell ehhez. A cikk azt mutatja be, hogy az észak-miami Johnson & Wales University könyvtárosai a gerillamarketing eszközeit is bevetve hogyan alakították át a hagyományos tájékoztatást, használóképzést az egész egyetemi közösséget behálózó kihelyezett könyvtárosi szolgáltatássá. A 2008-2009-es egyetemi évben kezdték kialakítani a viszonylag kicsi -- kb. 2000 hallgatót oktató -- egyetem igényeinek megfelelő, többszintű, kihelyezett könyvtárosi programot. Azon kívül, hogy be akarták illeszteni szolgáltatásaikat a tantervbe, részt kívántak venni a campus napi életében, minél több tanszékkel szándékoztak kapcsolatot kiépíteni és a kar munkájában társalkotóként kívántak jelen lenni. Nem volt könnyű megnyerniük az interneten felnőtt, azt egyedüli és megbízható forrásként elismerő hallgatók bizalmát. A campuson való beépülésre több lehetőség is kínálkozott. Az ún. 'szatelit könyvtáros' például meghatározott időben meghatározott helyen hetente megjelent egy laptoppal, segítséget ajánlva az információkereséshez, kutatáshoz. A könyvtári források népszerűsítése közben számos informális kapcsolatot épített ki az oktatókkal, a hallgatókkal, az egyetemi személyzettel. Egy másik könyvtáros... (ref.: Fazokas E.)


A távoktatásban segítő könyvtáros legjobb gyakorlataiFEL

Azok a felsőoktatásban dolgozó könyvtárosok, akik részfeladatként oktatókkal működnek együtt a távoktatásban, gyakran fogalmaznak meg kérdéseket szerepükkel, részvételük szintjével és tevékenységükkel kapcsolatban. A két texasi könyvtáros (University of North Texas, Denton) tanulmánya már bevált megoldásokkal (best practices) szolgál, hogy vezérfonalat adjon azoknak a kezébe, akik most kapcsolódnak majd be a távoktatásba. A szóban forgó jól bevált megoldásokat a szakirodalomból, saját tapasztalataikból és hat intézmény módszertani elemzéséből szűrték le a szerzők. A bevált megoldások alkalmazásával eredményesebb lehet az együttműködés a tanárokkal, és megfelelő eszközök állnak rendelkezésre a diákok munkájának a segítésére. A távoktatásban részt vevő könyvtáros legfontosabb tulajdonságainak (személyes kapcsolat, a diákok kritikai gondolkodásra nevelése, egyenrangú partner a távoktatási folyamatban) többoldalú kifejtése után tizenkilenc fontos bevált megoldást sorolnak fel a szerzők, rövid magyarázatot is adva: ... (ref.: Murányi L.)


70 évig védi a szerzői jogokat az EUFEL

Meghosszabbította hétfőn a zenei producerek és előadók szerzői jogainak védelmét az Európai Unió, az eddigi 50 helyett 70 évig él a védelem. Kérdéses, hogy ebből a zenészek vagy a producerek profitálnak jobban, illetve, hogy miképpen hat ez az online zenekereskedelemre.


Könyvdigitalizálás -- szerzők pereltek be több egyetemetFEL

Tovább folytatódnak a könyvdigitalizálási projektekben részt vevő cégek és egyetemek, illetve a kiadók és a szerzők közötti jogi viták. Ezúttal öt amerikai felsőoktatási intézményt támadnak az írók.
Egyesült államokbeli, ausztrál, kanadai és brit szerzők szervezetei bepereltek öt amerikai egyetemet, továbbá a Google-t és a HathiTrust könyvtári szolgálatot. A beadványt már el is juttatták a manhattani kerületi bírósághoz. Az érintett felsőoktatási intézmények között van a Michigani, a Kaliforniai a Wisconsini, az Indianai Állami és a Cornell Egyetem. Az indok: a digitalizálással megsértik a szerzői jogokat. A projekt keretében eddig hétmillió kötetet szkenneltek be, majd tettek elérhetővé a tanárok és a diákok számára. A könyvek egy részéhez teljes hozzáférést biztosítottak. ...


Dedikált e-könyvFEL

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.
A korábbi próbálkozások lényege az volt, hogy az olvasónak a szerzők aláírtak egy egyénített szöveget, ez ellenőrizhető volt a Skype- vagy video összeköttetés alatt, majd ezt beszkennelve elküldték az írásmű jogos birtokosának. Az Autograph Now az eredeti dedikáláshoz jobban közelítő megoldás. A Bookie Jar e-könyváruház, amely többnyire self-publishing (szerzői kiadású) műveket árul, kérésre a nála vásárolt könyvekbe közvetíti a szerző aláírását. A szerző a kiadói elszámolási oldalán (account) -- a program tehát ide van telepítve -- az olvasó kérésére egérrel, vagy ha érintőképernyős eszköz áll rendelkezésre, stylus-sal egyedi, mindig csak erre az egy alkalomra szóló aláírást, esetleg kis szöveget generál, és ezt a rendszer továbbítja az olvasónak.

Hírforrás: Prím
2011. szeptember 21.  • Továbbküldöm a hírt

E-könyv: sikerlista meglepetésekkelFEL

Ami sikeres nyomtatott kiadásban, esélyes a digitális mezőkön is? A kérdésre lázasan keresik a választ a könyvkiadók és mindennemű webes vállalkozások. Talán érdemes összevetni néhány kimunkált és megbízható könyves statisztikát, hátha közelebb jutunk az olvasási kívánalmak megismeréséhez.
A Gutenberg projekt és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) egymás mellé helyezése önként adódik. Mindkét portál free tartalmat szolgáltat, legális alapon. A Gutenberg projekt döntően angol, a MEK túlnyomórészt magyar nyelvű állománnyal rendelkezik. Az utóbbi egy hónap alapján nézem az adatokat. Persze kérdés, hogy mi számít olvasásnak, hiszen a letöltés ténye még nem irányadó, inkább csak szándékot jelző webes aktivitás. A MEK meg is adja kendőzetlenül, hogy a statisztikában egy adott mű címlapjának a letöltése számít. Még ezzel a megszorítással is feltétlenül jelzik a számok, milyen irányba tájékozódnak az olvasni vágyók.
Mi áll a két lista élen? Talán prűdek vagyunk? Nálunk az Egri csillagok vezeti a sort, a globális site-on a Kama Sutra veri a mezőnyt. Mi több, a MEK adatai szerint az Egri csillagok egyéb verziói is az első tízben vannak. A dobogó tetejére nem is az írott változat, hanem a hangoskönyv formátum került. A webes nemzedék itthon Gárdonyit olvas és hallgat a történelmi elődökből, miközben a világ fiataljai a Kámaszutrán okulgatnak a szabad idejükben. Mi ez, ha nem pedagógiai csúcspont? És ez még fokozható, mert míg itthon a második helyezett is egy kimondottan ajánlható munka, a Magyar helyesírás szabályai, addig nemzetközi pályán Sherlock Holmes az ezüstérmes.
...


Birtokolni vagy rendezni akarja-e a Google az információt? (olvasóink szavazatára)FEL

Nem kétség, a Google lépéseket tervez a lokális információ terén. Felvásárolta a Zagat céget. A vállalatnak nem az volt az első hasonló törekvése. Tervezi felvásárolni az ITA utazásiinformáció-szolgáltató vállalatot is. A Google következetesen azt kommunikálja, hogy az általa felvásárolt cégek adatait nem sorolja előrébb találati listáiban. Nem könnyű azonban bizonyítani, hogy hogy ez minden esetben így van; azaz, hogy nem tesz különbséget saját megvásárolt és mások adatbázisai között, pl. az ITA adatainal nem lesz e jobb a rankingje. (ref.: MG)


Repülőjáratokat mutat a Google keresőjeFEL

Az amerikai társaság integrálta keresőjébe az általa korábban felvásárolt ITA Software technológiáit, így a felhasználók már a légi járatokkal kapcsolatos információkat is kereshetnek.
A kibővített szolgáltatást egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet használni, azonban idővel világszerte elérhető lesz. Az első tesztek azt mutatták, hogy a légi járatokkal kapcsolatos keresések nagyon gyorsak, de az internetezőknek a jegyvásárláshoz ugyanakkor még mindig a légitársaságok oldalaira kell ellátogatniuk.


Kellemes OSZK -- impressziók, árnyalatnyi protokollalFEL

Kedve támad a szemlélőnek megnézni a könyvtárat, de legalábbis kellemes impressziója támad, ha megnézi az OSZK legfrissebb videóját. DTP legújabb alkotása fekete-fehér, embereket és fotókat mutat, nem az igazgatónő protokollbeszédéről szól, hanem imázst épít. Ügyesen. Az apropó: Féner Tamás Kossuth-díjas fotográfus kiállítása. A filmecske az OSZK YouTube-csatornáján látható. (Milyen jó, hogy a könyvtár nem kezdett el sokmillióért saját amatőr videócsatornát építeni, hanem adóforintjaimat megspórolva kihasználja az ingyenes lehetőséget!) (MG)


Kozmopolita -- tanulhat-e digitalizálást a közszféra?FEL

Az MIT Sloan School-jának egyik honlapjáról letöltöttem egy kutatási összefoglalót. Enabling Global Growth with Digitization: The Rise of the Cosmopolitan Firm a címe.
'Cosmopolitan firm', vagyis 'világpolgár vállalat': olyan vállalat, amely sok országban van otthon, ügyesen ki tudja használni a nagy méretekből adódó előnyöket, de ugyanakkor rugalmas is, képes sajátos helyi körülményekhez is alkalmazkodni, centralizálja azt, amit centralizálni kell és lehet, és decentralizálja, amit decentralizálni kell és lehet: globálisan és lokálisan optimalizál. Mindezt ráadásul szupermodern digitális platformon és alkalmazásokkal teszi.
A rövid írás kifinomult, multikulturális, többféle stratégiai célt egyszerre követő, ahol csak lehet, digitális megoldásokkal dolgozó szervezet képét vázolja fel. A szerzők szerint az ilyen cégek kimagasodnak az iparáguk élmezőnyéből, pénzügyi mutatóik 20%-kal haladják meg az átlagot. Magában a modellben tulajdonképpen nincs semmi újság, a példaként felsorolt cégek is többnyire régi motorosok. Érdeklődéssel figyelem ugyanakkor, hogyan jelennek meg a modell egyes elemei a közigazgatás és a közszolgáltatások reformjával kapcsolatos törekvésekben, beleértve a hazaiakat is.
Kétségtelen, hogy az államnak sok megoldást át kell vennie az üzleti életből, méghozzá alapvetően három összefüggő okból: egyrészt messze le van maradva tőle, másrészt, másrészt ismert okokból csökkentenie kell a költségeit és növelnie kell a hatékonyságát, harmadrészt a lakosság hozzászokott az üzleti kiszolgálás színvonalához, és most hasonlót várna az állami szervektől.
Tanulni, átvenni tehát lenne mit, de kérdéses, hogy az üzleti megoldások közül melyek működőképesek a közszférában is.


Hatvanhétezer dokumentum a Kisalföldi Tudástár internetes portálonFEL

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felülete. A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban helyet kaptak a helyismereti anyagok és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket.
A három bibliotéka összesen 77,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A projekt fő célja volt, hogy az eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományt egy közös portálról hozzáférhetővé tegye.


Megújul a kormányzati sajtófigyelés -- valaha könyvtári feladat is voltFEL

Egységesítené a kormányzati médiafigyelést és elemzést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amelynek álláspontja szerint a jelenlegi rendszer 'átláthatatlan, találomra működő, amatőr és szétszórt'.


Jó tanácsok, ha cégünknek / szervezetőnk számára tweetelünkFEL

1. Saját tartalmunk legyen! Ha üzleti profilt kezelünk, kerüljünk a retweetelést. Követőink nem azért érdeklődnek irántunk, hogy más forrásokból is hozzáférhető információt közöljünk velük. A közösségi média-részvétel általános érvényű szabálya, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha képesek vagyunk releváns és egyedi tartalmat kínálni az internetezőknek. A Twitter egy nagyszerű eszköz arra, hogy a legfontosabb üzeneteinket eljuttassuk a felhasználóknak, illetve, hogy nyilvánosan is meghallgassuk véleményüket és arra reagáljunk. Ugye, hogy ebben nincs helye egy harmadik félnek?
2. Legyünk egyediek! Ne csak tartalmunkban, megjelenésünkben is szabjuk saját képünkre a Twitter felületét. Készítsünk egyedi avatart és háttérképet is.
...


Ingyen wifi lesz több InterCity vonatonFEL

A MÁV-START ingyenes internet-szolgáltatást biztosít tíz 3. generációs InterCity kocsiján szeptember 2-tól -- közölte a személyszállító vasúttársaság és a Magyar Telekom.
A járművek Budapest Keleti pályaudvar, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen és Budapest Nyugati pályaudvar között, a Délibáb InterCity, a Borsod InterCity, a Kócsag InterCity és a Sajó InterCity járatain közlekednek. Az utazók számára az internetelérés díjmentes.




Analógiák

Panaszkezelés -- nem igazság keresése, hanem a probléma megoldása!FEL

Az ügyfélszolgálaton elsődleges célunk, hogy az ügyfelek számára pozitív élményt jelentsen az ügyintézés -- mondja Szabó Noémi, a Telenor ügyfélszolgálati igazgatója. -- Az emberi játszmákat generáló 'igazságkeresés' helyett a problémák megoldására törekszünk, arra, hogy ügyfeleink részére megtaláljuk a számukra elfogadható megoldást és ezzel megtartsuk őket. A szakember rámutat az új könyvben is olvasható megjegyzésére: 'az igazság nem gazdasági és még kevésbé ügyfélpanasz-kezelési kategória1. A panaszok jogosságát vizsgáljuk, hogy ügy-felünk megkapta-e a szolgáltatást, amit ígértünk és olyan feltételekkel, melyeket kölcsönösen vállaltunk.
Természetesen mindig vannak olyan helyzetek a Telenornál is -- leginkább az új technológiákat igénylő termékeik kapcsán ?, ahol nehezebb a jogosságot megítélni, s ilyenkor nagy esélye van egy játszma kialakulásának. Amikor például mobil-internettel folyamatos frissítést (például e-mail lekérdezést) végez az okostelefon, magasabb összegről kap számlát az ügyfél, mint amire felkészült. Ekkor nem azt bizonygatjuk játszmaszerűen, hogy a szerződés vagy az 'apróbetűk' szerint ez is része a szolgáltatásnak és a kiszámlázott összeg jogos. 'E helyett az a jó kapcsolat megőrzésének érdekében felajánljuk, hogy az összeg függvényében átszámítjuk a forgalmát kedvezőbb csomag tarifája szerint, a különbözetet pedig jóváírjuk. A másik lehetőség, hogy felajánlunk az ügyfél fogyasztási szokásainak megfelelőbb mobil internet szolgáltatást, valamint a beállítások kapcsán technikai segítséget nyújtunk, hogy hasonló probléma a továbbiakban ne jelentkezzen' ? mondja Szabó Noémi.




Kisszínes

Nemzetközi stratégával erősít a BooklineFEL

Nemzetközi reklámügynökséggel az oldalán vág neki az év végi hajrának Magyarország legnagyobb online könyvkereskedője, a Bookline.
A kiadott közlemény szerint a vállalat zártkörű meghívásos tenderen, három ügynökség közül a Leo Burnettet választotta stratégiai partneréül, így az ügynökség fogja gondozni a vállalat karácsonyi kampányát valamint a márka kiterjesztésére vonatkozó jövőbeli terveket. A Bookline idén először választott stratégiai külső partnert, kommunikációs ügynökséget az év végi legfontosabb kampányidőszak, a karácsonyi online szezon támogatására. A tendergyőztes Leo Burnett nemcsak az erős promóciós üzenet összeállítására, hanem a márka hosszú távú megerősítésére is megbízást kapott a vállalattól.


Online játékosok fejtették meg egy vírus szerkezeti kódjátFEL

Online játékosok fejtették meg egy HIV-vírushoz hasonló retrovírus hasító enzimjének szerkezetét, amellyel már egy évtizede próbálkoztak a kutatók.
A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban hoztak létre egy internetes játékot [ link ], amelyben a fehérjék aminosavláncait bogozgathatják játékosok.
A kutatók megdöbbenésére mindössze három hétre volt szükségük a játékosoknak ahhoz, hogy a retrovírus hasító enzimjének pontos térbeli modelljét megalkossák.


Körömdíszítés könyvtárosoknakFEL

Miről is van szó? Egy olyan minta létrehozásáról, mintha egy írógéppel barátkoztunk volna. Akár gépíró-körömnek is nevezhetnénk. Fogadok, nem sok ilyen jött még veled szembe az utcán! -- Részletes leírás és fotó a cikk weboldalán.


A Facebook a világ legnagyobb fotótára FEL

A Facebookon tízezerszer több fotó van, mint az amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteményében, de a Flickr képmegosztó rendszerben található képek száma vagy az Instagram is eltörpül a világ legnagyobb közösségi oldalának fotótára mellett.
A digitális kamerák egyre elterjedtebbek -- a becslések szerint 2,5 milliárd ember használ valamilyet világszerte. Ha csak személyenként 150 fotó készül évente, az is 375 milliárd képet jelent.
Ebből egyedül a Facebookra 70 milliárd képet töltöttek fel idén, azaz az összes elkészült fénykép 20 százalékát. A Facebook teljes fotókollekciója 140 milliárd képből áll. Földünkön eddig az 1000memories [ link ] becslése szerint 3,5 billió képet készítettek. Jelenleg kétpercenként készül annyi kép, mint az 1800-as években összesen.
Analóg fotóból egyre kevesebb készül viszont -- de tavaly még mindig négymilliárd képet készítettek nem digitális kamerával.




Információforrások

Készítsünk egyszerűen rajzos diagramokat!FEL

Feltehetően a 'név kötelez' elvet tartották szem előtt a Simple Diagrams [ link ] oldal fejlesztői, ugyanis egy remek kis ingyenes programot kínálnak letöltésre.


Magyarra fordítják az internetes iskolátFEL

Az internet egyik legnagyobb oktatóanyagokat tartalmazó portálja egyszerű családi korrepetálásként kezdte. A kis Nadiát az unokabátyja, a pénzügyi elemzőként dolgozó Salman Khan kezdte matematikára tanítani a Yahoo Doodle internetes jegyzetfüzetének segítségével. A leckékről videókat is készített, amelyeket a YouTube-on osztott meg. A videók óriási népszerűségre tettek szert, az állását a tanításért feladó Khan pedig hamarosan a Colbert Report tévéshow-ban és az NPR amerikai közszolgálati rádióban mesélt az addigra Khan Academy [ link ] névre keresztelt projektjéről. Eddigre az oldalon már nem csak matematika-, hanem fizika-, biológia- és történelemleckék is voltak.
A Khan Academy még 2009-ben megkapta oktatási kategóriában a Microsoft Tech Awardot, Bill Gates pedig a 2010-es Aspen Ideas fesztiválon bevallotta, hogy maga is használja gyermekeivel az oldalt. A Khan Academy működéséhez szükséges tőkét magánszemélyek adományaiból és a Google kétmillió dolláros támogatásából teremtették elő.
A több mint 2400 rövid oktatóvideót tartalmazó portál magyarra fordítása a héten kezdődött meg. A kezdeményezést Borek András, a Netidők rádióműsor egyik műsorvezetője hirdette meg a Facebookon [ link ]. Az üzenőfalra rögtön ki is rakta az első, magyar felirattal is nézhető anyag linkjét, amelyből a helyiértékekkel ismerkedhetnek meg a diákok [ link ].


Mely népek (országok) az IQ-bajnokok, és mi hol állunk a sorban?FEL

Nem a gének vagy a társadalmi-gazdasági körülmények vannak a legnagyobb befolyással az értelmi képességekre, hanem a fertőző betegségek -- állítja egy friss tanulmány.


Az 50 legjobb weboldalak -- közösségi oldalak, oktatásFEL

A Time magazin által legjobbnak tartott 50 weboldalak
- Közösségi oldalak: link
- Oktatás: link
- Zene és fényképezés: link


Kutatók éjszakája szeptember 23. -- néhány információfeldolgózós programFEL

Házassági hirdetések a 'boldog békeidőkben' link
QR kódok tanuláshoz link
Lehet-e forradalmat kirobbantani a Facebook-on? link