Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/10., márc. 9.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Könyvtári konferenciatermek (galéria)
Makacs kérdőjelek és homály az MKE-elnökválasztás körül
Kösz, HarperCollins: a könyvtárosoknak meg kell változtatni régi elképzeléseiket
Kampány a könyvtárprivatizálás ellen (animáció)
Digitalizáció: az elérhetetlen csak karnyújtásnyira van
Digitalizálják a milánói könyvtár gyűjteményét
Horváth Tibor ( + 2011)
Nyílt levél friss diplomás könyvtárosoknak
Felolvastatható könyvek a MEK-ben
Tartalmak vizuális megjelenítése -- szakmai nap az OSZK-ban
Csekkolj be Orosházán is -- helyfüggő szolgáltatás
Az Internet Archive könyvtárakkal együtt 80.000-es e-book gyűjteményt állít össze
Az Oxford University Press ekönyv-archívuma a Porticonál
Építészeti elemzés: könyvtárak szerte a világon
Ne szidd a könyvtáram!
Irodalmi villámrandi a könyvtárban -- társkeresés, olvasás, irodalom
Előadások és elbeszélgetések az e-papír eszközök eredményességéről
Megújuló elektronikus szolgáltatások a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában
A magyarok elsősorban hírolvasásra használják a netet
Leküzdeni az évszázados tradíciókat -- még mindig jóval több nő analfabéta
Hogyan számold a LED-lámpák megtérülését? -- tizedannyit fogyasztanak
Itthon is olvashatjuk BBC History-t
Digitális HVG -- mostantól minden héten
Popper Péterék könyve a sikerlista élén
A munkavállalók nehezen váltanak munkahelyet
Magyarokat díjaztak a Cebiten

Analógiák

Képregénnyel reklámozzák az operát

Kisszínes

Diagnózis: Facebook szindróma
A helyi könyvtáros vállalkozása -- jól megy a Tarka Boci Porta
Az e-könyvek története
Könyvgömb, porosodás ellen
Könyvnyelő polc

Információforrások

Magyar vonatok valós idejű követése Google Térképeken
Válogatás a világ IKT tanár blogjaiból -- Elindult a tanárblogok.hu
Rész- és távmunkát közvetítő portál indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtári konferenciatermek (galéria)FEL

A nagyobb könyvtárakban mellékes funkcióként fordul elő előadó- vagy konferenciaterem. Ennek megléte egy lehetőség a a könyvtárnak, hogy szellemi központtá váljon, illetve, hogy bevételre tegyen szert. Ennek érdekében hasznos, ha a helyiség a könyvtár nyitva tartásától függetlenül is használható, bár erre a könyvtártervezők kevés figyelmet fordítanak még. Magyar és japán példákat hozunk:
1. Tolmács- és videókonferencia-rendszer is elérhető (Móricz Zsigmond MK, Nyíregyháza)
2. A konferenciatermen kívül nagyelőadó is van a pécsi Tudásközpontban. Mindkettő szekcionálható, megfelelő hangszigeteléssel. A nagyelőadó itt is a mélyföldszinten található. 400 fős, megosztva: 140 és 212. (Tudásközpont, Pécs)
3. A nagyelőadó felszerelése a pulton pl. a elhelyezett demonstrációs célokat szolgáló kamera, mely kivetítőre kapcsolt. (Tudásközpont, Pécs)
4. A hallgatók oktatására is használt terem befogadóképessége: 64 fő. (NymE Savaria Egyetemi Központ, Szombathely).
5. Könyvtári segítő általános iskolai diákok konferenciája, projektmunka-bemutató (Általános Művelődési Központ, Kawaguchiko)
(Köszönet Darvasi Rékának, Barki Katalinnak és Nagy Lászlónak.)


Makacs kérdőjelek és homály az MKE-elnökválasztás körülFEL

... 'Kedves Klára, amikor kb. fél éve arról volt szó, hogy módosítják az MKE alapszabályát, hogy egy vezetőt több ciklusra is meg lehessen választani, mint kettő, akkor az volt az indok, hogy az olyan szervezetek miatt történik mindez, ahol nincs elég tag a vezetőség cseréjéhez. Ehhez képest úgy látom, az MKE hasonló gondokkal küszködik, csak ez valamiért feltűnően el lett kerülve, sőt le is lett tagadva az akkori párbeszéd során.
Nem az zavar, hogy ugyanazok a nevek vannak, mint eddig. De akkor miért kellett mást mondani pár hónapja? Válaszát előre is köszönöm.' ...
-- 6 nappal később: 'Nekem egyetlen problémám van: hogy senki nem vállalja fel a fentieket, és igen, a nem mondás (és a mondás) is cselekvés (l. Horváth Sándor Domonkos: link
Továbbra is szeretnék választ kérni a kérdésemre.'


Kösz, HarperCollins: a könyvtárosoknak meg kell változtatni régi elképzeléseiketFEL

A kiadó alaposan felpiszkálta a könyvtárosok kedélyét. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a digitalizáció átrajzolja az olvasás hagyományos modelljeit. az utóbbiak elsősorban maguk érdekeit nézik. A jogtulajdonosok szerint a könyvtárosoknak olyan új üzleti modellekkel kell kísérletezniük, melyek a könyvtárakat parallel csatornaként hagyják meg a digitális világban. Senki nem tudja még a helyes választ, a probléma nem oldható meg úgy hogy nem veszünk tudomást róla és elzárkózunk a friss gondolatoktól. (ref.: MG)


Kampány a könyvtárprivatizálás ellen (animáció)FEL

A Santa Clara-i (CA) könyvtár privatizációját ellenzők animációt készítettek, mely a vonatkozó portáljukon nézhető meg. Az oldalon petíciót is alá lehet írni. (ref.: MG)


Digitalizáció: az elérhetetlen csak karnyújtásnyira vanFEL

Február elején adott hírt a világsajtó a Google Art Project [ link ] indulásáról. A keresőóriás a világ 17 nagy múzeumával összefogva hozzáférhetővé tette a felhasználók számára a legnagyobb művészeti gyűjteményeket. Az online kezdeményezéshez elsőként a New York-i Metropolitan Múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma és a londoni Tate Galéria csatlakozott. Ahogy Agata Waclawik-Wejman, a Google képviselője elmondta: a street view-technika segítségével oldották meg a múzeumokba való virtuális belépést is: 360 fokos felvételek készültek a termekről -- hétmilliárd pixeles fényképek a kiállított festményekről, szobrokról --, amelyek immár mindenki számára elérhetőek. Összesen 385 terembe leshet be bárki, megcsodálva többek között Renoir, Monet, Vermeer, Rembrandt alkotásait, ráközelítve akár a legapróbb részletekre is. Éppen ez riasztotta meg több mint száz múzeum igazgatóját, akik nem kívántak csatlakozni a projekthez.


Digitalizálják a milánói könyvtár gyűjteményétFEL

Digitalizálják a milánói Ambrosiana könyvtár gyűjteményét, így hamarosan a nagyközönség számára is elérhetővé válnak például Vergilius költeményei és a Biblia 6.-7. századi szíriai fordítása.


Horváth Tibor ( + 2011)FEL

Címkék: vezető | emberi minőség |

A magyar könyvtárügy nagy alakja távozott a múlt héten. Oktatóként, könyvtárvezetőként és egyesületi vezetőként, a Könyvtárosok kézikönyve társszerkesztőjeként egyaránt letette névjegyét. Könyvtári rendszer megújítása mellett élete utolsó éveiben is kiállt.

Hírforrás: MG
2011. március 09.  • Továbbküldöm a hírt

Nyílt levél friss diplomás könyvtárosoknakFEL

A sok megkeseredett könyvtárossal szemben, akik miatt esetleg elmegy a fiatal szakember kedve a szakmától, íme egy üdítő blogbejegyzés Roy Tennant tollából. A szerző a következőket javasolja kezdő könyvtáros kollégáknak:
- Keress útitársakat! Nagy segítség, ha vannak körülötted olyanok, akik hasonlóképp gondolkodnak, ők segítenek átvészelni a nehéz időket. Nem a saját intézményedben fogod megtalálni őket, hanem online közösségekben vagy konferenciákon.
- Válogasd meg fegyvernemed! Az ALA bizottságosdi nem való mindenkinek. A szerző bár tagja az országos szervezetnek, elkerüli az ilyen típusú közösségi munkát.
- Ismerd meg önmagadat! Fedezd fel szakmai énedet, ismerd meg, mi köt le (ezekben fogsz kiemelkedni), mi untat (ez nem fog menni a későbbiekben sem) és mi akaszt ki (ezeket kell elkerülnöd).
- Ne törődj mindennel! Lesznek olyan dolgok, amiket nem fogsz tudni megváltoztatni, szokj hozzá a gondolathoz és felejtsd el ezeket. Fordítsd energiád arra, amin tudsz változtatni
- Arra összpontosíts, ahol valami újat tudsz letenni az asztalra! Találj pár dolgot, ami érdekel, amihez értesz, és amiben lehetőséget látsz jövőbeni sikerekre. Kicsiben kezdd, sok kicsi sokra megy.
- Élvezd a sikert! A kicsiket is és a nagyobbakat is. Megírtad azt a jelentést végre? Ünnepeld meg!
- Örülj mások sikereinek! Dicsérd meg a kollégádat, ha valami érdemlegest csinált. Hívd meg egy italra szakmai sikereinek örömére! Szívet melengető a mások sikere fényében való sütkérezés is. (ref.: HWJ)


Felolvastatható könyvek a MEK-benFEL

Jelentősen továbbfejlesztett szolgáltatásunkkal az új Világhallóval még több könyvünk vált online meghallgathatóvá beszédszintetizátor segítségével. Új könyveink most már folyamatosan válnak -- a formátum függvényében -- felolvastathatóvá.
A Magyar Elektronikus Könyvtárban levő szöveges formátumú könyvek egy része már korábban is felolvastatható volt a Világhalló [ link ] szolgáltatással. Szöveges dokumentumainkat egy távoli szerveren futó alkalmazás feldolgozta és a felhasználók számára helyi Java kliens felolvasta úgy, hogy közben folyamatosan mutatta a szöveget.
Egy másik új szolgáltatás, a Beszélő Könyvek [ link ]. Az oldalon a MEK könyvei MP3 formátumban le is tölthetők.


Tartalmak vizuális megjelenítése -- szakmai nap az OSZK-banFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár 'könyvtár 2.0 kísérleti műhelye' szervezésében már sokadjára vehettünk részt szakmai napon, ahol ezúttal külföldi és magyar projekteket mutattak be a tartalmak vizuális megjelenítéséről. A rendezvény Bánkeszi Katalin bevezető előadásával kezdődött, majd egy ausztrál és két British Library-hez kötődő kezdeményezésről hallgathattunk esettanulmányokat. Végül a magyar Kovex Kft. is ismertette szoftverét. A szakmai nap jó utat mutatott a könyvtárak fejlődési irányához, hogyan lehetne például a könyvritkaságokat élményszerűen, digitalizált formában bemutatni a felhasználóknak.


Csekkolj be Orosházán is -- helyfüggő szolgáltatásFEL

Követve néhány hazai könyvtár példáját (és itt emeljük is ki külön az Országos Széchényi Könyvtárat és a Miskolci Városi Könyvtárat, hiszen e két helyen már az intézmény bejárati ajtajában is láthatjuk a Foursquare-logót, ami ugye nem kis dolog), most már a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban is gyűjtögethetitek a jelvényeket. Szóval ha erre jártok, és mobil is van nálatok, csekkoljatok be!


Az Internet Archive könyvtárakkal együtt 80.000-es e-book gyűjteményt állít összeFEL

A hagyományos könyvkölcsönzési modell bővítése céljából az Internet Archive vezetésével amerikai könyvtárak bejelentették nyolcvanezer kötetes közös e-book kölcsönzési programjukat.
A többnyire XX. századi kötetek az OpenLibrary.org oldalán találhatók, ahol már több mint egymillió könyv olvasható korlátozások nélkül. A tagkönyvtárakban az openlibrary.org felhasználói jogokkal rendelkező olvasók kölcsönözhetnek az új gyűjteményből öt e-könyvet, maximum két hétre. Egy címet egyszerre egy olvasó használhat. Az olvasók választhatnak a böngészőben olvasható formátum (az Internet Archive BookReader webes olvasója), pdf vagy ePub formátumok között (utóbbiak az ingyenes Adobe Digital Editions részei). Az ötlet hasonló a Google eBookstore által kínált, böngészőben megjelenő formátumhoz. A szövegek olvashatók laptopon, asztali gépen vagy iPaden. A résztvevő kiadók a kölcsönzött könyveket egyben digitális formában hosszú távon megőrzik, ami a könyvkiadók és könyvtárak hagyományos kapcsolatait és szolgáltatásait folytatja. (ref.: HWJ)


Az Oxford University Press ekönyv-archívuma a PorticonálFEL

A neves kiadó és az elsősorban folyóiratokat archiváló Portico közti megegyezés szerint a kiadó Oxford Scholarship Online és Handbooks Online sorozatának ekönyveit fogják elhelyezni a Portico archívumában. Ezzel az OUP lényegesen kiterjeszti üzleti kapcsolatait a céggel, amely 2006-ban kezdődött a kiadó teljes folyóirat állományának archiválásával.
A kiadó fontosnak tartja egy ekönyv archiválási program kidolgozását az olvasók minél hatékonyabb szolgálata érdekében. Véleményük szerint a Portico ekönyv archiválási szolgáltatásai megbízható együttműködési módot jelentenek a kiadók és könyvtárosok számára, és megerősíti elkötelezettségüket az állandó archiválás iránt. (ref.: HWJ)


Építészeti elemzés: könyvtárak szerte a világonFEL

Az Architectural Record általában egy bizonyos célt szolgáló építménytípust vesz szemügyre, és a fényképekkel illusztrált leírások és tervek ezúttal a könyvtárakat elemzik építészeti szempontból. Az egyes képekre kattintva az alaprajz mellett szerepel a kivitelezők neve, a felhasznált anyagok eredete, és sok más egyéb adat. A diasorozatok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, a részletek pedig ötleteket adhat más könyvtáraknak is. (ref.: HWJ)


Ne szidd a könyvtáram!FEL

A fenti címmel indított honlapon blogokat olvashatunk mindazok tollából, akiknek elege lett abból, hogy szerte az interneten, alul- és félreinformált amatőrök összevissza irkálnak mindenféle negatívumot a könyvtárról New York államban. Az oldal szerkesztőinek terve szerint itt helyet kapnak mindazon könyvtárak, akik támogatóik számára szeretnének fórumot biztosítani. Az eredeti cikkekhez és bejegyzésekhez linkeket biztosítva a pozitív hozzászólások színtere lehetőséget ad a félreértelmezések korrigálására, vélemények szembesítésére és a hiányzó adatok kiegészítésre. Az RSS mellett mobiltelefonon is elérhetők a legfrissebb hírek, valamint Facebook és Twitter egészíti ki a szolgáltatást. (ref.: HWJ)


Irodalmi villámrandi a könyvtárban -- társkeresés, olvasás, irodalomFEL

A könyvtár alagsori helyiségében romantikus slágerek szólnak, az ismerkedni kívánók előzetes beosztás alapján négy percig csevegnek, flörtölnek vagy épp fintorognak a beszélgetőpartner irodalmi ízlésén. Az idő lejártával a férfiak egy asztallal odébb mennek. A későbbiekben a könyvtárosok összesítik, hogy a résztvevőt hány pontot adtak egymásnak, és a közös érdeklődést mutató két-két személyt összehozzák.
A könyvtár a veszélytelen, gyors ismerkedés lehetőségét kínálja, ezúttal szervezett formában, és a könyvtárosok szívesen segítenek. A legfontosabb probléma, hogy ötször annyi hölgyolvasó iratkozik fel a gyorstalpaló ismerkedésre, mint férfi, leszámítva az azonos neműek számára rendezett eseményeket. A Belgiumból származó ötlet alapján rendezett irodalmi villámrandikat felnőtt olvasásfejlesztési programként elsősorban fiatalok számára propagálják Facebook közvetítésével. (ref.: HWJ)


Előadások és elbeszélgetések az e-papír eszközök eredményességérőlFEL

Az MTA Pedagógiai Bizottság Informatikai Albizottsága 2011. március 1-jén Debrecenben a bölcsészkar dékáni tanácstermében tartotta soron következő szakmai ülését, amelynek témája a közoktatási intézmények eszközellátottsága és egy érdekes e-papír kísérlet volt. Ez a bejegyzés nem vállalkozik arra, hogy minden elhangzott gondolatot tudósítás jelleggel ismertessen, hiszen a prezentációk nemsokára, a bemutatott projektek weblapjai pedig már most elérhetők. A naplózott beszámoló helyett inkább 1-1 gondolatot járnék körbe az elhangzott előadásokból kiindulva.


Megújuló elektronikus szolgáltatások a Szellemi Tulajdon Nemzeti HivatalábanFEL

Végéhez közeledik az a többéves fejlesztés, amellyel a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) -- az ÚMFT Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében -- megújuló elektronikus szolgáltatásokat bocsát ügyfelei rendelkezésére.
Az SZTNH -- korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal -- tájékoztatása szerint március első napjától az e-nyilvántartás és az e-iratbetekintés, továbbá az e-ügyintézés jelenik meg a hivatal honlapján. Ugyancsak ettől az időponttól lehet majd elektronikus úton lajstromkivonatot kérni, ennek a neve: e-lajstrom.
A 2001. áprilisa óta szolgáló, online hozzáférésű, PIPACS elnevezésű adatbázis csak addig működik, amíg -- előreláthatóan ez év közepén -- meg nem jelenik a hivatal honlapján az ezt kiváltó új keresési lehetőség, az e-kutatás.
Az e-közlöny már 2010 júliusától hozzáférhető a hivatal honlapján.


A magyarok elsősorban hírolvasásra használják a netetFEL

Az aktív netpolgárok közel 90 százaléka elsősorban hírolvasásra, tájékozódásra használja a hálót, hivatalos ügyintézésre a válaszadók 46 százaléka, árukereső szájtok böngészésére 45 százalék használja a webet.
Az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkezők aránya a 18 évesnél idősebbek körében, így napjainkban a magyarok közel 60 százalékának elérhető a világháló. Ugyanakkor a hozzáféréssel rendelkezők csaknem egyötöde nem szörföl a weben.


Leküzdeni az évszázados tradíciókat -- még mindig jóval több nő analfabétaFEL

Címkék: felmérés | olvasás |

Tíz évvel ezelőtt 875 millió felnőtt korú írástudatlan volt a világban, tavalyra 775 millióra csökkent a számuk. Ami viszont egyelőre nem változott, az a nemek aránya: az ezredfordulón és most is az írástudatlanok kétharmada nő. Az ENSZ-adatok arra utalnak, hogy könnyebb volt iskolákat nyitni és fenntartani, mint leküzdeni azokat az évszázados tradíciókat, amelyek szerint a nők a férfiaknál alacsonyabb rendűek.


Hogyan számold a LED-lámpák megtérülését? -- tizedannyit fogyasztanakFEL

Csütörtökön megrendeltem, hétfőn pedig már vígan fogom becsavarni a LED-izzókat az eddigi halogének helyére. Azon kívül, hogy menthetetlenül meg vagyok veszve mindenért, ami technológiailag előre mutat és nem utolsó sorban ahhoz is hozzásegít talán, hogy ne csak a gyerekeim, hanem az unokáim is megússzák a MadMaxet, vannak nagyon kézzelfogható, reális és rövidtávú indokai is, amiket szerencsére jobban el lehet adni a fenntartónak, mint holmi apokaliptikus víziót. Lássuk tehát a számokat. ... A rendelt LED-izzók (Life Light 48 SMD LED spot, GU10 foglalat, 120 fok, melegfehér -- kb. ilyen, 12 darabbal kevesebb diódával) élettartama 10 évre van ígérve (8 órás igénybevétel mellett). Ez azt jelenti, hogy az egy évre eső költség számolásakor a 22 darab, akciósan 2 050 forintos izzók árát tízzel leosztom, magyarán az izzók beszerzésére fordított 45 100 forintos számla egy évben 4 510 forintot jelent, szemben a halogének évi 22 500 forintjával. Ez azt is jelenti, hogy ami pénzt két év alatt elköltök halogénre, azt egyszer kell csak kiadni, hogy aztán ötször annyi ideig ne. Ezek után a fogyasztása már csak hab a tortán, ugyanis a 35 wattos halogénekkel szemben ezek pont tizedannyit, 3.5 wattot fogyasztanak, tehát a 3 570 forintos villanyszámla is 357 lesz. Tíz évre a fentiek alapján a számla így 48 670 forint lesz, és most akkor még egyszer a halogénes megoldás: 257 500 forint. 22 darab izzó esetén.


Itthon is olvashatjuk BBC History-tFEL

2011 áprilisától magyarul is megjelenik a BBC történelmi magazinja, a BBC History. A magyar nyelvű kiadvány az angol BBC History licenclapja, ami itthon a Kossuth kiadó gondozásában jelenik meg.
A kiadvány országosan 3200 újságárusító helyen (Relay, Inmedio, független árusok), hipermarketekben és postákon lesz kapható. A lap havi megjelenésű, induló terjesztett példányszáma 30 000, ami a jövőben az igényeknek megfelelően emelkedhet.


Digitális HVG -- mostantól minden hétenFEL

E héten már letölthető a HVG hetilap legfrissebb, március 5-ei számának iPad-változata, amelyhez az olvasók a 0,79 eurós lapszámonkénti ár helyett a T-Mobile támogatásával ingyen juthatnak hozzá.
A mostantól minden héten megjelenő digitális újság, a DHVG a nyomtatott lap minden cikkét és illusztrációját tartalmazza, s ezt plusz ábrák, képgalériák és videók egészítik ki.


Popper Péterék könyve a sikerlista élénFEL

Közzétette legfrissebb toplistáját Magyarország legnagyobb internetes kereskedője, a Bookline. Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest a lista élmezőnye szinte teljesen lecserélődött, az első 5 helyen egy kivétellel hazai szerzők műveit olvashatjuk, az öt kötetből három pszichológiai kérdéseket boncolgat.


A munkavállalók nehezen váltanak munkahelyetFEL

Az Accenture vezetési tanácsadó cég felmérése szerint, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez, a munkahelyi elégedetlenség legfőbb okai az alulfizetettség, valamint a növekedési és karrierfejlesztési lehetőségek hiánya. A 29 országban több mint 3.400 vezető beosztású szakember megkérdezésével végzett kutatásban a válaszadó nők 70, míg a férfiak 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy viszonylagos elégedetlensége ellenére a jelenlegi vállalatánál marad.


Magyarokat díjaztak a CebitenFEL

A hannoveri Cebit számítástechnikai vásár nyitónapján összesen 36 európai internetes vállalkozást jutalmaztak a legjobbaknak járó szakmai díjjal. A nyolc platinadíjas között volt idén az Egyszervolt.hu, a Microsoft Magyarország, a Nemzeti Tankönyvkiadó, illetve az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület közös szervezésében tavaly ősszel indult Tengernyi Kaland című alternatív valóságjáték. A netes játék célja, hogy kalandokon át játék és szórakozás közben tanítsa a gyerekeket.




Analógiák

Képregénnyel reklámozzák az operátFEL

A modenai operaház képregénnyel reklámozza darabjait. Céljuk a fiatalabbak körében népszerűsíteni a műfajt.
Az intézmény csütörtökön Giuseppe Verdi Macbeth című négyfelvonásos operájával nyitja meg tavaszi idényét. Ezzel egy időben már mind az operában, mind a modenai és bolognai könyvesboltokban kapható a Macbeth képregényben, és a többi előadást is képregény reklámozza majd. A színház a legismertebb olasz rajzolókat kérte fel együttműködésre. Feltételt is szabott: a képregényeknek hűen kell követniük az operák librettójának szövegét.




Kisszínes

Diagnózis: Facebook szindrómaFEL

A fiatal, sportos férfiak által olvasott Men's Health magazin tudósít arról a skóciai kutatásról, amely azt találta, hogy a sok Facebook-kapcsolattal rendelkezők jobban ki vannak téve a szorongásnak és stressznek. A legtöbb Facebook-rajongó vonakodik távol tartani magát a Facebooktól. Attól fél, kimarad valami jóból. A szorongáson kívül más negatív érzéseket is kivált a Facebook-szenvedély, például bűntudatot amiatt, hogy késve válaszolnak, amikor valaki barátnak bejelöli őket, az elutasításról nem is beszélve. A cikk ügyesen utal egy másik témára, hogy a Facebook hogyan változtatta meg a fiatalok nemi életét. (ref.: HWJ)


A helyi könyvtáros vállalkozása -- jól megy a Tarka Boci PortaFEL

Válságállónak bizonyult Magyarországon az egyre több és színvonalasabb programot kínáló falusi turizmus. A németbányai Tarka Boci Porta tulajdonosai, Narancsik Imre és Narancsik Eszter egészen őszig kitehetnék a megtelt táblát, hiszen már most sincs üres hely főszezonra szóló naptárukban. ... Narancsik Imre a hét három napján történelmet tanít, és ő a helyi könyvtáros is.


Az e-könyvek történeteFEL

Infografika az e-könyvek történetéről.


Könyvgömb, porosodás ellenFEL



Könyvnyelő polcFEL

Érezhetően a Távol-Keleten is van valami a levegőben, amit mi sem bizonyít jobban a pihentebbnél pihentebb dolgoknál ez az első ránézésre lábakon álló, formára vágott fa alapanyagú böszmeségnek látszó könyvespolc.
Biztosan sokan emlékeznek még arra a fémjátékra, készségfejlesztőre, mely hasonló elven működve, rengeteg fémtüskéjével a bele nyomott alakzatot jelenítette meg másik oldalán. Nos, az elv ugyanaz, ha funkciójának megfelelően kívánjuk használni ezt a furcsaságot, mindenképpen hagyjunk mögötte helyet, hogy a könyvek negatívja teret nyerjen magának. Az alkotás elkövetője: Chung-Tang Ho.




Információforrások

Magyar vonatok valós idejű követése Google TérképekenFEL

A MÁV-ról jellemzően nem az innovativitás jut az ember eszébe, de azt már két éve, a mozdonyok MFB-vel, azaz műholdas mozdonyfedélzeti berendezéssel való felszerelésekor sejteni lehetett, hogy ebből még lesz valami komolyság. A dolog most ott tart, hogy a MÁV Trakció oldalán az elektronikus menetigazolvány, azaz e-Mig 3.0 verziójával [ link ] bárki nyomon követheti a Magyarországon éppen közlekedő vonatokat. A 30 másodpercenként frissülő térkép főleg műhold nézetben és megfelelő ráközelítéssel látványos. A vonatot jelképező kis zöld pont fölé vitt egérrel azt is megnézhetjük, hogy melyik járatról van szó, no meg persze azt, hogy mennyi késésben van.


Válogatás a világ IKT tanár blogjaiból -- Elindult a tanárblogok.huFEL

Az infokommunikációs technológiák (IKT) osztálytermekben való rohamos terjedésével párhuzamosan egyre több tanár indít a világ számos nyelvén olyan szakmai blogot, ahol pedagógustársaival osztja meg az IKT-val támogatott oktatás terén szerzett tapasztalatait.
A tanárblogok.hu [ link ] weboldal azzal a céllal indult útjára, hogy egy helyen adjon áttekintést ebből az egyre növekvő számú hazai és nemzetközi IKT témájú tanárblog kínálatból.


Rész- és távmunkát közvetítő portál indultFEL

Speciális állásportál, ahol kizárólag rész- és
távmunkaidős állásajánlatok jelenhetnének meg, elsősorban a munkaerőpiacra visszatérni kívánó kismamák, vagy akár 50 év feletti nők, vagy megváltozott munkaképességűek számára). 2010 végén a Rész- és Távmunka Centrum elindult, és ennek bázisa lesz a link weboldal, amely --
Magyarország első és egyetlen ilyen típusú komplex szolgáltatásaként -- kifejezetten rész- és távmunka ajánlatokat gyűjt össze egy helyen. Regisztrálj, hogy böngészhess az állásajánlatok között és a munkaadók is könnyebben Rád találjanak!