Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/37., okt. 13.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Szabó Ervin kontra Gulyás Pál: mundérvédelem és áthallások vélelme
Vörösiszap-károsultaknak segít az OSZK
Email-referensz a közkönyvtárban -- 79%-os növekedés Orosházán
Megugró használat -- legjobb gyakorlatok kiskönyvtárakban
Webes hajózási források kalauza -- nyomtatott lapokon szörfölve
A 'Google'tenberg-galaxis krónikája -- hazai könyvösszefoglaló az e-bookról
Ramháb: 'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől'
Jó helyen vannak-e könyvtárak a weben, s katalógusaik megfelelőek-e?
Hogyan élhetik túl a könyvtárak az internetet?
Találkoztunk a könyvtárban -- Bloggerek Orosházán
Csökkent a funkcionális analfabetizmus -- némileg eredményes, de nagyon nem hatékony úton
Új Corvina Digitális Tudástár a könyvtárakban -- Az olvasás szabadságáért
Közösségi térrel bővült a KSH könyvtár
Portalanító oroszlán Kecskeméten, társadalmi katalizáló Afrika-program Münchenben
Új lendületet vesz az akadálymentesítési munka a vakok szövetségénél?
A legfontosabb dolog, ami történt velem életemben, az volt, hogy megtanultam olvasni
Hogyan vegyük rá a fiúkat az olvasásra? -- internet-korlátozással és jó könyvekkel
Az olvasás megváltoztatja az életvitelt -- elítélteken segít a CLTL
Pár olvasót remélünk, akik évek múlva is betérnek hozzánk -- minden tízedik ember jár könyvtárba
Könyvtárosok vándorgyűlését szervezik meg Kászonaltízben
Támadás indult a tankönyvmásolás ellen
Elérhető lesz a Wikipédiából a Romániai magyar irodalmi lexikon
Digitalizálva gyorsabban vesznek el a hanganyagok
A Facebook-on folytatnak imázskampányt a müncheni Gasteig könyvtár gyerekolvasói
A gyerekek szeretnének e-könyvet, a szülők kevésbé lelkesek

Analógiák

Életpálya-modell -- szellemi röghözkötés?
Mire képes egy jó kép? Rehabilitáció és művészetterápia -- milyen képeket tegyünk a könyvtárba?

Kisszínes

A kínai ufó kevésbé érdekli Amerikát, mint a vörösiszap
Eltűnt hajó után nyomozhatnak a játékosok az interneten
Könyvtár-imázs -- pornóforgatáson

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárút -- siker, köszönet és képek
A MEK 15 projekt a sajtóban

Információforrások

Pszichológiai tesztek -- online (Psychogalaxy)
404 és társai: nincs többé titok
Holt nyelvvel bővült a Google Fordító repertoárja
Külföldön Élő Magyarok blogregisztere -- 53 ország 457 blog


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Szabó Ervin kontra Gulyás Pál: mundérvédelem és áthallások vélelmeFEL

... nemcsak azt vázolta fel, miként kellene európai színvonalú, modern intézményt létrehozni, de az egész elavult magyar könyvtári struktúrát is kárhoztatta. Jellemző példaként hozta fel, hogy míg külföldön az olvasni vágyók az este 10-ig nyitva tartó könyvtárakba járhatnak, Budapesten legfeljebb a kávéházakban hódolhatnak-e szenvedélyüknek, ugyanis az egyetlen közkönyvtár 9-től 2-ig van csak nyitva, a választék pedig silány, mindenre alkalmas, csak az 'egyéni hajlamok ápolására' nem. És -- tette még hozzá -- 'Budapest tudományos könyvkészletei a legelemibb tudományos szükségletet sem elégítik ki'.
E lesújtó diagnózis a több mint százéves Széchényi Könyvtár tekintélyes munkatársát, későbbi főigazgatóját, a bibliográfia nagymesterét, Gulyás Pált olyannyira ingerelte, hogy a Magyar Könyvszemle következő számában ízekre szedte az általa 'igen egyoldalúnak' minősített dolgozatot. Munkahelye, kollégái beszerzési gyakorlatát is védve szögezte le, hogy 'nem állunk olyan 'csehül', amint Szabó mondja', és hogy a szakkönyvtárakban az állomány 'ha nem is bőséges, de kielégítő'. A könyvtártudomány nagy konzervatívja ezzel kétfrontos harcba bonyolódott, mert bár maga is évek óta hangoztatta, hogy szakterületét 'rendkívül mostohán kezelik', több központi támogatásra van szüksége, Szabó 'felforgató' elképzeléseit viszont alapjában -- s különösen az ifjúságra nézve -- veszélyesnek aposztrofálta.


Vörösiszap-károsultaknak segít az OSZKFEL

Parádsasváron a Sas-Vár Sport, Kultúr és Ifjúságvédő Egyesület levélben fordult a vörösiszap sújtotta települések polgármestereihez, amelyben a segítségüket ajánlják fel. Jánosi Péter elnök elmondta, hogy mivel a faluban van az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) üdülője, ezért az OSZK főigazgató asszonya, dr. Sajó Andrea közölte, hogy lehetővé teszik annak szállásként történő felhasználását.
A parádsasváriak hat gyermeket és egy kísérő felnőttet fogadnának be, akik mindaddig ott maradhatnának a festői szépségű környezetben, amíg szüleik az otthonaikat újból lakhatóvá nem teszik. Természetesen gondoskodnának a teljes ellátásukról, az iskolába járásról is. Amint választ kapnak az ajánlatukra, a sasváriak máris indulnak a jelentkezőkért.


Email-referensz a közkönyvtárban -- 79%-os növekedés OrosházánFEL

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban 2008-ban 64, 2009-ben 275, míg 2010-ben eddig 304 esetben (78,94%-os növekedés, annak ellenére, hogy ezt a szolgáltatásunkról egyelőre személyesen szólunk) használták a felhasználók virtuális szolgáltatásaink közül az e-mail kommunikációt. Az e-mailes aszinkron tájékoztatást az olvasók egyre gyakrabban veszik igénybe összetett referensz kérdések esetében (jellemzően témakutatás), tapasztalataink szerint -- a kérdések alapos megválaszolása időigényes -- bár az olvasók számára ez mégis időtakarékos megoldás. Helyismereti témákban több esetben nem orosházi és nem beiratkozott felhasználók számára is nyújtottunk ilyen típusú szolgáltatást. A kérdéseket a tájékoztató könyvtáros válaszolja meg általában 24/48 órás időtartamban.


Megugró használat -- legjobb gyakorlatok kiskönyvtárakbanFEL

Hogyan lehet a hazai, személyes erőforrásra épülő eredményességet és a nyugati legjobb gyakorlatok hatékonyságát ötvözni. A kiskönyvtárak jövőjéről szóló konferencián az előadás a külföldi minták közül a shop-koncepciót és a beépített könyvtáros modelljét alkalmazta a magyar jó gyakorlatra; a jelentős költségeket nem igényfő fejlesztésekre koncentrálva. Nyerő útnak a nagyobb egységekbe tömörülés, valamint a más szolgáltatókkal (posta, kocsma, iskola, kávézó stb.) szimbiózis tűnik, a sikert a szolgált közösség eredményességéből származtatva. Így lehet -- a példák szerint -- 5-65%-os használat-növekedést elérni.


Webes hajózási források kalauza -- nyomtatott lapokon szörfölveFEL

'Rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott dr. Kiszl Péter: Hálózati révkalauz. Magyarországi hajózási információforrások az interneten című, Líceum Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatója, 2010. október 5-én (kedden) 16.30-tól, Budapesten, az Európa rendezvényhajón.
A megjelenteket dr. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja, a Magyar Rektori Konferencia Bölcsészet- és Társadalomtudományi Bizottságának elnöke, valamint dr. Kis-Tóth Lajos, az egri Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság alelnöke, kiadóigazgató köszöntötte. Az egyetemvezetők bevezetőjükben már jelezték a szerző rendkívül sokoldalú, elméletet és gyakorlatot sikeresen ötvöző tevékenységét.
A könyvet prof. dr. Sebestyén György, az ELTE BTK Informatikai és Könyvtártudományi Intézetének igazgatója méltatta. Sebestyén professzor beszédében kifejtette: tanítványa és kollégája, dr. Kiszl Péter a hazai könyvtár- és információtudomány meghatározó egyénisége.
A bemutatóról készült képek megtekinthetők: link
A könyv az ELTE BTK Jegyzetboltjában (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.) kapható, vagy az EKF Líceum Kiadónál megrendelhető: link '


A 'Google'tenberg-galaxis krónikája -- hazai könyvösszefoglaló az e-bookrólFEL

A print és elektronikus változatban is megvásárolható lesz Kerekes Pál könyve az e-bookról. Az egyetemi előadásokra épülő, fejezetenként is külön olvasható, gyakorlatias írás az elektronikus könyv hazai helyzetét, terjedésének jelenségeit, tendenciáit igyekszik bemutatni.
A könyv a tartalom virtualizációjának hatásait kísérli meg szemrevételezni. Felvázolja az e-könyv technikai, kereskedelmi struktúráját. Az e-book határterületeit is számba veszi: a hangos- és videokönyvet, a POD konstrukciót. A digitális könyvet a nyomtatott könyv folytatásaként, nem pedig megszüntetőjeként elemzi. A fülszövegben olvasható: Az elektronikus könyv új kultúrtechnikai komplexumokra téríti, kényszeríti az olvasókat. Az Internet és a különböző hozzáférési eszközök -? mint az iPad, a mobiltelefon, a notebook, az asztali számítógép, és természetesen maga az e-reader ?- összetett virtuális térbe helyezik a tudás és a műélvezet logisztikáját. A könyvespolcok ritkán érintett tárlókká válnak, hiszen a digitális készletek -- azonnal elérhetően -- kimeríthetetlen rezervoárban rendelkezésre állnak. Az otthoni környezetből eltűnnek a színes borítókkal, kopottas gerincekkel mindenütt heverő olvasnivalók. A könyvtestekkel teli tékák látványát a monitor vagy a kijelző váltja fel. A Gutenberghez köthető korszakjelzést új fogalom jelzi: a 'Google'tenberg-galaxis.


Ramháb: 'A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől'FEL

Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója bemutatta példájukat. A versenyszférát és a közszférát meg kell különböztetni. A könyvtár működési forrásai nem függnek a szolgáltatás minőségétől, és nem is törekedhetnek profitra. De a közszolgáltató intézményeknek is el kell érni, hogy legyenek ügyfeleik, méghozzá elégedett ügyfelek. Törvényi kötelezettség mindenkinek szolgáltatni, de itt is vannak célcsoportok. Figyelni kell a demográfiai eloszlást, a legnagyobb kihívás az életen át tartó szolgáltatás (babáktól a nagymamákig). A potenciális ügyfélkeresés már korán megkezdődik, ...
-- Elgondolkodik az ember a kiemelt mondat hallatán. Tegyük fel, igaz a kijelentés. OK, de akkor mitől függnek a források -- vagy: kellene függniük? A könyvtár(os) lobbierejétől, fenntartóval ápolt kapcsolat minőségétől? És melyik fejlődési szakaszban? Posztszocialista gazdaságban, szabadversenyes kapitalizmusban, tervgazdálkodásban, demokráciában? Boldogabb könyvtárüggyel bíró országokban ezek rég nem jelentenek kérdést. Továbbá: mi lehet a tényleges ösztönzője a minőségfejlesztésnek: törvényi kötelezettség, munkaköri leírás, egzisztenciális érdek, belső lelkesedés? És mi mely irányt tartjuk mi fontosnak... (MG)


Jó helyen vannak-e könyvtárak a weben, s katalógusaik megfelelőek-e?FEL

A könyvtárosoknak át kell gondolniuk, hogy jó helyen vannak-e a weben, a katalógusaik megfelelőek-e, a könyvtárak együttműködnek-e az adatok előállításában. Horváth Zoltánné megemlítette (az Operatív információtechnológia 2010. Fórum üzletről és technológiáról c. konferencián) kifejtette: a felhasználó részéről követelmény, hogy a könyvtárban is megtalálja, amit Google-n keres és a Google-ben megtalálja a könyvtárat. A WorldCat termékcsaládja a legnagyobb nyilvános online katalógus a világon az előadó meglátása szerint.
A GRID-ben a rendszerek együttműködnek, így a kis könyvtárakban ugyanazt lehet biztosítani, mint a nagyobbakban. Bevezetődik a műszintű adat. Egy könyvtári rekordban szerepelhet egyszerre valaminek a könyvváltozata, színdarabja, hangfelvétele stb. A meta-adat nemzetközi, de a könyvtárosoknak sok nehézséget okoz, hogy hogyan írják le, mi legyen a tartalma. A WorldCat-ban megnézhetjük Ady Endre publikációs gyakoriságát is, hogy milyen könyvtárakban található meg stb. -? tehát nagyon sok adat gyűlik össze egy helyen. Ez a Virtual International Authority File, amire Magyarországon is nagyon várnak. A felhasználó pedig ragaszkodik hozzá, hogy mindent egy oldalról érjen el, ez a 'use it and get it'.


Hogyan élhetik túl a könyvtárak az internetet?FEL

Sokan attól félnek, hogy az internet és az e-könyv megöli a könyvet, de az Egyesült Államokban a könyvtárak twitterezéssel és az iPhone-ra írt programokkal próbálnak fennmaradni. Az intézmények egy sor technikai újítással akarnak új közönséget vonzani magukhoz, például lehetővé tették weboldalaikról az ingyenes zeneletöltést.
New Jersey világhíres egyetemi városában, Princetonban például a Kindle elektronikus könyvolvasót is ki lehet kölcsönözni -- a várólista több hónapos. Egyre több könyvtár hoz létre mobiltelefonokra tervezett honlapokat és szoftvereket. Egy ohiói könyvtár pedig arra költött négy és félezer dollárt, hogy tagjai ingyenesen tudjanak letölteni zenét az oldaláról.
A könyvárak aktívak a közösségi oldalakon is, és felhasználóikban nem igen sejlik fel a csendet parancsoló szigorú könyvtáros néni képe. Az orlandói intézmény például a Twitteren keresztül, az oldal rövid üzeneteire jellemző szlengben informálja olvasóit.


Találkoztunk a könyvtárban -- Bloggerek OrosházánFEL

A délelőtti könyves blogger randevúra mindenki eljött, aki ígérte, a kerekasztal-beszélgetésnek több mint húsz aktív szereplője volt. A résztvevők között egyébként több olyan könyvrajongó is akadt, akinek, mint kiderült, valójában nincs is blogja, csupán nem akarta kihagyni a lehetőséget, hogy találkozzon az érkezésüket biztosra jelző bloggerekkel. A közös nevező természetesen a moly.hu volt, ahol egyébként a szervezés döntő része is zajlott.
A délutáni közös könyvelhagyást és (kocsmázást) forró csokizást követően kezdődtek a közönségtalálkozók. Elsőként Görgey Etelkával (azaz Raana Raas-szal) beszélgetett Papp Klaudia. Az utolsó hivatalos program két remek író, Rácz Zsuzsa és Závada Pál kötetlen beszélgetése volt, akik könyveket ajánlottak (Zsuzsa női írókra hívta fel a figyelmet, Závada a német kedvencek mellett Darvasit említette).
Az ezt követő könyves blogger buli már a közösségépítést volt hivatott szolgálni.


Csökkent a funkcionális analfabetizmus -- némileg eredményes, de nagyon nem hatékony útonFEL

Magyarország azon kevés európai ország egyike, ahol a 15 éves funkcionális analfabéta gyerekek száma 2000 és 2006 között csökkent. Picit, de csökkent. Másutt ez az arány nőtt. Ez azt jelenti, hogy az e területbe 2002 óta befektetett pénz, munka, elvárások, kommunikáció együtt valamilyen hatást gyakorolt a rendszerre. A fejlesztéspolitikának tehát voltak eredményei. Fajlagosan túl drága volt, a lehetőségeihez képest túl keveset produkált. De ez nem azt jelenti, hogy nem kell továbbra is nagyon sokat fektetnünk bele. Kell, csak okosabban.


Új Corvina Digitális Tudástár a könyvtárakban -- Az olvasás szabadságáértFEL

'Az olvasók a könyvtár webes katalógusán keresztül kezdeményezhetik digitális kölcsönzésre vonatkozó igényüket, majd a kölcsönzési idő lejártáig innen érhetik el az elkészült elektronikus példányokat is. A digitalizált dokumentumok szerzői jogi védelméről digitális jogkezelő rendszer gondoskodik. A könyvtár a szerzői jogokat figyelembe véve különböző megkötéseket tehet az elektronikus dokumentumok hozzáférhetőségét illetően. Meghatározhatja például, hogy az olvasó meddig érheti el az elektronikus példányt, hányszor nyithatja meg, vagy készíthet-e róla mentést. A kölcsönzési idő lejárta után a letöltési lehetőség megszűnik' -- mondta el Czoboly Miklós az e-Corvina Kft. ügyvezető igazgatója.


Közösségi térrel bővült a KSH könyvtárFEL

A Központi Statisztikai Hivatal könyvtára új, 170 négyzetméteres közösségi térrel bővült, a beruházás mintegy 45 millió forintba került.
A KSH Könyvtár mostantól nemcsak a KSH dolgozóinak, hanem a kerület lakóinak is biztosítja a könyvkölcsönzést.
A Bibó István nevét viselő közösségi teremben mintegy 15 ezer kötet várja a könyvtár látogatóit, a könyvtárból kivehető kötetek száma azonban ennél jóval több, meghaladja a százezret. A szakirodalom mellett a polcokon helyet kaptak a szépirodalmi alkotások, sőt az ifjúsági és a gyermekkönyvek is -- hangsúlyozta Nemes Erzsébet, a könyvtár főigazgatója.
Az 1867-ben Keleti Károly alapította KSH Könyvtár 850 ezres állományával Európa egyik legrégebbi, gyűjteményét tekintve pedig legnagyobb statisztikai könyvtára -- mondta a főigazgató.


Portalanító oroszlán Kecskeméten, társadalmi katalizáló Afrika-program MünchenbenFEL

-- Vajon mit keres egy oroszlán a könyvtárban? Eláruljuk, segít a gyerekeknek, port takarít és olvas, ahogy az egy könyvtárba járó oroszlánhoz illik. A Könyves Vasárnap keretén belül a könyvtár közös mesélésre invitálta a gyereket és szüleiket egyaránt. Majd a mese végén, melyben egy oroszlán könyvtári kalandjait izgulhatták végig, a családok papírt és ollót ragadtak, hogy a mese alapján elkészítsék saját oroszlános könyvjelzőjüket. (Kecskeméti TV)
-- Neuaubing fiókkönyvtárában (München) napközisek számára Afrika-nap-sorozatot szerveztek. Mottó: Afrika -- érezni, megélni, olvasni és megragadni. A sok érzékszervet megragadó rendezvényen a gyerekek több technika segítségével készítettek tárgyakat, melyeket aztán a városi könyvtár ablakában tesznek közszemlére. A sorozat zárásaként zenés-táncos-mesés mulatságot szerveznek. (ref.: MG) Az újság nem írja, de Magyarországról nézve tudni érdemes: Németországban gyerekek számára nem véletlenül szerveznek idegen kultúrák befogadására nyitottabbá tevő programokat. A könyvtár így egyben fontos társadalmi folyamatok katalizátora is. (MG)


Új lendületet vesz az akadálymentesítési munka a vakok szövetségénél?FEL

...Két könyvtárral is tárgyalásokat folytat a szövetség a hangoskönyvtár analóg módon rögzített állományának digitalizálásáról. Konkrét megállapodás még nincs, egy lehetséges irány, hogy a könyvek az internetről lesznek letölthetőek, a látássérültek számára ingyen, a többieknek pénzért. Egy másik elképzelhető újítás, hogy a szövetségben működő Hangoskönyvtár az Országos Széchényi Könyvtár fiókintézményévé válik, így a mostaninál sokkal több forráshoz juthat...


A legfontosabb dolog, ami történt velem életemben, az volt, hogy megtanultam olvasniFEL

Címkék: Franciaország | olvasás |

-- vallotta a 10. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként, még 2003-ban Mario Vargas Llosa.
Az 1936-os születésű Vargas Llosa ötéves korára tanult meg olvasni, s főleg olyan szórakoztató irodalmi nagyágyúkon nőtt fel, mint Alexandre Dumas, Karl May vagy Victor Hugo. A latin-amerikai irodalommal csak hazájától távol, 1958-as Európába érkezése után ismerkedett meg igazán, és kor- és sorstársaihoz -- többek közt a kolumbiai Gabriel García Márquezhez és az argentin Julio Cortázarhoz -- hasonlóan itt döbbent rá arra is: elolvashat annyi francia könyvet, amennyit csak tud, élhet Párizsban haláláig, soha nem lesz belőle francia író. Igaz, azt is elismeri: 'annak, aki a mi korunkban igazi dél-amerikai íróvá akart válni, Párizs levegőjét kellett belélegeznie'.


Hogyan vegyük rá a fiúkat az olvasásra? -- internet-korlátozással és jó könyvekkelFEL

Az én időmben Amerika elit iskoláiba szinte csak fiúk jártak -- kezdődik Thomas Pence, a dallasi kiadótulajdonos írása. Ma ez már elképzelhetetlen. A fiúk ugyanis többnyire kiesnek innen, pontosabban be se kerülnek -- gyenge olvasásukra visszavezethetően. Sokan azt látják megfelelőnek, hogy az ő ízlésüknek megfelelő olvasmányokat kínálnak számukra. Ez sokkal kényelmesebb, mint foglalkozni velük -- nemesebb témákban. Amelyek viszont eléggé sekélyesek, sőt, alantasak. A Denison Egyetem egy pszichológusának tapasztalata, hogy a videójátékokkal rendelkező fiúk többet játszanak, mint olvasnak, és ez iskolai teljesítményüket erősen rontja.
Nagyon egyszerű rávenni a fiúkat az olvasásra: tartsd kontroll alatt az elektronikus médiához való hozzáférésüket (főleg videójátékok és rekreációs tartalmak az interneten) -- mondhatnám akár: teljes tiltás alatt. És: töltsd fel a polcokat jó könyvekkel. Írása végén felhívja a figyelmet arra, hogy a magántanulók esetén nincs különbség a fiúk és lányok olvasási teljesítménye között. (ref.: MG)


Az olvasás megváltoztatja az életvitelt -- elítélteken segít a CLTLFEL

Az irodalom megváltoztathatja az emberek életét. Ezt tekinti filozófiájának a Changing Lives Through Literature (CLTL). A Humán Tudományok Nemzeti Alapítványának szolgáltatása a programot bemutató weboldal.
Az emberek azonosulhatnak az olvasott karakterekkel. A gyakori olvasók számára ez nem újdonság, de ezzel mégis kevesen szembesülnek. A CLTL résztvevői, bírók, pártfogók, és oktatók úgy vélik, hogy a gondosan kiválasztott irodalmi művek által az elítéltek betekintést nyernek saját életükbe, jobban megismerhetik saját viselkedésüket, megtapasztalva, hogy nincsenek egyedül problémáikkal. Az írott szó hatása sokkal tovább tart, mint maga az olvasás.
E honlapon található információk: a program filozófiája és történelme, oldalak a hallgatóknak (alias: elítélteknek), instruktoroknak, a próbára bocsátásban döntést hozóknak, bíráknak. (ref.: MG)


Pár olvasót remélünk, akik évek múlva is betérnek hozzánk -- minden tízedik ember jár könyvtárbaFEL

Nosztalgia villamos közlekedett péntek délelőtt a Debrecenben lévő könyvtárak között. Az egyetemi, a városi, a megyei és a református kollégium könyvtára fogott össze az olvasás, és a könyvtárhasználat népszerűsítéséért.
-- Egyre szélesebb körben elérhető és hódít az e-könyv, azaz az elektronikus könyv, és léteznek a hangos könyvek is -- ezért kell népszerűsíteni a hagyományos olvasásmódot. A rendhagyó könyvtáros találkozón elhangzott: Debrecenben a modern technika és az internet térhódítása ellenére sikerült megtartani a könyvtárak vonzerejét. A városi könyvtárban évek óta nem csökkent, a megyei intézményben pedig kis mértékben nőtt a beiratkozottak száma. Az intézményvezetők szerint a szervezett programok hozzájárulnak a könyvtárak népszerűségének a növekedéséhez.
-- Minden tízedik ember jár könyvtárba -- beiratkozókat keresnek a szegedi nosztalgia-villamoson is.


Könyvtárosok vándorgyűlését szervezik meg KászonaltízbenFEL

A Romániai Magyar Könyvtárosok VII. Vándorgyűlését szervezik meg november 3. és 5. között Kászonaltízben Új utakon a hazai könyvtárak címmel. A konferencia és szakmai találkozó szervezői a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) és a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, társszervező a kászonaltízi Miklós Márton Községi Könyvtár. A konferencia fő támogatója a Szülőföld Alap.
A rendezvény központi témája a lokális kulturális értékek megőrzésének lehetőségei a digitális korban, a könyvtári helyismereti munka átalakulása.
A kiemelt témakörben a könyvtáros szakma képviselői mellett a lokális kulturális örökség megőrzése területén tevékenykedő más szakemberek előadásai, hozzászólásai is elhangzanak a konferencián.


Támadás indult a tankönyvmásolás ellenFEL

Akcióba lendületek a hazai szak- és tankönyvkiadók a szerzői jogok védelmében, mivel elterjedtek a könyvmásoló műhelyek és illegális e-könyv-terjesztők az egyetemek és főiskolák körül. Egyrészt kiadványokban és plakátokon hívták fel a figyelmet a problémára, másrészt teszteket töltettek ki hat nagyvárosban. Két-két kiadói megbízott nézett meg országszerte legális másolóműhelyeket; az eredménye: 92 százalékuk teljes terjedelemben másolta az átadott szakkönyveket, több mint 89 százalékában akár több példányban is.
Egy pécsi másolóüzemet próbaképpen fel is jelentettek, mivel az a felszólítás ellenére is tovább folytatta a jogsértést. A másolatokat az ügyészség lefoglalta, az eljárás még nem zárult le. Becslések szerint negyven százalékra tehető az olyan diákok aránya, akik nem vásárolnak bolti tankönyvet.


Elérhető lesz a Wikipédiából a Romániai magyar irodalmi lexikonFEL

A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Kriterion Kiadó, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület között létrejött megállapodás alapján a kolozsvári székhelyű kiadó által gondozott Romániai magyar irodalmi lexikon [ link ] első négy kötete, vagyis az A-tól R-ig terjedő címszavak hamarosan teljes egészében fellelhetőek lesznek a magyar nyelvű Wikipédiában.


Digitalizálva gyorsabban vesznek el a hanganyagokFEL

Az amerikai történelmi eseményekről készült digitális hangfelvételek és rádióműsorok hamarabb enyésznek el, mint a korábbi, analóg technikákkal rögzített dokumentumok -- derül ki egy friss amerikai tanulmányból.
CD-lemezekre készültek az archívumoknak szánt másolatok. A 12 centiméter átmérőjű csillogó korongoknak viszont legfeljebb 3-5 év az élettartama -- magyarázta a tanulmány társszerzője, Sam Brylawski.
A kutató szerint a hangfelvételekkel az a legnagyobb probléma, hogy a megőrzésre szánt anyagokat nem lehet csupán a polcokon tárolni, az adathordozókról időről-időre, a technika fejlődésével összhangban folyamatosan másolatokat kell készíteni.
A tanulmányból kitűnik, hogy a régi analóg technikákkal készült felvételek a raktárakban porosodva 150 évvel tovább bírják mint a mai digitális mentések. A jelenlegi eljárásoknál további probléma a formátumok gyors avulása, és a visszajátszhatóság kérdése. A magnókazettákra készült családi felvételek is időzített bombaként ketyegnek, ...


A Facebook-on folytatnak imázskampányt a müncheni Gasteig könyvtár gyerekolvasóiFEL

A müncheni városi könyvtár gyerek- és ifjúsági részlegén lehet kölcsönkérni a plüsspatkányt. (Ami magyarul könyvmoly, az németül olvasópatkány.) A könyvtárosok arra biztatják a gyerekeket, hogy a jószággal fényképezkedjenek pl. állatkertben, villamoson stb. majd hozzák vissza azt. A beküldött fényképeket pedig kiteszik a gyerekkönyvtár Facebook-oldalára.


A gyerekek szeretnének e-könyvet, a szülők kevésbé lelkesekFEL

A gyerekek készek rá, hogy e-könyveket olvassanak, ám a szüleik nincsenek oda az új lehetőségért -- derült ki egy amerikai könyvkiadó által megrendelt közvélemény-kutatásból. A Harrison közvélemény-kutató cég a Scholastic kiadóvállalat megbízásából 1045 gyereket és ugyanennyi szülőt kérdezett meg a témában.
A 9-17 év közötti korosztályban tízből hat válaszadó állította, hogy szívesen olvasna Kindle vagy iPad jellegű digitális olvasókon könyveket. Azt már csak háromból egy mondta, hogy ezzel a formátummal a maga szórakoztatására többet is olvasna.
A szülők körében eltérő kép mutatkozott: csupán hat százalékuknak volt e-könyv olvasója, 16 százalék mondta, hogy a következő egy év során be akar szerezni egy ilyen eszközt, de 76 százaléknak esze ágában sincs, hogy vegyen.




Analógiák

Életpálya-modell -- szellemi röghözkötés?FEL

A pedagógus olyan ember, aki 6-7 éves korában bekerül az iskolába és 62-64 éves korában kerül ki belőle. Semmi mást nem tapasztal, csak -- különböző szerepekben -- az iskolát. Ez már önmagában brutális hatást gyakorol a szakmára. De ez csak egy probléma. Minden nagy közszolgáltatási rendszer állandó alapproblémája a rugalmatlanság. Az alkalmazkodóképességet viszont nem lehet úgy feléleszteni, ha a humánerőforrás-gazdálkodás direkt bekeményíti a rendszert. A közigazgatásban én kőkeményen közszolgálati életpályamodellekkel operálnék, hogy stabilizáljam a szakképzett gárdát, mert ott erre nagy szükség volna. A közoktatási rendszerben a probléma pont az ellenkezője, ezért nem biztos, hogy előmeneteli rendszerrel operálnék. A közoktatás baja a rugalmatlanság: nem lehet lecserélni valakit, aki alkalmatlan, nem lehet megnyerni valakit, aki jó lenne.


Mire képes egy jó kép? Rehabilitáció és művészetterápia -- milyen képeket tegyünk a könyvtárba?FEL

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá azt a 150 éves, első hallásra naivnak tűnő feltevést, hogy elősegítheti a betegek gyógyulását, ha műalkotást szemlélnek. 'Az emberek azt gondolják, csak a tudatra lehet hatni. Ez nem igaz. Lehet a testre is. Keveset tudunk a hogyanról, de az biztos, hogy a formák, színek, fények hatnak ránk. A változatos formák és a ragyogó színek gyógyító hatással vannak a betegekre. A változatossággal azonban óvatosan kell bánni. Ha a betegnek gyors egymásutánban 10-12 képet mutatnánk, tíz az egyhez, hogy nem lenne jobban tőle. De függesszünk ki szemben vele egy napra, egy hétre, egy hónapra egyet-egyet, és gyönyörködtetni fogja a változatosság.' Ekképpen foglalta össze a vizuális környezettel kapcsolatos gondolatait Florence Nightingale, az angliai premier után egy évvel, 1860-ban Amerikában is kiadott Jegyzetek az ápolói tevékenységről című, a modern nővérképzést megalapozó művében.




Kisszínes

A kínai ufó kevésbé érdekli Amerikát, mint a vörösiszapFEL

A Google Trends szerint, amely a kereső legnépszerűbb aktuális keresőszavait, illetve a kereső elemzései szerinti legfontosabb témákat mutatja be, az Egyesült Államokból érkezett keresések között jelenleg az ötödik helyen áll a magyar iszapkatasztrófa.
A hatalmas érdeklődés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a világsajtó jelentős terjedelemben foglalkozik az ajkai vörösiszap-katasztrófával. Szinte minden újság, rádió és tévécsatorna beszámolt az ipari baleset következményeiről, még az al-Dzsazíra arab hírtévé is foglalkozott azzal, hogy a katasztrófát okozó tározót üzemeltető cég nem vállalja a felelősséget az ipari balesetért.


Eltűnt hajó után nyomozhatnak a játékosok az internetenFEL

Egy 300 éve eltűnt hajó és a mesés kincs nyomába eredhetnek a diákok péntektől a Tengernyi Kaland című alternatív valóság játék résztvevői.
Háromszáz éve futott ki az Indiai óceánra a Holland Kelet-indiai Társaság kereskedőhajója, mesés kincsekkel a fedélzetén. A hajónak és a százmillió dollár értékű rakományának nyoma veszett, azóta senki sem látta. A rejtély feltárásához a titokzatos holland milliomos, Casper Van Doom kéri a diákok segítségét. A két hónapon át zajló játékfolyam 25 készségfejlesztő, oktató tartalmú, ugyanakkor szórakoztató játékot, feladatot tartalmaz, mindezt izgalmas történetre felfűzve. Az események nem nélkülözik a váratlan és kalandos fordulatokat sem. A 10 év fölötti fiataloknak ajánlják a játékot, de idősebbek is bekapcsolódhatnak.


Könyvtár-imázs -- pornóforgatásonFEL





Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárút -- siker, köszönet és képekFEL



A MEK 15 projekt a sajtóbanFEL

A MEK 15 projekt a sajtóban:
link
link
link
link
link




Információforrások

Pszichológiai tesztek -- online (Psychogalaxy)FEL

A 2.0 alapú pszichológiai szolgáltatást igénybe vevők komoly pszichológiai teszteket tölthetnek ki magukról, melyhez az értékelést is megkapják. A szolgáltató ilyen módon nagy mennyiségű (anonim!) kutatási anyaghoz jut. A honlap tulajdonosa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézete. (MG)


404 és társai: nincs többé titokFEL

Az Error Goblin oldalán [ link ] gyakorlatilag minden hibakódról kideríthetjük, mi váltotta ki az adott program rendellenes működését. Ehhez mindössze be kell írni az oldalon megjelenő egyetlen nagy mezőbe az adott hibakódot, és azonnal láthatjuk a megoldást.
Az ingyenes szolgáltatás jelenleg 16 984 kód leírását tartalmazza. Az üzemeltetők azokra is gondoltak, akik olyankor szeretnék egy hibakód leírását megtudni, amikor nincs internetkapcsolatuk. Le lehet tölteni egy ingyenes Windows-alkalmazást [ link ], amivel offline is ki lehet deríteni a hibát, illetve létezik egy iPhone program is [ link ], így akár zsebre is vághatjuk az egész adatbázist.


Holt nyelvvel bővült a Google Fordító repertoárjaFEL

Egy holt nyelv, a latin lett az ötvennyolcadik nyelv a Google ingyenes online fordítási szolgáltatásában.
A vállalat szerint az új szolgáltatás, amely a link oldalon érhető el, éppúgy hasznára lesz annak a több mint 100 ezer amerikai diáknak, akik a szokásos évi latin vizsgára készülnek, mint azoknak a világszerte élő tanulóknak és tudósoknak, akik a mindennapokban foglalkoznak ezzel a holt nyelvvel.


Külföldön Élő Magyarok blogregisztere -- 53 ország 457 blogFEL