Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/36., okt. 6.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Ilyen még nem volt: többszáz kilométeres reklám a könyvtáraknak
Mauruce Line -- az OSZK tanácsadója, 1996
Oktoberfest, München -- és könyvtárak
Miért nem használnak tájékoztatópultot az új kaliforniai könyvtárban?
Tiszteletre méltó-e a tájékoztató pult? -- olvasói levél
Használó-duplázás átrendezéssel és internet-teázóval -- a golfparti után
Országos Családi Könyvtári Napok -- ki tudja, eredményes-e
Szabó Ervin valószínűleg maradhat -- a Fidesz nem egységes a kérdésben
Új generációs katalógusok -- a használóknak tetszik, a könyvtárosoknak nem elég pontos
Indul az ebay.hu -- a könyvkölcsönzést is helyettesítheti -- és meghirdethetjük a leselejtetett könyveket
Mini könyvtár a rendelőben -- Sárvár
Nemzeti könyvtárak marketingje -- egységes szemlélet kellene
Olvasókör-terápia. Miért működnek jól egyes olvasókörök és mások miért nem?
A legvégső személyes keresőeszköz: a könyvtáros. -- És pragmatika
A tanárok igenis adnak a diákok szavára? -- Növekedett a gyerekek könyvkölcsönzése -- a pedagógusok nem ezt nézik
Ezer mű 23 európai nemzeti könyvtárból
Kereső tanfolyam - 2. Keresők működése (Drótos László)
Tizenöt szerző ajánlotta fel műveit a 15 éves MEK-nek
Ahogyan a könyvtárak támogatják az olvasást -- Hollandiában
Pozsonypüspöki iskolaünnep -- igyekeznek a pedagógusok
A fiatalkori depresszió vizsgálata a Web 2.0-n
Tanulási nehézségek megértése és alkalmazkodás hozzá -- a könyvtárban
1001 mackó volt a szárligeti könyvtárban
Hoffmann: emelni kellene a ... könyvtárosok ... bérét (Egyesen beszéd)
Könyvtári éjszaka -- idén másodszorra Esztergomban
Igaz, hogy gyengén olvasunk, de legalább vacakul is számolunk :-(

Analógiák

Ki felelős az iszapömlésért? -- tanulhatunk más hibájából; megelőzés és válságkommunikáció

Kisszínes

Könyvespolc-pornó és könyvtárszagú parfüm
Dobó Mátyás: a videó az internet jövője?

Információforrások

Online szinonima szótár
Nyitva tartások -- egy helyen! Amibe a könyvtár is belefér


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Ilyen még nem volt: többszáz kilométeres reklám a könyvtáraknakFEL

Gyalog, valamint kerékpárral Békéscsabáról indultak el könyvtárosok és olvasók Pécsre, hogy népszerűsítsék az útvonalon lévő bibliotékákat és azok szolgáltatásait. Mint arról Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár könyvtári részlegének vezetője hétfőn elmondta, a 'zarándokok' hétfőn reggel Békéscsabáról indultak el, és 284 kilométer megtétele után vasárnap fognak megérkezni Pécsre.
A könyvtárosokból, könyvbarátokból és diákokból álló csapat útközben meglátogatja például Orosháza, Szeged, Mórahalom és Baja könyvtárait. Útjukról és tapasztalataikról beszámolnak a kezdeményezésről a link oldalon. A Békéscsabáról indult csapat tagjainak többsége nem karikázik el Pécsre, hanem útközben más §zarándokok' váltják le őket. Rakonczás Szilvia kiemelte: a túra megszervezésével nem elsősorban az volt a céljuk, hogy a fizikai teljesítményt helyezzék előtérbe, hanem az olvasás és a könyvtárhasználat fontosságára hívják fel a figyelmét az érintett útvonalon élőknek.


Mauruce Line -- az OSZK tanácsadója, 1996FEL

Előző lapszámunkban beszámoltunk Maurice Line haláláról. A tanácsadó több Magyarországon tartott tréning után egyebek mellett az OSZK-nak is tanácsot adott. Tapasztalatai és javaslatai Richard Haseltine-éval együtt az OSZK Híradó 1996/9-10. számában jelent meg. Online sajnos nem érhető el. Nézzünk néhány kiragadott részletet belőle.
- '... nemzeti könyvtárakra nem feltétlenül van szükség, mert tevékenységeiket más könyvtárak vagy magánszervezetek is elvégezhetik, ahogyan erre már vannak is példák a világban.' A könyvtár létének egyik igazolása, hogy más könyvtárak számára pénzt takarít meg, ugyanakkor az OSZK-t a többi magyar könyvtár nem tekinti fontosnak illetve hasznosnak.
- A finanszírozás egyáltalán nem kielégítő; nincs mód a szükségletek alapján felbecsült költségigény benyújtására. A jelenlegi rendszer nem ad lehetőséget konzultációra a fenntartóval, lehetetlenné teszi a tervezést, közömbösséghez vezet és konzervatív gondolkodást idéz elő.
- Irreális a kormányzattól több forrást elvárni. Ehelyett a jelen költségvetésből kell lehetőleg kifogástalan szolgáltatást kihozni. Ennek módja: a tevékenységi kör szűkítése, a hatékonyság növelése, pénzbevételi lehetőségek kidolgozása, egyéb pénzforrások felderítése. p. 19
- 'A könyvtári személyzet létszáma túl magas, a gyűjteményekhez és a szolgáltatásokhoz viszonyítva jóval nagyobb, mint ahogy azt más nemzeti könyvtárban tapasztaltam. (Összehasonlításképpen: a Chilei Nemzeti Könyvtár több mint három és fél milliós gyűjteményével olyan hatalmas épületben működik, amely rendeltetési céljának sokkal kevéssé felel meg, mint az OSZK épülete. Személyzete 150 fő, ami 100-ra csökkenthető, ha a könyvtár teljes hatékonysággal működik.)' p. 21
- A szükséges létszám olyan tényezőktől függ, mint az olvasótermek, a nyitvatartási idő, a szükségesnek tartott biztonság mértéke, a munkaterületek elhelyezése és mértéke (a rossz elrendezés nem elég hatékony munkaszervezetet eredményez) stb." p. 21
- Sok a bürokratikus eljárás. Nem megfelelő a kommunikáció és az együttműködés, ami párhuzamos munkavégzéshez vezet. p. 21
- Lehet, hogy feleslegessé válik az OSZK nemzetközi kölcsönzési feladata.
- 'Gyakran 10-20%-os munkacsökkentés érhető el fejlettebb munkamódszerek átvételével. A fiatalabb személyzetet be kell vonni ebbe a feladatba.' p. 23
-- Ajánlások és javaslatok:
1. jövőkép kialakítása
2. létszámcsökkentés a hatékonyság érdekében
3. megfelelő forma keresése a fenntartói pénz átutalására
4. a szolgáltatások részbeni térítésességének átgondolása
5. felesleges bürokrácia csökkentése
6. a szolgáltatások privatizálásának megvizsgálása
7. az összes szolgáltatás, termék, és tevékenység szigorú elemzése
8. kötelespéldányok egyikének kölcsönzése
9. irányelvek kidolgozása az állományalakításról
10. különgyűjtemények hozzáférésének növelése
11. a munkatársak intenzívebb foglalkoztatása
12. személyzetfejlesztés a vezetés, motiválás területén
13. a személyzet szabadabb mozgásának biztosítása
14. csoportok alakítása a belső kommunikáció javítására
15. program a külső kommunikáció javítására
16. a jelenlegi és a lehetséges használók jobb megismerése
17. könyvtárak közötti együttműködés megszervezése
18. Az Országos Széchényi Könyvtár Barátai Világszerte társaság létrehozása
19. változtatási készségek elsajátítása
20. Koordinált program a változás kezelésére, szakértők bevonása, egy másik európai nemzeti könyvtár mintaként alapul vétele.

Hírforrás: OSZK Híradó
2010. október 06.  • Továbbküldöm a hírt

Oktoberfest, München -- és könyvtárakFEL

A bajor főváros sörünnepe nem -- ráadásul az idén 200. -- nem érte felkészületlenül a müncheni könyvtárakat. A Müncheni Városi Könyvtár szokásához híven ajánlóbibliográfiát készített az esemény kapcsán, melyhez a könyvtár részlegeiben nyomtatott formában lehet hozzájutni. Emellett a Múzeumok Hosszú Éjszakájára felolvasóestet rendez az elmúlt 200 év vonatkozó írásaiból -- ahogyan az utcai plakátokon városszerte jelzik.
A Bajor Állami Könyvtár virtuális kiállítást készített, melyen a korabeli sördalokon, karikatúrákon árlapokon túl a komoly helyismeret után érdeklődők is megtalálják számításukat. Galéria: link (MG)


Miért nem használnak tájékoztatópultot az új kaliforniai könyvtárban?FEL

Kalifornia legújabb egyetemének, a Mercednek 2005-ben nyílt könyvtára eltér a megszokottól. A vezetés felismerte, hogy lehetőség nyílt egy korszerű, 21. századi intézmény létrehozására. A Kolligian könyvtár hamar népszerű lett a hallgatók körében kölcsönözhető laptop programja és tágas tanulóterei miatt. Az oktatók számos órát itt tartottak az első félévben, mivel az egyetemi szárny átadása késett. A könyvtár vezetése már a nyitás előtt kidolgozta a használók igényeit figyelembe vevő tájékoztatási stratégiáját. Nincsenek ugyan tájékoztatópultok, de a főbb szolgáltatási pontokon könyvtár szakos hallgatók tartanak ügyeletet. 25 alsóéves diákot tanítottak be, akik két helyen segítenek a használóknak: a kölcsönzés mellett tájékoztatják a használókat az alapvető kérdésekről, míg fogósabb kérdések esetén a könyvtárosokhoz irányítják őket. Később szöveges üzenetek fogadását is lehetővé tették, majd az őszi szemeszterben a diákok csoportos könyvtárhasználati oktatására is sor került. Ezek az új megoldások ma már nem szokatlanok a tájékoztatás változó világában. A Tudományos Könyvtárak Szövetségének (ARL) adatai szerint az elmúlt évtizedben a tájékoztatási kérdések száma csökkent a legjobban (51%-kal). A felmérések szerint a diákok késő este a legaktívabbak, amikor a szakképzett könyvtárosok már nincsenek szolgálatban, sokszor pedig hiába várnak a szaktájékoztatóra. Gondot jelent az is, hogy sokan nem merik megközelíteni a tájékoztatópultot. A minőségi tájékoztatást pontosság, használhatóság és a használó elégedettsége jellemzi: egyik sem igényli azonban a személyes kontaktust. (A mercedi diákok ezt nem is igénylik.) A fentiek alapján az a döntés született, hogy nem ültetnek tájékoztató könyvtárost a referenszpult mögé. Ezt négy ténnyel magyarázzák: ... (ref.: Murányi L.)


Tiszteletre méltó-e a tájékoztató pult? -- olvasói levélFEL

Köszönettel közöljük előző lapszámunkban megjelent referátum link kapcsán a szerkesztőnek írt levelet:
A Tiszteletre méltó-e a tájékoztató pult? című recenziót (véleményt?) olvasva először nem is értettem, mivel van baj, Horváth Zoltánné Katalist-beli levele nyomán világosodott meg: tényleg nem a tájékoztató könyvtárossal, hanem egy tárggyal! Mivel kérdést is tett föl a cikk végén, elmondom, hogy nálunk (nem külföld, nem a legmodernebb berendezésű könyvtár -) mire szolgál ez az asztal.
Itt van a számítógép, a telefon, egy szórólaptartó az olvasó által szükség esetén kitöltendő űrlapoknak: könyvtárközi kérés, irodalomkutatási igény stb., ide teszi az olvasó (aki a tájékoztató asztal másik oldalánál széken ül) a listáját, amire itt kényelmesen jegyzetelhet (pl. raktári jelzetet, folyóiratcímet stb.), ide teszi könyveit, amit ezen az emeleten összegyűjtött, de nem akarja magával vinni mondjuk a mosdóba, itt játszik az olvasó ölében a gyermek, amíg anyjával a könyvtáros a referenszinterjút lebonyolítja, és itt vannak a szaktájékoztató könyvtárosok által (hogy képben legyen) átnézendő (és nem beletemetkezendő) friss folyóiratok.
És a könyvtáros nálunk is egyedül ül itt, forgószéken, mögötte nincs elavult referenszállomány, az olvasóval közösen nézi a monitort, ha épp úgy adódik, és föláll, hogy megmutassa az olvasónak polcot, hogy leemeljen onnan könyvet stb. Várja a következő olvasót, vagy éppen türelmesen, de lehet, hogy idegesen tájékoztat az előtte ülő-álló sor láttán, mert nyilván mindenki siet. Nem gondolom, hogy mostanában át kellene alakítani. És -- mintha ez másutt is így lenne!
Üdvözlettel: Czinkné Bükkösdi Valéria, Megyei és Városi Könyvtár, Kaposvár

Hírforrás: Czinkné Bükkösdi Valéria ; KIT
2010. október 06.  • Továbbküldöm a hírt

Használó-duplázás átrendezéssel és internet-teázóval -- a golfparti utánFEL

Az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola Könyvtára tavaly a könyvtári golfpartival 'lógott ki a sorból'. (Képek: link és az iskola honlapjáról link egyaránt elérhetőek a galériákban.) Ám a rendezvény alatt a könyvtár épen maradt, mi több: sok új olvasót is szereztünk, lecsendesedtek az aggódó hangok.
Már júniusban körvonalaztam egy internet-teázó tervét, amit új könyvtáros kollégámmal megvalósítottunk szeptemberre. Első lépésként megszüntettük az olvasótérbe ékelt irodát, ahová persze nem léphetett olvasó, raktárba helyeztünk az állomány azon részét, amelyet nem forgattak. Több polcot áthelyeztünk. Tanári segédkönyvtárnak külön ?kuckót? rendeztünk be a fénymásolóval. Végül kialakítottuk a teázásra alkalmas helyet fotelokkal, asztallal, internettel, persze a folyóiratokat is itt helyeztük el, no persze nem véletlenül. Az már csak hab a tortán, hogy társasjátékok is kerültek a polcra, és a ?könyvtárosod is ezt olvasta? című válogatás, ahová címlapjukkal kifelé fordítva néhány kedvenc regényünket tettük.
Mibe került mindez?
1. 4000 kötet átpakolásába.
2. Az internetes helyek átcsoportosításába.
3. Az irodai rész praktikus szűkebbre szabásába, átköltöztetésébe.
És az eredmény?
1. Megduplázódott a látogatói létszám a tavalyi hasonló időszakkal összehasonlítva.
2. Folyóiratot olvasgatnak diákjaink.
3. Kölcsönkértek a kedvenc saját könyveinkből és beszélgettünk róla.
4. Egyre többen nem a büfében töltik a lyukasóráikat, hanem nálunk.
5. Kollégáink örömmel fedeztek fel számukra újnak tűnő, de már régóta a polcon őket váró könyveket az új elrendezésben.
6. Mindenki örült az átrendezésnek, ugyan nem mértük, de érzékelhetően több időt tölt egy-egy látogató a korábbi ?berohanok, kölcsönkérek, és már rohanok is tovább?-hoz képest.
Ezek az első három hét sikerei, és még számos ötlet van a tarsolyunkban, amelyekkel a látogatói létszámot növelni szándékozzuk! Képek az átalakításról: link (Lázárné Szanádi Csilla, könyvtárvez.)


Országos Családi Könyvtári Napok -- ki tudja, eredményes-eFEL

Kiöregedett a rendezvény. Fantáziát, figyelmet megmozgató esemény -- legalábbis kapásból -- nem tűnik fel. Hacsak nem a könyvtárosok 'zarándoklata', ld. a külön cikket. Ami viszont sajnos nem látszik kapcsolódni az Összefogás -- vagy hasonló nevű -- rendezvényhez. (MG)
Néhány esemény a rendezvénysorozatból:
- Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával október 4-10. között Országos Családi Könyvtári Napok link a Családi Olvasás Éve 2010. A megszokott szolgáltatások mellett ezen a napon országszerte olvasásra épülő rendezvényekkel, játékokkal várják az embereket. Az idén, az előzetes regisztráció adatai szerint 552 településen, 683 könyvtár, 3153 programmal várja a családokat, az érdeklődőket.
- Szeged - Mennyekbe vágtató prolibusz címmel Weöres Sándor versekből hallhatnak válogatást kedden a Reökben. Három hangversenyt is ajánlunk a komolyzene kedvelőinek, a Millenniumi Klubban Délvidéki-estet rendeznek, Széchenyi téren az I. Szegedi Utcazenész Találkozóra várják a zenészeket és hallgatóságot. Érdekes programokkal folytatódnak az Országos Családi Könyvtári Napok a Somogyiban, az SZTEage-ben az Oscar-díjasok hete keretében Milos Forman: Száll a kakukk fészkére című, 1975-ös kultfilmjét vetítik.
- Szombathely - Ma kezdődnek az Országos Családi Könyvtári Napok a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Október 10-ig gyermekeknek és felnőtteknek is kínálnak izgalmas programokat.
- Bács-Kiskun (sic! -- sajnos a cikkben nem szerepel könyvtárnév) Kedden 10 órától 19 óráig az Irodalmi fülbevalók című játékba kapcsolódhatnak be az olvasók, amelyben hangos könyvekből vett részletek segítségével bizonyíthatják olvasottságukat. 14 órától felolvasódélután kezdődik (A)bigéltől a V(ámpírhercegig) címmel.


Szabó Ervin valószínűleg maradhat -- a Fidesz nem egységes a kérdésbenFEL

A Fidesz politikusai nem egységesek a kérdésben, de interjúalanyaink egyike sem állt ki határozottan a könyvtár átnevezése mellett. Mint arról korábban beszámoltunk, Szőcs Géza kulturális államtitkár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevéből törölné a könyvtár alapítójának a nevét. Tarlós István -- még főpolgármester-jelölt korában -- jóval visszafogottabban nyilatkozott.


Új generációs katalógusok -- a használóknak tetszik, a könyvtárosoknak nem elég pontosFEL

Az elmúlt években számos technológiai újítással korszerűsödtek a könyvtári szolgáltatások, ám az online katalógus sokáig szinte teljesen változatlan maradt. Az új, külső szereplők megjelenése azonban versenyre késztette őket -- így jöttek létre az eddiginél jóval rugalmasabb és a használók igényeinek sokkal megfelelőbb katalógus interfészek: az Enterprise (SirsiDynix), a Primo (Ex Libris), az Encore (Innovative Interfaces), a Visualizer (VTLS) az Aquabrowser (Serials Solutions) valamint a nyílt forráskódú VuFind, Scriblio, Blacklight és eXtensible Catalog Project. Az OCLC is továbbfejlesztette a WorldCatet, létrehozva a WorldCatLocalt. Az új generációs katalógusok jellemzői:
- Külső forrásokból -- például az Amazonból -- származó adatok beemelésének lehetősége.
- Ikonok használata, melyek például a keresett mű formátumát, a találati rangsort, a kölcsönzési státuszt, vagy a mű értékelését jelölik.
- Elsősorban nem egy bizonyos dokumentum lelőhelyének megtalálását szolgálják, hanem inkább a böngészést, felfedezést. Míg a könyvtárosok gyakran összetett, Boole-műveletekkel operáló keresési stratégiát alkalmaznak a minél pontosabb találat érdekében, a használók általában egy-egy kulcsszóra keresnek, és a kapott eredményt szűkítik tovább. Az új katalógusok ezt a fajta keresést segítik elő, amikor a kulcsszavas keresés eredményének megjelenésekor további választható kategóriákat -- formátum, tárgy, dátum, szerző vagy cím -- kínálnak fel a találatok szűkítésére.
- Megadják a közösségi élményt, az együttműködés lehetőségét azzal, hogy engedélyezik, sőt ösztönzik a használókat a címkézésre, a könyvismertetés elhelyezésére, a keresési eredményhez hasonló művek belinkelésére, a megosztható listák készítésére.
A VuFind és a WorldCatLocal katalógusokat 50 felkért önkéntessel -- könyvtárosokkal, egyetemi hallgatókkal és tanulmányaikat már befejezőkkel -- tesztelve mindössze ketten mondták, hogy továbbra is szívesebben használnák a régi katalógust. (ref.: Fazokas E.)


Indul az ebay.hu -- a könyvkölcsönzést is helyettesítheti -- és meghirdethetjük a leselejtetett könyveketFEL

Vetélytársat kap a Vatera és a Teszvesz. Az aukciós piac legnagyobb szereplőjének számító Ebay már magyar nyelven is elérhető. A felületet némileg átszabták, a termékkör kisebb, licitálni pedig nem lehet. A gyakorlott ebay-vásárló számos hiányossággal találkozhat. Az aukciós portálok legnagyobb csalétkének számító licitálás lehetőségét az Ebay a hazai site-on nem adja meg a felhasználóknak. Ez azt jelenti, hogy csak fix áras termékekkel találkozhatunk. A kínálat a hazai Vatera és Teszvesz-hez szokottak számára még így is csábító lehet, de ha valaki vette már a fáradtságot, hogy a külföldi ebay site-okon nézelődjön, annak olyan érzése lehet, mint a magyar narancs láttán. Szintén megjegyzendő, hogy a fix áras termékek többe kerülnek, mintha valaki hosszú napokon, heteken keresztül keresgél, vár, hogy jó áron jó portékához jusson.


Mini könyvtár a rendelőben -- SárvárFEL

Unaloműzőként mini könyvtárat rendeztek be a sárvári rendelőintézetben. A betegek levehetnek egy-egy könyvet a polcról és olvasgathatják azokat. A rendelő könyvespolcán ott lesz majd például Márai Sándor Füveskönyv című alkotása és Popper Péter Belső utak című könyve is. A páciensek is bővíthetik a kötetek listáját saját olvasmányaikkal.


Nemzeti könyvtárak marketingje -- egységes szemlélet kelleneFEL

A cikk azt vizsgálja, mennyire sikeresen alkalmazzák az európai nemzeti könyvtárak a marketing alapelveit, és milyen marketing-orientációt fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak.
A marketingtevékenység szintjét vizsgálták és rangsorolták 14 nemzeti könyvtár honlapján, Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Portugália nemzeti könyvtárának épületében, valamint interjút készítettek az intézmények vezetőivel. A vizsgálat bemutatja a nemzeti könyvtárak marketinghez fűződő viszonyát, melyek közül a British Libraryé tekinthető a legelőrehaladottabbnak. A többi nemzeti könyvtár átvette a marketingtevékenység bizonyos elemeit, de hiányzik az egységes szemlélet. A cikk ajánlásokat fogalmaz meg a honlaptervezéssel kapcsolatban, ideértve a Web 2.0-s alkalmazások bevezetését és az elektronikus források jobb kihasználását. A nemzeti könyvtárak épületeivel kapcsolatos ajánlás szerint a látogatók számára egyetlen központi bejáratot érdemes működtetni, ahonnan kiindulva a látogató az épületben bárhol kiigazodik. A marketingtevékenység kialakítása jelentős, de kifizetődő lépésnek számít a nemzeti könyvtárak életében. Ehhez belülről kifelé történő szemléletváltozásra van szükség és hajlandóságra, hogy más piaci szereplőktől tanuljanak. A marketingtevékenység segítségével az újabb kihívások sikeresen kezelhetők.


Olvasókör-terápia. Miért működnek jól egyes olvasókörök és mások miért nem?FEL

Növekszik az olvasókörök népszerűsége, akár könyvtári, akár magánszervezésűek. A 2008-ban elvégzett amerikai vizsgálat néhány közös problémát, a működést akadályozó gondot fedezett fel, melyek függetlenek a csoport egyéb jellemzőitől. Ezek közé tartozik, ha a tagok arra panaszkodnak, hogy kevés időt fordítanak az olvasottak megbeszélésére, mert mások a nyári filmjüket akarják megmutatni, vagy a csipegetni valót várják. Fontos, hogy a csoportnak közös célja legyen. Vannak, akik szabályokat hiányolnak, és a szabályok sok mindenre vonatkozhatnak. ... A több mint 1200 válaszadó 94 százaléka panaszolta, hogy a csoport főként nőkből áll, és 83% szerint az életkor 40 fölötti: szükség lenne új tagokra, fiatalokra, másféle emberekre, 'vérfrissítésre'. Új tagokat toborozni, röplapokat kihelyezni a könyvtárban, könyvesboltokban, egyházi közösségekben, munkahelyi étkezőkben. A fiatalokat nem csak az iskolában, hanem az internetkávézókban is meg lehet szólítani. Új embereket ne a megszokott környezetünkben keressünk. Ha a kiválasztott könyvekről panaszkodnak, ismét az őszinte beszélgetés a megoldás, és az, ha nem csak a csoport vezetője tesz javaslatot. Ne a bestseller listáról válasszunk. Ha olyan műfajú könyvet választunk, amit nem mindenki kedvel, lehet, hogy érdekesebb, sikeresebb lesz a megbeszélés. És végül: minden itt említett probléma megoldásának alapja a jobb kommunikáció. Gyakran segít, ha -- legalább időlegesen -- külső moderátor vezeti az összejöveteleket.


A legvégső személyes keresőeszköz: a könyvtáros. -- És pragmatikaFEL

Amikor információt keresünk az interneten, interakcióba lépünk számítógépünk segítségével egy keresőmotorral. Az interakció kvázi-nyelvi, hiszen szöveges bevitellel keresünk szöveges információt (ez gyakran így van a nem-szöveges információ esetében is, hiszen ilyenkor a rendszer a tagek között keres). A keresést tanulnunk kell és gyakran körülményes, viszont rendelkezünk egy csodálatos képességgel; tudunk kérdezni. De mi is a különbség a kérdések és a keresés között? Hogyan tehetjük természetesebbé a keresés élményét? Erre adhat választ a pragmatika.


A tanárok igenis adnak a diákok szavára? -- Növekedett a gyerekek könyvkölcsönzése -- a pedagógusok nem ezt nézikFEL

Kit érdekel a kötelező olvasmány? -- Hosszú mondatok, ismeretlen szavak: a diákok számára így jelennek meg a kötelező olvasmányok, amelyeket nagy részük nem is olvas szívesen. Pedig ma is vannak könyvmoly diákok, csak ők másra kíváncsiak.
Nincs olyan előírás, amely meghatározná, hogy hány évesen milyen könyveket kell elolvasniuk a diákoknak, mégis: a pedagógusok lassan fél évszázada ugyanazokat a könyveket olvastatják velük.
Gombos Péter: A magyartanárok 39 százaléka azt állította: a diákok érdeklődése alapján választ kötelező olvasmányokat. -- Ám ez alatt azt értik, hogy ha például az osztálynak nem tetszik Az aranyember, akkor föladják A kőszívű ember fiait.
A felmérés szerint a magyartanárok egyikének sem jutott eszébe a könyvtári kölcsönzések alapján összeállítani a kötelező olvasmányok listáját, holott abból kiderülne, mit is szeretnek olvasni a diákok, akik egy része rendszeresen jár könyvtárba, s ők többet olvasnak, mint korábban. Péterfi Rita olvasáskutató vidéki könyvtárak kölcsönzései alapján megállapította: míg 2003-ban egy gyerek átlagosan 11 könyvet vitt ki a városi könyvtárból, addig 2008-ban már 12,5-et.


Ezer mű 23 európai nemzeti könyvtárbólFEL

Európa irodalmi gyöngyszemeinek egy része mostantól szabadon hozzáférhető az interneten: Reading Europe (Olvasó Európa) programja eredményeként 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből mintegy 1000 kötetnyi válogatást tett nyilvánossá kedden honlapján az Europeana európai digitális könyvtár [ link ].


Kereső tanfolyam - 2. Keresők működése (Drótos László)FEL

A webes keresőgépek (search engines) három munkafázisból állnak össze: 1. begyűjtés, 2. indexelés, 3. keresés. Ezek a folyamatok nagy teljesítményű elosztott számítógépes rendszereken futnak, folyamatosan és párhuzamosan. A Google például becslések szerint már több mint 1 millió szervert üzemeltet és azt is kiszámolták, hogy egy keresés megválaszolása kb. 1 kJ energiát igényel, ami nagyjából annyi, amennyit az emberi szervezet 10 másodperc alatt éget el.


Tizenöt szerző ajánlotta fel műveit a 15 éves MEK-nekFEL

Tizenöt hazai és határon túli kortárs magyar szerző -- szépírók, történészek, filozófusok -- ajánlották fel egy-egy művüket az idén 15. születésnapját ünneplő Magyar Elektronikus Könyvtárnak.
'Ennek az ajándéknak egyik fontos üzenete, hogy nemcsak lejárt szerzői jogú, régi könyveket lehetséges beszerezni az e-könyvtárakba, hanem friss, ropogós, 'még szagos' könyveket is, köztük sok fiatal szerző művét' -- fogalmazott Kokas Károly, a MEK egyik alapítója, elnökségi tagja, az OSZK-ban megrendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.


Ahogyan a könyvtárak támogatják az olvasást -- HollandiábanFEL

A kilencvenes években a kiadói és közkönyvtári egyesületek alapítványt hoztak létre a helyi és regionális olvasási kezdeményezések ösztönzésére. Most Kunstvalenzen címen a minisztérium támogatásával új olvasás-népszerűsítő program született, amelyet a holland közkönyvtári egyesület és az alapítvány közösen valósít meg. A programnak négy összetevője van (részletekért kattintson a forrásra):
1. A Boekstart, amely a kisbabák olvasóvá nevelését célozza.
2. Szolgáltató csomagot adnak az iskoláknak, hogy segítsék az olvasási nehézséggel küzdő gyerekeket.
3. A művelődéstörténeti kánont (Canon van Nederland) azért hozták létre, hogy a holland történelem legfontosabb tényeit szélesebb közönséggel ismertessék meg.
4. A regionális könyvtári szervezet kiképezi a könyvtárosokat a fiatalokkal kapcsolatos munkára, az önkormányzatokkal és iskolaigazgatókkal való együttműködésre.


Pozsonypüspöki iskolaünnep -- igyekeznek a pedagógusokFEL

... A film arról is beszámol, hogy a pedagógusok miként próbálják elhinteni tanítványaikban az olvasás iránti szeretet magvait, természetes közeggé varázsolni számukra a könyvtárat (elektronizálását az oktatási minisztérium által 2008-ben meghirdetett pályázat elnyerésével sikerült megvalósítaniuk), vagy hogy milyen hagyományos rendezvényekkel, műsorokkal tarkítják a magyar közösség életét.


A fiatalkori depresszió vizsgálata a Web 2.0-nFEL

A közösségi hálózati webhelyek egyre népszerűbbek az utóbbi időben a fiatalok körében, ott fejtik ki és osztják meg másokkal gondolataikat, nézeteiket és érzéseiket. Korábban, ha egy fiatal lehangolt volt, a barátaihoz, szüleihez vagy szakemberhez fordult. Ma a blogokon oszthatja meg vagy adhatja közre érzelmeit és szándékait. A cikk azt a célt tűzte ki, hogy megvizsgálja, felhasználható-e a szövegbányászat és adattárolás arra, hogy megtalálják és figyelemmel kísérjék azokat a blogolókat, akik depressziósak, és akiknél fennáll az öngyilkosság kockázata, annak veszélye, hogy kárt tesznek magukban vagy másokban.
A cikk szakirodalmi szemlével indul, amely az érzelmi vonatkozású szövegbányászattal és az öngyilkosság-kutatással foglalkozó publikációkat foglalja össze. A veszélyeztetett bloggerek felderítésére súlyozott szótárral rendelkező szöveges keresőalgoritmust dolgoztak ki, majd tesztelték a rendszer működőképességét. A cikk egy mintán összehasonlítja a veszélyeztetett bloggerek százalékos arányát Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Új-Zélandon.
Az eredmények azt mutatják, hogy a szövegbányászati technológiákkal ki lehet szűrni a depressziós bloggereket. Azonban a jövőben további kutatásokra van szükség az azonosítás továbbfejlesztése és a téves riasztások kiküszöbölése érdekében.


Tanulási nehézségek megértése és alkalmazkodás hozzá -- a könyvtárbanFEL

AD/HD-val (koncentrálási zavarok/hiperaktivitási rendellenesség), diszlexiával, vagy más ismert vagy rejtett tanulási zavarokkal egyre több fiatal küzd. A tanulásra képtelenség tudományos definíciója alapján olyan idegi állapot, amely kihat az egyén információtárolási, -feldolgozási és -előállítási képességére. Mivel nincs köze az intelligenciához, a Landmark College csapata nem is tanulási képtelenségről (learning disability), hanem eltérő tanulási módról (learning differences) beszél.
És hogy mi is az a Universal Design? A hetvenes években Robert Mace, a hasonló elnevezésű intézet vezetője azt vizsgálta, hogyan alakítható úgy egy termék vagy egy környezet a lehető legtöbb ember számára, hogy az a legkisebb adaptáció vagy formatervezés nélkül használható legyen. Ennek továbbgondolt változata az oktatás terén a Universal Design for Learning (UDL). Ennek segítségével egy kurzus anyagának teljességgel hozzáférhetővé kell válnia a hallgatók számára, fizikai korlátoktól, tanulási problémáktól, viselkedéstől és nyelvi akadályoktól függetlenül. Ehhez az adott anyagot mindenekelőtt többféle formátumban kell prezentálni; felkészíteni a diákokat, hogy különféle stratégiákkal közelíthessék meg a tanulnivalót. A rendszer eredetileg az alap- és középfokú oktatásra volt tervezve, a felsőoktatásban hosszabb tesztírási időt, oktatói segítséget, támogató technológiát jelent.
A könyvtári társadalom az UD-ben komoly eszközt lát az érintettek társadalmi integrációjának elősegítésére, a kérdésnek ugyanakkor viszonylag csekély a szakirodalma. Adott tehát a feladat a könyvtári ismereteket oktató könyvtárosoknak: hogyan tudják átadni számukra az információs műveltség elsajátításához szükséges ismereteket. ...
Kilenc alapelvük a következő: azonos használat biztosítása; rugalmasság a használat során; egyszerű és intuitív útmutatás a hallgatóknak; jól érthető információ szolgáltatása; a hibák elfogadása; a fizikai megerőltetés minimális szintje; megfelelő csoportméret és téralakítás; a tanulóközösség megteremtése, valamint a pozitív légkörről való gondoskodás. (ref.: Vasbányai F.)


1001 mackó volt a szárligeti könyvtárbanFEL

Az év elején Szárliget könyvtárában Dániel István mackókiállítást szervezet -- hangzott el könyvtárba csalogatás egyik lehetséges eszközeként egy múlt heti kiskönyvtári rendezvényen. Az 1001 mackót (10 centistől 1 méteresig) felvonultató rendezvény szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a könyvtár az országos átlaghoz képest több beiratkozott használóval bír. (MG)

Hírforrás: Dániel István
2010. október 06.  • Továbbküldöm a hírt

Hoffmann: emelni kellene a ... könyvtárosok ... bérét (Egyesen beszéd)FEL

Hoffmann Rózsa nyilatkozata: emelni kellene az orvosok, könyvtárosok, levéltárosok bérét, És mindez jogos igény...


Könyvtári éjszaka -- idén másodszorra EsztergombanFEL

A könyvek és az olvasás iránt érdeklődő középiskolásokat várták pénteken éjszaka, az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. A fiatalok játékos formában ismerkedtek meg egymással, illetve kedvenc olvasmányaikkal. Az est díszvendége Laczfi János, költő volt. A könyvtári éjszakát idén immár második alkalommal rendezték meg a Helischer József Városi Könyvtárban. Az esti programra azokat a középiskolásokat várták, akik szeretik a könyveket és az olvasást. Hernádi Mária, tanárnő vezetésével, a diákok drámapedagógiai játék keretein belül ismerkedtek meg egymással és legkedveltebb olvasmányélményeikkel. A könyvtári éjszaka célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek az irodalomhoz és a könyvekhez.


Igaz, hogy gyengén olvasunk, de legalább vacakul is számolunk :-(FEL

Az OECD és a kanadai statisztikai hivatal által készített "All" című nemzetközi kutatás a felnőtt, 16-65 éves lakosság általános alapkészségeit mérte 11 országban. Magyarországon 164 településen 13 ezer 600 embert kerestek meg, teljesítményüket négy szempont alapján mérték: a prózaolvasási, a dokumentumolvasási, a számolási és a problémamegoldási készséget vizsgálták. A kutatás egyik legérdekesebb eredménye szerint a magyar nők jobban olvasnak, jobban számolnak, mint a férfiak, és problémamegoldó készségük is erősebb. Ez szinte a világon egyedülálló, ugyanis a legtöbb országban a férfiak a számolás terén megelőzik a nőket.




Analógiák

Ki felelős az iszapömlésért? -- tanulhatunk más hibájából; megelőzés és válságkommunikációFEL

Elháríthatatlan külső ok idézte-e elő a tragédiát -- ez a legfontosabb kérdés az iszapomlás jogi megítélése kapcsán. Ha nem, úgy az üzemben tartó MAL Zrt. korlátlanul felelős a károkért. A cég első közleményéből arra következtethetünk, hogy szerintük a katasztrófa elháríthatatlan volt.
-- Penészedő és megsemmisített dokumentumok, pornófilm-forgatás a könyvtárban, 50%-os porosodás, alacsony hatékonyság és: bizonytalan szerzői jogra építés, tisztázatlan könyvtári személyiségi jogok a könyvtárban, eltussolt dokumentum-lopások -- példák megtörtént vagy lappangó, botrányszagú eseményekre, helyzetekre. Melyek megelőzhetők -- legalábbis potencia esetén. Mások előrelátásának és válságkommunikációjának tanulmányozása lehetőséget nyújt saját dolgaink rendbe tételéhez. (MG)




Kisszínes

Könyvespolc-pornó és könyvtárszagú parfümFEL

Könyves linkek nem csak könyvtárosoknak. :)


Dobó Mátyás: a videó az internet jövője?FEL

Amikor Steve Chen és Chad Hurley 2005 egyik estéjén nekiindultak az éjszakának, még nem tudták, hogy aznap valami olyasmi fog történni velük, ami megváltoztatja az internet történetét. A két barát -- akik a PayPalnál ismerkedtek meg ? a buli után azon kezdett gondolkodni, miért nincs egy olyan egyszerű videomegosztó rendszer a weben, mint az akkoriban annyira népszerű Flickr a képfeltöltők piacán. A YouTube-ot berobbanását követően felvásárolta a Google 1,65 milliárd dollárért, és eközben kissé ki is került a szakmai párbeszédből, mert a sajtó erőteljesebben koncentrált az internet Google-lel vetekedő fenegyerekére, a Facebookra.




Információforrások

Online szinonima szótárFEL

Az online szinonimaszótárat szavak beküldésével bárki bővítheti, kiegészítheti és szerkesztheti. A szótár készítőinek célja, hogy létrehozzák Magyarország legnagyobb és legjobb szinonimaszótárát, mely bármikor segítséget nyújthat a fogalmazásban, szövegszerkesztésben.


Nyitva tartások -- egy helyen! Amibe a könyvtár is belefér FEL

Nem kell tovább küzdeniük a könyvtárosoknak a nyitva tartás információs problémájának megoldásával. Elég, ha csatlakoznak az Elintézzük.hu nagyszerű 'melléktetmékéhez'. (MG)




 
Blokkolás