Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

 

KIT hírlevél: 2010/32., szept. 8.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

A posta is közösségi helyet épít... -- ideje, hogy a könyvtár is együttműködjön
Csökkenő állományméret: nagyobb hatékonyság és e-könyvek Zalaegerszegen
Városi könyvtár -- ahol korábban a tenger hullámzott (Almere)
Nyílt hozzáférés Spanyolországban is
Újabb célcsoportokat keres a könyvtárellátó
Néhány példa a 'karcsúsításra' -- elbocsátások és 25%-kal kisebb fizetés
Közösségi média (előadás az IFLA-n) -- épüljön be a könyvtár mindennapi tevékenységeibe
Megnőtt a használói igény -- készítettek rá lekérdezési felületet
Könyvtár, amit a lakosok építettek és tartanak fenn (Magdeburg)
Chrysler-könyvtár és archívum az enyészetben -- de mi is lehet a hasznos megoldás?
Az OSZK-ban restaurálják a nagyváradi színház időkapszuláját
Távoktatás és könyvtárfejlesztés a hadseregben
Az önálló információszerzést tanítják két iskolában -- Szombathely
Továbbra is ingyenes az internet oktatás -- Nagykanizsa
Új könyvek az új polcokon -- Zagyvarékas
Zaciban gimnáziumok és könyvtár Pest megyében
Olvassunk együtt az ARCon
Visszakerülhetnek a nácik által elrabolt könyvek a tulajdonosokhoz
Felszámolták az e-konyvtar.com-ot
A közösségi vásárlásé a jövő?
Ingyen wifit kap az ötödik kerület új főutcája
A neten felnőtt fiatalok nem érzékelik, mi a szellemi tulajdon
A gyerekek számára újdonság, hogy a könyvet nem kell feltölteni
Könyvtár a zsebben -- az Amazon Kindle legújabb generációja
Google -- pontosan 129 864 880 könyvcím van a világon (egyre kevesebbet kell digitalizálni)
A könyvborító színe szerinti keresés a könyvtárban -- a Google után már nemsokára?
Új Google-szolgáltatás -- kiszivárgott egy videó
Zeneboltot nyit a Google karácsonyra
Hazánkat is érinti a 14 országban zajló kalózrazzia

Analógiák

Miért terjednek Magyarországon kevésbé a nyílt forráskódú programok? -- Centralizáció...

Kisszínes

Aki nem vált 4-5 évente, akár 40%-kal is kevesebbet keres

Információforrások

Pénziskola -- pénzgazdálkodás diákok és tanárok számára
Veszélyeztetett archívumok -- új blog a megőrzésről
A Google Földön is megnézhető az új-zélandi földrengés
Goldenblog 2010 -- megvannak a győztesek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A posta is közösségi helyet épít... -- ideje, hogy a könyvtár is együttműködjönFEL

Még nem tudja a Magyar Posta vezetése, hogy hány kispostát fognak újra megnyitni és azt sem, hogy ezért mekkora veszteséget hajlandóak bevállalni, a társaság szóvivőjétől azonban megtudtuk, hogy az egyébként profitorientált állami vállalatnak közösségi térként kellene működnie. Hüse Mariann a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában emellett azt is elmondta, hogy a cég szolgáltatóból, társadalmi, nemzeti szolgáltatóvá kíván válni. Szerinte nem csak a bevétel fokozása kell, hogy legyen a társaság célja, hanem az a szolgálat, amiért a Magyar Posta kell, hogy létezzen.
A Posta szóvivője azt mondja, hogy a kisposták újranyitásával közösségi tereket szeretne kialakítani az eldugott településeken élőknek. Elmondta, hogy még három borsodi és egy Fejér megyei postát nyitnak meg. A továbbiakról egyeztetés folyik. Jelenleg hét önkormányzati szövetséggel és a szakminisztériummal most is tartanak a tárgyalások.
-- Könyvtáros körökben ellenérzéseket vált ki, ha valamely intézmény hagyományosan könyvtári területre tör. Pedig minden könyvtári tevékenységnek van hatékony, piacorientált alternatívája. Évekkel ezelőtt a teleházak a könyvtárak által sokszor meghagyott űrt töltötték ki, illetve töltik ki ma is. Az együttműködés azonban adott, ha van rá fogadó fél. 2007-8-ban a posta meghirdette a közös fenntartásának lehetőségét. Nem ismert azonban olyan példa, amikor posta-könyvtár terve merült volna fel -- idehaza. Pedig rég itt az ideje a költségek megosztásának. Egyelőre a vagy-vagy gyakorlat dívik. (MG)


Csökkenő állományméret: nagyobb hatékonyság és e-könyvek ZalaegerszegenFEL

Csökkent a raktárterület és az állomány a BGF PSZK új zalaegerszegi könyvtárában. Kérdezősködésünkre a projekt informatikai vezetője válaszol. -- A csökkentésből nem lett-e imázscsökkenés, fenntartói fejcsóválás?
Szabó G. Tibor: A raktárak a felhasználók és fenntartók számára sem túl érzékelhető dolgok, ráadásul nálunk a raktárból kiadni valamit legfeljebb 2 percet jelentett. A csekély raktári állomány felszámolása. Inkább a teljes gyűjteményre vonatkozó, visszatérő fenntartói, VIP látogatói rádöbbenés érdekes, hogy 'milyen kicsi!'. A fenntartói szemléletben máig tetten érhető bizonyos méretközpontúság: a nagy, a sok jobbnak tűnik...
Képzési célú szakkönyvtár vagyunk, a gazdasági területen is szűkebb spektrumra fókuszálunk, 1300 fős olvasótáborral. Nem kell nagyobb, inkább még frissebb gyűjtemény. Ha meg az e-könyvtári jövőt nézem, a gyűjteményhez elég lenne egy erős szerver redundáns, 2-5 TB-s NAS-sal a dokumentumok eléréséhez, valamint egy 100 m2-es, szuperkényelmes fogadótér 2-3 információs mentorral (alias könyvtárossal). A hallgatóknak lenne egy nettopjuk vagy tábla PC-jük és kábelnélküli hálózatból kapnák a tanulás kollaborációra kihegyezett szak- és alkalmazói szoftvereit (a Google Apps analógiára Suli Alkalmazásokat). Persze lenne egy e-könyv olvasójuk is, hogy a szövegek tanulása kényelmesebb és energiatakarékosabb legyen.
Itt az idő, hogy a felsőoktatási könyvtárak e-könyv olvasó eszközöket is vegyenek akár több típusból, hogy támogassák a hallgatók szocializációját az e-olvasásra, valamint akár kölcsönözzék is a szükséges eszközhátteret. Hát nem lenne igazán korszerű? Ám ez nem megy egy olyan oktatáspolitika nélkül, mely hatékonyan ösztönzi a tankönyvek, jegyzetek stb. elektronikus kiadását és olcsó vagy ingyenes terjesztését...


Városi könyvtár -- ahol korábban a tenger hullámzott (Almere)FEL

'Új könyvtár' a neve szerényen Almere város idén nyílt új könyvtárának. A város sem régi: első épületét 1976-ben adták át. Ma pedig 180 ezren lakják; Hollandia leggyorsabban növekvő városa. A belső tenger kiszárított területén épült város könyvtára -- a nem létező hagyományok miatt -- a legnagyobb természetességgel alkalmazza a legmodernebb szakmai gyakorlatot. Most tehát a shop-koncepciót. Nézzük a képgalériát a KIT oldalán! link
1. A könyvtár épülete, megnyílt: 2010. márc. 25.
2. Mozgólépcső tetején, az átrium.
3. Átrium, balra a pult.
4-5. Shop-koncepció, ugyanannyi könyv gerinccel, mint címlappal (kerekesszékkel is minden elérhető)
6. 'Idegenvezető', Mark Deckers
7. Régi szokás: téma jelzése piktogrammal
8. Tájékoztatópont
9. Elektronikus játék. A Wii itt is alap
10. Tájékoztatópult az átriumban.
A könyvtár szociális és tanulóhelyiségekkel, kis színházzal is rendelkezik. (MG)


Nyílt hozzáférés Spanyolországban isFEL

A könyvtár és információtudomány nagy tekintélyű spanyol folyóirata a Revista Espanola de Documentación Científica embargós idő nélkül teljes szövegével hozzáférhető egészen az 1998. évi első számig visszamenőleg ( link ). A folyóirat bekerült a Directory of Open Access Journals (DOAJ, link ) kalauzba is. (Koltay Tibor ajánlásával)


Újabb célcsoportokat keres a könyvtárellátóFEL

A regionális holland könyvtárellátó Overijsellse Bibliotheekdienst (OBD) -- kb. 100 könyvtár tartozik hatáskörébe -- folyamatosan keresi célcsoportjait, akik számára szolgáltatást kínálhat. Ilyenek pl. a helyismereti közösségek és az iskolák.
- A helyismereti közösségek számára például olyan keresőeszközt kínálnak, mely az adott helyiséget, és a rá vonatkozó dolgokat keresi illetve gyűjt harelet róla.
- Másik nagy célcsoport az iskolák. Mivel egyre rugalmasabb, individualizáltabb a képzés, és mivel az oktatáshoz szükséges információ egyre diffúzabb, a kiadóknak nehéz követniük az igényeket). Lehetőség, vagy ha tetszik, piaci rés: wikipédia készítése az oktatás számára, a könyvtári anyagok internetre helyezése, mashup keresőeszközök, ún. '23 oktatási forrás' (melybe bele tartozik pl. az MSN, LinkedIn stb. -- hogyan lehet az oktatásban használni ezeket?), tréning diákoknak és oktatóknak, melyekhez a könyvtári tagság révén lehet hozzáférni.
Az OBD a könyvtári munkaerőt is célozza továbbképzésekkel. Kínálatuk pl.:
- könyvek prezentálása (a shop-koncepció szerint)
- könyvtár -- épület nélkül
- barátságos viselkedés.

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. augusztus 19.  • A hírt továbbküldöm

Néhány példa a 'karcsúsításra' -- elbocsátások és 25%-kal kisebb fizetésFEL

Az Arad Megyei Önkormányzat augusztus 9-i, rendkívüli ülésén fogadták el a leépítésekről szóló határozattervezetet, amelynek következtében a megyei könyvtárnál a 49 állást 11-gyel nyirbálták meg, a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár esetében viszont összevonják a könyvelési-adminisztratív osztályt a humán erőforrás irodával, és megszüntetnek egy-egy adminisztratív referensi, illetve kisegítő posztot, valamint három könyvtárosi állást.
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban hét és fél munkahelyet kellett megtakarítani, amit betöltetlen állások felszámolásával, szerkezeti átalakításokkal, illetve fél munkaidős állások felajánlásával igyekeztek megoldani. Három és fél állást azonban, sajnos, így is csak leépítéssel tudtak felszámolni. Szonda Szabolcs igazgató jelezte, hogy a könyvtár szakmai és az adminisztratív részét egyaránt érinti a tényleges 'karcsúsítás'. A könyvtár vezetője valószínűnek vélte, hogy a személyzetcsökkentés a könyvtár nyitvatartási rendjét, az elkezdődött digitalizálási munka ritmusát, az intézmény promóciós tevékenységét is módosítja, illetve érzékenyen érinti.
A önkormányzatok által végrehajtott létszámcsökkentés következtében a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtár három alkalmazottja közül egynek mondanak fel, Zágonban pedig a könyvtáros teendőit a következőkben a Mikes Kelemen Kulturális Központ igazgatója látja el. (via ReMeK-e-hírlevél)


Közösségi média (előadás az IFLA-n) -- épüljön be a könyvtár mindennapi tevékenységeibe FEL

Az EBSCO 1200 európai könyvtárost kérdezett meg közösségimédia-használati szokásaikról. Kiderült: a szakmabeliek ismerik ezen eszközök lehetőségeit, és igyekeznek fel is használni a könyvtárak profijának modernizálására. Korlátozó tényező ugyanakkor a rendelkezésre álló idő és a belső szervezeti és biztonsági politika. A kérdezettek 85%-a használja van tervezi használni a közösségi médiát, a többiek elzárkóznak tőle. A közösségi hálózatokat, blogolást, RSS-t és a Twittert használják leginkább. Az készítő szervezet képviselője megjegyzi, hogy a könyvtárhasználók oldaláról egyre erősebb a nyomás, hogy a könyvtárak integrálják mindennapi tevékenységükbe ezeket az eszközöket, azaz a 'jó, ha van' kategóriából kerüljenek át a 'szükséges' kategóriába. A göteborgi ismertető után a teljes anyagot a londoni Online konferencián mutatják be. A prezentáció: link


Megnőtt a használói igény -- készítettek rá lekérdezési felületetFEL

Érdekes elnézni az adatbázis-szolgáltatókat: ha megnövekszik egy szakmaterület iránti igény, akkor a régebbi adatbázisok készítésével alábbhagynak, és kapacitásaik átcsoportosításával az új területeken jelennek meg, új termékekkel. Vagy: platformokkal. Az üzleti adatbázis-aggregátorok kínálata így egyben a világ kutatás-fejlesztési irányait is mutatja. Egyik ilyen ?forró? terület a zöldenergia, melynek információszolgáltatásáról egy közelmúltbeli webináriumi előadás számolt be.
Az alant elérhető linken a 88. diától Jan-Paul Grollé, a zöldüzemanyag-információs specialista a zöldenergia-előállítás technológiájának dokumentumaihoz való hozzáférés új útjairól beszél. Mint mondja, a kutatók heti 9-20 órát fordítanak a szükséges információ összeguglizására. Feladatuk elég összetett: nemcsak az előállítás technológiája, hanem gazdaságossága is számít a fejlesztésben. Ezért minden szóba jöhető forrást -- folyóirat-cikkeket, szabadalmakat, könyveket és hatósági jelentéseket egy felületen tesznek elérhetővé az Elsevier Biofuel interfész segítségével. A bioüzemanyagok kutatóinak érdeklődése szerint minden vonatkozó témát és kulcsszót indexelnek benne. Emellett a keresési témák gyakorisága is áttekinthető, azaz trendelemzésre is használható az eszköz. A fejlesztő jelzése szerint a következő lépés: az intézetek saját kutatási adatainak és a referált szakirodalomnak egy felületen kezelése. Ez megnöveli a kutatási eredmények elérésének esélyét, lehetőséget teremt mások kutatásaival való összehasonlításra is. Az idegen és saját adatok együttes keresése jelentősen növeli az inputadatok bázisát. És a saját adatok szabályozott megosztására is lehetőséget teremt. Mindezek felgyorsíthatják a fejlesztéseket. (ref.: MG)
-- Elképzelhetjük, hogy ha a könyvtári fejlesztési pályázatok anyagai már a kiírásban eleve szabályozott formában lennének, majd ezeket online elérhetővé tennék, a többi kutatással és statisztikai adatokkal egy platformon mekkora kutatási bázist jelentenének a jövő könyvtárügyére vonatkozó döntések megalapozásához. Az 'információs társadalom alappillérétől' nem is biztos, hogy nagy elvárás ez. (MG)


Könyvtár, amit a lakosok építettek és tartanak fenn (Magdeburg)FEL

A már a német egyesülés előtti időkben hanyatlásnak induló városban az ipari termelés gyakorlatilag megszűnt, a lakosság azóta tömegesen a nyugati tartományokba vándorol, még a városközpontban is százával állnak üresen a lakások. Mindennek tetejébe leégett a városi könyvtár, és a helyi tanács lemondott az újjáépítéséről. Ekkor lépett színre a lipcsei Karo építésziroda, amely a város egyik végképp lepusztult negyedében, amelyet az architektur aktuell sommásan a posztindusztriális Pompejiként jellemez, egyhetes műhelymunkát szervez a helyi lakosoknak -- felnőtteknek és gyerekeknek --, hogy végiggondolják, közösen megtervezzék és 1:1 léptékben, ideiglenes formában felállítsák azt a könyvtárat, amelyre szükségük van. A helyi italkereskedő által rendelkezésre bocsátott ezer sörös rekeszből felépült az éjjel-nappal mindenkinek hozzáférhető, szabadtéri kölcsönkönyvtár, amelynek egyre gyarapodó állománya a helyi lakosoktól érkezik. Az ideiglenes épület hivatalosan csak két napig állt, de a polgári kezdeményezés még két évig folytatódott, s a polgárok maguk működtették s tartották fenn könyvtárukat. Ennek láttán a szövetségi költségvetés a helyi építésügyi hatóságon keresztül megfinanszírozta a polgárok egyesületének könyvtárát, amely végül betonból, fából és egy 1960-as évekbeli Horten-áruház újrahasznosított alumíniumhomlokzatából épült fel 250.000 euróból. A betonlábazatot a legjobbnak ítélt salbkei graffitisek tagjei díszítik. A könyvtár továbbra is a helyi lakosok kezelésében működik.


Chrysler-könyvtár és archívum az enyészetben -- de mi is lehet a hasznos megoldás?FEL

A szakadék szélén táncoló Chrysler után a korábban szintén amerikai mentőövre szoruló General Motors is arra készül, hogy hátat fordítson saját örökségének és megsemmisítse történelme értéktelennek tartott fejezeteit. A Chrysler autógyárat 1925-ben alapították, majd a következő évtizedekben központosították és megszervezték a vállalat archívumát. A gyár jelenlegi tulajdonosai azonban úgy tűnik, semmibe veszik a történelmi örökséget, ugyanis nem kívánták tovább finanszírozni a dokumentumok fenntartásának költségeit, korlátozták az archívumokhoz való hozzáférést és felszámolták az anyagokat. A Chrysler Technical Centerben található műszaki könyvtár az enyészetté vált, az épületet bezárták, a dolgozókat pedig elküldték. De a legrosszabb csak ezután következett: a könyvtárban levő összes könyvet kiárusították, így könnyen elképzelhető, hogy az autógyárral kapcsolatos írásos matériák többé már nem lesznek egy helyen megtekinthetők.


Az OSZK-ban restaurálják a nagyváradi színház időkapszulájátFEL

Az Országos Széchényi Könyvtárban restaurálják a nagyváradi színház felújításakor előkerült, 110 éves iratokat tartalmazó időkapszulát, melyet a színház 1900. október 15-i avatásakor helyeztek el. Az időkapszulát a felújítás alatt álló Nagyváradi Állami Színház előcsarnokában találták meg. A lelet öt papírdokumentumból, egy pergamen oklevélből, valamint egy külső borítópapírból áll. A könyvtár reményei szerint az ősz folyamán sikerül a kapszulában talált dokumentumokat restaurálni, így azokat jövő év elején vissza tudják szolgáltatni Nagyváradnak. A restaurálás végeztével a magyar nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárában is elhelyeznek egy másolatot a kapszulában talált dokumentumokról.


Távoktatás és könyvtárfejlesztés a hadseregbenFEL

Európai Uniós forrásból fejleszti szolgáltatásait a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtára és közművelődési központja Debrecenben. A program legfontosabb célja a távoktatás feltételeinek megteremtése, online tananyagok kifejlesztése -- jelentette be Böröndi Gábor dandártábornok kedden sajtótájékoztatón. Az intézmény azt reméli, hogy az 55 millió forintos beruházás nyomán ki tudja elégíteni a rá háruló szakmai és civil infokommunikációs igényeket illetve növelni tudja az olvasók számát -- mondta a dandár parancsnoka.
A tábornok a legfontosabb fejlesztési célok között említette az interneten 24 órában elérhető és elektronikus szolgáltatásokat nyújtó könyvtári portál kialakítását, a különféle adatbázisok, online kutatási- és tananyagok, tanulmányok valamint mozgóképes felvételek elhelyezését a portálon, a szolgáltató helyek hadtörténeti eseményeihez kapcsolódó előadássorozatok megszervezését, a katonai alapismeret tantárgy valamint a történelem tantárgy oktatásának segítését és a hadtörténelem népszerűsítését. A parancsnok elmondta azt is, hogy a dandár könyvtára és közművelődési központja három helyőrségben, Debrecenben, Hajdúhadházon és Hódmezővásárhelyen szolgáltat.


Az önálló információszerzést tanítják két iskolában -- SzombathelyFEL

A pályázaton a megyei, városi és községi könyvtárak mellett a közoktatási intézmények könyvtárai is részt vehettek, de nem önállóan, hanem konzorciumi formában. A Neumann János Általános Iskola és a Paragvári Utcai Általános Iskola az egyik konzorciumot alakította. A nyolc milliós projekt megvalósítása 2010. szeptember 1-jén kezdődik.
A két iskolai könyvtár informatikai infrastruktúrájának közel azonos szintre hozásával megteremtik a feltételeket az azonos színvonalú könyvtárhasználatra. Ez alapja lehet a közös versenyek, internetes vetélkedők megszervezésének. A támogatás lehetővé teszi 2 munkaállomás létesítését. Beszereznek 7 használói számítógépet, 10 használói notebookot, 2 projektort, 1 vetítővásznat és 1 vizuál táblát, 2 multifunkcionális nyomtatót, 1 szünetmentes áramforrást, 2 routert, 9 USB adaptert és 3 külső merevlemezt.


Továbbra is ingyenes az internet oktatás -- NagykanizsaFEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár az elmúlt időszakban több mint száz olvasójeggyel rendelkező városlakónak és környékbelinek nyújtott ingyenes segítséget az internet használatának megismeréséhez. Az ősztől is folyamatosan várják a könyvtár internetoktatói a jelentkezőket a továbbra is ingyenes öt órás tanfolyamokra. A részvétel egyetlen feltétele az adott időszakra érvényes olvasójegy.


Új könyvek az új polcokon -- ZagyvarékasFEL

Szeptember elsején kinyitott a művelődési ház és a könyvtár Zagyvarékason. A látogatókat megújult épület várja.
- Két pályázaton is nyertünk. Az egyikkel új bútorokat kapott a könyvtár és művelődési ház, valamint programok szervezésére is nyertünk pénzt -- mondta el Csasztvanné Ballók Éva az intézmény igazgatónője.
- Mindezek mellett új számítógépeket is elhelyeztünk a könyvtárunkban. Szintén pályázaton nyertünk pénzt, melyből hat számítógépet állíthattunk használatba. Nyomtatót, szkennert és fénymásolót is beszereztünk a pályázati támogatásból. Összesen 5 millió 518 ezer forintot fordíthattak az intézmény fejlesztésére.
- Az új polcokra egyébként új könyveket is pakolhattunk, szerencsére ugyanis új köteteket szinte mindig kapunk.


Zaciban gimnáziumok és könyvtár Pest megyébenFEL

Az elzálogosítandó ingatlanok között szerepel a nagykátai Damjanich, illetve az aszódi Petőfi Gimnázium és a Pest Megyei Könyvtár is. A megye forgalomképes ingatlanjai már nem terhelhetők jelzáloggal, ezért a törzsvagyonba tartozó, korlátozottan forgalomképes vagyont kell felajánlani a banknak. A hitelfelvétel azért vált ennyire sürgetővé, mert a megye kasszájában állítólag már a következő havi bérfizetésre sincs elegendő pénz.


Olvassunk együtt az ARConFEL

Szeptemberben újra indul az Olvassunk együtt! 2010 programsorozat, első állomásként közös olvasásra vártak minden érdeklődőt szeptember 5-én vasárnap, az ARC plakátkiállítás helyszínén Budapesten.
A plakátkiállítás teljes ideje alatt gyűjtik a könyveket, hogy minél többet adományozhassanak az iskoláknak és a gyerekeknek. A szervezők ezért arra kérik a látogatókat, vigyenek magukkal gyermek- és ifjúsági könyveket, hogy azokat eljuttathassák a rászorulóknak. Az adományokat az év végéig az OMV töltőállomásokon is ott lehet hagyni.
Decemberig további 12 településre látogat el a program. Minden helyszínen több száz könyvet hagynak adományként, amely alapjául szolgálhat olvasókörök vagy könyvtárak megalakulásának, illetve bővítheti a már meglévő gyűjteményeket.
A program kezdeményezője és szervezője a Nyílt Társadalom Intézet (OSI Budapest) Roma Programja. További információkat az érdeklődők az olvassunkegyutt.hu honlapon találnak.


Visszakerülhetnek a nácik által elrabolt könyvek a tulajdonosokhozFEL

Visszaadná jogos tulajdonosainak vagy azok utódainak a nürnbergi városi könyvtár azt a tízezer könyvet, amelyet a náci rezsim ideje alatt a zsidóktól raboltak el. Az eltulajdonított könyvek gyűjteménye azért ilyen nagy Nürnbergben, mivel itt élt Julius Streicher náci tisztviselő, a Der Stürmer című uszító lap tulajdonosa, aki egykor arra szólította fel a lakosságot, hogy kutatási célból küldjék el neki a zsidóktól elvett könyveket.
Az érdeklődés meglepően nagy, így eddig 150 könyv került vissza a jogos tulajdonoshoz. 'Egy ilyen könyv gyakran az egyetlen dolog, amely az utókor számára megmaradt egy emberből' -- mondta el Eva Homrighausen, a városi könyvtár vezetője. A nagy munkával járó nyomozás eredményeképpen az intézmény keresőlistát [ link ] tett közzé az interneten.


Felszámolták az e-konyvtar.com-otFEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) -- értesítés alapján -- tudomást szerzett arról, hogy a magyar e-konyvtar.com címen illegális honlap működik, amely több mint ezer jogvédett, többségében igen népszerű magyar nyelvű könyv letöltését teszi lehetővé a jogtulajdonos szerző, kiadó, ügynökség engedélye nélkül.
Hónapokon keresztül, körülbelül 1110 mű volt letölthető a honlapról, felbecsülhetetlen kárt okozva a szerzői jogtulajdonosoknak. Az értesülést követően, az MKKE igazgatója levélben szólította fel mind a magyar nyelvű honlap anonim üzemeltetőjét, mind a honlap amerikai szerverének a tulajdonosát, hogy szüntessék meg a honlap működését. A felszólító levél hivatkozási alapjául az szolgált, hogy a honlap üzemeltetői nem állapodtak meg sem a szerzőkkel, sem a kiadókkal a szerzői jog által védett könyvek szabad felhasználásáról, ingyenes közléséről, így megsértették szerzői jogaikat, amely a magyar és az Egyesült Államok jogrendje szerint is büntetendő cselekmény. A felszólítás célba ért. Az amerikai szerver tulajdonosa először a regisztráció lehetőségét, majd a honlap elérhetőségét, működését szüntette meg.


A közösségi vásárlásé a jövő?FEL

Az eredeti amerikai cég, a Groupon rekordidő alatt érte el az egymilliárd dolláros értéket. Annyira sikeres, hogy több száz klónja van már világszerte. Csak idő kérdése volt, hogy itthon is megjelenjenek a hasonló oldalak, néhány hét alatt két közösségi vásárlós oldal indulásáról is beszámolhatunk, ezek a Veddvelem és a Bónusz Brigád.
A rendszer lényege, hogy különböző szolgáltatócégektől, leginkább éttermektől, fitnessz- és wellnesskluboktól, kozmetikai szalonoktól nagy, rendszerint ötven százaléknál is nagyobb kedvezményt alkudnak ki annak fejében, hogy ezért egy bizonyos előre megállapított számú vevőt juttatnak az étterembe, boltba, klubba.
A tranzakció kuponokkal folyik: a vevő addig nem vásárolhat, amíg a minimális vásárlószám össze nem jön, azaz el nem érik az úgynevezett fordulópontot. Ezután a vevők kifizetik a kedvezményes árat, amiről igazolást kapnak. Ez a kinyomtatott kupon feljogosítja őt, hogy egy meghatározott időn belül (pár hónaptól akár egy évig) igénybe vegye a kedvezményes szolgáltatást.
A rendszer mindkét félnek kedvez. A vásárló nagy árkedvezményt kap, a Groupon-partner megszabja, hogy milyen feltételekkel, megszorításokkal hajlandó egy átlagnál nagyobb kedvezményt nyújtani. Egy étterem például kikötheti, hogy egy este csak egy kupont lehet beváltani, vagy hogy más akciókhoz a kedvezményt nem lehet hozzáadni.


Ingyen wifit kap az ötödik kerület új főutcájaFEL

Ingyenes köztéri wifiszolgáltatás indult a Belváros új főutcáján kedden, amit Rogán Antal V. kerületi polgármester avatott fel. A politikus elmondta: most az Egyetem téren nyílik meg a lehetőség az ingyenes netezésre, majd lépcsőzetesen kiterjesztik a szolgáltatást, egészen a Szabadság térig.
Az 500 megabit/másodperces hozzáférési sebességet biztosító hotspotokon keresztül nagyméretű fájlokat nem lehet letölteni, de böngészni, levelezni lehet, emellett pedig olyan menüpontok is megjelennek a kezdőoldalon, amelyek belvárosi programokat, vendéglátóhelyeket és más hasznos információkat kínálnak.
A hozzáférést egyszerre 30 percen át lehet használni, utána újra kell csatlakozni rá, hogy minél több felhasználónak jusson az ingyenes szolgáltatásból. A belvárosi önkormányzati hotspot egyelőre próbaüzemben van, de a polgármester arra buzdította az érdeklődőket, hogy minél többen vegyék birtokba és tapasztalataikat osszák meg az önkormányzattal.


A neten felnőtt fiatalok nem érzékelik, mi a szellemi tulajdonFEL

A Rhode Island-i Egyetem egyik elsőéves diákja a világháló általános ismereteket tartalmazó oldaláról másolt le a hontalanságról szóló szöveget, és mivel a honlap nem jelezte a szerzőt, a hallgatónak eszébe sem jutott, hogy feltüntesse a forrást dolgozatában.
Donald L. McCabe egyetemi tanár, a Rutgers Egyetem etikai központjának társalapítója 2006 és 2010 között végzett felméréseiben kimutatta, hogy a 14 ezer első- és másodéves diáknak mintegy 40 százaléka legalább néhány mondatot más szerző(k)től írt be dolgozataiba. Még ennél is súlyosabb, hogy míg egy évtizede 34 százalék volt azok aránya, akik a világhálóról történő másolást 'súlyos csalásnak' minősítették, ma már csak a diákok 29 százaléka gondolja így.
A 31 éves Sarah Brookover, a delaware-i Camden Egyetem végzős hallgatója elmondta, osztálytársainak jelentős része szentül meg van győződve arról, hogy szabadon bemásolhat bármit dolgozatába a szerző feltüntetése nélkül. Brookover az egyetem könyvtárában dolgozik, és nagy különbséget lát a könyvtári és az internetes anyaggyűjtés között. 'Aki nem maga megy a könyvtárba, és nem veszi kézbe az adott írást a maga fizikai valóságában, nem fogja érezni, hogy az nem az ő tulajdona. Könnyen meggyőződésévé válhat, hogy a világhálón minden az övé' -- fejtette ki.


A gyerekek számára újdonság, hogy a könyvet nem kell feltölteniFEL

A digitális korban felnövő gyerekeink biztosan kezelik a laptopot, van Facebook és Youtube accountjuk, tweetelnek és sms-t írnak -- de vajon felismernek-e egy könyvet? Rájönnek-e hogy hogyan kell használni? Nem is olyan biztos.
Lane Smith gyerekíró, akinek hangzatos című könyve, a Három kismalac igaz története nagy siker volt Angliában, most úgy érezte érdemes bemutatni a gyerekeknek 'a könyvet' -- könyv formájában -- nyomtatott papíron.
'- Hogyan görgetek le az oldalon? -- kérdezte a nyuszi kicsit zavartan.
- Lapoznod kell, fordítsd meg a lapot. Ilyen egy könyv -- mondta a bölcs öreg majom.
A nyuszi még jobban zavarba jött.'
Aztán a csacsi formájú nyuszi számára kiderül az is, hogy nem kell jelszó a könyvhöz, sőt fel sem kell tölteni, viszont blogolni sem lehet vele. Nézzen bele ön is --no persze hol máshol, mint a Youtube-on [ link ].


Könyvtár a zsebben -- az Amazon Kindle legújabb generációjaFEL

Kisebb, könnyebb, gyorsabb és jobb a kontraszt -- ezzel a szöveggel hirdette az Amazon a Kindle legújabb generációját. A szakmai blogok és újságok egyszerűen a jelenleg kapható legjobb e-könyv-olvasónak tartják. Egynapos teszt után az összes eddig elhangzott állítással egyetértünk, noha vannak gyerekbetegségei.
Folytatás a hír eredeti oldalán.


Google -- pontosan 129 864 880 könyvcím van a világon (egyre kevesebbet kell digitalizálni)FEL

A Google számításai szerint pontosan 129 864 880 könyv létezik a világon, ráadásul ebben a magas számban egy könyv különböző kiadásai csak egy tételnek számítanak. Egy pár napja megjelent bejegyzés szerint az amerikai informatikai vállalatnak a pontos számításhoz először azt kellett meghatároznia, hogy mit nevezzenek könyvnek. A milliárdnyi tétel közül a másodpéldányokat a metaadatok -- azaz a könyvekhez kapcsoló lényeges információk -- alapján szűrték ki. A leválogatás után maradt 600 millió egyedi tételből pedig keresőalgoritmusok segítségével választották ki a különböző című, de azonos témájú tételeket.
A keresési feltételek folyamatos finomításával a könyvek számára adott válasz mindig változik, a jelenlegi beállítás szerint mintegy 210 millió könyv lehet a világon. Ez a szám azonban még további pontosításra szorult, mert a könyvek közül ki kellett húzni 8 millió mikrofilmet, 4,5 millió hangfelvételt, 2 millió videót, továbbá 2 millió térképet.(via ReMeK-e-hírlevél)


A könyvborító színe szerinti keresés a könyvtárban -- a Google után már nemsokára? FEL

A Google felkínálja, hogy a képtalálatok között színek szerint keressünk. Jól jött pl. amikor fiam nem tudta elmondani, milyen sört ivott, csak zöld címkéjére emlékezett. (Keresés: sör címke / képek / zöld négyzetre kattintás). A könyvtárhasználó pedig gyakran jön olyan kérdéssel, hogy a vastag sárga szociológia kell neki. Mivel egyre több OPAC kínálja fel a könyvborító megjelenítését, a színes keresős technológia is elérhető már, a címben jelzett megoldás sem lehet már messze. Gondolom. (MG)


Új Google-szolgáltatás -- kiszivárgott egy videóFEL

Kikerült a Youtube-ra egy videó, amit a Google legújabb szolgáltatásának egyik szerencsés bétatesztelője készített. Az (állítólag) nemsokára érkező szolgáltatás nem más, mint az úgynevezett instant search, azaz már a keresőszavak begépelésekor megjelenő automatikus találatok. Lényege, hogy még több időt és kattintást spóroljon a felhasználónak rohanó világunkban: a tesztvideón is jól látható, hogy a Google már az első kulcsszó begépelése után elkezdi kidobálni a találatokat. További kulcsszavak hozzáadásával a lista bővül és változik. Az új funkció nagyon modern és trendi, de valószínűleg sok embert idegesíteni fog -- szerencsére opcionális, azaz kikapcsolható lesz.
[Videó -- link ]


Zeneboltot nyit a Google karácsonyraFEL

az internetes óriás a küszöbén áll annak, hogy elindítsa saját online zenei áruházát, amely karácsony táján kezdheti meg működését.
A Los Angeles Times úgy tudja, a Google tárgyalásokat folytat a legnagyobb lemezkiadókkal, és már csak a részletkérdések -- így például a fizetés módja -- várnak tisztázásra. A kiadók a hírek szerint abban bíznak, hogy az együttműködés révén megtörhet az Apple monopóliuma. A cég az iTunes révén a piac 80 százalékát uralja.
A Google letöltője a keresőmotoron keresztül, illetve közvetlenül az Android operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokra alkalmazva is elérhető lesz. Az Android-alapú telefonok a szakértők szerint hamarosan megdöntik az Apple iPhone készülékének hegemóniáját az eladásokban, így a Google letöltője szinte biztos sikerre számíthat.


Hazánkat is érinti a 14 országban zajló kalózrazziaFEL

Két éve tervezték az európai országok rendőrségei azt a rajtaütést, amit végül szept. 7-én reggel hajtottak végre. A rendőrök a kalózkodási piramis tetején található gyűjtőoldalakat, az úgynevezett topsite-okat vették célba. A fájlcseréléssel kapcsolatos ügyekre specializálódott blog, a TorrentFreak szerint Hollandiában, Belguimban, Norvégiában, Németországban, Nagy Britanniában, Csehországban, Svédországban és hazánkban kerestek jogsértő anyagokat tartalmazó szervereket a rendőrök. Hazánkban az Asva.info értesülései szerint csupán egy szerverteremben láttak tíz-tizenkét rendőrt. Az oldal nem tud arról, hogy szervereket foglaltak volna le hazánkban.




Analógiák

Miért terjednek Magyarországon kevésbé a nyílt forráskódú programok? -- Centralizáció...FEL

Szakál Péter: Jóval nagyobb a központosítás, mint Nyugat-Európában, így a beszerzések terén is korlátozott a függetlenség. Az egyetemek és főiskolák szoftverellátását szolgáló Campus-program keretében évente 1,8 milliárd forintot költ el az állam. Ha egy-egy egyetemnek magának kellene előteremtenie a pénzt, más lenne a helyzet. Most viszont az az érzésem, hogy az egyetemeken szoftvertolvajképzés folyik.




Kisszínes

Aki nem vált 4-5 évente, akár 40%-kal is kevesebbet keresFEL

Címkék: munkaügy | fizetés |

Aki nem vált munkahelyet, jóval kevesebbet keres, ezért nem árt, ha időnként megmérjük magunkat a munkaerőpiacon, és az aktuális kereslet-kínálathoz igazítjuk elképzeléseinket.




Információforrások

Pénziskola -- pénzgazdálkodás diákok és tanárok számáraFEL

A pénzügyekben való jártasság kialakulásában, fejlesztésében meghatározó szerepe van a család mellett az iskoláknak is. Magyarországon a gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatása azonban eddig csak szórványosan épült be az iskolai gyakorlatba, és széleskörű elterjedése várhatóan hosszabb idő alatt, fokozatosan valósul meg.
A 'Pénziskola' honlap egyrészt a POP-ban résztvevő diákok és tanárok számára a program legfontosabb, internet alapú bázisa, másrészt az iskolahálózat további tagjainak és a téma iránt érdeklődőknek is hasznos információkat tartalmaz.

Hírforrás: Pénziskola
2010. augusztus 31.  • A hírt továbbküldöm

Veszélyeztetett archívumok -- új blog a megőrzésrőlFEL

A Veszélyeztetett Archívumok Programja (Endangered Archives Programme) 2004-ben indult. Az Arcadia alapította és a British Library kínál hozzá szervezeti hátteret. Céljuk a rongálástól, feledéstől, széthordástól fenyegetett levéltári anyagok megőrzésének támogatása -- világszerte. A most induló blog bemutatja a programot és anyagokat ad közre a kéziratok, audió-, videó-, digitális mikrodilm-hordozók katalogizálásáról, megőrzéséről. A munkához együttműködő partnereket vár a blogger, egyben a program kurátora, Lynda Barraclough.


A Google Földön is megnézhető az új-zélandi földrengésFEL

Google Földdel lejátszható animációban mutatja be [ link ] a Google Earth Blog az Új-Zéland déli szigetét megrázó földrengéseket. A Geonet szeizmikai adatait felhasználó vizualizáció szeptember 3-ának délutánjával kezdődik és a szeptember ötödikei utórengéseket is tartalmazza. A különböző mélységben történt szín alapján különíti el az interaktív térkép, a Richter-skála szerinti erősségüket pedig a térképen megjelenő pötty mérete alapján lehet meghatározni. Az animáció megtekintéséhez szükséges Google Earth fájlt itt lehet letölteni [ link ].


Goldenblog 2010 -- megvannak a győztesekFEL

Hatodik éve osztja ki a Goldenblog zsűrije az év bloggerének járó díjat kilenc kategóriában. Közel egyórás bingósorsolás után vehették át az idei Goldenblog győztesei az elsőségért járó bekeretezett bakelitlemezt és a szponzori tárgynyereményeket. Elsőként a Spottr [ link ] csapata vehette át a legjobb fotóblogért járó díjat, majd sorra jöttek a kategória-győztesek, akik közül ketten egy businessbike-kal, a többiek pedig különféle tárgynyereményekkel lettek gazdagabbak a méteres keretbe foglalt bakelitplakett mellett. A gasztroblogok közül a Retrogastro [ link ], kult/szórakozás kategóriájában a Modoros [ link ], az egészség-életmód mezőnyben a Burzsuj [ link ], a szakmai blogok közül az Addict [ link ], a hír kategóriában Török Gábor polblogja végzett az első helyen, a kockák versenyét Tsabeeka [ link ] nyerte. A lokálpatrióta blogokat versenyeztető Helyi.érték kategóriában Tinkmara [ link ] tengerentúli blogja nyert, a komplex blogok kalapba került tartalomgyártók közül pedig a Zakuszka-tanya [ link ] vitte el az első díjat.