Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/24., jún. 16.


  E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Márai-program: nem vész el, csak átalakul -- távolodás a használói igényektől
Kell-e nekünk Márai-program? -- Legutoljára szocializmusnak hívták az ilyen rendszert
Szőcs -- kultúr- és káderpolitika
Költséghatékony válasz a leselejtezett könyv kínálatára -- Válasz a találós kérdésre
Ha nincs pénz, vagy új könyvek, attól még jókedvvel, bőséggel lehet jó munkát végezni
Örökmozgó gyüttment -- Gubuczné Tomor Mária, Kisújszállás
A Wii alapfelszereltség a megújuló holland közkönyvtárakban
Ha a digitalizálás nem találkozik az igényekkel...
Hogyan vélekednek a könyvtárosok a nyílt forráskódú szoftverek könyvtári alkalmazásáról?
'Digitalizálják a könyvtárakat' -- és egyéb izék
Könyvtárak a múzeumok kapcsán is pozícionálják magukat
Játék könyvtári kutatás oktatására (Michigani Egyetem)
Fellegiék célja: közszférában a törvényi minimumra szorítsák vissza a létszámot.
Hírtovábbítás a könyvtári kapcsolatok fejlesztésére
Kölcsönkönyvtár-sarokkal csábít a nagykovácsi községi söröző -- Lenintől Wass Albertig
Ajándék a FSZEK-nek: http://twitter.com/fszek
Focioldal az Europe Direct és a Katona József Könyvtár szervezésében
Könyvtár 2.0-ról, ismét az alapoktól -- idézetek, via Twitter
Ároktemető közintézmények -- megértést szolgáló levéltárak
Az olvasás elittevékenység lesz, mint ma a magasabb matematika
Már majdnem rossz volt, de segített a minisztérium
Nyugat-Magyarországi Egyetem tagkönyvtárainak fejlesztései
Fejlesztések az székesfehérvári Aranybulla könyvtárban
'Egyre inkább olyanokká válunk, mint a könyvtárosok...'
Az idősebbek is használják a közösségi oldalakat
Sok cigarettázás = alacsony könyvtárhasználat?

Analógiák

Busásan megtérül a nyílt kommunikáció és a közös szabályformálás
Az imitáció értékesebb az innovációnál

Kisszínes

Drakula az OSZK-ban
Hogyan tudjuk kitörölni magunkat a nagy közösségi oldalakról?
Könyvpénz: egy nyilatkozaton múlik az adózás
Mitolvas? -- villám olvasásszociológia
A zeneipar nem akar kulturális átalánydíjat

Kiemelt Katalist-hír

Az ÖNB 400 000, XVI-XIX. századi könyvének digitalizálása
Gaga könyvtárnépszerűsítés -- Los Angeles-i érvek a könyvtár mellett
Tíz évente lecserélendő?

Információforrások

13+1 'csajos' könyv a vébére


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Márai-program: nem vész el, csak átalakul -- távolodás a használói igényektőlFEL

Nem tervezi a Márai-program megszüntetését az új kormány, de új szövegváltozatot állít össze a könyvszakmában érintett szereplők észrevételeinek figyelembevételével. 'A kormányzat nem tervezi a Márai-program megszüntetését, ugyanakkor augusztus 1-re egy új szövegváltozatot állít össze a könyvszakmában érintett szereplők észrevételeinek figyelembevételével' -- mondta Szőcs Géza a parlamenti szakbizottság ülésén hétfőn. (Mandiner)
-- Szőcs Géza kulturális államtitkár hétfőn a parlamenti szakbizottság ülésén hangsúlyozta: ez előző kormányzat által kidolgozott, a könyvtárak és az alkotók támogatását célzó Márai-program módosul, de záros határidőn belül elindulhat, ehhez július 1-jéig várja az elmúlt hetekben az előző változat kapcsán aggályaikat kifejező szakmai szervezetek és magánszemélyek javaslatait.
'Olyan Márai-programra van szükség, amelyet írók és olvasók is elégedettséggel fogadnak. Megpróbáljuk egyfajta szintézisben összefoglalni, melyek a fő kívánalmak. Egyetértek azokkal a felvetésekkel, amelyek szerint a magyar szerzőknek kitüntetett értékkel kell szerepelniük a programban' -- fogalmazott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára. L. Simon László (Fidesz) bizottsági elnök felidézte, hogy az elmúlt hetekben komoly sajtópolémia alakult ki a Márai-program kapcsán. (Index)


Kell-e nekünk Márai-program? -- Legutoljára szocializmusnak hívták az ilyen rendszertFEL

1. Nem olyan könyvtárban dolgozom, hogy igazán mélyen érintsen a dolog.
2. Inkább venni szeretem a könyvet mint kölcsönözni. Gyűlölök visszavinni egy igazán jó könyvet a helyére (vissza szoktam).
3. Már a tavalyi Vándorgyűlésen, amikor ujjongva bejelentették, volt egy rossz érzésem, de eddig inkább megtartottam magamnak.
Először is, mi az a Márai-program: évi 900 millió forint a kiadók zsebébe bele, mellette pedig elköltenek még évi 100 milliót a népszerűsítésre, így kijön az évi egymilliárdos összeg. Persze furcsa lenne ez így, mert legutoljára szocializmusnak hívták az ilyen rendszert, így hazudjunk egy kicsit, hátha nem tűnik fel senkinek: adjuk a könyvtáraknak egy listával együtt, hogy mit szabad venni belőle meg, mit nem. Nehogy véletlenül aztán még valami olyasmit vegyenek belőle, ami egy kis vagy a seggnyalásból kimaradt, ún. független kiadó adott ki. Ez sem volt az a nagyon becsületes eljárás, de hát hőn szeretett kulturális igazgatásunktól nem is vártunk mást ugyebár. Élén Piftivel, aki utolsó tollvonással még az NKA maradék becsületét is sikerrel legyalázta.


Szőcs -- kultúr- és káderpolitikaFEL

Szőcs Géza, a kulturális terület új vezetője Nyugat-Európa helyett Türkmenisztán, Kazahsztán és az üzbégek felé nyitna. A három F, a finanszírozandó, felejthető, felejtendő elve ellenére sem tiltana be semmit. Heteken belül kiderül, mely nemzeti intézmény vezetőjét váltják le, kicsit később az is, hogy van-e közünk a sumérokhoz. Az új kulturális vezetés számára a legfontosabb a film, meg az, hogy minden be legyen digitalizálva. Orbán első kormányzásával ellentétben jelenleg nem központi kérdés a kultúra, sem kormányzatilag, sem szimbolikusan.
'De ami a legfontosabb nemzeti intézményeket illeti, ott meg kell nézni, kinek mikor jár le a megbízatása, ki hogyan vezeti az intézményt, kinek milyen a szakmai megbecsülése, melyik intézménynek milyenek a közönségkapcsolatai, és ezek együtteséből kell levonni a konklúziókat. Mely intézményeket vizsgálják? Konkrétumot nem mondok, ne keltsünk pánikot.'


Költséghatékony válasz a leselejtezett könyv kínálatára -- Válasz a találós kérdésreFEL

A múlt héten feltett találós kérdés link -- hogyan járhat el költséghatékonyan a könyvtáros, ha egy gondosan kivitelezett apasztási folyamat eredményeként leselejtezett könyvet kér a használó -- korábbi esetközlésünkön alapult: link . Az amerikai példában a könyvtárvezető ismertetett minden lehetséges utat a használó számára, kimutatva, hogy az összes további megoldás költségesebb a dokumentumok szemétbe dobásánál. S hogy hogyan járhatott volna el költséghatékonyabban könyvtár? Nos: az igazgatónő hosszan magyarázta a dokumentumkivonás lehetséges útjait. Ennél jóval olcsóbb lett volna, ha a könyvtárosok -- a leválogatás gyakorlatának megkérdőjelezése nélkül -- azonnal megkérik könyvtárköziben a korábban kívánt kötetet. (MG)


Ha nincs pénz, vagy új könyvek, attól még jókedvvel, bőséggel lehet jó munkát végezniFEL

Illyés Klaudia, Kövesdomb. ... Mialatt a gyerekkönyvtárban végeztem teendőimet, úgy éreztem, ennél többet tudok adni. Az egykori igazgatónő támogatásával létrehoztunk egy mozgókönyvtárat, ami azt jelenti, hogy olyan helyekre vittük el a könyvet, a tudást, ahonnan nem tudnak hozzánk eljönni. Ilyen volt egykor a Tudor negyedbeli idősek otthona, a fogház és a rákos gyerekek. Bár az öregek nagyon szerettek minket, mindig öleléssel fogadtak, és úgy is búcsúztunk el, egy idő után az igazgatónő holmi ürüggyel kirakott bennünket. Így maradtak a rákos gyerekek és a fegyencek, de a tavaly ősz óta, hogy felütötte fejét a járvány, a kórházba már nem járhattunk be. Jelenleg a fegyencekhez járunk, ez heti egyszeri foglalkozást jelent. Mindig más-más aktivitást tartok, általában kevés könyvet viszek, mert gyakori, hogy a gyerekeket és fiatalokat átviszik más helyre, vagy éppen tárgyaláson vannak, így bizonytalan, hogy visszakapjuk a könyvet. Akikről tudjuk, hogy ott maradnak, azoknak kölcsönzünk is igény szerint. A kölcsönzés mellett minden szerdán viszünk valamilyen anyagot nekik. Van két önkéntes kolléganőm, akik besegítenek. Ezeken az alkalmakon az alapszabály, hogy bármiről beszélünk. Kérdeznek minket, ha tudunk, válaszolunk, ha nem, utánanézünk. Nagyon szívesen megyek közéjük, és ők is nagy szeretettel fogadnak minket, mi vagyunk számukra a reménysugár.


Örökmozgó gyüttment -- Gubuczné Tomor Mária, Kisújszállás FEL

A szigorú kunokat is jókedvre deríti Gubuczné Tomor Mária. A kisújszállási könyvtár vezetője valóságos örökmozgó, aki most 'Magyarországért Európában' külügyminiszteri elismerést kapott. Tízből egy olvasó beszalad a könyvtárba, hogy kicserélje a könyveket, a többi kilenc nem csak ezért jön be. Gubuczné Tomor Mária széles mosollyal mondja: ez a nagyon jó. Elidőznek, könyveket és újságokat nézegetnek, fénymásolnak, nyomtatnak, megkeresnek valamit az interneten -- és közben beszélgetnek. Pszichológus szeretett volna lenni Mária, és könyvtárosként az is lett. Az embereknek egyre nagyobb szükségük van arra, hogy elmondják a gondjaikat, és kipanaszkodják magukat. Mind több gyermeket is meg kell hallgatnia. Egyszóval, a kisújszállási könyvtár valóságos szociális intézménnyé vált. Sokan egy jó szóért, egy mosolyért betérnek.


A Wii alapfelszereltség a megújuló holland közkönyvtárakbanFEL

... a néhány hete megnyílt, legmodernebb hollandiai közkönyvtárakban, pl. Almere városa (neve szerényen: de Nieuwe Bibliotheek) vagy az új Deventeri Schalkhaar fiókkönyvtárban. A KIT-ben már felhívtuk a figyelmet a lehetőségre, most dokumentált eseteket is találtunk arra, hogy nemcsak kölcsönzi a közkönyvtár, hanem a helyben való játékot is lehetővé teszi használói számára. A speciális eszközökkel mozgásos játékot lehetővé tevő, képernyővel kombinált eszköz lehetővé teszi a könyvtárban töltött idő közbeni felfrissülést, vagy akár a tudatos edzésterv végrehajtását is. Az eszköz eleme annak, hogy a könyvtár valóban multifunkcionális közösségi tér legyen. (MG)


Ha a digitalizálás nem találkozik az igényekkel...FEL

Valószínű, hogy a könyvtárközi kölcsönzés tovább fog növekedni, amíg a tömeges digitalizálási projektek nem illeszkednek jobban a kutatási infrastruktúrába. Ugyanakkor igen gyors változások zajlanak, és elképzelhető, hogy a használók egy napon online érhetik el a friss publikációk széles választékát, ingyenesen vagy előfizetéssel, saját könyvtárukból. (ref. Hegyközi I.)


Hogyan vélekednek a könyvtárosok a nyílt forráskódú szoftverek könyvtári alkalmazásáról?FEL

A tanulmány azért készült, hogy megvizsgálja a könyvtáros közösségnek a nyílt forráskódú szoftverek (Open Source Sofware, OSS) könyvtári alkalmazásával kapcsolatos véleményét. Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók véleménye pozitív az OSS-ről; a t-próba és az ANOVA eredményei azonban ara utaltak, hogy az intézmény- és a könyvtártípus nem volt szignifikáns tényező, míg az országtípus igen: jelentős különbség mutatkozott a fejlett és a fejlődő országok percepciója között.
Az OSS olcsó és innovatív technológiai megoldást nyújt a könyvtáraknak, ezért komoly alternatívát jelent a költséges védett szoftverekkel szemben. Ezzel együtt az OSS könyvtári alkalmazása még gyerekcipőben jár. Bár a könyvtáros közösségnek pozitív a véleménye az OSS-ről, adaptálása éppen csak elkezdődött. Mindazonáltal további kutatások szükségesek annak felderítésére, milyen tényezők akadályozzák az OSS szélesebb körű könyvtári alkalmazását. (autoref.)


'Digitalizálják a könyvtárakat' -- és egyéb izékFEL

Konjunktúrája van a támoptiop-kommunikációnak. Bizony, pozitív lépés, hogy a könyvtári fejlesztéseket közzé is kell tenni rendezvények és sajtóközlemények formájában. És bizonyára eljön annak is az ideje, hogy a hírek a használók számára is érthető, kézzelfogható tartalmakkal is megtelnek. Legalábbis én nem tudok mit kezdeni az olyan kifejezésekkel, mint pl. hogy 'digitalizálják a könyvtárat'. Pontosabban, mintha az újságíró -- vagy a közlő nem is tudná, mi folyik itt. Mikor utánakérdez az ember, rájön, hogy könyvtárdigitalizálás néven pl. a cédulakatalógus kerül netes gépre. Ami persze jó. Azon pedig már csak a szakember feszenghet, hogy miért kell az adott könytárakba külön katalógust építeni a 21. században -- közpénzből. S reménykedik, hogy a munkát alapos állományípasztás előzi meg, a Nyugaton általános 'kisebb és izmosabb állomány: nagyobb forgalom' harninc éves szempontja szerint. De a széles nagyérdemű legalább látja, hogy történik valami a könyvtárakban, ha nem is érti, hogy micsoda. A valósággal a könyvtárba lépve szembesülhet -- mármint a könyvtárhasználó 11%. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. június 14.  • Továbbküldöm

Könyvtárak a múzeumok kapcsán is pozícionálják magukatFEL

Néhány példa:
- Országos Pedagógiai Könyvtár: Yonderboi-mixet lehet meghallgatni.
- Somogyi-könyvtár, Szeged: Varázserdő -- játékos foglalkozás, Láthatatlan képtár -- munkaszobák falain, A fogadalom katedrálisa -- 80 éves a dóm, Óhazából az Újvilágba -- az amerikai magyarság múltjából, Divat és irodalom -- régi folyóiratokban stb.
- Országos Széchényi Könyvtár: a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő ezen az estén.


Játék könyvtári kutatás oktatására (Michigani Egyetem)FEL

A Michigani Egyetem oktatói tehát egy olyan webalapú játékot fejlesztettek ki, amelynek révén hatékonyabbá válhat a használóképzéssel foglalkozók munkája. Úgy alakították ki a középkori kerettörténetbe ágyazott programot (Defense of Hidgeon), hogy az a Google keresőmotorját használja -- lévén ez a legismertebb és leggyakrabban használt eszköz, nem csak a diákok körében --, és az általános információ felől indulva az egyre speciálisabb találatokat premizálja. Ezekkel a felhasználó máris az online enciklopédiák, online katalógusok világába lép, hogy továbbhaladva eljusson egyes könyvek fizikai valójáig. A program egyébként magáról a módszerről kapta az elnevezését (General-to Specific Research Process Model). A játék tervezése 7 hónapot, tesztelése 2 hónapot vett igénybe.
A résztvevők értékelése rengeteg tanulsággal szolgált a program tervezőinek. Ugyan a legtöbben elismerték, hogy jóval gyakorlottabbá váltak a keresőeszközök alkalmazásában, mivel rákényszerültek, hogy újra és újra használják azokat, de a felsőbb éves hallgatók elég rutinosnak tartották már magukat, hogy a játék nélkül is elboldoguljanak a könyvtárban. Fontos megállapítás, hogy a résztvevők nem ismerték fel: az információk útja az általános felől a specifikus felé mutat; illetve, hogy az időközben kitöltött kérdőívek ugyanannak a folyamatnak a monitorizálását szolgálták. Arról is megoszlottak a vélemények, vajon mindenki részére elő kell-e írni hasonló módszerek kipróbálását, vagy elegendő a hagyományos út az ismeretek átadására. (ref.: Vasbányai F.)


Fellegiék célja: közszférában a törvényi minimumra szorítsák vissza a létszámot.FEL

Átlátható bértömeg-gazdálkodásra térünk át, amelynek köszönhetően legalább 15 százalékkal csökken a költségvetésből kiáramló pénz összege ? jelentette ki a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter elmondása szerint az intézkedések hatására 274 milliárd forint marad a költségvetésben a közszféra bérköltségeinek finanszírozására. Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi azt is elárulta, hogy a bértömegcsökkentés létszámleépítést is jelent. A miniszter magyarázata szerint mind a bértömeg, mind pedig a leépítés eltérő mértékű lesz a közszférában, és a minisztériumokat, valamint vezetői struktúrákat is érinti. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében lévő állami cégek igazgatósági létszámát például a jelenlegi 319-ről mindössze 55-60 főre csökkentik, a felügyelőbizottságok létszámát pedig 460 főre vágják. Fellegi elmondása szerint az a céljuk, hogy a közszférában a törvényi minimumra szorítsák vissza a létszámot.


Hírtovábbítás a könyvtári kapcsolatok fejlesztéséreFEL

Milyen pályán is játszik a könyvtár? Monopolpiacon, monopolszereplőként, vagy a sokszereplős információs piac egyik tagjaként, amelyben egyrészt más közintézményekkel küzd meg a költségvetési támogatásért, másrészt lehetőségében áll együttműködni vagy versenyezni más, piaci fenntartású szervezetekkel is. Miközben -- kapacitásától, rugalmasságától, sőt: hivatástudatától függően -- különböző érdekcsoportok számára indít és tarthat fenn szolgáltatást. A MIBE konferenciáján egyebek mellett a fentieken is elmélázhatott a hallgató, meglátva a különbözőségeket és hasonlóságokat a hírszerző, hetilap-főszerkesztő, hírügynökségi vezető, vagy éppen a hírszolgáltató munkájával. Van példa arra, hogy a könyvtár az ügyeletes fenntartói döntéshozók és érdekcsoportok számára kínál személyes hírszolgáltatást, melynek célja lényegében a lobbitevékenység. (A konferencia prezentációi az egyesület honlapján olvashatók.) (MG)


Kölcsönkönyvtár-sarokkal csábít a nagykovácsi községi söröző -- Lenintől Wass AlbertigFEL

Újabb szabadpolcokkal bővülhet a nagykovácsi kocsmakönyvtár. Ez főleg attól függ, sikerül-e találni valahol újabb szabad polcokat. Történet egy sörözőről, amelyből kiderül, hogy a kocsma elsősorban nem feltétlenül az alapos berúgások színtere, csak másodsorban.
... Már csak a helyi olvasási szokások kérdése maradt nyitva. -- Mi fogy a leginkább? -- böktem orrommal a könyvek felé. -- Az Arany Ászok -- bökött orrával a söntés felé a nagykovácsi kocsmakönyvtáros. (Népszabadság)
-- Korsóban mérik a kultúrát az egyik nagykovácsi sörözőben: könyvtárt nyitott a söntés mellett. A törzsközönség Plutarkhosztól vagy Che Guevarától ugyanúgy mámoros lehet, mint pár korsó sörtől. (Bors)
-- Néhány éve zajlott a Katalisten a sörpult-eszmecsere, és Maurer Péter kezdeményezéséről is beszámoltunk. A nyilvánosság felé a következő állomás a Népszabadság. ;-) (MG)


Ajándék a FSZEK-nek: http://twitter.com/fszek FEL

Dr. Fodor Péterrel készített interjúmat teszem olvashatóvá jövő héten három vagy négy bejegyzéses folytatásban. Jól éreztem magam a Wenckheim palotában, a beszélgetés végén átadtam egy ajándékot is főigazgató úrnak, a link mikroblogot.
-- Kedd délután már öt követő jelezte érdeklődését; bejegyzés egyelőre még nem volt. (MG)


Focioldal az Europe Direct és a Katona József Könyvtár szervezésébenFEL

Az aloldalon a foci világbajnoksággal kapcsolatos vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. A sikeres tippelők ajándékokat nyerhetnek


Könyvtár 2.0-ról, ismét az alapoktól -- idézetek, via Twitter FEL

Az OSZK szakmai napján a 2.0-s OPAC-ok lehetőségéről esett szó. Néhány Twitter-csirip:
'Ha az integrált könyvtári rendszerek online felületeit nézzük, akkor trendinek mondható, mert a 'retró divatos''
'Lájkolnánk itt néhányan a 'szexi OPAC'-okat.'
'Fontos kiemelni, hogy az OPAC nem csak a könyvtárosoknak készül, hanem a felhasználóknak.'
'A web2.0 szolgáltatások katalógusba építése terén az OSZK jár élen, bármennyire is furcsának tűnik.'


Ároktemető közintézmények -- megértést szolgáló levéltárak FEL

A tudomány kezét nem kötik a politikusokéhoz hasonló kampányígéretek, a tudomány végzi a dolgát: az egyre hisztérikusabb szlovák-magyar viszonyra fittyet hányva Kassa Város Levéltára és a Magyar Országos Levéltár összefogott a közös múlt feltárására, tudományos együttműködésre. A felek célja olyan szervezeti formákat és információs rendszereket alakítani, amelyek megfelelő keretet biztosítanak a tudományos, illetve a levéltári szakmai kapcsolatok erősítésére, bővítésére. A felek arra is törekednek, hogy a középkori és kora újkori levéltári forrásokat digitalizálják, adatbázisban rögzítsék és interneten keresztül hozzáférhetővé tegyék, és e törekvéseikben egymást szakmai tudásukkal támogassák. A megállapodást Kassa város főpolgármestere, Ing. František Knapík és Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója írta alá.
Az egykori Osztrák Magyar Monarchiát darabokra tépő trianoni békeszerződés 90. évfordulójához közeledve és a jelenleg megromlott szlovák-magyar viszony közepette igen örvendetes, hogy az ország első levéltára, a Magyar Országos Levéltár és Kassa Város Levéltára (Archív Mesta Košice) között, 2010. május 31-én együttműködési keretszerződés jött létre.


Az olvasás elittevékenység lesz, mint ma a magasabb matematikaFEL

A könyvnek nincs egységes definíciója, ám az biztos, hogy az e-olvasó föllazítja az eddigi határokat, és ez okozhat még fejtörést. A tudományos hivatkozások például ma a mű adott oldalára vonatkoznak. Az e-olvasók azonban szabadon áttördelik a szövegeket, tehát valamilyen más módszert kell kitalálni.
... A könyvnek nincs egységes definíciója, ám az biztos, hogy az e-olvasó föllazítja az eddigi határokat, és ez okozhat még fejtörést. A tudományos hivatkozások például ma a mű adott oldalára vonatkoznak. Az e-olvasók azonban szabadon áttördelik a szövegeket, tehát valamilyen más módszert kell kitalálni.
... Már most gondot jelent, hogy a tartalomtermelés sokkal gyorsabb, mint a tárhely-kapacitás növekedése, persze nem elsősorban a szöveges tartalom bővülése miatt. Vagyis bizonyos információkat folyamatosan törölni kell. A jó hír viszont az, hogy ha egy szöveg felkerül a netre, akkor gyakorlatilag a végtelenségig fönn tud maradni, mert mindig lesz valaki, aki éppen le vagy föl fogja másolni. Ellentétben a papíralapú könyvekkel: a statisztikák szerint egy 1930-ban kiadott művet ma 99 százalékos eséllyel nem lehet megszerezni, mert nem maradt fenn belőle egyetlen példány sem.
... Amikor tavaly az Amazon rájött, hogy éppen Orwell 1984-ét megfelelő jogok nélkül árulta, a pénzt visszautalva egyszerűen visszavonta a szöveget azoktól, akik azt tőle letöltötték. A lehetőségnek persze előnyei is lehetnek: ha az eladott szövegben valami ostoba sajtóhiba van, azt egy gombnyomással ki tudják javítani. Vagy frissíthetik a benne foglalt adatokat a legújabb kutatások tükrében.


Már majdnem rossz volt, de segített a minisztériumFEL

Dunaújváros - Az ünnepi könyvhéten nem bővülhetett a könyvtár kínálata, ám a szaktárcától érkezett némi könyves mentőöv. Az előző évektől eltérően, 2010-ben az ünnepi könyvhéten nem tudja könyvtárunk a frissen megjelenő könyveket olvasóinak, látogatóinak kínálni. A város jelenlegi gazdasági helyzete miatt -- olvasható a József Attila Könyvtártól kapott közleményben.


Nyugat-Magyarországi Egyetem tagkönyvtárainak fejlesztéseiFEL

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) hat tagkönyvtára és együttműködő partnerei 72 millió forintos uniós és állami forrásból fejleszthetik a könyvtári hálózatot a nem formális és informális képzések megerősítése érdekében. Az élethosszig tartó tanulást szolgáló projekt április 1. és 2011. szeptember 30. között zajlik, annak részleteit pedig május 10-én ismertetik Sopronban. A projekt április 1. és 2011. szeptember 30. között valósul meg, a pályázatot pedig az intézmény Savaria Egyetemi Központjának könyvtára koordinálja. A szervezeti egységgel a projekt során az egyetem öt tagkönyvtára működik együtt: az győri Apáczai Csere János Kar, a soproni Benedek Elek Pedagógiai Kar, a székesfehérvári Geoinformatikai Kar, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar könyvtára, valamint a soproni Központi Könyvtár és Levéltár. A projektben mellettük számos közoktatási intézmény is részt vesz. Együttműködési megállapodás írtak továbbá alá az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeummal, a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetével, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézettel, valamint egy szombathelyi, egy vasvári és egy győri közkönyvtárral.
A pályázati célok megvalósításáért a könyvtárak fejlesztik adatbázisaikat, biztosítják a könyvtárak dokumentumainak adatbázisban történő további feltárását, 24 órás szolgáltatásokat és közhasznú tartalmakat biztosító többnyelvű weblapokat és portálokat építenek, olvasásfejlesztő, könyvtárakat népszerűsítő és könyvtárhasználati programokat valósítanak meg. Induló képzésekkel emelik továbbá a könyvtárosok szaktudását.

Hírforrás: Espresso
2010. június 14.  • Továbbküldöm

Fejlesztések az székesfehérvári Aranybulla könyvtárbanFEL

Igen sokan kerekesszékkel mentek el a Köfém lakótelepi Aranybulla könyvtárba az intézmény új fejlesztésének ünnepélyes átadójára. Részben pályázatból, részben pedig a várossal kötött közművelődési szerződésnek köszönhető támogatásból készült el a bejutást nagyban megkönnyítő fotocellás ajtó, s egy oda vezető rámpa. A támogatás fennmaradó részéből a vak és gyengén látó olvasók művelődésének megkönnyítésére is beszereznek eszközöket, hat új számítógéppel pedig helyben szerveznek majd képzéseket munkanélkülieknek. A TÁMOP-ból nyert összegből egyben a könyvtár állományának digitalizálását is megoldják a közeljövőben, mondta el Dienesné Fluck Györgyi területi képviselő.


'Egyre inkább olyanokká válunk, mint a könyvtárosok...'FEL

Nicolas Carr, internet-kritikus: 'Egyre inkább olyanokká válunk, mint a könyvtárosok, akik a gyors információkeresésre, az 'aranyrögök' kiválogatására szakosodnak, nem pedig tudósokká, akik nemcsak alaposan megemésztik, hanem értelmezik is az új ismereteket. A koncentráció hiánya ráadásul még a hosszú távú memóriánkra is rossz hatással van, ami pedig a zavartság, a bizonytalanság érzetét kelti bennünk' -- magyarázta. ... 'Elveszítünk egy egész sor olyan mentális képességet, amely folyamatos összpontosítást igényel, nem pedig a figyelem széttagolását. Az internet ugyanis sem időt, sem teret nem enged az elmélkedésnek, a belső elmélyülésnek és a mérlegelésnek - fejtette ki az író. - Évszázadokon keresztül a könyvek feleltek a koncentrációs képesség fenntartásáért, ám az olyan eszközök megjelenésével, mint az Amazon Kindle e-olvasója vagy az Apple iPadje, valószínűleg a könyvek is meg fognak változni'.


Az idősebbek is használják a közösségi oldalakatFEL

Nemcsak a negyvenen aluliak használják a közösségi oldalakat, hanem az ötvenes-hatvanas korosztály is rászokott a kapcsolattartásnak erre a módjára -- állítja egy frissen közzétett amerikai felmérés.
A jelentés szerint az ötven éven felüli amerikaiak több mint negyede használja a különféle közösségi oldalakat. Az 50-64 éveseknek csaknem a fele állítja, hogy tud netezni. Az új adatok fényében nyilvánvaló, hogy közösségi hálózatok az ötvenen felüli amerikaiak életébe is egyre inkább beépülnek -- közölte Kevin Donnellan, az idősek érdekeit képviselő AARP lobbicsoport kommunikációs vezetője. A felmérés arról is beszámolt, hogy az idősebbek több mint felét családtagjaik, főként gyermekeik vagy unokáik vezették be a közösségi oldalak világába.


Sok cigarettázás = alacsony könyvtárhasználat?FEL

Az európai állampolgárok közel harmada (29%) dohányzik valamilyen formában - cigaretta, szivar, pipa - míg, majdnem felük (49%) azt állítja, hogy soha nem gyújtott még rá. A maradéknak (22%) sikerült leküzdenie függőségét - derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. Legnagyobb bagósoknak a dél-európaiakat lehet nevezni: Görögországban a lakosság 40 százaléka cigarettázik, de hasonló méreteket ölt a dohányzás Ciprus zömében törökök lakta északi részében is. Őket követik a bolgárok (39%), majd mi magyarok (38%), valamint a nem EU-tag Törökország (37%).
-- A címben felvetett párhuzam nem igazolt. De azért nem is teljesen alaptalan. Hagyományosan Északon, Észak-nyugaton olvasnak a legtöbbet, illetve járnak könyvtárba. Az ottani 60-70%-os könyvtárhasználati arány Magyarországon már csak 11-12%, tőlünk délebbre pedig 6% alá is benéz az arány. Az így kapott térkép-adatok a töményszesz-fogyasztás adataival is kapcsolatba hozhatók (olvasás és tömény szesz) -- tudományos igényű kutatás, illeve hipotézisek hiányában csak az érdekesség szintjén. Morfondírozni lehet, attól azonban érdemes tartózkodni, hogy egyéni könyvtárhasználói szinten vonjon le bárki is messzemenő következtetéseket. (MG)




Analógiák

Busásan megtérül a nyílt kommunikáció és a közös szabályformálás FEL

Ha a résztvevők nem kommunikáltak, túltermeltek, és kimerítették a lehetőségeket. Amikor nyíltan és koordináltan együttműködtek, gyorsan megegyeztek a mikéntben és a szabályokban, sokkal jobban teljesítettek, sőt, miután már nem érintkeztek egymással (az addigi közös munka utóhatásaként), változatlanul olajozottan működött a gépezet. Súlyos bírságok kiszabása viszont egyáltalán nem javított az outputon. (Az együttműködés csak egy esetben nem funkcionált, amikor a csoport néhány tagja nem tudott dűlőre jutni a többiekkel a szabályokat illetően.)
-- A kísérlet megállapítása kapcsolódik a tavalyi (első női) közgazdasági Nobel-díjas, Elinor Ostrom eredményeihez: a közösen használt erőforrásokat kevésbé élik fel az embe-rek, ha a használatukról szóló szabályokat saját maguk hozhatják. (HVG)


Az imitáció értékesebb az innovációnálFEL

Az imitációt nem értékelik eléggé. A vállalati növekedés szempontjából fontosabb lehet, mint az innováció. A felismerés: Az imitációt nem értékelik eléggé. A vállalati növekedés szempontjából fontosabb lehet, mint az innováció. Az imitálás nem gondolkodás nélküli megismétlést jelent, hanem az ok és okozat intelligens keresését. A kutatás: Oded Shenkar széleskörűen áttekintette a jelentős üzleti modellinnovációkkal, valamint a történelemtől az idegtudományig terjedő nyolc tudományos és egyetemi szakterületen megvalósított áttörésekkel kapcsolatos kutatásokat. Minden esetben azt tapasztalta, hogy az imitálás volt az előrelépés elsődleges forrása, még akkor is, ha ez a folyamat gyakran úgy ment végbe, hogy az igazgatók és tudósok észre sem vették. Azt is felfedezte, hogy az imitálás nehéz, intelligenciát és képzelőerőt igényel.




Kisszínes

Drakula az OSZK-banFEL

Magyarország nem elhanyagolható a Drakula-örökség szempontjából. A Széchényi Könyvtárban található például az egyik legrégibb Drakula-emlék, egy 1480-as évekből származó német újságlap, amelyen a rettegett Vlad első ismert ábrázolása látható. Szintén kevesen tudják, hogy Drakula irodalmi hőssé alakulásában is volt szerepe magyaroknak, Bram Stoker ugyanis a Londonban előadásokat tartó Vámbéry Ármintól hallott Drakuláról: a tudós jó néhány információval segítette a híres rémregény megszületését. És akkor még nem beszéltünk Lugosi Béla legendás hollywoodi alakításairól. Drakula tehát sokat köszönhet a magyaroknak.

Hírforrás: NOL
2010. június 11.  • Továbbküldöm

Hogyan tudjuk kitörölni magunkat a nagy közösségi oldalakról? FEL

A közösségi oldalakkal és online szolgáltatásokkal kapcsolatban egy híres mondás jut eszembe: a nők két dolog érdekében képesek bármire: hogy legyen gyerekük? vagy hogy ne legyen gyerekük.


Könyvpénz: egy nyilatkozaton múlik az adózásFEL

Címkék: használó, igény |

A pedagógusok számára szakkönyvvásárláshoz biztosított összeget olyan támogatásként kell kezelni, amellyel szemben költség számolható el. A közoktatásról szóló törvény alapján azt, akit munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban pedagógus munkakörben foglalkoztatnak, megillet az a jog, hogy szakirodalom (könyv, tankönyv, jegyzet, folyóirat, elektronikus ismerethordozók stb.) vásárlásához, illetve a könyvtári beiratkozáshoz évenként az éves költségvetési törvényben megállapított összegnek megfelelő hozzájárulást vegyen igénybe. A költségvetési törvényről szóló törvény szerint 2010-ben 4 ezer forint összeget kell a közoktatási intézmények fenntartóinak a pedagógusok részére a kormány által meghatározott feltételek szerint biztosítani.


Mitolvas? -- villám olvasásszociológiaFEL

Csak a 10. századtól vált ugyanis általánossá a néma olvasás. Ami viszont többek között az eretnekségek elterjedését is lehetővé tette, hiszen innentől kezdve nem hirdettük fennhangon, hogy éppen milyen szöveg van a kezünkben. Az e-bookokkal valami hasonló játszódik le éppen. A Cover Spy nevű 'mozgalom' tagjai például azzal szórakoznak, hogy megnézik, ki mit olvas a buszon, és megfigyeléseiket fölteszik a netre. Magyarországon a 'mitolvas-blog' teszi ugyanezt. Amíg van a könyvnek borítója, ez könnyen megoldható, de az e-olvasódon már senki nem látja, mit olvasol. Ami mellesleg azt hozta, amire senki nem számított, hogy megugrott a romantikus és a pornótörténetek eladása. (HVG)
-- Mit olvas az utca népe? Legalábbis buszon, villamoson, vonaton -- ahol mi is látjuk. Amatőr, villám olvasásszociológia. -- A meló: csak 'lesd meg', mit olvasnak a közeledben, és írd meg ide, röviden, bármilyen körítéssel: lehet róla sztorizni is, amit kérünk, csak ennyi, pl.: '[író neve], harmincas férfi, étterem" vagy 'tini lány, villamos1' - [Toborzószövegünk:] Legyen ön is szemfüles! (Mitolvas)


A zeneipar nem akar kulturális átalánydíjatFEL

Nemzetközi szakemberek és a zeneipar képviselői azon vitatkoztak egy bécsi konferencián, hogy vajon mennyire jelentene megoldást a fájlcserélésre a kulturális átalánydíjak bevezetése. Peter Jenner brit zenei menedzser markánsan kiállt egy ilyen konstrukció mellett, mivel úgy látja, hogy így mindenki számára megfizethetővé válhat a zeneszámok csereberélése. A zeneipari képviselői ugyanakkor úgy látják, hogy egy ilyen 'kötelező licenccel' senki sem nyerhetne, ők pedig legkevésbé sem. 'Nyilvánvalóan nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy jelenleg nagyon nehéz rávenni az embereket arra, hogy fizessenek az internetes tartalmakért' -- jelentette ki Peter Jenner, a Pink Floyd és a The Clash egykori menedzsere a konferencián.




Kiemelt Katalist-hír

Az ÖNB 400 000, XVI-XIX. századi könyvének digitalizálásaFEL



Gaga könyvtárnépszerűsítés -- Los Angeles-i érvek a könyvtár mellettFEL

Martin Gómez, Los Angeles városi könyvtárnok két nappal később tiltakozó levelet írt a műsorvezetőnek és a producernek, felhívva a figyelmet arra, hogy a 73 városi tagkönyvtárnak évente 17 millió (!!!!) felhasználója van. Figyelemre méltó, hogy a levél a könyvtár szerepe mellett miképpen érvel:
'A költségcsökkentések azt jelentik, hogy kevesebb hozzáférési lehetőség lesz a munkakeresésre, a házifeladatokban való segítségre, a felnőttoktatásra, és a szomszédok közti digitális szakadékon átívelő hídként szolgáló nyilvános számítógépekre. Ezek és a könyvtárak más ingyenes erőforrásai soha korábban nem voltak ilyen értékesek városunk gyerekei és családjai számára'.
Gómez levele elérhető a Scribden és számosan megosztották egyéb közösségi szolgáltatásokban. Nagyon fontosnak tartom, hogy bár mi még a könyvet tartjuk a könyvtár lényegének, Gómez ebben a levélben (amit tehát nem a könyvtár felhasználóinak szánt) ezt meg sem említi (legfeljebb az 'egyéb erőforrásokba' érthetjük bele), hanem a kézzelfogható, közvetlen hasznot hozó praktikus szolgáltatásokat hangsúlyozza, amelyek tekintetében könnyű átlátni, hogy a társadalom számára közvetlen, azonnali haszonnal járnak (kevesebb lesz a munkanélküli, kisebb a súlyos problémákat (munkanélküliség, gettósodás, egészségügyi problémák, bűnözés) generáló társadalmi szakadék stb.).


Tíz évente lecserélendő? FEL





Információforrások

13+1 'csajos' könyv a vébéreFEL

Mialatt párunk a tévé előtt gubbaszt, és nőként (tisztelet a kivételnek) nem érzünk késztetést arra, hogy vele együtt nézzük a focimeccseket, addig mi is elvonulhatunk, kezünkben egy tuti könyvvel. S ahhoz, hogy még könnyebb legyen válogatni a több, mint egy hete zárult Ünnepi Könyvhét újdonságaiból, az fn.hu összeállított egy kimondottan 'csajos' könyvajánlót.

Hírforrás: FN
2010. június 15.  • Továbbküldöm