Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/23., jún. 9.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes és Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Találós kérdés: hogyan bánik legjobban a könyvtárvezető az adófizetők pénzével?
Újjáalakítják a norvég könyvtári rendszert?
Egységes logó kerül a közkönyvtárakra Hollandiában
Könyves tiltakozás a Márai-program lefújása ellen
Mozgalmat indítottak az olvasók -- Zalaegerszeg
Honlap. De milyen célra is pontosan?
Közösségi címkézés amerikai tudományos könyvtárakban -- csak a szervezeti kultúrának megfelelve
Védetté nyilvánítás: külföldi vásárlók kizárása -- nyomott piaci árak
Magentásodik a hazai e-könyv biznisz
Szabványosítanák az e-bookokat
Hat könyvtár fejleszthet -- Komárom
Az olvasás pontosan olyan, mint a szex -- a könyvhétről
Megbuktak az e-olvasók a tanteremben
2010 a családi olvasás éve -- mozgalomban gondolkodik az OSZK
Öten pályáztak az OSZK-nál -- 'A családi olvasás éve' kommunikációja
Bartos Éva (KI): olvasási technikát kell a gyerekeknek megtanítani
A MŰÚT a könyvtárba vezet -- Miskolcon
Bluu, az intelligens magyar kereső

Analógiák

Sokkal jobban megéri nyíltan kommunikálni, mint büntetni

Kisszínes

A Library Journal szerint az év legnépszerűbb könyve...
Ingyen olvasható lesz a neten az új Alkonyat-kötet
Grafikai kiállítás Amerikában -- a DEENK anyagából
Kristóf lett az idei könyvkirály -- Szeged
Menő lesz a könyv a nyolcévesek között -- Olvassunk együtt! projekt
Nem várható színes képernyőjű Kindle
Megnyitja titkos levéltárát a Vatikán

Kiemelt Katalist-hír

Videotorium: elindultunk!

Információforrások

Társadalomtörténeti adatbázissal bővült a levéltári portál
Tejet a termelőtől -- adatbázis
A virtuális térbe költözött Wales
Erdélyi magyar szótörténeti tár a MEK-ben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Találós kérdés: hogyan bánik legjobban a könyvtárvezető az adófizetők pénzével?FEL

Szemétben végzik a könyvtári könyvek link címmel áprilisban jelent meg referátumunk, melyben egy amerikai olvasó reklamált egy leselejtezett könyv kapcsán. E hírhez tartozó találós kérdésünk: hogyan bánik (vagy: bánhatott volna) legjobban a könyvtárvezető az adófizetők pénzével? Válaszát bármely KIT-szerkesztőnek küldheti (ld. a hírlevél alját). A választ következő lapszámunkban közöljük. A helyes megfejtő nevével (amennyiben ehhez hozzájárul). (MG)


Újjáalakítják a norvég könyvtári rendszert?FEL

A fejleményekről eddig azért nem adtam hírt, mert nem dőltek el a dolgok. De nemrég norvég ismerőseim is megerősítették, hogy a kulturális miniszter eltökélt abban, hogy felszámolni készül a Norvég Közgyűjteményi Hatóságot (ABM-Utvikling). A nagy baj az, hogy ezt a közgyűjteményi szakmai és szakmapolitikai menedzselő intézményt nagy körültekintéssel hozták néhány évvel ezelőtt létre (mint ahogyan a szakdolgozatomban írtam is róla), most pedig a csak szócskán kívül szinte semmi értelmes érvvel nem állt elő a miniszter döntésének indoklásául. A norvég könyvtári civil szféra persze felemelte a hangját. Jogos véleményként fogalmazódott meg, hogy csupán azért, mert a Norvég Nemzeti Könyvtár élén a miniszter számára kedves, menedzserszemléletű vezető áll, nem kellene egy ígéretes menedzselési gyakorlatot kidobni az ablakon.


Egységes logó kerül a közkönyvtárakra HollandiábanFEL

A narancssárga logót alig két éve vezették be. A megújuló könyvtárakra kerül ki a közös embléma, melynek használata azonban nem kötelező -- csak érdemes. Kitalálásában és ismertté tételében két tartomány, Overijssel és Groningen könyvtárellátó szervezetei fogtak össze. A közös logó mellett megmarad(hat) a könyvtár egyedi azonosító grafikája is. A logó által a könytárak nagyobb társadalmi figyelmet kaphatnak (a könyvtárhasunálói arány 60% feletti Hollandiában). Korábban Zwolle város könyvtárának portálján mutattunk ilyen logót (a fotó látható az alábbi linken). (MG)


Könyves tiltakozás a Márai-program lefújása ellen FEL

Zentai Péter László, a könyvünnepet rendező kiadói-terjesztői egyesülés igazgatója bejelenti, ezt az alkalmat szerették volna fölhasználni, hogy hírül adják az évi egymilliárd forintos, Márairól elnevezett könyvtámogatási program beindítását, amellyel a kortárs irodalmat akarják eljuttatni a hazai és határon túli könyvtárakba. De nem tehetik. És a mikrofonhoz lépő Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója és a szakmai egyesülés elnöke fölidézi a megdöbbentő fordulatot: egy minisztériumi pénzügyér megtagadta az aláírást, emiatt a Márai-program pénze nem lehívható. Megtagadta, mert a parlament új kulturális bizottságának elnöke -- maga is költő, akárcsak a kulturális ügyek frissen kinevezett államtitkára -- a testület ülésén úgy vélekedett, újragondolandó lenne a Márai-program. 'Ennek elindítása, amelyre még soha nem volt akkora szükség, mint ma, mostantól fogva az új kormányra vár' -- mondja az egyesülés elnöke a színpadról.


Mozgalmat indítottak az olvasók -- ZalaegerszegFEL

Mozgalom indult az egyik közösségi portálon a könyvtárak nyári nyitva tartásáért. Az akcióhoz már több százan csatlakoztak, mivel az egyetemisták, az egyetemi oktatók és a kutatók közül nagyon sokan leginkább nyáron tudnak időt szakítani a könyvtárazásra. A zalai megyeszékhelyen azonban ez még nem okozott gondot, valószínűleg idén sem fog.
Az egyik legnagyobb közösségi portálon nemrég jelent meg az a felhívás, amely békés eszközökkel kampányol a könyvtárak nyári nyitva tartásáért. A több évtizedes gyakorlatnak megfelelően Zalaegerszegen váltják egymást a könyvtárak, a megyei és a városi közül mindig nyitva lesz legalább egy, tehát senki nem marad olvasmány nélkül a forró hónapokban sem.


Honlap. De milyen célra is pontosan?FEL

Első és legfontosabb dolog, hogy a megrendelőnek az esetek 99%-ában halvány gőze nincsen, hogy mit is akar valójában. Honlap, azt kész. Volt már eddig is, statikus, ronda izé, na azt kéne lecserélni. Na igen, de mire? Milyen célra? Kinek szólóan? Milyen tartalommal? Na ez az a kérdés, amire aztán már válasz sem szokott érkezni, pedig ez az a pont, ameddig még azelőtt el kéne jutni, hogy bárkinek is szólunk.


Közösségi címkézés amerikai tudományos könyvtárakban -- csak a szervezeti kultúrának megfelelveFEL

Mai szakirodalmi ajánlónk a Journal of Academic Librarianship (az EISZ-ből a Science Direct csomag részeként ingyenesen elérhető szakmai folyóirat) egy friss cikkére hívja fel a figyelmet. Carla S. Redden a leggyakrabban használt web 2.0-s eszközök hatékony használatához ad útmutatót egyetemi könyvtári környezetben. ... A cikk végül arra figyelmeztet, hogy a felvillantott eszköztárból (pl. RSS, blog, hálózati tájékoztató szolgáltatások a közösségi alapú címkézéssel kombinálva) csak annyiban lehetnek sikeresek, amennyiben azok használatát sikerül lefordítani az adott felhasználói és könyvtáros szakmai közösség igényeire és attitűdjére. A könyvtár és az egyetem szervezeti kultúrája, a diákok demográfiai, társadalmi összetétele nagyban befolyásolhatja azt a mozgásteret, amit kitölthetünk a közösségi alapú szolgáltatások bevezetése révén.


Védetté nyilvánítás: külföldi vásárlók kizárása -- nyomott piaci árakFEL

Reálisnak és elfogadhatónak tartja a Központi Antikvárium pénteki árverésének eredményét az aukciót szervező Bálinger Béla. Azt, hogy a legértékesebbnek tartott darabok kikiáltási áron keltek el, s néhány kivétellel, a többi tételt sem licitálták induló áruknál sokkal feljebb.
Igen sok, -- tizennégy -- tételt nyilvánított védetté az Országos Széchényi Könyvtár, köztük olyan kiadványokat is, amelyeknek nincs magyar vonatkozásuk. Ezzel pedig kizárták a külföldi vásárlókat -- magyarázta az antikvárius. Így eshetett meg, hogy a valóban páratlan értékű, 1501-ben, pergamenre nyomtatott párizsi hóráskönyv iránt nem volt nagyobb kereslet. A hóráskönyv, a magánájtatosságra -- elsősorban nők számára -- készült imádságoskönyv virágkorát a XV. századi francia nyelvterületen élte. A legszínvonalasabb hóráskönyvek a koblenzi származású, Thielman Kerver párizsi nyomdájából kerültek ki. Innen való az aukción 1,6 millió forintért kínált és ugyanennyiért leütött példány is.


Magentásodik a hazai e-könyv bizniszFEL

Az idén ősszel mobilhálózati hozzáférést biztosító e-bookkal tervezik bővíteni a Magyar Telekom csoport kínálatát.
A Magyar Telekom és az eKönyv Magyarország Kft. az Ünnepi könyvhét alkalmából megállapodást írtak alá arról, hogy az elektronikus könyvvásárlást biztosító txtr platformon működő, néhány hónapon belül bevezetésre kerülő txtr 6' olvasóval a T-Mobile előfizetői a szolgáltató mobilhálózatán keresztül közvetlenül vásárolhassanak majd e-könyveket a link oldalról. A megállapodás értelmében, maga a készülék is elérhető lesz a magentások kínálatában.


Szabványosítanák az e-bookokatFEL

Rengeteg szolgáltató, formátum, hardver, megoldás -- ezek látszólag az egészséges piac jellemzői, de az elektronikuskönyv-bizniszben érdekelt kiadóknak egyszerűen elegük lett a választékból. Most iparág-szerte szövetkeztek, hogy megálljt parancsoljanak a burjánzó szabványoknak, és egységes, az eladásokat segítő formátumot követelnek. A legtöbb kiadónak ugyanis nincs kedve leragadni csak az Apple, az Amazon, a Barnes& Noble, vagy más e-book-vállalatok mellett, és nincsenek forrásaik, hogy kipróbálják őket, és ezután döntsenek. Azt szeretnék, ha a kiválasztott formátum hozzáférhető lenne mindenhol és minden eszközön. A piac azonban nem terelgethető könnyen.
Természetesen vannak nyílt és ingyenes e-könyv-formátumok, ilyen például az ePub és a Mobilpocket. Egy kis ráfordítással ezeket is olvashatóvá tehetjük az Amazon Kindle-jén vagy az Apple iPadjén, ám a gond éppen a ráfordítással van. Addig nem lesz egységes formátum, amíg a hardverek és szoftverek gyártói ennyire ragaszkodnak saját megoldásukhoz, és ennyire igyekeznek a felhasználók arcába tolni azokat, megkönnyítve a vásárlást és a letöltést.
...


Hat könyvtár fejleszthet -- KomáromFEL

A komáromi önkormányzat -- további öt településsel (Almásfüzitő, Ács, Kisbér, Nagyigmánd és Oroszlány) konzorciumban -- 41,5 millió forintos uniós támogatást nyert könyvtárfejlesztésre, az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek hála. A pénzösszegből lehetőség nyílik a könyvári elektronikus katalógusok, adatbázisok kialakítására, interaktív könyvtári honlapok és portálok létrehozására valamint a könyvtári munkatársak képzésére is.


Az olvasás pontosan olyan, mint a szex -- a könyvhétrőlFEL

A zene- és filmgeekeknek túl könnyű dolguk van: gyorsan és könnyen megszerezhetik, amire vágynak. Hiányzik a küzdelem. A könyvesekkel nem így van, ők hosszan ismerkednek az örömforrásukkal. A könyvhét nem sokban különbözik az Erotika kiállítástól: más a célközönsége, de ugyanúgy az emberekben aljasul meglévő örömszerzést alakítja át pénzköltéssé. Ki kell elégülnünk! Az olvasás hosszabb folyamat, nem véletlenül hasonlítják a szexhez, van eleje, vége, csúcspont, kielégülés, csalódás.
Ahogy a szexuális életünket megváltoztatta a technika, úgy olvasási szokásainkat is meg fogja. Mindig lesz nálunk 50 könyv, egy pici kütyüben. Bármikor letölthetik bármit, nem kell megteremteni az olvasás idejét és helyét, adva lesz. A könyvhéten voltak ekönyvesek is: a látogatók fogdosták, tapogatták, hasonlítgatták az ún. igazi könyvekkel, ahogy mondták, a kis hordozható olvasókat. Ismerkedés zajlik, tapizás és stírölés, tudjuk, mi a vége.


Megbuktak az e-olvasók a tanteremben FEL

Egy amerikai egyetemen azt vizsgálták mennyire lehet e-olvasókkal helyettesíteni a hagyományos tankönyveket. Lehetséges-e, hogy a közeljövőben a diákok egy csak elektronikus eszközökről olvassák a tananyagot és a jegyzeteiket.
Érdekes azonban, hogy ugyan a diákok 75-80%-a vissza szeretne térni a tankönyvekhez, többségüknek kifejezetten tetszett a Kindle. Szinte mindenki szerint nagyszerűen használható regények és magazinok olvasására, sőt 95%-uk javasolná társainak is, hogy személyes célra vegyenek ilyen e-olvasót.


2010 a családi olvasás éve -- mozgalomban gondolkodik az OSZKFEL

A 'Családi olvasás éve 2010' afféle szellemi zöldmozgalomként működik. Mivel a család az olvasás megismertetése és megszerettetése szempontjából az első megalapozó és motiváló közeg, a szülői tudatosság, a szülői példa életre szólóan meghatározó tényező. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet kampányának első szakasza a könyvhét eseményeihez kapcsolódva 2010. június 1. és 6. között a családra és a gyerekekre fókuszál. Az egyes programelemeket a helyi könyvtárak szervezik, az Országos Széchényi Könyvtár pedig összehangolja a kampány egyes elemeit. A program részeként lehetőség lesz családi olvasójegyet váltani a könyvtárba, családtörténeti kutatásokat végezni, családi ünnepeket, születésnapokat a könyvtár épületében tartani, vagy digitalizálni a családi fotótárat.


Öten pályáztak az OSZK-nál -- 'A családi olvasás éve' kommunikációjaFEL

A családi olvasás éve rendezvénysorozat kommunikációjára tenderen választott partnert a Széchényi könyvtár. Öt pályázó volt. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) még tavasszal írt ki tendert 'A családi olvasás éve' című rendezvénysorozat kommunikációs és pr tevékenységének ellátására. A nyertes cégnek uniós támogatásból és hazai forrásból kell kulturális és szakmai rendezvényeket, workshopokat országos konferenciákat szervezni.


Bartos Éva (KI): olvasási technikát kell a gyerekeknek megtanítaniFEL

Olvasási szokásokkal foglalkozó sorozatunk kapcsán most a szakembert, Dr. Bartos Évát, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének az igazgatónőjét kérdeztük: ... Azt tapasztalom, hogy egy olvasási technikát kell az embereknek megtanítani: a szépirodalmon, de bármilyen más műfajú könyveken el kellene gondolkodniuk. Jó lenne, ha összevetnék a saját eddigi élettapasztalatukkal a könyv mondanivalóját, esetleg beszélgessen mással az olvasmányáról.


A MŰÚT a könyvtárba vezet -- MiskolconFEL

A Nemzeti Kulturális Alap és a Szépírók Társasága által is támogatott, 'MŰÚT a könyvtárba vezet' elnevezésű irodalmi előadássorozaton az elmúlt két évben több kortárs magyar alkotó és neves közéleti személyiség is bemutatkozott Miskolcon. Jenei László író beszélgetett többek közt Kocsis Zoltán karmesterrel -- aki zongorázott is a helyi közönségnek -- valamint nemrégiben a Budapesti Nemzeti Színház igazgatójával: Alföldi Róberttel is.


Bluu, az intelligens magyar keresőFEL

Az eredeti 1.0-ás tesztverzió keresési sebességének négy-hatszorosára gyorsult, és számos funkcióval, így például tíznyelvű szótárral, áru-, cég- és szolgáltatáskeresési lehetőségekkel, hírkeresővel, TV- és mozi műsor, valamint Twitter bejegyzések böngészésével is bővült a magyar fejlesztésű Bluu. A Debreceni Egyetem hallgatói által három éve fejlesztett kereső-szolgáltatás képes megérteni az emberek kéréseit, és intelligens megoldásaival kényelmesebbé teheti a netpolgárok mindennapjait.




Analógiák

Sokkal jobban megéri nyíltan kommunikálni, mint büntetniFEL

Számítógépes mikrovilágokban folytatott kutatások kimutatták, hogy bizonyos feltételek mellett kialakuló önszerveződő csoportok képesek hatékonyan kezelni közösségi forrásainkat: erdőket, halastavakat, vízrendszert, sávszélességet stb.
Ha a résztvevők nem kommunikáltak, túltermeltek, és kimerítették a lehetőségeket. Amikor nyíltan és koordináltan együttműködtek, gyorsan megegyeztek a mikéntben és a szabályokban, sokkal jobban teljesítettek, sőt, miután már nem érintkeztek egymással (az addigi közös munka utóhatásaként), változatlanul olajozottan működött a gépezet. Súlyos bírságok kiszabása viszont egyáltalán nem javított az outputon. (Az együttműködés csak egy esetben nem funkcionált, amikor a csoport néhány tagja nem tudott dűlőre jutni a többiekkel a szabályokat illetően.)




Kisszínes

A Library Journal szerint az év legnépszerűbb könyve...FEL

Amerika ismét vámpírlázban ég. Justin Cronin, egy elismert író, irodalmár és egyetemi tanár a szerzője a The Passage című könyvnek. A 766 oldalas regény vérszomjas szörnyekről és gyilkoló vámpírokról szól. A Library Journal könyves szaklap szerint pedig a The Passage lehet az idei év egyik legnépszerűbb könyve. Más kritikák pedig úgy látják, végre azok a vámpírrajongók is örülhetnek, akiknek elegük van már a félreértett, érzelmes és romantikus vámpírokból. Cronin poszt-apokaliptikus Amerikájáról szóló, véres elbeszélésében ugyanis szó sincs ilyenekről.


Ingyen olvasható lesz a neten az új Alkonyat-kötetFEL

Újabb kötettel gyarapodik Stephenie Meyer Alkonyat-sorozata: a világszerte nagy sikert arató vámpírsaga harmadik kötetének 'leágazása', a The Short Second Life of Bree Tanner az interneten egy hónapon át ingyen is olvasható lesz.
A 192 oldalas könyv, amely a Napfogyatkozás egyik mellékszereplőjét követi nyomon, egyszerre jelenik meg szombaton több országban, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban. A rajongók két nappal később, június 7-én elektronikus formában már ingyen elérhetik az interneten, a link oldalon.


Grafikai kiállítás Amerikában -- a DEENK anyagábólFEL

A Debreceni Egyetem gyűjteményéből válogatott, 50 rézkarcból álló anyagot az elkövetkező egy év alatt négy amerikai nagyvárosban láthatja a közönség. A huszadik századi magyar grafika kiemelkedő alkotóinak műveiből értékes gyűjteményt mondhat magáénak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az 1960/80-as években több száz grafikai lap került az intézmény tulajdonába olyan rajzművészektől, mint Kondor Béla, Kass János, Gyulai Líviusz, Szász Endre, Gross Arnold, Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Würtz Ádám.


Kristóf lett az idei könyvkirály -- SzegedFEL

Harmadszorra választottak könyvkirályt idén a Somogyi-könyvtár legaktívabb gyermekolvasói közül, első alkalommal egy fiút koronáztak meg. Az év könyve címet a Baka István-életműsorozat kötete érdemelte ki.
Berényi Kristóf Bálintot, a Tabán általános iskola ötödikesét koronázta tegnap könyvkirállyá a városi betűbirodalom legfőbb őrzője, a Somogyi-könyvtár, annak is az igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Két ünnepi könyvheti könyvkirálynő után Kristóf az első király. A városháza dísztermében összeszámláltuk, az egy évre megválasztott uralkodó kis híján olyan magas könyvkupacon rágta át magát egy év alatt, mint amilyen ő maga: 118 centiméternyin. Ez a kincstárosok ajánlatából 67 olvasnivalót jelentett. A teljesítmény felnőtteknek is dicséretére válna, főként, ha hozzátesszük, hogy a derék legénynek összesen 11 ezer 279 oldalt kellett végigolvasnia.


Menő lesz a könyv a nyolcévesek között -- Olvassunk együtt! projektFEL

Az olvasást akarja vonzóbbá tenni az a program, ami hátrányos helyzetű régiók általános iskoláiban sztárok részvételével és könyvosztással szervez eseményeket másodikosoknak. A Nyílt Társadalom Intézet Olvassunk együtt! link projektjének alsózsolcai állomásán vettünk részt.
A program vezetői szerint miközben egyre nagyobb könyvesboltok nyílnak, és a gazdasági válság ellenére sem csökkent jelentősen a forgalom, addig a leszakadó, hátrányos helyzetű és elszegényedett településeken, régiókban gyakorlatilag megszűnőben van az olvasás lehetősége. A kultúra fogyasztását nemcsak a nehéz pénzügyi helyzet korlátozza, hanem az is, hogy eltűnőben és megszűnőben vannak a könyvesboltok, a helyi könyvtárak vagy az olvasásnak helyet adó közösségi terek. Az Olvassunk együtt! kampány és programsorozat ezért azt tűzte ki célul -- látva más, közép-kelet-európai kampányok sikerét --, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását.


Nem várható színes képernyőjű KindleFEL

Az Apple iPad táblagépének sikere ellenére az Amazon egyelőre nem tervezi, hogy Kindle nevű olvasóját színes verzióban is piacra dobja.
Jeff Bezos, az Amazon.com alapító-elnökének közlése szerint a Kindle e-papír-képernyőjének 'kiszínezése' komoly technológiai kihívást jelentene, ezért egy ilyen verzió sorozatgyártása egyelőre nem szerepel terveik között. Az iPad és más táblagépek a laptopokéhoz hasonló LCD-kijelzőt használnak. Ezek azonban olykor nehezen olvashatók napsütésben, ráadásul az e-papírhoz képest jóval több áramot is igényelnek. Az e-papír megpróbálja minél jobban utánozni a valódi papír tulajdonságait, többek között minden látószögből jól olvasható.


Megnyitja titkos levéltárát a VatikánFEL

Évszázados elzártság után korlátozott számban bár, de a nagyközönség is felkeresheti a Vatikán titkos levéltárát. Az intézkedés célja a Dan Brown-regények által keltett hisztéria lecsillapítása, és a történeti valóság bemutatása.
A levéltár jelenleg 85 iratfolyókilométer anyaggal rendelkezik (azaz a levéltárban található iratokat 85 kilométer hosszan lehetne egymás mellé állítani), a mai napig külön épületben található, és őrzi hagyományos szerkezetét: nincs nyilvános katalógus és a nyilvántartásokban nem lehet böngészni.
A levéltár Európa legértékesebb történeti forrásainak tára: itt találhatók Michelangelo levelei, a Giordano Bruno és Galileo Galilei elleni inkvizíciós per részletei, vagy akár VIII. Henrik házasságának érvénytelenítését kérő levele is.
További hír: Kultúrpart




Kiemelt Katalist-hír

Videotorium: elindultunk! FEL





Információforrások

Társadalomtörténeti adatbázissal bővült a levéltári portálFEL

Különleges tartalommal bővült a Magyar Levéltári Portál: az évek óta épített Társadalomtörténeti Adatbázis anyagában polgári perek, hagyatéki ügyek és végrendeletek kutathatók.
A Budapest Főváros Levéltára által évek óta épített Társadalomtörténeti Adatbázis (polgári perek, árvaszéki, hagyatéki ügyek, kihirdetett végrendeletek, közjegyzői okiratok), valamint a büntető perek rekordjai, amelyek eddig a LEAR (Levéltári Egységes Adatkezelő Rendszer) internetes keresőjével voltak kutathatók, mostantól kizárólag a Magyar Levéltári Portál (link összetett adatbázisaiban (link érhetők el.


Tejet a termelőtől -- adatbázis FEL

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej-adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet illetve tejterméket. Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni. A termelői tej adatbázis elérhető a link linken.


A virtuális térbe költözött WalesFEL

Bétaverzióban vált elérhetővé pár nappal ezelőtt Wales virtuális mása: a The People's Collection Wales című oldal digitális tartalmával a helyi történelmet varázsolnák interaktívvá. A helyi Nemzeti Múzeumban bemutatott, és az interneten is elérhető tesztverzió link igazi webkettes kezdeményezés: a kurátorokat és gyűjteménykezelőket ugyanis sikerült meggyőzni, hogy a blogok és hozzászólások íróinak véleménye ugyanannyira fontos lehet, mint a tárgyak hivatalos leírásai, így most lehetővé tették, hogy a szakértők mellett amatőrök is közzétehessék az oldalon gondolataikat.
A walesi múzeumok, levéltárak és könyvtárak együttműködésével az elmúlt két év során készített kulturális adatbázisban jelenleg 25 ezer digitalizált műtárgy látható: a hivatalos indulásra a tervek szerint ez a szám 30 ezerre nő majd. Az oldal készítői szerint mindez attól egyedülálló, hogy a különböző közgyűjteményi anyagok végre egységes keretben, és egy egységes, no meg felhasználóbarát oldalon lettek bemutatva.


Erdélyi magyar szótörténeti tár a MEK-benFEL

Újabb nagyszabású adattár került fel a MEK-be: link Az Erdélyi magyar szótörténeti tár = Dicţionar istoric al lexicului maghiar din Transilvania. = Historisches Wörterbuch des siebenbürgisch-ungarischen Wortschatzes. Az első kötet 1975-ben jelent meg. A 8. kötettől Vámszer Márta, a 12. kötettől Kósa Ferenc szerkesztik. A kiadvány digitális változata az Országos Széchényi Könyvtár és az Erdélyi Múzeum-Egyesület közreműködésének köszönhető, (Róth A. L. nyomán, RMKE-levelezőlista)