Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor
 

KIT hírlevél: 2010/20., máj. 19.


 E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Könyvtáros ki kicsoda -- csináljuk is, meg nem is
Mentorálás -- generációk közötti kapocs is lehet
Hogyan hajthatja saját hasznára a könyvtár a begyűjtött hír-információkat? * * hirdetés * *
IKR: a könyvtárosok elégedettebbek a segítőkészséggel, mint az újítási készséggel
'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' verseny -- indul-e könyvtár a közszolgáltatók között?
Tizenöt éves a Magyar Elektronikus Könyvtár -- 8000 az állomány
Tíz évente lecserélendő a [közkönyvtári] állomány
Ungváry Rudolf a könyvtár 2.0-ról
E-learning helyett inkább blended learning -- vegyes alkalmazás
Van-e piaca az e-könyvnek?
Archívumstratégiai együtt nem működés -- van, amit számtalan helyen gyűjtünk, és van, amit sehol sem
A British Library digitális könyvtári programja (Digital Library Programme) -- biztosítják
Digitális könyvek csettintésre -- csak a történelmi tartalmúak
Az információmenedzsment nem a gyűjtésről, hanem a kapcsolatoktól szól
Baba- és tini sarok a székesfehérvári megyei könyvtár gyermekrészlegén
Sikerlista a Hargita Megyei Könyvtárban
Sikerkönyvek Sopronból
Részlegesen épül be az internet a magyarok kultúrafelfogásába
A Szegedi Tudományegyetem Könyvtárát tüntette ki az IKSZ
Könyvtár, pálíázatot hirdet -- Műfordítás, 2010
A Bródy-könyvtár állományát olvassák a börtönben is
Új keresési lehetőségek a Nemzeti Kutatásnyilvántartási Rendszerben
Júniusban jönnek az Utolsó Óra első cd-i
Klímabarát települések -- információs piac könyvtárak számára is

Analógiák

Hol tart a magyar könyvtárakban a tehetségmenedzsment?
Csak ami a használó számára érték -- kék óceán piacstratéga könyvtáraknak is

Kisszínes

Az áldozat empatikus ábrázolásán túl a tettest is próbálják megérteni -- skandináv krimi
Mentés Haitin -- a könyvtári könyvek nagy része elázott
Múzeumok éjszakája Szabadkán -- a könyvtár is csatlakozott
Közösségi média az iskolában -- nem nagyon befolyásol
Az irodai székünk öl meg?
Multifunkciós e-olvasókat szeretnének az emberek
Könyvtár(os)i macska
Cigány gyerekeknek olvasnak föl a Kaposvári Egyetem hallgatói

Információforrások

Online edzőterem indult
Ki a legolcsóbb? -- kiskereskedelmi láncok összehasonlítása régiónként
Online pálinkamagazin indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Könyvtáros ki kicsoda -- csináljuk is, meg nem isFEL

Hallom, hogy egyik nagykönyvtár igazgatója meg szeretné tudni, hogy milyen készségekkel, tudással rendelkező munkatársai is vannak az intézményben, és ezt fel is szeretné mérni. Felettébb bölcs dolog, hiszen -- mindenki szajkózza: az ember a legértékesebb erőforrás. Más kérdés, hogy ilyen adatbázis már van. Sőt, olyan, amiben nemcsak az ő könyvtárának, hanem más könyvtárak munkatársainak adatai is megtalálhatóak -- kvázi: magyar könyvtáros munkaerőpiac. Elvileg. Ugyanis a sok éven át tartó szakmai nyüstölés után elkészült Könyvtáros Ki kicsoda alig használható. Többszöri felszólamlás ellenére sem tehetők bele olyan adatok, melyek igazán használhatóvá tennék. Melyek alapján ténylegesen azonosítani lehetne szakmailag egy szakembert. Pl.: jelenlegi és korábbi szakmai tapasztalatai (nemcsak a beosztása!), publikációi, referenciái, érdeklődése, életrajza (akár linken) stb. Vannak, akik szerint azért nem kerülnek bele ilyen adatok, mert akkor kiderülne esetleg: egyik-mások osztályvezetőnek, igazgatónak rövidebb a publikációs jegyzéke, mint beosztottjának. Mások attól óvnak: csak könyvtárosokra ne bízzunk adatbázis-készítést! Akárhogy is: elkészült egy adatbázis, közpénzen, gyakorlatilag semmi haszna, és rövidesen ezzel párhuzamosan új, terv szerint használható nyilvántartás épülhet -- nyilván közpénzen. A válság közepén. Talán nem így kéne. (egy adófizető)


Mentorálás -- generációk közötti kapocs is lehetFEL

A mentorálás hagyományos értelemben véve azt jelenti, hogy egy-egy intézményen belül az idősebb, tapasztaltabb kollégák tanácsot adnak a fiatalabbaknak. Vannak más mentorálási módszerek is: amikor azonos feladatkörben dolgozó és azonos felelősséget viselő munkatársak konzultálnak egymással; csoportos mentorálás esetén -- ez egy viszonylag új gyakorlat -- egy-egy mentor egyszerre több szakembert is a 'szárnyai alá vesz'; és előfordul, hogy a szakember, aki segítséget igényel, proaktív módon maga keresi meg a megfelelő mentor(oka)t. Magukon a könyvtárakon kívül a mentorálást felvállalhatják a szakmai egyesületek, amelyek keretében a szakemberek a munkahelyi alárendeltségtől független mentori támogatást kaphatnak.
A hatékony mentorálás szorosan kapcsolódik a könyvtárosi pálya különböző szakaszaihoz, ugyanis ezek a szakaszok határozzák meg, hogy mire összpontosítson a mentorálási tevékenység, és milyen módszerekkel folyjon. Nagyon fontos például a mentor támogatása, biztatása, amikor valakinek változik a munkaköre. Ebben a szituációban általában spontán, informális mentorálásra kerül sor. Hasonlóképpen szükség van arra, hogy az intézmények vezetői és a szakmai szervezetek törődjenek azokkal a középkorú könyvtárosokkal, akik már elérték pályafutásuknak azt a szintjét, ahonnan nem valószínű, hogy tovább fognak lépni. Nem csak a könyvtárvezetőknek, hanem az egyesületeknek is törődniük kell ezekkel a szakemberekkel. A hatékony mentorálás nem csak az egyes könyvtárosok teljesítményét javítja, hanem az intézmény egészéét is. A mentorálásban jelentős szerepet kaphatnak a pályafutásuk végén járó, nyugdíjba készülő könyvtárosok, akik hatalmas szaktudással rendelkeznek, és készek azt átadni. (ref.: Hegyközi I.)


Hogyan hajthatja saját hasznára a könyvtár a begyűjtött hír-információkat? * * hirdetés * *FEL

E kérdésre is választ kap az, aki részt vesz a Magyar Információbrókerek Egyesületének jún. 9-i 10. konferenciáján, melynek címe: Hírigény és Hírszolgáltatás. A hírigény kapcsán szóló előadók -- a Figyelő hetilap főszerkesztője, az Infodok Kft. kutatója, és a Posys Kft. hírszerzője és a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója -- elmondják: hogyan lehet azonosítani az (üzleti) döntéshozók információigényeit. Ha ezeket sikerül elkapni -- legyen az könyvtár, telekom vállalat vagy hírszerző cég -- nélkülözhetetlenné válik használója, megrendelője / fenntartója számára, mely által biztosítja bevételeit / költségvetését. (MG)


IKR: a könyvtárosok elégedettebbek a segítőkészséggel, mint az újítási készséggelFEL

...Ez is kiolvasható a közelmúltban készített IKR-felmérésből, mely hazai könyvtárosokat kérdezett az általuk használt vagy beszerezni tervezett integrált könyvtári rendszer szolgáltatásaival kapcsolatban. Az egyes szállítók termékeire is lebontható adatsorok 429 válaszadó véleményét tükrözik. Az adatokból az is kiderül, hogy az újítási készséget mely fejlesztési területen várják el leginkább az egyes szolgáltatók könyvtáros-ügyfelei. (MG)


'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' verseny -- indul-e könyvtár a közszolgáltatók között?FEL

2010-ben is megrendezik a 'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' üzleti versenyt. A verseny a hazai ügyfélkiszolgálási kultúra fejlesztését tűzte ki fő céljául. Az idei megmérettetés során a személyes ügyfélkiszolgáláson túl a call-centeren keresztül történő ügyfélkezelés is középpontba kerül, és fontos újdonság, hogy idén először az ügyfelek véleménye is megmutatkozik az értékelések során. A megmérettetés szervezője a ClientFirst Consulting, a szakmai támogatók között idén megjelent a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola is. A verseny jogi tisztaságát az enwc nemzetközi jogi tanácsadó csoport szavatolja. A megmérettetésen tavaly több mint 20 vállalat vett részt a banki és biztosítási, telekommunikációs, franchise, és kereskedelmi szektorokból, valamint az utazási irodák piacáról. Az idei versenyen a várakozások szerint erősen kibővült mezőny indul, külön közszolgáltatói, illetve call-center szegmenssel.
-- E megmérettetés nem önértékelésre, hanem külső szempontok szerinti megfelelésre épül. Ahogy a minőség is a vevő elvárásai szerinti teljesítésre vonatkozik. Az eb pedig a kettő között van elhantolva. Vagy a partnerközpontúság. (MG)


Tizenöt éves a Magyar Elektronikus Könyvtár -- 8000 az állományFEL

Több mint nyolcezres állománnyal, négy határon túli szerverrel a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) jelentős szerepet játszik a magyar nyelvű, illetve magyar vonatkozású könyvek, valamint más szöveges és képi dokumentumok digitális megőrzésében -- hangzott el az e-könyvtár megalakulásának 15. évfordulóján rendezett pénteki budapesti emlékülésen.
Mader Béla, a MEK Egyesület elnöke kiemelte: a papírkönyvek internet és más technikai újítások miatti háttérbe szorulása mellett az írott - akár online - szöveget általában is egyre inkább háttérbe szorítják a képi és hanganyagok. Mint mondta, ezért is fontos a szövegeket megőrző és ingyenesen hozzáférhetővé tevő MEK szerepe.
Moldován István, a MEK Egyesület ügyvezető elnöke címszavakban felidézte az elektronikus könyvtár történetét. Kitért többek között a kísérleti szolgáltatás 1995 augusztus végi elindítására, az egyesület 1999 novemberi megalakulására, a jelenleg is működő 2.0-ás új változat bevezetésére, az első hangzó dokumentum 2003 végi feltöltésére, a két különgyűjtemény, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) 2004 tavaszi és a Digitális Képarchívum (DKA) 2007 novemberi útnak indítására, valamint a nyolcezredik dokumentum állományba vételére idén márciusban.


Tíz évente lecserélendő a [közkönyvtári] állományFEL

Fehér Miklós, a KI munkatársa többször is hangsúlyozta zentai előadásában, hogy a könyvtár olyan közösségi tér, melynek küldetése a tudásátadás. Véleménye szerint tíz évente a teljes állományt le kellene cserélni. Sajnálatos, hogy korszerű felszerelésekkel szinte csak a városi könyvtárak rendelkeznek...


Ungváry Rudolf a könyvtár 2.0-rólFEL

Tóth Máté: Kétségtelen, hogy az első szakmai nap végén Ungváry Rudolf hozzászólása nyomán alakult ki a legélénkebb vita. A tanár úr írásban is megosztotta velem gondolatait a szakmai napon hallottakról, és engedélyezte azok blogon való közzétételét. Remélem, hogy az értékes gondolatok újabb értékes gondolatok megfogalmazását stimulálják majd. Akinek van véleménye, pro vagy kontra, ne tétovázzon, ossza meg velünk!


E-learning helyett inkább blended learning -- vegyes alkalmazásFEL

A 2000-es évek elején az e-oktatás, e-tanulás kifejezésekről gyakran lehetett hallani, lsok szakember ezeket tekintette számos probléma megoldásának. Mára inkább csak segítő eszközként használják. A szakértők úgy vélték, hogy az e-learning egy a klasszikus oktatásnál gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb, kényelmesebb és könnyebb eljárás lehet. Azonban az elmúlt esztendőkben kiderült, hogy az e-learning közel sem alkalmazható mindig és nem tökéletes megoldás. 'Az e-learninggel kapcsolatos őrület elmúlt. Az emberek azt hitték, hogy minden képzési problémát meg lehet oldani a segítségével, de ez humbug. A tanulás ugyanis egy nagyon összetett dolog, ami nem váltható ki új technológiákkal. Ma már éppen ezért az úgynevezett Blended Learningre helyezik a hangsúlyt, ami a klasszikus és az elektronikus tanulás ötvözete' -- jelentette ki Josef Weißenböck, a St. Pölteni Szakfőiskola Innovatív Tanítási és Tanulási Szolgáltatás- és Szakértelem Központjának (SKILL) vezetője.


Van-e piaca az e-könyvnek?FEL

Futár Iván: Kriminalizált e-book olvasók, avagy a rendőri és jogászi módszerekkel segített eladás...Kriminalizált e-book olvasók, avagy a rendőri és jogászi módszerekkel segített eladás... Van-e piaca az e-könyvnek? Hát persze! Legfeljebb jogtalan, nem kifizetődő, vagy pontosabban nem azok keresnek rajta, aki eddig. Piac az van. De megéri-e a kiadóknak, az íróknak, az olvasóknak (vásárlóknak)? Az már egy másik kérdés. És a válasz?
A Könyvfesztivál első napjára gondolva jó lenne azt mondani, hogy hatalmas vita volt, de lényegében nem (utánanézhetnek az ekonyvolvaso blogon). A megszólalók mindegyike a szerzői jog eltipróira, a gonosz hálózati letöltőkre panaszkodott. Tulajdonképpen csak a két cég tényszerű piacra lépése szólt az e-könyvek mellett. A különböző egyéb e-könyves probléma mellett azért emelném ki ezt a kérdést, mert elég nehezen kezelhető, annak ellenére, hogy sokan gordiuszi csomóként átvágják -- a hozzá nem értőket.


Archívumstratégiai együtt nem működés -- van, amit számtalan helyen gyűjtünk, és van, amit sehol semFEL

György Péter: A képzőművészet, nép- és iparművészet olyan fogalmak, amelynek fenntartására szolgáló intézmények gyűjteményei és kortárs gyakorlatuk között egyre esetlegesebb, bonyolultabb az összefüggés. Mely közintézmény dolga megőrizni Fásy Ádám tevékenységét? Minek tekintsük a Zeneexpressz című koncertsorozat adásait? A hanganyagnak a Bartók Archívumban való őrzése nem tűnik magától értetődőnek. A Nava nem teszi el a kisebb kereskedelmi csatornák, így az ATV műsorait sem. Az ORTT archívumában reménykedjünk? Vagy mindez az Országos Széchényi Könyvtár dolga lenne? Vagy, mint történik, bízzuk az archívumot a youtube-ra? Zavarunkra nem tűnik helyes válasznak, hogy Fásy Ádám és zenei világa egyszerűen rémes. Amúgy mind ő, mind műsora valóban rémes. De honnan tudhatja majd pár évtized múltán valaki, hogy hogyan működött a közkultúra, ha nem emelheti le egy virtuális polcról ezeket a dokumentumokat?


A British Library digitális könyvtári programja (Digital Library Programme) -- biztosítjákFEL

Az eddigi eredmények: létrehozták a biztonságos infrastruktúrát a munkafolyamat elvégzéséhez. 2009 márciusában a DLP 440 ezer tételt tartalmazott, köztük 60 ezer 19. századi könyvet a BL gyűjteményéből és 11 ezer hangfájlt. A tárolt adatmennyiség meghaladja a 29 terrabájtot. Minden tételt három példányban őriznek (egyet Boston Spaban, egyet West Yorkshire-ben és egyet St. Pancrasban, Londonban), plusz egy példányt a Walesi Nemzeti Könyvtárban. A digitalizált könyvek mindegyike elérhető a BL olvasótermeiben.
2011-re rendelkezésre áll a DLP biztonságos tárhelye a legváltozatosabb e-dokumentumok számára; létrejön a jogkezelés lehetősége, amely biztosítja mind a szerzői jogtulajdonosok jogainak érvényesülését, mind a használók számára a minél szélesebb körű hozzáférést; a dokumentumok hozzáférhetőek lesznek a BL olvasótermeiben és a kötelespéldányra jogosult könyvtárakban; egyes dokumentumok elérhetők lesznek az interneten; bizonyos esetekben térítést lehet szedni; a dokumentumok kereshetők lesznek a BL katalógusaiban. 400 terabyte lesz a tárolt adatmennyiség (80 ezer könyv, 37 ezer hangfájl, 700 ezernél is több hírlapoldal, 26 millió archivált pillanatfelvétel a weboldalakról, 10 milliónál is több e-folyóiratcikk). (ref.: Hegyközi I.)


Digitális könyvek csettintésre -- csak a történelmi tartalmúakFEL

Európai elektronikus könyvtárhálózat Ebooks on Demand - A European Library Network (EOD) --
Az Európai elektronikus könyvtárhálózat című program 1,8 millió euró támogatást kapott az EU Kultúra programjának 2009-re szóló felhívásában. A projekt célja a történelmi könyvekhez való online hozzáférés elősegítése; magyar résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia és a Széchenyi Könyvtár.


Az információmenedzsment nem a gyűjtésről, hanem a kapcsolatoktól szólFEL

-- ez a mottója Dennie Heye holland információs tanácsadó weboldalának. A szerző, aki egy energetikai nagyvállalat tudásmenedzsmenttel, taxonómiákkal és információs mérnökséggel foglalkozó munkatársa. Úgy tűnik, érdemes odafigyelni rá. Ő írta pl. a kiemelkedően sikeres információs szakember hét szokása c. anyagot. (Magyarul olvasható: a MIBE hírlevél májusi számában.) (MG)


Baba- és tini sarok a székesfehérvári megyei könyvtár gyermekrészlegénFEL

A gyermek- és ifjúsági korosztály igényeinek megfelelő belső átalakításra, fejlesztésre került sor a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár gyermekrészlegében, melynek ünnepélyes megnyitóját 'Új szolgáltatások bevezetése a gyermekrészlegben' címmel hétfőn tartották Székesfehérváron. Az uniós forrásból megvalósuló olvasóbarát könyvtár immár megújult környezetben várja a fiatalokat olvasásnépszerűsítő programjaival.
A cikk szerint: 'Az új olvasói terek -- így a babasarok és a tini sarok kialakítása --, a gyermekrészleg falainak felújítása, valamint az új bútorok a 21. század elvárásait tükrözik -- megfelelő tereket biztosítva az olvasásra nevelésre.'


Sikerlista a Hargita Megyei KönyvtárbanFEL

A Hargita Megyei Könyvtárban például a legkeresettebb könyvek listájának élén olyan kötetek találhatók, mint a Városkép és ami hozzá tartozik? (Nagy András tollából), a Magyar Katolikus Lexikon, a Magyar Kódex vagy Csíkszereda és Csíksomlyó képes története. Az első regény az ötödik helyre szorult, az pedig Liviu Rebreanu műve, a Ion. A Ion egy érdekes és olvasásra érdemes könyv, de sajnos a negyedik helyet feltehetően nem ezzel érdemelte ki a Hargita Megyei Könyvtár kölcsönző-részlegén. A Ion a középiskolások számára kötelező olvasmány, s gondolom, ha megvizsgálnánk, kiderülne, hogy a könyvet közel 80%-ban diákok kölcsönözték. Muszájból. A következő regény a Megyei Könyvtár ?sikerlistáján? a 20. azaz huszadik helyen található -- meg fogtok lepődni: ez is kötelező háziolvasmány. Követelőzik a kérdés: már csak enciklópédiákért, a Székelyföld leírásáért és Csíkszereda lebontott utcáinak névjegyzékéért járunk könyvtárba? Ha megnézzük a legolvasottabb szerzőket, úgy kicsit más képet kapunk. A legolvasottabb szerzők listáját Danielle Steel vezeti, 800-nál is többször kölcsönözték a regényeit.
Az olvasási (kölcsönzési) szokások hasonlóak a Kovászna Megyei Könyvtár és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár esetében is. A legnépszerűbb szerzők nevei azonosak, ha a kölcsönzött könyvek száma alapján sorba rakjuk, csak kevés változás észlelhető a helyezéseket illetően. Így az említett könyvtárak esetében is népszerűek Müller Péter, Wass Albert, Nyirő József, Rejtő Jenő, Paulo Coelho, Danielle Steel, Móricz Zsidmond, Jókai Mór, Evelyn Marsh, Agatha Christie, Benedek Elek, Dan Brown, J. K. Rowling és Lőrincz László könyvei.


Sikerkönyvek SopronbólFEL

A Széchenyi István Városi Könyvtár kölcsönzési statisztikája alapján a tíz legtöbbet kölcsönzött bestseller:
1. Brown, Sandra: Alkonyi ölelés
2. Arold, Marliese: Titkos történetek
3. Roberts, Nora: Vadvirágok
4. Christie, Agatha: Három vak egér
5. Roberts, Nora: A múlt nyomában
6. Connelly, Michael: Fekete hang
7. Christie, Agatha: Gyilkosság a diákszállóban
8. Christie, Agatha: A kutya se látta
9. Garwood, Julie: Szívtipró
10. Holt, Victoria: A cigány visszatér


Részlegesen épül be az internet a magyarok kultúrafelfogásábaFEL

Jelentősen és látványosan nőtt a magyar internethasználók aránya az ezredforduló óta, de még mindig sokan vannak, akik nem kapcsolódnak be az online kultúra új világába. Csepeli György és Prazsák Gergő könyve szerint az internetpenetráció növekedésével a digitális egyenlőtlenségek kulturális és személyiségbeli különbségekre vezethetők vissza. Az internet megjelenése folyamatosan és tartósan mélyreható változásokat indított el a világban, melynek nincs olyan pontja, ahol az internet jelentőségét ne tudnánk felismerni, ha ott van, akkor azért, ha nincs ott, akkor azért -- olvasható Csepeli György és Prazsák Gergő által jegyzett, "Örök visszatérés? Társadalom az információs korban" című tanulmánykötet fülszövegén. A szerzők szerint a kultúra lehet a kapocs, amely biztosítja a folyamatosságot az internet nélküli múlt és az online világ által meghatározott jövő között.


A Szegedi Tudományegyetem Könyvtárát tüntette ki az IKSZFEL

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára nyerte 2010-ben 'A Könyvtárügyért' kitüntetést. Ezt az elismerést az Informatikai és Könyvtári Szövetség nevű közhasznú szervezet alapította -- olvasható az egyetemi könyvtár honlapján. A Szövetség fő célja a könyvtárak és információs központok társadalmi megítélésének és fontosságának erősítése és a könyvtárak közötti együttműködés támogatása. A kitüntetés (amely az Egyetemi Könyvtár honlapján látható) a könyvtár kiemelkedő munkáját ismeri el.


Könyvtár, pálíázatot hirdet -- Műfordítás, 2010FEL

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja és Németország újraegyesítésének 20. évfordulója alkalmából Műfordítás-pályázatot hirdet fiatal, műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára.


A Bródy-könyvtár állományát olvassák a börtönben isFEL

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 400 ezer forint támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási (BV) Intézet könyvtárának állománybővítésére. A könyveket a megyei bibliotéka saját állományába vette, majd tartós letétként helyezi el az egri börtön könyvtárában.
A parancsnok elmondta, hogy a könyvtári állomány gyarapításánál a pályázatok jelentik számukra a megoldást. Bár alkalmanként érkeznek hozzájuk felajánlások, a mostanihoz hasonló léptékű fejlesztésre évek óta nem volt példa.


Új keresési lehetőségek a Nemzeti Kutatásnyilvántartási RendszerbenFEL

A Friedmann Natália által szervezett Teázóban ezúttal Dr Tichy-Rács Ádám mutatta be a Nemzeti Kutatásnyilvántartási Rendszer keresési lehetőségeit. A keresés során lehetőség nyílik a találati halmazok elemeinek relevancia és hasonlóság szerinti rendezésére. A módszer alkalmazása hasznos lenne a könyvtári katalógusokban is.


Júniusban jönnek az Utolsó Óra első cd-iFEL

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX.-XXI. címmel közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet valósít meg 2011 áprilisáig. Elkészült a Hagyományok Házában a folklórfelvételek digitalizálásának központi helyisége, amely könyvek, lemezek, a Táncházarchívumban összegyűjtött anyagok tárolása mellett a Jövőnk öröksége projekt új munkatársai számára jelent munkahelyet. Júniusban megjelennek az Utolsó Óra keretében rögzített, 50 részesre tervezett cd-sorozat első darabjai.


Klímabarát települések -- információs piac könyvtárak számára isFEL

'Londoni tanulmányutamon, 2004-2005-ben megragadott, hogy a brit uniós elnökséget a környezetvédelem ügyének szentelő Tony Blair miniszterelnök szerint a kormány tehetetlen; nem rajta, hanem az egyéneken múlik, milyen lesz a Föld éghajlata évtizedek múlva. Hazatérve eladtam a családi autót. Hiánya olykor nehézségeket okoz, de fontosabb értékké vált számomra a klímatudatosság. Majd szövetségeseket kerestem' -- mondja Antal Z. László, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének a munkatársa.
Globális programok helyett a mindennapokat átható apró változásokkal őrizné a Föld éghajlati egyensúlyát a klímabarát települések mozgalma -- derült ki múlt heti konferenciájukon.




Analógiák

Hol tart a magyar könyvtárakban a tehetségmenedzsment?FEL

-- vetődhet fel a kérdés az alábbi cikkcím kapcsán: Milliókat spórolhatnak a cégek a kiemelkedő tehetségekkel. A multik HR-esei régóta sikeresen azonosítják és menedzselik a tehetségeket, a hazai vállalatok körében azonban a talent-menedzsment ismerete és alkalmazása meglehetősen változó. Pedig ha megtartják és sikeresen menedzselik tehetségüket, akár milliókat is megtakaríthatnak. Ha azzal az általánosan ismert ténnyel számolunk, hogy egy új munkavállaló esetében átlagosan 18 hónap szükséges a megtérüléshez, ráadásul felvételének összes költsége elérheti a 2-3 millió forintot, akkor világosan látszik, hogy a jól teljesítő és nagy potenciállal rendelkező munkatársak megtartása a leghatékonyabb költségracionalizáló lépés egy cég számára.
Tehetségek: azok a munkatársak, akik rendelkeznek a szervezet által meghatározott legfontosabb kompetenciákkal, megfelelően motiváltak, illetve - szakmai tapasztalatuknak köszönhetően - világosan értik az elvárásokat. A következtetés tehát egyszerű, ők azok, akik az új feladatok ellátására, új munkakör betöltésére, új felelősség felvállalására a legnagyobb valószínűséggel alkalmasak.


Csak ami a használó számára érték -- kék óceán piacstratéga könyvtáraknak isFEL

A kék óceán üzleti modell (BOS) lényege: nem a versenytársakat kell figyelni, hanem azt, mivel lehetne a nem-fogyasztókat is a termékre rávenni. A versenystratégiák által oly jól megtanult verseny-eszközök ugyanis rendkívül erős kondicionáló hatást fejtettek ki legtöbbünkre. A vastag szemellenzők mögül nem látunk se jobbra se balra, csak előre, a saját szektorunkra, a saját és a versenytársaink termékeire illetve ügyfeleire koncentrálunk. A Kék Óceán eszközök segítenek levenni a szemellenzőt. Pl. 'Ma egy helyi ácsbrigád vagyunk, holnap Európa összes játszótere potenciális ügyfelünk lehet egy Rubik kocka-szerű új logikai játszótérelem modellezésével.' Bármely egység, cég, ország, régió, külföldi tőkebefektetés, de akár egyéni karriert is támogathat.
A link felsorolja a különbségeket. A versenystratégiák meglévő piacokban, azok szegmentálásában, réspiacok kutatásában, a versenytársak folyamatos figyelésében a benchmarking gondolkodik. Ez a Vörös Óceán, azaz versenystratégia. A BOS a meglévő, strukturált, ismert piacokon kívüli, új, aggregált! piac teremtésének a lehetőségét kutatja egy fontos szempontot szem előtt tartva. Ez pedig az, hogy amit nyújt, az a vásárlói értéket költségcsökkentő módon növelje. És ez nem fából vaskarika!
Gondoljunk csak bele, pénzből nem nehéz teremteni, de nem lehetünk biztosak abban, hogy amit teremtünk, azt valaki meg is fogja venni. Ha viszont a termékünk vagy szolgáltatásunk vásárlói értéket növel és ezzel párhuzamosan az árát is csökkenteni tudjuk, akkor beszélhetünk a Kék Óceán automatizmus beindulásáról, amikor nagyon sokaknak kell az, amit mi nyújtani tudunk. Azt kell megfigyelni, hogy melyek a termékek és szolgáltatások azon jellemzői és tulajdonságai, amelyek valós vásárlói értéket képeznek, ami az embereknek tényleg kell. Ezekből nem szabad engedni, sőt ilyen tulajdonságokkal tovább kell erősíteni a termékünket. Akkor miből engedjünk? Amire az embereknek igazából nincs is szükségük. Ha jól megvizsgáljuk fogyasztói társadalmunk termékeinek a tulajdonságait, rengeteg sok pazarlást, költségcsökkentési lehetőséget találunk. Ezeket kell mostantól kiaknázni.




Kisszínes

Az áldozat empatikus ábrázolásán túl a tettest is próbálják megérteni -- skandináv krimiFEL

Az erős szociális és politikai érzékenységgel, valamint a nemek egyenrangú kezelésével magyarázzák irodalmárok, miért olyan népszerűek az északi szerzők már Magyarországon is hódító krimijei. A skandináv írók -- állítják szakértők -- nemcsak az áldozatokat ábrázolják kivételes empátiával, hanem rendszerint a tetteseket is próbálják (na nem is menteni, de legalább) megérteni, beavatva az olvasót az előéletükbe. 'Manapság az irodalmon belül egyedül az észak-európai krimik foglalkoznak a társadalomra ható morális kérdésekkel vagy a globalizálódó világ átláthatatlan hatalmi struktúráival' -- üzen provokatív tanulmányában a szerinte elefántcsonttoronyba zárkózó kortársaknak Tobias Gohlis krimi-szakértő.


Mentés Haitin -- a könyvtári könyvek nagy része elázottFEL

A nagyarányú nemzetközi összefogás révén a menthető művészeti emlékek, műtárgyak mentése is elindult. A washingtoni Smithsonian Institution néhány napja mentési szakértőkből, mérnökökből és restaurátorokból szervezett csoportot küldött a szigetre és júniusban központot is nyit Haiti fővárosában. A mentési munkálatokat amerikai kormánysegélyekből és magánszemélyek adományaiból finanszírozzák.
A földrengést követő hetekben önkéntesek több ezer festményt mentettek ki a romok alól, amelyeket azóta két, a közelben álló konténerben tárolnak a tűző napon. Az amerikai szakértők és helyi munkatársak hozzáláttak az összeomlott könyvtárak könyveinek megmentéséhez is. Ahogy a festményeket, úgy a könyvek túlnyomó részét is szétáztatták a trópusi esők.


Múzeumok éjszakája Szabadkán -- a könyvtár is csatlakozottFEL

Számos színes program közül válogathattak tegnap este a szabadkai művészetbarátok. A Múzeumok éjszakáján megrendezett film, színház, kép- és fotótárlat, valamint zenés programok között mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Idén Szabadkán a Múzeumok éjszakája rendezvényén összesen mintegy tizenöt helyszínen várta a művelődni vágyókat. A Városi Könyvtárban helyismereti könyvek, valamint a könyvtár gyűjteményében található mellszobrok kerültek kiállításra.


Közösségi média az iskolában -- nem nagyon befolyásolFEL

Érdekes felmérés látott napvilágot: úgy tűnik, az oktatási céllal használt közösségi média nincs akkora hatással az iskolai kapcsolatokra, új baráti hálózatok kialakulására, mint ahogy sokan hiszik, a Facebook, a MySpace stb. sikeréből kiindulva.
A Rochester Technológiai Intézet Közösségi Számítások Laboratóriumában tanmenetkezelő rendszerek, beszélgető-csoportok használatát tanulmányozták, különös tekintettel arra, hogy miként befolyásolják az osztálytermi oktatást, javítják-e a tanulók közti kommunikációt és kapcsolatokat. Összességében: a közösségi médiumokon keresztül folytatott interakciók tényleg pozitív hatással vannak az iskolai tevékenységre, vagy sem?


Az irodai székünk öl meg?FEL

Elsőszámú ellenségünkkel a munkahelyünkön találkozhatunk, ráadásul naponta. Ha éppen dolgozunk, rögtön ellenőrizhetjük is, milyen hatással van ránk a napi nyolc óra ülőmunka: sajog a hátunk, enyhén zsibbad a combunk, netán mindez kimerültséggel párosul. A tünetek teljesen normálisak, ettől függetlenül nem jelentenek semmi jót -- állítja egyik friss cikkében a Bloomberg Businessweek.

Hírforrás: HVG
2010. május 12.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_irodai_szekunk_ol_meg

Multifunkciós e-olvasókat szeretnének az emberekFEL

Út közben elolvasni egy elektronikus könyvet, közben átfutni a friss híreket és elküldeni néhány e-mailt. Erre vágynak az átlagos felhasználók. A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi felmérése szerint az emberek többségének egyre vonzóbbak az e-olvasókészülékek és a tábla PC-k, mivel szeretnének igazi multifunkciós eszközöket használni. Az alanyok 28 százaléka tervezi, hogy a következő év végéig vásárol egy e-olvasót vagy egy tábla PC-t, míg a következő három évben a megkérdezettek 49 százaléka tervezi egy ilyen készülék megvételét. Amennyiben ezek az előrejelzések beigazolódnak, úgy az iPad, a Kindle, a Blackberry vagy éppen az iPhone rövid időn belül igazi tömegtermékekké válhatnak.


Könyvtár(os)i macskaFEL

Címkék: humor | USA |

Én vagyok a könyvtári macska. Ez az én babzsák-fotelem. Csendben leszel és rendesen viselkedsz. Nem dobálod a könyvet. Ha méltónak bizonyulsz hozzá, megsimogathatsz és esetleg az öledbe is ülök. Persze, közben figyelemmel tartalak.


Cigány gyerekeknek olvasnak föl a Kaposvári Egyetem hallgatói FEL

Hátrányos helyzetű cigány gyerekeknek olvasnak föl a Kaposvári Egyetem hallgatói a megyei könyvtárban. A nehéz sorú családok aprónépei és az egyetemisták hetente találkoznak. A polcok mögötti, tarka-barka párnákkal gazdagon puhított pódiumon üldögélnek a lányok, nagyok és kicsik vegyesen. Olvasnak, s ebben, lévén a helyszín a kaposvári gyermekkönyvtári részleg, semmi meglepő nincs. Pedig az alkalom nagyon is különleges. A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) a sikeres nemzetközi kezdeményezést, az Olvasó-társ programot adaptálja, hazánkban elsőként Kaposváron. Az ötletet, mely az európai társaság baltikumi elnökétől származik, egy SOS gyermekfaluban honosították meg. Az egyetemisták azóta hátrányos helyzetű gyerekeknek olvasnak, akiknek a könyvek forgatásából szerezhető élmény nem mindennapos. A szakemberek betűgazdag környezetnek nevezik azt az állapotot, aminek a megteremtése kívánatos volna, mondta Gombos Péter főiskolai oktató.




Információforrások

Online edzőterem indultFEL

Top trénerekkel edzhet az ember, ha bérletet vagy jegyet vált a Fitvideo honlapján link A folyamatosan frissülő videók kategóriák és edzettségi szint alapján vannak kategorizálva. A régi VHS-kazetták helyett az interneten keresztül szeretné rábírni az otthoni mozgásra az embereket a Fitvideo. Az oldalon a videókat folyamatosan frissítik, valamint többféle típus közül (fitness, wellness, fight), az egyén edzettségi szintjének megfelelő program közül lehet választani.


Ki a legolcsóbb? -- kiskereskedelmi láncok összehasonlítása régiónkéntFEL

Áprilisi felmérésünkben első alkalommal a próbavásárlók tíz élelmiszer árát is feltérképezték minden, a próbavásárlás során meglátogatott üzletben. A képzeletbeli bevásárlószatyorba tartozó termékek árait a kutatók összesítették és boltláncok, régiók és csatornatípusok szerinti bontásokban átlagolták.
A Mai Piac új, Bevásárlószatyor nevű rovatának célja (a 'mystery shopping' kutatáshoz kapcsolódóan) a kiskereskedelmi láncok összehasonlítása, előre meghatározott áruk árát tekintve. A próbavásárlás módszerével végzett kutatás során a kereskedelmi láncokat a QualiTrack Kft. próbavásárlói keresik fel minden hónapban. Az összes jelentős kereskedelmi lánc üzleteibe ellátogatnak ?- az ország földrajzi régiói szerinti csoportosításban, és áprilistól már különböző termékek árait is figyelemmel kísérik.


Online pálinkamagazin indultFEL

4 cent.hu link néven elindult a Pálinkavilág havi magazin online mutációja. Pálinkatesztek, tudósítások és blogszemle is lesz rajta. Új online magazin jelent meg május elején 4cent A Pálinka Világa címmel. Az oldalon az érdeklődők a pálinkafőzdékről, főzőmesterekről, a pálinka múltjáról, a lepárlás technológiájáról olvashatnak.