Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2010


KIT hírlevél: 2010/6., febr. 10.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Készítsen e-bookot egyszerűen -- támoptiop sem kell hozzá!
Könyvtáriszoftver-kritika indul Magyarországon?
Te is könyvtár szakon találkoztál a szerelmeddel?
Aki az állomány égető kérdéséhez nyúl, könnyen megégetheti az ujjait -- 50%-os kivonás
Szereld magad bővített valósággal -- tájékoztató könyvtáros távsegítséggel
Sajó Andrea nyilatkozata egy nem kifejezetten hivatalos szakmai oldalnak
Felhasználóbaráttá válhat az OSZK!
Miért tüntetik ki az amerikai könyvtárosképző oktatót? -- Mert segít kimászkálni
Hiánypótló online fekete filmpiac -- egyben jogsértő
Kelemen Hunor: könyvtár olyan hely legyen, ahová szívesen járnak az emberek
A rábaköziek stabil tíz százaléka jár könyvtárba
Szervezeti kultúrák mustrája -- 4. Személy- vagy együttműködési kultúra
65.000 tizenkilencedik századi könyv tölthető le a British Library honlapjáról
Segíti-e a törvényi szabályozás a nyilvánosság emberi és technikai feltételeit?
A könyvtáros is elítélt -- a szombathelyi börtönben
Mitől szemantikus egy kereső?
Az idei évtől kezdődik meg a könyvtárintegráció
Ivano-Frankivszkban könyvtárt nyitottak a vakok számára
Messengerrel a gyerekkönyvtárba
Makroblog helyett mikroblog a trend
Klikkelnek az olvasásra
Pápa, Ajka, Devecser és Tapolca -- helyi érdekű ügyfélkapu és vasak 8 millióból
Könyvre szoktatás -- könyvtárral is
Könyvtár helyett könyvesbolt -- terv szerint

Analógiák

Nincs alulfinanszírozás; az dologi kiadásokból érdemes átcsoportosítani
Infokommunikációs melléklet üzleti döntéshozóknak

Kisszínes

E-könyv-háború tört ki az Apple iPad miatt
Alternatív Bálint-nap, avagy az erotika újrapozícionálása
Lányoknak érdemes a férfi néppel társalogni... -- a Somogyi-könyvtárban
Megújult a hvg.hu -- átláthatóság és: nem félnek kooperálni a civil médiával
Egy a jelszónk...
Külön múzeumi tárlatvezetés Wikipedia-szerzőknek

Kiemelt Katalist-hír

Magyar Gyermekkönyv Intézet -- Facebook-on, a svéd pedig Stockholmban

Információforrások

A 10 legjobb dal könyvtárakról és könyvtárosokról
Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Készítsen e-bookot egyszerűen -- támoptiop sem kell hozzá!FEL

Egyre több szó esik az e-bookokról mindenütt. Sorra jelennek meg az e-book-olvasó eszközök és szoftverek, számtalan formátum közül választhatunk, és egyre nagyobb az ingyenes és fizetős választék is az elektronikus formában publikált könyvekből. Lássuk, miként készíthetünk saját e-bookot!
Korábban bemutattunk már két e-book-olvasó szerkentyűt is, az egyik a Koobe volt, amelyről itt írtunk, a másik pedig a T-mobile-nál forgalmazott Hanvon, amelyről itt található teszt. De szóltunk már olyan e-book-olvasó szoftverről is, amelynek a segítségével több mint 25 ezer könyvet tölthetünk le az iPhone-ra, és bizony hasonló megoldások szinte minden mobil platformra léteznek régóta. A napokban pedig véleményt mondtunk az Apple iPadjáról is, amely a multimédiás lehetőségeken felül e-book-olvasóként is használható, méretes online könyvesbolttal a háta mögött. Az e-bookok tehát kezdenek szépen beszivárogni mindennapi életünkbe.


Könyvtáriszoftver-kritika indul Magyarországon?FEL

Már többször utaltunk rá, véleményünk szerint a MOKKA jelenlegi (jövőbeli?) webes felülete, vagyis az e-Corvina OPAC sok kívánnivalót hagy maga után. Nem arról van szó, hogy használhatatlan lenne, vagy hogy ne lehetne benne megtalálni valamit -- hisz sok nagy könyvtár megelégedéssel használja. Egyszerűen csak lehetne sokkal jobb is, és mivel ez itten egy országos szolgáltatás? szóval most kritikusak leszünk. Zárójelben itt-ott megtippeljük az egyszerűbb hiányosságok kijavításához szükséges időt. Egyébként vannak pozitívumok is az e-Corvina OPAC-ban, például ha nincs találat, ajánl alternatív írásformákat. A gyártó véleményét is megnézhetik-meghallgathatják.
-- Kardos András cikke a TMT 2010/1. számában: Mi újság a MOKKA háza táján? -- az UTCA


Te is könyvtár szakon találkoztál a szerelmeddel?FEL

A pennsylvaniai Clarion University saját Facebook-oldalán hívja tagjait, hogy osszák meg történeteiket az oldalukon. Biztatásképpen párok fotóit is közlik. Találkoztál-e olyannak az előadásokon, a könyvtárban, a konditeremben vagy a büfében, aki sokat jelent számodra?
-- Az intézmény feltehetően nem véletlenül időzítette Valentin-nap előttre felhívását. Ügyes pr-fogás, hogy nem az untig ismert fő üzenettel (kurzusunk indul, vagy ilyen-olyan baromi jók vagyunk...) kelt bizalmat maga irányában a képzőintézmény. Továbbá: a projekt nem egyoldalú kínálatra, hanem a használókkal való közös értékalkotásra épít. Sőt: velük generálja a könyvtári pr-t. Ügyes... (MG)


Aki az állomány égető kérdéséhez nyúl, könnyen megégetheti az ujjait -- 50%-os kivonásFEL

A selejtezési feladatot komolyan vevő FSZEK vezetését bizony számos támadás érte különféle oldalakról, beleértve a belső szakmai ellenzéket is. Mindezekről a minapában megjelent könyvtártörténet bár visszafogottan, de tájékoztat. Itt csak annyit, hogy aki az állomány égető kérdéséhez nyúl, könnyen megégetheti az ujjait, bármennyire megkönnyebbül is egy könyvtár a selejtezési akció lezárultával. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. száma közölte. A cikk a 3K oldalán márciustól lesz olvasható.)


Szereld magad bővített valósággal -- tájékoztató könyvtáros távsegítséggel FEL

Az Amerikai Hadseregnek olyan bővített valóság rendszert fejlesztenek, ami a karbantartási, javítási munkálatoknál egy féligáteresztő szemüveg segítségével térben mutatja meg a katonáknak az egyes munkafázisokat. A bővített valóság robbanásszerű fejlődését nem csak az okostelefonokon kísérhetjük nyomon. Egyre több professzionális alkalmazással találkozhatunk, amik valós élethelyzetekben nyújtanak segítséget a legkülönbözőbb tevékenységeket végző emberek számára. A Columbia Egyetem Számítógépes Grafika és Felhasználói Felületek Laboratóriumában olyan bővített valóságot fejlesztenek az amerikai haditengerészetnek, ami a katonák számára megkönnyíti a különböző bonyolult mechanikai szerkezetek szerelési munkálatait.
-- Ezek szerint nincs messze az a szemüveg, melyet a könyvtáros osztálytermekben, igazgatói értekezleteken, projektcsoportokban, laborban, vagy terepen használ, miközben veszi a referenszkérdéseket, és a retinájára vetített adatbázisból, vagy a fizikai könyvtári térben ülő kollégák hangos vagy szöveges üzenetei alapján tájékoztat. A könyvtáros túlélésének egyik lehetősége. Az alapfelszerelés már ma is, bárki által elérhető, a 'humánszoftverre' és menedzsment-háttérre még várni kell. Tényleg várni kell? (MG)


Sajó Andrea nyilatkozata egy nem kifejezetten hivatalos szakmai oldalnakFEL

Sajó Andreával, az OSZK főigazgatójával beszélgettem a múlt héten. Nem fért az időbe tetőtől talpig a Nemzeti Könyvtár, ígéretet kaptam a folytatásra, elemezni fogjuk a főigazgatói munkával telített időszakot is... (2 db interjúrész)


Felhasználóbaráttá válhat az OSZK!FEL

Olvasóbarát könyvtárat, fejlettebb szolgáltatásokat ígért keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új főigazgatója, Sajó Andrea, aki bejelentette: keddtől hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat. Az OSZK nemzeti könyvtárként a magyar kultúra írott emlékeinek legfőbb letéteményese, amely egyedi dokumentumállományt őriz, ezért egyaránt fontos, az intézmény hogyan tudja begyűjteni, megőrizni, illetve közreadni a hungarikumokat -- hangsúlyozta az OSZK vezetői megbízatását január 1-től öt évre elnyerő Sajó Andrea.
Sajó Andrea hangsúlyozta, a szolgáltatások területén legfőbb célja az olvasóközpontúság; ennek érdekében szükséges az elavult online tájékoztatás és portál megújítása, illetve az internetes szolgáltatások fejlesztése. A főigazgató elmondása szerint tárgyalásokat folytatnak az államkincstárral annak érdekében, hogy az OSZK szolgáltatásainak díját online is ki lehessen egyenlíteni, jelenleg ugyanis csak három napon belül kapnának fizetési visszaigazolást az állami szervtől, ami lehetetlenné teszi a gyors internetes szolgáltatásokat.
Tekintettel kell lenni a nem fővárosi felhasználókra is, ezért nagyon fontos a digitalizálás - emelte ki Sajó Andrea, hozzátéve: eddig az OSZK 8-10 milliós állományából csak 2 millió kiadvány digitalizációja történt meg, nagyrészt csak a rekordok, azaz könyvtári alapadatok szintjén.


Miért tüntetik ki az amerikai könyvtárosképző oktatót? -- Mert segít kimászkálni FEL

Az amerikai szakkönyvtárosok szövetsége (SLA) a 2009. év kiváló oktatója címmel David Shumakert tüntette ki. A docens az 'embedded librariandhip' -- kb.: 'beépített könyvtárosság' -- híve és aktív harcosa. Ennek lényege: a könyvtárosok oda menjenek, ahol a referenszkérdések keletkeznek, s ne arra várjanak, hogy a használó egyszercsak majd betér a könyvtárba. A könyvtáros tehát kimászkál a könyvtárból, és külső csoportok aktív tagjává válik. A kitüntetett docens e proaktív attitűdhöz segíti hallgatóit és ehhez hozott létre Information Commons néven többcélú együttműködési teret a Catholic University of America keretén belül. (ref.: MG)
-- Korábbi cikkünk a beépített könyvtárosról: A beépített könyvtáros -- ha nem megy a hegy Mohamedhez (KIT)


Hiánypótló online fekete filmpiac -- egyben jogsértőFEL

A kutatás eredményei szerint a vizsgálat ideje alatt a feketepiacra kikerült 3600 film háromnegyede olyan alkotás volt, ami csak 2000 előtt, vagy egyáltalán nem volt mozikban, és csak alig 4%, azaz 152 film volt olyan, ami a kikerülése időpontjában a mozikban is látható volt. A vizsgált időszakban a mozikban játszott filmek közül minden ötödik került ki valamilyen formában a fájlcserélő hálózatokra. Azt a -- forgalmazók szempontjából megnyugtatónak tűnő -- tényt, hogy a feketepiacon elérhető filmek túlnyomó része mozis forgalmazásból már kikerült, archív tartalom, némileg árnyalja, hogy azok a filmek, amik viszont a mozis forgalmazással egy időben a feketepiacon is elérhetők, éppen a komoly PR-rel támogatott, a kiadók nagy várakozásaitól kísért, ezért sok kópiával forgalmazott (többségében nyilván hollywoodi) közönségfilmek közül kerülnek ki.
-- Csütörtök Egy amerikai egyetemista által készített kutatás szerint a BitTorrent trackermentes rendszerén keresztül elérhető fájlok alig 1 százaléka nem minősül jogsértőnek. A legtöbb torrent filmekhez enged hozzáférést, amelyek mindegyike engedély nélkül került megosztásra. (Sg.hu)
-- Korábbi cikkünk a témában: Könyvek, tankönyvek -- hallgatók egymás között: fáljmegosztón milliókat takarítanak meg maguknak link Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban? link Útmutató torrentezéshez -- fájlmegosztási abc link


Kelemen Hunor: könyvtár olyan hely legyen, ahová szívesen járnak az emberekFEL

'A közkönyvtárak nem ragadhatnak meg a ?90-es években betöltött szerepüknél. Olyan korszerű tájékoztató központokká kell válniuk, ahová szívesen járnak az emberek, és ahol másfajta szolgáltatást is találnak, nem csak régi és új könyveket' -- mondta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter azon a vitán, amelyet az általa vezetett szaktárca a Biblionet programmal közösen szervezett meg február 4-én, Bukarestben.


A rábaköziek stabil tíz százaléka jár könyvtárbaFEL

A rábaköziek mintegy tíz százaléka jár rendszeresen könyvtárba. Ez az arány évek óta stagnál. Napjainkban divatos a lektűr, a fiatalok kötelező olvasmányaikat tömörítve vagy DVD-n keresik. Az utóbbi években megváltozott a települési könyvtárak funkciója. A könyvek drágulásával előtérbe került a kölcsönzés, ám az emberek tizedét érdekli csak az irodalom. Egyre több az újságolvasó és az internetet látogató.
-- Az itt közölt használati adat köszönő viszonaban van az OSZK-TÁRKI 2005-ben készített femérésének országos 11,5%-os használati arányával. (MG)


Szervezeti kultúrák mustrája -- 4. Személy- vagy együttműködési kultúraFEL

Az együttműködési kultúra, amelyet támogató kultúrának is szoktak nevezni:
-- együttműködésen, egymás segítésén és csapatmunkán alapul,
-- fontos értéke az összetartás, a problémák alapos megvitatása és a megegyezésre törekvés.
Ebben a kultúrában:
-- kölcsönös a bizalom a cég és a munkavállalók között,
-- az emberek szívesen járnak be dolgozni, nem csak azért, hanem azért is, mert a munkájukat szeretik, mert egymást becsülik, tisztelik, sőt szeretik,
-- ez a harmónia kihat a vevőkkel és a beszállítókkal való kapcsolatra is, az emberek sokat 'kommunikálnak', de nem csak a munkáról, hanem személyes dolgaikról is, és szükség esetén mindkét területen segítik egymást,
-- könnyebb többlet energiákat felszabadítani a közös cél elérésére.
Az együttműködési (támogató) kultúra problémája lehet a lassú változtatás elérésében alkalmazott 'egyenlősdi', valamint az, hogy állandó összhangra törekvés miatt nehéz meghozni a személyi döntéseket: például ha stratégiaváltozás miatt átszervezésre, emberek mozgatására van szükség. Ez a kultúra viszont kedvez a minőségközpontú gondolkodásnak és gyakorlatnak, továbbá a vevőorientáltság erősítésének.
Az ideális helyzet a teljesítmény- és támogató kultúra ötvözése lehetne. Ehhez állnak közel a tanulószervezetek jellemzői. A kutatók szerint még mindig sok a hatalmi és szerepkultúrájú cég. Támogató kultúrával elsősorban az ázsiai országokban találkozhatunk. Hozzátehetjük, hogy érdekes módon ezt a támogató kultúrát a japán cégek hazánkban létesített üzemeiben sokkal kevésbé lehet felfedezni. Viszont az emberek a nyugati országokban is általában teljesítmény- és támogató kultúrák kombinációját részesítették volna előnyben. (további inf.: Menedzsment...)
-- Korábban ismertetett kultúrák: Hatalomkultúra: link Szerepkultúra: link
Szervezeti kultúrák mustrája -- 3. Teljesítménykultúra
link


65.000 tizenkilencedik századi könyv tölthető le a British Library honlapjárólFEL

A szépirodalmi könyvek letöltése ingyenes. A lehetőség tavasztól adott. Charles Dickens, Jane Austen, Thomas Hardy. Még a Büszkeség és balítélet is.
-- Ceterum censeo: a digitalizálható javak értéke nullához közelít. A könyvtárak nagy pénzeket fordítanak olyan dokumentumok digitalizálására, melyek piaci értéke munkájuk hatására gyakorlatilag nullával lesz egyenlő. Használati értéke viszont nem változik, sőt esetleg növekedhet is. (MG)


Segíti-e a törvényi szabályozás a nyilvánosság emberi és technikai feltételeit?FEL

Kiszl Péter szerint lehet vitatkozni a szabad, ingyenes, és korlátozás nélküli adatforgalmazásról, de mindenképp a lényeghez tartozik és megkerülhetetlen a kérdés: a törvényi szabályozás elősegíti-e a nyilvánosság emberi és technikai feltételeinek megteremtését? 'A válaszunk most az, hogy a cégnyilvántartás esetében még sok tennivaló van a közreadók, a szabályozást végzők, és a felhasználók részéről egyaránt' -- írja az oktató, hozzátéve: 'az ELTE Informatikai és Könyvtártudományi Intézetében zajló kutatások igyekeznek feltárni a céginformációs adatbázisok gazdasági és társadalmi elfogadottságát, használatuk problémáit, a jövőbeni korrekciójuk lehetőségeit.'
-- Kiszl Péter cikke a TMT 2010/1. számában: Ízlik-e a bolognai? A többciklusú informatikus könyvtárosképzés eddigi tapasztalatai


A könyvtáros is elítélt -- a szombathelyi börtönbenFEL

Szombathelyen egészen egyedi szolgáltatások is vannak: a 10 ezer kötetes könyvtárban a szépirodalomtól az oktató könyvekig van minden, és valamennyi kötet -- a Révai Nagy Lexikonát és a Magyar Közmondástárt is beleértve -- vadonatúj. Néhány -- különösen a szórakoztató irodalom és a nyelvkönyvek -- gerincén akad egy-két olvasásra utaló törésnyom, sok közülük még érintetlen. Takács Dóra szerint a beruházónak hosszú távra kellett terveznie, ezért az új könyvekkel jobban járt, mintha antikváriumból töltötte volna fel a polcokat. A könyvtáros is elítélt, munkarendje miatt éppen elkerüljük egymást. Elődje újságíró volt, csalásért ült, de már szabadult.


Mitől szemantikus egy kereső?FEL

Érdekes és aktuális kérdés ez, ahogy a KeresőVilágban a Szörcs készítőivel készült interjú során is felmerült, majd az erre válaszként készült írás is ezt boncolgatja. Seth Grimes a keresés és a szemantika közös megközelítésének 11 módját sorolja fel:
- kapcsolódó keresések felajánlása, keresett kifejezések javítása
- definíciók, referenciák megjelenítése egy keresett kifejezésre
- szemantikailag annotált eredménymegjelenítés, a releváns információk kiemelése
- hosszabb szöveg alapú keresés
- szemantikai/szintaktikai annotációval támogatott keresés
- fogalmi keresés taxonómiák alkalmazásával
- ontológia alapú keresés
- szemantikus web technológiáinak kihasználása
- előre definiált kategóriák szerinti eredménymegjelenítés
- eredmények klaszterezett, csoportosított megjelenítése
- természetes nyelvű kereső kérdések megválaszolása.


Az idei évtől kezdődik meg a könyvtárintegrációFEL

Pécs -- Az idei évtől kezdődik meg a könyvtárintegráció: első lépése a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár létrejötte volt. Az intézmény megbízott igazgatója, dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka beszélt a várható változásokról. Tehát egy hosszú folyamat kezdete az integrált könyvtár, amelyet most már Pécs városa és a Baranya Megyei Önkormányzat által létrehozott Baranya-Pécs Közkönyvtári Társulás tart fenn. A tavaly év végi alapítás óta eltelt időszakban sok operatív feladatot kellett megoldani az alapító okirat bejegyzésétől, az olvasójegyeken szereplő pecséttől egészen a belső kommunikáció megszervezéséig.


Ivano-Frankivszkban könyvtárt nyitottak a vakok számáraFEL

A Vakok Országos Egyesületének ivano-frankivszki szervezete a vakok számára egy számítógépes hangoskönyvtárt nyitott. A szervezet egy pályázaton nyerte el a kivitelezéshez szükséges pénzt. Ennek köszönhetően 100 ezer hrivnyát kaptak a Tájékoztatás a vakoknak projektért -- közölte a Szvoboda rádió. A városi tanács és szponzorok is nyújtottak anyagi támogatást a könyvtár megnyitásához. A kapott pénzből felújították a könyvtár egy helységét, vásároltak két számítógépet, 53 MP3 lejátszót valamint 1 500 hangoskönyvet -- írja az UA-reporter.com internetes hírportál.


Messengerrel a gyerekkönyvtárbaFEL

Valean Erika, a nagykárolyi könyvtár gyermekrészlegének vezetőjének fejéből pattant ki az az ötlet, hogy a manapság oly divatos 'internetes beszélgetés' nyújtotta lehetőséget alkalmazva, ők is 'messengeren' segítsenek az olvasóknak. 'Arra sincs szükség, hogy bejöjjön valaki a könyvtárba. Az olvasónak, kortól függetlenül, csak annyit kell tennie, hogy felvesz minket a beszélgető-listájára, és munkaidőben bármikor megkérdezi, hogy az őt érdeklő könyv megvan-e a könyvtárban, s ha igen, akkor kivehető-e. Így még annyit sem kell tennie, hogy eljön az intézménybe, hiszen ha esetleg nincs meg a kötet, akkor nem kell eddig elfáradnia'-mondta a könyvtáros. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Makroblog helyett mikroblog a trendFEL

Egy amerikai felmérés szerint elveszítették az érdeklődésüket a blogolás iránt a 12-17 év közöttiek. A tizenévesek egyre rövidebb posztokat írnak és egyre nagyobb hányad netezik mobilon az USA-ban.
-- A jó szolgáltató pedig oda megy, illetve azt a kommunikációs csatornát használja, melyet célcsoportja is. (MG)


Klikkelnek az olvasásraFEL

A kitűző a TÁMOP-projekthez kapcsolódik, azon belül pedig a január 22-én kezdődött, és egy hónapig tartó olvasásnépszerűsítő kampányhoz. A kampány címe: 'Klikkelj az olvasásra!'.

Hírforrás: FSZEK
2010. február 04.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=klikkelnek_az_olvasasra

Pápa, Ajka, Devecser és Tapolca -- helyi érdekű ügyfélkapu és vasak 8 millióbólFEL

Négy városi könyvtár összesen mintegy nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amit az intézmények számítógépparkjuk fejlesztésére és funkcióik bővítésére fordítanak. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott projektindító sajtótájékoztatón a pályázatban együttműködő könyvtárak képviselői, dr. Hermann István, a pápai könyvtár igazgatója, Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, az ajkai könyvtár igazgatóhelyettese, Hoffmann Valéria, a devecseri könyvtár igazgatója és Nagy Eörsné, a tapolcai könyvtár igazgatója szólt az év során végbemenő fejlesztésekről. Elmondták, hogy számítógépparkjuk fejlesztése mellett a pályázaton elnyert pénzt többek között olyan operációs rendszerek, szolgáltatások megvásárlására költik, amikkel interneten keresztül is intézhetik ügyeiket az olvasók.


Könyvre szoktatás -- könyvtárral isFEL

Naponta adjunk a kezébe egy könyvet, és minden nap olvassunk a gyereknek. Legyen erre egy meghatározott idő, pl. elalvás előtt, vagy óvoda után, de olvashatunk olyankor is, amikor éppen helyénvalónak érezzük, amikor már megunta a játékot, amikor egy kicsit le kellene csillapodnia, amikor túlságosan pörög, és meg kellene nyugtatni őt ?- írja az Anyuci.hu. Az olvasásra mindig megfelelő az idő, kivéve az étkezések alatt, amikor inkább beszélgethetnénk vele. Még az olvasni tudó gyermekek is szeretik, ha olvasnak nekik. Mindig legyen a gyermek könyve általa elérhető helyen. Legyenek a könyvek a gyermek keze ügyében, a gyermek természetesen veszi majd fel a könyvet, és 'olvas' (történeteket talál ki a képekhez, idéz a kívülről ismert mesékből, és idővel a szavakat is megpróbálja artikulálni). Látogassunk el vele egy könyvtárba, és vegyünk ki vele együtt könyveket.


Könyvtár helyett könyvesbolt -- terv szerintFEL

Egyetemi könyvesboltot szeretne létrehozni a marosvásárhelyi tanács a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban. A gond csak az, hogy a bérbe adandó helyiségben eddig a megyei könyvtár egyik fiókegysége működött. A Maros Megyei Könyvtárnak összesen négy fiókegysége van, az egyik legjobban látogatott a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működött. A megyei könyvtár igazgatója, Monica Avram elmondta, nem tudják, hová fognak költözni, de mindenképpen azt szeretnék, ha a városi tanács valahol a közelben biztosítana megfelelő helyet nekik.
A marosvásárhelyi tanács decemberi soros ülésén határozatot fogadott el, amelynek értelmében bérbe adná, kizárólag egyetemi könyvesbolt létrehozása céljából, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban levő 90 négyzetméteres helyiséget (amelyben augusztusig működött a könyvtár). A döntés értelmében az első emeleti terem havi bérleti ára 3 lej lesz négyzetméterenként.
Nevük elhallgatását kérő hivatali szakemberek kételkednek abban, hogy lesz megfelelő, ugyanis bár a bérleti díj nem magas, jelentős befektetést kell eszközölnie, hogy a helyiséget rendbetegye, a tetőszerkezetet megjavítsa stb. (via ReMeK-e-Hírlevél)




Analógiák

Nincs alulfinanszírozás; az dologi kiadásokból érdemes átcsoportosítaniFEL

... a magyar egészségügy nincs alulfinanszírozva. Még többet is költünk, mint amennyit a fejlettségi szintünkhöz képest megengedhetnénk magunknak. Ez persze nem új megállapítás. A 90-es évek közepétől fogva a Világbank, az OECD, Kornai János -- és ennek nyomán én magam is -- sokszor leírtuk már. Az is igaz -- és ez már ritkábban hangzott el az elmúlt évtizedben --, hogy a hazai gyógyszer-engedélyezési, -támogatási, -felírási és ellenőrzési rendszer pazarló, rosszul fókuszált. A gyógyszerkassza elszívja a pénzt a gyógyítástól, azon belül pedig a bérektől. 2006-ban, a Molnár Lajos által elfogadtatott gyógyszer-gazdaságossági törvény több irányban is nagy lépéseket tett a jó irányban, és ennek meg is lett az eredménye. Már az első évben kb. 100 milliárd forintot tudott megtakarítani a gyógyszerkassza.


Infokommunikációs melléklet üzleti döntéshozóknakFEL

A Figyelő gazdasági-üzleti hetilap negyedik számától üzleti döntéshozóknak szóló infokommunikációs mellékletet jelent meg. Az összeállítás azokat a gazdasági vezetőket és üzleti döntéshozókat segíti, akik nem szakértők az informatikában, de tudni szeretnék, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben hogyan csökkenthetik költségeiket, javíthatják hatékonyságukat és milyen versenyelőnyhöz juttathatják cégüket az informatikai megoldásokkal.
-- Eltűnődöm: könyvtári--információs melléklet üzleti döntéshozóknak... Lehetséges-e? (MG)




Kisszínes

E-könyv-háború tört ki az Apple iPad miattFEL

Az Amazon.com könyvkiadó sikeresen csinált tömegterméket az e-könyv-olvasóból a Kindle-lel, a héten azonban már a harmadik könyvkiadó bont vele szerződést a leszorított árak miatt. -- A MacMillan és a HarperCollins után a harmadik nagy amerikai könyvkiadó, a Hachette is szakítani készül az Amazonnal, amely az elmúlt két évben elsőként vitte sikerre az e-könyv-árusítást a Kindle nevű olvasóval - adta hírül a Bloomberg. A világ legnagyobb internetes könyváruházának számító Amazon mesterségesen szorította le az árakat: a Kindle-re minden egyes cím 9 dollár 99 centbe kerül, noha az internetes könyváruház 15 dollár körüli áron vásárolja azokat.


Alternatív Bálint-nap, avagy az erotika újrapozícionálásaFEL

Úgy tűnik, a könyvtárakat megihlette a Bálint / Valentin nap. Többük szervez szerelemmel kapcsolatos programot. Így a Maros Megyei Könyvtár is. Címe: Alternatív Bálint-nap, avagy az erotika újrapozicionálása.


Lányoknak érdemes a férfi néppel társalogni... -- a Somogyi-könyvtárban FEL

Mai fiatalokkal olvastattunk el néhányat azokból a több száz évvel ezelőtti intelmekből, amelyeket könyvritkaságaiban mutat be mától a szegedi Somogyi-könyvtár. Lányoknak érdemes a férfi néppel társalogni. Nem szabad őket első pillantásra megítélni. Csodálatos teremtmények, mert gyakorta szívükben nagyra becsülik azt, amit szájukkal ócsárolnak. Soha parasztosan magatokat ne vonogassátok, ha dicsérnek! Hallgassátok, meg, ha szeretetüket megvallják! -- ilyen és ehhez fogható intelmeket intéznek a nőkhöz a Somogyi-bibliotéka ritkaságaiból ma nyíló könyvkiállítás szerzői.


Megújult a hvg.hu -- átláthatóság és: nem félnek kooperálni a civil médiávalFEL

Szájtunk átalakításának három fő célja tartalmaink átláthatóbbá tétele, az olvasóinkkal való párbeszéd megkönnyítése és a civil tartalmak további integrációja volt. Új felületünkről hihetetlenül egyszerűvé válik az átjárás kedvenc közösségi oldalainkra, szerkesztőink rendszeres blogajánlóiból pedig látogatóink megtudhatják, mi foglalkoztatja éppen a netes közösséget. Oldalunk megújításának egyik célkitűzése az volt, hogy tartalmaink átláthatóbbak legyenek, címlapunkon könnyebb legyen a tájékozódás. Ennek érdekében az egyes tartalmi egységeket az eddiginél jobban elkülönítettük egymástól.


Egy a jelszónk...FEL

Egy most közzétett felmérés szerint az online banki ügyfelek jó része pénzintézeti webes azonosítóit más site-okon is használja - adta hírül hírlevelében a VirusBuster.

Hírforrás: Prím
2010. február 05.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=egy_a_jelszonk...

Külön múzeumi tárlatvezetés Wikipedia-szerzőknekFEL

Britain Loves Wikipedia mottó alatt közel 20 szigetországi múzeum és galéria nyitja meg kapuit a népszerű online lexikon munkatársai előtt. A kezdeményezésnek köszönhetően a Wikipedia szerzői februárban különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt, amelyeken részletesen dokumentálhatják és fotózhatják a művészeti alkotásokat és a természeti kincseket. A felajánlásoknak köszönhetően olyan alkotások is láthatóvá válnak, amelyeket a Manchesteri Múzeum vitrinjeiben és archívumaiban őriznek. Az együttműködés mindkét félnek jó, hiszen a Wikipedián exkluzív anyagok jelenhetnek meg, a Wikimedia Commons 6 milliós multimédiás cikkgyűjteménye művészeti alkotásokról és természeti kincsekről szóló részletes beszámolókkal bővülhet, míg a múzeumok és galériák így ingyen reklámhoz juthatnak.




Kiemelt Katalist-hír

Magyar Gyermekkönyv Intézet -- Facebook-on, a svéd pedig StockholmbanFEL

Létrejött a Magyar Gyermekkönyv Intézet. Ugyan még csak virtuálisan, a Facebookon link . Sok más országban már van. Ott, ahol fontosnak tartják a gyerekkönyvek és a gyerekirodalom ügyét. Hogy Magyarországon miért nincs? Nem tudom. Kérem, hogy aki úgy gondolja, Magyarország is megérdemelne egy ilyen intézményt, csatlakozzon hozzá, legalább a Facebookon. Én ma a Svéd Gyerekkönyv Intézet rajongója lettem. Az igazi intézeté, ami gyűjti az összes Svédországban megjelenő gyerekkönyvet. A honlapja, angol nyelvű információval, itt található: link angolul: link




Információforrások

A 10 legjobb dal könyvtárakról és könyvtárosokrólFEL



Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számáraFEL

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.