Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2010


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/2., jan. 13.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Praktikus

Számlanyomtató a könyvtárban -- hosszú feliratok néhány forintért

Hírek

Felelős könyvtárak tízmilliókat takarítanak meg OS-szoftverekkel
Leépítés a könyvtárban -- lenne lehetőség az ésszerűbb munkavégzésre
Twitter -- üzleti és szakmai használatra
Twittereznek a felsőoktatási könyvtárak
Szakdolgozati gondolatok 7. -- A szakdolgozati adatbázis és minőség
Műhelytitkok a Google szkennelési módszereiről
Coaching és coach -- mi is az és ki is az?
Kérdezz! Felelek. -- formspring.me, a praktikus házi libinfó
Interneten is tervezik a tájékoztatást Pakson
Porosodás-gátlás -- együttműködés és selejtezés Kardoskúton
Dohogó könyvtáros -- mindent kritizál, felráz, elgondolkodtat
Kötelespéldány a weben
Használók is címkézik a katalógustételeket -- LibraryThing a claremonti egyetemen
Pallósiné: 20%-os tavalyi elvonás ellenére siker a Berzsenyi könyvtárban
Könyvolvasó-lavina a CES-en
Hogyan változtatják meg az e-könyvek az írást és olvasást?
E-könyveket kínál a Nemzeti Tankönyvkiadó -- változik-e a könyvtár szerepe?
E-könyvek mobil szélessávon
Újgenerációs vonalkódok -- mobillal, pl. könyvrecenzió olvasására

Analógiák

Kutyabarát -- könyvtár?
BKV -- sújtja az alacsony belső hatékonyság, ágazati irányítás, túlsúly, fejnehézség

Kisszínes

's akkor könyvtáraink szállnak le majd a fáról'
Breuer atlantai könyvtárépülete
Kosztolányi -- cenzúrázatlanul
Lehetőség-e még a nyomtatott könyv a kurrens könyvtári szolgáltatásban?

Kiemelt Katalist-hír

Magyar Társadalomtudományi Szemle Repertóriuma a MTDA-ban

Információforrások

Twitteren az Auchan
Meztelenül és szép vagyok -- önbizalom-építő (Channel 4)
Mennyit fizet a gyorshajtó? -- táblázat
Babaszoba.hu -- szülői közösséget építő gyermekegészségügyi portál
Létrejött az első hazai Online Hószolgálat
Hogyan kell profin sztrájkolni? -- Sztrájkjogi kisokos


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Praktikus

Számlanyomtató a könyvtárban -- hosszú feliratok néhány forintértFEL

A hőnyomtatással működő számlázó gépünk 10 cm-es betűmérettel 'végtelen' hosszúságú egysoros szöveget hozhat létre. Az újabb gyurmaszerű rögzítő lehetőségek pedig sem a falon, sem a papíron nem hagynak nyomot. A szükséges eszköz az egyébként is használt hőnyomtató/számlázó (80e Ft), a szükséges szoftver pedig az Excel táblázatkezelő.




Hírek

Felelős könyvtárak tízmilliókat takarítanak meg OS-szoftverekkelFEL

A LIS News könyvtárszakmai hírportál két amerikai példát is hoz arról, mennyit takarítottak meg a múlt évben nyílt forráskódú (Open Source -- OS) könyvtári szoftverekkel. A Green Mountain Könyvtári Konzorcium több mint 143,000 dollárt a Koha integrált rendszerrel. A Georgia Közkönyvtár pedig 70 milliót adófizetői dollárt spórolt a bevezetése óta eltelt tíz évben. (ref.: MG)


Leépítés a könyvtárban -- lenne lehetőség az ésszerűbb munkavégzésreFEL

Nyugdíjba ment két kolléga egy dunántúli megyei könyvtárban január 1-től, így négy helyett két könyvtáros (összesen három felsőfokú diploma) maradt a tájékoztatási ponton. Munkájuk a szaktájékoztatás, feltárás, szerzeményezés, és a kölcsönzéssel járó dokumentum-mozgatás. A neve elhallgatását kérő munkatárs rövid munkakör-elemzéssel rámutatott, hogy a helyzet ugyan nehezebb lesz, de azt is hozzátette: a pazarlás továbbra is fennmarad, mert:
- a szaktájékoztatás részben elektronikusan is végezhető, ha éppen nem is ez a cél
- a szerzeményezés jórészt elvégezhető konzorciumi keretek között is
- a feltárás úgyszintén
- a kölcsönzés a használók által 'automatizálható' (bár igaz, hogy akkor nem használnák ki a drága pénzen vásárolt könyvliftet).
Az ésszerűbben kihasznált tudás, diplomák és adóforintok pedig növelhetnék az önértékelést, és a külső elismertséget is. (Talán egy következő megszorítás a racionális munkavégzést is kikényszeríti. Vagy esetleg érdemes megelőzni ezt, és már ma munkahely-megtartó innovációra fordítani a felszabaduló munkaerőt? (MG)


Twitter -- üzleti és szakmai használatraFEL

Tippek a Twitter-használatra:
1. Bővítsd hálózatodat, csatlakozzál témacsoportokhoz (keress rá számorda fontos kulcsszavakra)
2. Oszd meg ismereteidet hitelességed növeléséhez (add meg prezentációid és tevékenységeid elérését, honlapodon kínálj megoldásokat ügyfeleidnek)
3. Irányítsd a figyelmet a fontos dolgaidra (új termék, szolgáltatás).
4. Keress rá tevékenységedre -- nézd meg, mit mondanak rólad (cégedről). Azt nézd, mit tudsz tanulni, és mit tudsz kínálni. Kapcsolatépítés, nem pedig direkt eladás.
5. Kommunikálj munkatársaiddal.
6. Kínálj kedvezményeket.
7. Fogadd az ügyfélpanaszokat (és gyorsan adj őszinte választ)
8. Gyűjts információt konkurenseidről, és kommunikálj velük.
9. Szervezz helyi Twitter-közösséget (pl. találkozás-szervezés kollégákkal, kapcsolattartás beszállítókkal).
10. Építs márkahűséget (olvasóid egyben lehetséges vásárlóid, a beszélgetés üzletté konvertálható). (ref.:MG)
-- A legtöbb szervezet még bizonytalankodik. A közösségi oldalakon való megjelenésnek egyelőre jelzésértéke van (mint korábban az internetes megjelenésnek). Ám néhány száz követő a Twitteren sokkal többet ér, mint ugyanannyi látogató a weboldalon. Mert ők véleményformálók.


Twittereznek a felsőoktatási könyvtárakFEL

Mióta a professzorok is látják, hogy a Twittert nemcsak rekreációs bla-bla céljára lehet használni, hanem lehetséges forradalmi oktatási eszköz, a puristák és a futuristák arról kezdtek vitatkozni, hogy az akadémiai szféra ússzon-e szembe a rövid szöveges üzenetek kurrens kultúrájának árjával, vagy alkalmazkodjon hozzá. A felsőoktatási és kutatást támogató könyvtárak az utóbbit választják. Mivel a rövid szöveges üzeneteken edzett hallgatók kezdik ellepni a felsőoktatást, sok érintett könyvtár nemcsak emailen és chat-en, hanem fiatalok által mobil eszközökön használt alkalmazások segítségével is megteremtik elérhetőségüket. -- Legalábbis az USA-ban. (ref.: MG)
-- Kapcsolódó hír: Interneten is tervezik a tájékoztatást Pakson link


Szakdolgozati gondolatok 7. -- A szakdolgozati adatbázis és minőségFEL

Egyelőre nincs átfogóbb hazai szakdolgozat-adatbázis, és tervek sem látszanak. Ehhez pl. serkenteni kellene a szakdolgozatok internetes közzétételének szerzői engedélyezését. A nyilvánosságra hozatal jótékony hatással lehetne a dolgozatminőségre:
- kevésbé mernének a szerzők plagizálni, tudatában lennének a lehetséges közfigyelemnek,
- a szakdolgozatok megismerése révén a potenciális munkáltatók kiválaszthatnák a reményteljes munkatársat,
- javulna a konzulensi feladatellátás színvonala (nem merne oktató olyan témát vállalni, amiben járatlan, illetve nem engedné át a színvonaltalan munkákat, hiszen ezzel saját szakmaiságának értékét is rongálná),
- javulhatna a párhuzamos, tehát némileg felesleges dolgozati kutatások kiszűrése stb. (Ez azért szempont, mert néha előfordulnak drága, kísérletes kutatások is.)
A sorozat korábbi hírei: link


Műhelytitkok a Google szkennelési módszereirőlFEL

Nagy mennyiségben, gyorsan, jó minőségben digitalizálni nem kis feladat; ezért kellett speciális technológiákat kifejleszteni e munkára. A Google sok vitát kiváltó könyvdigitalizálási programja a feladat nagyságát és a hihetetlenül gyorsan szaporodó adatbázist tekintve nyilvánvalóan egy sajátos technológia kialakítását követelte meg, s ez így is történt: a hatékony megvalósításhoz a Google kidolgozott egy eljárást annak érdekében, hogy a dokumentumokat gyorsan, ugyanakkor kiváló minőségben tudják digitalizálni.
-- Magyarországon sok helyen foglalkoznak szkenneléssel, s a pályázatok hatására mintha mégtöbben tennék. Ám a használó oldali hatékonyság kérdése nem téma (vagy legalábbis nemigen hallható). A Google egy könyvet 1750 Ft-ért szkennel link . (Az új papírpéldányok előállítása pedig 1500 Ft link . Mi a helyzet a magyar digitalizáló műhelyekben? (MG)


Coaching és coach -- mi is az és ki is az?FEL

A fejlesztő-támogató jellegű tanácsadói tevékenységek széles köre vonul(t) be a HR-es köztudatba az utóbbi években, és ezzel együtt bevonult a tanácsadók széles köre is különböző előképzettséggel, múlttal. Ez maga után vonja azt is, hogy gyakran fogalomzavar van még azok fejében is, akik a szolgáltatói oldalt képviselik. Cikksorozatunk első részében a fejlesztő-támogató jellegű tanácsadói tevékenységek fogalmait tisztázzuk. (A coaching határterületei és határai - I. rész)
Milyen kompetenciákkal kell rendelkezniük a fejlesztő-támogató jellegű tanácsadói tevékenységet folytatóknak, a coachoknak? Miként őrizhetik meg személyiségük integritását és hogyan védekezhetnek a kiégéssel szemben? Cikksorozatunk második részéből kiderül. (A coach kompetenciái, önismerete, a kiégés és megelőzése - II. rész)


Kérdezz! Felelek. -- formspring.me, a praktikus házi libinfóFEL

Gicának ( link ) hála, én is rákattantam a formspring.me ( link ) című (nekem) új szolgáltatásra, aminek segítségével két mozdulattal kreálhatunk házi LibInfo-t ( link ). A képlet egyszerű: regisztráció, profil megadása, aztán jöhetnek a kérdések. Természetesen van Tumblr, Twitter, Blogger és Facebook integráció, sablont rakhatunk a felületünkre, és a róla kreált widget pedig mehet bele a lapunkba. Mint a karikacsapás.


Interneten is tervezik a tájékoztatást PaksonFEL

Paks-Gyönk -- Sikerrel járt a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Gyönk Város Önkormányzatával közös pályázata, amelyet a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése -- 'Tudásdepó Expressz' címmel meghirdetett programra nyújtott be. Gutai István igazgató elmondta, hogy egy korábbi, nyolc könyvtárat érintő közös pályázat nyomán találtak egymásra Gyönkkel. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága döntése nyolcmillió forintot jelent a két intézmény számára. A pénzt informatikai fejlesztésre, szolgáltatásbővítésre fordítják, illetve Gyönkön épületen belüli korszerűsítést is finanszíroznak belőle.


Porosodás-gátlás -- együttműködés és selejtezés KardoskútonFEL

Új könyvekkel gyarapodott a kardoskúti könyvtári állomány, miután megalakult orosházi központtal a közös könyvtári rendszer öt település bekapcsolódásával. Majd 160 kötet érkezett azóta Kardoskútra. A régi, alig kölcsönzött, elavult tematikájú köteteket leselejtezték.


Dohogó könyvtáros -- mindent kritizál, felráz, elgondolkodtatFEL

A Journal of Access Services különszámát a dohogó könyvtáros (Annoyed Librarian, röviden AL) néven publikáló blogger írásainak szenteli. Tíz fejezetbe rendezve AL kilenc fontos kérdést tárgyaló esszéjét közli.
A névtelenségbe burkolózó dohogó könyvtáros írásait A könyvtáros szakma Juvenálisa címmel -- az ókor kiváló szatíraírójára célozva -- a vendégszerkesztő alapos dolgozata vezeti be. Ebből (többek között) megtudjuk, hogy AL egy népszerű és vitatott szakmai blog írója, aki kritizálja az Amerikai Könyvtáros Egyesület tevékenységének, valamint a könyvtáros szakma szinte minden aspektusát, ironikusan szól a szakma szent teheneiről, humoros, helyenként briliáns, olykor durva, de sohasem lapos stílusban. Elismerés illeti szakmai érveiért, hiszen olyan kérdésekre hívja fel a figyelmet, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha nem értünk vele egyet. Azért is elismerés illeti, hogy mindig szakmai, sohasem személyes kérdésekkel foglalkozik, emiatt -- védi meg a vendégszerkesztő -- névtelensége sem zavaró. Az a véleménye, hogy AL blogja egész más, mint a többieké: voltaképpen egy humoros, de frusztrált könyvtáros játéktere, ahol egyszerre tudja megnevettetni és elgondolkoztatni az embereket. Abban sem lehetünk biztosak, hogy a saját véleményét fogalmazza meg ezekben az írásokban. (Emellett szól jelmondata is: 'Whatever it is, I'm against it.' = 'Bármi legyen is az, ellenzem'). (ref.: Murányi L.)


Kötelespéldány a webenFEL

Csehországban nincs jogszabály az elektronikus kötelespéldányok beszolgáltatásáról. 2000 óta foglalkoznak a nemzeti könyvtárban a web archiválással, de a probléma nemzeti és nemzetközi szinten sem egyértelmű. Néhány külföldi példa:
A 2006-os francia törvény a kötelespéldányok körébe sorolja a nyomtatott, grafikai, fotográfiai, hangos, audiovizuális és multimédiás dokumentumok mellett a weboldalakat is. A nemzeti könyvtár és a nemzeti audiovizuális intézet felelős a szolgáltatásáért. A törvény tiltja a webes dokumentumok hozzáférésének korlátozását (jelszóval vagy másként). Izlandon (2003) az elektronikus online forrás kiadója köteles a nemzeti könyvtár számára hozzáférést biztosítani a dokumentumhoz, még ha jelszóval védett is. Utóbbiakhoz a hozzáférés korlátozott, csak kutatási céllal lehetséges, a szabad hozzáférésű kötelesek online elérhetőek.
Norvégia 1990-ben szabályozta a szolgáltatást, amely a nyomtatott, audiovizuális dokumentumok mellett a digitális (statikus internet) publikációkra is vonatkozik. Új-Zéland (2003) szabályozása szerint, ha a kiadó korlátozás nélkül tette hozzáférhetővé az interneten a dokumentumot, akkor a könyvtár is így szolgáltatja azt. Horvátország és Szlovénia hasonló rendeletbe foglalta az online publikációk beszolgáltatását. A szabad hozzáférésű dokumentumok bárki számára elérhetőek, a jelszóval védettek kizárólag a könyvtár épületében, biztonságos intraneten keresztül.
A cseh rendelet mielőbbi elfogadásra vár, hogy a javaslatok valamelyikével a labilis digitális örökség sorsa végre rendeződjön. (ref.: Prókai M.)


Használók is címkézik a katalógustételeket -- LibraryThing a claremonti egyetemenFEL

A LibraryThing olyan online katalogizáló eszköz, amelynek segítségével a könyvszeretők saját gyűjteményt építhetnek, a könyveikhez kulcsszavakat, leírást rendelhetnek, illetve, kereshetnek mások gyűjteményeiben. A LibraryThing 2007-től kínálja az LTFL (LibraryThing for Libraries) szolgáltatást. Ez egy réteg az OPAC-on, amely -- amikor az olvasó kiválasztott egy bibliográfiai rekordot -- lekérdezi a LibraryThing adatait a mű ISBN száma alapján. Ezt követően megjeleníti a LibraryThing címkéket, és a hasonló könyvek listáját. A címkék a felhasználók által generált kulcsszavak, amelyek címkefelhő, vagy címkelista formájában jelennek meg. Egy címkeböngésző réteg is csatlakozik a rendszerhez, amely kattintásra kilistázza az adott címkével ellátott könyveket. A könyvekre kattintva térhetünk vissza az OPAC-ba. (link
A claremonti egyetemi könyvtárak 2007 tavaszától használják a rendszert, hogy kipróbálják az új generációs katalógusok nyújtotta lehetőségeket szoftvercsere és más nagyszabású változtatás nélkül. A LibraryThing adatbázisa és az OPAC közötti átfedés 46%-os volt (ami átlagosnak mondható amerikai egyetemi könyvtárak esetében).
Az LTFL a könyvállományban való kereséshez ad új lehetőségeket. Elsősorban a hagyományos keresőrendszerekkel nehezebben megragadható szempontok szerinti keresésekben segíthet. (ref.: Tóth M.)


Pallósiné: 20%-os tavalyi elvonás ellenére siker a Berzsenyi könyvtárbanFEL

Mit jelent a húszszázalékos elvonás a 2010-es esztendőre nézve? - tesszük fel a kérdést sorozatban a kulturális intézmények vezetőinek. Ezúttal a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója válaszol. -- A 2009-es év is nehéz volt, mert közel 23 millió forint volt az elvonás. Csökkenteni kellett a nyitva tartást: 20 helyett 19 órakor zárunk. Bevezettük a kéthetes nyári szünetet, ami korábban nem volt. A költségvetési tervezés szintjén megfeleződött a beszerzési keretünk. Hét státusszal csökkent a munkatársi kör. Az eddigi tárgyalások alapján az idei elvonás további 16 millió forint. A két fenntartó összesen 134 millió forintot ad a könyvtárnak. Ez már egy hosszú tárgyalási folyamat eredménye. A fenntartók látják, hogy ez a kötelező feladat, a közkönyvtári szolgáltatás, alulfinanszírozott, de olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak többet adni.


Könyvolvasó-lavina a CES-enFEL

2009-ben kétszer annyi elektronikuskönyv-olvasót (e-readert) adtak el az Egyesült Államokban, mint 2008-ban, és 2010-ben az előrejelzések szerint kétszer annyit adnak majd el, mint tavaly. Több tucatnyi cég foglalkozik e-readerekkel, és ezek közül a CES-en már be is mutattak jó néhány idei modellt. De kellenének-e, és ha igen, melyik?


Hogyan változtatják meg az e-könyvek az írást és olvasást?FEL

Nicolas Carr amerikai író: korábban senki nem gondolta volna, hogy emberek mobiltelefonon fognak pl. regényt olvasni. Sokminden megváltozott. Az internet kevésbé adja az elmélyült olvasás lehetőségét. Úgy tűnik, hogy Gutenberg előtti világhoz hasonló alacsonyabb szintű olvasói elmélyülés következik. A szerző megkísérelt Twitterre írni, a haiku erre éppen megfelelő. Japánban például évek óta népszerű a rövidebb szövegekből összeálló könnyed regények. Ám -- mondja Carr -- a hosszabb, összefüggőbb gondolatok közlésére nem alkalmas e felület. Egy kritikus szerint a Twitterre írás csak múló hóbort. Az igazi nagy változást az e-könyvek hozzák. Az emberek gyorsan görgetnek, és kiszedik az adatokat, tehát kevésbé elmélyülten olvasnak. Eszerint az íróknak gyorsan a lényegre kell térniük, és erőteljesen kell fogalmazniuk. Kérdéses azonban -- mondja Carr -- hogy e változásokra a hagyományos könyvek (és az azokat olvasók) hatást tudnak-e gyakorolni. (ref.: MG)
-- 'hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter' (Varró Dániel)

Hírforrás: NPR ; Varró Dániel: Szívdesszert
2009. december 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hogyan_valtoztatjak_meg_az_e-konyvek_az_irast_es_olvasast

E-könyveket kínál a Nemzeti Tankönyvkiadó -- változik-e a könyvtár szerepe?FEL

Digitális taneszközöket, úgynevezett e-könyveket is ajánl az iskoláknak a jövő tanévi tankönyv-összeállításában a Nemzeti Tankönyvkiadó - mondta az InfoRádiónak a kiadó infokommunikációs technológia részlegének igazgatója. A Nemzeti Tankönyvkiadó idén először egy digitális taneszköz-katalógust is az iskolák rendelkezésére bocsát - mondta az InfoRádiónak a kiadó igazgatója, aki kifejtette: részletesen leírják benne a kiadó által fejlesztett tananyagokat, amelyek illeszkednek a tankönyvekhez.


E-könyvek mobil szélessávonFEL

A könyvek, magazinok és újságok elektronikus úton történő olvasását lehetővé tevő elektronikuskönyv-olvasók (e-könyvolvasók) a digitális készülékek egyik első olyan csoportja, amely hozzáféréssel rendelkezik a mobil szélessávú hálózathoz. A WiFi-technológiát egy ideje már integrálják ezekbe a szórakozató elektronikai készülékekbe, de a mobil szélessávú hálózathoz való hozzáféréssel a készülékek valódi, zökkenőmentes mobilitást tesznek lehetővé. A legnagyobb szórakoztató elektronikai márkák most lépnek be erre az új piacra.


Újgenerációs vonalkódok -- mobillal, pl. könyvrecenzió olvasásáraFEL

Egyre gyorsabban terjed az innováció, mivel a vonalkóddal foglalkozó cégek és a mobilkészülék-gyártók előre rátöltik az olvasóprogramokat a mobiltelefonokra. Képzeljünk el egy filmes plakátot a mozi előtt, ami által le tudjuk játszani az előzetest mobiltelefonunkon. Egy címkét egy új TV-n a boltban, aminek segítségével elolvashatjuk a vásárlói véleményeket, vagy egy olyan könyvborítót, ahonnan a hivatkozás egy, a szerzővel készített interjúra mutat. A kétdimenziós vonalkódoknak köszönhetően mindez lehetséges. A kétdimenziós vonalkódok új teret nyitnak a kommunikációban, és a leolvasásukra képes szoftverekkel ellátott mobilok terjedésének köszönhetően egyre népszerűbbek lehetnek.




Analógiák

Kutyabarát -- könyvtár?FEL

Csökkenti a munkahelyi stresszt az ebek jelenléte, a hazai irodák többsége mégis ódzkodik a beengedésüktől. Egy meglehetősen karót nyelt ügyféllel folytatott tárgyalást Juhász Éva, a DDB reklámügynökség kreatív csoportjának vezetője, amikor a tárgyaló ajtajában felbukkant Püré nevű kutyája. Az eb megjelenésével a hangulat rögtön feloldódott, a szigorú partner pedig hangnemet váltott, s utána már végig rendkívül közvetlennek bizonyult. 'Érdekes, hogy éppen egy állat jelenlététől lesz emberibb a munkahelyi környezet' -- kommentálja az esetet Juhász Éva, aki négy éve rendszeresen kutyástul jár dolgozni. A DDB-nél ezzel nincs egyedül: összesen öt négylábú fut be naponta a céghez. Közös sétáltatásuk a gazdák számára is kikapcsolódás.

Hírforrás: Figyelő
2009. december 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kutyabarat_--_konyvtar

BKV -- sújtja az alacsony belső hatékonyság, ágazati irányítás, túlsúly, fejnehézségFEL

A vállalat tarifabevétele mintegy 60 milliárd forint, ekkora összeg folyik be a jegyek és bérletek eladásából. A magyar állam normatív támogatásként évente 32 milliárd forintot folyósít, a fővárosi önkormányzat pedig az utóbbi években 10 milliárd forint tőkepótló támogatást biztosított számára. De ez a pénz nem fedezi a BKV költségeit, ezért mintegy 30 milliárd forintos hiánya keletkezik minden évben. Most, karácsony előtt a kormány és a fővárosi önkormányzat vezetői megegyeztek, hogy erre az évre 28 milliárdos pótlólagos támogatást folyósítanak, így 2010-ben a hatvan milliárdos saját bevétellel szemben 70 milliárdos állami támogatás áll. Ez azt jelenti, hogy 1 forint tarifabevételhez az állam és az önkormányzat közösen 1,1 forintnyi közpénzt tesz hozzá. Vagyis a 320 forintos vonaljegy valójában 660 forintba kerül, ami őrületesen magas összeg. De a BKV-nak még így sincs forrása arra, hogy például új buszokat vásároljon. A magas jegyár és a hihetetlen összegű dotáció azt tükrözi, hogy a közlekedési vállalat gazdaságtalanul működik, olyan költségeket cipel magával, melyek egy normális országban elképzelhetetlenek. Óriási összeget, 60 milliárd forintot tesz ki a foglalkoztatás költsége, ami a bérköltséget és a közterheket jelenti. A BKV saját bevételeiből csak a nettó béreket tudná kifizetni, további 32 milliárdot jelentenek a bérekre rakódó járulékos költségek, a személyi jövedelemadó és a közterhek. Erre elég csak - szinte fillérre pontosan -- a normatív állami támogatás.




Kisszínes

's akkor könyvtáraink szállnak le majd a fáról'FEL

'meghasonlott fickók. Ki-ki a maga belső elszámolnivalójával' -- így fogalmaz Cseke Gábor memoárjában. Írja róluk, írja magáról, hiszen közéjük tartozik. Nem első alkalommal vall a maga elszámolnivalójáról: a világhálón, az Andrassew Iván honoldalán Milos könyve című? naplójában már olvastunk arról, hogy az Ifjúmunkás főszerkesztőjeként hogyan írta meg az egykori román diktátort dicsőítő első versét, a jelen szövegben: Jelentések -- magamról folytatja önmaga élve boncolását. Keresi azokat a jellemvonásokat, körülményeket, amelyek simulékonyságát, a konfliktusoktól való félelmét, saját szavával: 'balekségét' eredményezték, melyeknek 'köszönhetően' a diktatúra eszközévé vált. (Gergely Tamás) * Az idő ősze jön egy lelki Ázsiából, / s akkor könyvtáraink szállnak le majd a fáról, / mivel tovább a szó, a szó sem ad hatalmat. / S az esô halkan veri a világirodalmat. (Lászlóffy Aladár) * LÁTÓ, 2009. december.


Breuer atlantai könyvtárépületeFEL

A képek a modern művészet elveit, annak dinamikus, akadémizmusról (historizmusról, hierarchiáról, szimmetriáról...) lemondó rendszerét szimbolizálják: a rács a modern konstrukciót, vízszintesek és függőlegesek dinamikus kapcsolatát; a folt a modern plaszticitást, az elemi színek kontrasztját, dinamikus kapcsolatát. Ezek interferenciájából áll össze a modernista művészet. Mondrian képe2 a kubista jelrendszer továbbfejleszése; forradalmi gondolata az elemek statikust túllépő dinamikus összekapcsolása.


Kosztolányi -- cenzúrázatlanulFEL

Csonkán, cenzúrázva jelentek meg Kosztolányi Dezső művei a rendszerváltás előtt, most viszont negyven kötetben adják közre teljes életművét. Születésének 125. évfordulója alkalmából konferenciákat rendeznek, és azt mondják róla: kitüntetett hely illeti meg őt a magyar irodalomban.


Lehetőség-e még a nyomtatott könyv a kurrens könyvtári szolgáltatásban?FEL

Kicsit úgy érzem magam, mint az egykori dunai hajós, aki elhűlve nézte, hogyan rakják le a folyó partján a vasúti síneket. Lenézte, nevetett rajta, mégis érezte: a technológia egy napon átrobog rajta, és végképp megváltoztatja az életét. A digitális könyv megjelenése a terjesztésben, kiadásban és olvasásban hasonló forradalommal kecsegtet vagy épp fenyeget. Egész könyvtár férhet majd el egyetlen elektronikus olvasóban, s az is lehet, hogy a jövő szerzőjének gépéből egyenesen az efféle kütyükben landol majd a 'könyv', vagy nevezzük ezt inkább csak kéziratnak.




Kiemelt Katalist-hír

Magyar Társadalomtudományi Szemle Repertóriuma a MTDA-banFEL

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (MTDA) elérhetővé tette a Magyar Társadalomtudományi Szemle, a 20. század elejének egyik meghatározó társadalomtudományi folyóirata repertóriumát. Az anyag az MTDA Cikkarchívumában (CIKKA) is szerepel, amelyben így jelenleg 655 cikk/tanulmány teljesszöveges anyaga válik mindenki számára hozzáférhetővé. A projekt elérhető: link
A MTSZ repertóriuma: link
A CIKKA: link




Információforrások

Twitteren az AuchanFEL

Fejleszti árösszehasonlító oldalát, blogot indított, és közben a Twitteren is megjelent az Auchan. Tovább fejleszti a szeptemberben elindított, a hipermarketek árait összehasonlító honlapját az Auchan. Januártól bővül az elérhető szolgáltatások köre, hozzáférhetőek lesznek más honlapokon megjelent ár-összehasonlítások, statisztikák és elemzések, továbbá szezonális termékek árai is összehasonlíthatóak lesznek. Hétköznapibb néven szerepelnek a termékek, könnyebb lesz a keresés, a kiválasztott termékek pedig egy mozdulattal áttehetőek a bevásárlólistára. Ezen felül a honlap automatikus hírlevelet küld az erre feliratkozóknak ? tájékoztatta szerkesztőségünket a cég. A weboldal megújulásához kapcsolódóan az áruházlánc blogot is indított, és ezentúl mind az árösszehasonlító weboldal, mind pedig az Auchan elérhető Twitteren.

Hírforrás: Kreatív
2010. január 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=twitteren_az_auchan

Meztelenül és szép vagyok -- önbizalom-építő (Channel 4)FEL

A Viasat 3 csatorna női önbizalom-építő sorozatának hivatalos weboldala.


Mennyit fizet a gyorshajtó? -- táblázatFEL

A rendőrség közzétette a legfrissebb, 2010-es táblázatot arról, hogy mekkora bírságra is számíthat az, akit a megengedett sebesség felett mérnek be az egyes útszakaszokon. Mint az a zöld és piros kiemelésekből látható, nagy változásokat nem tartalmaz a büntetési díjtáblázat a 2009. májusban életben lépett kormányrendelet előírásaihoz képest. (A változások a képen zöld színnel láthatóak.)


Babaszoba.hu -- szülői közösséget építő gyermekegészségügyi portálFEL

A babaszoba.hu létrehozásának célja hiteles és hasznos információk szolgáltatása gyermekegészségügyi témában, melyet a szülők minden vonatkozó kérdésben felkereshetnek. Mára a portál ez egyik legnagyobb közösségépítő fórummá vált, ahol a kisgyermekes szülők is megoszthatják gondolataikat egymással. A havi látogatottság 100 e feletti. -- A portál az eFestival 2009 díjazottja.


Létrejött az első hazai Online HószolgálatFEL

A síelők.hu portál és a magyarországi sípályák együttműködésének köszönhetően létrejött az első magyarországi Online Hószolgálat.


Hogyan kell profin sztrájkolni? -- Sztrájkjogi kisokosFEL

Mikor jogos egy munkabeszüntetés? Mit tehet a munkaadó, és mit nem? Ki csatlakozhat a sztrájkhoz, jár-e fizetés a sztrájkoló munkásoknak? -? ezekre és hasonló kérdésekre próbál választ adni az fn.hu sztrájkjogi kisokosa.