Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

K



KIT hírlevél: 2009/41., nov. 18.

 

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Praktikus

Használjuk ki nagy tárhelyű szervergépeinket archiválásra!

Hírek

Könyvtár 2.0-ról -- rutinszerűen
ÁSZ: a közvetlen támogatások gyakran torzítanak a kultúratámogatás területén is -- a hatékonyság kérdése
Könyvtárak számára is dilemma lesz: dobozolt szoftver vagy szolgáltatás a 'felhőből'?
Vízió a holnap könyvtári(?) katalógusáról
'Nem merek próbálkozni, mert félek, hogy vírust okozok'
Pénzért az otthoni íróasztal mellől is lehet már kutatni
Golyóstollba épített szkenner -- egyszerűsödik a dokumentumleírás...
2010 az elektronikus könyv éve lesz
Háttérbe szorult az olvasás Erdélyben
Tudásalapú igazságszolgáltatás
Székelyföld digitális emlékezete
EU-támogatással bővíti szolgáltatásait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Veszprém -- Negyvenmilliót nyert könyvtári szolgáltatások fejlesztésére a művelődési központ
Ajka -- A Bródy Imre Gimnázium könyvtárának területe csaknem megduplázódott
Győr -- Netrekész a megyei könyvtár (is)
Pozsony -- Könyvet olvastunk éjszaka
Tóth Károly fotóművész életművét az OSZK-nak adományozta
A Bookline sikerlistáján tízből nyolc könyv vámpírrománc
Rekordokat döntött az Akadémiai Kiadó Szótárcsere akciója
A rossz főnök hatása a dolgozók egészségére -- pl.: több szívinfarktus
Szagolgasson régi könyveket
Szerzői jog és a könyvtárak -- előadás Egerben
Digitális könyvkiadás -- már semmi nem a régi
Vakoknak segít olvasni az Intel kütyüje
PC-re is kijött a Kindle könyvolvasó
Képregényfesztivál Szegeden
Elkelt Benedek István könyvtára

Geek-szótár

Internetszleng -- avatar, thx, os

Analógiák

Ügyfélelemzés mesterséges intelligenciával

Kisszínes

Gondolatot is olvasó gép -- hatékonyabb szövegprezentáció

Információforrások

Mennyit hoz a könyvtáraknak a www.h1n1.konyvtar.hu?
Energiakaland -- eFestival-díjazott
Rímkereső -- kezdő költőknek
Amerika hangja -- így gyakoroljuk az angol nyelvet


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Praktikus

Használjuk ki nagy tárhelyű szervergépeinket archiválásra!FEL

A könyvtári honlap jelszóval elérhető 'hátterében' olyan dokumentumok is hozzáférhetővé tehetők, melyek a szerzői jogi kötelmek miatt nem nyújthatók a széles közösség számára. Ezzel a regisztrált használók számára lehet archivált tartalmakat kínálni a könyvtár nagyobb tárhelyű szerverén. A szerverre a fájlokat a könyvtáros is feltöltheti, ő adhat jogosultságokat is. Ebből a gondolatból kiindulva fejlesztette ki a Halis István Városi Könyvtár a Nagykar nevű szolgáltatás ( link ) meghatározó részét, a 'Digitális gyűjtemény' linkje mögötti tartalmakat. A nyilvános felületen található tartalom (mely az összes tartalom 5-10%-a) napi ezer látogatót vonz. A hozzáférést igénylő olvasók jogosultsága több ezer dokumentum tanulmányozását teszi lehetővé. Az elmúlt 4 év alatt 15 ezerre szaporodott az ilyen módon jelszóval elérhető dokumentumok száma. A folyamatosan bővülő gyűjtemény (jegyzékét ld.: link ) az archivált állományok címet viseli.




Hírek

Könyvtár 2.0-ról -- rutinszerűenFEL

Hatszázezer különleges könyvtári dokumentum és a Könyvtár 2.0 -- Egy újszerű szolgáltatási forma terve a nemzeti könyvtárban -- szól a legfrissebb TMT cikkcíme. Bánkeszi Katalin és Tamási Balázs írják: első hallásra merész döntésnek tűnik, hogy a nemzeti könyvtár úgy teszi elérhetővé gyűjteményének egy szeletét, nevezetesen több százezer digitalizált gyászjelentést, hogy a feltáró munkába bevonja a dokumentum iránt érdeklődő kutatókat, olvasókat.
-- Talán többen emlékeznek a könyvtár 2.0-val kapcsolatos heves érzelmeket is kiváltó Katalist-vitákra. Hasonló csatazajt váltott ki közösség számára egyelőre szokatlan sörpult, vagy a CRM is. Úgy látszik, ezek ellenére a könyvtár 2.0 -- s talán a többi új diszciplína, gyakorlat -- lassan idehaza is polgárjogot nyer, és lassú lépésekben a könyvtári gyakorlat részévé válik. (MG)


ÁSZ: a közvetlen támogatások gyakran torzítanak a kultúratámogatás területén is -- a hatékonyság kérdéseFEL

Az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének (ÁSZKut) legújabb tanulmánya szerint az államnak az üzleti környezetre, az adózásra, az infrastruktúrára, az oktatásra, a kutatás-fejlesztésre és az emberi erőforrásokra kell összpontosítania a figyelmét. Az ezeken a területeken alkalmazott közvetlen támogatások gyakran a versenyfeltételek torzításához vezetnek, ezért célszerű azok nagy részét közvetett, piaci orientációjú támogatásokkal felváltani - írta az MTI-Eco. Az ÁSZ szerint 'sürgősen meg kell változtatni azt a helyzetet, hogy a vállalatok a közszférát a gazdaság eredményes működését nagymértékben akadályozó tényezőnek tekintsék'. Az államháztartási reformok paradoxonja, hogy az állam kiüresedéséhez és teljesítményének csökkenéséhez képest jelentős maradt az államháztartás terjedelme.


Könyvtárak számára is dilemma lesz: dobozolt szoftver vagy szolgáltatás a 'felhőből'? FEL

Az informatikai alkalmazások felhasználói két lehetőség közül választhatnak. Az első az évtizedeken át alkalmazott modell: a szoftvert 'dobozolt' formában megveszik a fejlesztőtől, majd a saját gépükre telepítik. A második a szolgáltatási modell: az alkalmazást szolgáltatásként (software as a service, SaaS) veszik igénybe és a használat arányában fizetnek. Vajon melyik megoldás a jobb? Bőgel György írása.


Vízió a holnap könyvtári(?) katalógusárólFEL

Vízió. Most még nem ilyen, de rövidesen lesz, lehet ilyen is.
- A keresőfelület megtalálható magán-, városi, intézeti, szabadidős és más érdekes portálokon, mobiltelefonom címlapján, ráadásul a könyvtár(ak) portáljain is. Alapvetően egy keresőmezében kereshetek, mint az internetes böngészőkben. A találatok csoportosítását beállíthatom -- altémák, formátum, időrend stb. szerint. Otlik begépelése esetén megkérdezi, hogy Ottlik keresőkérdés megfelel-e számomra.
- Keresés során a helyi könyvtár állományán kívül bármely más adataiban is kereshetek, és a találati lista egymás mellett kiad könyvkereskedői, antikváriumi, videó- és más archívumbéli anyagokat -- idegen nyelven is. Beállíthatom, hogy ár, szállítási gyorsaság, formátum vagy relevancia fontos számomra. Dönthetek, hogy nyomtatásban vagy elektronikusan megveszem vagy kölcsönzöm-e az adott dokumentumot. És hogy kérem-e futárszolgálattal vagy egyéb úton -- külön térítésért (éjszaka is). Találatként felkínálja előzetes beállításom szerint a szemantikailag hasonló műveket, cikkeket és videókat, wiki-szócikkeket, saját otthoni könyvtáramat, ppt-ket, portálokat, blogokat és konferenciákat és érdeklődési csoportokat is. A téma fontos kutatóinak neve és portáljaik is megjelennek a találati oldalon.
- A talált dokumentumok tag-jei, tárgyszavai mentén kapásból finomíthatok a keresésben. A legtöbb adatra kérhetek újdonságfigyelést. Ottlik keresése esetén felkínálja a kőszegi utazás, a vonatkozó, oktatási anyagokat és más megvásárolható termékeket, szolgáltatásokat.
- A megvalósításhoz minden technikai lehetőség adott. Vajon a könyvesboltok, könyvtárak, médiacégek készítik el a komoly bevételi lehetőséggel is kecsegtető portált? (MG)


'Nem merek próbálkozni, mert félek, hogy vírust okozok'FEL

A társadalom idősebbik fele kimarad a technológiai robbanásból, s annak ellenére, hogy ma már szép számmal interneteznek az 50 évesnél idősebbek is, továbbra is kevésnek ítélik meg a szakértők a figyelmet, amit ennek a korosztálynak a fejlesztésére fordítanak. Az ITTK vizsgálatából többek közt kiderül az is, hogy nem a társas, hanem a szellemi aktivitás (olvasás, információszerzés) mértéke befolyásolja az infokommunikációs eszközök elfogadását vagy elutasítását. Ezzel viszont kialakul egy furcsa körforgás, melyet az államnak is érdemes fontolóra venni: a gazdasági aktivitást a szellemi állapot befolyásolja, a szellemi állapotot viszont legerősebben az infokommuinkáció használata. Ahhoz, hogy az idősödő társadalom képes legyen eltartani önmagát, javítani kell az információs technológiákhoz való hozzáférés és használatának lehetőségein.
A kutatás szerint az idősek körülbelül 4-5 évvel vannak lemaradva a teljes társadalomtól, ezért a fiatalabbak körében 5 évvel ezelőtt működő modellekig és eszközökig érdemes visszanyúlni a felzárkóztatásban is.


Pénzért az otthoni íróasztal mellől is lehet már kutatniFEL

Ma egy egyetemista -- ha hajlandó pénzt áldozni rá -- akár otthonról, a saját számítógépéről több szakirodalmat érhet el, mint amennyit húsz éve bárki el mert volna képzelni. Persze főként angol nyelven. Számos cég foglalkozik ugyanis azzal, hogy különböző folyóiratokat, tudományos kiadványokat és egyéb könyvtári dokumentumokat digitalizáljon. Óriási, több tízezer anyagból álló adatbázisokat halmoznak fel, amelyeket általában könyvtáraknak próbálnak eladni. Magyarországon is számos intézmény használ ilyeneket már legalább egy évtizede. Újabban olyan szolgáltatások is elindultak, amelyekre egyénileg is elő lehet fizetni: ilyen például az amerikai Questia, amelyhez havi húsz dollárért férhetünk hozzá, akár Magyarországról is.
A legtöbb adatbázis esetében azonban a könyvtárba vezető utat ma még nem tudjuk megspórolni. Ha viszont már ott vagyunk, akkor jelentősen lerövidül a kutatásra fordított idő. Ráadásul sok esetben a megtalált folyóiratcikkek teljes szövegét hazaküldhetjük magunknak e-mailben. Az adatbázisok hatalmas előnye, hogy saját mappába gyűjthetjük a minket érdeklő anyagokat, amelyekről egy gombnyomással teljes bibliográfiát kérhetünk le.


Golyóstollba épített szkenner -- egyszerűsödik a dokumentumleírás...FEL

Egy kanadai cég gondolt a gyakorta útra kelő üzletemberekre is, és azok számára kínál hordozható, golyóstollba épített szkennereket.



2010 az elektronikus könyv éve leszFEL

Annak ellenére, hogy az elképzelés és a technika már régóta ismert, ezidáig mégsem tudtak széles körben elterjedni a digitális könyv feladatát betöltő eszközök. Habár az Amazon a Kindle-lel szép sikereket ért el, és megmozgatta a piac állóvizét, még mindig nem válogathatunk a termékek között - különösen hazánkban nem. Ez azonban váltózóban van, elsőként a világ legfejlettebb részein, állítja a tajvani Market Intelligence Center (MIC).
A piackutató cég becslése szerint idén valamivel több mint 3 millió e-book olvasó kerül leszállításra az egész világon. Ez, még a válság ellenére is igen lendületes, 177 százalékos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Ugyanakkor még csak közelében sem vagyunk a piac telítődésének: az MIC jóslata szerint 2013-ban már majdnem 20 millió ilyen eszköz fog elfogyni egy év alatt.


Háttérbe szorult az olvasás ErdélybenFEL

A megváltozott olvasási szokások és piaci viszonyok az erdélyi könyvkiadókat is új helyzet elé állítják. Olvasni ma is olvasnak a fiatalok, csakhogy a kényelmi szempontok ezt a tevékenységet is felülírták mára.
Ha a fiatalok többsége meg is elégszik az internetes olvasással, a könyvnek van jövője. Hogy milyen könyv kerül egy bolt polcaira, azt általában a kereslet határozza meg. A keresletet a kereskedő is befolyásolhatja valamelyest, de a piac felvevőképességére hivatkozva csak ötleteket adhat a kiadónak egy-egy kiadvány megjelentetésére.
Könyvkiadásra szükség van Erdélyben még akkor is, ha a könyvkiadók mindennapjait a túlélési harc jellemzi. A legtöbb komoly kiadó ugyanis nyereség nélkül, a közszolgálatiság jegyében dolgozik ma is, szem előtt tartva az olvasók jó értelemben vett érdekeit.
Nézze meg Dakó István, Fancsali Levente, Fábián Kornélia összeállítását, amely a Duna Televízió Térkép Reggel című műsorában került képernyőre. A riportot követően Száva Enikő Burus Endrével, a Pro Print Kiadó igazgatójával beszélget: link


Tudásalapú igazságszolgáltatásFEL

A tudásalapú igazságszolgáltatás fejlesztését, Magyarország 2800 bírájának és igazságügyi alkalmazottjának képzését és integrált tudásbázis kialakítását szolgálja az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Államreform Operatív Programjának (ÁROP) projektje.
A projekt stratégiai célja, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) és az ennek szervezeti egységeként eljáró Magyar Bíróképző Akadémia az európai mintákra és a hazai jogrendszerbeli sajátosságokra építve a magyar igazságszolgáltatás tagjai számára magas színvonalú, hatékony képzést biztosítson, és egy korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő, integrált bírósági könyvtári-információs rendszer kiépítésével olyan tudásbázist hozzon létre, amely képes a bírósági felhasználók információtechnológiai támogatására.


Székelyföld digitális emlékezeteFEL

Megkezdődött a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának, valamint a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének digitalizálása.
A két Hargita megyei intézmény együttműködésével létrejött Székelyföldi digitális emlékezet című projekt célja székelyföldi vonatkozású nyomtatott kulturális értékeink megőrzése, védelme és bevonása a kulturális körforgásba, helyi szellemi örökségünk közkinccsé tétele. A digitalizált dokumentumokat igyekeznek elérhetővé tenni az interneten, ezért célkitűzésük az, hogy az együttműködés során létrehozott digitális adatbázis az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárába is elhelyezést nyerjen.


EU-támogatással bővíti szolgáltatásait a Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárFEL

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett 'Tudásdepó-Expressz' pályázaton a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 95.930.570 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A könyvtár fejleszti virtuális, elektronikus és digitális szolgáltatásait. Web2.0-ás eszközök alkalmazásával megújul a könyvtár gépi katalógusa. A használók bevonásával közvetíti az információkat és ismereteket a szükségletek és a különböző felhasználói rétegek igényeinek megfelelően, a könyvtári információforrások és szolgáltatások egy közös felületre történő integrálásával, a könyvtári portál megújításával és szerkezeti átalakításával.
A komplex szolgáltatásfejlesztési projektet olvasásnépszerűsítő kampányok, olvasásfejlesztő tréningek, a digitális írástudás terjedését elősegítő könyvtári foglalkozások és a veszélyeztetett élethelyzetű fiatalok számára speciális szolgáltatások teszik teljessé.


Veszprém -- Negyvenmilliót nyert könyvtári szolgáltatások fejlesztésére a művelődési központ FEL

A Veszprém Városi Művelődési Központ és Könyvtár 40 millió forintot nyert a Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése -- Tudásdepó expressz támogatására című pályázaton, a fejlesztések a napokban megkezdődtek. Megújul a könyvtárak számítógépes, informatikai eszközparkja, könyvtári szoftverekkel, internetes katalógussal korszerűsítenek.
A számítógépeket megrendeltük, a Szikla integrált könyvtári rendszerrel fogunk dolgozni, ezáltal lehetővé válik a könyvek elektronikus kölcsönzése, meghosszabbítása -- mondta el Neveda Amália, a városi művelődési központ igazgatója.


Ajka -- A Bródy Imre Gimnázium könyvtárának területe csaknem megduplázódottFEL

A gimnázium könyvtára korábban alig több mint hetven négyzetméteres helyen működött eddig, mostanra azonban a terület csaknem megduplázódott.
A 125 négyzetméteren egy negyven férőhelyes modern könyvtárat alakítottak ki. A terület méretének nagyobbításával együtt a könyvtár informatikai parkját is bővítették.


Győr -- Netrekész a megyei könyvtár (is)FEL

Az internetes szolgáltatásokat népszerűsítő országos 'Netrekész' őszi programhoz a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a soproni és a csornai városi könyvtár is csatlakozott.
Győrött elsősorban a felső tagozatosokat, kisgimnazistákat és a 'nagyi'-nemzedéket szólították meg, Sopronban -- többek között -- megújult könyvtári honlappal, Csornán tematikus, 'piacra kész' programmal rukkoltak elő.
Dr. Horváth József igazgató szerint weblapjukon legtöbbet látogatott a könyvtár internetes katalógusa. -- Meggyőződésem, hogy az internetes lehetőségek célirányosabbá teszik és inkább segítik, mintsem veszélyeztetik a hagyományos könyvtárhasználatot -- mondta.


Pozsony -- Könyvet olvastunk éjszaka FEL

Magyarintézet, könyvtár, forralt bor, tombola, idézetek, díjak, teltház és nem utolsósorban könyvek. Olvass könyvet éjszaka. OKÉ. Ez volt az éjszaka fedőneve.
És bár elméletileg társaságban olvasni nem túl kellemes, hiszen a másik csörög a csipsszel, neadjisten suttog a harmadikkal vagy netalántán felrúg egy kávéval teli poharat, a hétfőről keddre virradó éjszakában több mint ötven ember gyűlt össze a pozsonyi Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében, hogy az általában magányos aktust, vagyis az olvasást, kollektív eseménnyé alakítsa.


Tóth Károly fotóművész életművét az OSZK-nak adományoztaFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár Fénykép- és Fotóművészeti Tárának rendezésében Tóth Károly fotóművésznek nyílt egyéni kiállítása; jövő január 9-ig tekinthető meg a Budavári Palota F épületében, az OSZK VII. szintjén, a katalógustérben.
Káldos János megbízott különgyűjteményi igazgató köszöntőjében hangoztatta: egyre inkább természetessé válik, hogy mára a könyvtárakban tekintélyes fotográfiai gyűjtemények alakulnak ki. Az OSZK-n belül a múlt években kialakult Fénykép- és Fotóművészeti Tár máris olyan gyűjteménnyé érik, amelyik nemzetközileg is megállja a helyét mind tartalmában, mind könyvtári feldolgozottság tekintetében.
Az OSZK-ban megrendezett életmű-kiállítást követően a művész teljes életművét a Fénykép- és Fotóművészeti Tár Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményének adományozza.


A Bookline sikerlistáján tízből nyolc könyv vámpírrománcFEL

A meztelen férfiakkal borított romantikus könyvek piaca a jelek szerint jelenleg is él és virul, a nyolcvanas évekhez képest legfeljebb annyi változott, hogy most az összes szerelmes könyvben vámpírok szerepelnek.
A Bookline előjegyzési sikerlistáján ( link ) az első jelenleg a Terézanyu második része, a tizedik pedig egy Agatha Christie-életrajz, de a kettő közötti nyolc helyezett mind-mind vérszívós románc. Illetve van egy, ami talán nem kifejezetten vámpíros, csak "paranormális", ez Sherrilyn Kenyontól az Álomszerető.


Rekordokat döntött az Akadémiai Kiadó Szótárcsere akciója FEL

Az Akadémiai Könyvkiadó idén harmadik alkalommal hirdetett kedvezményes szótárcserét a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
Az akció keretében a vásárlók csaknem ezer kötetet adtak le, és több ezer új szótárt vásároltak. A régi szótáráért cserébe most 40 százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg bárki a legújabb kiadást. A kampány legnépszerűbb szótárai az Idegen szavak és kifejezések szótára, illetve az angol kéziszótárak. A szótárcsere és -vásár elindulása óta egyre többen keresik fel az Akadémiai Kiadó honlapját ( link ), a látogatók száma elérte a napi 8000 főt.


A rossz főnök hatása a dolgozók egészségére -- pl.: több szívinfarktusFEL

Anna Nyberg, a Karolinska Intézet közegészségügyi tanszékén készült doktori tézise nagyobb feltűnést keltett az orvosi szakirodalomban, mint több Nobel-díjas. Csaknem 20 ezer svéd, finn, német, lengyel és olasz gyári munkás, irodai beosztott, gépkezelő és más dolgozó adatait gyűjtötte össze és elemezte. A vizsgált munkahelyek között voltak gyárak a Stockholm melletti területről, svéd-, lengyel és olasz szállodák alkalmazottai, német irodai és üzemi munkások. Öt vizsgálatban kérdezték a beosztottakat, milyennek tartják főnökük vezetési stílusát, módszereit, mennyire vélik biztonságosnak ilyen munkahelyen az állásukat, beosztásukat.
Kiderült, hogy azok a férfiak, akik Stockholmban és környékén rossz főnök miatt rosszul érezték magukat a munkahelyükön, 25 százalékkal gyakrabban kaptak tíz év alatt szívinfarktust, mint azok, akik úgy érezték: munkahelyi vezetőjük megértő volt, kedvesen segítette őket munkájukban.


Szagolgasson régi könyveketFEL

Régóta sejtjük, hogy a régi könyvek, történelmi dokumentumok illata sokat elárul azok állapotáról. Mostantól egészen biztosan tudjuk, hogy a szag alapján még azt is pontosan meg lehet határozni, hogy melyik szorul restaurációra.
A régi könyveket lapozgatva gyakran érzünk dohos szagot, amely a papírlapokból kipárolgó illékony szerves anyagokból származik. Ismert, hogy a hőmérséklet és a relatív páratartalom csökkentésével hatékonyan lassítható a kipárolgás és a könyvlapok elöregedési folyamata. Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy a könyvlapok elöregedésével miként változik az illékony szerves anyag összetétele. Mindennek pedig a történelmi dokumentumok, kéziratok megőrzésben, állagvédelmében lehet nagy jelentősége. Az illékony szerves anyagok összetételének változásából pontos következtetést vonhatunk le a papír állapotára, anélkül, hogy a sérülékeny régi iratok, könyvek lapjait bolygatni kellene.


Szerzői jog és a könyvtárak -- előadás EgerbenFEL

Az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetének meghívására október 14-én Egerbe látogatott a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója, dr. Horváth Sándor Domonkos. A kodifikátor szakjogászi képesítéssel rendelkező könyvtárvezető a szerzői jogi törvényről, a szabályozás kialakulásáról, illetve a nemrégiben megváltozott jogi környezet könyvtárakra, médiatárakra gyakorolt hatásairól tartott érdekfeszítő, másfél órás előadást a Főiskola érdeklődő hallgatóinak és dolgozóinak.
A változások közül talán a legfontosabb, hogy a szabad felhasználás joga a jövőben kizárólag az országos szakkönyvtárakat illeti majd meg, a többi intézményben -- így például a megyei könyvtárakban -- a műveket csak jogdíjfizetés és felhasználási engedély kiadása után lehet kölcsönözni: irodalmi művek és kották esetében az állam e két feladatot átvállalja. Más a helyzet a filmekkel és a hangfelvételekkel: előbbieket a szabad felhasználás jogán kívül eső könyvtárak többszörös áron, kölcsönzési jogdíjjal együtt kell megvásárolják, s csak bérbe adhatják őket. A hangfelvételek kölcsönzésének szigorú jogi szabályozása nehéz helyzetbe hozhatja a zenei gyűjteményeket: az engedélyt a zenemű szerzőjétől, előadójától és a hanghordozó előállítójától egyaránt meg kell szerezni. Közös jogkezelése azonban csak az első kettőnek van.

Hírforrás: Hubay Miklós - W. Kovács Ágnes
2009. november 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szerzoi_jog_es_a_konyvtarak_--_eloadas_egerben

Digitális könyvkiadás -- már semmi nem a régiFEL

Megmosolygott kísérletből domináns piaci erővé vált az elektronikus könyvkiadás és az internet forradalom újabb hullámainak hátán alapvető fordulat zajlik a Gutenberg Galaxis termékei körül. Martin-Kovács Miklósnak, a chicagói Magyar Főkonzulátus külgazdasági részlegvezetőjének hírmagyarázata.
Amerikában egyre gyorsabban verik a szegeket a hagyományos könyvkiadás-, gyártás-, és forgalmazás üzletének koporsójába a digitális tartalom hatalmasai. A hétvége óriási horderejű fordulata, amely a Google digitális könyvforgalmazásához próbálja megteremteni a jogi feltételeket, újabb vitákat gerjeszt olyan ellenlábasok részéről, mint pl. a Microsoft és az Amazon.
Óvatosan mondom, mert tudom, hogy sokan vannak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy hagyományos könyvek, sőt könyvtárak helyett egy kis digitális cuccon élvezzék az olvasás örömeit, de miután évek óta figyelem az e-book forradalom fejleményeit, mégis jelezem, hogy szerintem 2009 ősze korszakhatár szerű és mostantól már semmi nem lesz olyan, mint régen a könyvkiadás-, gyártás-, és forgalmazás területén ? rengeteg üzletágat váltanak majd fel újak, szakmák válnak feleslegessé, újra kell értelmezni a könyvtárak fogalmát és még ezernyi következménye lesz annak, hogy egy újabbat fordult a technikai fejlődés kereke.


Vakoknak segít olvasni az Intel kütyüjeFEL

Az amerikai chipgyártó The Reader, vagyis olvasó nevű szerkezetével elég lefotózni egy újság, könyv lapjait vagy más feliratot, az pedig képes nagyobb betűkkel megjeleníteni a szöveget vagy felolvasni azt.
A lefotózott oldalakat a Reader digitális formátumúvá alakítja át, így a beolvasott szöveget az eredetinél jóval nagyobb méretben is meg tudja jeleníteni képernyőjén, amely a gyengénlátók számára nyújthat segítséget. A szerkezet a vakok boldogulását is segíti, mivel a digitalizált információt női és férfi hangon fel is tudja olvasni, átalakítás után ezeket akár mp3 formátumban más eszközre is át lehet másolni.


PC-re is kijött a Kindle könyvolvasóFEL

Az Amazon kiadta a digitális könyvesboltjához használható Kindle szoftvert PC-re is.
A szoftver nem tartalmaz beépített boltot, az érdeklődők a böngészőből vásárolhatnak könyveket, amiket a Kindle program szinkronizál a gépen tárolt könyvtárral. A könyvek mellett a könyvjelzőket is szinkronizálja a felhasználó eszközei között, így egyik kütyün sem kell keresgélni, hogy hol jártunk épp az olvasásban.
A szoftver használata nem kerül semmibe, csupán Amazon.com regisztráció szükséges hozzá. Amerikában még ingyenkönyveket is lehet letölteni vele, ám hazánkból nézve még a lejárt jogvédelmű, máshonnan ingyen beszerezhető műveket is 2-3 dollárért lehet megvenni. A Kindle for PC nem támogatja a más boltokból vett e-könyveket.


Képregényfesztivál SzegedenFEL

Oros Sándor, a fesztiválnak helyet adó szegedi Somogyi-könyvtár munkatársa az MTI-nek elmondta: a felkérés a könyves szakma felől érkezett a könyvtárhoz, a kiadók közül többen ugyanis úgy tapasztalták, hogy az elkelt példányok alapján Szeged 'képregényes fellegvár'.
Az előadások során betekintést kaptak a résztvevők az alkotási folyamatba, illetve megismerhettek olyan képregényeket is, melyek még nem jelentek meg, de a kiadóknál dogoznak rajtuk. Kiderült az is, hogyan indult Magyarországon a képregénykészítés.


Elkelt Benedek István könyvtáraFEL

Csaknem minden könyvnek akadt gazdája, amelyet a Múzeum Antikvárium Benedek István orvosi és kultúrtörténeti vonatkozású gyűjteményéből árverezett pénteken este.
Tizenkét alkalommal koppant a kalapács százezer forint felett, és sokszor adtak 90, 95 ezer forintot egy-egy könyvért. A 141 tétel java a kikiáltási ár három-négyszeresén ment el, hiszen valódi muzeális értékű kötetekről volt szó.
A legtöbbért, félmillió forintért, William Harvey angol orvos, fiziológus 1628-ban megjelent, s az orvostudományba új szemléletet hozó Anatómiai esszé a vér és a szív mozgásáról az állatokban című munkája kelt el.




Geek-szótár

Internetszleng -- avatar, thx, osFEL

avatar -- Egy személy interneten használt arcképe, általa beállított azonosító kép. (Érdemes használni például a link oldalt, segítségével sok helyen megjeleníthető a képünk.)
thx, tnx -- 'thanks' -- köszi
os -- 'Operating System' -- operációs rendszer (oprendszer)




Analógiák

Ügyfélelemzés mesterséges intelligenciávalFEL

A telefonos ügyfélszolgálatot működtető vállalatok törvényi kötelezettsége a párbeszédek rögzítése és öt évig történő tárolása. A teher azonban komoly lehetőségeket is hordoz. Egy elemzőszoftver segítségével ugyanis a cégek stratégiai információval láthatják el az értékesítőket és a marketing részleget. A cégek számára törvényi kötelezettség az ügyfél és ügyfélszolgálatos közötti párbeszédek rögzítése és 5 évig történő tárolása, így rendkívül sok hasznos, elemzésre váró adat gyűlik össze nap mint nap.
'Az ilyen beszélgetések átfogó elemzéséből számos olyan információ kinyerhető, amely hatékonyan támogathatja a termékfejlesztést, az eladást, a marketinget. Nem utolsósorban pedig képet kaphatunk a call és contact centerben dolgozó munkatársak munkájáról, akiket ez alapján képezhetik az ügyfélkapcsolat hatékonyabb, eredményesebb működése érdekében' -- mondja Karászi József, az ügyfélszolgálati rendszerek bevezetésében és üzemeltetésében 13 éves tapasztalattal rendelkező NET'54 Üzleti Kommunikáció Kft. ügyvezetője.




Kisszínes

Gondolatot is olvasó gép -- hatékonyabb szövegprezentációFEL

Nemcsak az olvasó olvassa a szöveget a gépen, hanem a gép is olvas az olvasó gondolataiban. Ezzel kísérleteznek a mesterséges intelligencia kutatói a németországi Karlsruhéban. Az októberi frankfurti könyvvásáron bemutatott prototípus infravörös érzékelőkkel figyeli, merre jár az olvasó szeme. Ha gyorsan futja át a szöveget, a képernyőn elhalványulnak a töltelékszavak, és kiemelődnek a fontosabb kifejezések. Ha soká időzik egy-egy szónál, a gép odaírja a magyarázatot vagy a fordítást, netán részekre bontja a hosszú összetett szavakat. Az sem lehetetlen, hogy az olvasmányhoz illő zene a legmegfelelőbb helyen csendüljön fel, vagy egy illusztráció akkor jelenjen meg, amikor a magyarázatra szoruló szavakon pihen a szem.




Információforrások

Mennyit hoz a könyvtáraknak a www.h1n1.konyvtar.hu?FEL

-- Egyelőre semmit, ugyanis nincs ilyen weboldal. Információigény azonban van, napjainkban talán az influenzavírussal kapcsolatos kérdések a leggyakoribbak. Olyan portált, amely gyűjti, visszakereshetővé teszi a témában a híreket, elhangzó pro és kontra nyilatkozatokat, egy státusz által plusz az alapvető marketing pénzkeretével is lehet működtetni és feltehetően igen nagy forgalmat bonyolítana, könyvárakra irányuló figyelmet generálna. Most H1N1-re a Google első találatként a Wikipédiát adja ki.


Energiakaland -- eFestival-díjazottFEL

Az Energiakaland nagyszabású interaktív tanulási program, melynek célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában. Tananyagai és feladatai a NAT követelményeinek megfelelően, az egységes természettudományos tanítás alapelveivel összhangban készültek.


Rímkereső -- kezdő költőknekFEL

Könyvtárba járó, az irodalmat szerető emberek sokasága adja versírásra a fejét. Bizonyára előfordul olyan is, hogy versírás közben elszáll az ihlet, és csak azért sem jut semmi sem eszünkbe... Ilyenkor valaki előkap egy külföldi szótárt, és végigbogarássza a magyar szavak oszlopát, valaki más költők verseihez fordul segítségül, valaki pedig a modern számítástechnikához nyúl...
Ezen rímkereső program segítségével ötvözhetjük a hatékonyságot a művészettel. Akár Magyar, akár Angol nyelven akarunk rímeket keresni, biztos a találat: A program összesen 138 000 magyar szót, és 192 000 angol szót tartalmaz kereshető adatbázisában. Csak írjuk be a keresőmezőbe azt a szót, amelyhez rímeket szeretnénk keresni, és másodperceken belül előttünk lesz az eredmény.
Rímkereső letöltése: link


Amerika hangja -- így gyakoroljuk az angol nyelvetFEL

Az angol nyelvvel ismerkedők számára kiváló gyakorlási terepet nyújt a Voice of America Special English oldala. A kb. középfoknak megfelelő szintű anyagokat nem csak elolvashatod, de mp3-ban le is töltheted, és bármikor meghallgathatod. A naponta frissülő oldalon olvashatsz/hallgathatsz rövidebb híreket, illetve hosszabb ? negyedórás ? tematikus tartalmakat egyaránt.
A Kategóriáknál könnyen átnézheted, milyen témákban jelent meg olyan friss hír, amit szívesen elolvasnál, és az adott cikknél mindig lehetőség van a hanganyag letöltésére is.
A honlapnak van egy minden igényt kielégítő RSS-gyűjteménye is, így a neked tetsző témákban naponta megkaphatod a szöveget a hozzátartozó hanganyaggal.

Az oldal címe: link
RSS: link