Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009


KIT hírlevél: 2009/33., szept. 23.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban?
Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 2., Kiket célozhat a zenei könyvtár a fájlcserélés korában?
A referenszkérdések 89%-ának megválaszolásához nem kellett szakember
Meg vannak számlálva a könyvtárközi napjai -- Helyben, 5 perc alatt, 1500 Ft-ért
Születőben a Könyvmegállapodás -- Kétmillió digitális könyvet nyomtatna ki a Google
Nem lesznek európai könyvek a Google katalógusában -- és, jó ez az olvasóknak?
Szűkszavú kiírások - titkolózó pályázók -- Monok István számadása
A tájékoztatók az utcára vonulnak
Washington D.C-ben is szorongattatásban a könyvtár -- mínusz 11%
Mekkora a könyvtárosdiploma nettó jelenértéke?
Mennyit kap a Neumann Kht. ügyvezetője?
Profi keresőket készítenek könyvtáraknak is
Épül az utolsó, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon -- társbérlet, vagy fúzió?
Marad a Pócsi utcában a soproni közkönyvtár -- új, közös könyvtárat szeretnének
Nem csak a húszéveseké a NETvilág! -- programok a Somogyiban
Győri könyvszalon -- kilencedszer
Bezárás helyett téli könyvtár -- tótkomlósi képviselők a könyvtárról
Népmese napja, 2009 -- előzetesekkel
Leépítési 'példatár' munkáltatóknak - így ne bocsássunk el!

Praktikus

Poszterkészítés -- szinte fillérekért

Analógiák

Kisebb közösségek oktatási hátrányának fenntartása?
A válság pszichológiai hatásai -- főként a tudatunkon múlik

Kisszínes

Nemi különbségek a sajtóolvasásban -- napilap, kontra magazinok stb.
Kerékpárral munkába -- hogyan hat a karrierre?
A Bródyban is csökkentik az inaktív állományt
'Ha egyetlen héber nyelvű könyvet is találok egyiptomi könyvtárakban, elégetem'
Bibliofil -- tetoválás
A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején -- az Egyetemi Könyvtár rejtett értékeiből

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárak szerepe a digitális írástudás kialakításában -- ITTK-s felmérés

Információforrások

Nemi erőszak és túlélés
Minőségi blogok egy helyen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban?FEL

1. Az elektronizálható dokumentumok határhaszna a 0-hoz közelít (tárolásuk és továbbadásuk közel ingyenessé válik).
2. A könyvtárak létét lényegében a szerzői jog tartja fenn (a féllegális fájlcserélő rendszerek pedig már most kikerülhetővé teszik a könyvtári gyűjtemények döntő hányadát).
3. A könyvtárak információs rendszerei az egyébként elérhető információ egyre kisebb hányadát tárolják (a használók növekvő figyelme fordul a könyvtárak által forrásként alig használt 2.0-s vagy P2P-rendszerekhez).
4. A szerzeményezéstől a tájékoztatásig minden, a könyvtárban végzett feladatot hatékonyabban látnak el üzleti szolgáltatók (vö.: Google, Amazon, torrent, könyvnyomtatás 5 perc alatt, automatikus feltárás stb.).
5. Az információszolgáltatás egyre növekvő hányada elektronizálható, automatizálható.
A könyvtárak és könyvtárosok jelenét és jövőjét radikálisan meghatározó megállapítások. Nem sok vizet zavar, ha e trendeket szeretjük, vagy éppen az ellenkezőjét érezzük. Rajtunk kívüli tényezők, melyekhez alkalmazkozni tudunk csak -- ha képesek vagyunk rá. Természetesen ehhez mérten foglalkoznak a kérdéssel a könyvtári döntéshozók, oktatók, jövőjüket biztosnak tudni óhajtó könytároshallgatók, könyvtári bürokraták. Vagy mégsem? Az 'aktuális' könyvtári stratégia a problémák megfogalmazására sem tesz kísérletet. Az ideiglenesen elérhető pályázati pénzek megszerzéséért folytatott küzdelem elterelni látszik a figyelmet a szakmai és egzisztenciális sorskérdésekről.

Hírforrás: MG
2009. szeptember 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kihagyhatatlan_strategiai_kerdesek

Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 2., Kiket célozhat a zenei könyvtár a fájlcserélés korában?FEL

60%-kal csökkent a zenei könyvtárak látogatottsága hozzávetőlegesen a fájlcserélő hatására -- olvashattuk a KIT előző számában: link .
A zenei könyvtáraknak azt a réteget sikerült megtartani, illetve visszacsalogatni, akik ragaszkodnak a hangminőséghez (ez jelenlegi
felhasználóink kb. 30%-a), hiszen a CD, előtte pedig az LP, jobb minőségű, mint az adatveszteséggel tömörített mp3, illetve a borító is sok információt hordozhat egy zeneszeretőnek (vannak, akik úgy látják, hogy a lemezipar a sírját az LP-ről a CD-re, azaz digitálisan másolható hanghordozóra való átállással ásta meg, sőt a CD csak egy közjáték az LP-mp3 átmenet folyamatában). A másik, hűséges használói rétegünk: a pedagógusok, s azok, akiknek nincs internetük, vagy idegenkednek a használatától, viszont a zenéhez ragaszkodnak s olyanok is, akik nem értenek a fájlcserélők használatához vagy épp erkölcsi okokból nem használják azokat. A közhiedelemmel ellentétben nincs minden fenn az interneten: minőségi felvételek a hitvány zenék korában, vannak ritkaságok, régi felvételek, rétegzenék, amik bevonzhatnák a felhasználókat. A legfontosabb terület az archiválás. A könyvtárnak alapvető szerepe kell legyen ebben. Hatalmas kincs van az OSZK birtokában, hiszen kötelespéldányként kapja a hangfelvételeket is, ezek digitalizálásával s a szerzői jogok tisztázása, megvásárlása utáni online szolgáltatásával nagy érdeklődést váltana ki (ennek pénzügyi háttere kigondolandó). A fájlcserélő oldalakon leginkább jellemzően a kurrens zenék vannak fenn, versenyre kelni talán csak ezen a területen lehetne velük. A fájlcserélők közül a torrent nem idegen a könyvtáraktól, hiszen a MEK állományának egy része torrent formájában is letölthető (link Másik bűvszó: az ingyenesség. Ami ingyen letölthető: el fogják vinni. Remek a dán példa, ahol a könyvtári tagok alanyi jogon, ingyenes beiratkozás révén ingyenesen, legálisan tölthetnek, "kölcsönözhetnek" zenét, a jogtulajdonosok igényeit figyelembe véve. (ld.: Németh Márton blogján:
link n/
link
Hazai megvalósítására reális esélyt egyelőre nem látok. Amiben versenyre kelhetünk még: az a zenei tájékoztatás.


A referenszkérdések 89%-ának megválaszolásához nem kellett szakemberFEL

6959 referenszkérdést vizsgáltak egyetemi könyvtárakban. 89%-uk nem igényelte diplomás könyvtáros jelenlétét. A szerző a jelenlegi és korábbi vizsgálatok tapasztalatait felhasználva elemzi, hogyan lehet növelni a hagyományos referensz pult személyzeti ellátásának gazdaságosságát. Hallgatókat vagy asszisztenseket lehetne a könyvtárosok mellett alkalmazni, akiknek így több idejük maradna a szakmai munkára, ezáltal jobban szolgálnák a könyvtár és az olvasók érdekeit. Fel kellene mérni ugyanakkor a használói oldal igényeit is, a hallgatókét és a tanárokét, melyek az ő elvárásaik, mennyire lennének elégedettek az újfajta referensz szolgáltatási modellel. Mérlegelni kell a plusz költségeket, amibe a segédszemélyzet betanítása és alkalmazása kerül, viszonyítva ahhoz az időhöz, amit nyer a könyvtáros. Számolni kell az új munkatársi kapcsolati modellel, amely létrejön a hallgató, az asszisztens és a könyvtáros között. A vezetőnek világosan el kell magyaráznia, mit vár pontosan munkatársaitól az új felállásban.

Hírforrás: Humanus ; Könyvtári Figyelő 2009/2.
2009. szeptember 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_referenszkerdesek_89%-anak_megvalaszolasahoz_nem_kellett_szakember

Meg vannak számlálva a könyvtárközi napjai -- Helyben, 5 perc alatt, 1500 Ft-értFEL

Öt perc alatt varázsol majd puhafedelű könyvet a Google kétmilliós digitális gyűjteményébe tartozó bármelyik műből az 'Espresso Book Machine' (Eszpresszó Nyomda) névre keresztelt nagysebességű nyomdagép -- a gép gyártója és az internet-óriás közötti megállapodást csütörtökön jelentették be. Egyelőre a Google digitális könyvgyűjteményéből csak az a kétmillió kötet lesz kinyomtatható, amelyet már nem védenek szerzői jogok, azaz az első ízben 1926 előtt megjelent művek. Amennyiben azonban a jelenleg folyó bírósági jóváhagyás megszületik, mindazon könyv kinyomtatható, így végső soron újra kiadható lesz, amely új formában már nem hozzáférhető a piacon. 'Az Eszpresszó Nyomda lehetővé teszi, hogy az emberek kézbe vehessenek olyan könyveket, amelyekből csak egy-két könyvtári példány van az egész Egyesült Államokban, vagy éppen egyáltalán nem hozzáférhető' -- mondja Jennie Johnson, a Google szóvivője. A villámnyomda által készített könyvek ajánlott fogyasztói ára nyolc dollár (1500 forint) lesz, ám a döntést végső soron a kereskedőre hagyják.
-- A KIT-ben korábban ismertetett cikk szerint link még 4-5000 Ft-nak jelezték egy gyorskönyv árát. Ezek szerint még valószínűbb, hogy trafikokban is hozzáférhetünk előbb-utóbb lényegében bármely könyvhöz. Könyvért legalábbis a könyvtárig sem kell rövidesen elmenni...


Születőben a Könyvmegállapodás -- Kétmillió digitális könyvet nyomtatna ki a GoogleFEL

A rengeteg oldalról érkező támadások ellenére úgy tűnik, hogy a Google állja a sarat és kész bármi áron keresztülvinni könyvdigitalizálási projektjét, mind az Egyesült Államokban és mind Európában uralni kívánja a digitális könyvpiacot. A Google-féle Könyvmegállapodás sikere most mégis megtorpanni látszik egy csöppet, mert az amerikai Igazságügyi Minisztérium hivatalosan is az ellenzők pártjára állt. A minisztérium -- és így kvázi az amerikai kormány szerint is aggályosak a megállapodás körüli jogi feltételek, ezért további részletes tárgyalásokra van szükség a kiadók, a szerzők és a Google között, így újra késhet a végleges megállapodás megszületése. A kőkemény elutasítókkal szemben viszont a minisztérium kiemelte a megállapodás pozitív oldalait és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások során sikerül olyan megállapodást kötni, amellyel ezek a jó dolgok -- sok millió régi, ritka könyv újra elérhetővé lesz -- megvalósulhatnak. A Google és szövetségesei végső soron üdvözölték a minisztérium állásfoglalását, ígéretet tettek arra, hogy átgondolják a kifogásokat és ők is tárgyalásokat sürgetnek.


Nem lesznek európai könyvek a Google katalógusában -- és, jó ez az olvasóknak?FEL

Kiveszi online katalógusából a még forgalomban lévő európai könyveket -- jelentette be hétfőn a sok milliós digitális könyvtárat építő Google az európai kedélyek megnyugtatására.


Szűkszavú kiírások - titkolózó pályázók -- Monok István számadásaFEL

Valóságos pályázatdömping szerepel az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján. Négy eminens nemzeti intézmény és egy országos múzeum főigazgatói széke ürül meg a közeljövőben. A Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchenyi Könyvtár a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új vezetője január 1-től, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója pedig március 1-től áll majd munkába, a pályázatokat hónap végéig kell beadni, az egyelőre ismeretlen összetételű bíráló bizottság 30 nap múlva a miniszter elé terjeszti javaslatát. ...
Monok István 10 éve áll az Országos Széchenyi Könyvtár élén, és folytatni szeretné a munkát. Legfőbb eredménynek az nevezte, hogy egyszerűsödött és hatékonyabbá vált a könyvtár szervezete miután megszűntek a főosztályok. Tíz évvel ezelőtt 80 számítógép volt az intézetben, ma 750, a tárkapacitás is kétszeresére növekedett a közelmúltban. Jelenleg nincs feldolgozatlan állománya a könyvtárnak, megszüntettek 12 pinceraktárt. Igaz ez a lépés, nem ment botrány nélkül. Eredménynek nevezte, hogy jó ütemben halad a digitalizáció, és sikerült integrálni a könyvtár rendszerébe az egyéb digitális tartalmakat.


A tájékoztatók az utcára vonulnakFEL

A Radical Reference szervezetet olyan önkéntesek alkotják, akik ingyenes tájékoztatást és képzést nyújtanak független újságíróknak, politikai aktivistáknak és a nagyközönségnek online (link illetve személyesen politikai rendezvények és tüntetések alkalmával. Az online háttérmunkában egy többnyelvű, önkéntes, magas szinten együttműködő csapat dolgozik, amely nyílt forrású eszközöket használ a folyton felmerülő kérdések azonnali megválaszolására a beszélgetések során. Eközben az utcán szolgálatot teljesítő könyvtárosok testre szabott referensz eszközökkel vannak felvértezve, és állandó telefonkapcsolatban állnak a háttérben dolgozó munkatársakkal, akik azonnali segítséget nyújtanak. Minden esetben olyan rosszul ellátott rétegeket igyekeznek kiszolgálni, akik korlátozottan férnek hozzá a megbízható információkhoz. (Autoref.)

Hírforrás: Humanus ; Könyvtári Figyelő 2009/3.
2009. szeptember 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_tajekoztatok_az_utcara_vonulnak

Washington D.C-ben is szorongattatásban a könyvtár -- mínusz 11%FEL

A múlt heti philadelphiai bejelentés után link Washington D. C-ből érkezett hír komoly megszorításról. Itt mindössze 11%-kal (4,8 millió dollárral) veszik vissza a könyvtári költségvetést. A könyvtárbuszt leállítják, az egymáshoz közel működő egységek nyitva tartási ideje csökken, azaz nem nyitnak ki vasárnap. A hétfő szünnap lesz. A változások október 1-től lépnek életbe. A könyvtárvezető szerint a megmaradt összeg elegendő a könyvtár müködtetésére, és örül,hogy -- eddig legalábbis -- több más könyvtárral ellentétben heti 7 napon nyitva tartanak. A megyei tanácsnok ugyanakkor kifogásolja a könyvtár prioritásait, és nehezményezi, hogy a nagy könyvtári épületekben a könyvtárosok nem dolgoznak üres óráikban.
-- Több hazai könyvtári menedzsment-tréningen volt feladat eltervezni, hogy mit tenne a könyvtár, ha 10 vagy 20%-kal csökkentenék költségvetését. Ennek megtervezése ugyanis segít a meglévő látens feleslegek még időbeni azonosításában, esetleg a viszonylag fájdalommentes visszalépésben. Ennek hiánya viszont növeli a kapkodást, a kevéssé kiszámított lépések okozta belső károkat -- melyekért így mulasztása miatt a könyvtárvezető a felelős. (MG)


Mekkora a könyvtárosdiploma nettó jelenértéke?FEL

A tanulás befektetés, és mint ilyen, hasznot is hoz az évek során, legalábbis ha ügyesen forgatjuk kezdő tőkénket és időnket, no meg persze, ha megfelelő helyen hasznosítjuk a szerzett tudásunkat. Persze az sem lényegtelen, hogy melyik országban tesszük mindezt, legalábbis ez derül ki az OECD legfrissebb, 2009-es Oktatási Körképéből.

Hírforrás: Pénzcentrum
2009. szeptember 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=mekkora_a_konyvtarosdiploma_netto_jelenerteke

Mennyit kap a Neumann Kht. ügyvezetője? FEL

A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. ügyvezető igazgatójának személyi alapbére 780 ezer forint. Prémiuma maximum a kifizetés időpontjában érvényes személyi alapbérének hatszorosa lehet, azonban 2009-re prémiumfeladatot nem írtak ki számára. A gazdasági vezető személyi alapbére 550 ezer forint. (Kultúra.hu)
-- Indítványozom, hogy a könyvtárak vezetői állami és önkormányzati cégvezetőkké válhassanak! Gyors csévéléssel csak egy könyvtár honlapján találtam fizetési adatokat, a költségvetési szervek vezetőire nem vonatkozik az új közzétételi rendelet? Biztos mindenkiét meg lehetne találni, ha valaki tud keresni. (Könyvtáros.com)


Profi keresőket készítenek könyvtáraknak isFEL

Szintén informatikai alapú, ám a nagyközönség előtt még nem nyitott a HealthMash-en alapuló egészségügyi kereső. A rendszert Amerikában már több konferencián bemutatták, legutoljára a San Franciscó-i Health 2.0 egészségügyi konferenciára hívták meg a terméket életre hívó WebLib Kft.-t. A cég -- amely speciális területeken mozogva készít alternatív keresőket, többek között média, könyvtári vagy egészségügyi adatbázisokhoz. Egyik legnagyobb projektje a HealthMash néven futó intelligens tudásbázis, ami megbízható forrásokon alapulva állít össze automatikusan egy egészségügyi tudáshalmazt. A társaság már korábban is bizonyított a témában: 2005-ben az amerikai National Library of Medicine támogatta ToxSeek nevű toxikológiai keresőszolgáltatásukat. (A Weblib nyilvános demonstrációs keresője kipróbálható a link címen.)

Hírforrás: HVG
2009. szeptember 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=profi_keresoket_keszitenek_konyvtaraknak_is

Épül az utolsó, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon -- társbérlet, vagy fúzió?FEL

Letették a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét szerdán Pécsett. A beruházás 5,5 milliárd forintba kerül, a kivitelező 2010 júniusára ígéri az átadást. 13 ezer négyzetméteres lesz az új épület. Az új intézményben helyet kap majd a város három jelentős könyvtára: a Pécsi Városi Könyvtár, a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Könyvtára. Továbbá magába foglalja majd a PTE Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is. A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat-olvasók és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein, a zenei könyvtár a 4. emeleten várja a látogatókat a jövőben. (Lánchíd R.)
A digitális információáramlás erősödése miatt a tudásközpont lesz az utolsó épülő, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon, amely azért igyekszik majd megfelelni a 21. századi elvárásoknak is tette hozzá Gábriel Róbert, a PTE rektora. A létesítményben 600 ezer könyvet helyeznek el. (Ingatlanmagazin)
-- Némelyekben felmerülhet a cím hatására, hogy ekkora nekifutással talán építtethetné a rektor úr akár az első, modern értelemben vett hazai könyvtárt is. (MG)


Marad a Pócsi utcában a soproni közkönyvtár -- új, közös könyvtárat szeretnénekFEL

Lassan egy évtizede vendégeskedik a városi könyvtár a Pócsi utcában, azaz már-már állandónak tűnik a 2001-ben ideiglenesnek hirdetett költözés. Pályázati pénz lenne a megoldás. Egyelőre nem kapnak a Pócsi utcai iskolaépületnél méltóbb helyet a kötetek, noha a gyűjtemény mostani helyén hetek óta korlátozásokkal látogatható. Az egyik olvasóteremben ugyanis leszakadt a mennyezet vakolatának egy darabja, ezért az abc első felébe eső szerzők könyveit nem lehetett kölcsönözni. Az önkormányzat négy-öt éve címzett támogatási igényt nyújtott be könyvtárépítésre az egyetemmel közösen, már a helyet is kijelöltük a Pázmány Péter utcában.


Nem csak a húszéveseké a NETvilág! -- programok a SomogyibanFEL

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Alapítvány szerdán a Somogyiban, 2. emeleti oktatóteremben információs napot tart, melynek témái többek között a digitális fotózás, blogolás, hírek a neten, könyvtári szolgáltatások virtuális környezetben. Az egyes programokra még várnak jelentkezőket e-mailben! 10-10.30-ig Könyvtári honlapbemutató, online szolgáltatások. 10.30-11 óráig ízelítő a Digitális fotózás című tanfolyamból. 11-11.30-ig Könyvtári honlapbemutató, online szolgáltatások. 11.30-12 óráig Online hírforrások: tv, rádió. 14-15 óráig Szörf(ö)őző blogbemutató, receptötletek a netről. 15-15.30-ig ízelítő a Digitális fotózás című tanfolyamból. 15.30-16 óráig Online hírforrások: újságok.


Győri könyvszalon -- kilencedszerFEL

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben október 2. és 4. között a Győri könyvszalont, ami az ősz egyik legvonzóbb eseményévé nőtte ki magát. Az idei rendezvényen jeles évfordulókról -- többek között Radnóti Miklósról -- is megemlékeznek. A Szalon Alkotói Díját 2009-ben Jókai Annának ítélték oda.

Hírforrás: Győri Nap
2009. szeptember 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=gyori_konyvszalon_--_kilencedszer

Bezárás helyett téli könyvtár -- tótkomlósi képviselők a könyvtárrólFEL

Kimondani is sok, Tótkomlós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szeptember 14-ei nyilvános ülésén 25 napirendi pontot tárgyalt. A tanácskozás légköre konstruktívnak volt mondható. A feszültség a könyvtár immár kipróbált (a polgármesteri hivatalba történő), téli átköltöztetése ürügyén gyülemlett fel a teremben. S persze a képviselők pillanatokon belül a fűtésrendszer állapotánál kötöttek ki. Zsura Zoltán képviselő véleménye szerint a testület akkor hibázott, amikor eltekintett a ház téli felfűtésétől, s álláspontja szerint ezzel műszaki okból eredő károsodásokat idéztek elő, a művelődési központ felújításának kalkulálható nagy költségét a fűtés leállítása idézi elő. A hozzászóló képviselők szerint helyesen határoztak: a könyvtár állandó fűtése sokmilliós többletkiadást eredményezett volna, s mint elhangzott: az utcát fűtötték volna a rosszul szigetelt épület hiányosságai miatt. Kiderült, hogy a korszerűtlen kazán fűtési rendszer működtetése igen drága lenne. Felmerült: a megtartandó egy-két rendezvény során alkalmi fűtési mód is található lenne...

Hírforrás: Hír6
2009. szeptember 16.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=bezaras_helyett_teli_konyvtar_totkomlos

Népmese napja, 2009 -- előzetesekkelFEL

Három előadásból olvasható előzetes a link -n:
Benedek Katalin: Benedek Elek a magyar mellett 37 nép 112 meséjének jó szemű felfedezője, válogatója és jó tollú megmagyarítója is volt egyben. Az előadás ennek a folklorisztikában betöltött jelentőségét kívánja méltatni.
Gazda István: A Perjámosi Sándor vezetésével folyt, Benedek Elekre vonatkozó forráskutatások egyértelműen tisztázták, hogy 'a nagy mesemondó' illetve 'meseíró' megjelölés mellett a 'sokoldalú publicista, társadalomkritikus' megjelölést is szerepeltetni kellene...
Stiblár Erika: Gyerekkorunk kitörölhetetlen emlékű sárkányai a mesék határán túl is léteznek. Ez a lét és nemlét határán őrködő ősi erő megkerülhetetlen az életünk folyamán...
A Népmese napjához kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár mellett többek között a FSZEK Dél-pesti Régiójában is lesznek rendezvények.


Leépítési 'példatár' munkáltatóknak - így ne bocsássunk el!FEL

A leépítés manapság naponta több száz embert érint Magyarországon. Az elbocsátás sorsfordító esemény a dolgozóknak, kényszer a munkáltatónak. Szakemberek szerint azonban kevés az ahhoz kapcsolódó jó tapasztalat, amikor mindkét fél méltóságteljesen, egymást segítve tudja lezárni az együtt töltött időszakot. Sokkal többen számolnak be a közlés időzítése, a kifizetések elmaradása és a bánásmód körüli zavarokról. A HR Portal néhány visszás elbocsátási forgatókönyvet mutat be.




Praktikus

Poszterkészítés -- szinte fillérekértFEL

A világkörüli utak is az első lépéssel kezdődnek. A legnagyobb falragaszok is kisméretű egységekből állnak össze. Az olvasóknak szánt üzenetek gyakran jobban mutatnának plakát-méretben. Hol van az a pénz, melyből ezek az üzenetek kinyomtathatókká válnak? Meglevő eszközeink segítségével készítünk ilyen, akár több négyzetméteres falragaszt -- nyomtatott A/4-es (vagy A/3-as) oldalakból. Pl. Corel vagy Word-segítséggel kinyomtatva, egyszerű tapétaragasztóval illesztjük egymáshoz a lapokat. Mivel a nyomtatónk nem színes, a papír színének változtatásával tesszük feltűnőbbé az üzenet megjelenését. Talán 200 Ft költségből lesz az egyébként tízezrekbe kerülő látvány az épületünk bejáratánál. További információ:

Hírforrás: Czupi Gyula
2009. szeptember 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=poszterkeszites_--_szinte_fillerekert



Analógiák

Kisebb közösségek oktatási hátrányának fenntartása?FEL

Az irodalmi szövegek választéka az európai amerikai középosztály által kedvelt szövegekre terjed ki, ami a többi közösség számára oktatási hátrányt jelent... -- olvasható a figyelemfelhívás a Psychological Bulletin egyik régebbi számában, amerikai tapasztalatokra utalva (Bringing culture to basic psychological theory... Miller, 2002). Néhány éve német kisiskolások olvasókönyvében láttam urdu, sőt, magyar vonatkozású történeteket. A fentiek analógiája szerint a közkönyvtár hatókörében élő közösségek számára kulturálisan megfelelő kiadványok beszerzése és pr-je szükséges -- az adott közösségben is. Sőt, feltehetően az átlagosnál nagyobb bizalomkeltés is szükséges e kiadványok számára, ugyanis a kisebb közösségek gyakran nem is feltételezik e dokumentumok meglétét. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2009. szeptember 17.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kisebb_kozossegek_oktatasi_hatranyanak_fenntartasa

A válság pszichológiai hatásai -- főként a tudatunkon múlikFEL

Az aktuális gazdasági válság, szinte minden emberre gyakorol valamely hatást. Maga a válság szó is tükrözi, hogy egy már nem működő folyamat változására van szükség. A gazdasági válság helyzet mögött meghúzódó egyéni sorsok, érzések és lelki problémák pszichológiai vetületével érdemes foglalkozni, mert nagyon sok esetben hatékony segítséget nyújthat a továbblépés, adaptív megoldások megtalálása felé.
A legfontosabb tényező az, hogy maga az egyén hogyan gondolkodik az adott problémáról, hiszen azzal, hogy mire, hogyan fókuszál, óriási különbségek lehetnek ugyanazon probléma megküzdésében. A válság megküzdésének leghatékonyabb módja az egyéni eszköztár, megküzdési mechanizmusok erősítése, és a társas támogatás igénybevétele. Ezek olyan segítségek, amik az egyénen múlnak, így a környezettől függetlenül képesek hatni. Ha a krízis helyzetre úgy tekintünk, mint az eddigi működésünk, gondolkodásunk és viselkedésünk nem megfelelő voltának jelzőjére, akkor képessé válunk átgondolni, hogy a saját oldalunkon mi az, amit tehetünk jelenlegi állapotunk megváltoztatására. Sok esetben a negatív élethelyzetek megélése mozgósít olyan erőforrásokat, amelyek használatával kedvezőbb kimenetelű helyzetbe kerülünk. És ráeszmélve ezekre az erőforrásainkra, az élet számos más területén lévő helyzetekhez sikeresebben tudunk alkalmazkodni.




Kisszínes

Nemi különbségek a sajtóolvasásban -- napilap, kontra magazinok stb.FEL

Lehet, sőt kell is ezzel viccelni, de egész biztosan nem független tőle a tény, hogy napilapot nő kezében nem gyakran látni, és akkor is furcsán mutat. Mondhatnánk erre persze, hogy hogyan is lehetne másképp, ha egyszer állandóan a férfinél van az újság, de ha egy kicsit komolyabban vesszük a dolgot, akkor beláthatjuk: valószínűleg van ehhez némi köze annak, hogy a napilap is azon dolgok közé tartozik, amit férfiak találtak ki a férfiaknak. Az évszázados beidegződések pedig, mint tudjuk, nehezen oszlathatók, úgyhogy a hírlapok máig is megmaradtak a férfiak játékszereinek és a két nem közti paravánnak, a nők meg inkább bekapcsolják a tévét, ha információra szomjaznak (kapcsolatteremtő és -kereső kommunikációs stílusuknak a beszédes műfaj amúgy is jobban megfelel), ha pedig nyomtatott sajtót kívánnak, inkább a bő lére eresztett, csevegős hangvételű cikkekkel megtöltött magazinokhoz nyúlnak.


Kerékpárral munkába -- hogyan hat a karrierre?FEL

Egy héttel ezelőtt indult és egy hónapon át tart a 'Bringázz a munkába' kampány, melyen ajándékokat nyerhetnek a munkahelyre kerekező dolgozók. A szervezők szerint a kerékpározás ellen felhozott érvek a legtöbb esetben tévhiteken alapulnak, és gyakran az igazi ok a lustaság. Szerintük még az elegáns munkahelyi öltözet sem lehet akadálya a kerékpáros közlekedésnek, ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Miért jó a munkahelyre kerékpározni? Mikor hagyjuk inkább otthon? A Bringázz a munkába! kampány 2007 ősze óta népszerűsíti a kerékpárral való közlekedést. Cél, hogy minél többen válasszák a biciklit, mint közlekedési eszközt az autó helyett. A szervezők szerint a kerékpározás egészségesebb, stresszmentesebb az autós közlekedésnél és gyorsabb a tömegközlekedésnél. 'Aki biciklivel jár, az nem lesz frusztrált a dugók miatt, és biztosan gyorsabban beér a munkahelyére mint busszal. Emellett garantáltan sokkal jobb lesz a közérzete" -- mondja Pignitzky Ágota, a Bringázz a munkába! kampány projektvezetője link

Hírforrás: Origo
2009. szeptember 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=kerekparral_munkaba-hogyan_hat_a_karrierre

A Bródyban is csökkentik az inaktív állománytFEL

A Bródy Sándor Könyvtár galériájában ismét könyvbörzét tartanak. A bibliotéka állományából kivont dokumentumokat szeptember 18-24. között kedvezményes áron kiárusítják a nyitva tartási idő alatt. A könyvállományt naponta frissítik.


'Ha egyetlen héber nyelvű könyvet is találok egyiptomi könyvtárakban, elégetem'FEL

Az első fordulóban nem sikerült megegyezni az UNESCO új vezetőjének személyéről. -- A 71 éves Faruk Hoszni -- aki 22 éve vezeti az egyiptomi kulturális tárcát -- az első arabként pályázik az UNESCO elvben politikamentes főigazgatói tisztére az Arab Liga, az Afrikai Unió és az Iszlám Konferencia Szervezetének támogatásával. Maga jelentette be a sajtónak, hogy a végrehajtó tanács 32 tagja biztosította támogatásáról, amely több mint a megválasztáshoz szükséges 30 szavazat. Az egyiptomi jelölt azután került a bírálatok kereszttüzébe, hogy 2008 májusában a kairói parlamentben kijelentette: ha egyetlen héber nyelvű könyvet is talál egyiptomi könyvtárakban, azt elégeti.


Bibliofil -- tetoválásFEL

Akinek ilyenhez van kedve...

Hírforrás: Flickr
2009. szeptember 19.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=bibliofil_--_tetovalas

A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején -- az Egyetemi Könyvtár rejtett értékeibőlFEL

A Tanácsköztársaság agitációs röpiratai kiváló kutatási forrásai lehetnek a történészeknek. Ezt fölismervén jött létre a könyvtár 'Párttörténeti Gyűjteménye'. Ebből mazsolázgattunk.




Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárak szerepe a digitális írástudás kialakításában -- ITTK-s felmérésFEL

Tisztelt Könyvtárvezető, Könyvtáros! Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ országos felmérést készít a könyvtárak szerepéről a digitális írástudás kialakításában, terjesztésében és fejlődésében. Ezt a hatást egy kérdőívvel mérjük fel, melyet kb. 10 perc alatt ki lehet tölteni. Kérjük, kattintson a lenti linkre, további tájékoztatást és a kérdőívet olvashatja benne. Köszönettel: Sólyom Barbara - ITTK. link




Információforrások

Nemi erőszak és túlélés FEL

Magyarországon a már létező segítő szervezetek mellett új kezdeményezés a link címen elindult blog, amelyben segítők mellett az áldozatok is megszólalhatnak név nélkül, hogy legalább ilyen módon próbáljanak megszabadulni az őket ért traumától.

Hírforrás: HVG ; Nemi erőszak és túlélés
2009. szeptember 21.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=nemi_eroszak_es_tuleles_

Minőségi blogok egy helyenFEL

Tizenöt év alatt több mint százmillió blog keletkezett a világhálón, mióta Justin Hall 1994-ben elkezdte írni az első blogot. A blogolók legnagyobb kihívása jelenleg kitűnni a milliók közül, miközben olvasói oldalról egyre nagyobb az igény a minőségi írások iránt. A Blogter és a Magyar Író Akadémia Blogakadémia néven szakmai együttműködést indított, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő írásokra, és felfedezze a tehetségeket a hazai bloggerek között.

Hírforrás: Prím
2009. szeptember 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=minosegi_blogok_egy_helyen