Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok

2007




KIT hírlevél: 2007. 09. 26. (35. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Információkutatók éjszakája az ELTE Könyvtártudományi Tanszékén FEL

Szept. 28-án 18-tól: 'Több tudás egy csárdában' -- Az információkutatók éjszakája. A programból: Milyen piacképes információkat nyerhetünk bárki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázisokból, illetve könyvtári szolgáltatásokból? Miért kutatja az üzleti hírszerző egy gyár szennyvízlefolyóját? Kimutatható-e a politikusok szónoklataiból a korrupcióra való hajlam? Hogyan tárhatók fel a szövevényes cégkapcsolatok? Miképpen lehet valakit -- egy mesés örökség révén -- milliomossá tenni? Vajon, van-e összefüggés a sör- és a pelenkavásárlás között? Mit értünk a szervezetek rejtett vagyona alatt? Kik és milyen célból veszik igénybe a lobbista tevékenységét? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki részt vesz az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszék Üzleti információs műhelyének a Magyar Információbrókerek Egyesülete szakmai támogatásával szervezett estjén. Panelbeszélgetések után az érdeklődők -- játékos feladatmegoldások során -- maguk is kipróbálhatják, mennyire lennének sikeres információbrókerek, majd 'üzleti fogadás' keretében, az eredmények ismertetését és jutalmazását követően a kutatókkal való kötetlen társalgásé a főszerep. Ismerje meg Ön is oldott körülmények között az információs szakemberek munkájának kulisszatitkait! További információ:

Hírforrás: link

Egy könyvtári kártya -- sok könyvtár használata FEL

A holland közkönyvtárak használói nem vehetnek igénybe saját könyvtári azonosítójukkal minden közkönyvtárat -- mármint kölcsönzés szempontjából. A regionális könyvtárközi rendszer -- pl. www.obd.nl -- természetesen biztosítja a hozzáférést, de csak a saját regionális könyvtári rendszerbe tartozó helyre kérheti az olvasó a dokumentum szállítását.A könyvtárközi kérést nem a könyvtáros adminisztrálja drága adófizetői pénzből, a művelet otthonról, vagy mobil internetről is végezhető. Tehát amszterdami lakosként nem kérhetem pl. Groningenbe a jövő hétre az anyagot -- legalábbis egyelőre. Az országos közös rendszerben egyébként először a nemzeti katalógusban kereshet az ember, majd ehhez csatolódnak a lelőhely-adatok. Majd az ember kiválasztja -- praktikusan ár alapján --, hogy mely könyvtárból és (a fenti megkötöttségekkel) hova kéri a dokumentumot. Persze csak akkor, ha nincs tartozása, mert a rendszer egyedileg azonosítjaaz olvasót az egész országban. A megrendelést a rendszer visszaigazolja. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor

Internetes gyermekirodalmi adatbázis készült FEL

Internetes gyermek- és ifjúsági irodalmi ajánlót indít szülők és pedagógusok számára az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Olvasástársaság -- közölte a bibliotéka munkatársa. Péterfi Rita elmondta: a weboldalon www.ki.oszk.hu/gyerekirodalom a gyerekek kora, neme és témakörök alapján is lehet keresni a két intézmény által értékesnek talált és ajánlott kötetek között. Első körben az 1994 és 2005 között kiadott mintegy 750 könyv címe és az ezekhez a munkatársak által készített 8-10 soros ajánlószöveg került fel az oldalra -- ismertette.

Hírforrás: Klubrádió, link

Könyvtár 2.0 cikk a 3K-ban és wikiként FEL

Elvileg már valahol a nyomda környékén tekereg a Könyv Könyvtár Könyvtáros új száma, amelyben a Könyvtár 2.0-ról szóló KIT hírcsokor összefoglalása olvasható. A dologhoz hozzá tartozik, hogy wiki-formában is http://konyvtar20.pbwiki.com/ megjelenik. - F: szept. 21.

Hírforrás: Élet és Könyvtár, link

Összefogás -- Wyomingban FEL

Wyomingban a Yellowstone National Park and Heritage Centertől kezdve az utolsó kis putri könyvtárig összekalapoztak egy reklámügynökségre valót, és bepörgették a gépet. A cél az, hogy az egész világot elcipeljék Wyomingba, de legalábbis a helyi polgárokat a könyvtárakba. Ezt nem csak az eléggé impresszív plakátok és matricák segítik, de a(z innen nézve rendkívül rokonszenves) minden helyi lakos által elérhető WYLDCatalog is, amelybe az államban mindenhol használt olvasójeggyel lehet belépni (WYLD - Wyoming Library Database)... - F: szept. 19.

Hírforrás: Élet és Könyvtár, link

Az internet, mint klímagyilkos FEL

Világszerte rohamosan nő az internetezők tábora. Ez azonban a szakemberek szerint, az előnyök mellett korántsem minden szempontból tekinthető jó hírnek. Az egyre gyarapodó felhasználótábor igényei miatt a világháló működtetése egyre több energiába kerül és ez rossz hír a Föld klímájának. Különösen a nagyvállalatok számítógépei és a szerverközpontok fogyasztanak rendkívül sok áramot. 'A legújabb becslések szerint a teljes internet, illetve a világ légiközlekedésének széndioxid-kibocsájtása megegyezik. Az adattárolási éhség - már csak a digitalizálási projektek miatt is - folyamatosan nő, ennek ellenére megpróbál az egész ágazat megoldást találni a problémára' -- nyilatkozta Martin Hingley, az IDC tanácsadó cég vezető kutatója. - F: szept. 25.

Hírforrás: SG.hu, link

Mennyiért minősít a CERTIDoc? FEL

A CERTIDoc rendszerben való minősítés ára kategóriánként változik: asszisztens:100, technikus: 210, menedzser: 450, és a szakértő: 650 euró. A minősítésre való egyéni felkészülés legalább 3 hónapot vesz igénybe, hiszen többéves szakmai múltat kell átnézni, értékelni és az elvégzett munka bizonyítására szolgáló dokumentumokat begyűjteni (tehát nem egy oklevél stb.). A zsűri szigorú szakmai etikai és bizalmassági elveket figyelembe véve működik. Akik az értékelési folyamatban szeretnének részt venni, hasznos weboldal: http://www.adbs.fr/site/carrieres/certifier/evaluateurs.php . Az ADBS által készített, minősítést nyert könyvtárosokkal, valamint Eric Sutter zsűritaggal készített rövid interjú itt olvasható: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/hircsokor/certidoc.htm

Hírforrás: Grebot Ágnes, link

Finnország -- Kultúra és üzlet FEL

2007 októberében a kultúra és az üzlet ötvözésének problémáiról és a sikeres megoldásokról tart szemináriumot a Független Kulturális Központok Európai Hálózata. 2007. október 25. és 28. között 'Innovating White Rabbits -- Improving your Economy and Developing your Cultural Offering at the Same Time' (Gazdasági és Kulturális fejlesztés egyidőben) címmel találkozót tart Helsinkiben és Hameenlinnaban (Finnország) a TEH (European Network of Independent Cultural Centres Trans Europe Halles -- Független Kulturális Központok Európai Hálózata). A szemináriumon azt a régi problémát vizsgálják, miként ötvözhető sikeresen egymással az üzlet és a kultúra, illetve kell-e választani pénz és kultúra között. - F: szept. 18.,

Hírforrás: ErikaNet, link

Erdélyi Magyar Könyvtárosok IV. Vándorgyűlése -- Csíkszereda FEL

Október 12-13-án két szekcióban tartja Csíkszeredán a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Hargita Megyei Könyvtár és a Pro Libris Könyvtári Egyesület az erdélyi magyar könyvtárosok IV. vándorgyűlését: I. Megyei-, városi-, iskolai-, egyetemi könyvtárosok részére, II. Községi könyvtárosok részére. Jelentkezni okt. 2-ig lehet, Kopacz Katalinnál kati@bibliohr.topnet.ro

Hírforrás: RMKE levelezőlista.

Alkotója szerint is megdőlhet a Moore-törvény FEL

Bár az Intel egyes vezetői az IDF alatt a tranzisztorszám folyamatos növekedéséről szóló törvény folyamatos teljesítését nevezték meg a vállalat elsődleges céljának, Gordon Moore már maga is a szabályrendszer megdőlésére számít. A rendezvény alatt Patrick Gelsinger, a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, számos újdonság ismertetése mellett a Moore-törvény teljesítését nevezte meg az egyik legfontosabb vállalati célként. Gordon Moore, a törvény megalkotója, aki ezzel mintegy 40 éven keresztül meghatározta az iparág várható fejlődésének ütemét, már úgy véli, hogy nem fog sokáig kitartani az általa megalkotott szabály, a fejlődésnek ugyanis jól megjósolható korlátai vannak. Arra a kérdésre, hogy milyen területen kutatna, ha újra fiatal lenne, Moore azzal válaszolt, hogy a biológia és a számítástechnika határvonalán tevékenykedne, mivel most ezt tartja az egyik legérdekesebb területnek. - F: szept. 24.

Hírforrás: SG.hu, link

Nem rongyosodnak tovább a könyvek FEL

A kilencvenes években megszaporodó felsőoktatási intézmények és azok kezdetben hiányos könyvtárai komoly terhet róttak a közkönyvtárakra. Az egyetemistáknak szükségük volt a szakirodalomra, és ha valami nem volt meg a kari könyvtárakban, a legkézenfekvőbb úti cél a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, azaz a 'fészek' volt. Havas Katalin, a FSZEK tájékoztató könyvtárosa tíz évvel ezelőtt összeállított egy listát, amelyen sorra vette a régóta kiadatlan, mégis népszerű köteteket, és egy kiállításon be is mutatta a 'rongyos könyveket'. A kiadók korántsem voltak elutasítók, sőt megörültek az ingyen piackutatásnak, és még fizettek is egy keveset a listáért. A tíz évvel ezelőtti akciónak köszönhetően ugyanis a ronggyá olvasott szak- és szépirodalmi művek nagy részét újra kiadták. A másik nagy változást a FSZEK online keresője hozta: ha valaki ezt használja, már otthon láthatja, hogy megvan-e a keresett könyv, és szükség esetén máris továbbmehet egy másik könyvtár honlapjára. Megfigyelhető azonban, hogy már a tanulók érdeklődése sem a régi - teszik hozzá a szakemberek. Általában nem olvassák végig a könyveket, hanem viszik a fénymásolóba, megszerzik a szükséges fejezetet, és már mennek is. Ha a könyvtárosok kapcsolódó irodalmat ajánlanak, azon inkább csak mosolyognak. - F: szept. 22.

Hírforrás: NOL, link

Felmérés könyvtári kávézókról -- kínálat, forgalom, hatása a könyvtári bevételekre; meg ilyenek FEL

Mi fogy leginkább a könyvtári kávézókban, mennyiért és hogyan hat ez a könyvtár anyagi és olvasói forgalmára? A 40 USA-beli könyvtár adatai 100 táblázatban, könyvtártípusonként és -nagysági szintenként tekinthetők meg. Így könnyű a benchmark lehetősége. Néhány -- térítésmentesen közölt -- adat: a vizsgált könyvtárak több mint 40%-a kínál szabadtéri étkezési lehetőséget, és 65%-uk rendelkezik valamilyen automatával. Jelentős részben ebédet is kínálnak. Az anyag egyébként 80 USD-ért rendelhető meg itt:

Hírforrás: link

SMS órarend FEL

A hétvégén azt csináltam, hogy beraktam az órarendemet Google Calendarba, negyedórával korábbi SMS remindert raktam a hetente ismétlődő órákra, így most kimarad a kötelező éveleji folyosói fejvakarás hogyhovamenés, esetleg salátává gyűrött és lekopott órarend előhúzkodása farzsebből. Csak egy SMS, hogy hova mikor kéne menni. - F: szept. 19. - Könyvek kölcsönzési határideje és a könyvtári programokra szóló meghívó-sms is betehető a Google Calendarba... (MG)

Hírforrás: Élet és Könyvtár, link

A Magyar Posta és a MÁV is átgondolja szolgáltatásait -- akit a verseny szele megcsapott FEL

Minőségjavítás, hatékonyságnövelés, a hálózat racionalizálása, vonzó szolgáltatások -- évek óta visszatérő kulcskifejezések ezek, amikor Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a társaság jövőjéről beszél. Nem véletlenül emlegeti ezeket a tényezőket a postavezér, hiszen ezek nélkül kevés a vállalat esélye arra, hogy sikerrel vegye története talán legnagyobb akadályát, az eredetileg 2009-re tervezett, de a 2004. január elseje után az Európai Unióhoz csatlakozott országok esetében 2013-ra halasztott teljes postai piacnyitást. A tegnap a gazdasági sajtó képviselői előtt vázolt terv mind méretei, mind várható hatása miatt a Magyar Posta történetének egyik legnagyobb átszervezését jelenti, hiszen a cég fix postahelyei több mint 40 százalékának üzemeltetését adnák át vállalkozóknak. - F: szept. 22. A MÁV új fapados konstrukciója nemcsak azoknak kedvező, akik hozzájutnak ezekhez az olcsó jegyekhez, hanem a vasúttársaságnak is: részben azért, mert ezen tarifák mellett gazdaságosan működtethető a vonatszerelvény, de arra is jó alkalmat teremt, hogy más képet alakítson ki a vasúttársaságról, mint amilyen általában ma a többségben él. A vasúttársaság is tisztában van azzal, hogy nem túl jó az utazók benyomása a szolgáltatásokról, igyekszik is változtatni ezen, ezért is folyamodik ilyen marketingakciókhoz - mondta a divízióvezető. - F: szept. 25.

Hírforrás: VG, link Napi, link FN.hu, link

Minden gólyának ingyen laptopot: Plymouth példát mutat FEL

A Plymouthban működő College of St Mark and St John mind az ezer gólyának (BA-szinten) ingyenes laptopot biztosít. Elsőként az Egyesült Királyságban - hirdeti David Baker rektor (aki sokunk számára korábban - a norwichi Egyetemi Könyvtár vezetőjeként - okított könyvtári menedzsmentet). Ez a kezdeményezés aláhúzza az intézmény elkötelezettségét, hogy belátható időn belül az összes oktatási-tanulási anyagát felkínálja elektronikus változatban. A College természetesen wifi környezetben működik, ezért a hallgatók bárhonnan elérik a számukra szükséges anyagokat. (SP) - F: júl. 23.

Hírforrás: JISC Information, link Sonnevend Péter

eFestival 2007: meghosszabbított nevezési határidő FEL

2007-ben a Magyar Tartalomipari Szövetség immáron 7. alkalommal rendezi meg a hazai online és a multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestivalt. A versenyműnek 2006. január 1-jétől publikált multimédia alkotásnak (CD / DVD), vagy a nevezés időpontjában is működő, nyilvánosan hozzáférhető online szolgáltatásnak (internet honlap) kell lennie. Nevezési kategóriák: - eKultúra / A magyar kulturális örökség digitális megőrzése / eTudomány - Mindennapjaink informatikája / eSzórakozás - eEgészségügy / eEsélyegyenlőség - Közérdekű információ szolgáltatás / Tematikus szakportálok - eLearning - Elektronikus kereskedelem - F: szept. 24.

Hírforrás: Prím Online, link

Kortárs 'környező' irodalom a Berzsenyiben FEL

Az irodalmi estekben többnyire van egy kis retorikus komolykodás, uram bocsá' előbb-utóbb a hallgatóságra ereszkedő, de a világért be nem vallott csöndes feszengés. Tulajdonképpen A határmenti népek kortárs irodalma a Pannon térségben című konferenciához csatlakozó műsoros est sem kezdődött más hangulatban csütörtökön este a Berzsenyi könyvtárban. Aztán történt valami. Talán a fiatal szlovák költőnő, Jitka Roznova tündöklő mosolya és a szlovák nyelv - meglehet, Závada Pál regényei óta olyan kedves és otthonos - dallama tette, talán Silvester Lavrík titkokat sejtető, maszkos látszat-egykedvűsége, talán az osztrák Clemens Berger önironikus kópésága, talán Alfons Jestl Örkényt idéző, lakonikus mondatai, talán Szabó T. Anna egyszerre lágy és szikár, vonzó komolysága, talán a Ferrum Színházi Társulás verses-prózás összeállítása, de egyszer csak belső ablakok és ajtók nyíltak, és jó volt ott lenni. - F: szept. 22.

Hírforrás: Vas Népe, link ErikaNet, link

Megbízhatóság szerint rendezik az anyagokat a Wikipediában FEL

A Wikipedia kapcsán gyakran elhangzik az a vélemény, hogy az ott szereplő információk pontatlanok, mivel bárki beleszerkeszthet egy anyagba. Németországban ezen akarnak változtatni. Az online lexikon népszerűsége töretlen és ezt még azok a szakemberek sem vonhatják kétségbe, akik ellenzik a Wikipedia szabad szerkesztési lehetőségeit. Ugyanakkor számos kritika érte az oldalt amiatt, hogy mivel gyakorlatilag bárki átírhat egy anyagot, így a fellelhető adatok és információk gyakran pontatlanok vagy hibásak. A Wikimedia Németország nevű szervezet most bejelentette, hogy egy új rendszert kezdenek tesztelni, amelynek célja a hibás bejegyzések számának csökkentése és általában legalább a német Wikipedia megbízhatóbbá tétele. - F: szept. 24.

Hírforrás: SG.hu, link

Hetente kirabolják a szekrényeket a Szabó Ervin Könyvtárban? FEL

A klasszikus kultúrafogyasztók mégsem olyan szegény egerek, ahogy azt esetleg képzelné az ember, ha igaz, amit Eszternek a rendőrök mondtak, és tényleg hetente megtörténik a címben taglalt vagyon elleni bűncselekmény a Szabó Ervinben. Legyenek óvatosak az értékmegőrző szekrénnyel! - F: szept. 24.

Hírforrás: Tékozló Homár, link

Az internet felé nyit a New York Times FEL

A napilapok és az internet helyzetének változását jelzi, hogy a népszerű lap a jövőben nem köti előfizetéshez a teljes online elérést. Az archívum egy része továbbra is fizetős marad, ám a jövőben ez is módosulhat. A New York Times közleményben jelezte, hogy az eddig sziklaszilárdan támogatott TimesSelect program a jövőben megszűnik és helyette az internetezők teljesen ingyenesen érhetik el a frissen megjelenő cikkeket. A közlemény pontosan megadja az új feltételeket. Eszerint a világhálón ingyen elérhetjük a friss tartalmakat az 1987-től kezdve megjelent cikkekkel, valamint az 1851 és 1922 között közölt írásokkal együtt. Kizárólag az 1923 és 1986 közötti archívum marad részben fizetős, ám ezek egy része is díjmentesen elérhető lesz. Mindezt azért lépték meg, mert saját előrejelzéseik alapján is úgy találták, hogy a jövőben a látogatottság növelése és az online reklámok révén kifizetődőbb lesz az internetes kiadvány, mintha a jelenlegi feltételek mellett maradnának. - F: szept. 18.

Hírforrás: SG.hu, link

Európai digitális könyvtárat hozna létre az EP FEL

Az EP-képviselők támogatják az európai digitális könyvtár létrehozásáról szóló terveket. A parlament elsősorban a szerzői jogokkal nem terhelt könyvek elérhetővé tételére koncentrálna, de a jogvédett írásokat is lapozgathatóvá tenné. Az Európai Bizottság 2006. augusztus 24-ei ajánlásában arra szólította fel a tagállamokat, működjenek együtt egy európai digitális könyvtár létrehozása érdekében. 2006. novemberében a tagállami kormányokat képviselő Tanács egyhangúlag támogatta az elképzelést. Az EP most Marie-Hélene Descamps (néppárti, francia) jelentésében fejti ki véleményét. A jelentés szerint érdemes építeni a már meglévő európai kezdeményezésekre. A szöveg megemlíti az Europeana projektet, 'amely egyesíti Franciaország, Magyarország és Portugália nemzeti könyvtárait'. A jelentés 'hangsúlyozza, hogy noha a célkitűzés hosszú távon egy olyan eszköz létrehozása, amely a kulturális anyag valamennyi kategóriájára kiterjed, beleértve az audiovizuális tartalmakat is, az európai digitális könyvtárnak kezdetben a szerzői joggal kapcsolatos korlátozásoktól mentes, szöveges anyag lehetőségeire kell összpontosítania'. A parlament 'ezért kéri az összes európai könyvtárat, hogy bocsássák az európai digitális könyvtár rendelkezésére azokat a szerzői jogoktól mentes műveket, amelyek már digitális formában vannak a birtokukban'. - F: szept. 24.

Hírforrás: Jogi Fórum, link

Virtuális világ vakoknak FEL

Egy új szoftver segítségével a jövőben minden eddiginél könnyebben tájékozódhatnak majd az interneten a vakok és a gyengén látó emberek. Az új fajta virtuális világot az IBM Extreme Blue Kutatócsoportjának tagjai fejlesztették ki vakoknak. Segítségével hangok és zörejek által a gyengén vagy egyáltalán nem látó személyek is tájékozódhatnak a virtuális térben. Az Extreme Blue projekt keretében egyetemi hallgatók csoportjai 12 héten át kutatják egy adott probléma megoldását. Az Accessibility in Virtual Worlds nevű programban szereplő négytagú ír csapat munkája annyira meggyőzte az IBM-et, hogy a fejlesztést a cég Human Ability and Accessibility Centre nevű texasi részlege vette át. - F: szept. 20.

Hírforrás: SG.hu, link

Piros asztalok a főiskolai könyvtárban FEL

Esztergom -- A Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola könyvtára színes asztalokkal, megújult környezetben várja az intézmény hallgatóit, és többi olvasóját. Négy új számítógépet is üzembe helyeztek, és ahogy Pál Lenkétől, a könyvtár vezetőjétől megtudtuk, sokan akarnak az új számítógépekhez, illetve a piros székekhez, asztalokhoz ülni. Az alsó szinten, kölcsönzői részben szakszerűbben és kényelmesebben helyezték el a könyveket. Az új polcokon könnyebb megtaláni a keresett kiadványokat. - F: szept. 25.

Hírforrás: 24 Óra, link

A fagyi visszanyal: nem tud e-bevallani a közszféra... FEL

Január óta kötelező a havi elektronikus járulékbevallás minden foglalkoztató és kifizető számára, viszont a költségvetési és társadalombiztosítási szervek többsége ennek nem tud egyelőre eleget tenni, mivel a könyvelési programok nem tudják a megfelelő formában előteremteni az adatokat, így az APEH azokat nem tudja lekönyvelni -- írja a Napi Gazdaság. A beadott bevallások háromnegyede hibás, így a közszférában dolgozó foglalkoztatottak közel negyedének hiányoznak az adatai a nyilvántartásból. Az informatikusok ugyan próbálnak megbirkózni a helyzettel, de egyelőre még kevés sikerrel. - F: Pénzcentrum, szept. 24.

Hírforrás: Pénzcentrum, link

Az első Nemzetközi Könyvvásár Bécsben -- Legyen élmény az olvasás FEL

Nemzetközi könyvvásárt rendeznek Bécsben. A túlnyomóan német nyelvű könyvvilág 2008. november 20-23-án jön össze először az osztrák fővárosban - közölte hétfőn megjelenő számában a 'trend' gazdasági magazin. Helyszín a vásári negyed a Praterban, főrendező pedig a Reed Messe Wien. Ennek az új vásárnak a megjelenésével együtt meg kell szüntetni Ausztria eddigi legnagyobb könyvbemutatóját, a gazdag hagyománnyal rendelkező Bécsi Könyvhetet (Wiener Buchwoche). Ezt azonban még nem erősítették meg a városháza kulturális osztályán. - F: szept. 24.

Hírforrás: Népszava, link

A Microsoft innovációs központot hoz létre hazánkban FEL

Az egyes országok versenyképességét igen jelentősen befolyásolja kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységük. Egy budapesti konferencián a hazai fejlődési lehetőségeket vitatták meg vállalati, államigazgatási és tudományos szakemberek. A Microsoft Magyarország kormányzati kapcsolatok igazgatója, Tárkány Szűcs Attila a konferencián megerősítette, hogy a Microsoft döntött egy innovációs központ létrehozásáról nálunk. Itt a magyarországi induló informatikai mikro- és kisvállalkozások kaphatnak elsősorban műszaki jellegű információkat és támogatást. A központ kialakítása folyik, s a várakozások szerint még ebben a naptári évben megnyithatja kapuját. - F: HVG, szept. 24.

Hírforrás: link

A Katalist hírcsatornán is olvasható FEL

Ld.: http://katalist-to-feed.blogspot.com/ . Ismertetője: Feed- (egészen pontosan: blog-)felület a KATALIST levelezési lista olvasásához. A cél, a kurrens tartalom közvetítése: (1) az üzenetekben jelzett mellékletek a levlista archívumában érhetők el; (2) nincs hosszú távú archiválás és (3) az információáramlás egyirányú: az esetlegesen ide küldött üzenetek/megjegyzések NEM jelennek meg a levelezési listán!...

Hírforrás: link

Új könyv az információs társadalomról FEL

A héten jelenik meg a NETIS (Network for Teaching Information Society, lásd www.ittk.hu/netis) információs társadalommal foglalkozó tankönyvének magyar kiadása a Gondolat és az Új Mandátum közös gondozásában, Információs társadalom: az elmélettől a politikai gyakorlatig címmel. - F: szept. 10.

Hírforrás: Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link

Hogyan nevelhetők felelősségteljes IT-felhasználók? FEL

Angolul beszélő könyvtárostanároknak (szinte) kötelező darab a 'The George Lucas Educational Foundation' (George Lucas Oktatási Alapítvány) által indított Edutopia nevű weboldal www.edutopia.org . A cél: a gyermekekből hozzáértő és felelősségteljes IT-használókat faragni. Az 'eszköz': a számítógép és a tanárok, könyvtárostanárok. A segítség: a weblap, a maga számtalan ötletével, forrás- és oktatási anyagával, képzési és önképző közösségével -- és még sorolhatnám! De miért nem nézed meg magad is? - F: szept. 19.

Hírforrás: FIKSZ, link