Kilincs

ISMERTETŐ



A Kilincs nem kizárólag irodalmi folyóiratot 2005 telén alapította két rutinosabb és két pályakezdő irodalmár, Tarnóc János, Osváth László József, Gerőcs Péter és Dunajcsik Mátyás. Célunk az volt, hogy egy olyan színvonalas irodalmi és művészeti fórumot hozzunk létre, mely egyaránt biztosít bemutatkozási lehetőséget fiatal pályakezdő alkotók (írók, költők, képzőművészek, kritikusok és műfordítók) számára, valamint áttekintést nyújt a tapasztaltabb pályatársak munkáiból, így egyszerre lehetőséget adva, és a lap formájában meg is valósítva a generációk közti párbeszédet, melynek igénye magát a lapot is életre hívta, és ami a szerkesztőség tagságában is tükröződik.
A folyóirat címének szellemében - nem kizárólag irodalmi folyóirat - érdeklődésünk nem csupán a kortárs magyar irodalomra korlátozódik. Amellett, hogy minden számunkat egy-egy elismert képzőművész alkotásaival illusztráljuk, kritikai- és esszérovatunkban írásokat közlünk a kortárs zene, képzőművészet és film területeiről is.
Mivel nem csak a generációk és művészeti ágak, hanem a kultúrák és nyelvek közötti párbeszédet is fontosnak tartjuk, számainkban tematikus blokk formájában egy-egy külföldi nemzet irodalmából közlünk összeállítást, többségében fiatal, pályakezdő műfordítók tollából.
A folyóirat első számainak megjelenésével olyan szellemi- és alkotóközösséget hozott létre, mely fontos és különleges tényezője hazánk kulturális életének. A továbbiakban ezt a munkát szeretnénk folytatni.