Muzsika 2003. március, 46. évfolyam, 3. szám, 3. oldal
Mikes Éva:
Boldog, szomorú dal
Rolla János a Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 éves jubileumáról
 

Rolla Jánossal tíz éven át dolgoztam együtt a Hungarotonnál, majd az EMI-Quint lemezcégnél. Fölhívtam, hogy interjút adjon a Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 éves jubileuma alkalmából. A beszélgetés meglehetősen rendhagyóra sikeredett, valójában nem is interjút, sokkal inkább a magyar zenei élet egyik igazi kiválóságának elmerengő monológját nyújtom át az olvasónak azzal a kívánsággal: Isten éltessen, régi-új Liszt Ferenc Kamarazenekar!

- Nagyon nehéz állni a sarat. Felvenni a versenyt - mondja. - Az én koromban?
- Tényleg, jövőre leszel hatvan.
- Azért odébb van az még, 2004-ben.
- No, az lesz jövőre. De milyen téren nehéz a verseny egy ilyen rangos zenekarnak, mint a tiétek?
- Anyagilag. Labdába sem rúgunk egy csomó támogatott zenekar mellett. A minimálbért is alig tudom kifizetni a tagoknak. A kisegítőknek alig tudok honoráriumot kínálni. Azt sem tudom már, kit hívjak meg és miből fizessem. Miközben némely zenekarokban röpködnek a 3 400 ezer forintos tuttista fizetések és a hatezer forintos órabér a kisegítőknek. Tudod, ez mit jelent? Kiket tudunk mi megfizetni? Aki ennek ellenére nálunk marad, az tényleg a muzsikálás öröméért teszi, a zenekar szellemiségéért. Indokolatlanul széthúzódtak ezek a távolságok.
- Benneteket a szolnoki önkormányzat finanszíroz.
- Szolnoktól évi kilencmillió forintot kapunk. Vass Lajos tíz éve rendezte meg az első Szolnoki Zenei Fesztivált, amelyen felléptünk. Ez alkalommal javasolta a helyi önkormányzatnak, hogy legyünk mi a város zenekara. (Éppen akkoriban szűnt meg a filharmóniai státusunk.) Ehhez hozzájön az a kiegészítés, amit az önkormányzatok támogatására úgy hat éve megszavazott a minisztérium. Ez évi ötmillió, így a 17 tag bérére összesen 14 millió jut. Minden egyébre: a koncertekre, próbateremre, rezsire, lemezkiadásra, utazásra és a kisegítők finanszírozására létrehoztunk egy alapítványt. Ezt támogatja a Külkereskedelmi Bank és további szponzoraink: a Danubia Szabadalmi és Védjegyiroda és a Cetelem Bank. Mindezek a támogatások egyúttal baráti viszonyt is jelentenek. Némi fellépési pénzt kapunk még itt-ott, ez minden. A külföldi fellépések száma is megcsappant, ott is hagytuk a Gergely Arts ügynökséget, mert a tavalyi évre például egyetlen fellépést sem hozott. Most itt is újítunk, új ügynökséget keresünk. Tavaly közreműködtünk az Amadeus előadásain a Szolnoki Szigligeti Színházban, azért alkalmanként kaptunk fellépti díjat.
Talán nem szerénytelenség, ha azt mondom: nincs meg az a pozíciónk a magyar zenei életben, ami megilletne, és ami megvolt régen. Perifériára kerültünk. Pedig sok nagy mai szólista nálunk kezdett, és világnagyságokkal játszottunk együtt. Volt egy pont, amikor azon tépelődtünk, vajon várjuk-e meg, amíg mind megöregszünk, és hagyjuk a zenekart csöndben elmúlni, vagy fiatalítsunk és folytassuk.
- Szerencsére az utóbbit választottátok.
- Igen. Úgy gondolom, talán nem alaptalanul, hogy egy ilyen zenekar nemzeti kincs. Egy fantasztikus módon összehordott élménytömeg. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a részese lehettem. Csodálatos kapcsolataink alakultak ki, csodálatos emberekkel találkoztunk - egy részük sajnos már nem él. Nem csak partnereink, baráta- ink is voltak: Henryk Szeryng, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern. Nagyon megöregedett Maurice André, akinek sokat köszönhetünk. Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán is nálunk tette meg karmesteri szárnypróbálgatásait. Mindez olyan erkölcsi tőke, amit nem szabad eldobni, nem szabad, hogy a zenekar is meghaljon a sok eltávozottal. A nevünket ismerik a világban, ezt meg kell őrizni. Tehát újítottunk, nem engedtük elsorvadni az együttest. Talán még tud profitálni belőlünk az a fiatal, aki hozzánk kerül. És a zenekar színvonala szerencsére nemhogy hanyatlana, de egyre jobb. Remekül beváltak az új tagok.
A valamikori alapítókból mára mindössze hatan maradtunk: Lovas György olyan alapító, aki az első koncerten ott volt, azután tizenhárom évig külföldön dolgozott, de visszatért hozzánk. Alapító tag volt még Weisz Zsuzsa, Kostyál Kálmán, Isépy Éva és én. Éva a jubileumi koncert után vonul nyugdíjba, már kóstolgatjuk lehetséges utódját, Hutás Gergőt. Nem sokkal az alapítás után csatlakozott hozzánk Gazda Péter, aki a kortárs zene "felelőse" az együttesben, s ezt a repertoárt vezényelni is szokta.
Elsőként Som László, a bőgős távozott a zenekarból - nyugállományba ment, és ő az első közülünk, aki azóta sajnos a földi életből is eltávozott. A bőgős élete nem könnyű, hatalmas a teher rajta a szó zenei és fizikai értelmében is, hiszen hátán cipeli hatalmas hangszerét mindenhova (még a repülőn sem a csomag-, hanem az utastérben utazik velünk a bőgő), a zenekarban pedig egymaga alkotja a szólamát. És akadt olyan évünk, nem is egy, amikor 120 koncertet adtunk! Som László azért töltötte be hamarabb a 60 esztendőt, mert az induló zenekarban mintegy tízévnyi volt a korkülönbség a legfiatalabb és legidősebb között. Most Horváth Bence foglalja el Som helyét.
Frank Mária, alapító csellista szólamvezetőnk is nyugdíjas már, az ő posztját a nagyszerű Kertész Ottó vette át, aki eredetileg Kelemen Pál helyére érkezett a csellószólamba. Sándor Anna - alapító karnagyunk, Sándor Frigyes lánya - nem alapító tag, de régóta velünk dolgozik, miként Kiss György is. A cseréket csak folyamatosan lehet végezni, egy ekkora kamaraegyüttesbe nem lehet egyszerre öt-hat új embert bedobni. Felelősséggel tartozunk a Liszt Ferenc Kamarazenekar szellemiségének, azaz saját magunknak. Egyesével próbáljuk befogadni az újakat, hogy átadhassuk a zenekar stílusát. Máris más kicsit az összhatás, de azt hiszem, jó irányban haladunk. Nagyon fontos, hogyan érik be ez a munka, egy mű, egy hangzás, az egész együttes. A fiatal nemzedék hihetetlenül gyorsan tanul. Amikor mi kezdtünk, fetisizáltuk, hogyan kell Bachot, Mozartot játszani. A maiak lazábbak. Nem tekintik szentnek a dolgokat. Nekünk viszont az a feladatunk, hogy megpróbáljunk bennük bizonyos igényeket felébreszteni. Azoknak a szellemét, akik végigjárták az élet iskoláját, és megküzdöttek azért, amit elértek. (Cziffra György például egy bárban kezdett, onnan lépegetett előre.) Ma sok versenyt, fesztivált tartanak - de a pódium szelektál. Ott kiderül, ki az első osztályú művész. A technika kevés, a zene szellemét is ápolni kell.
- Ez nektek sikerül, hiszen ha anyagiakban ilyen keveset tudtok nyújtani, és mégis találtok fiatalokat, akik hozzátok jelentkeznek, akkor őket épp a zenekar szellemisége kell hogy vonzza.
- Pontosan. Rózsa Richárd csellistát például magas fizetéssel vette fel egy nagyzenekar, mégis átjött hozzánk. Legújabb muzsikusunk Tfirst Péter, Tfirst Zoltán fia (Áldor Lili kiválása után lépett a zenekarba) - ez a hagyományátadás is bensőségessé teszi a munkát. Akad tehát példa arra, hogy az emberek szeretnek olyan közösséghez tartozni, ahol jól érzik magukat. (A zenekar tagjai egyébként más keretek között is nevelik az utánpótlást: Áldor Lili például ma is szeretettel vezeti azt az Erkel Ferenc Kamarazenekart, ahonnan alkalmanként átveszünk új tagokat, legutóbb például Lezsák Attilát, aki a brácsaszólamot erősíti Pista András és Várnagy Mihály mellett. A Kostyál Kálmán irányította Sándor Frigyes Kamarazenekarból, amely a fiatal főiskolások növendékzenekara, került hozzánk Rózsa Richárd és Horváth Bence.)
Nagy szerencsénk van a pró- batermünkkel is: az Óbudai Társaskörbe hazajárunk, nem "hivatalba". Ott lakunk, jó oda minden nap betérni, ismerősként köszönteni az ottaniakat. Ez is sokban hozzájárul a szellemhez, amit őrzünk.
- Számolsz azzal, hogy egy idő múlva te is kiválsz, lecseréled saját magad, és kívülről nézed, ahogy az együttes nélküled él tovább?
- Igen. Soha nem éreztem úgy, hogy egyetlen pillanatra is kisajátítanám magamnak a zenekart. Már most szeretném ott látni, nevelni az utódomat magam mellett. Szívesen segítek akár a háttérből is. Lehet, hogy már megtaláltuk azt, aki ezt tovább tudja vinni, lehet, hogy még nem. Nem olyan egyszerű azért átvenni egy ilyen munkát. Meg kell tanulni, hogy milyen igényességgel kell elvégezni a feladatot. Nekem is hosszú időbe telt Frici bácsi után mindez, sőt nemcsak utána, már az ő vezetése alatt tanultam, bár eszembe sem jutott, hogy valaha én fogom vezetni az együttest. Többen megjegyezték, hogy "második hegedűs lelkem" van. Van is ebben valami. Akadnak, akik szeretnek előtérbe kerülni, az is nagy hajtóerő, az is hozzátartozik a tehetséghez. De van, aki szerényebben fog a dolgokhoz. Engem rákényszerített az élet, hogy a zenekar élére álljak. Akkoriban ez kínálkozott az egyetlen megoldásnak. Hatalmas volt a korkülönbség Frici bácsi és a zenekar között, hiszen mi növendékzenekarként kezdtük, ő pedig professzor volt a Zeneakadémián. Szerencsére nem sajátította ki magának ezt a feladatot. Nevelte a zenekart. Kifejezetten edzett az önállóságra is, hiszen gyakran letette a karmesteri pálcát, leült és hallgatta, hogyan próbálunk. Ha úgy gondolta, szükséges, beleszólt. A mai napig őrizzük intelmeit, emlékszünk útmutatásaira. Már aki még emlékszik rá, a régiek. Mi próbáljuk továbbadni a fiataljainknak Sándor Frigyes szemléletét. Hihetetlenül jó pedagógus volt, szívvel-lélekkel dolgozott velünk. Talán élete csúcspontját jelentette, amikor a zenekarral előadta a Máté-passiót. Ez volt utolsó fellépése. Utána hosszú turnékat bonyolítottunk le úgy, hogy velünk utazott, végighallgatta a koncerteket, majd raportra hívott, javított. Vezette a zenekart, de közben mégis azt éreztük, önállóan dolgozunk.
Hanglemezfelvételeken is így járt el. Például annak a 13 Men- delssohn-szimfóniának a felvételét, ami az egyik legnagyobb vállalkozásunk volt, a stúdió lehallgatófülkéjében ülte végig, nem a zenekari teremben. Valószínűleg nincs is rá példa, hogy valaki ilyen önfeláldozóan pártfogoljon egy társaságot. Ha ezt tovább tudom vinni, azt talán egy következő nemzedék ugyanilyen elismeréssel emle- geti majd. Ez a célom.
Maradt egyébként Frici bácsinak egy beteljesületlen álma: szeretett volna vezényelni a londoni Queen Elizabeth Hallban. Ezt már nem élte meg. Játszottunk mi ott, de ő már nem vezényelt. Ez egyfelől szomorú, másfelől az is igaz, hogy felemelő, ha az emberek tudják, hol a helyük. Tudni kell lemondani. Leállni időben egy karrierrel. A legnagyobb baj, hogy sokan nem ismerik saját korlátaikat, nem tudják felmérni, mire vannak predesztinálva, és így nagyon sokat árthatnak - maguknak is, másoknak is. Nekem is az a dolgom, hogy észrevegyem, mi az, amit valaki más már jobban csinál, és azt a tevékenységet átadjam neki. Ha valamihez még jól hozzá tudok járulni, próbálok segíteni. Fokozatosan le kell adni azt, amivel már nehezebben bírok. Ez az élet rendje. Ígérem, ha észreveszem, hogy gátja vagyok valaminek, akkor ugyanúgy döntéshelyzetbe hozom a zenekart, mint Frici bácsi tette velünk. Sosem éreztette velem, hogy kevesebb volnék nála, egyenrangú partnerként bánt velem, és ez önbizalmat adott. Soha nem szólt bele személyi kérdésekbe. Azt vettük föl, akivel együtt tudtunk dolgozni. Mert ez nagyon fontos egy kamarazenekarnál. Emiatt nem minden a próbajáték; az ugyanis csak a technikát mutatja meg. A művészt, az embert nem, pedig a zenekari morál kialakulásához az is elengedhetetlen. A morál életbe vágó. Erőt ad az egyénnek, segít leküzdeni átmeneti nehézségeit. Én is voltam a pályám elején olyan lelkiállapotban, amikor rettegtem minden koncerttől, mert sok egyéb terhet cipeltem. A zenekar adott tartást, erőt, segítséget. Nem ellendrukkerek voltak, vagyunk, hanem segítő partnerek.
- 25 éves jubileumotok idején jóval nagyobb csinnadrattát csaptunk körülöttetek, mint amekkora most, március 18-án ígérkezik. Akkor megjelent egy ünnepi lemez, s az ünnepi koncert mellett tele volt veletek a sajtó, a televízió, rádió. Most csöndesebb a világ.
- Így van. Mi már két-három éve lefoglaltuk ezt a napot a Zeneakadémián. Annak idején 1963. március 18-án tartottuk hivatalos bemutatkozó hangversenyünket. De valahogy, talán azért, mert eltűnt az a szurkolótábor, amelyik annak idején segített, ma valóban nincs semmilyen hangulat. Nincs már az a Hungaroton, az az Országos Filharmónia. Azok az emberek, akik igazán tudták, mit ér mindez. Furcsán hangzik most Lakatos Évát méltatni, mert a nemzedékét mára bemocskolták. Pedig ő is, Bors Jenő is, Nádori Péter és mások is ott ültek minden koncerten. Hihetetlen becsülettel dolgozó emberek voltak. Tartottam Lakatos Évától, amikor először az asztalához járultam, hiszen "nagy ember" volt. Be kellett látnom, hogy profi módjára vezetett egy intézményt, meg akarta ismerni azt a zenei világot, amelyben dolgozott. Nem tudom, hányan látták sírni. Én igen, amikor meghívtam, utazzon velünk egy japán turnéra, hogy meglátogathassa egy ottani rokonát. Nem fogadta el. Soha nem utazott senkivel, hogy ne éljen vissza a pozíciójával. Gondoljuk meg, ma hányan vonulnak egy ilyen sleppben.
Bors Jenővel sem indult felhőtlenül a kapcsolatunk, de később bebizonyosodott, hogy mindene a szakma. Ezek az emberek nem ellenségek voltak, hanem segítettek bennünket, ahogy csak erejükből telt. Nem értettünk persze egyet mindennel, nem azonosultunk valamennyi döntéssel, de azért nem kellett volna mindent kidobni azokból az időkből. Persze rólunk azt mondták, hogy az előző rendszer kegyeltjei voltunk. Igen, azok lettünk, de megküzdöttünk érte. Mertünk vállalni bizonyos dolgokat. Nálunk nem kellett attól tartani, hogy külföldön maradunk, sőt kintről csábítottunk haza muzsikusokat, Hamar Pétert például a Szlovák Kamarazenekarból. Itthon akkor nem is nagyon működött másik kamarazenekar. Tátraiék játszottak egy ideig, de sokkal kevesebbet, mint mi. Mércénk a külföld volt, az ottani együttesek. Akkor is üzlet volt egy olyan zenekar, mint a miénk. Fölépítettük a Hungaroton alaprepertoárját, és a mai Hungaroton is ebből él, ezeket a felvételeket adja ki újra meg újra. Mert újakat - legalábbis velünk - nem készít. Saját erőből, vagy a Külkereskedelmi Bank támogatásával tudunk néha fölvenni valamit. Nálam azért ott van az egymillió eladott lemez után járó plakett, és igaz, kaptam használatra egy Guarneri hegedűt az államtól, ám annak az árát többszörösen meghoztuk. A 25 éves jubileum valóban csillogott, ez közös érdek volt: a miénk és a bennünk bízó, bennünket támogató intézményeké. Akkor is volt üzlet, csak szerényebb keretek között és átgondoltabban. Mára megsokasodtak a zenekarok, együttesek, az a néhány ezer zenerajongó meg nem tudja eltartani az összeset. Mindenki megpróbál mindenáron talpon maradni. Kemény a verseny. A közönség is szigorúbban kezd szelektálni. Bár kifütyülnének néha valakit!
- Vendégetek lesz a hangversenyen?
- Nem, magunknak tartjuk, emlékezünk. Aztán elmegyünk a barátokkal koccintani egyet.


Felvégi Andrea felvétele


A zenekar bemutatkozó hangversenyének műsorlapja