Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 35. szám, 2005. szeptember 02

Belpolitika

Hajdú Sándor, Firnigel Loránd
Titkos szolgálat

Egyesek szerint a román titkosszolgálat játszmája, mások szerint magyar pártok egymás elleni akciója húzódik a napokban kipattant kémügy hátterében. A kormányfő hétfőn kapta meg Tóth András polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár részletes jelentését a Szatmári-ügyről. 


Hetek-összeállítás
Füstirtók helyzetben

Az ősszel kerül a T. Ház elé az a törvénytervezet, amely teljes dohányzási tilalmat rendelne el az iskolák és az egészségügyi intézmények területén. Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott azt sem tartja kizártnak, hogy ezzel egy időben a vendéglátóhelyekről és más szórakozóhelyekről is kitiltanák a dohányfüstöt. 


Szobota Zoltán
Feloszlatásra várva

Nem született ítélet a Vér és Becsület Kulturális Egyesület elnevezésű szélsőjobboldali szervezet feloszlatásának ügyében, mivel a táblabíróság alkotmányjogi kérdések tisztázását látta szükségesnek. Az ügy ismét rávilágít „abszolútnak” titulált alapjogaink gyenge pontjaira. 


Németh S. Szilárd, Sebestyén István
Üdvözülnek-e a szocialisták?

A jobboldali pártok rendre igazi sikersztoriként mutatják be a közmédium Kondor Katalin elnöksége alatti időszakát. A rádióban a Kondor-éra alatt azonban jelentős teret kapott a szélsőjobb, sikerült megválni a jobboldallal nem feltétlenül szimpatizáló munkatársak többségétől, mindeközben a milliós hallgatottságú hírműsorok érzékelhetően a Fidesz felé „húznak”. 


Hubert József
Belehúznak

A nyár végi politikai uborkaszezont alaposan felkavaró beszédet mondott Kövér László és Orbán Viktor a kőszegi ifjúsági találkozón. Az elnök beszédét többen is a jobboldal visszaállamosítási kísérletének tekintik, míg Kövér szavai a 2002-es hírhedt „köteles beszédét” idézték fel sokakban. 



Kézigránát robbant

Kézigránát robbant kedd hajnalban Kasza József szabadkai háza előtt - az akcióban szerencsére senki nem sérült meg.



Nem igazolódtak be

Nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy az ügyészségre és a rendőrségre nehezedő politikai nyomás miatt a brókerbotrány a vádirat megírásáig sem fog eljutni. A héten nyilvánossá vált a vádirat, amely kalandos úton landolt az interneten - az elsőként feltett verzió ugyanis még több gyanúsított személyes adatait is tartalmazta, a végleges verzió néhány órás csúszással került nyilvánosságra. Az eset miatt leváltották Dobos Gabriellát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét.


lezáró zsilip megnyitása. Az esemény örömtelinek nevezhető, hiszen az elmúlt öt évben a Balaton alacsony vízállása miatt hasonlóra nem kerülhetett sor. A napokban lehullott csapadék következtében a tó vízállása viszont akár a 110 centimétert is meghaladhatja, ezért lapzártánkkor úgy tűnik: a hét végén újra kinyitják a zsilipet. Az eseményen a két ország közt folyó tárgyalások alkalmából várhatóan Persányi Miklós magyar és Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter is részt vesz. (Hetek)




Életmód

Csingár Edit
Édességfaló felnőttek

Kezdődik az iskola, így újra terítékre kerül a gyerekek rendszertelen étkezése, túlzott édességfogyasztása, az iskolai büfék kínálata. Mindezek fényében a felnőtt-társadalom példamutatásáról is érdemes szót ejteni. Egy állandóan stresszes, önjutalmazó, édességfaló világban felnőve nem csoda, ha a gyermek a kólán és az édességen kívül mindenre finnyásan húzogatja a száját mondván: Hiszen apa és anya sem eszi meg a főzeléket! Az édesszájú felnőttek előszeretettel tiltják meg az apróbbaknak azt, amiről maguk sem tudnak lemondani, rossz példát és szokásokat hagyva örökül csemetéiknek. 


Benke Zsuzsanna, Zsurkán Mariann
A nagy textilháború

Akár „nagy kínaitextil-háború” néven is bevonulhatna a történelemkönyvekbe az elmúlt hetekben Európa-szerte kirobbant súlyos érdekkonfliktus, amely a magyar ruhaipart is érzékenyen érintheti. Míg a csőd szélén lavírozó gyárosok üdvözölték a Brüsszel által júliusban elrendelt behozatali tilalmat, a távol-keleti importra átállt kereskedők most kerültek a csőd szélére, miután már kifizetett, irdatlan mennyiségű kínairuha-kupacaik egy ideje a határon rostokolnak.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Csapások kora

„Évekbe telhet a helyreállítás” - nyilatkozta George Bush amerikai elnök, miután az Air Force One fedélzetéről végignézte a Katrina hurrikán okozta pusztítást a Mexikói-öböl partvidékén. Az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb és legköltségesebb szélvihara lapzártánkkor még nem tudni, hogy mennyi emberéletet követelt, de Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint csak a városban „több ezer” áldozattal kell számolni. A halottak összegyűjtését a hatóságok elhalasztották mindaddig, míg az utolsó embert ki nem mentik a víz alá került és hosszú időre lakhatatlanná vált városból. A Fox News televízió szerint egyes körzetekben krokodilok tűntek fel, miközben a túlélőket a harminc fok feletti trópusi hőségben oszlásnak indult tetemek miatt súlyos járvány fenyegeti.


Busa Viola
Elsodort életek

„Ez lett a mi cunamink” - nyilatkozta megrendülten az Egyesült Államok déli partvidékén fekvő Biloxi városának polgármestere, miután a Katrina névre keresztelt pusztító hurrikán végigsöpört a településen. A helybéliek által a „menny egy darabkájaként” emlegetett festői partvidék egyes területei valóban kísértetiesen hasonlítanak a tavaly decemberben Ázsiában pusztító cunami után hátramaradt „holdbéli” tájra. Földönfutóvá vált emberek, több tucat halott, víz alá merült települések, pozdorjává zúzott házak, gyökerestől kiszaggatott fák, a felismerhetetlenségig átrendezett városképek és égbe szökő olajárak - „röviden” így lehetne meghúzni a hurrikán mérlegét. A tragédia haszonhúzói úgy tűnt, egyedül azok a hírcsatornák lesznek, amelyek a pusztítás élő közvetítésére vállalkoztak. Ezúttal azonban a „rettenthetetlen” riporterek is elszámították magukat: az emberi tragédiák láttán sokan maguk is sírva fakadtak tudósítás közben.


Gazdaság

Kovács Klára
Újabb ekho-forduló

Újabb fordulóponthoz érkezett az ekho néven közismertté vált újdonsült adóforma. A színlelt szerződések megszüntetését célzó kormányzati szándék jegyében jövő év januárjától az újságírók és a művészek 15 százalékkal adóznának, amelybe beletartozik az szja, a tb- és nyugdíjbiztosítás is. Az érintettek örömmel fogadták a legújabb variációt, ám szakértők hangsúlyozzák, ezzel még nem enyhül a színlelt szerződések miatt fennálló fenyegetettség. 


Nagy Liliána
Nevetségesen alacsony összeg

Újabb a 100 lépésből - ezúttal a szociális támogatási rendszert érintően. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a napokban ismertette a kabinet legújabb elképzelését, amely a legrászorultabbakon kíván segíteni. 


Major Nóra
Válságízű Európai Unió

„Az Európai Unió válaszút elé érkezett” - mondta a múlt héten hazánkba látogató Sir Digby Jones, a politikai függetlenségéről és leplezetlen szókimondásáról híres Brit Iparszövetség (CBI) elnöke. A látogatás alkalmából rendezett szakmai konferencián Sir Digby az Egyesült Királyság és Magyarország uniós kihívásairól értekezett a hazai gazdasági élet képviselőivel. Lapunk a vitafórum egyik vezetőjét, Balázs Péter egykori EU-nagykövetet, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát kérdezte uniós tapasztalatairól és a konferencia tanulságairól.


Kardos Anikó
Katrina tarolt

A Katrinának keresztelt hurrikán tovább gerjesztette az elmúlt időszak olajár-mizériáját, a Mexikói-öböl olajkitermelését fenyegető nemkívánatos „hölgy” megjelenése nyomán New Orleanst kiürítették, az olajár pedig ostrom alá vette a 70 dolláros szintet. Elemzők már a 100 dolláros szintet sem tartják elképzelhetetlennek.


Háttér

Hack Péter
Eddig sikertelen váltás

Már csak kevesebb mint kilenc hónap van hátra a 2006-os országgyűlési választásokig. Az elmúlt nyár mindkét politikai oldalon a választásokra való készülődéssel telt. Cikkünk azt elemzi, hogy a jobboldalon milyen a korábbi politikát korrigálni igyekvő lépések történtek, és azok mennyire módosítottak a Fidesz politikai arculatán.


Makki Marie-Rose
Mit írhat elő a főnök?

Csak jó lábú nőknek ajánlaná a rövid szoknya viselését a hivatalokban Mitnyan György budapesti polgármester. Hozzátehetjük: nyilván szakbizottsági vélemény alapján szelektálva. A közgyűlési képviselő munkahelyi öltözködésre vonatkozó javaslatától saját pártja is elhatárolódott. Szerencsétlen eset ez már csak azért is, mert a protokollkézikönyvek áttanulmányozása hasznára válhatna mind a hazai közszereplőknek, mind a közhivatalnokoknak.


Gali Zsófia
Örökéletű szépségmítosz

Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben némi előnyre tesznek szert azok, akik szép külsővel, formás alakkal rendelkeznek. Az állásinterjúk során jobb benyomást keltenek a magas, túlsúllyal nem vagy alig rendelkező férfiak, illetve a szép arcú, karcsú hölgyek. Sőt: a vezetői beosztás elnyerésénél a testmagasság számít a legjobban a külső adottságokat tekintve. Egy amerikai felmérés pedig azt mutatta ki, hogy a hétköznapi élet legegyszerűbb színterén, a „shoppingolás” alkalmával is előnyt élveznek a karcsú vásárlók, ugyanis velük udvariasabban bánnak az eladók, mint túlsúlyos polgártársaikkal.


Hit és értékek

Morvay Péter
Gaia, Allah vagy Isten büntetése?

Mi okozta a Katrina hurrikánt?  A választ nem csupán a meteorológusok keresik. Környezetvédők, keresztény teológusok és muzulmán hitszónokok egyaránt azt állítják, hogy az Egyesült Államok déli partvidékét sújtó természeti katasztrófa mögött spirituális okok és emberi bűnös magatartásformák állnak - igaz, abban már eltérnek a vélemények, hogy az ítéletet Gaia, a Földanya, Isten vagy éppen Allah büntetése eredményezte.


Interjú

Tihanyi Péter
Ismét kedvem van küzdeni

A Párizsban élő történész nemrég leckét adott Orbán Viktornak. Válaszképp a jobboldal napilapja cikket közölt Fejtőről. 


Szlazsánszky Ferenc
A Jó, a Rossz és a diktátor

Iván László professzor 1964 tavaszán kimenőt adott egyik jó állapotú pszichiátriai betegének. Másnap tizenkét rendőr vitte vissza a klinikára a férfit - megbilincselve, agyba-főbe verve. Kiderült, elment a Budapesten tartózkodó Hruscsov szovjet pártfőtitkár nagygyűlésére. Éppen át akart mászni az utolsó kordonon, amikor elkapták. Amikor visszavitték, egyik keze még mindig ökölbe volt szorítva: egy kis füzetlapot tartott benne, amire köszöntő verset írt Hruscsovhoz. Azt akarta átadni, amikor lefogták. Iván László a rendőrök brutalitása nyomán kezdte vizsgálni a diktátorok személyiségjegyeit, a diktatúrák társadalmi hatását, valamint az emberek és a hatalom viszonyát. 


Külpolitika

Ahmadinezsád Amerikába készül

Az ENSZ szeptemberi közgyűlésére New Yorkba készül a terrorizmussal vádolt új iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád, de előtte még találkozik tengerentúli szimpatizánsaival, Fidel Castróval és Hugo Chavez venezuelai elnökkel. Az iráni államfőt többek között azzal gyanúsítják, hogy az 1979-es iráni túszdráma során ő maga is részt vett az amerikai követség elfoglalásában és a foglyok kínzásában.


Tömegtragédia Bagdadban

Lapzártakor hivatalosan 850-en, de valószínűleg több mint ezren vesztették életüket és több százan sebesültek meg Bagdadban, abban a tömegbalesetben, mely egy síita vallási ünnepen kitört pánik eredményeképpen következett be. Szemtanúk szerint a több százezres tömegben valaki azt kezdte kiabálni, hogy öngyilkos merénylők vegyültek az emberek közé.


Schröder bukásra áll

Két héttel a német választások előtt Gerhard Schröder német kancellár a biztos győztes magabiztosságával kampányol, és készül a szeptember 4-ei tévévitára Angela Merkellel szemben. A közvélemény-kutatások azonban mást mutatnak: a szociáldemokraták (SDP) 13 pont hátránnyal kullognak a Kereszténydemokrata párt (CDU) és annak testvérpártja, a CSU mögött, a legtöbb vezető lap pedig teljesen „leírta” már a kancellárt.


Vagyim Arisztov
Hodorkovszkij képviselőnek készül a börtönből

„…Tüzes vassal kergetném ki Hodorkovszkijt a börtönből. Üljön csak otthon, és legfeljebb a saját konyhájában aktivizálja magát. Egyelőre úgy fest a dolog, mintha az általános dermedtség közepette egyetlen szereplő maradt volna a közéletben - Hodorkovszkij”.


Mérő Miklós
Netanjahu újra az élre készül

„Eljött az igazság órája. Nem vállalhatok közösséget egy olyan intézkedéssel, amely az állam biztonságát veszélyezteti. Az egyoldalú kivonulás - úgy, hogy nem kapunk érte semmit cserébe - nem megoldás. Az ellenség pergőtüzében végrehajtott kivonulás felelőtlen cselekedet, és ellentmond pártunk vállalt kötelezettségeinek. Saron egyoldalú leválasztási terve fel fogja erősíteni a terrorizmust. Nem ez a béke elérésének az eszköze.” (Részlet Benjamin Netanjahu, volt izraeli pénzügyminiszter lemondóleveléből - Jeruzsálem, 2005. augusztus 7.)


Hetek-összeállítás
Gáza új menekültjei

Alig egy héttel a gázai kivonulás befejezését követően továbbra is családok százai laknak átmeneti szállásokon országszerte, szállodáktól kezdve lakókocsikon át a sátrakig. Bár a kormány jelentős anyagi támogatást ígért a kitelepített telepesek számára, közülük sokan nem fogadták el a felajánlott lakásmegoldásokat, arra hivatkozva, hogy azok nem érnek fel korábbi otthonaikkal, amelyekből erőszakkal telepítette ki őket az izraeli kormány.


Riport

Hajdú Sándor
Amikor a katyusák rázendítettek

Tizenhét emberéletet követelt az a féktelen erővel tomboló áradat, amely hirtelen, minden előzmény nélkül tört rá a múlt hét közepén Udvarhelyre. A szakemberek szerint évtizedekkel vetette vissza a környék fejlődését a természeti csapás, amelyben mintegy ezer ház rongálódott meg. A helyiek szerint a falvak már soha se lesznek ugyanolyanok, mint voltak. A túlélők szerint „cunamisebességgel” rohant rájuk a víz.


Sport

Hetek-összefoglaló
Vadásznak a Cowboyra

A sporttörténelem egyik legeredményesebb kerékpárosa, a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong júliusban visszavonult, ám vár még rá egy megmérettetés: el kell oszlatnia a doppingvád gyanúját nem mindennapi pályafutása fölül. Egy francia sportnapilap szerint ugyanis a klasszis 1999-ben, első győzelme megszerzésekor tiltott szert használt.


Gazsó József
Owen hazatért a ködös Albionba

Lezárult a labdarúgás átigazolási szezonja - ahogy számítani lehetett rá, az utolsó órák is tartogattak meglepetést. 


Hat arany - két olimpiai számban -, három ezüst, három bronz a magyarok világbajnoki mérlege a Zágrábban megrendezett 34. kajak-kenu vb-n. A magyar küldöttség legeredményesebbjének ezúttal is az olimpiai bajnok női kajakpáros bizonyult. Kovács Katalin és Janics Natasa három számban is (1000, 500 és 200 méteren) is verhetetlennek bizonyult. Fotó: Reuters


Szabadidő

Kalandnap nőknek

Hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Szabadidősport Szövetség szeptember 10-én a nők számára a sport- és mozgásfesztivált a Nemzeti Sporthivatal Mozdulj Magyarország! elnevezésű eseménysorozatának részeként. Az országos rendezvényre az FTC népligeti pályáján kerül sor.


Veterán autók és motorok találkozói

Másnap, szeptember 4-én veterán jármű- és alkatrészbörze, illetve veterán járművek randevúja lesz Győrött 7-től 14 óráig a Berger udvarban. Közel félszáz autót várnak, a kisebb találkozót alkatrészvásárral is egybekötik. További információ: 06(20)311-3673. (Hetek)


Kiváló magyar élelmiszerek

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) Magyarország történelmileg legrégebbi, méreteiben pedig legnagyobb agrárgazdasági kiállítása. Hazánkban 74. alkalommal, az Európai Unióban pedig először várja a szakma képviselőit és az érdeklődőket. Az idén kilenc gyártóval gyarapodott a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy tulajdonosainak száma, így 92 gyártónak több mint 300 terméke rendelkezik most már ezzel a védjeggyel. 


Félidejéhez érkezett a Sofitel felújítása

Félidejéhez érkezett a Sofitel Budapest hároméves, mintegy 10 millió euró értékű rekonstrukciós programja, amelynek keretében felújítják a közösségi tereket és a vendégszobákat. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára.  Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

VIII. Henrik sípja

Valószínűleg VIII. Henrik egyik ezüst vadászsípját találta meg amatőr fémkeresős barangolása alkalmával egy férfi Anglia déli csücskén, a Wight-szigeten. A rózsákkal és gránátalmákkal gazdagon díszített lelet 16. századi, értéke várhatóan több ezer fontnyi. Megtalálója először játék-pisztolynak vagy karácsonyról visszamaradt fenyőfadísznek vélte, a gondosabb vizsgálat azonban kiderítette, hogy antik tárgyról van szó. Történelmi források szerint Henrik 1540-ben járt a szigeten, s - bár ekkor már negyedik feleségével volt házas - ekkor veszthette el az első feleségének jelképeivel díszített sípot. Az értékbecslés után múzeumok vagy magángyűjtők ajánlkozhatnak a tárgy megvételére. ()


DUMA PLÁZA

Magyarország térképét újra kell rajzolni, mert a tudósok rájöttek, hogy Magyarország a csodával határos. (graffiti)


Afrikai gyerekek – síléceken

A síelés hosszú utat tett meg az elmúlt évszázadban. Ezt a kezdetben az Alpokban népszerű sportot ma már milliók űzik Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában. Egy kontinens azonban ritkán jut az ember eszébe, ha síelésről van szó, és ez Afrika. Ma már viszont nem ritkák a síelők a dél-afrikai Drakensberg-hegységben sem, akik műhóval feljavított pályán sportolnak. 


Internet-használati szokások

Nem titok, hogy eltérés van a férfiak és a nők internet-használati szokásai között is. Azt azonban, hogy pontosan melyek ezek az eltérések, egy angol tanulmány vette alaposabb vizsgálat alá Walesben. Esztétika és használhatóság szempontjából hatvan különböző honlapot vizsgáltak a felmérésben résztvevők. 


Mire jó a krokodilvér?

Krokodilok vérét gyűjti gyógyítási célokra egy ausztrál kutatócsoport a kontinens északi részén annak reményében, hogy az emberi gyógyításra alkalmas antibiotikumok előállításában segítségükre lesz. A hüllők immunrendszere az emberénél sokszorta erősebb, a territóriumért vívott harcokban ezek az állatok gyakran életveszélyes sérüléseket szereznek, amiből aztán viszonylag gyorsan és maradandó károsodás nélkül felgyógyulnak.


Valami bűzlik Angliában

A dohányzás káros hatásainak kézzelfoghatóbbá tételéhez az illatmintákhoz hasonlóan átható dohányszaggal átitatott hirdetések jelentek meg a szigetországban szórólapokon és magazinokban. „Kutatások szerint a fiatal lányokat nem az egészséggel, hanem a külső megjelenéssel kapcsolatos üzenetekkel lehet a leginkább elérni” - nyilatkozta a kampány felelőse, Marc Nohr. A vonzó fiatal hölgyet ábrázoló reklámanyag felnyitásakor erős bagóbűz csapja meg az ember orrát, a szöveg pedig arra hívja fel a fiatalok figyelmét, hogy a dohányzás a bőr gyors öregedését és a fogak elszíneződését okozza. (Reuters)


A Muzsika hangja

A medvékkel való találkozás elkerülésére megszívlelendő jó tanács svájci túrázóknak az éneklés. Az említett vadállatok arrafelé ugyan több mint száz éve kihaltak, a helyiek azonban nemrég egy valószínűleg Olaszországból bevándorolt példányra lettek figyelmesek Graubündenben.


Szárnyaszegett szárnyalás

Kényszerleszállást hajtott végre egy kisrepülő pilótája, miután kétórányi repülőút után észrevette, hogy járműve egyik szárnyának a fele - üzemanyag-tartályostól - hiányzik. A fedélzetén egy Boeing-767-es javítására hívott két repülőgép-műszerészt szállító Cessna 210-es valószínűleg közvetlen felszállás után vált „szárnyaszegetté”.


Mi van a képen?

3. Kínai skinheadklub: Magozott Dinnye


Tollhegy

Légiveszély

Az augusztus 26-ai számban megjelent „” címmel rövid hírként megjelent írásra szeretnék reagálni:


Vélemény

Peremiczky Szilvia
A szólásszabadság kijelölt hősei
Kileng a Foucault-inga

Nagy port vert fel az elmúlt héten az Al-Dzsazíra Magyarországgal foglalkozó összeállítása, amelynek főszereplői honi szélsőjobboldali és radikális csoportok voltak. ( Hetek, 2005. augusztus 19.) Az érintettek egy része azóta elhatárolódott a filmtől, készítője nyilatkozatban szögezte le, hogy ő, aki több éve él Magyarországon, természetesen tisztában van azzal, hogy ezek a csoportok a kisebbséget képviselik. Az elemzések többsége azzal foglalkozik, hogy vajon mi lehetett a katari csatorna célja a filmmel, de legalább annyira érdekes (ezzel összefüggésben is) a Bácsfi Diána által büszkén felvállalt szimpátia a dzsihád iránt.