Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 29. szám, 2003. július 18

Belpolitika

Hajdú Sándor
Illés Zoltán zöldet kapott

Folytatódik Illés Zoltán fideszes politikus pártján belüli vesszőfutása. A közelmúltban az alelnöki pozíciója szűnt meg, majd rögtön utána Áder János frakcióvezető visszahívta szakterülete, a környezetvédelmi bizottság alelnöki posztjáról. Az elmúlt hétvégén Illés azzal az indokkal nem indult a Szövetség zöld tagozatának vezető posztjáért, mert - mint állítja - a Fidesz vezetői informálisan tudatták vele, hogy nem látnák szívesen a tagozat élén. Illés Zoltánt ezt követően kérdeztük.


Hunyadi Mátyás új hídja

Az előzetes tervek szerint a jövő év végén elkezdődhet az új M0-ás dunai átkelő építése Budakalász és Újpest között. A híd kiviteli terveit Hunyadi Mátyás hídtervezési igazgató (Céh Rt.) készítette. A Magyarországon mind ez idáig soha nem alkalmazott technikával megépítendő híd kivitelezési munkálatai során az összesen öt részből álló átkelő Nagy-Duna-ági szakaszát ferde kábelekkel függesztik fel, így a híd ezen részét a két támpillér mellett két-két száznégy méter magas oszlophoz erősített „huzalok” tartják majd. Ezekkel váltják ki a vízi tartóelemeket.


Szobota Zoltán
Szerelem utolsó vérig

Mielőtt magával is végzett, három emberre nyitott tüzet Debrecenben egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt. A szerelmi sokszög áldozatai: két férfi és egy nő, valamint egy túlélő, akit a szirénák mentettek meg a halálos lövéstől.


Gazdaság

Kovács Klára
Vip-listások jobbról-balról

Dagad a botrány: hisztérikus megnyilvánulások, pénzük után futó ügyfelek, egymást vádoló politikusok. A K&H Equities-skandalumnak már ismertté vált néhány vesztese, például a Betonút Rt. - amely több milliárd forinttal rövidült meg -, Kónya Imre, aki kiemelt ügyfélként futhat a pénze után. Rendőrségi információk szerint nem csak hazai, de külföldi ügyfelek is szerepeltek a pilótajáték jellegű befektetést űző Kulcsár Attila ügyfelei között. A becsült kár tízmilliárd forint körülötti összeg.


Major Nóra
Négylépcsős hitelrendszer

Újfajta hitellehetőségeket kínál a kis- és középvállalkozóknak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Az immár teljessé vált „négylépcsős” hitelfelvételi rendszer két új tagja, a megszigorított feltételű mikrohitel és a vadonatúj midihitel várhatóan ősztől lesz igénybe vehető. A konstrukció másik két - már meglévő - eleme, az Európa-hitel március óta, illetve a most már bővített hitelkerettel használható Széchenyi Kártya pedig július 1-től kezdve áll a vállalkozók rendelkezésére.


Vagyim Arisztov
Őshazai olaj hazánknak

Komoly erősítésbe kezdett a magyar piacon az orosz olajipari óriás, a Jukosz: a közelmúltban a Mollal aláírt szerződés értelmében az elkövetkező tíz év során 72 millió tonna orosz olajat szállít a hazai piacra, mintegy 10 milliárd dollár értékben. Tekintet nélkül arra, hogy a Jukosz évek óta szállít kőolajat Magyarországra, az új szerződés - főleg hatalmas keretösszege miatt - fokozott érdeklődést váltott ki mindkét ország közvéleményében. Az öröm nem felhőtlen, a Jukosz első számú vezetőjét, Mihail Hodorkovszkijt a szerződés aláírása óta rendőrségi idézések, házkutatás, iratlefoglalások érik.


Papp Levente
Újabb Cola-botrány

Pezseg az élet a Coca-Cola háza táján, de ez most nem az a fajta pezsgés, amit a marketingszakemberek gondosan terveznek. Az Egyesült Államok ügyészsége eljárást indít az üdítőital-gyártó multi ellen, mivel a vádak szerint a Coca-Colánál megtévesztő reklámot használtak, ezenkívül meghamisították a könyvelést, ráadásul a dobozban kínált üdítőitalok fémszennyeződést tartalmaztak, amiről a vádak szerint tudott a menedzsment, mégsem tett semmit ellene.


Kardos Anikó
A Molé a legjobb olajajánlat

A vezető indexek többsége emelkedéssel zárta az elmúlt kereskedési hetet. Az amerikai piac Greenspan keddi meghallgatására koncentrált. A veterán jegybankelnök óvatosan optimista képet festett a gazdaságról, és kilátásba helyezte a kamatszint alacsonyan tartását, illetve további csökkentését, amennyiben a gazdasági növekedés serkentése ezt megkívánja. A befektetői figyelem fókuszában szerepeltek a vállalati gyorsjelentések is, melyek közül a várakozásokon felül teljesített a pénzügyi szektor több óriása - a Merrill Lynch, a Citigroup, a Bank of America, a Johnson & Johnson és az Intel is.


Háttér

Hetek-összeállítás
A század utasa – Pesten

Bár egyes uniós intézményekben politikai vihar és diplomáciai szóváltás kísérte az új, féléves olasz elnöki időszak kezdetét, ebből mit sem lehetett érezni a budapesti olasz nagykövetség és az Olasz Kultúrintézet által meghirdetett hathónapos kulturális programsorozat nyitóestjén. Ennek vendége Fejtő Ferenc író volt, aki nemrég megjelent önéletrajzi könyvében önmagáról mint a „század utasáról” írt. Most szóban osztotta meg a 20. századot átívelő életpályájának néhány sorsfordító állomását, a kötetben beszélgetőpartnerként és társszerzőként közreműködő ismert kutató, diplomata, Maurizio Serra társaságában.


Szarka Lajos
Hungarorasszizmus

Szomorú, hogy több mint fél évszázaddal a holokauszt, majdnem egy évszázaddal Trianon, bő ezer esztendővel az államalapítás után szinte ugyanazok a pusztító erők és nézetek energizálódnak. Kirekesztés, sovinizmus, rasszizmus, bűnbakkeresés. Lehet bizonygatni, ezek periférikus jelenségek, elhanyagolható szélsőségek, válaszra sem érdemesek. Nemzeti történetünk nem erről szól, állíthatjuk optimistán. Hiszen már Szent István lerakta a tolerancia alapjait, amikor így vallott Intelmeiben: „A jövevények a királyi udvar ékességét emelik, a tudományok és mesterségek fejlődését elősegítik, miért a királynak oltalmaznia kell őket, hogy örömest maradjanak az országban.”


Makki Marie-Rose
Családellenes munkahelyek

Magyarországon gazdasági kényszerűségből fakad a kétkeresős családmodell. Az emancipáció eszméje sovány vigasz a hölgyek számára, akik a gyakorlatban az egyenjogúságnak főként az árnyoldalait „élvezhetik”. Hármas elvárás nehezül rájuk, amivel a többség nem igazán képes megbirkózni: ma az abszolút sikeres nő tökéletes feleség, háziasszony és anya, örökifjú, vonzó nő, valamint megbízható munkatárs egy személyben. Mindezt teljes munkaidő mellett, hiszen nem tolonganak a piacon a családbarát cégek, amint az nemrégiben a munkaügyi tárca által kiírt pályázat kapcsán is kiderült.


Brókerház a panamákon I.

Péntek esti sajtóklub Kiszelly Zoltán műsorvezetővel. Vendégek: Katona Tamás, Benyhe István és Bod Péter Ákos. 


Brókerház a panamákon II.

Hétfő esti Újságíró Klub Dési János műsorvezetésével és Avar János, Mészáros Tamás, Bolgár György vendégekkel. 


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Tele erszénnyel

„Figyelemre méltó, hogy szombaton este Sydney külvárosában ennyi embert voltak képesek összegyűjteni” - ezekkel a szavakkal kezdte megnyitó beszédét John Howard ausztrál miniszterelnök, a Hillsong keresztény gyülekezet új gyülekezeti épületének avatásán. A Sydney északnyugati részén felépített konferenciaközpont hivatalos megnyitójára 2002 októberében került sor, hétezer vendég jelenlétében. Ekkora épület felavatása nemcsak magyar, de ausztrál méretekben gondolkodva is jelentős eseménynek számít, különösen azt számításba véve, hogy egy keresztény gyülekezet új otthonáról van szó. Ez a különleges esemény irányította figyelmünket a távoli földrészre, amely az egyre gazdagabb kulturális és gazdasági kapcsolatok révén ma már Magyarországon sem számít elérhetetlennek.


Interjú

Tihanyi Péter, Szlazsánszky Ferenc
Ne akarj miniszterelnök lenni

- mondja Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter 


Külpolitika

Márer György, New York
Tizenhat rossz szó

Amikor George W. Bush január 28-án megtartotta szokásos évi elnöki jelentését a kongresszus együttes ülése előtt, és abban a brit kormánytól kapott tájékoztatás alapján arról szólt, hogy Szaddám Huszein iraki államfő urániumot szándékozott vásárolni afrikai államoktól nukleáris fegyverprogramja folytatására, kevesek kérdőjelezték volna meg állításának megalapozottságát. Az idő múlásával, de főként az iraki háború befejezésével azonban kérdésessé vált a kormány tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos állásfoglalása, sőt a birtokában lévő bizonyítékok alapossága is. A léggömb éppen az amerikai államfő afrikai látogatása folyamán pukkadt ki. Bush elnöknek nyilván magyarázatot kellett adnia az afrikai országok vezetőinek, miként jutott a fenti adatok birtokába, és miért nem ellenőriztette tüzetesebben azok valódiságát.


Bugár Árpád, Pozsony
Pengeváltás

Az abortusztörvény megszavazásával még jobban kiéleződött a szinte kezdettől fogva létező feszültség a szlovák kormánykoalíció két pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és az Új Polgár Szövetsége (ANO) között. Az ANO az ellenzék segítségével a parlamentben átvitte a törvényt, sőt azóta képviselőik több esetben is az ellenzékkel szavaztak. A kereszténydemokraták kijelentették, ha érvénybe lép a jogszabály, kérni fogják a miniszterelnököt, távolítsa el az ANO minisztereit a kormányból. A viszály kapcsán napirendre került az állam és egyház szétválasztásának kérdése is Szlovákiában.


Széchey Noémi
Aszályveszély

Európa-szerte, északtól délig, kelettől nyugatig, embert, állat- és növényvilágot próbára tesz a hónapok óta tartó, lassan elviselhetetlenné váló rekordhőség és a szárazság. Olaszországban víz- és áramkorlátozással járó szükségállapot bevezetése fenyeget, Franciaországban hatalmas viharokra és erdőtüzekre kell számítani. A közlekedést szinte leállították, a természetjárást betiltották. A forróság miatt a gazdák öntözés nélkül kénytelenek végignézni veteményeik elszáradását, miközben az állatok elhullanak. A folyókat a kiszáradás, a svájci gleccsereket az olvadás fenyegeti. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban, ahol a csapadékhiány idén negatív rekordot döntött: az év első felében szokásos mennyiség 40 százaléka hiányzik. A folyókat a kiapadás fenyegeti: a legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje 7,58 méterrel alacsonyabb a normálisnál, aminek súlyosságát fokozza, hogy a Pó látja el vízzel az ország mezőgazdasági termelésének 35 százalékát adó észak-olaszországi régiókat. A mezőgazdasági károkat már eddig is több milliárd euróra teszik a szakemberek. Az olasz polgári védelem vezetője szerint, ha a hónap vége előtt nem érkezik eső, minden bizonnyal szükségállapotot kell kihirdetni, döntve arról, hogy mely mezőgazdasági, illetve iparágak kaphatnak vizet, és melyek nem. A vízhiány miatt az ország energiaellátása is veszélybe került, mert nincs mivel hűteni a hőerőművek turbináit, és a vízerőműveket sincs, ami hajtsa. Az olasz hatóságok felkérték a lakosságot a víz- és villamosenergia-felhasználás csökkentésére. Franciaországban sem üdítőbb a helyzet: Párizsban a hét elején mért 36 °C fölötti hőmérséklet miatt a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy a tömegközlekedési eszközöket használja a saját gépkocsik helyett, mivel a forró napon a francia fővárosban mindennapossá vált forgalmi dugókban komoly veszélyekkel járhat a várakozás.


Hetek-összeállítás
Monarchiareform

Ha a brit monarchia meg akarja őrizni a társadalom támogatását, reformokat kell bevezetnie. Ez a konklúziója annak az egy éven át készített jelentésnek, amelyet a Fabian Society állított össze „A monarchia jövője” címmel. A dokumentumban szereplő konkrét javaslatok alapján a királynőnek lehetőséget kellene biztosítani a nyugdíjba vonulásra, a walesi hercegnek pedig meg kellene engedni, hogy feleségül vehesse Camilla Parker Bowlest.


Publicisztika

Siposhegyi Péter
Sztárbaszökkent ország

Ha akadna egy szorgos és türelmes nyelvész, akinek élete hátralevő esztendeiben nincs egyéb dolga, mint összeadni a magyar sajtóban előforduló szavakat, valószínűsítem, meglepő eredményre jutna. A sztár szó szoros versenyben már alig van lemaradva a névelők és igekötők mögött, messzire előzi már az olyan régimódi fogalmakat, mint tudás, szeretet, becsület. Ma mindenki sztár, és mindenkiből lehet sztár.


Riport

Csek Péter
A Kajmán-sziget Kaposváron

„Szeptemberben lesz tizenhárom éve, hogy itt van a terrárium. Az első években halottan hoztak ide kígyókat, hogy azonosítsam be őket. Manapság már zsákban, dunsztosüvegben érkeznek a hüllők, mondván: ha ott sem bántják őket, akkor én sem bántom. Ennek a terráriumnak van nevelő hatása.”


Munkatársunktól
Új Marc márka: útilapu

Ezer remény foszlott szerte múlt csütörtökön, amikor az MSC Hungary Rt. vezetősége bejelentette, hogy három vidéki gyáregységét is bezárja Vas megyében. A Marc és a Siesta cipőket gyártó cég közel ezer dolgozójától válik meg szeptemberben, akik jelenleg a körmendi, őriszentpéteri és a beledi gyáregységekben dolgoznak.


Hajdú Sándor
A zene boldogsága

„Netti” Sanyi bácsi, a nemzetközi cigányprímás A népzene kedvelői körében a legnagyobb tisztelettel emlegetik Nettit, az erdélyi Kisbácson élő prímást. A nyolcvanegy éves cigányzenészt először a tévében láttam egy este, amikor az amerikai útjáról készült riportfilmet tűzte műsorára a Duna TV. Kalapban, mellényben, egy elnyűtt papucsban, hóna alatt hegedűjével sétált New York utcáin. Este azonban a Philadelphiai Filharmonikusokkal feledhetetlen koncertet adott, melynek végén a közönség felállva tapsolta vissza az öreg cigányt.


Sport

Varga József
Az MTK erősített a legjobban

Az MLSZ idén is megrendezi a Szuperkupa-döntőt, a 2003- 2004-es labdarúgó év első hivatalos mérkőzését, melyen a bajnok MTK-Hungária a kupagyőztes Ferencvárossal találkozik július 19-én, szombaton 20 óra 15-kor a Puskás Ferenc Stadionban. Július 26-án pedig kezdetét veszi a 102. labdarúgó-bajnokság. Bár az átigazolási időszak csak e hét vasárnapján zárul, a legtöbb élvonalbeli klub játékos-kerete már kialakultnak tekinthető.


Munkatársunktól
A Westel és az MKB is elhagyhatja a süllyedő hajót

Még mindig nincs végleges döntés a Fotex és a Ferencváros elnöksége között, a szerdai megbeszélést követően Várszegi Gábor megerősítette távozási szándékát. A másik két jelentős szponzor, az MKB és a Westel is fontolgatja ezt.


Sípszó

Brazil világbajnokokkal erősít a Manchester United; Chelsea: negyedik nekifutásra megszerezték Duffot


Szabadidő

Tóth Zsuzsanna
Bronxi mese

Ralph Lauren kreációi a jólétről szőtt amerikai álmot testesítik meg. A cowboyok és a farmerek mítoszát életre keltő Lauren közel negyven éve töretlen tekintéllyel a világ élvonalbeli divattervezőinek egyike. Ruháit és illatszereit úgy tervezi meg, hogy azok a maradandóságról alkotott ábrándjait messzemenőkig kielégítsék.


Színes

Nagybani tolvaj

Egy dél-franciaországi fiatalember a szó szoros értelmében saját, kitalált áraival látta el az általa megvásárolni kívánt árukat, akárhányszor egy szupermarketbe tévedt. A rendőrség szerint a huszonkét éves gyanúsított a saját házi komputerén eszkábálta össze a vonalkódos árcédulákat és úgy használta azokat, hogy az eredetivel egyszerűen kicserélte őket. Így az általa kiválasztott élelmiszereket eredeti áruk töredékéért sikerült megvásárolnia.


DUMA PLÁZA

Beiratkoztam egy gyorsolvasó tanfolyamra, és húsz perc alatt elolvastam a Háború és békét. Oroszországról szól.


Nyári időszámítás orosz módra

Valószínűleg az európai Oroszország északi részén élőknek van Európában a leghűvösebb és csapadékosabb nyaruk. Ez innen nézve áldásosnak tűnhet; nem akkor azonban, ha hozzátesszük, hogy a szentpéterváriak például onnan tudják, hogy beköszöntött a nyár, ha a csapból már nem folyik a meleg víz. A helyi törvény szerint a város vízvezetékrendszerének ellenőrzését nem nyújthatnák hosszabbra, mint huszonegy nap, mégis - noha a vezetékek legtöbbjét csupán húsz évvel ezelőtt állították üzembe - a pótlás, a csere és az átvizsgálások sokszor jóval hosszabb időt vesznek igénybe a megengedettnél, s erre az időre bizony elzárják a meleg vizet. Vannak persze szerencsések is.


Net-tilalom

Furcsa kijárási tilalmat hirdettek ki a thaiföldi hatóságok a fiatalok körében. Azért furcsa, mert nem az utcára tilos kimerészkedniük, hanem az információs szupersztráda, az internet egyik zugába. Az ok az, hogy egy viharos gyorsasággal terjedő internetes szerepjáték valóságos függőséget váltott ki sok tinédzsernél. Ráadásul a játékban való előrehaladást jelentő pontokat pénzért is meg lehet vásárolni, ami csak tovább növeli a szülők és a hatóságok aggodalmát. De vajon eredményes lehet-e az egyelőre csak próbajelleggel bevezetett tilalom?


Fagylaltozók

A tipikus fagylaltfogyasztó magasabb jövedelmű fiatal nő - ez derül ki a GfK Piackutató Intézet tanulmányából. A felmérést a magyar társadalmat reprezentáló ezer, tizenöt évesnél idősebb személy megkérdezésével végezték. A válaszok alapján az derült ki, hogy az átlagmagyar általában kéthetente egyszer fogyaszt fagylaltot vagy jégkrémet, igaz, ez utóbbit nem kedvelik annyira.


Az utazó rémálma

Egy ázsiai hölggyel megtörtént az, amitől minden légi járművel utazó titkon retteg: leszállás előtt pár perccel vette észre, hogy rossz gépre ült. A hölgy Los Angelesben szállt fel azzal a tudattal, hogy Hongkongba megy, ehelyett arra ébredt, hogy a Quantas járatán ül és éppen Melbourne-ben száll le.